28-07-2018

VACATURES: communicatiemedewerker en projectmedewerker jongeren

Ter versterking van ons team is ARhus op zoek naar een communicatiemedewerker en een projectmedewerker jongeren. Word jij onze nieuwe collega? Kandideer voor 28 juli!Lees meer

Kalenderdetail

zaterdag 28 oktober 2017
Digidokter: De alchemie van algoritmes
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Digidokter: De alchemie van algoritmes

Om de maand doet ARhus dienst als computerhulp. Elke Digidokter-sessie start met een korte uitleg over een bepaald onderwerp. Daarna volgt een 'spreekuur' waarin je allerhande vragen kan stellen. Neem gerust je eigen laptop of tablet mee. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW.  

Over nepnieuws, sociale media, algoritmes en de filterbubbel.

In deze lezing onderzoeken we hoe de informatiesamenleving het denken en doen van ons allen beïnvloedt.

Sinds de Brexit en de verkiezing van Trump werden de kritische stemmen over de rol van sociale media, gepersonaliseerde reclame en 'op maat gesneden' nieuws luider. Geheime algoritmes (wiskundige formules) zorgen voor een gepersonaliseerd nieuwsoverzicht. Velen zijn zich niet bewust van deze informatiefilter.

Los van de discussie over 'nepnieuws' (en hoe die te bestrijden) duikt de vraag op of algoritmes ons niet opsluiten in een 'you-loop' of echokamer waarin je te horen krijgt wat je graag wilt horen en niet wat je moet weten.

Na deze en enige andere cultuurfilosofische bespiegelingen leggen we de focus op tools en vaardigheden om de filterbubbel te doorprikken en je kritische attitude aan te scherpen. 

Benedict Wydooghe is docent informatievaardigheden en geschiedenis bij VIVES Kortrijk & Brugge. 

Wanneer: zaterdag 28 oktober van 10u15 tot 12u15
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (Het Verzonken Kasteel)
Toegangsprijs: €5 (€3 met een vrijetijdspas)
Inschrijven: jammer, deze sessie is afgelast

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.