16-06-2018

Vacature: projectcoördinator

Ter versterking van het team projecten zijn wij op zoek naar een coördinator voor onze langlopende projecten.

Kalenderdetail

dinsdag 20 juni 2017 - dinsdag 27 juni 2017
Expo: BE.LAND
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Expo: BE.LAND

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Van 20 tot 27 juni kan je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in ARhus.

Vluchtelingenwerk dook voor deze tentoonstelling in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel de voorbije 65 jaar.

'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.' (Lajos Molnár – 1957)

Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers.

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

‘We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!’ – (Karoly Makay 1956)

Deze expo vindt plaats n.a.v. de gastactiviteit "Lancering bordspel Vluchtelingenwerk Vlaanderen".

Waar: ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
Wanneer: van 20 tot 27 juni 2017 tijdens de openingsuren
Inkom: gratis
Inschrijven: niet nodig

BE.LAND is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid. 

  • ADVN – Archief-, Documentatie- en Onderzoekscentrum

  • AMSAB - Instituut voor Sociale Geschiedenis

  • Erfgoedcel Terf

  • Faro – Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed

  • KADOC-KU Leuven

  • Kazerne Dossin

  • Liberaal Archief

  • Prof. Frank Caestecker – Universiteit Gent

  • Red Star Line Museum