31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Kalenderdetail

vrijdag 25 maart 2022
Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen

Ze liet er als kind al geen twijfel over bestaan, ze moest en zou fotografe worden. En Lieve Blancquaert heeft woord gehouden. Haar cv is ronduit indrukwekkend met projecten als Mijn status is positief, Vrouw … en ontelbare reportages voor De Morgen, De Volkskrant, Knack, De Standaard … Vooral Ontmoetingen (z)onder de boerka en Insjallah, mevrouw waren eye-openers, letterlijk. Samen met journaliste Annemie Struyf gaf ze een inkijk in een mysterieuze maatschappij met een focus op wie zo vaak in de schaduw staat.

Enkele jaren terug werkte ze aan een drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: geboorte, huwelijk en dood. Een indrukwekkende trilogie die even vertederend als confronterend is. In het eerste deel Birth Day slaagde ze erin elke geboorte als een uniek moment (voor de ouders, en geliefden die later het pad zullen kruisen van dit nieuw leven) vast te leggen. Tegelijk tonen haar beelden in your face hoe onwaarschijnlijk belangrijk de plek waar iemand geboren wordt, de liefde waarmee die omringd wordt ... De ongelijkheid in de gelijkheid, zoiets. De contrasten bij haar opvolger Wedding Day en Last Day waren al even confronterend en fascinerend.

ARhus nodigt fotografe Lieve Blancquaert, voor een sofababbel over wat gemeenschappen gemeenschappelijk hebben, wanneer nieuw leven verwelkomd wordt. Raf Njotea leidt het gesprek in goeie banen.

Aanleiding voor deze gespreksavond is de wandeling die het interlevensbeschouwelijk overleg daags nadien organiseert. Een wandeling doorheen de stad waarbij je bij de verschillende geloofsgemeenschappen (van de Pinksterkerk, tot de Islamgemeenschap, van de Protestantse kerk tot het humanistische huisvandeMens) kan luisteren naar verhalen over ‘geboorte & rituelen’ in die gemeenschap.  

Heb je op voorhand al vragen voor de spreker? Aarzel dan zeker niet om deze aan ons te bezorgen via dit formulier.

Wanneer: vrijdag 25 maart 2022 van 19u30 tot 21u
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (Het Verzonken Kasteel, verdieping -1)
Kostprijs: gratis
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier.
Eventueel ook telefonisch via 051 69 18 00 of aan de balie

 


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

 

Foto ©Lieve Blancquart