17-05-2019

Kinder- en Jeugdjury: winnaars en inschrijvingen

De winnende boeken van het KJV leesjaar 2018-2019 zijn bekend! Tegelijk openen wij de inschrijvingen voor het nieuwe leesjaar. Ben je tussen 5 en 16 jaar en dol op lezen? Schrijf je dan snel in!Lees meer

Leestips fictie

Op zoek naar een goed boek? Hieronder helpen wij je graag op weg. 

Aangeraden door Roeselaarse leesclubs

In Roeselare zijn heel wat leesclubs actief. We maakten voor jou een lijstje leestips van leesclubs. Wil je meer weten over de clubs? Lees hier verder.

Populair en genres

Op zoek naar bestsellers? Die vind je onder de link top 10. Of waarom geen bekroond boek? Ook verfilmde boeken zijn maar een klik verwijderd.

Er zijn heel wat inspirerende lijstjes met spannende boeken, zoals De moordlijst (Humo) of de Canon van de misdaadliteratuur (Crimezone.nl), maar neem zeker ook een kijkje bij de crème de la crime: 4 of 5 sterren in de Vrij Nederland Thrillergids, hét referentiewerk dat elk jaar in juni verschijnt.

Hou je van romantisch, familieromansculilit, chicklit?

Ben je een fan van fantasy of ga je resoluut voor scifi? Misschien is waargebeurd jouw ding. Of toch liever historische literatuur? Ook spannende detectives, thrillers, spionageromans en griezelverhalen vind je zo terug.

Literair

Ben je geïnteresseerd in wat er in de literaire bijlagen zo allemaal besproken wordt? De afdeling Fictie houdt van heel wat boeken (ook strips en jeugd) bij hoe ze ontvangen worden in de media. In een aantal kranten en tijdschriften kennen recensenten immers een quotering toe. Zo geven De Standaard der Letteren, De Morgen, Humo, Knack, De Republiek der Letteren, de VN thrillergids maximaal 5 sterren. De link in de media geeft je direct alle titels. Je kunt gemakkelijk verfijnen op leeftijd, poëzie, strip, genre etc.
Het neusje van de zalm vind je onder 4 sterren of 5 sterren.

Een ander literair lijstje: Knacks onsterfelijke Vlaamse klassiekers.
We willen je niet onder druk zetten, maar wat dacht je van 1001 boeken die je gelezen moet hebben voor je sterft?

Anders

In de catalogus krijg je vanuit één titel automatisch tips via Librarything, een website gebaseerd op aankoopgedrag van boekenliefhebbers. Een andere invalshoek is zoeken op stemming of categorie bij de website Iedereenleest.be. De wereldkaart van literatuurplein.nl biedt dan weer leestips over je favoriete continent, land of regio. Nieuw is langzullenwelezen.be, een initiatief van de VRT. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s, … en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Voor jongeren (15-18 jaar)

Zoek je vooral toegankelijke boeken, heb je leeservaring of behoor je tot de echte leesbeesten? Wil je het ons echt niet makkelijk maken, probeer dan even de toegankelijke boeken voor moeilijke lezers voor 2de graad of voor 3de graad van Leesweb of de wablieftreeks. Ben je geïnteresseerd in jongerenliteratuur dan is deleesfabriek.nl jouw ding. Neem ook een kijkje bij de onvolprezen en mooi vormgegeven boekenzoeker 15-18. Wij zijn ervan overtuigd dat er voor iedereen een goed boek is, want iedereen heeft wel een hobby of interesse. Zelfs moeilijke lezers vinden via deze invalshoek zeker een boek of strip naar hun smaak bij de suggesties uit de rubriek Lezen? Liever iets anders

Heb je vragen of suggesties over dit onderwerp, mail dan naar christel.demeulemeester@arhus.be.