![]() 08-08-2022
Lokale biertjes in de kijker in het ARhus CaféIn een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer |
Collectie in de kijker: Wereldhuis West-VlaanderenMet je ARhus-pas kan je ook terecht in het Wereldhuis West-Vlaanderen in Roeselare. Het Wereldhuis West-Vlaanderen werkt onder de slogan ‘Word wereldburger’. Internationale solidariteit, sensibilisering, initiatieven rond migratie en duurzame ontwikkeling krijgen hier een gezicht. In het documentatiecentrum voor wereldburgerschap vind je een schat aan educatieve materialen rond thema’s als duurzaamheid, migratie, mensenrechten, vredeseducatie, internationale solidariteit, diversiteit, politiek, NT2… Heb je een vraag, dan kan je er steeds terecht voor persoonlijk advies. De medewerkers van het documentatiecentrum stellen je deze maand enkele aanraders voor uit de collectie.
1. Digitale kamishibaiMet een digitale kamishibai is het mogelijk om op positieve manier in contact te komen met taaldiversiteit. Via het touchscreen kunnen kinderen op een snelle en eenvoudige manier een verhaal in een taal naar keuze kiezen en laten afspelen. Ze krijgen dan de voorlezer en prenten te zien.
2. Go GoalsMet het grote speelbord van Go Goals laat je kinderen van 7 tot 10 jaar op een leuke en aantrekkelijke manier kennismaken met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Als pion op het bord ontdekken ze welke rol ze als verantwoordelijke wereldburger kunnen spelen voor de toekomst van onze planeet.
3. Startboxen NT2Leerkrachten lager onderwijs met een anderstalige nieuwkomer in de klas, kunnen zich beroepen op de NT2-startboxen. In deze boxen zit een gevarieerd aanbod van strips op leesniveau, werkboekjes, beeldkaarten, speelleermaterialen,... ter inspiratie. De boxen zijn opgedeeld per trimester en beschikbaar voor de leeftijden 4-8 jaar en 8-12 jaar. Later volgen ook startboxen NT2 voor leerkrachten secundair.
4. Themaboxen “Horen, Zien en Schrijven”Horen, Zien en Schrijven is een NT2-startprogramma voor kinderen van 6 t/m 12 jaar zonder voorkennis van het Nederlands. Het richt zich op de schriftelijke verwerking van de Nederlandse taal. Nadat de woorden en zinnen mondeling zijn aangeboden, oefenen de leerlingen verder. Er zijn 32 werkboekjes – verspreid over 3 boxen – telkens aangevuld met cd’s en speelkaarten. 5. Koffer NT2 praat mee! : met voorleespenDe reeks “NT2, Praat mee!” ondersteunt anderstalige kinderen om op zelfstandige basis Nederlands te leren. Met behulp van de Voorlezer pen kunnen kinderen in de verschillende kijk- en leesboeken de teksten en afbeeldingen scannen waarna ze worden voorgelezen. 6. Op weg naar 2030 Spelenderwijs kennismaken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) voor de 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs 7. Terra Nova MinimaatschappijTerra Nova Minimaatschappij is een spel en discussietool om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland, creëren de spelers samen een wereld waarin ze zouden willen wonen. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen ‘juist’ is en wat niet en nemen het heft in eigen handen. 8. Sterke Vrouwen: panelen en kwartetspelBreng met deze panelen en kwartetspel sterke vrouwen in beeld die ijveren voor een betere wereld op lokaal en mondiaal vlak! Fien Cools, ofwel Fien tekent, tekende 24 portretten van vrouwen die je moet leren kennen.
9. Een grote collectie met unieke films uit de hele wereld
10. Heel wat graphic novels over verschillende wereldburgerschapsthema’s
Alle praktische informatie over het Wereldhuis West-Vlaanderen vind je via de pagina Wereldhuis West-Vlaanderen |