16-06-2019

VACATURE: medewerker onthaal

Wil je graag aan de slag in een dynamische en innovatieve organisatie? Wil je het gezicht van ARhus zijn om klanten en bezoekers te verwelkomen? Dan is dit jouw kans! ARhus zoekt een enthousiaste medewerker M/V/X voor het onthaalteam. Solliciteren voor deze deeltijdse functie (25u) kan tot en met 16 juni 2019.Lees meer

Collectie in de kijker: een reis rond de wereld in levenskunst

We beginnen onze reis in het Verre Oosten, waar de Japanners meesters zijn in verheffen van het leven tot een kunst.

Ikigai

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan, of letterlijk vertaald ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Dankzij je ikigai kan je net zoals de inwoners van Okinawa een lang, gezond en tevreden leven leiden. Op dit Japanse eiland wonen namelijk meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld.

Wil je deze persoonlijke weg naar een gelukkig leven bewandelen, stel jezelf dan volgende vraag: wat heeft de wereld nodig en hoe kan ik dit met de grootst mogelijke vreugde realiseren? Concentreer je daarbij nooit op wat dringend is, maar focus uitsluitend op wat belangrijk is!

Shrinrin-yoku

Ook deze vorm van levenskunst kent zijn oorsprong in Japan. De term shinrin-yoku werd voor het eerst gebruikt in 1982 door een Japans bosagentschap en kan vertaald worden als ‘bosbaden’.

Het achterliggend idee is mensen aan te moedigen om er een gezonde levensstijl op na te houden. Belangrijk daarbij is regelmatig een boswandeling te maken in speciaal daarvoor aangewezen bossen. Ruik het vochtige mos, voel de ruwe boomschors, luister naar de wind en zie hoe het licht door het bladerdak wordt gefilterd. Terwijl je geniet van de stilte kan je je hoofd leegmaken en tot rust komen.

Kintsugi | Kintsukuroi

Of, de schoonheid van imperfectie. Kintsugi is een Japanse kunstvorm om porselein te herstellen en in een mooiere staat terug te krijgen dan voorheen. De scherven worden met Urushi-lak aan elkaar gelijmd en ontbrekende stukjes worden met Urushi-pasta opgevuld. Vervolgens wordt de Urushi bestrooid met een poederlaagje van edelmetaal. Op die manier ontstaat een kostbare of ‘gouden verbinding’ en maken de scheuren het voorwerp unieker, waardevoller en geliefder.

Ook een mens kan gouden littekens hebben. Heb je het gevoel dat je leven aan scherven ligt, hou dan vast aan het idee dat daarop een kans volgt om jezelf te herstellen. Meer nog, je kan een betere versie worden van wie je daarvoor was.

Wabi sabi

Veel van deze filosofieën vloeiden voort uit de Japanse levenswijsheid wabi-sabi.

Wabi komt van wabiruba, wat zowel staat voor ‘hunkeren’ als voor ‘eenzaamheid’ en ‘verlatenheid’. Je kan het dus vertalen als een streven naar ongekunsteldheid en soberheid.

Sabi staat voor vergankelijkheid en het nostalgische gevoel dat daarmee gepaard gaat, het besef dat alles voorbij gaat.

Voeg de twee samen en je krijgt een streven naar een bescheiden leven waarbij je aanvaardt dat alles vergankelijk is en voorbijgaat.

Wil je je verder verdiepen in de Japanse levenskunst en daarop gebaseerde werken, dan vind je hier heel wat inspiratie.


Iets dichter bij huis dan. Door de barre donkere winteravonden gaan Scandinaven genoodzaakt op zoek naar manieren om het leven binnenshuis zo knus en aangenaam mogelijk te maken. En daarvoor heeft elk land zijn eigen geluksrecept.

Hygge

De Denen voerden vele jaren de lijst aan van het World Happiness Report van de Verenigde Naties. Hun succesformule? Hygge! Hygge valt moeilijk in één Nederlandse term te vertalen maar betekent zoiets als warmte, comfort en samenhorigheid.

Samen met vrienden en familie voor een warm haardvuur of onder een wollen dekentje genieten van de goede dingen van het leven, dat maakt de Denen gelukkig. En daarbij hoort zeker een lekker stukje zelfgebakken cake en een perfect gezet kopje thee.

Lagom

Buurland Zweden zweert dan weer bij Lagom. Je kan dit vertalen als ‘precies genoeg’. Niet te veel en niet te weinig, maar perfect in balans. Dit kan je op zowat alle facetten van het leven toepassen. Het woord lagom zou zijn oorsprong vinden in de tijd van de Vikings. Ze dronken uit dezelfde beker, aten uit dezelfde schotel en moesten dus zorgen dat er genoeg was voor iedereen.

Zweden houden van bescheidenheid en ze dragen dit hoog in het vaandel. Zelden lopen ze te koop met hun gevoelens of verwezenlijkingen want ‘gewoon is goed genoeg’. Door deze ongecompliceerde levensstijl hebben ze de ruimte om sociaal bewust en met zorg voor het milieu door het leven te gaan.

Sisu

Een belangrijk onderdeel van de Finse nationaliteit is Sisu. Het betekent zoveel als volharding, doorzettingsvermogen, onverzettelijkheid, stoutmoedigheid, veerkracht, … Stuk voor stuk eigenschappen die je nodig hebt om een moeilijke uitdaging aan te gaan of jezelf door een moeilijke situatie heen te slepen.

Sisu zit ingebakken in de Finse opvoeding en was onmisbaar om te kunnen opgroeien en overleven in een ruig land met extreem barre weersomstandigheden. Vandaag kan je Sisu interpreteren als de zoektocht naar de kracht in jezelf.

Kalsarikänni

De boog moet niet altijd gespannen zijn, zelfs niet voor de Finnen! De beste manier om jezelf weer op te laden na een lange dag is kalsarikänni, ofte drankhangen.

Gewoon thuis op de bank in je ondergoed of joggingbroek met een goed glas alcohol en wat ongezonde snacks bij de hand. Voeg daar eventueel een portie Netflix, sociale media of muziek aan toe of zap gewoon lui langs alle kanalen. Kortom, dé ideale manier om tot rust te komen na een intense werkdag.

En het goede nieuws? Voor deze nieuwe trend hoef je niet eens buitensporig veel talent te hebben!

Klaar voor het echte werk? Hier krijg je alle nodige tips vanuit het barre maar gezellige Scandinavië.


We maken nog een snelle oversteek naar Zuid-Amerika…

Daar biedt Ecuador, één van de kleinste Zuid-Amerikaanse landen, een filosofie die van wereldbelang is. Buen Vivir werd er in 2008 zelfs opgenomen in de grondwet.

Buen Vivir staat voor de vele alternatieve manieren van ontwikkeling waarbij het ‘goede leven’ in de brede zin van het woord centraal staat. Buen Vivir laat ons nadenken over onze verhouding tot de natuur en tot elkaar, over de manier waarop aan politiek wordt gedaan, over mensenrechten en een evenwichtige verdeling van rijkdom.

… houden even halt in Hawaii ...

Ho’oponopono is een oeroud Hawaïaans vergevingsritueel en betekent ‘rechtzetten wat fout is, weer in orde brengen’. Het is een geestelijke reiniging die zorgt voor meer innerlijke rust en harmonie in jezelf en in je leven. De methode is eenvoudig: herhaal dagelijks volgende mantra en denk daarbij eventueel aan het probleem dat je wil oplossen of de persoon aan wie je vergiffenis vraagt: ‘het spijt me, vergeef me, ik hou van je, dank je!’

… en eindigen onze trip in Zuid-Afrika.

Daar leert de Afrikaanse denktraditie Ubuntu dat je pas mens wordt door eenheid en verbondenheid met alles en iedereen om je heen. Ubuntu is een Zoeloe woord en betekent: een mens is pas mens in relatie tot andere mensen. De filosofie had een grote invloed op de strijd die Nelson Mandela voerde tegen apartheid.

Ubuntu is een les in medemenselijkheid die we in deze tijd van eenzaamheid en vluchtige contacten via sociale media zeker ter harte kunnen nemen!

Kortom, lessen in geluk vind je overal in de wereld en dankzij ARhus nu ook gezellig thuis vanuit je luie zetel!