21-03-2019

Hinder door carnavalstoet

Op zondag 24 maart trekt de 35e Rodenbach carnavalstoet door de straten in het centrum. Dit kan voor enige hinder zorgen als je ons een bezoek wil brengen met de auto. Parking De Munt blijft wel beschikbaar. Lees meer

Kalenderdetail

donderdag 21 juni 2018
De Middagploeg: Nathalie Le Blanc over 'Solo: Waarom steeds meer mensen alleen wonen.’
ARhus, De Munt 8, Roeselare
De Middagploeg: Nathalie Le Blanc over 'Solo: Waarom steeds meer mensen alleen wonen.’

Voeding voor je geest tijdens je middagpauze. In 2018 ondergaat het ARhus-café een volledige metamorfose – een facelift die de naam ARhus-café alle eer zal aandoen. Hierdoor kan onze reeks Broodje ARhus niet langer doorgaan. Wel nodigen we nog steeds maandelijks, op donderdag over de middag, bevlogen sprekers uit die tijdens ‘De Middagploeg’ hun verhaal brengen. Dus zonder soep en broodje, mét passie, wilskracht, engagement en emotie. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW.

In Vlaanderen bestaat één op de drie huishoudens uit één persoon. Die toename is deels te verklaren door het stijgende aantal relatiebreuken en onze hoge levensverwachting, maar alleen wonen is ook steeds vaker een bewuste keuze. Meer mensen dan ooit tevoren hebben er de middelen voor en de levensstijl sluit aan bij waarden die we vandaag hoog in het vaandel hebben staan: vrijheid, privacy, zelfontplooiing. Een echte sociale revolutie dus, maar veel horen we er niet over.

In 'Solo' brengt Nathalie Le Blanc als eerste de zeer diverse groep alleenwoners in kaart: jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, singles en alleenwoners met een relatie. Ze zoekt uit waarom ze met zoveel zijn en wat ze gemeen hebben. Want wie alleen woont, moet zijn leven net iets anders inrichten en krijgt vaak te maken met hardnekkige vooroordelen en onbegrip. Le Blanc achterhaalt ook wat het psychologisch met een mens doet om korte of lange tijd alleen te wonen en peilt hoe we als maatschappij met dit relatief nieuwe fenomeen omgaan.

Wanneer: donderdag 21 juni 2018 van 12u15 tot 13u15
Waar: ARhus, De Munt 8, Roeselare (Het Verzonken Kasteel, verdieping -1)
Toegangsprijs: 5 euro
Inschrijven: via het inschrijvingsformulier. Betalen kan online of aan de deur (maak je keuze op het formulier). Eventueel kan je ook inschrijven aan de balie of telefonisch op het nr 051 69 18 00.

Tip

Dat de groep alleenwoners toeneemt, wordt ook duidelijk in onze collectie. Er zijn reeds veel boeken verschenen over dit thema. Naast het boek van Nathalie Le Blanc, vind je er ook boeken met adviezen om alleen op reis te gaan, ervaringen van alleenstaande ouders, tips om een echtscheiding door te komen…
Wil je dus graag verder lezen na deze activiteit, of kan je er niet bij zijn? Spring dan zeker eens binnen.

 

 

 

 

Doof of slechthorend? Vraag gratis een tolk Vlaamse gebarentaal aan.

© Foto Nathalie Le Blanc