28-07-2018

VACATURES: communicatiemedewerker en projectmedewerker jongeren

Ter versterking van ons team is ARhus op zoek naar een communicatiemedewerker en een projectmedewerker jongeren. Word jij onze nieuwe collega? Kandideer voor 28 juli!Lees meer

Kalenderdetail

maandag 2 oktober 2017
De Levende bibliotheek. Een open boek over het leven
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
De Levende bibliotheek. Een open boek over het leven

Op maandag 2 oktober van 15u30 tot 18u00, op de eerste dag van de week van de geestelijke gezondheid , organiseert ARhus Roeselare, de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid en Kliniek Sint-Jozef Pittem het originele evenement De Levende Bibliotheek. Je ontmoet er Levende Boeken: mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes over geestelijke gezondheid. De Levende bibliotheek is een initiatief naar aanleiding van de Week van de Geestelijke Gezondheid met als thema “Samen veerkrachtig”. Iedereen is welkom en de inkom is gratis.

De Levende Bibliotheek

In een Levende bibliotheek vind je geen papieren boeken. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen zoals wij allemaal, met beklijvende verhalen over tegenslag, verlies en ziekte. Maar ook met verhalen over hoop, geluk, herstel en veerkracht. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Levende bibliotheek de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen in gesprek te gaan.

De Levende Boeken zijn medewerkers en (ex)patiënten van Kliniek Sint-Jozef Pittem, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie. Ze bezorgen ons een unieke, rijke en onvergetelijke ervaring. Na het ontlenen van een Levend Boek zal onze kijk op geestelijke gezondheid nooit meer dezelfde zijn.

Zo lees je een Levend Boek

Je krijgt een overzicht van de aanwezige Levende Boeken. Je kiest de verhalen die jou het meest aanspreken en maakt kennis met elke man of vrouw achter het verhaal.
Met respect voor de persoon die voor je zit mag je het Boek ontlenen. Het lezen van het Boek duurt 20 tot 30 minuten. Je luistert en stelt vragen. Het Boek vertelt en geeft antwoorden. Je verneemt hoe het voelt om er onder door te gaan. Je voelt de pijn, het verdriet en de twijfel: komt het ooit nog goed? Je leert iets over veerkracht. Je ontdekt dat het mogelijk is om er weer bovenop te raken, met vallen en opstaan en met goede ondersteuning.
Het is een persoonlijk en intiem gesprek, van mens tot mens. Toch mag het Levend Boek kiezen om op sommige vragen niet in te gaan of om het gesprek te beëindigen. 

Remedie tegen vooroordelen en taboes

Wist je dat één op vier personen in hun leven ooit te maken krijgt met psychische problemen ? Er zijn in onze samenleving nog veel misverstanden, vooroordelen en taboes. ARhus wil hier samen met Kliniek Sint-Jozef Pittem iets aan doen. De getuigenissen van Levende boeken leren ons dat wij allemaal mensen zijn met onze eigen krachten, mogelijkheden, beperkingen en kwetsbaarheden.

Altijd is er hoop

Er zijn misschien wel 10 redenen te verzinnen om aan dit evenement deel te nemen. Je krijgt een unieke inkijk in de ervaringen van andere mensen, je leert over hun vallen en opstaan, je kan verdriet of geluk delen,... Maar elk van de Levende Boeken zal ons overtuigen dat er - wat er ook gebeurt - altijd hoop is. Welkom!

i.s.m. Kliniek St-Jozef te Pittem i.h.k.v. de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

Wanneer: maandag 2 oktober tussen 15u en 18u (een gesprek duurt ongeveer een half uur. Op het reservatieformulier kan je een tijdstip kiezen)
Waar: ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Toegangsprijs: gratis
Inschrijven: reserveren is aan te raden.

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.