17-05-2019

Kinder- en Jeugdjury: winnaars en inschrijvingen

De winnende boeken van het KJV leesjaar 2018-2019 zijn bekend! Tegelijk openen wij de inschrijvingen voor het nieuwe leesjaar. Ben je tussen 5 en 16 jaar en dol op lezen? Schrijf je dan snel in!Lees meer

Kalenderdetail

maandag 20 maart 2017 - donderdag 23 maart 2017
Week van de Beweging met symposium 'Time to Move' (ook live webcast)
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Week van de Beweging met symposium 'Time to Move' (ook live webcast)

I.s.m. AZ Delta

Kenniscentrum ARhus wil inzetten op een maatschappij waarin iedereen genoeg kennis en vaardigheden heeft om keuzes te maken m.b.t. de eigen gezondheid. Sterke troef hierbij is de samenwerking met kwaliteitsvolle en gespecialiseerde zorginstellingen, ontwikkelaars en beleidsinstanties, zoals bijvoorbeeld met AZ Delta. De sterke troef van ARhus is ons vertrouwelijk kader in een niet-medische context, waardoor we meer mensen bereiken dan enkel 'patiënten' binnen AZ Delta.

Voordracht 'Time to move?!'

Sprekers met kennis van zaken brengen een boeiende voordracht over beweging en het belang ervan voor je gezondheid:

  • Introductie door Yves Rosseel, directeur van ARhus
  • Time to Move?!, inleiding door dr. T. Luyckx
  • Sta op en beweeg!, door dr. J. Noyez
  • Artrose in beweging, door dr. L. Missinne
  • Beweging in de voet, door dr. M. Van Dijk

Na het bijwonen van dit symposium zal je ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn om (meer) te bewegen!

Wanneer: woensdag 22 maart van 20u tot 22u
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kostprijs: gratis
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier, tel. 051 69 18 00 of aan de balie

Heb je deze voordracht gemist? Dan kan je de lezing hier (her)bekijken.

 

3D voetscan

Op 20, 21 of 22 maart kan je in ARhus op De Munt in Roeselare een 3D voetscan laten uitvoeren. De 3D-scan is een sterke technologische verbetering tegenover vroeger. Het toestel detecteert eventuele voetafwijkingen zoals voetdoorzakking, afrol, … en laat toe om bijvoorbeeld met 3D-moules steunzolen op maat te gaan aanmaken. Speciaal voor de Week van de Beweging komt een orthopedisch technieker naar ARhus om deze test gratis bij jou uit te voeren en de resultaten met jou te bespreken. Want dit alles heeft ook een invloed op je gangpatroon en beweging.

Een 3D voetscan uitvoeren is gratis en kan op 20, 21 en 22 maart, doorlopend van 10u tot 18u op verdieping +1 van ARhus De Munt.

Stappentellers

Krijg tijdens de Week van de Beweging uitleg over stappentellers, en wie weet keer je met een gratis exemplaar huiswaarts!

Demo 2-in-1 looprekje

Tijdens de Week van de Beweging geeft ARhus de startup Freya Products de kans om hun 2-in-1 looprekje voor te stellen aan de ARhus-bezoeker. (ARhus ontmoette deze startende ondernemers uit de thuiszorgsector tijdens de Inspiratieavond masterproeven Ugent). Nicolas Vandermarliere en David Lebbe willen zich met Freya Products toeleggen op de trend om de minder mobiele senior langer zorgeloos te laten thuiswonen. Ze doen dit door innovatieve, niet-stigmatiserende hulpmiddelen op de markt te brengen die de dagelijkse beweging binnenshuis vergemakkelijken én stimuleren.

Freya Products stelt in ARhus de '2-in-1 oplossing' Freya Lévaté voor. Dit is een gebruiksvriendelijk looprekje dat door een innovatief scharniersysteem een sta-op hulp wordt. Het product is zo ontworpen dat het in alle kamers binnenshuis gebruikt kan worden: de slaap-, woon-, bad- en eetkamer.

Wat is nu zo innovatief aan de Freya Lévaté?
1. De scharnieren transformeren de Freya Lévaté van een sta-op hulp naar een looprekje, en omgekeerd. Bij het omhoog tillen van het rekje klikken de scharnieren automatisch vast en wanneer de persoon tegelijk beide scharnieren los klikt, beweegt het rekje naar beneden. Eenvoudig en veilig!
2. De horizontale ‘ski-latjes’ achteraan zijn speciaal ontworpen zodat ze zowel onder een zetel, toilet, (verhoogd) bed of stoel geschoven kunnen worden. De latjes garanderen ook de nodige stabiliteit bij het opdrukken.
3. De comfortabele rubberen ballen bovenaan het rekje zorgen voor een stevige grip bij het opstaan.


 
De Freya Lévaté kan een aantal hulpmiddelen vervangen: de toilet opstahulp (armsteuntjes/wc-bril-verhogers), de relaxzetel of katapult stoel, het gewone looprekje, zetel- of stoelverhogers en een extra bedleuning. Dit betekent een besparing voor de gebruiker, de zorginstellingen en de overheid. Het product zorgt er niet alleen voor dat de hulpbehoevende personen extra mobiliteit terugwinnen, het weerhoudt het zorgpersoneel ook van de gekende rugklachten die ze oplopen bij de tilbeweging van deze hulpbehoevenden. Studies hebben tevens bewezen dat ‘sta-op’ hulpmiddelen een significant positieve invloed hebben op de algemene gemoedsgesteldheid van de minder mobiele persoon. Door deze sta-op hulpmiddelen bewegen ze meer en behouden ze de vitaliteit en zin voor bewegen.

“Met onze oplossing willen wij senioren langer thuis laten leven in hun vertrouwde omgeving en met het nodige comfort naar mobiliteit toe. Daarnaast wensen wij ook personen met een mobiliteitsbeperking of patiënten revaliderend van een heup- of knieoperatie te ondersteunen in hun dagelijkse leven,” overtuigen David en Nicolas.

Kom de Freya Lévaté zelf testen, tijdens de Week van de Beweging in ARhus.

Wanneer: dinsdag 21 maart: van 10u tot 12u / woensdag 22 maart: van 14u tot 16u of voorafgaand aan het symposium ‘Time to Move’
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare
Toegangsprijs: gratis
Inschrijven: niet nodig

Dag van de Zorg in AZ Delta

Dag van de Zorg is een opendeurdag voor zorg, welzijn en de witte economie. In Roeselare rolt o.a. AZ Delta voor jou de rode loper uit op campus Brugsesteenweg.

Er is een bewegwijzerde route uitgewerkt doorheen het ziekenhuis, zodat je heel wat diverse aspecten van de ziekenhuiswerking leert kennen: het operatiekwartier, de sterilisatieafdeling, het dagziekenhuis parkinson, het multidisciplinair pijncentrum, de dienst orthopedie, het slaaplab, … Alsook de dienst personeel en organisatie voor een woordje uitleg over de personeelswerking en eventueel voor vacatures. Meer info

Dag van de Zorg in AZ Delta campus Brugsesteenweg: 19 maart, doorlopend van 10u tot 17u.

Zorgondersteunende apps

Een boeiende voorsmaak op Dag van de Zorg geeft ARhus in een mooi overzicht van zorgondersteunende apps. Deze selectie apps ondersteunen ouders, mantelzorgers en hulpbehoevenden. Ook stelt het kenniscentrum enkele apps voor kinderen voor die hen op een speelse manier laten kennismaken met het thema.