20-01-2022

Jeugdboekenmaand voor scholen: Win een auteurslezing voor je klas

Tijdens de Jeugdboekenmaand hebben we heel wat leuke activiteiten gepland voor klassen uit het kleuter- en basisonderwijs in Roeselare. Ontdek snel ons aanbod en doe meteen een aanvraag voor een vertelmoment!Lees meer

Kalenderdetail

vrijdag 25 maart 2022
Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Lieve Blancquaert over geboortes en rituelen

Ze liet er als kind al geen twijfel over bestaan, ze moest en zou fotografe worden. En Lieve Blancquaert heeft woord gehouden. Haar cv is ronduit indrukwekkend met projecten als Mijn status is positief, Vrouw … en ontelbare reportages voor De Morgen, De Volkskrant, Knack, De Standaard … Vooral Ontmoetingen (z)onder de boerka en Insjallah, mevrouw waren eye-openers, letterlijk. Samen met journaliste Annemie Struyf gaf ze een inkijk in een mysterieuze maatschappij met een focus op wie zo vaak in de schaduw staat.

Enkele jaren terug werkte ze aan een drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: geboorte, huwelijk en dood. Een indrukwekkende trilogie die even vertederend als confronterend is. In het eerste deel Birth Day slaagde ze erin elke geboorte als een uniek moment (voor de ouders, en geliefden die later het pad zullen kruisen van dit nieuw leven) vast te leggen. Tegelijk tonen haar beelden in your face hoe onwaarschijnlijk belangrijk de plek waar iemand geboren wordt, de liefde waarmee die omringd wordt ... De ongelijkheid in de gelijkheid, zoiets.

De contrasten bij haar opvolger Wedding Day en Last Day waren al even confronterend en fascinerend. “Ik wou echt de wereld veranderen, als klein idealistisch meisje. Ik had die colère.” Het is mooi om te zien dat ze de drang om een verschil te maken met haar beelden - door mensen uit te dagen om even te proberen in iemand anders schoenen te staan - nog altijd heeft na meer dan 30 jaar professionele carrière. 

Op zaterdag 26 maart organiseert het interlevensbeschouwelijk overleg een wandeling doorheen de stad waarbij je bij de verschillende geloofsgemeenschappen (van de Pinksterkerk, tot de Islamgemeenschap, van de Protestantse kerk tot het humanistische Huis van de mens) kan luisteren naar verhalen over ‘geboorte & rituelen’ in die gemeenschap.  

Naar aanleiding van dit initiatief organiseert ARhus aan de vooravond van die wandeling een gesprek met fotografe Lieve Blancquaert. Over wat gemeenschappen gemeenschappelijk hebben, wanneer nieuw leven verwelkomd wordt.  

Heb je op voorhand al vragen voor de spreker? Aarzel dan zeker niet om deze aan ons te bezorgen via dit formulier.

Wanneer: vrijdag 25 maart 2022 van 19u30 tot 21u
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (Het Verzonken Kasteel, verdieping -1)
Kostprijs: gratis
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier.
Eventueel ook telefonisch via 051 69 18 00 of aan de balie

 


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

 

Foto baby: ©Lieve Blancquart