21-11-2022

Hulp bij je jobbonus

Wie minder dan 2500 euro bruto verdient, komt mogelijk in aanmerking voor een jobbonus. Lees meer

Kalenderdetail

zondag 22 mei 2022
Levende bib: LGBTQIA+-verhalen uitgelicht #IDAHOT
ARhus Café, De Munt 8, Roeselare
Levende bib: LGBTQIA+-verhalen uitgelicht #IDAHOT

Is er anno 2022 nog nood aan een Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT)? België scoort dan wel hoog op de Rainbow Index, maar LGBTQIA+-personen en hun omgeving blijven nood hebben aan verhalen waaraan ze zich kunnen spiegelen en waarin ze zich kunnen herkennen. 

Iedereen kent wel een buur, kennis, vriend die zich als LGBTQIA+-persoon (Lesbisch, Gay, Biseksueel, Trans, Queer / Questioning, Interseks, Aseksueel, +: alle andere oriëntaties, genders en geslachten) identificeert. Ook al zijn er al veel positieve verhalen te vertellen, toch is de strijd nog lang niet gestreden: verhalen van gaybashing, discriminatie op de huizenmarkt of werkvloer, onbegrip bij coming-outs van trans- of non-binaire personen… tonen aan dat IDAHOT van levensbelang blijft!

In de week van IDAHOT, op zondagvoormiddag 22 mei, vertellen verschillende LGBTQIA+-personen uit Roeselare en omstreken hun verhaal: hoe kwamen ze uit de kast, hoe verliep hun kinderwens of transitie, waarvoor staan zij nog op de barricades,... Kom luisteren, stel jouw vragen en ontdek een herkenbaar levensverhaal!

Een levende bib is een bibliotheek waar je geen materialen kan ontlenen maar wel mensen. Je "ontleent" een half uurtje een persoon en hun verhaal kan je nadien meenemen naar huis. Maak je keuze uit de 13 onderstaande verhalen:

Pieter Gaudesaboos (zijn / hem)

Pieter Gaudesaboos (43) is illustrator, schrijver en bedenker van kinderboeken. Samen met zijn vriend Thomas adopteerde hij 2 dochters. Zijn recentste boek Een zee van liefde werd bekroond met de Boon literatuurprijs. Het boek kwam er nadat zijn dochter vragen stelde rond liefde: “Kan je verliefd worden op iemand die helemaal anders is? Of op iemand die helemaal hetzelfde is?” In het boek dat op een luchtige, open manier vertelt wat liefde is, worden 2 personages verliefd op elkaar en toevallig zijn dat twee jongens. Tijdens de Jeugdboekenmaand in 2021 was Pieter in levende lijve in ARhus; nu vertelt hij virtueel hoe hij op zijn manier een LGBTQIA+-rolmodel wil zijn voor kinderen.

Pieter kan er helaas niet bij zijn in levende lijve maar vertelt jullie graag zijn verhaal via een filmpje. Klik op onderstaande afbeelding om het te bekijken:

1. Jaimie (zijn / hem)
Jaimie (23) staat al langer op de barricades voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Als 18-jarige werd hij verkozen tot Mister Gay Belgium. Helaas werd hij dat jaar ook slachtoffer van gaybashing: “Ik was net uit geweest. Ik kreeg een stamp in de zij waardoor ik viel, hoorde fucking homo en kreeg dan nog enkele stampen.” Er is dus nog werk aan de winkel. Daarom is Jaimie één van de stuwende krachten achter het Regenboognetwerk #VANRSL en het Regenboogcafé in ARhus.

2. Yannick (zijn / hem)
Yannick (33) en zijn vriend Sander stonden al enkele jaren op de ellenlange wachtlijst voor binnenlandse adoptie. Halfweg 2017 kwam zijn zus met het prachtige voorstel om hun kindje 9 maanden in haar buik te laten logeren en groeien. Het UZ Gent begeleidde hun traject van draagmoederschap: van gesprekken met psychologen en psychiaters over een grondige medische screening tot het opvangen van de juridische leemte. “Een traject van een groot vertrouwen in elkaar, hoop, (on)geduld en onzekerheid. Voor ons gelukkig met een happy end, want eind 2019 ging onze kinderwens in vervulling en werden we papa en pappie van onze zoon Nobel.”

3. Mathieu (hij / zijn)
Bakker Mathieu (36) vroeg onlangs aan graffitikunstenares Djoels om de zijgevel van zijn zaak, Patisserie Amande, op te fleuren. Het kunstwerk zet de LGBTQIA+-gemeenschap in de kijker. En dat vindt Mathieu anno 2022 nog altijd nodig. Mathieu en zijn vriend worden wel eens nagekeken wanneer ze samen op stap zijn. Bovendien heeft zijn partner Marokkaanse roots. In zijn familie worden niet-hetero-relaties niet aanvaard. Zijn ouders weten daarom niet af van zijn relatie met Mathieu.

4. Dimitri VD (hij / zijn)
Dimitri (41) is pleegpapa van een bijna 10-jarige pleegdochter. “We begonnen 5 jaar geleden samen ons verhaal. Allebei met een klein hartje, nieuwsgierig naar elkaar, een beetje onwennig. Na veel speelmomenten, babbeltjes en knuffels voelden we al snel aan dat we best wel een goed team waren. Met vallen en opstaan telkens weer opnieuw. Ook vandaag nog. Mijn familie en vrienden ontvingen haar met open armen, maar ook voor hen was het best aanpassen. Plots was daar een ‘nieuw’ kleinkind of nichtje. Ik van mijn kant kreeg er een ‘nieuwe’ familie bij, haar familie. Zowel zij als ikzelf vinden het belangrijk om dat contact te blijven behouden. Bij LGBTQIA+-mannen is adoptie vaak de eerste optie waaraan gedacht wordt. Toch vind ik pleegzorg een mooi alternatief dat even waardevol is. Het vraagt misschien wat meer flexibiliteit, maar uiteindelijk blijft het doel als (pleeg)ouder hetzelfde: een warme liefdevolle thuis geven aan een kind.”

5. Dimitri VC (hij / zijn) & Kurt (hij / zijn)
Dimitri (59), hoofdinspecteur van politie in prepensioen, en Kurt (54), werkend bij Oil & Vinegar in Roeselare, zijn sinds ’94 een koppel. In 2004 gaven ze elkaar het jawoord in het Roeselaarse stadhuis.
Toen Dimitri in ’81 toelatingstesten aflegde voor de Rijkswacht, hield hij zijn geaardheid verborgen. Doorheen de jaren voelde hij dat het klimaat bij de Rijkswacht en later bij de Federale gerechtelijke politie opener werd. In de jaren ’90 kwam hij uit de kast bij zijn familie en collega’s. Later sloot hij zich aan bij de Rainbow Cops Belgium, opgericht om de diversiteit te sensibiliseren binnen en buiten de politie.
Kurt heb je de voorbije 16 jaar ongetwijfeld al eens gespot in Oil & Vinegar in de Noordstraat. Daarnaast geeft hij al 22 jaar les bij Syntra aan floristen in opleiding. Samen met zijn studenten zorgde hij in december voor de prachtige winterdecoratie in ARhus. Kurt kon in zijn werkomgeving altijd al open zijn over zijn geaardheid.

6. Kristof (zijn / hem)
Kristof (48) voelde zich op zijn vijftiende al aangetrokken tot jongens. Toen, in de jaren ’80, durfde hij niet uit de kast te komen. “Mijn omgeving, een redelijk katholiek bastion, ging zeker niet positief reageren. Dacht ik... Dus verschuilde ik mij eerst achter vrijwilligerswerk en geen tijd voor liefjes. Na een relatie van zes jaar met een vrouw, besloot ik mijn mama, broers, zus en dichte vrienden toch de waarheid te vertellen. Door positieve reacties als Wij hadden dit wel gezien! en Waarom koos je ervoor zo lang te wachten? voelde ik me gesteund én bevrijd! Daarom wil ik vandaag iedereen aanmoedigen om zichzelf te durven zijn én langs te komen op het Regenboogcafé.”

7. Cindy (zij / haar) & Gianni (hij / hem)
Cindy (44) haar zoon Gianni (22) vertelde haar 6 jaar geleden dat hij biseksueel is. “Ik had zelf al een vermoeden. Je merkt dit wel als moeder wanneer je kind opgroeit. Zelf ben ik heel openminded en wil ik dat Gianni zich volledig veilig voelt bij ons en over alles kan praten.” Helaas heeft Gianni al veel moeilijke watertjes moeten doorzwemmen: “Bij zijn vader heeft hij zich nooit persoonlijk durven outen. Twee van zijn broers reageerden goed, maar de derde heeft zijn geaardheid nog steeds niet aanvaard. Na zijn outing op school, zag hij dat het aantal vrienden zienderogen verminderde en werd hij uitgesloten en gepest. Het kwam zelfs tot aanklacht wegens homofobie… die helaas geseponeerd werd.”

8. Ash (die / hen)
Ash (21) identificeert zich als non-binair, maar houdt eigenlijk niet zo van labels – noch voor zichzelf, noch voor anderen. Deze student, muziek- en filmmaker, heeft tijdens een lange en soms moeizame zoektocht naar zichzelf en naar aanvaarding veel gelezen en opgezocht over gender en identiteit. Als er iemand is die vlot het correcte gebruik van genderneutrale voornaamwoorden kan uitleggen, is die het wel! “Die gebruik je in plaats van zij of hij. Hen vervangt hem of haar. Hun duidt het bezittelijke voornaamwoord aan in plaats van zijn of haar.”

9. Emma (zij / haar)
Studente Emma (21) vond in de LGBTQIA+-community rust: “Ik wist eerder dat ik panseksueel was dan dat ik autisme had. Ik zag mijn geaardheid nooit als iets negatiefs. Integendeel, het was één van de weinige zaken in m'n leven waarvan ik zeker en waarop ik trots was. Het was voor mij zelfs een houvast in onrustige tijden. Ik voel mij écht geaccepteerd in de LGBTQIA+- community zowel voor mijn geaardheid als omwille van mijn autisme.”

10. Alex (zij / haar & die / hen) & Sarah-Lien (zij / haar)
Als twee femmes (= vrouwelijk uitziende lesbiennes) krijgen Alex (22) en Sarah-Lien (24) vaak te maken met fetisjering of seksualisering en invalidering door heteromannen. “Opmerkingen als Mogen we meedoen? of Je bent gewoon de juiste man nog niet tegengekomen! horen we niet enkel wanneer we uitgaan, maar ook in het dagdagelijkse leven. Vaak worden we benaderd door mannen die denken of hopen dat we elkaar kussen om hun aandacht te trekken. Misschien zit de porno-industrie daar voor iets tussen?”

11. Carla & Lieve (zij / haar)
Carla (50) en Lieve (60) omschrijven hun verhaal als de weg van de geleidelijkheid. Lieve was eerst getrouwd met een man en zocht jarenlang naar zichzelf en haar geaardheid. Carla vond altijd al de persoonlijkheid van iemand belangrijker dan hun gender. Bij gebrek aan rolmodellen in hun omgeving en in de media in die tijd, zochten beide dames naar herkenbare verhalen in boeken zoals Carol en Strikt. Vandaag schrijven ze verder aan hun eigen verhaal dat in 2019 dankzij hun huwelijk een mooi hoogtepunt kende!

12. Sandra (zij / haar)
ARgonaut (= ARhus-medewerker) Sandra (33) is trots op het Regenboogcafé, het mooie aanbod aan LGBTQIA+-films en de inclusieve werksfeer bij ARhus: “Vanaf mijn 16de ging ik naar de bib om stiekem dvd’s over lesbiennes uit te lenen, op zoek naar herkenbare verhalen en rolmodellen. Later heb ik ook veel gehad aan holebiverenigingen. Ik leerde er anderen kennen en had er gesprekken die je niet met heterovrienden voerde. Dat alles heeft me een ferme duw in de rug gegeven om uit de kast te komen. Op een dag vertelde ik aan mijn mama: Ik ga op weekend met Wel Jong Niet Hetero. Stiekem hoop ik dat er binnenkort ook jongeren zijn die aan hun ouders vertellen: Ik ga naar het Regenboogcafé in ARhus.”

13. Yasmine (zij / haar)
Leerkracht Yasmine (50) is moeke van drie lieve dochters en transvrouw. Vele jaren voor haar uiteindelijke transitie van man naar vrouw liet ze zich voor haar nieuwe naam inspireren door Hilde Rens, alias zangeres Yasmine. “Yasmine is precies één weekje eerder geboren dan ik. Mijn hartsvriendin Hilde (ook Hilde/Yasmine...) is dan weer precies een weekje ouder dan Yasmine...Yasmine was een krachtige vrouw met een warme uitstraling... Ze ging op een heel mooie en serene manier om met haar geaardheid, zeker voor die tijd al, en muziek was haar leven. Muziek spelen is ook meer dan 30 jaar mijn passie... Ik ben bassiste in een funk & soul coverband maar ik speelde, net zoals zangeres Yasmine later, ooit nog samen met David Poltrock...”
In 2015 zette Yasmine mee haar schouders onder het opstarten van Gender.aXept, een vereniging die ondertussen ook in Roeselare actief is en klaar staat voor iedereen met vragen rond genderidentiteit. "Als ik het, in dit tweede leven van me, voor de vele mensen die worstelen met gelijk welke vorm van genderdysforie en hun naasten, ietsje draaglijker kan maken met mijn verhaal en mijn "expertise" ergens, dan ben ik een heel gelukkige vrouw...!" 

Een initiatief van het Regenboognetwerk, met als partners: ARhus, CAW, Jeugdraad Roeselare, Stad Roeselare en Unia. In het kader van IDAHOT (Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie )

Wanneer: zondag 22 mei, van 10u tot 13u
Waar: ARhus Café, De Munt 8, Roeselare (verdieping +1)
Doelgroep: iedereen welkom, of je je nu identificeert als LGBTQIA+ of niet
Kostprijs: gratis
Inschrijven: een gesprekje van een half uur reserveren kan via dit inschrijvingsformulier.

 

Geïnteresseerd in nog meer #IDAHOT-activiteiten?

Woensdag 11 mei om 19u: Ontmoetingsmoment Regenboognetwerk en brainstorm Regenboogactieplan. Wil je te weten komen welke plannen Stad Roeselare heeft? Schrijf je nu in! 

Kom op dinsdag 17 mei tussen 9u en 11u naar de wekelijkse markt in Roeselare of kom lunchen in het ARhus Café en krijg een lekker en educatief genderkoekje cadeau.

Vrijdag 20 mei om 20u: gratis dragshow met Haus of Grace. Zet je schrap voor spektakel want de queens van Haus of Grace je met hun dragshow omver blazen! Reserveer je ticket via de webshop van Stad Roeselare.
Achteraf napraten kan in het Regenboogcafé dat uitzonderlijk doorgaat op diezelfde vrijdag van 21u30 tot 24u. Meer info

 


Er worden mogelijk sfeerbeelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Privacyverklaring

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.