31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

Interview: Johan Vandenbroucke over Jeroen Brouwers

Schrijver Jeroen Brouwers en boekhandelaar Johan Vandenbroucke (De Zondvloed)

Jeroen Brouwers 1940-2022

Op woensdag 11 mei stierf Jeroen Brouwers. Een kleine zoekactie in onze bibliotheekcatalogus maakt snel duidelijk hoe indrukwekkend zijn oeuvre is. De literaire wereld verliest met hem een groot schrijver; publicist en boekhandelaar Johan Vandenbroucke (De Zondvloed) verliest vooral zijn beste vriend.

We mochten Johan enkele vragen stellen over hun bijzondere band - die hij tevens belichtte in zijn artikel 'Niets gebeurt of het gebeurt voor niets’ in Knack (18 mei 2022). 

Allereerst bedankt om even tijd te maken voor ons in deze intense periode.
Hoe leerde je Jeroen Brouwers kennen en hoe raakten jullie bevriend?

Ik begon mijn carrière als literair journalist en kreeg zo voor het eerst de gelegenheid om Jeroen te interviewen. Tussen 1990 en 2008 werkte ik voor Knack, Humo en De Morgen en hadden we regelmatig contact, zij het aanvankelijk puur professioneel. Na enkele ontmoetingen, schrijversfeestjes en recepties bij De Morgen raakten we steeds beter bevriend. Hij hield er niet van om geïnterviewd te worden en ik hield er niet zo van om interviews af te nemen, maar door onze vriendschap ontstond er een vertrouwensband en verkoos hij mij als vaste interviewer.

Daarna volgde boekhandel De Zondvloed?

In 2008 verliet ik de journalistiek en richtte boekhandel De Zondvloed op, met een winkel in Roeselare en Mechelen. Jeroen gaf zijn goedkeuring om mijn zaak naar zijn roman te vernoemen en apprecieerde dit bovendien enorm. Hij was aanwezig op de opening in Mechelen en bezocht de winkel daarna nog meerdere keren.

In 2012 kwam hij langs in de winkel in Roeselare om er een boekvoorstelling te geven. Hij was een groot kenner van onze Vlaamse literatuurgeschiedenis en overal waar hij kon, ging hij het graf van schrijvers bezoeken. In Roeselare stond hij erop de standbeelden van Hugo Verriest en Albrecht Rodenbach te zien.

Dit was trouwens niet de eerste keer dat ik hem naar West-Vlaanderen uitnodigde. In 2005 schreef ik naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag het boek Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre. Toen het boek verscheen, kwam hij optreden in Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie waaraan ik was verbonden. In 2015 volgde een 2de uitgebreide en herziene editie van dit boek.

Hoe kon Jeroen Brouwers jou inspireren?

Zoals ik ook in Knack vermeld: dat ik denk zoals ik denk en ben wie ik ben, dat komt grotendeels door hem.

Welk boek zou je aanraden aan iemand die nog nooit een boek van Jeroen Brouwers las?

Bezonken rood, zonder twijfel.

Heb je zelf een voorkeur voor een bepaald boek?

Het is nooit eenvoudig om er slechts 1 boek uit te lichten, zeker niet als je zo dicht bij iemand staat, maar ik hou toch het meest van Bezonken rood en De laatste deur (een boek waarin Brouwers onderzoekt waarom mensen, specifiek schrijvers, zelfmoord plegen en wat ze daarover schreven in hun werk). Voor Knack maakte ik een persoonlijke selectie van 5 boeken, die naast deze titels ook nog Sisyphus’ bakens: vloekschrift, Kroniek van een karakter en Datumloze dagen bevat.


© Foto met Jeroen Brouwers aangeleverd door Johan Vandenbroucke