16-06-2019

VACATURE: medewerker onthaal

Wil je graag aan de slag in een dynamische en innovatieve organisatie? Wil je het gezicht van ARhus zijn om klanten en bezoekers te verwelkomen? Dan is dit jouw kans! ARhus zoekt een enthousiaste medewerker M/V/X voor het onthaalteam. Solliciteren voor deze deeltijdse functie (25u) kan tot en met 16 juni 2019.Lees meer

Apps voor kinderen

We selecteren iedere maand leuke en geschikte apps voor kinderen. Ze zorgen voor ontspanning of geven informatie mee op een speelse manier.

Apps voor volwassenen vind je hier.

Mei 2019

 

Deze maand stellen we een app voor om je kennis over Europa bij te spijkeren (als knipoog naar de Europese verkiezingen). We geven ook een voorbeeld van een app die een prentenboek tot leven brengt en nog drie apps om lekker creatief te zijn met muziek, animaties en fantasiedieren!

Topo Europa Pro  (2,99 euro)   

Klim aan boord van het vliegtuig en vlieg naar alle landen en heel wat (hoofd)steden in Europa. Vooraleer je de uitdaging aangaat, kan je eerst op je gemak oefenen. Als je er klaar voor bent, kan je beginnen aan de tijdrace. Vlieg binnen de tijd naar zoveel mogelijk bestemmingen. Met elk goed antwoord verdien je extra tijd. Als je de weg kwijt bent, kan je een radarhint oproepen. Test tot slot nog je kennis met de meerkeuzevragen en neem het op tegen je vrienden! (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.topomonkey.nl/topo_europa.php

Boet de Beer  (gratis)  

Deze app kan enkel gebruikt worden in combinatie met het prentenboek Boet de Beer van Kaisa Happonen en Anne Vasko dat je in ARhus kan ontlenen. Het is herfst en de bruine beren beginnen aan hun winterslaap. Boet kan echter de slaap niet vatten en verlaat zijn hol om van de sneeuw te genieten. De app brengt de wereld uit het prentenboek met augmented reality virtueel tot leven. Door de illustraties met de camera te scannen, verandert de echte wereld in je scherm in die van Boet. Zo kan je zelf rondlopen in Boets omgeving. Als je de tablet in verschillende richtingen draait, beweegt het beeld mee (in 360 graden). De app voorziet het verhaal ook van muziek die mee verandert met de scènes en er zijn ook puzzels die je kan oplossen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – stepinbooks.com / https://roeselare.bibliotheek.be/catalogus?q=boet%20de%20beer

Magische beesten   (3,49 euro)    

Met deze app van Tinybop kan je je fantasie de vrije loop laten en nieuwe diersoorten creëren. Geef je dieren hoeven en hoorns, vleugels en snavels en poten en klauwen. Met 100 onderdelen kan je eindeloos experimenteren. Maak een wilde tuin waarin je met je dieren kan spelen. Geef ze eten, verzorg ze en kijk of ze kunnen lopen, zwemmen en vliegen. Organiseer een race met obstakels en kijk wie de snelste is. Je kan je dieren opslaan. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/the-creature-garden

Sound Rebound  (gratis)  

Met Sound Rebound kan je muziek componeren met diverse vormen en kleuren. Geef deze een plaats op het werkblad en laat dan de balletjes eroverheen rollen. Hierbij hoor je een bijzonder samenspel van klanken. Maak mooie collages en scherp je creativiteit en muzikaliteit aan! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – www.exploratorium.edu/explore/apps/sound-rebound   

MovieToons   (gratis)  

Maak mooie 3D-tekenfilmpjes met deze app. MovieToons kan op basis van de foto van iemands gezicht een cartoonfiguur maken. Je kan echter ook gewoon figuurtjes uit de bibliotheek kiezen. Bouw aan het decor, kies grappige animaties en voeg je stem en boodschap toe als voice over. Je kan het resultaat opslaan en delen met je vrienden. Het kan een leuke manier zijn om iemand je groeten en wensen over te brengen. De app is gratis, maar je betaalt 3,49 euro voor 5 avatars die gemaakt worden op basis van ingescande foto’s. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – moovietime.com

April 2019

In onze maandelijkse selectie presenteren we twee apps waarin kinderen al spelend kunnen experimenteren met DNA en met klanken. We stellen ook Khan Academy Kids voor, een app vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Voor de oudere kinderen zijn er twee visueel heel mooi ontworpen apps die je meenemen naar een droomachtige wereld waar je al puzzelend je weg moet vinden.

Singing Fingers   (1,09 euro)  

In deze app kan je met je vingers muziek maken. Je kan geluiden van muziekinstrumenten of een brandweerwagen opnemen of muziek maken met je eigen stem.  Door met een vinger over het scherm te bewegen en een geluid te maken verschijnt er een lijn. Als je van toon verandert, krijgt ze een andere kleur. De dikte van de lijn geeft aan hoe hard het geluid klinkt. De getekende lijn kan afgespeeld worden door er met je vinger overheen te gaan. Dit lukt ook achterstevoren of je kan je vinger snel heen en weer schuiven. Zo kan je experimenteren met klanken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – singingfingers.com

Khan Academy Kids  (gratis)  

Deze app zit vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Je kan er lezen, schrijven, rekenen, tekenen, kleuren en verhalen vertellen. Zo leer je problemen oplossen en kan je ook lekker creatief zijn. Kleurige figuurtjes geven uitleg over de spelletjes. De opdrachtjes zijn aangepast aan leerdoelen waaraan gewerkt wordt in de peuter- en kleuterklas. De instructies zijn in eenvoudig Engels. Dit hoeft geen struikelblok te zijn als je je kind begeleidt bij het spelen van de app. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.khanacademy.org/kids?from=lohp

DNA Play   (3,49 euro)  

DNA Play stelt op een speelse en grappige manier DNA voor aan kinderen. Bij de start van de game zie je een klein zwart monstertje zonder lichaamsdelen. Als je met het DNA de juiste combinaties maakt, bouw je aan de romp, het hoofd, de neus, de ogen, handen en voeten. Als je dan de volgorde van de staafjes verandert, krijg je telkens een ander monster te zien. Er zijn heel wat mogelijkheden zodat je heel creatief kan zijn. Je monsters hebben elk een eigen karakter en kunnen eten, slapen, schaatsen en dansen.  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - avokiddo.com/apps/dnaplay/

Bring You Home  (3,49 euro)   

In deze game kan je Polo, een buitenaards wezentje, helpen zijn gekidnapte huisdier terug te vinden. Je hebt echter geen controle over de held, maar wel over het decor in het spel. Door stukken anders in te richten, kan je het juiste pad voor Polo vinden. Als Polo het niet redt, kan je gewoon teruggaan in de tijd en opnieuw proberen de puzzels op te lossen. Deze grappige, mooi vormgegeven wereld zit vol magische figuren, bizarre verrassingen en onzichtbare gevaren! (vanaf 8 jaar)

Voor iOS - www.bringyouhomegame.com

Dream Walker  (gratis testversie; 3,49 euro voor onbeperkte toegang) 

Ook Dream Walker is een grafisch heel mooi vormgegeven game. Hier ga je op verkenning in de vreemde, surrealistische wereld van de dromen. Je moet de slaapwandelende Anna begeleiden en hierbij puzzels oplossen. Onderweg moet je sterren en vlinders verzamelen die je kunt inruilen voor verschillende attributen. In het begin zal je wat moeten zoeken naar de juiste timing en handelingen om het slapende meisje in beweging te krijgen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dream-walker/id1377006339?l=nl&mt=8      

StorySign  (gratis)  

StorySign opent de wereld van boeken voor dove kinderen. De app kan een kinderboek in gebarentaal vertalen zodat de kinderen geholpen worden bij het leren lezen. Dit leerproces verloopt moeilijker voor dove kinderen omdat ze hun ouders of leerkrachten niet horen terwijl deze de tekst voorlezen. Gebarentaal is ook helemaal anders dan gesproken en geschreven taal. Het eerste kinderboek dat de app kan vertalen naar Vlaamse gebarentaal is Waar is Dribbel? van Eric Hill. Open het fysieke boek en hou de smartphone boven de woorden. De avatar Star zal vervolgens het verhaal in gebarentaal omzetten terwijl de gedrukte woorden worden gemarkeerd.

Voor Android – Nederlandstalig - https://consumer.huawei.com/be/campaign/storysign/

 

Maart 2019

In de selectie van deze maand stellen we Toca Nature en Botanicula voor, twee apps die je met andere ogen naar de natuur doen kijken. Met de app Me kan je een beeld van jezelf maken via foto’s, gedichtjes, liedjes, verhaaltjes en nog veel meer. Peuters en kleuters leren vormen en kleuren kennen met Puzzle Shapes en gaan op avontuur in leuke voertuigen met Kleine Tijger

Puzzle Shapes (4,99 euro)  

In deze app leren kinderen van 2 tot 5 jaar puzzels oplossen met vormen en kleuren. Er zijn meer dan 200 spelletjes waarin je patronen moet namaken. Gaandeweg worden ze wat moeilijker. In één opdracht maak je bijvoorbeeld een auto. Je moet nadenken over de blokken die je nodig hebt en of ze de juiste vorm, grootte en kleur hebben. Met 3D-figuren komen de blokken heel echt over. Behalve logisch denken, leren kinderen ook tellen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/puzzle-shapes-2/

Kleine Tijger: Brandweerauto  (1,99 euro) 

Beleef spannende avonturen in een brandweerwagen, ruimteschip of duikboot! Kies de panda, tijger, eenhoorn of olifant als bestuurder en ga van start. Als brandweerman kan je brandjes blussen, een kat uit de boom redden of met de kraan obstakels uit de weg ruimen. In het ruimteschip ontdek je nieuwe planeten en verzamel je stenen, hartjes en diamantjes. Met de duikboot, tot slot, kan je waterskiën, vissen of racen over springschansen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/little-tiger/ 

YouTube Kids  (gratis)  

Google lanceerde een meer kindvriendelijke YouTube versie, waarmee je minder kans loopt dat je kind ongepaste filmpjes te zien krijgt.

  • Welke mogelijkheden heb je? Je kan een profiel instellen voor peuters en kleuters of een voor kinderen van 8 tot 12 jaar dat meer toelaat. Het is ook mogelijk om de schermtijd te beperken, filmpjes te blokkeren en de kijkgeschiedenis te bekijken.
  • Is het veilig? Op YouTube staat veel educatieve inhoud, maar helaas ook horrorvideo’s en obscene parodieën met bekende figuurtjes zoals Minnie Mouse of de Paw Patrol hondjes. Complexe algoritmes proberen deze troep weg te filteren uit YouTube Kids, maar dit blijft een computergestuurd proces zodat Google geen 100% procent veiligheid kan garanderen. De veiligste manier om YouTube Kids te gebruiken, is dus om bij de instellingen ervoor te zorgen dat je kind enkel toegang heeft tot filmpjes en kanalen die jij hebt geselecteerd.
  • Reclame? Een nadeel zijn ook de gepersonaliseerde advertenties die je kind tussen de filmpjes door te zien krijgt. Deze kan je enkel uitschakelen als je een betalend abonnement neemt op YouTube Premium.

Lees ook de praktische tips op Medianest. (Vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.youtube.com/yt/kids/  

Toca Nature  (4,49 euro)

Toca Boca wil met deze app de pracht van de natuur tonen. Je kan bomen planten en zo een bos aanleggen. Beklim een berg en geniet van het uitzicht. Verzamel bessen, noten en paddenstoelen en voed verschillende dieren. Zo ontdek je wat hun voedsel is. Tijdens je tocht doorheen verschillende landschappen ontmoet je een vos en beer. Volg ook de spechten en beleef de overgang van dag naar nacht. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – tocaboca.com/app/toca-nature/

Me   (3,99 euro)  

In deze app maak je een avatar voor jezelf, je vrienden, familie en huisdieren en leer je jezelf beter kennen. Vertel je verhaal door middel van woorden, afbeeldingen en foto’s. Deel je gevoelens en laat weten wat je leuk vindt en wat niet. Teken je favoriete dingen, schrijf grappen, liedjes of gedichten. Zo kan je je toekomst inbeelden, je dromen herinneren en wensen en geheimen bewaren. Met de recorder kan je ook geluiden of verhalen opnemen. De opdrachten geven je inspiratie om een dynamisch zelfbeeld te maken. Je kan schrijven op afbeeldingen en deze versieren met stickers. Je creaties kan je tot slot downloaden en delen met wie je wil.  (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/me

Botanicula    (5,49 euro)  

In dit grafisch indrukwekkende spel word je ondergedompeld in de wereld van vijf kleine insecten die leven op een boom. Je vergezelt hen op een trip die het doel heeft het laatste zaadje van hun boom uit de klauwen van parasieten te redden. De game is rustgevend, zit vol sfeervolle muziek, grappige animaties en verborgen bonussen. Je kan met de vijf boombewoners meer dan 150 gedetailleerde locaties verkennen waarbij je opdrachtjes krijgt. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – botanicula.net/

Februari 2019

Little Friends Dance Studio AR   (3,49 euro)

Kies uit acht mooie poppen en pas het uiterlijk aan, maak tekeningetjes en plak stickers. Werk vervolgens een eigen dansje uit waarbij je gebruik kan maken van originele popliedjes. Er is ook keuze uit 20 realistische foto-achtergronden en met de camera van je smartphone kan je de poppen in je omgeving plaatsen. Ze komen dan tot leven op je scherm dankzij ‘augmented reality’. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-friends-dance

De wereld van Nijntje  (4,49 euro of gratis liteversie) 

Ga in deze interactieve app op bezoek bij Nijntje en help haar bij het uitkiezen van kledij, tandenpoetsen en in bad gaan. Je kan ook in de tuin spelen met het hondje Snuffie en een vlieger oplaten. Nijntje kan ook hulp gebruiken bij het telen van fruit en groenten, waarna je samen een taart kan bakken. Verder mag je nog op haar step rijden, voor haar vis zorgen, samen tekenen, naar verhalen luisteren en met blokken spelen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nijntje.nl/nieuws/er-is-een-nieuwe-nijntje-app

Fiete Cars  (0,99 euro of gratis liteversie) 

Bouw wegen vol bochten, modder of hobbels en voer tal van stunts uit in verschillende voertuigen. Het is moeilijk om te kiezen: je kan rijden met een sportauto, vrachtwagen, ambulance, graafmachine, locomotief en nog veel meer. Als je het wat rustiger wil, kan je ook paardrijden. Spring over hindernissen en maak salto’s in het zwembad. Met bouwstenen kan je ook nog enorme gebouwen met liften en tunnelingangen maken. Fiete Cars laat je eigen verhalen bedenken, parcoursen bouwen, stunts uitvoeren, achtervolgingen inzetten of rustige pleziertochtjes maken. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://ahoiii.com/     

Muziekschool Mussila  (gratis) 

In de wonderlijke wereld van Mussila kan je muzikale avonturen beleven met monsters. Met dit spel vol spannende uitdagingen leren kinderen de basisprincipes van muziek. Elk spel focust op een ander aspect: gehoortraining, notenleer, ritme en melodie. Je leert ritmes en melodieën op gehoor definiëren, muziekinstrumenten herkennen, piano spelen via het keyboard en klassieke componisten kennen. Je kan meedoen aan interactieve jamsessies, je eigen loops en beats kiezen, een band samenstellen en nog veel meer. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android  – Nederlandstalig – www.mussila.com

Pocket City  (4,49 euro)  

In Pocket City kan je een volledige stad uitbouwen. Jij beslist wat waar komt en wordt zo een echte stedenbouwkundige. Je krijgt een heel grote som geld en een leeg raster waarin je begint te bouwen aan de wegen. Vervolgens deel je verschillende zones in die residentieel, commercieel of industrieel kunnen zijn. Hierna moet je zorgen voor water en stroom en deze verbinden met je wegennetwerk. Wanneer de bevolking groeit, moeten er ook banken, ziekenhuizen, politiebureaus, brandweerstations en recreatiegebieden komen. Probeer de bewoners tevreden te houden en wees voorbereid op natuurrampen! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://pocketcitygame.com/

Januari 2019

Peuter Zoo  (2,29 euro)  

Met dit grappig puzzelspel leren peuters op een speelse manier dieren kennen. Ze moeten naar de juiste stukken zoeken om het dier volledig te maken of kunnen creatief zijn en nieuwe, gekke dieren maken. Ze ontdekken welk geluid de dieren maken en horen hun naam. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.toddler-zoo.com/ 

Interactief Klokkijken  (gratis liteversie, volledige versie 3,49 euro) 

Met negen mooie, met de hand getekende klokken kunnen kinderen analoge en digitale klokken leren lezen. De uur- en minutenwijzer kan je met de hand bewegen. Er zijn opdrachtjes met vijf moeilijkheidsniveaus. Je moet de tijd instellen of de klok op het juiste moment stoppen en leert begrippen zoals uur, middernacht, half en kwart over of voor. In de app is er een mooi aquarium vol vissen, waarvoor je beloningen krijgt als je de oefeningen juist oplost. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/interactief-klokkijken-lite/id482452233?l=nl&mt=8

Toca Hair Salon 3  (4,49 euro)  

In het kapperssalon van Toca Boca kan je lekker creatief zijn. Geef de verschillende karakters, met elk hun eigen persoonlijkheid en stijl, een grappig, mooi of gewaagd kapsel. Gebruik hiervoor alle apparaten en spullen waarover de kapper beschikt. De diverse haartypes komen heel realistisch over. Achterna kan je ook nog de kledij van de figuurtjes aanpassen! (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-3/ 

Grow Forest  (gratis liteversie, volledige app: 4,49 euro) 

Banja en zijn vriendjes wachten op jouw hulp om het toverbos te onderhouden en duurzaam te beheren. Gebruik hout om huizen en wegen te bouwen, maar plant ook nieuwe bomen. Als je het bos goed verzorgt, zijn de trollen en kabouters je heel dankbaar. Je ziet dan ook hoe het bos groeit en veel vruchten voortbrengt waarmee je allerlei lekkers kunt klaarmaken. Al spelend leren kinderen van 3 tot 9 jaar over duurzaamheid en het belang van bossen.

Voor iOS en Android - https://www.groplay.com/

VVN Praktisch Verkeersexamen (gratis) 

Met deze app uit Nederland kunnen ook Vlaamse kinderen hun kennis over het verkeersreglement bijspijkeren. Ze leren wie voorrang heeft in verschillende situaties en wat de verkeersborden betekenen. Het is mogelijk verschillende routes te oefenen en je kan met de app ook controleren of je fiets in orde is. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://examen.vvn.nl/vvn-verkeersexamen-app

December

Fiete Cats  (gratis)   

Met Fiete Cats kan je je kinderen een virtueel katje geven waarvoor ze kunnen zorgen. Met augmented reality lijkt het net een levende kat. Kinderen leren de poes op tijd voeren en in het mandje leggen als hij moe is. Ze kunnen met hem spelen en hem aaien. Als zijn vacht vies geworden is, mogen ze hem wassen. Je kan filmpjes en foto’s van het katje maken en deze dan delen. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://ahoiii.com/

Little Kitten Adventures  (3,49 euro)  

Het katje in de app wordt uitgenodigd op een verkleedfeestje. Kinderen moeten hem klaarmaken voor het feestje door een leuk kostuum te zoeken en alle nodige spulletjes in zijn rugzak te stoppen. In de app leren ze goed voor hem zorgen. Maak hem proper, geef hem eten en water en help hem zijn weg te vinden in het doolhof. Stop ook alle snoepjes terug in de doos die hij omstootte. Kleuters kunnen verder ook nog puzzelen, memory spelen en foto’s nemen van het katje.  (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.foxandsheep.com/little-kitten-adventures/

Dr. Panda Town : Pet World (gratis liteversie; volledige app voor 4,49 euro)  

In het attractiepark Pet World kan je heel wat plezier beleven op het reuzenrad, het piratenschip, een op hol geslagen trein of in het betoverde kasteel. Als je dierenvriendjes misselijk worden, kan je met hen de dierenarts bezoeken of hen laten rusten in het dierenhotel. Kies uit meer dan dertig dieren en uit verschillende locaties en outfits waarin je de figuurtjes kan verkleden. Spreek ook toverspreuken uit of help bij het uitbroeden van drakeneieren. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-pet-world

Toca Life: Pets   (4,49 euro)   

Met meer dan 120 dieren vind je in deze app zeker je favoriete huisdier! In het park kan je gaan zwemmen in de rivier, een verborgen grot verkennen of picknicken op het gras. In het dierenhotel kunnen de beestjes ontspannen terwijl hun baasjes op reis zijn. Bij de dierenarts kan je zieke dieren verzorgen en in de winkel koop je voeding, speeltjes of andere spullen. Op het einde van de dag kan je met je huisdier in een bungalow overnachten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android - Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-life-pets/

My Pets: Cat & Dog for Kids (2,29 euro per set van dieren) 

In deze app leer je heel wat over verschillende katten- en hondenrassen, hamsters en konijnen.  Zoek het juiste dier, win een camera en maak hiermee foto’s. Vind het dier terug in de nacht met behulp van een zaklamp. Je kan van je foto’s leuke puzzels van 4 tot 42 stukken maken. Speel ook nog de PhotoQuiz en zoek tot slot de cameraman om filmpjes over de dieren te bekijken. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden naargelang de leeftijd. (van 2 tot 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.find-them-all.com/my-pets

November

Slaap lekker bosdieren  (3,49 euro) 

Beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Nederlands, Zweeds, Italiaans, Noors, Braziliaans, Portugees, Russisch, Turks, Chinees, Japans en Koreaans.

Fox and Sheep brengen verschillende apps uit waarmee je voor je kinderen een bedtijdritueel kunt introduceren. In een dromerige bosomgeving moeten kinderen zeven dieren in bed stoppen en het licht uitdoen. Elk dier doet iets grappigs en verrassends voordat het gaat slapen. De mooie tekeningen en animaties van Jeremy Kool worden begeleid met muziek. Deze app is zonder reclame en veilig voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS - https://www.foxandsheep.com/good-night/ 

Pop Out! The Tale of Peter Rabbit (4,49 euro)  

Beschikbaar in het Engels.

In deze app lees je over de avonturen van Beatrix Potters ondeugende konijn. Op iedere pagina word je verrast met animaties die uit het blad te voorschijn springen. Het verhaal wordt voorgelezen in het Engels en begeleid met pianomuziek en natuurgeluiden. De interactieve elementen laten je samen met je kind nog meer genieten van Potters fantasiewereld! De app maakt gebruik van de originele tekeningen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - http://loudcrow.com/popout-the-tale-of-peter-rabbit/ 

My Very Hungry Caterpillar AR (1,09 euro)  

Beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Chinees, Spaans, Catalaans, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Pools, Roemeens, Sloveens, Zweeds, Thais, Oekraïens, Vietnamees en Turks.

Deze app is gebaseerd op een prentenboek van Eric Carle. Rupsje Nooitgenoeg komt tot leven in de app: volg hem terwijl hij over het scherm kruipt, ga mee op ontdekking, pak hem op en neem een kijkje in zijn speelgoeddoos. Je kan voor hem zorgen in zijn cocon, hem voederen met fruit en met hem spelen. Iedere dag wordt hij groter en opeens verandert hij in een prachtige vlinder! Dit is de versie van de app met augmented reality, wat de beelden nog levensechter maakt. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - https://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/  

Maya de Bij: Bloemenfeest  (3,99 euro) 

Beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Turks, Russisch, Chinees, Japans, Italiaans en Spaans.

Maya de Bij is jarig en kan wel wat hulp gebruiken bij het voorbereiden van haar feestje. Teken feestversieringen, maak muziek, help Willy netjes het eten opdienen, speel verstoppertje met Lara en lees de gedachten van Flip. Er valt van alles te ontdekken in de interactieve app. Op een speelse manier leren kleuters cijfers en kleuren kennen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android - https://mixtvision.de/en/games/may-bee-flower-party/

Lucy & Pogo Animal Storybook  (4,49 euro)  

Beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Spaans, Chinees en Zweeds.

Dit voorleesverhaal over een schooltje waar alle dieren welkom zijn, gaat over empathie, verdraagzaamheid en het ontkrachten van vooroordelen. In het schooltje leer je heel wat zoals klauwen tellen, letters lezen en sorteren en piano spelen. Deze app is heel mooi geïllustreerd en voorzien van leuke animaties en spelletjes. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – https://www.foxandsheep.com/lucy-pogo/

Der kleine Prinz  (2,99 euro)   

Beschikbaar in het Duits en Italiaans.

Ook van de wereldberoemde vertelling van Antoine de Saint-Exupéry werd een betoverende app gemaakt met veel interactieve elementen. De tekeningen van de auteur komen tot leven dankzij verrassende animaties en een passende soundtrack. Het verhaal wordt getrouw aan het boek naverteld in een eenvoudige, maar poëtische taal. Je kan het avontuurlijke en filosofische verhaal over de kleine prins beluisteren of zelf voorlezen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – www.larixpress.com/de/app-6-10-jahre/der-kleine-prinz/

The ugly duckling (Răţuşca cea urâtă)  (1,36 euro) 

Beschikbaar in het Roemeens, Hongaars, Spaans en Duits

Deze Roemeense app hervertelt het klassieke sprookje van Andersen over doorzetten en zelfvertrouwen hebben op een interactieve manier. Je kind zet zelf de verschillende stappen waarin het lelijke eendje tot een mooie zwaan uitgroeit. Er zijn veel verstopte animaties die worden afgespeeld door erop te drukken. Deze verrassende interacties zorgen voor een heel leuk leesmoment met je kind. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/the-ugly-duckling/?lang=en

Stories for kids (Povești pentru copii)  (4,99 euro per bundel)

Beschikbaar in het Roemeens, Duits en Engels

In deze app vind je 25 verhaaltjes met een moraal, waaronder enkele beroemde dierenfabels van Aesopus en Jean de La Fontaine, een Chinees volksverhaal, klassieke sprookjes van Grimm, Het Jungleboek en nog veel meer. Behalve naar het verhaal luisteren, kunnen kinderen ook kleuren en puzzelen. De verhaaltjes kan je samen beluisteren of zelf als ouder voorlezen. Je betaalt 4,99 euro per bundel van 5 verhalen.  (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/stories-for-kids/?lang=en

Paweł i Gaweł   (1,09 euro) 

In het Pools.

Klassiek sprookje van Aleksander Fredro met puzzel. Het behoort tot de reeks BajkiPolskie.pl, een reeks digitale kinderboeken met bekende, mooi geïllustreerde verhaaltjes. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS - http://bajkipolskie.pl/pawel-i-gawel.html

Kaczka Dziwaczka  (2,29 euro) 

In het Pools.

Klassiek, mooi geanimeerd sprookje van Jan Brzechwa over de lotgevallen van een eendje. Het wordt in het Pools voorgelezen. Er zijn veel interactieve elementen en ook enkele spelletjes. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS - www.bajkoteka.pl/portfolio/kaczka-dziwaczka-jan-brzechwa/

Gorbeh on the farm (gratis)  

In het Farsi.

Deze app werd ontwikkeld om jonge kinderen Farsi (Perzisch) aan te leren. Met spelletjes, die uit verschillende niveaus bestaan, leren kinderen kleuren, vormen, gevoelens, dieren, getallen en nog veel meer. Alles speelt zich af op de boerderij. De leuke animaties en muziek maken de app heel aantrekkelijk voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.persianlanguageonline.com/pre-schoolers/

Persian and English stories (Dino Lingo) (met abonnement)  

In het Farsi.

In de bibliotheek van Dino Lingo vind je meer dan 300 boekjes die je kan lezen en beluisteren op de tablet. In het aanbod vind je klassieke kinderverhalen, volksverhalen, prentenboeken en kortverhalen. Er is keuze uit verschillende leesniveaus. Alle verhalen zijn geïllustreerd. Je kan het aanbod 7 dagen uitproberen, waarna je een abonnement moet nemen (99 USD voor 6 maanden of 159 USD voor 1 jaar). Dino Lingo heeft een gelijkaardig aanbod voor nog 51 andere talen. (van 2 tot 12 jaar)

Online of als app voor Android – www.dinolingo.com

Gus on the Go : Arabisch (4,99 euro)  

In het Arabisch.

Met de uil Gus kan je naar heel wat landen op reis gaan en talen leren. Met leuke animaties en oefeningen leren kinderen een basiswoordenschat van ongeveer 90 Arabische woorden. Via interactieve animaties komen, onder meer, getallen, kleuren en vormen aan bod. De luisterfragmenten zijn ingesproken door een moedertaalspreker. Met een spannend spel fris je de geleerde woorden nog eens op. Met Gus on the Go kan je nog heel wat andere talen leren: Deens, Duits, Engels, Filipijns (Tagalog), Frans, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Italiaans, Japans, Kantonees, Koreaans, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Standaardmandarijn (Chinees), Taiwanees, Taiwanees Mandarijn, Vietnamees en Zweeds. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.gusonthego.com

Lamsa World  (met abonnement)

In het Arabisch.

Lamsa World brengt educatieve kinderapps uit waarin kinderen de Arabische taal en cultuur leren. In de spelletjes leren ze, onder meer, het Arabische alfabet, rekenen en vormen, kleuren en dieren benoemen. Er zijn ook liedjes en verhaaltjes. Om toegang te krijgen tot het aanbod moet je je abonneren (vanaf 3,99 euro, een jaarabonnement kost 69,99 euro). (van 2 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android - www.lamsaworld.com

Oktober

KoeDoetBoe (1,09 euro)

Peuters leren in deze app twintig verschillende dieren en hun geluiden kennen. Er zijn twee standen: in de eerste worden de dieren voorgesteld, in de tweede worden ze aangemoedigd om ze te herkennen. Zo maken ze kennis met een kakelende kip en een brullende leeuw. De tekeningen zijn grappig en in vrolijke kleuren. De app bevat geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.littlemakuzu.com/KoeDoetBoe/

Bongobos Herfst (2,99 euro)

De Bongobosbewoners laten kleuters van 2 tot 5 jaar op een leuke en leerrijke manier kennismaken met de seizoenen. Ze tonen de veranderingen in het bos: hoe bladeren van de bomen vallen, hoe dieren een voorraad voedsel moeten aanleggen en hun winterslaap voorbereiden. Verhaal en spel lopen vlot in elkaar over. De spelletjes stimuleren kleuters om creatief te zijn en leren ze kleuren en vormen herkennen en tellen. Er zijn verschillende niveaus. (van 2 tot 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.bongobos.com/herfst/

Tjilp! (4,49 euro)

Deze app is speelser dan Vogelzang Id en zal dus kinderen meer aanspreken. Je leert er al spelenderwijze vogels herkennen aan hun zang. Als je zoekt op vogelsoort krijg je een foto en een beschrijving van het gezang te zien. Vervolgens kan je oefenen door de vogelgeluiden in de app af te spelen. Je kan hierbij ook zoeken op zangtype. Heel grappig is de vertaling van de roep en het lied in mensentaal. Met een quiz kan je je kennis testen. Door de bijkomende app TjilpOMatic te installeren, kan je smartphone of tablet het gezang van vogels opnemen en identificeren. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/tjilp-vogelzang-uit-west-europa/id373561269?l=nl&mt=8

OJOO : Een geestig bos!  (gratis)

Dit is een spel dat je in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunt spelen. Je helpt de boswachter bij het zoeken naar de verdwenen bosgeest Pieter en leert alle geheimen van het bos kennen. Het spel duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit 11 levels. Om het op te starten moet je eerst de OJOO app downloaden. Je kiest het gewenste level en gaat vervolgens naar de startplaats. Bij aankomst zullen het verhaal en de opdrachten verschijnen op het scherm van je smartphone of tablet. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/ojoo/id915414845?mt=8

Spoorzoeker (gratis)

Met deze app kunnen kinderen in het bos achterhalen van welke dieren de gevonden pootafdrukken, etensresten of uitwerpselen zijn. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een vergrootglas, liniaal en kompas. De app geeft veel info over de verschillende sporen en dieren. Er kan ook een quiz gespeeld worden. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker/

Dierenzoeker  (gratis)

Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. In de app zijn de meest voorkomende dieren uit je omgeving opgenomen. Ze komen voor in stadsparken, natuurgebieden, tuinen en ook binnenshuis. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 400 dieren, waaronder heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - http://dierenzoeker.nl

Los in ’t bos (gratis)

Dit is een app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken! (van 9 tot 12 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/los-in-t-bos/id723447125?l=nl&mt=8

September

Pip en Posy: leuke dingen (3,49 euro)

Speel in deze app mee met de peuters Pip en Posy, het bekende duo uit de prentenboeken van Axel Scheffler (ook bekend van de Gruffalo). Zoek de verschillen tussen twee bijna identieke illustraties, maak een puzzel, vind dezelfde plaatjes terug (memory) en kleur zelf een tekening van Pip en Posy in. Trek ook gekke bekken met de camera van je smartphone of tablet. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig –

https://itunes.apple.com/be/app/pip-en-posy-leuke-dingen/id630532362?mt=8

Fiete Soccer (gratis basisapp)

Kinderen van 4 tot 8 jaar die van voetbal houden zullen deze app heel leuk vinden. Je kan er een eigen voetbalteam samenstellen en deelnemen aan het wereldkampioenschap. Door goede wedstrijden te spelen klim je in de ranking en kan je de voetbalbeker winnen! Hoe beter je spel, hoe meer het publiek in het stadion uit de bol gaat. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – itunes.apple.com/nl/app/fiete-soccer/id1229762574?mt=8

Klein politiebureau (3,49 euro)

Beleef een spannende dag op het politiebureau en ga mee op patrouille. Help bij het vangen van dieven en charlatans die een bank willen overvallen en een roof in een museum plannen. Doe mee aan wilde achtervolgingen, zorg voor orde bij verkeersongevallen en help daders identificeren. Deze app bevat leuke animaties en muziek en zit vol grappige personages. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-police-station

ExplorArt Klee (gratis)

Deze bekroonde app laat kinderen op een heel betoverende manier kennismaken met enkele werken van de Zwitsers-Duitse kunstschilder Paul Klee. De droomachtige schilderijen komen tot leven in geanimeerde scènes en kinderen kunnen ze op een intuïtieve en speelse manier verkennen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – itunes.apple.com/us/app/explorart-klee/id1069919573?mt=8

Vossenstreken (gratis)

Deze app stippelt avontuurlijke en leuke wandeltochten uit voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Duik samen met Buitenbaas Robin de natuur in en verken wandelroutes in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Onderweg moet je spannende en gekke opdrachten uitvoeren. Vossenstreken is ideaal voor de hele familie en laat kinderen op een speelse manier de natuur beleven. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.vossenstrekenapp.com

Augustus

Dr. Panda Stad : Vakantie (gratis basisversie of 5,49 euro voor volledige app)

Met het cruiseschip van Dr. Panda ga je overal naar toe! Zoek het strand op om te volleyballen, snorkelen of scubaduiken. Verken nieuwe eilanden, kampeer in het bos of trek naar de besneeuwde bergen. Er valt van alles te beleven! Zo kan je een geheime schuilplaats in het bos ontdekken of de mysteries van de onderwatergrot onthullen. Op het dak van je boot kan je ook een zwembadfeestje organiseren. Speel met 30 personages, geef ze passende kledij en neem huisdieren mee op vakantie. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-vacation

Toca Mystery House (4,49 euro)

Durf je het aan om dit spookhuis te bezoeken? Experimenteer met vieze drankjes, maak kennis met vreemde wezens en zoek uit welk monster in de kelder woont. Dit huis leeft en bevat heel wat geheimen die niemand durft te ontrafelen. De keuken is bedekt met slijm en ’s nachts is de hele bovenste verdieping verlicht! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-mystery-house/

Dikkie Durf 2   (gratis)

Met deze app ontdekken kinderen vanaf 3 jaar al spelend de wereld om hen heen: opstaan, boterhammen smeren, naar school gaan op een skelter en nog veel meer. Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken en het verhaal compleet maken. Op een leuke manier leren ze veel nieuwe voorwerpen kennen en vergroten ze hun woordenschat. Zoek in de illustraties alle voorwerpen, maak de puzzels van 9, 12 of 24 stukken en speel in de zandbak. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dikkie-durf-2/id1152394124?l=nl&mt=8

Pepi dokter (2,29 euro)  

Kinderen worden in deze app dokter en krijgen drie patiënten over de vloer: Amber, Eva en Milo. Verken het gereedschap van de dokter en behandel een verkoudheid, tandpijn en schaafwonden. De zieke kinderen belonen je door te lachen en een applausje te geven. Indirect leert de app je iets bij over hygiëne en veiligheid. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.pepiplay.com/

Quarks Galaxy (2,29 euro)

Ontdek samen met de Quarks verrassende planeten en speel hier verschillende leerzame spelletjes. Met ieder spel verdien je sterren en je krijgt een beloning als je ook de puzzelstukjes op de planeten verzamelt. Je leert logisch denken met een uitdagende rekenpuzzel, een legpuzzel en een spel waarin je obstakels weg moet schuiven of de juiste symbolen moet zoeken. Je kan alles offline spelen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.denksport.be/apps/quarks-app

Juli

Ookii Squiggles (2,29 euro)

Ookii de dino laat de tekeningen van je kleuter tot leven komen. Begin te tekenen, druk op play en uit de krabbels kunnen een vogelnest, krullende baard of leeuwenmanen te voorschijn komen. Er zijn zes verschillende geanimeerde tekenpagina’s en één pagina waar je vrij kunt tekenen. Je kan hierbij gebruik maken van, onder meer, een penseel, stickers en regenboogkleuren. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/ookii-squiggles-by-baby-first-lazoo/id951145828?mt=8

99 Bricks Wizard Academy (gratis)

Verken de magische wereld van Wizard Academy. Bouw de hoogste torens, tart de zwaartekracht en neem het op tegen jaloerse tovenaars. Via Game Center kan je tegen je vrienden spelen. Verkleed je tovenaar en bouw nog sneller door toverspreuken te leren. Als je geen advertenties meer wil zien, betaal je eenmalig 3,49 euro. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.99bricks.net

Dino Walk (3,49 euro)

Deze app neemt je mee naar de oertijd en toont je welke dinosaurussen er toen rondliepen. Je kan de verschillende geologische periodes van de aarde bezoeken en filmpjes bekijken die tonen hoe continenten uiteendreven en botsten. Voor ieder tijdperk zie je welke levende wezens en planten er toen voorkwamen. Test tot slot je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.vitotechnology.com/dinowalk.html

Monument Valley 2 (5,49 euro)

Deze prachtig geanimeerde app neemt je terug mee naar een mysterieuze wereld vol betoverende gebouwen en trappen waarvan je niet weet waar ze naar toe leiden. Help een moeder en kind hun weg vinden. De torens, trappen en poorten in Monument Valley vormen puzzels die je moet oplossen. Laat de wereld tot leven komen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.monumentvalleygame.com

Splendor (5,49 euro)

Speel de bekroonde digitale versie van het bordspel Splendor. In dit spel ben je een rijke handelaar tijdens de Renaissance. Gebruik je middelen om mijnen, transportmanieren en werklieden aan te kopen. Met dit alles verwerf je mooie juwelen, kan je personen van adel aantrekken en win je aan prestige. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.asmodee-digital.com/en/splendor

Met een paar bakstenen (gratis)

Dit poëtisch verhaal van Vincent Godeau gaat over een jongetje dat alleen maar bakstenen eet. Hij voelt zich steeds sterker, maar op een dag komen er plots druppels uit zijn ogen. Hij ontdekt dat zijn hart is opgesloten in een burcht met daaromheen een gracht. Op een avond met grote zorgen zullen zijn gevoelens overstromen… De interactieve elementen en de muziek in deze app zorgen ervoor dat je volledig opgaat in het verhaal over het vinden van een identiteit. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/met-een-paar-bakstenen/id1057876475?mt=8

Juni

Gro Garden   (3,49 euro)   

Gro Garden leert je op een leuke manier biologisch tuinieren! Maak kennis met Connie de Compost en de micro-organismen. Ze leven onder de bomen in de tuin en houden van de voedselrestjes die je hen geeft. Dan maken ze voedzame grond waardoor je groenten sneller groeien en meer smaak hebben. Na het oogsten van je groenten kan je Banja het konijn en de andere dieren in het huisje te eten geven. Als je een goeie tuinier bent, kan je veel voorwerpen verzamelen. Er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Android en Windows - www.groplay.com/apps/gro-garden

Fiete Math  (gratis liteversie, volledige inhoud voor 3,99 euro)  

Met Fiete Math wordt rekenen verstaanbaar voor kinderen. De getallen zijn hier tastbare voorwerpen die je kan groeperen, samenvoegen en uit elkaar halen. Zo ontdek je relaties tussen hoeveelheden en getallen en wordt wiskunde leuker en gemakkelijker. Je kind speelt hier met getallen als met blokken zonder tijdsdruk en krijgt zo inzicht in het getallensysteem. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - ahoiii.com


Mini Movie Maker  (gratis)  

Met deze app kan je een eigen korte film van maximaal 1 minuut en 45 seconden maken. Met hulp van het storyboard dat erbij hoort, neem je je filmpje op in 5 scènes van elk 3 shots. Je kan het resultaat opslaan op de tablet en uploaden naar YouTube. De app wijst je de weg en biedt tips en uitleg als je vastzit. Al spelend leer je hoe het maken van een film in zijn werk gaat.  (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.krff.nl/mini-movie-maker

Ellipsis  (3,49 euro)   

Met dit spel kan je je behendigheid en reactievermogen testen. Begeleid met je vinger een ruimteschip door een mysterieus universum. Pak alle blauwe cirkels, maar ontwijk vliegende pijlen, muren en gaten. Elk level wordt moeilijker met meer vijandige obstakels. Het volgende level bereik je door een poortje van licht. Bij dit spel moet je heel geconcentreerd zijn en strategisch denken!  (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android - playellipsis.com

Zen Bound 2  (3,49 euro)   

Deze veelvuldig bekroonde app is rustgevend en ontspannend. Je moet een touw zo vaak mogelijk rond verschillende houten sculpturen binden. Touw, hout en steen komen heel tastbaar over door de knappe grafische beelden. Elk level bevat andere spelelementen. Met Zen Bound 2 ontwikkel je je ruimtelijk inzicht en leer je strategisch denken. Het spel met zijn rustige beelden en geluiden heeft iets meditatiefs, vergroot je zelfbewustzijn en leert structuur en rituelen aan. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS - secretexit.com

Mei

 

Buurman en Buurman A je to  (gratis)  

Van dit populaire tv-programma in Nederland werd ook een app ontwikkeld vol grappige situaties. Kies in de speelkamer van Buurman en Buurman één van de spelletjes. Help hen bijvoorbeeld om met hun vliegende badkuip naar de badkamer te vliegen. Pas hierbij op voor de op hol geslagen ventilators en broodroosters. In een ander spel kan je mee dozen opruimen en een zo hoog mogelijke toren maken. In de app kan je ook afleveringen van de televisiereeks bekijken. Je kan nog extra spelletjes aankopen voor 1,09 euro.  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.buurmanenbuurman.tv/910-2/

Kleine boerderij : dieren, tractoren, avontuur (basisapp gratis) 

Ontdek het leven op de boerderij met vier situaties waarin heel wat te ontdekken valt. Help de boer bijvoorbeeld om bieten te planten, voer de ezels, maai het gras of rij met de pony. Maar er is nog meer te beleven! Je krijgt toegang tot de volledige inhoud van de app voor 4,49 euro.  (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.wonderkind.de/en/app/tinyfarm

Bezig Beertje op de bouwplaats  (3,49 euro)  

Help Bezig Beertje en zijn vrienden bij het bouwen van een huis! Graaf een gat met de graafmachine, bestuur de kiepwagen, maak een grote zandhoop en zet een stapel stenen neer met de heftruc. Met de interactieve opdrachtjes kunnen peuters zelf deelnemen in het verhaal. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/bezig-beertje-op-de-bouwplaats.html

Monster moves   (3,49 euro)  

Met deze app kan je monsters samen laten dansen. Zet hiervoor danspassen in verschillende volgordes achter elkaar. De vreemde wezens zullen koprollen doen of dansen als een Egyptische farao! De monstertjes kunnen ook swingen op een zelfgekozen locatie. Wees creatief met verschillende ritmes en maak zo je eigen muziekjes! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.ideotoylab.com/monstermoves

Kapitein rekenen  (1,99 euro)  

Stap aan boord van een piratenschip en overmeester schepen door rekensommen op te lossen. Je ziet vijf bommen liggen met een cijfer op. Kies het juiste antwoord en stop de bom in het kanon. Enkel met juiste uitkomsten zal je een schip kunnen opblazen. Een overwinning levert moeilijkere sommen op. In het piratenlogboek kan je de tafels bekijken. Al spelend oefen je getallen optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

April

 

Het spel van de Gouden Eeuw   (gratis) 

In deze educatieve game moet je proberen een succesvol investeerder in het Amsterdam van de Gouden Eeuw te worden. Tracht met de juiste financiële strategie de beste deals te sluiten! De ontwikkelaars baseerden zich bij de ontwikkeling van het spel op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - www.spelvandegoudeneeuw.nl

Wuwu & Co   (6,99 euro)  

Het is de koudste winter ooit. Wuwu en haar vriendjes in het bos komen naar het rode huis om jouw hulp te vragen. Je kan het verhaal lezen of beluisteren als je smartphone of tablet neerligt. Als je je toestel rechtop houdt, krijg je echter toegang tot het magische bos in het verhaal. Door een handeling uit te voeren, kan je de personages helpen. Deze vernieuwende en heel mooi geanimeerde app werd veelvuldig bekroond! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - stepinbooks.com/?portfolio=wuwu-co

Sago Mini Friends (tijdelijk gratis i.p.v. 3,49 euro)  

Speel mee met je vriendjes van Sago. Geef hen een bezoekje thuis en help Robin het vogelhuisje herstellen, verkleed jezelf met Jinja de kat of smul van lekkers met Harvey de hond. De app presenteert herkenbare situaties voor peuters waarin veel te ontdekken valt. Er zijn geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – sagomini.com/en/apps/detail/friends

Quick Maths Jr.  (gratis)  

Kinderen tussen 3 en 7 jaar leren met deze bekroonde app rekenen. Bij het oplossen van de leuke rekenoefeningen kunnen ze monstertjes in elkaar steken die dan in het spel opduiken. De cijferspelletjes worden geleidelijk moeilijker en er komt heel wat aan bod, waaronder cijfers benoemen en schrijven, in een juiste volgorde zetten, optellen en aftellen. Quick Maths Jr. laat kinderen al spelend oefenen met rekenen. De getallen verschijnen hier in allerlei figuren en als monstertjes. Je kan het spel gratis spelen, maar er zijn extra werelden en levels tegen betaling (alle content aan 10,99 euro). (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.getshinythings.com/quickmathjr

Bandimal   (3,99 euro)   

Met deze app leren kinderen op een leuke en intuïtieve manier muziek maken. Stel een drumloop op, raak de grappige dieren aan om van instrument te veranderen, melodieën samen te stellen en het tempo aan te passen. De dieren komen tot leven op een hilarische manier terwijl je een liedje maakt. Je kan je composities ook opslaan. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://sagomini.com/en/apps/detail/friends

Maart

KLEUTERS

Labo Piiig – Wetenschappelijke experimenten (3,49 euro)

In dit labo krijgen kinderen een beter zicht op hoe dingen werken. Hier kan je, onder meer, een stroomkring voor een gloeilamp bouwen, een radio in elkaar steken en een vulkaanuitbarsting simuleren. Je leert zo bij over elektriciteit, chemische reacties, radiofrequentie en nog andere thema’s. Meng kleuren, laat planten groeien en maak een vliegenval. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/labo-piiig-wetenschappelijke/id735909511?l=nl&mt=8

Bee-Bot (gratis)

Stippel de juiste weg uit voor de bij zodat ze bij de bloemen kan! In een tweede en derde spelletje moet je eieren verzamelen en schapen naar hun hok brengen. Kinderen kunnen een toets voor vooruit, achteruit, linksaf of rechtsaf kiezen en leren zo al spelenderwijze programmeren. De moeilijkheidsgraad verhoogt hierbij. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/bee-bot/id500131639?mt=8

ScratchJr (gratis) 

Met ScratchJr kunnen kinderen hun eigen spelletjes en interactieve verhalen programmeren. Door de blokken met elkaar te verbinden, laten ze de figuurtjes bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen ook achtergronden, popjes en geluiden toevoegen. Al spelend lossen ze problemen op, waarbij ze hun reken- en taalvaardigheden ontwikkelen. De app maakt gebruik van de populaire programmeertaal Scratch. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.scratchjr.org

VANAF 6 JAAR

Cargo-Bot (gratis)

In dit puzzelspel leer je logisch denken en maak je kennis met programmeren. Je moet een robot kisten laten verplaatsen en stapelen. De moeilijkheid is dat je hiervoor maar een beperkt aantal stappen hebt. De game werd gemaakt in de programmeertaal Codea. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS - Engelstalig – www.twolivesleft.com/CargoBot/

How to Make Electricity (3,49 euro)

Hier komen kinderen alles te weten over elektriciteit. In het labo experimenteer je met energie die opgewekt wordt door de zon, warmte, water of batterijen. Je kan hierbij, onder meer, regelweerstanden, lampen en luidsprekers inschakelen en zelfs de elektronen en magnetische velden aan het werk zien. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – www.crayonfriends.com/electricity/

Weer (3,49 euro)

Met deze educatieve app van Tinybop leer je meer over het weer door te spelen met zon, lucht, water, temperatuur, wind en neerslag. Duik in een wolk en zie waaruit ze bestaat. Laat het regenen, sneeuwen, onweren of begin een orkaan. Verken de wisselwerking van zonlicht en water en bestudeer water- en ijsmoleculen en warme en koude luchtdeeltjes. Zie ook hoe de temperatuur de neerslag, planten en dieren beïnvloedt. De apps van Tinybop maken kinderen nieuwsgierig en stimuleren gesprekken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.tinybop.com/apps/weather

Bodemhelden (gratis) 

Ga op zoek in de bodem van je tuin, een park, bos, veld of weide en ontdek de bodemhelden! Met deze app kan je de diertjes determineren en leer je meer over het nuttige werk dat ze verrichten. Sommige ruimen afval op, andere verluchten de bodem en maken hem vruchtbaar. Met deze app hebben insecten, weekdieren en andere organismen geen geheimen meer voor je. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.lne.be/interactieve-zoek-app-bodemhelden

Build a Body : Biology Systems (gratis + betalende content)

In deze app leer je meer over de anatomie van de mens en van dier- en plantsoorten. Je moet de verschillende onderdelen naar de juiste plaats slepen. Het menselijk lichaam is gratis, voor de anatomie van dieren of planten moet je iets betalen. Bij de mens wordt alles onderverdeeld in zes systemen: het spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, skelet, zenuwstelsel, exocrien systeem en cardiovasculair systeem. Als je een onderdeel kiest, verschijnt een korte uitleg over de werking van het orgaan. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.spongelab.com/game_pages/bab.cfm

VANAF 12 JAAR

Swift Playgrounds (gratis) 

Dit is een app van Apple waarmee je leert programmeren in Swift, Apples krachtige programmeertaal waarmee veel apps tot stand komen. Swift Playgrounds maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de iPad. Door te experimenteren met programmacode en interactieve raadsels op te lossen, maak je unieke programma’s. De code wordt uitgevoerd in een interactieve 3D-wereld die je kunt roteren en vergroten. Bewegende figuurtjes kunnen de stappen van je code uitvoeren. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.apple.com/swift/playgrounds/

Earth Now (gratis)

Met Earth Now kan je klimaatgegevens over de hele wereld raadplegen. Je krijgt real-time satellietbeelden en -gegevens te zien over, onder meer, de temperatuur, het zeeniveau, waterverdamping, ozonwaarden, zwaartekracht en CO-uitstoot. Je kan het 3D-beeld van de aarde roteren en erop inzoomen. Zo kan je een kijkje nemen naar speciale weersomstandigheden die zich recent voordeden op een bepaalde plaats. Als je verder klikt, krijg je een satellietbeeld en meer informatie over het fenomeen. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.jpl.nasa.gov/apps/

Images of change (gratis)

Dit is een andere app van NASA. Hier worden de gevolgen van natuurrampen, klimaatverandering en menselijke activiteit getoond aan de hand van satellietbeelden. Als je oude en recente beelden van bepaalde landschappen vergelijkt, zie je een opmerkelijk verschil. Bekijk bijvoorbeeld de afnemende sneeuw op de Muirgletsjer in Alaska, de toename van de landbouwgronden in Saudi-Arabië of de verwoestende branden in Colorado. De beelden worden geüpdatet en voorzien van achtergrondinformatie. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://climate.nasa.gov/earth-apps/

ONZE FAVORIETEN UIT DE VORIGE SELECTIES

- App Klokhuis ‘ Zoek het uit’ (wetenschappelijke experimenten, vanaf 7 jaar)

- Star walk (astronomie, vanaf 6 jaar)

- Planetenreis (astronomie, vanaf 6 jaar)

- Dierenzoeker (natuur, vanaf 8 jaar)

- Hopscotch (programmeren vanaf 9 jaar)

- Toca Builders (bouwen en ruimtelijk inzicht verwerven, vanaf 6 jaar)

- De Robotfabriek (robots ontwerpen, vanaf 7 jaar)

- Wolkenkrabbers (bouwen en alles errond, vanaf 6 jaar)

Je vindt meer info over deze apps in de lijst Apps voor kinderen.

Februari

Ticket to Ride : First Journey (2,29 euro)

Deze kindervariant van het bekende bordspel zit vol leuke animaties en kan met de hele familie gespeeld worden. Je kan het spel op drie verschillende niveaus alleen spelen of samen met drie andere spelers. Reis per trein door de VS en Europa en verbind onderweg de grote steden met elkaar door rails te leggen. Probeer bij elke beurt zoveel mogelijk routes te vervolledigen. De speler met de meeste spoorlijnen wint! De game bevat geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.asmodee-digital.com/en/ticket-to-ride-first-journey/

Kleine Bouwers (4,49 euro)

In deze app kan je rijden met een graafmachine, cement mixen, een dak op een gebouw leggen, een kraan besturen of een huis schilderen! Ondertussen gebeuren er ook vreemde dingen, want er gaat wel eens iets fout op een bouwplaats. Er barst bijvoorbeeld water uit een leiding, een bouwvakker valt in een gat of bakstenen worden weggeblazen. De app bevat mooie animaties en er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-builders/

Boomgaard (3,49 euro)

Het is tijd om het lekkere fruit in de boomgaard te oogsten. De ondeugende Theo de Raaf probeert echter te snoepen van de sappige kersen, appels, peren en pruimen. Probeer hem voor te zijn, maar pas op, want hij kent heel wat trucjes! Deze app is gebaseerd op het bordspel van Haba. De spelletjes zijn heel intuïtief en er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. Al spelend ontdekt je kind kleuren, vormen en groenten en fruit uit de hele wereld. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/the-orchard/

Januari

Mijn eerste app – voertuigen (2,29 euro)

In deze app kunnen peuters en kleuters negen leuke voertuigen in elkaar puzzelen. Er zijn puzzels van twee tot negen stukken. Kies de juiste voor- en achterkant van het voertuig, zoek de verschillen en balanceer en rol de balletjes in de gaatjes. Al spelend leren kinderen logisch nadenken en vormen herkennen. De mooie tekeningen werden voorzien van animaties. Deze app bevat geen reclame en aankopen. (van 2 tot 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/mijn-eerste-app-vol-1-voertuigen/id473050595?l=nl&mt=8

Hoopa City 2 (4,49 euro)

Met de tweede app van Hoopa City kan je nog groter bouwen in 3D-beelden. Ontwerp een eigen stad die aan het water ligt en heel wat mooie gebouwen telt! Met de acht verschillende bouwelementen maak je rails, huizen, luchthavens en nog veel meer. Elk gebouw biedt mogelijkheden die jij moet ontdekken en waarmee je kan experimenteren. Met spelletjes verken je je stad. Bekijk alles vanuit verschillende standpunten, schakel tussen dag en nacht, verken de binnenkant van gebouwen en geef de bewoners kleren en spulletjes. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/hoopa-city-2

We ARGH Pirates (4,49 euro)

Kies het ruime sop met de bemanning van kapitein Rose en beleef allerlei spannende avonturen! Los puzzels op, vecht tegen zeemonsters en vind de verborgen schatkisten. Ontdek het verborgen pad door een doolhof van grotten, blaas rotsen op met de kanonnen en vlieg over een kapotte touwbrug. De app zit vol interactie en is mooi geanimeerd met filmische muziek en geluidseffecten. Er zijn geen advertenties en in-app aankopen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/apps/we-argh-pirates/

Eric Carle’s Brown Bear Animal Parade (2,29 euro)

Beertje Bruin van Eric Carle komt tot leven in deze interactieve app met 3D-beelden. Ga mee met de beer op ontdekkingstocht en ontmoet de vogel, de eend, de kikker en alle andere personages. Kleur de dieren in en maak je eigen geluiden en muziek. Bij het meezingen en nabootsen van dierengeluiden kan je je stem opnemen. De app zit vol verrassende niet-competitieve spelletjes die je ontdekt bij het spelen. Alle scènes zijn gebaseerd op Eric Carles kleurige illustraties. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://storytoys.com/apps/eric-carles-brown-bear-animal-parade/

ChatterPix Kids (gratis)

Met deze app kan je alles laten spreken: huisdieren, vrienden, tekeningen en veel meer. Maak een foto, trek een lijn die dan een mond wordt en neem je stem op! Wees lekker creatief met de stickers, kaders en filters die je in de app vindt. Als je tevreden bent met het resultaat, kan je je bewerkte en geanimeerde foto delen met vrienden en familie. Zo kan je leuke berichtjes en kaartjes maken.

Voor iOS – Engelstalig - http://www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/chatterpixkids/

December


Het molletje in de winter
(1,09 euro)

Ontdek de wereld van het bekende molletje uit de tekenfilms. Je krijgt heel wat winterse zoekplaten te zien waar je voorwerpen moet zoeken. Waar zie je, bijvoorbeeld, de slee, de muts of de sneeuwpop? Als je alles gevonden hebt, verschijnt er een nieuwe zoekplaat.

Met de app leren jonge kinderen beelden en de bijhorende geluiden herkennen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/het-molletje-in-de-winter/id835049075?mt=8

Toca Hair Salon : Christmas Gift (gratis)

In deze app word je de kapper van de Kerstman! Knip, kleur en restyle zijn baard en haar. Als je te veel haar weggeknipt hebt, kan je het terug laten groeien met een speciaal drankje. Je kan ook een grappige kerstboom versieren. Een app om lekker creatief te zijn! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-christmas-gift/

Nijntje in de sneeuw (4,49 euro)

Het heeft gesneeuwd! Help Nijntje aankleden en slee mee met haar over de heuvels. Luister en kijk naar het verhaal en doe actief mee. Bouw samen met Nijntje een vogelhuisje, gooi sneeuwballen en match dezelfde voorwerpen. Ouders kunnen het verhaal ook zelf voorlezen en hun stem opnemen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/nijntje-sneeuw/id656194986?l=nl&mt=8

Bongobos Winter (2,99 euro)

Hert, Pluim en de andere dieren van het Bongobos laten kleuters zien hoe hun leven er in de winter uitziet. Kijk naar de vallende bladeren, zie hoe de dieren een winterslaap houden en hoe uiteindelijk jonge vogels hun vleugels uitslaan. Het verhaal en de educatieve spelletjes lopen vloeiend in elkaar over. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.bongobos.com/winter/

Zoek de tien verschillen met grappige winter en herfst cartoons (gratis)

Zoek de tien verschillen in de twintig tekeningen die zich afspelen in de herfst en winter. Je hebt telkens twee minuten om ze aan te duiden. Als je fout bent, verlies je tijd. Als je ten minste acht verschillen hebt gevonden, kom je in het volgende level. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/zoek-tien-verschillen-met-grappige-winter-en-herfst/id937762060?l=nl&mt=8

Sudoku : een drakenavontuur (2,29 euro)

In deze app betreed je een sprookjesachtige wereld waarin je een draakje uit zijn ei kan laten komen door zo veel mogelijk sudoku’s te maken. Je kan kiezen uit vijf niveaus en dan in elk kasteel enkele van deze Japanse puzzels oplossen. Deze app staat in het thema van de winter en bevat geen reclames. Train je concentratievermogen en leer systematisch nadenken! (vanaf 7 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig - https://www.jufjannie.nl/2015/02/19/sudoku-een-draken-avontuur-nieuwe-sudoku-app-voor-kinderen/

A Charlie Brown Christmas (5,49 euro)

Help Charlie Brown, Snoopy en alle andere figuurtjes van Peanuts de betekenis van Kerstmis achterhalen. De originele dialogen, animaties en muziek van de gelijknamige klassieke tekenfilm werden in deze app gerestaureerd en aangevuld met heel wat interactieve mogelijkheden. Zo kan je, onder meer, piano spelen, met je vingers schilderen en meezingen met het koor van Peanuts! (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://loudcrow.com/a-charlie-brown-christmas/

November


Wisebits
(gratis)

In deze app worden vragen gesteld en opgeroepen. Je krijgt korte filmpjes over feiten te zien die je aan het denken zetten. De onderwerpen zijn bedacht door filosoof Bas Haring en de beelden werden gemaakt door professionele film- en theatermakers en beeldende kunstenaars. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/wisebits/id484203323?mt=8 

Wiseland (gratis testen)  

Wat is rechtvaardig? Wat is een held? Kinderen stellen graag moeilijke vragen. Samen met Sophia en haar robot Phil kunnen ze al spelend heel wat levensvragen verkennen en antwoorden trachten te vinden. De app zit boordevol animatiefilmpjes en spelletjes. De eerste set van vragen is gratis, een bijkomende set kost 0,99 euro. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://redtkids.com 

Lumino City (5,49 euro)

Deze bekroonde app neemt je mee naar de toverachtige wereld van Lumino City. Je moet Lumi helpen haar gekidnapte grootvader terug te vinden. Hiervoor moet je al puzzelend de stad verkennen en inzicht krijgen in hoe alles hier in zijn werk gaat. De decors werden allemaal met de hand gemaakt uit papier, karton, lichtjes en miniscule motors. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.luminocitygame.com/press 

Milli en haar vriendjes (2,99 euro)  

Milli gaat op verkenning om te weten te komen wat slakken het liefst doen. Ze ontmoet hierbij heel wat dieren, maar kunnen zij een antwoord geven op haar vraag? Het lieveheersbeestje Miro vergezelt haar op haar zoektocht. Ondertussen beleven ze heel wat avonturen en leren heel wat bij over de andere dieren. (vanaf 5 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.millithesnail.com/?lang=en&page=app 

Koos de Kikker (3,49 euro)  

In deze app volg je elke stap uit het leven van het kikkertje Koos. Zie hoe hij leert zwemmen, vliegjes moet vangen en een winterslaap begint. Na de winter zoekt hij een vriendinnetje om samen een kikkerdril mee te leggen. Hieruit wordt het kikkervisje Kees geboren, waarbij de levenscyclus opnieuw begint. In deze mooi vormgegeven app leer je op een leuke manier bij over de natuur. Er is veel interactie mogelijk en je hoort kinderstemmen en sfeervolle muziek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/koos-de-kikker/id682363448?mt=8

Oktober


Spelfiches
(gratis) 

Jeugddienst Don Bosco vzw ontwikkelde deze app met meer dan 200 spelfiches. Hier vind je heel wat ideeën voor tijdens het jaar of op kamp. Je kan zoeken op naam of type van het spel, op leeftijd en terrein. Als je niet kan kiezen, schud dan je smartphone en laat de app beslissen!

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.jeugddienstdonbosco.be/animatie/spelfiches-app 

September

 

Aanvankelijk lezen (4,49 euro)

Deze app leert beginnende lezers letters en woorden aan in drie stappen. Eerst zien kinderen een plaatje, luisteren naar het woord dat de betekenis ervan weergeeft en bekijken hiervan de losse letters. In de volgende stap verschijnt een toetsenbord met het alfabet, één woord en vier plaatjes. Ze moeten hierbij het juiste plaatje aanduiden en kunnen met het toetsenbord de nieuwe letters inoefenen. Als derde stap moeten ze tot slot zelf de goede woorden onder de plaatjes schrijven. Kinderen kunnen echter hun eigen tempo volgen en eventueel een stap overslaan. Als ze een niveau goed afronden, krijgen ze nieuwe letters. Ook de woorden worden geleidelijk iets moeilijker. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/aanvankelijk-lezen/id887846463?mt=8

Bobo Letters (2,29 euro) / Bobo Woorden (2,29 euro)

Kleuters kunnen samen met het figuurtje Bobo kennis maken met letters en lettergrepen. Zo moeten ze afbeeldingen benoemen en zeggen welke letter ze het eerst of laatst horen. In een ander spelletje moeten ze in twee kolommen de afbeelding aantikken die met dezelfde letter begint. Er zijn ook nog woorden die ze in stukjes moeten voorlezen en waarbij ze het juiste aantal lettergrepen moeten aanduiden. In de tweede app spelen ze met woorden en klanken. Hier moeten ze plaatjes benoemen en het juiste woord kiezen, een andere afbeelding zoeken waarvan het woord hierop rijmt of zelf de woorden vormen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.bobo.nl/nieuws/bobo-apps-heb-jij-ze-al/

Freddie wil worst (gratis)

Beluister de avonturen van de hond Freddie. Het spannende verhaal kun je als ouder ook zelf voorlezen. De soundtrack stimuleert je hierbij om het geanimeerd te doen! Kinderen kunnen het verhaal ook zelf lezen. Door het scherm van de tablet aan te raken bepalen ze zelf het tempo. Door te swipen komen ook de driedimensionale tekeningen tot leven en worden de lichteffecten en de begeleidende muziek opgeroepen. Deze animatie prikkelt de verbeelding en verleidt je ook tot het lezen van de vervolgapp “Freddie 2”! (van 4 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.freddiessite.com

Kwijt Weg Foetsie (2,29 euro voor volledige versie)

Vraag je je soms ook af waar al je verloren spullen gebleven zijn? Ga mee met Hannah en haar opa op reis naar Kwijt Weg Foetsie, een land ver hier vandaan, en misschien vind je hier terug wat je al zo lang aan het zoeken bent. Deze herinterpretatie van het gelijknamige, bekroonde prentenboek werd speciaal voor de iPad ontwikkeld. Ook dit verhaal wordt nog meeslepender door de leuke animaties, grappige interactie en sfeervolle muziek. Kinderen kunnen het verhaal beluisteren met de voorleesstem of zich laten voorlezen door hun ouders. Oudere kinderen kunnen het verhaal zelf lezen met of zonder ondersteuning. (van 4 tot 8 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.yipyip.nl/portfolio/kwijt-weg-foetsie

Prins Bof en de magie van leren lezen (4,49 euro)

Ontdek de toverkracht van taal met deze app! In een verhaal in de traditie van De vertellingen van Duizend-en-een nacht leert prins Bof dankzij zijn oom, de fakir, op een magische manier lezen. Op dezelfde wijze leert ook je kind letters herkennen (visueel en auditief), woorden “hakken en plakken”, ontbrekende letters benoemen, klankzuivere woorden schrijven en tot slot ook een eenvoudig verhaaltje lezen. De oefeningen worden geleidelijk moeilijker. (van 5 tot 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.kidsinflow.org/prinsbof

Juf Jannie: Letters leren (3,99 euro) / Leren lezen (5,99 euro)

Deze apps van Juf Jannie ondersteunen je kind bij het leren van de letters en het lezen van hun eerste woordjes. “Letters leren” richt zich tot kinderen vanaf 5 jaar en helpt hen in zeven leuke oefeningen om het lezen van de letters onder de knie te krijgen. De letters worden uitgesproken zoals op school (fonetische uitspraak). De andere app, “Leren lezen”, is dan bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar die de letters al goed kennen en woordjes willen lezen (niveau eerste leerjaar).

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.jufjannie.nl/apps 

Mus op de ski’s (3,99 euro)

De dikke vrienden Mus en Muis gaan op wintersport. Muis wil graag skiën, maar durft Mus dat wel? De tekst van Rian Visser werd ingesproken door logopediste Christine van Dreumel. Beluister het boek door op de luidspreker te klikken. Door handmatig de bladzijden om te slaan, kan je kind de tekeningen rustig bekijken en de tekst nog eens zelf lezen zonder hulp. (AVI 1) (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/us/book/mus-op-de-skis-avi-start/id928471035?mt=11

Vos en Haas (9,99 euro)

De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.lannoo.be/nl/vos-en-haas-e-books

Lezen en schrijven 1 (2,29 euro)

Ook deze educatieve app laat beginnende lezers kennis maken met de vormen en klanken van de eerste basiswoorden die tijdens het eerste leerjaar aan bod komen. Er zijn drie verschillende spelletjes waarbij kinderen woorden moeten leren lezen, herkennen en afmaken door de ontbrekende letter in te vullen. Als ze op de letter drukken, wordt hij uitgesproken op een fonetische manier. Bij het herkennen van woorden kunnen ze punten verdienen. In de spelletjes worden de woorden vaak herhaald en altijd voorzien van plaatjes waardoor kinderen makkelijk de link leggen met hun betekenis. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/lezen-en-schrijven-1/id492001817?mt=8

Apps voor kinderen met dyslexie

Pelle flitst (gratis)

Deze app van Onderwijszorg Nederland werd ontworpen voor kinderen met dyslexie. Je speelt de game per twee: de ene speler leest de woorden luidop en de andere laat weten of het woord goed gelezen is. Elk woord wordt in een flits getoond en hierbij kan je de lettergrootte en de flitsduur aanpassen. Woorden die nog niet goed gelezen werden, worden opnieuw getoond. Iedere ronde zonder fouten levert je een hondenpenning op voor de halsbald van Pelle. De opgenomen woordenrijen worden ook door logopedisten gebruikt. Met deze app leer je woorden sneller herkennen! (van 7 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://onderwijszorgnederland.nl/nieuws/pelle-flitst-tweede-onl-app-onder-de-kerstboom

Kees Komma en de boekenbende (gratis)

Kees Komma drukt per ongeluk op een verboden rode knop waardoor alle boeken van Prof Apostrof in de papierversnipperaar terechtkomen. Help Kees om de snippers terug op te vangen. Kees Komma is een leuk spel waarbij je tegelijk kan lezen en luisteren. Doordat de tekst ook wordt voorgelezen, wordt lezen gemakkelijker. Zo beleven ook kinderen die er moeite mee hebben leesplezier. (van 8 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.ijsfontein.nl/projecten/kees-komma

Augustus

 

Nippertje (3,49 euro)

Elke ochtend moet mama Nippertje vragen op te schieten omdat ze moeten vertrekken. Hij wil dan nog eerst zijn auto’s opruimen of nog vlug een liedje spelen op de piano. Toch komt hij voor één keer precies op tijd! Het herkenbare verhaal over het egeltje kan je als filmpje bekijken of je opent het als voorleesboek waarin je kan bladeren en inzoomen. De app bezorgt je ook veel spelplezier: je kan zelf een filmpje maken, tekenen en kleuren, puzzelen, een memospel spelen en tel- en zoekspellen oplossen. De spelletjes zijn ingedeeld op verschillende niveaus. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/nippertje.html

Die niet (3,49 euro)

Hier moet je raden welk van de drie plaatjes niet in de rij thuishoort. Als je de juiste keuze maakt, verdien je punten en kan je door naar het volgende level. Er zijn 4 levels die altijd iets moeilijker worden. Je kunt ook op snelheid spelen en het opnemen tegen iemand anders. Met dit spel leer je op een leuke manier logische verbanden leggen. (van 3 tot 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/die-niet.html

Het Muizenhuis (3,49 euro)

Iedereen is welkom in het Muizenhuis van Julia en Sam, waar voor groot en klein veel te beleven valt. De kleinsten kunnen luisteren naar de verhaaltjes en grotere kinderen kunnen het huis verkennen. Julia heeft van de trap gestept en ligt in het ziekenhuis. Sam leert je verschillende instrumenten kennen en laat je viool spelen. Ga ook mee naar de bakker en naar Sams optreden in het theater. Elke pagina zit vol verrassingen! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.hetmuizenhuis.nl/articles/speel-met-sam-en-julia-in-de-app

Hidden Folks (4,49 euro)

Deze app zit vol interactieve tekeningen waarin je mensen, dieren en objecten moet trachten te vinden. Je krijgt hiervoor cryptische hints en soms moet je, bijvoorbeeld, een bos kappen, een tent open ritsen of een krokodil porren. Je kan pas de volgende tekening ontgrendelen als je alle objecten gevonden hebt. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot. In donkere ruimtes kan je kiezen voor sepiakleuren in plaats van zwart-wit. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://hiddenfolks.com/

Rhom Bus (1,99 euro)

Een buschauffeur brengt een aantal dieren naar verschillende bestemmingen. Door de lettertegels van hun naam bij elkaar te puzzelen, krijg je ze op de bus. Als alle dieren een zitje hebben, vertrekt de chauffeur. Eens jullie op de bestemming aangekomen zijn, kan hij nieuwe dieren oppikken. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer obstakels en regels er zijn. Deze uitdagende game stimuleert jouw ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Soms moet je de tegels en het spelbord draaien om de levels te kunnen uitspelen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://rhombusgame.com/

Oh! The magic drawing app (gratis)

In deze interactieve tekenapp krijg je keuze uit een aantal kleurrijke figuren. De figuur die je in je tekening hebt geplaatst, komt plots tot leven: een cirkel verandert, bijvoorbeeld, in een boom of zon, een rechthoek wordt een huis of kat en een driehoek een vogel of racewagen. De vorm van de figuur zal ook anders worden als je je tablet omdraait. Zo maak je op een eenvoudige manier heel leuke taferelen. Je kunstwerkjes kan je achteraf delen met elkaar. Oh! prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen. Je geraakt er niet snel op uitgekeken! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://ludocube.fr/

Motion Math : Hongerige Vis (3,49 euro)

In dit verslavende spel moet je de hongerige vis snel eten geven. Op zijn buik staat het cijfer dat hij lust. Op het scherm verschijnen luchtbellen met nummers die je moet samenvoegen om het gevraagde getal te krijgen. Als je correcte sommen maakt, groeit de vis en krijgt hij nieuwe kleuren en vinnen. Als je hem met verkeerde getallen voert, krimpt hij weer. Er zijn soms verschillende mogelijkheden om een som samen te stellen. Met Motion Math oefenen kinderen al spelend hun rekenvaardigheden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://motionmathgames.com/motion-math-hungry-fish/

Wolkenkrabbers (3,49 euro)

Met deze app van Tinybop kan je de hoogste gebouwen van de wereld verkennen! Construeer een skyline vol wolkenkrabbers, ga op en neer langs alle verdiepingen tot diep onder de grond. Veroorzaak een stroomstoring, blus branden, repareer een kapotte leiding of verstop de toiletten. Kijk hoe sterk de constructie van je gebouw is als er dinosaurussen binnenvallen, de bliksem inslaat of een aardbeving uitbarst. Zo ontdek je hoe een torenhoog gebouw blijft rechtstaan. Met deze app leer je op een speelse manier bij over alles waarmee je rekening moet houden bij de bouw. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/skyscrapers

Ketnet / Ketnet Jr. (gratis)

Met de Ketnet app voor kinderen vanaf 6 jaar kan je niet alleen genieten van je favoriete televisieprogramma’s, maar ook van de vele spelletjes. Zo kan je uitdagende puzzels maken en quizzen of in de Fotofabriek je foto’s opvrolijken. Volg ook de avonturen van de Ketnet-wrappers op de voet. Ketnet Jr. is de app voor peuters en kleuters. Ook hier kan je de afleveringen van Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti en je andere Ketnet-vriendjes bekijken. Verder zijn er ook leerrijke spelletjes en leuke kleurplaten die met stempels kunnen versierd worden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/ketnet-voor-ouders/ketnet-app

Karrewiet (gratis)

Karrewiet is het jeugdjournaal van Ketnet, maar er is nu ook een app van. In korte, vlot leesbare artikels ontdek je wat er in binnen- en buitenland gebeurt. Foto’s en video’s wisselen elkaar af. In deze app vind je massa’s straffe weetjes en krijg je de laatste updates van het nieuws en weerbericht. Je kan in de polls ook je mening geven over actuele onderwerpen. Probeer tot slot ook de quizzen uit! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/karrewiet/de-karrewiet-app

Animate It (3,49 euro)

Met deze app van Aardman Animations Studio, de makers van Wallace & Gromit, kan je gemakkelijk leuke stop-motion-filmpjes maken. Maak met de app een reeks foto’s van iets wat je steeds een beetje verschuift. Druk vervolgens op ‘play’ en je ziet een bewegend filmpje! Je kan de afspeelsnelheid ervan aanpassen en de beelden bewerken. Als je tevreden bent met het resultaat kan je je filmpje delen via sociale media. Op de website van Animate It vind je handige tips en filmpjes met uitleg. Je kan ook een gratis versie gebruiken met een aantal beperkingen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.animate-it.com/get-animating/animate-it-app/

Toca Lab: Elements! (2,99 euro)

In deze app kan je alle 118 scheikundige elementen ontdekken door er al spelend proefjes mee te doen. In het laboratorium vind je een kast met instrumenten waarmee je een element kan laten ronddraaien, opwarmen, bevriezen, magnetisch maken of vermengen met een mysterieuze vloeistof! Zo maak je nieuwe elementen die je dan te zien krijgt in het periodiek stelsel, waar ook de afkorting en het atoomnummer vermeld worden. Ontdek hoe elk element een eigen karakter heeft. Hoe klinkt neon, is goud zwaar of licht, is stikstof hard of vloeibaar? Op een leuke manier word je geïntroduceerd in de boeiende wereld van de wetenschap! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – taal n.v.t. – https://tocaboca.com/app/toca-lab/

Juli

 

Kids Planet Discovery (gratis)

In deze app reis je de wereld af en leer je met spelletjes meer over de cultuur, muziek, klederdracht, dieren en landschappen van andere landen. Zo zijn er geheugenspelletjes, puzzels, zoekplaatjes en popjes die je moet aankleden. Er zijn ook heel wat videofilmpjes in de app opgenomen. Een deel van de inhoud is betalend. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.lafactoriainteractiva.com/kids-planet-discovery

Sago Mini Road Trip (3,49 euro)

Ga een stukje rijden met Jinja de kat! Kies zelf een voertuig: een sportieve racewagen, een op en neer verende jeep, een schoenmobiel of zelfs een augurkenauto. Er zijn zes bestemmingen waar je naar toe kan gaan, waaronder de bergen en de stad. Onderweg kan je tanken en de auto wassen. Sago Mini Road Trip is een grappige app waarin kinderen zelf chauffeur kunnen zijn: ideaal dus voor tijdens lange autoritten! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – https://sagomini.com/apps/detail/road-trip/

HeyHey Pix (3,49 euro)

Met HeyHey Pix kan je foto’s nemen, bewerken en delen met elkaar via e-mail of sociale media. Je kan je foto’s versieren met meer dan 600 stickers van graffitikunstenaars uit de hele wereld. Zo kan je mama een duikbril opzetten of het kapsel van papa veranderen. Laat je fantasie de vrije loop en maak iets grappigs van je foto’s! (vanaf 4 jaar).

Voor iOS – Nederlandstalig – http://heyheyapps.com/heyhey-pix

Vakantiebieb (gratis)

In Vakantiebieb, een app aangeboden door de Nederlandse organisatie De Bibliotheek, kan je tijdens de zomer meer dan 60 e-boeken voor het hele gezin gratis downloaden. De e-boeken voor kinderen en jongeren zijn beschikbaar vanaf 1 juni; het aanbod voor volwassenen vanaf 1 juli. De e-boeken kan je op je smartphone of tablet lezen tot 31 augustus. Je moet je eerst registreren via de app, maar hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek in Nederland. Bij de jeugdboeken wordt het avi-niveau vermeld. Met deze app hebben beginnende lezertjes ook tijdens de vakantie voldoende leesvoer! Zo kunnen ze hun leesvaardigheid op peil houden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://vakantiebieb.nl/

Veldgids (3,49 euro)

Met deze app kan je thuis of op je vakantiebestemming de meest opvallende vogels, zoogdieren, vlinders, libellen, veldbloemen en paddenstoelen herkennen. Er zijn meer dan 600 soorten beschreven in deze digitale veldgids. Hou je ontdekkingen bij en deel ze met je vrienden. In de toepassing kan je ook vogelgeluiden beluisteren en de mooie natuurfoto’s van Han Bouwmeester bewonderen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nature2u.nl/veldgids-app

Juni

 

Bollo (gratis)

Maak kennis met Bollo de Beer en zijn vriendjes en ga mee op ontdekkingstocht naar het bos, het strand en de besneeuwde bergen! Hier kan je luisteren naar verhaaltjes, spelletjes spelen en muziek maken. In de app kan je ook afleveringen van de tv-serie De avonturen van Bollo bekijken. Bollo is de mascotte van Landal GreenParks, maar de app bevat geen in-app-aankopen of advertenties. Kinderen zullen veel plezier beleven aan de animaties en interactieve elementen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.landal.nl/thema/kids/ontmoeten/bollo

Professor Staal (0,49 euro)

Deze app is gebaseerd op het prentenboek Het rare verhaal van Professor Staal van Hanneke van der Meer. Het kan een leuke aanvulling zijn na het voorlezen van het prentenboek. Professor Staal is een vreemde snuiter. Hij houdt nergens van behalve van staal. Op een dag krijgt hij het idee om een luchtballon te bouwen… van staal. In deze app kan je hem daarbij helpen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://somoiso.nl/nl/project/professor-staal/

This is sand (gratis)

Maak prachtige kunstwerkjes door met zand in allerlei kleuren te strooien. Je kan een profiel aanmaken om je creaties bij te houden en die van anderen te bekijken. De basisversie van de app is gratis. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je de toolkit voor 2,29 euro aankopen. Hiermee kan je nog beter kleuren mengen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://thisissand.com/

Sock Puppets (gratis)

Met Sock Puppets maak je je eigen filmpjes met grappige handpoppen. Duw op ‘record’ en spreek je tekst in. De poppen zullen hun lippen mee bewegen met je stem. Vervolgens kan je de achtergrond, voorwerpen en landschappen aanpassen terwijl je een filmpje maakt. Neem leuke foto’s en gebruik ze als achtergrond. Samen met je vrienden kan je grappige dialoogjes opvoeren door elk de tekst van een pop in te spreken. In de app kan je meer achtergronden, poppen en opnametijd aankopen. De volledige inhoud is beschikbaar voor 3,49 euro. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://my.smithmicro.com/sock-puppets-description.html

Rainmaker : the beautiful flood (2,29 euro)

In deze avontuurlijke puzzelgame probeer je samen met het meisje Tian het geheim van de regen te ontdekken. Je komt samen in verschillende ruimtes terecht en moet proberen het deurtje te bereiken om naar het volgende level te gaan. Met een medaillon verander je Tian in een andere gedaante waarvan je de eigenschappen nodig hebt om de puzzel op te lossen. Zo kan ze een zwevende luchtbel worden, een vierkant massief blok, een opspringende basketbal en een kruipende spin. Op die manier ontwijk je obstakels die je onderweg tegenkomt. Met de mooie vormgeving en mysterieuze muziek dompelt de app je onder in een andere wereld. De puzzels stimuleren je logisch denkvermogen en ruimtelijk inzicht en prikkelen je fantasie. Je kan ook zelf een level ontwerpen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android– Engelstalig - http://www.sweatychair.com/rainmaker/

Mei

 

My PlayHome (liteversie gratis, volledige versie 3,99 euro)

In dit interactief poppenhuis met woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers en tuin valt heel wat te ontdekken voor kleuters. Ze kunnen de bewoners allerlei handelingen laten uitvoeren zoals, onder meer, een ei bakken, een douche nemen of hun tanden poetsen. Zelfs cd’s in de stereoketen kunnen gewisseld worden! De app laat kinderen hun eigen verhaal maken en bevordert hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://www.myplayhomeapp.com/

Lego Juniors Create & Cruise (gratis)

Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen hier figuurtjes maken en voertuigen bouwen en er vervolgens mee racen. Hierbij moeten ze muntjes verzamelen waarmee ze dan toegang krijgen tot nieuwe sets die gemakkelijk kunnen worden opgebouwd. Kinderen krijgen in deze virtuele wereld inspiratie voor hun echte legobouwwerken waarbij ze hun eigen verhaal kunnen bedenken. Er zijn heel wat mooie decors, figuurtjes en voertuigen te ontdekken zoals, bijvoorbeeld, helikopters, vrachtwagens, prinsessen, politieagenten en Batman! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engels – https://www.lego.com

Tripletto (1,99 euro)

In dit spannend kaartspel voor 1 of 2 spelers moet je drie dezelfde soorten kaarten verzamelen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar ze leveren niet allemaal evenveel punten op. Je kan met de app ook je eigen kaarten ontwerpen. Gooi kaartjes weg en wissel met je tegenstander. Kinderen oefenen met dit spel hun ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en strategisch inzicht. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.tripletto.nl/

De Robotfabriek (3,99 euro)

In de Robotfabriek kan je robots bouwen, testen en verzamelen. Kies uit de verschillende onderdelen en ontwerp je eigen robot. Rust hem uit met vleugels, magneten en andere snufjes. Het is ook mogelijk om hem te laten praten. In een speciale testomgeving kan je tot slot controleren hoe sterk je robot is. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://tinybop.com/apps/the-robot-factory

Squla Familiebordspel (gratis)

Dit mooi vormgegeven bordspel voor de tablet kan je op verschillende niveaus spelen: er is een versie voor spelers van 6 tot 13 jaar, van 14 tot 18 jaar en voor volwassenen. Je krijgt meerkeuzevragen in verschillende categorieën waarmee je punten moeten trachten te verdienen. Zo zal je vragen moeten oplossen over spelling en rekenen of geschiedenis en aardrijkskunde. De app bevat meer dan 2000 vragen waarin alle schoolvakken aan bod komen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.squla.nl/apps

Rummikub (2,99 euro)

Van dit veel gespeelde bordspel bestaat ook een app. Je moet setjes van getallen en kleuren op de juiste manier neerleggen. Met wat tactisch denken en geluk win je zeker de partij! Speel met vrienden of een online tegenstander. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://rummikub.com/

Carcassonne (9,99 euro)

Veel klassieke bordspelen zijn nu ook als app uitgebracht. Zo ook het populaire Carcassonne waarin je tegel per tegel aan een Middeleeuwse stad bouwt. Speel samen met je vrienden, familie of andere spelfanaten en tracht nieuwe strategieën te ontwikkelen. In de app kan je uitbreidingen aankopen. Je kan online of offline spelen met maximum 5 spelers. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://carcassonneapp.com/

Hopscotch (gratis)

Deze app laat kinderen van 9 tot 11 jaar de eerste stappen zetten in het programmeren. Met kleurrijke blokken geef je commando’s aan figuurtjes waardoor je ze kunt laten bewegen, dansen of lijnen trekken. Zo kan je zelf een game of korte animaties ontwikkelen. De uitleg is beknopt, maar je leert het snel door te experimenteren. Programmeren kan in het Nederlands, maar de uitleg van de codes is in het Engels. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://www.gethopscotch.com/

Where is my water? (liteversie gratis)

Krokodil Swampy wil graag douchen, maar de waterleidingen zijn stukgegaan. Help hem door water langs hindernissen te leiden, gangen te graven en de juiste kranen open of dicht te draaien. Verzamel hierbij ook badeendjes. In het spel moet je gebruik maken van de stroomsnelheid van het water en de vorm van de tunnels. Elk level is een uitdagende puzzel waarvan de moeilijkheid toeneemt. Vijftien puzzels zijn gratis, andere puzzels kun je aankopen voor 0,99 euro per stuk. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://lol.disney.com/games/wheres-my-water-app

Catan (4,99 euro)

Ook deze klassieker kan je als app spelen. Je kan met maximaal vier spelers strijden om de meeste nederzettingen, de langste handelsroute en het grootste leger. Onderhandel in grondstoffen en eis het kostbare land op! De uitbreidingen zijn beschikbaar als in-app aankoop. Je kan ook tegen de computer spelen. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.catan.com/

Memo   (gratis)    

In dit geheugenspelletje krijg je een aantal kaarten met afbeeldingen die door elkaar geschud en omgedraaid zijn. Er zijn steeds twee kaarten met dezelfde tekening. Tijdens iedere beurt mag je twee kaarten omdraaien. Hoe sneller je de paren terugvindt, hoe meer punten je haalt!

Voor iOS – Engelstalig – http://vision-apps.com/ http://www.myplayhomeapp.com/

Talking Tom Cat   (gratis)  

Met deze app kun je plezier beleven met een virtuele kat. Deze vreemde kater zegt in een grappig stemmetje na wat je hem vertelt. Je kan hem aaien en verwennen met zijn favoriete eten. Pikante pepers bevallen hem echter niet zo goed... De kat laat ook scheten en kan nog veel meer.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://outfit7.com/apps/talking-tom-cat-1/

 

April

 

Cinderella (4,99 euro)

Geniet samen van het beroemde sprookje over Assepoester. Zoals bij alle goede voorleesapps zijn er heel wat interactieve mogelijkheden voor kinderen. Zo kan je Assepoesters stiefzussen aankleden of samen met de fee de magische koets in elkaar steken. De meeslepende animaties en muziek maken het sprookje nog spannender. De tekst is in eenvoudig Engels, wat handig kan zijn voor oudere kinderen die in deze taal hun eerste stappen zetten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://nosycrow.com/apps/snow-white

Brandweerman Sam : brand en redding (1,99 euro)

Ga samen met het team van Brandweerman Sam op avontuur om mensen in nood te redden. Zo breekt er, bijvoorbeeld, een brand uit in een café, zitten enkele dorpelingen vast op een bergrichel en is een groepje in het water terechtgekomen nadat een deel van de aanlegsteiger loskwam. In de app vind je een aantal interactieve spellen voor één of meerdere spelers, een videospeler en een digitaal stickerboek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.p2games.co.uk/fireman-sam-fire-and-rescue

http://www.iphoned.nl/wp-content/plugins/appstore/AppStore.php?appid=652077009Toca Builders (2,99 euro)

Kinderen kunnen met deze app vanalles bouwen en zo hun ruimtelijk inzicht verbeteren. Toca Builders zit vol humor en slaat de bouwsels automatisch op zodat je ze niet verliest. Je krijgt hulp van zes bouwers met wie je blokken kunt opstapelen, laten vallen of een verfbeurt geven. Zo kan je een eigen wereld creëren! (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-builders

Quiver (gratis)

In Quiver vind je kleurplaten die je niet alleen kunt inkleuren, maar die ook tot leven komen! Druk eerst een tekening af van de website www.quivervision.com. Kleur ze in met je favoriete kleuren, open de app, druk op play en bekijk je tekening met de camera van je smartphone of tablet. De tekening begint dan te bewegen op je scherm en als je de figuur aanraakt kan je er spelletjes mee spelen. In de app kan je ook veel bij leren over verschillende onderwerpen zoals, bijvoorbeeld, de aarde, dieren, vulkanen en dino’s. Je kennis kan je dan testen met een quiz. Een aantal kleurplaten zijn gratis. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.quivervision.com

Paint it Back (gratis voor 3 levels)

Een spook heeft alle schilderijen uit een museum weggejaagd. Jij moet de kunstenaar helpen om alles terug op het doek te brengen. Dit doe je door de juiste vierkantjes in het schilderij te kleuren. Naast het schilderij zie je hoeveel vakjes per rij of kolom ingekleurd moeten worden. Aanvankelijk is het gemakkelijk, maar gaandeweg moet je meer rekenen en opletten dat je niet de foute vakjes kiest. De eerste drie levels met 75 schilderijen zijn gratis. Het volledig spel kost 2,99 euro. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://casuallabs.com/wp/?page_id=24

Maart


Een adembenemende picknick!
(gratis)

Dit interactieve verhaal leert kinderen spelenderwijze hoe ze met enkele eenvoudige handelingen iemands leven kunnen redden. De oorspronkelijk Italiaanse app werd vertaald door de Belgische reanimatieraad om ook in Belgische scholen en gezinnen de basiskennis van Eerste Hulp door te geven. Het verhaal van de beer Boem-Boem en de familie Eekhoorn toont hoe je iemand moet helpen bij hartstilstand en een obstructie van de luchtwegen. Bezoek samen met je kinderen het betoverde bos, luister naar het verhaal en neem eraan deel. Op een heel toegankelijke manier leer je bij over reanimatie en de heimlichgreep. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://resuscitation.be/nl/picknick/

Little Fox Dierendokter (2,99 euro)

Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. De grappige, mooi uitgewerkte animaties zijn van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, Vleermuis, Konijn, Mol en Uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen hen genezen met enkele behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.foxandsheep.com/product/little-fox-animal-doctor/

Nott won’t sleep (2,99 euro)

De auteur Renate Dorrestein werkte samen met een team psychologen en spelontwikkelaars aan dit interactieve bedverhaaltje voor peuters en kleuters. Al spelend kunnen jonge kinderen bedtijdrituelen leren. Het hoofdfiguurtje Nott wil nog vanalles doen voor ze gaat slapen. Help haar bij het vinden van een slaapritueel terwijl haar slaperigheid toeneemt. De app gebruikt geen taal, werd heel mooi vormgegeven en is voorzien van rustgevende muziek. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.nottsworld.com/

My very hungry caterpillar (3,99 euro)

App gebaseerd op het populaire prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. De rups kruipt over je scherm in 3D-beelden. Help hem verkennen, til hem op of neem een kijkje in zijn kleurige speelgoeddoos. Je kan hem ook voederen met fruit, hem op een schommel zetten of hem in bed steken. Er vallen nog meer verrassingen te beleven. Iedere dag wordt de rups groter tot hij in een mooie vlinder verandert! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/

De kleine walvis (gratis)

Deze app is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Benji Davies en vertelt het hartverwarmende verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een walvis. Je kan het verhaal als filmpje bekijken en hierbij luisteren naar de voorleesstem van Frank Groothof. Zing mee met het liedje ‘Heej kleine walvis’, speel samen met de katten de liedjes van de platenspeler na of breng stiekem vis naar de walvis zonder vader wakker te maken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.nationalevoorleesdagen.nl/app/

Februari


Loopimal
(3,99 euro)

Kleuters kunnen met deze mooi vormgegeven app dieren laten dansen op muziek die ze zelf componeren. Je kan de muziekinstrumenten in deze app met één vinger bespelen en maakt nooit fouten. Als je het symbool op de tijdlijn verschuift, maakt een ijsbeer, octopus, nijlpaard of ander dier een muzikale loop en een dansje. Laat twee of zelfs vier dieren tegelijk swingen en geniet van het grappige resultaat! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://www.yatatoy.com/loopimal/

Ratelbende (gratis liteversie of 0,99 euro voor volledige versie)

Ratelbende leert jonge kinderen muziek maken met gemakkelijke instrumenten. Met de triangel, het klankhout, de xylofoon of ratel kunnen ze ritmes oefenen. In de volledige versie is er ook nog een tamboerijn, trommel en mettalofoon en een hond of kat die piano speelt. De instrumenten kan je gelijktijdig spelen op verschillende iPads of iPhones en met de ingebouwde ritmebox blijf je zeker in de maat! Het is ook mogelijk om akkoorden te spelen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig –https://itunes.apple.com/nl/app/ratelbende!/id468369504?mt=8

Songify (2,99 euro)

Spreek iets in en deze app maakt er een liedje van met een beat. Dit zorgt voor heel grappige liedjes die je kan delen via sociale media. Dit kan leuk zijn om verjaardagen of andere speciale momenten te vieren. Je kan beats bijkopen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps

Sing! Karaoke (gratis of met abonnement)

Met deze app van dezelfde makers als Songify kan je je favoriete hits zelf inzingen of het beste van jezelf geven in een duet met sterren zoals Kylie Minogue, Justin Bieber en John Legend. Maak een filmpje en deel het resultaat via de app. Iedere dag worden nieuwe nummers toegevoegd. Met een wekelijks, maandelijks of jaarlijks abonnement krijg je toegang tot alle liedjes. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps#sing

Musyc (gratis liteversie of 3,99 euro voor volledige versie)

In Musyc kan je op een eenvoudige manier experimenteren met maar liefst 88 instrumenten. Je maakt muziek door vormen te tekenen. Creëer leuke melodieën en ritmes en bewerk het resultaat met een aantal effecten. Sla je nummer op in Dropbox of Soundcloud en deel het via e-mail, Facebook of Vimeo. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://fingerlab.net/portfolio/musyc

Januari


Zacht zijn de wolken
(3,99 euro)

Hier kan je luisteren naar tien gedichten over begrippen als zacht, hard, lang en kou. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Een auto rijdt hard, maar een kokosnoot is ook hard. Hoe zit dat nu? De gedichten nodigen je uit om te filosoferen met je kind door samen beeld- en taalspelletjes te spelen. Tik het plaatje aan en kijk wat er gebeurt! Oudere kinderen kunnen ook zelf gedichten maken, bewaren en versturen. (van 3 tot 10 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlands – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/zacht-zijn-de-wolken.html

De kat die niet van de bank af wilde (2,99 euro)

De kat van Ed en Liesje wil altijd op de bank liggen. Hoe ze ook aandringen, de kat heeft geen zin om ervan te springen. Dit prentenboek bevat een grappige tekst op rijm die je kan beluisteren, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Op elke pagina zijn er bewegende animaties: druk op de oplichtende figuren en laat je verrassen! Het verhaal kan je ook gemakkelijk zelf voorlezen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/prentenboek-kat-die-niet-van/id426705823?mt=8

Liselotje gaat naar zwemles (4,99 euro)

Dit is één van de digitale prentenboeken die je kan aankopen via de app Piccolo Picture Books. In rijmvorm lees je het verhaal van Liselotje die een koning en koningin als ouders heeft. De koning gaat met zijn dochtertje picknicken bij de sloot waarna ze in een bootje stappen. Als de boot omslaat, wordt het even spannend. De koningin is streng en stuurt hen beiden naar de zwemles. De koning is geen held… Op elke pagina vind je een of twee vierregelige versjes in een strak ritme. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.piccolopicturebooks.nl

Raadgedicht (gratis)

In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://raadgedicht.nl

December

Mirror Paint (gratis)

Met deze grappige app kan je met een enkele lijn tekenen, maar je kan de lijn ook laten spiegelen (ook vierdubbel). Gebruik hierbij zeven verschillende diktes en een groot kleurenpallet om de lijnen of de achtergrond in te kleuren. Het is ook mogelijk om over bestaande foto’s of afbeeldingen uit je album te tekenen. Bewaar je kunstwerkjes en kies voor een inlijsting! (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://itunes.apple.com/us/app/mirror-paint/id467938164?mt=8

Comic Life 3 (4,99 euro)

Met Comic Life maak je snel en makkelijk stripverhalen van je eigen foto’s. Met speciale effecten kan je foto’s in een tekening of schilderij veranderen en er dan tekstballonnen aan toevoegen. Ontwerp zo een fotocollage in stripvorm. Als je strip af is, kan je hem printen, delen of e-mailen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – http://plasq.com/downloads/comic-life-for-ios

Het moddermonster (1,99 euro)

Drie vriendjes gaan op avontuur en vissen een enorme schelp uit de oceaan. Welke verrassing staat hen te wachten als ze erin slagen de schelp te openen? Je kan het verhaal lezen in twee verschillende tekenstijlen. Het wordt voorgelezen in het Nederlands of het Engels, maar je kan het ook zelf lezen. Het prentenboek is mooi geanimeerd en voorzien van muziek, geluidseffecten en interactieve elementen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://apps.tizio.eu/mudmonster

Sint is jarig (1,99 euro)

Hier ontdek je heel wat leuke spelletjes om Sinterklaas te vieren. Er is een plaat die je kan inkleuren en versturen per e-mail. Je kan ook pakjes en petjes optellen en puzzels maken. Verder vind je nog een memospel en sinterklaasliedjes die je mag meezingen. Beluister tot slot een spannend verhaal over Sinterklaas of lees het samen met je ouders. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/sint-is-jarig/id571269738?mt=8

Vrolijk kerstfeest, meneer Big! (2,99 euro)

Meneer Big heeft één dag voor Kerstmis nog altijd geen kerstboom. Samen met Olifant en Schaap begint hij zijn zoektocht naar een mooie boom. Wanneer ze Uil tegenkomen, waren ze bijna verdwaald in het bos. Uil komt op een goed idee om Big te helpen! Het prentenboek van Gitte Spee is verrijkt met sfeervolle animaties en geluiden. Op elke bladzijde kan je deelnemen aan het verhaal. Zo mag je helpen met taartjes uitdelen, sneeuwballen gooien, sneeuw wegblazen in het bos en nog veel meer. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/vrolijk-kerstfeest-meneer/id480517775?mt=8

November

Lassa doet boodschappen (0,99 euro)

Lassa gaat met Konijn langs bij de groenteboer, de bakker, de viswinkel en nog zo’n paar winkels. Voor Konijn duurt het allemaal een beetje te lang. Dit is een app zonder vertelstem die je zelf kan voorlezen. Je kan ook kiezen voor vertelplaten. Het verhaal past goed bij de belevingswereld van peuters. Er is ook een zoekspelletje voorzien waarbij je de boodschappen in de winkel moet zoeken, naar je mandje moet slepen en aan de kassa moet betalen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.studiolassa.nl/Lassa_doet_boodschappen_app

Nijntje vliegt (0,99 euro)

Nijntje gaat met Oom Vliegenier mee in het vliegtuig. Help haar vliegen over land, bos en zee door de propeller van het vliegtuig rond te laten draaien. Het verhaal kan je zelf voorlezen aan je kind. De allerkleinsten zullen luisteren en kijken terwijl grotere kinderen actief kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is ook een spelletje waarbij je moet kiezen wat in de lucht of op de grond hoort. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/nijntje-gaat-vliegen/id578887475?l=nl&mt=8

Kleine Beestje (gratis)

Kleine Beestje voelt zich alleen en wil een heleboel vriendjes maken. Hij besluit een feestje te geven en schrijft heel wat brieven die hij meegeeft aan de wind. Wanneer zouden er vriendjes toekomen? Het verhaal wordt voorgelezen door een professionele acteur en er zijn animaties en geluidseffecten op elke pagina. Door de interactieve mogelijkheden worden kinderen meer betrokken in het verhaal. De app is kindvriendelijk: er zijn geen in-app aankopen of reclameboodschappen en links naar sociale media zijn afgeschermd. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://somoiso.nl/nl/project/kleine-beestje

Een verre reis (1,99 euro)

Dit ontroerende dierenverhaal van Toon Tellegen gaat over een olifant die op reis vertrekt naar de woestijn. Het interactieve beeldverhaal is voorzien van mooie illustraties in warme kleuren en sfeervolle muziek. Toon Tellegen leest het verhaal voor, maar je kan er ook voor kiezen het zelf voor te lezen. Met de app kunnen kinderen het verhaal ook zelf lezen in hun eigen tempo. Er zijn leuke animaties en er moeten opdrachtjes uitgevoerd worden om naar de volgende scène te gaan. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://verrereis.yipyip.nl

Mama kwijt (2,99 euro)

Kleine Uil is slapend uit zijn nest gevallen en moet nu op zoek naar zijn mama. Eekhoorn wil hem meteen helpen, maar dan moet Kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Uiteindelijk komt het allemaal goed. De app is prachtig geanimeerd en wordt voorgelezen door Maureen du Toit. Er is een spel met vier levels waarin kinderen het uiltje ook kunnen helpen zoeken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/mama-kwijt.html

Woeste grijze muis (2,99 euro)

Kleine muis wil hard brullen als een leeuw en aanvallen als een snelle panter. Als zijn vriendjes niet meer met hem durven spelen, is woest zijn plots minder leuk. De grappige animaties en geluiden zullen kinderen aanspreken. Er zijn eenvoudige interactieve mogelijkheden en bijkomende spelletjes, waaronder kleurplaten en memory games. De voorleesstem kan je ook uitzetten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://apps.tizio.eu/Woeste_Grijze_Muis

Frederik Spin (2,99 euro)

Frederik Spin maakt heel mooie spinnenwebben in het huis van een mevrouw die daar een hekel aan heeft. Ze zet voorzichtig Frederik buiten, maar hij durft de straat niet over te steken. Zebra vindt dit heel grappig, maar besluit om het spinnetje te helpen. Dit voorleesverhaal over vriendschap bevat kleurrijke illustraties die de fantasie prikkelen en leuke animaties op elke pagina. Je kan het verhaal laten voorlezen, een functie die je ook gemakkelijk kan uitzetten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.frederikspin.nl

Paul van Loon (gratis)

Met deze app betreed je de wereld van Paul van Loon. In de app kan je genieten van heel wat spelletjes, filmpjes, foto’s en verhalen van de jeugdschrijver. Je kan, onder meer, de Griezelbus op weg helpen en korte verhalen van Dolfje Weerwolfje lezen. Paul van Loon leest ook voor in de app. Je vindt er tot slot ook nog puzzels met Foeksia de miniheks en tips voor je boekbespreking. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.leopold.nl/nieuws/paul-van-loon-app

Prinses Stuiterbal (2,99 euro)

Stuiterbal is een prinses zoals er maar weinig zijn. Ze is ondeugend, eigenwijs en doet alles op haar eigen manier. Haar vader, de koning, kan daarmee leven, maar er is één ding dat ze echt niet mag doen en dat vindt de prinses heel moeilijk… Het grappige prentenboek, dat geschreven en geïllustreerd werd door Liz Ditters, bevat leuke animaties en verschillende voorleesstemmen die het verhaal tot leven brengen. Je kan het echter ook gemakkelijk zelf voorlezen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/prentenboek-prinses-stuiterbal/id467043160?mt=8e 

De drie biggetjes (4,99 euro)

Het beroemde sprookje van de drie kleine biggetjes wordt in deze app op een heel leuke manier gebracht. De app maakt gebruik van de vele mogelijkheden die de iPad biedt. Zo zorgden de ontwikkelaars voor tal van grappige verrassingen en doe- en zoekopdrachten. Door te blazen in de microfoon kan je het huis bijvoorbeeld met de grond gelijk maken en als je het scherm schuin houdt, verken je de omgeving. Je kan ook hutjes bouwen en op zoek gaan naar de spin of het konijn. Het verhaal wordt verteld door kinderen en ondersteund door muziek. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/de-drie-biggetjes/id579290022?mt=8

Fundels

Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

 

September


Zzz
(gratis)

Zzz is een grappig zoekspel dat gebaseerd is op het gelijknamige prentenboek van Loes Riphagen. Een meneertje beleefde een pechdag en valt uitgeput in slaap. Hij beleeft mooie dromen waardoor hij terug goedgemutst zal wakker worden. Ondertussen moet jij alle kabouters zoeken die zich verstopt hebben in zijn slaapkamer. Als je hierin slaagt, wacht je een leuke verrassing! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.ijsfontein.nl/projecten/kinderboekenweek-app-zzz

Annie & Bas (gratis)

Annie heeft een lieve hond die Bas heet. Bas zou graag gaan wandelen, maar zijn baasje wil binnen blijven omdat het te hard waait. Dat lukt moeilijk. Het verhaal neemt een verrassende wending wanneer de wind vat krijgt op Annies jurk. Dit grappige digitale prentenboek bevat mooie animaties en veel interactiemogelijkheden waardoor kinderen kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is een voorleesstem die je ook kunt uitzetten. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/annie-bas/id662735038?mt=8

Thinkrolls 2 (3,99 euro)

Kinderen van 3 tot 9 jaar kunnen met dit puzzelspel hun logisch denkvermogen aanscherpen. Op een speelse manier ontdekken ze verschillende natuurelementen en fysische processen. Ze moeten 32 moedige personages doorheen 270 levels van steeds moeilijkere doolhoven leiden. Door gebruik te maken van de eigenschappen van materie kunnen ze hun Thinkrolls laten rollen, drijven en glijden. Met vallen en opstaan leren ze de puzzels oplossen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/thinkrolls2

Rekenkoning Junior (basisversie gratis)

Dit rekenspel speelt zich af in de Middeleeuwen. Door rekenvragen te beantwoorden en puzzels op te lossen kan je op de sociale ladder omhoogklimmen. Verzamel sterren, win medailles en neem het op tegen vrienden en familie. Als je het spel wint, word je Rekenkoning of –koningin. Deze app laat kinderen op een toegankelijke en stimulerende manier kennis maken met rekenen. Ze leren rekenproblemen ook van verschillende kanten bekijken. In de gratis versie komen tellen, optellen en verschil aan bod. In de volledige versie, die je voor 2,99 euro kan kopen, kan je ook vermenigvuldigen, delen, vergelijken, meten en puzzels en breuken oplossen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://oddrobo.com/kingofmathjunior

Toca Blocks (2,99 euro)

Ontdek samen met een van de drie helden een wereld die je zelf kunt bouwen, aanpassen en kleuren. Plaats een deur en ga zo naar de volgende ruimte die je opnieuw zelf kunt inrichten. Laat het monstertje helpen met gaten te graven en experimenteer met de bouwmaterialen die elk andere eigenschappen hebben. Je kan bijvoorbeeld een hindernissenparcours of een drijvend eiland creëren. Door bouwstenen te combineren krijg je oneindig veel mogelijkheden, wat ook grappige en onverwachte effecten kan geven. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-blocks

Augustus


First Sounds
(liteversie gratis; volledige versie 2,99 euro)

Baby’s van slechts enkele maanden oud kunnen met deze app een reeks geluidjes ontdekken. Elke afbeelding toont een aantal dieren of voorwerpen met de bijbehorende klanken. Het is ook mogelijk om je stem op te nemen en het voorwerp te benoemen, zodat je de woordenschat van je kind verrijkt. (vanaf 1 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.myfirstapp.com/MyFirstApp/1.5+_Page.html

Waar kom ik vandaan? (3,99 euro)

Dit verhaal richt zich tot kinderen die net grote broer of zus geworden zijn. Het wordt voorgelezen door zes voorlezers die elk een personage voor hun rekening nemen. De kleuter Lisa krijgt een zusje en wil weten waar ze vandaan komt. Ze krijgt allerlei vreemde verhaaltjes te horen, maar blijft doorvragen totdat oma de waarheid vertelt. In de grappige tekeningen zijn animaties verstopt zodat kinderen kunnen zoeken naar, bijvoorbeeld, de fopspeen of knuffel van de baby. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/waar-kom-ik-vandaan/id510307294?mt=8

Letterschool (6,99 euro)

Met deze bekroonde app leren kinderen spelenderwijs alle letters van het alfabet en de cijfers 1 tot 10 schrijven. Ze ontdekken de vormen, namen en klanken van de letters en cijfers. In drie spelletjes, waar ze sterren verdienen en beloond worden met animaties, raken ze de letters en cijfers aan, overtrekken ze en schrijven ze vervolgens volledig zelf. Er zijn twee moeilijkheidsniveaus. De app is heel mooi vormgegeven en heel stimulerend door het spelelement. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.letterschool.nl

Hoopa City (2,99 euro)

Bouw aan een dorp en stad waarbij je verschillende elementen kunt gebruiken. Zo kan je het landschap vullen met, onder meer, wegen, huizen, scholen, winkels en pretparken. Je kan naar hartenlust experimenteren. Elk gebouw heeft een speciale combinatie van elementen nodig en je kan kiezen uit 7 bouwelementen zoals water, elektriciteit en baksteen. Het nijlpaard Hoopa houdt in zijn handboek bij hoeveel gebouwen je al ontdekt hebt en hoe je ze moet maken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://drpanda.com/nl/app/hoopa-city

Monument Valley (3,99 euro)

In deze app moet je Ida, een stille prinses, langs mysterieuze, duizelingwekkende monumenten gidsen. Ontdek hierbij verborgen paden, ontvouw optische illusies en wees slimmer dan de mysterieuze Kraaimensen. Ida moet steeds een bepaald punt van een gebouw bereiken, maar dat is niet eenvoudig in een magische wereld vol optisch bedrog.

Monument Valley is prachtig vormgegeven en stimuleert je ruimtelijk inzicht. (vanaf 10 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – www.monumentvalleygame.com

Juli


My Mosaic 2 (liteversie gratis, volledige versie: 2,99 euro)

In deze educatieve app moeten kleuters een afbeelding namaken met gekleurde bolletjes. Als ze een verkeerde kleur of positie kiezen, springt het kleurenbolletje terug. Als de plaat volledig is, worden ze beloond met een smiley en gejuich. Deze app stimuleert de visuele waarneming en de oog-hand-coördinatie van het kind. Kleuters leren ook doorzetten en nauwkeurig werken. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.myfirstapp.com/MyFirstApp/3.5+_Page.html

Toca Kitchen Monsters (gratis)

Kinderen mogen in deze app koken voor twee hongerige, maar vriendelijke monsters. Ze kunnen naar hartenlust de voedingswaren versnijden, bakken, koken, braden, mixen en in de microgolfoven steken. Als ze het vervolgens opdienen, merken ze aan de reactie van het monster of het lekker is of niet. De app prikkelt de verbeelding van kleuters en leert hen op een leuke manier iets bij over koken. Er zijn geen advertenties en in-app aankopen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-kitchen-monsters

Jungleboek (3,99 euro)

Mooie bewerking van het populaire Disneyverhaal waarbij de woordenschat en leesvaardigheid van kinderen gestimuleerd worden. Je kan gebruik maken van een stem die het verhaal voorleest. Het voorgelezen woord licht op en moeilijke woorden worden uitgelegd met tekst of afbeeldingen. Het verhaal kan ook in schrijfletters of in een andere taal (waaronder Frans en Engels) worden weergegeven. De eerste pagina’s kan je gratis uittesten. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.chocolapps.com

 

Juni


David Wiesner's Spot
(4,99 euro) 

Deze bekroonde app van kinderboekenauteur en illustrator David Wiesner verrast omdat je hier niet van bladzijde naar bladzijde bladert, maar via prenten steeds dieper het verhaal ingetrokken wordt. Door in te zoomen kom je in een wonderlijke sprookjeswereld terecht waar je verbaasd wordt door de geheimen die achter de illustraties schuilen. Zo maak je een adembenemende tocht door steeds veranderende omgevingen, van de zeebodem tot de ruimtehaven en van de robotstad tot de kattenparade. Als je goed oplet, ontdek je doorlopende verhaallijnen, waarbij je kritische en creatieve denkvermogen op proef wordt gesteld. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://bitu.com/spot

Bezig Beertje op de boerderij (2,99 euro)

Lees je kinderen dit verhaal voor van een beertje dat niet van stilzitten houdt. Peuters kunnen hem helpen met zijn klusjes op de boerderij. Geef de varkens hun voer, zet de schapen binnen het hek, pluk appels en raap eieren of rij met de tractor over de heuvels. Met deze app kan je zelf deelnemen in het verhaal en ontdek je wat er allemaal te doen is op de boerderij. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/bezig-beertje-op-de-boerderij/id591790257?mt=8

Meneer Big en het gouden ei (2,99 euro)

Interactief voorleesverhaal geschreven en prachtig geïllustreerd door Gitte Spee. Op een avond lopen Olifant en Schaap over het strand. Schaap struikelt hierbij over een reuzenei. Het brengt hen op een idee om meneer Big te foppen. Het verhaal wordt verteld door de auteur, maar kun je natuurlijk ook zelf voorlezen. In de app werd het verrijkt met animaties, achtergrondgeluiden en het liedje “We zijn de beste vrienden”. Kinderen kunnen op elke pagina iets doen zoals, bijvoorbeeld, verf spatten, met schelpjes tekenen in het zand of met een vergrootglas de pagina afspeuren. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.threelittlewitches.nl/dutch.html  

Storm & Skye en het geheim van de autowasstraat (3,99 euro)

Storm en Skye vinden in een autowasstraat een verborgen doorgang naar een ongekende nieuwe wereld. Maar plots ontsnapt er iets groots dat nu loerend en grommend in het donker schuilt… Dit spannend en ontroerend verhaal over moed, vriendschap en de kracht van onze verbeelding combineert het beste van films en boeken. De mooie illustraties en animaties worden aangevuld met filmmuziek. Het verhaal wordt voorgelezen door Bram van der Vlugt en bevat veel leuke interactieve elementen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://digimoostudios.com

Yum Yum! (2,99 euro)

In deze app kan je met je peuter verschillende dieren voederen en een betoverende tuin verkennen. Maak muziek met de bewoners rond het meer en doe het licht uit in het huisje van de eekhoorn. Het grappige verhaal werd bedacht en prachtig geïllustreerd door Hartmut Welsch en leent zich goed om voor te lezen voor het slapengaan. (vanaf 1 jaar).

Voor iOS – Engelstalig - www.kleinkinderapp.com/kleinkinderapp_english.html

Kids Planet Discovery en Kids World Cultures (gratis, in-app aankopen)

Met deze apps laat je kinderen de wereld en diverse culturen ontdekken. De apps bevatten foto’s, video’s en spelletjes zoals memory, puzzels en zoekplaten.

Voor iOS, Engelstalig, vanaf 4 jaar - www.planetfactory.com

MOUK (aantal episodes gratis, rest via in-app aankopen)

Beertje Mouk gaat op reis. Als globetrotter fietst hij de wereld rond en maakt kennis met bewoners uit alle windstreken. Je volgt Mouk op z’n reis. Er zit ook een camerafunctie in de app om foto’s te nemen met Beertje Mouk.

Voor iOS en Android, Engelstalig.

https://itunes.apple.com/us/app/mouk-1-watch-videos-play-games/id821382129?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.sstudy.mouk1.en_aos_gp&hl=nl

Mei


Little Fox Dierendokter 
(2,99 euro)  

Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. Ook hier zijn de grappige, mooi uitgewerkte animaties van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, vleermuis, konijn, mol en uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen kiezen uit verschillende behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen om hen te genezen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten!  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/product/little-fox-animal-doctor 

April: apps voor creatievelingen

 

Poppenkast   (1,99 euro)  

Bedenk je eigen knotsgekke toneelstuk en speel zelf de hoofdrol erin! Kies uit verschillende lappenpoppen, rekwisieten en decors. Geef de poppen je eigen gezicht en bouw zelf een sprookjesbos met vreemde hertjes, een stoere prins en jijzelf als Roodkapje of bodybuilder. De mogelijkheden zijn eindeloos!  (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://appracadabra.com/nl/apps-nl/poppenkast

World of Goo   (2,99 euro)  

Ontdek de miljoenen lekkere blubberballen van deze game! Door de levende blubber te verslepen en te laten vallen kan je structuren, bruggen, kanonballen, zeppelins en tongen bouwen. In het spel kan je verschillende niveaus doorlopen met steeds nieuwe puzzels en andere vreemde wezens. Deze app prikkelt je verbeelding en werd veelvuldig bekroond. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – http://2dboy.com/games.php

Algodoo  (gratis)  

Met Algodoo leer je al spelender wijze de wetten van de fysica. Je kan met deze app je uitvindingen vormgeven en uittesten. Met tekenmateriaal, motoren, lasers, veren, touwen en water bouw je fantastische machines of ontwikkel je hippe games in een virtuele wereld. Experimenteer met goud, glas, steen, staal, rubber, helium, hout en ijs. In de app vind je een handleiding die je alle functionaliteiten van Algodoo leert kennen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – www.algodoo.com

KaleidoPaint  (gratis)  

Deze app laat je prachtige patronen creëren doordat je penseelstreken tot in het oneindige worden weerspiegeld. Kies uit 17 symmetriepatronen en gebruik de roteer- en zoomfunctie. Je kan punten, lijnen en vlakken van kleur en vorm veranderen. Exporteer je tekeningen als foto of e-mail ze naar je vrienden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://geometrygames.org/KaleidoPaint/index.html

Minecraft Pocket Edition  (6,99 euro)  

Met deze heel populaire game kan je alles bouwen wat in je opkomt: van reusachtige torens tot onderaardse achtbanen. De vele spannende functies maken het bouwen heel plezierig. Verken deze avontuurlijke blokkenwereld, ontmoet de heksen en gevaarlijke bendes en verdedig jezelf door kastelen op te richten en wapens in elkaar te steken. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS , Android en Windows – Engelstalig – https://minecraft.net

Maart


Planetenreis
   (0,99 euro)   

Maak met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ga op zoek naar objecten op de steen- en gasplaneten en neem ze mee in je raket. Breng ook het ijs van de dwergplaneet Pluto naar de aarde. Met deze app kunnen kinderen heel wat leren over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) in samenwerking met Uitgeverij Moon. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/planetenreis/id574388550?mt=8

Animatch  (0,99 euro)   

Animatch is een memory game: het helpt het geheugen trainen en de concentratie verbeteren. Door te spelen leer je ook nog dierengeluiden herkennen. Deze app is heel kindvriendelijk: de ontwerpers zorgden voor grote knoppen, mooie animaties en gekke geluidjes. Het eenvoudige menu maakt de app heel geschikt voor jonge spelers. Met Animatch trainen ze onbewust hun cognitieve vaardigheden. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.limasky.com

Dikkie Durf   (2,99 euro)  

In deze app volg je de avonturen van Dikkie Durf en Poes. Dikkie Durf durft alles, maar hij raakt ook veel spullen kwijt. Door hem te helpen bij het zoeken leer je nieuwe woorden en voorwerpen kennen. Op een leuke manier wordt je woordenschat groter. Ook je fantasie wordt geprikkeld want jij moet het verhaal compleet maken. Leer meer dan 250 gesproken woorden en objecten en speel ook de zes spelletjes in het doolhof van Poes, waar je stukjes speelgoed moet verzamelen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.dikkiedurf.nl

Hans en Grietje: Epic Tales   (3,99 euro)   

Epic Tales is een uitgever van interactieve sprookjes en vertelt met deze app op een grappige en spannende manier het bekende sprookje van de gebroeders Grimm. Het verhaal wordt tot leven gebracht door dwerg- en meesterverteller Zilvertong en neemt je mee in een wereld vol wonderbaarlijke wezens. Alle achtergronden, personages en animaties zijn digitaal met de hand getekend door de bekroonde Anikey Studio en worden aangevuld met ingesproken stemmen en originele muziek. Heel mooie app!  (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/hans-en-grietje-epic-tales/id514316978?mt=8

De gelukkige olifant  (4,99 euro)  

Youp van ’t Hek schreef dit grappige verhaal over een olifant die zo verdrietig is dat hij met zijn tranen het meer doet overstromen. Hij vindt zichzelf zo lelijk! Lars besluit hem te troosten. Samen met de dieren in het bos gaat hij op zoek naar een beter spiegelbeeld. Het verhaal wordt voorgelezen door Youp van ’t Hek zelf die ook de dierengeluiden maakt. Georgien Overwater voegde er mooie, komische illustraties aan toe. Door de interactieve elementen in de app beleven kinderen nog meer plezier aan het verhaal. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/de-gelukkige-olifant/id468349572?mt=8

Slice it!  (gratis)  

Deze app test je geometrisch inzicht: je moet een aantal geometrische vormen in het opgegeven aantal stukken verdelen. Hoe beter je de vormen verdeelt, hoe meer sterren je verdient. Met die sterren krijg je dan tips op het volgende level dat altijd een beetje moeilijker wordt. Bij de betalende versie (0,99 euro) zijn er meer niveaus en uitdagingen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Engelstalig –

https://itunes.apple.com/us/app/slice-it!/id388116298?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.com2us.sliceit&hl=nl

Februari: veilig op internet


MyBee
   (gratis)   

MyBee laat kinderen veilig en zorgeloos surfen door ervoor te zorgen dat ze niet op verkeerde websites terechtkomen. De kinderbrowser werd ontwikkeld door het Nederlandse telecombedrijf KPN in samenwerking met Mijn Kind Online en Ouders Online.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.mybee.nl

#DeleteCyberbullying   (gratis)  

Interactieve app voor tieners en ouders die geconfronteerd worden met pesterijen via internet. Je kan een quiz starten die je kennis over cyberpesten en veilig internetgebruik test en je krijgt ook links naar relevante informatie, websites en hulplijnen. De app is beschikbaar in het Nederlands. Het animatiefilmpje is echter enkel in het Engels, maar kan je in andere talen afspelen via YouTube.

Voor Android – Nederlandstalig en Engelstalig – https://deletecyberbullying.wordpress.com/app

Januari: interactieve verhaaltjes


Dikkie Dik
   (Lite-versie gratis)   

Deze gratis app bevat 1 verhaaltje en 1 animatie van Dikkie Dik ter kennismaking. Bij de volledige app, die je kan kopen voor 2,99 euro, krijg je 4 verhaaltjes en 4 animaties en daarnaast ook leuke en leerzame spelletjes en een liedje met videoclip. De app is gemakkelijk te bedienen zodat peuters direct zelf aan de slag kunnen.  (0-4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig -

www.gottmer.nl/kinderboeken/apps-dikkie-dik.html

Kweenie   (Lite-versie gratis) 

Kweenie is een app rond het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Het is een schitterend verhaal waarin heel wat verschillende verhaaltjes verweven zitten. Het wezentje Kweenie is uit zijn verhaal gevallen en kwam zo terecht in een ander verhaal. De ik-persoon en Kweenie vertrekken dan op reis door verhalenland en komen hierbij diverse verhaalvormen tegen: pikdonkere verhalen, verhalen die uitgegomd worden, rebusverhalen, windstille en stormachtige verhalen. Je kunt het verhaal van tachtig bladzijden laten voorlezen of zelf lezen. De trailer is gratis, de volledige versie kost 8,99 euro.  (7-12 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/us/app/kweenie-lite/id489525274?mt=8

Witlof met pootjes   (gratis)  

Peters vader onderzoekt groenten in het labo. Speciaal voor Peter vindt hij een bijzondere soort witlof uit: één met ingebouwde taugé. Deze witlof heeft echter pootjes en loopt weg zodat hij terug moet uitgeroeid worden. Deze prentenboekapp prikkelt de fantasie van kinderen. Er is een voorleesstem die je kan uitzetten als je zelf wil voorlezen. Als je tikt op de tekeningen, krijg je extra informatie over eten. (4-6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig -  www.bibliotheek.nl/apps/witlof-met-pootjes.html

De geweldige vliegende boeken van meneer Morris Lessmore   (4,99 euro)  

Morris Lessmore houdt heel erg van boeken. In een storm verliest hij alles, ook zijn geliefde boeken. Tijdens een zwerftocht ontmoet hij een boek dat hem naar een huis vol met boeken leidt. Morris blijft hier om voor de boeken te zorgen en herstelt ze als ze stuk zijn. Als hij oud is, beginnen de boeken voor hem te zorgen. Deze app is heel mooi vormgegeven en leuk voor kinderen omdat er veel interactie mogelijk is. Er zijn Nederlandse onderschriften bij de prenten, maar de voorleesstem is in het Engels. Die kan je uitschakelen bij het voorlezen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig en Engelstalig - morrislessmore.com

Roald Dahl's House of Twits   (3,99 euro)   

De griezels uit het gelijknamige jeugdboek van Roald Dahl zijn de hoofdpersonages in deze Engelstalige app. Verken hun huis met de smerige keuken en de gruwelijke badkamer. Je kan ook spelletjes met hen spelen: geef meneer en mevrouw Twit wormen te eten, strooi jeukpoeder op hun toiletbril en probeer andere trucs uit. Let wel op dat ze niet te kwaad worden of ze halen hun huis nog meer overhoop!  (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.roalddahl.com/apps

December: apps voor een regenachtige dag


The Snowman and the Snowdog 
 (0,99 euro)   

Grafisch heel mooie app die gebaseerd is op het prentenboek en de animatiefilm over Raymond Briggs' sneeuwman. Kinderen vliegen hand in hand met de sneeuwman door de lucht hoog boven Londen, Stonehenge en Edinburgh. Ondertussen krijgen ze opdrachtjes. De beelden zijn mooi en dromerig. Met deze app zijn jonge kinderen een tijdje zoet! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS , Android en Windows, Engelstalig. apps.channel4.com/app/the-snowman-and-the-snowdog

Sprookjesboom: Draak (1,99 euro)  

Er is wat aan de hand met de schat van Draak. Er verdwijnen munten en een dief probeert de schatkist te stelen. Help Draak bij het bewaken van de schat. Of ben jij het misschien die de schat probeert te bemachtigen? Er zijn vier spelletjes die je achter elkaar kunt spelen of los van elkaar. Hou de dief tegen door vuur te spuwen, til de schatkist zo voorzichtig mogelijk op binnen de tijd, vlieg door de lucht en verzamel alle gestolen munten en vul samen met de kabouters de schatkist zo snel mogelijk terug met munten. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.efteling.com/Draak-app

Amon & Amara: een Egyptisch avontuur  (2,99 euro)  

Amon & Amara is een educatieve en interactieve app met een voorleesfunctie. De app vertelt een Egyptisch sprookje over vriendschap, over leven en dood, over nieuwsgierigheid en over lef hebben. Het verhaal is geschreven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en wil kinderen van 4 tot 9 jaar op een speelse manier laten kennismaken met het leven in de Egyptische Oudheid. (van 4 tot 9 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig. followamuse.nl/producten/amon-amara

Wolfie  (gratis)   

Leuke app naar een verhaal van Ianka Fleerackers. Wolfie is 5 jaar en uitvinder. ’s Nachts droomt hij van de knapste machines en de mooiste uitvindingen ter wereld. Als hij opstaat, begint hij ze meteen te bouwen. Maar Wolfie is soms een beetje verstrooid… Help hem met de gekste machine te bouwen die hij ooit bedacht: de lachmachine!  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.iankafleerackers.be/wolfie

Peter en de wolf   (4,99 euro)   

Deze app laat kinderen op een leuke manier kennis maken met klassieke muziek. De app werd ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse. Met dit spannende muziekverhaal beleven kinderen ruim 25 minuten kijk-, luister- en leesplezier. Er is ook een voorleesfunctie.  (vanaf 4 jaar)

Voor iOS,  Nederlandstalig - followamuse.nl/producten/peter-en-de-wolf

November: (voor)leesapps voor kinderen


November is de maand van de Voorleesweek (steeds de laatste week van november), een jaarlijkse campagne die het belang van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Ze krijgen zo de smaak van boeken te pakken, wat een leven lang leesplezier belooft. We presenteren een aantal apps waarmee voorlezen nog leuker wordt!

Fundels     

Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken (iOS) waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

Het lettercircus  (3,99 euro)  

Fien woont met haar vader in een woonwagen in de duinen en wil alle letters van het alfabet leren kennen. Samen gaan ze op zoek. Het lettercircus laat kleuters op een speelse manier kennis maken met de letters. De app bevat 30 letterverhalen en 30 zoekplaten waarin letters gevonden kunnen worden. De letters worden ook uitgesproken. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - http://books2download.nl/blog/2012/01/het-lettercircus-ipad-app-met-voorleesverhalen-over-letters

Daar komt aap   (gratis)    

Dit verhaal voor beginnende lezers werd geschreven door Rian Visser en bevat grappige illustraties van Heleen Brulot. Aap houdt van grappen maken en lekker niets doen in de zon. Maar hij heeft geld nodig om te kunnen eten en een huis te kopen. Hij gaat daarom naar de stad op zoek naar werk. Vol energie stort hij zich van het ene baantje in het andere. Voorlezen kan vanaf 4 jaar en zelf lezen na 6 maanden leesonderwijs. Met dit verhaal vol humor ontdekken kinderen hoe leuk lezen kan zijn!

Voor iOS – Nederlandstalig  - www.bibliotheek.nl/apps/daar-komt-aap.html

Roodkapje, een sprookje in 3-D  (4,99 euro)   

Schrijf jouw versie van dit klassieke sprookje! Onderweg moet je telkens een pad kiezen waardoor het avontuur een ander einde krijgt. Help Roodkapje voorwerpen te verzamelen in het bos. Hiermee kan ze de boze wolf op verschillende manieren verslaan en haar oma redden. Er zijn acht verschillende routes in het bos waarbij heel wat verrassende spelletjes en activiteiten op je wachten.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/roodkapje-een-sprookje-in-3-d/id877615024?mt=8

Voorleestijd  (gratis)   

In deze app vind je een aantal voorleesverhaaltjes van bekende kinderboekenschrijvers zoals Hans Hagen, Rindert Kromhout, Mirjam Oldenhave, Toon Tellegen en nog veel anderen. Je kan verhaaltjes kiezen van 5, 10, 15 of 20 minuten. Ze zijn bedoeld voor kinderen tussen de vier en tien jaar. Deze app is een intiatief van uitgeverijen Leopold, Querido en Ploegsma.

Voor iOS – Nederlandstalig - www.ploegsma.nl/nieuws/nieuwe-app-voorleestijd

Pim en Pom op safari  (1,99 euro) 

De twee poezen Pim & Pom gaan op safari. Deze avontuurlijke tekenfilm, die voorgelezen wordt door Georgina Verbaan, bevat ook verrassende spelletjes. Zo moet je Pim en Pom helpen springen over krokodillen of hen laten ontsnappen aan de leeuw. Je kan ook meezingen met een liedje of dierengeluiden beluisteren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fiepwestendorpwebshop.nl/service/over-pim-en-pom

Borre en de ijscoman  (gratis)  

In deze app voor beginnende lezers kan je het verhaal Borre en de ijscoman beluisteren of lezen. Je kan ook de letters inoefenen met een taalspel of tien kleurplaten inkleuren. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.borre.nl/Read.php?PageID=879&c=6

Timo en het toverstokje  (gratis)  

Timo knutselt een hondje dat moet kunnen blaffen. Als het niet lukt, gooit hij het hondje op de grond. De staart breekt af en blijkt een toverstokje te zijn. Als Timo ermee begint te zwaaien, gebeuren er vreemde dingen… Het verhaal in deze gratis app wordt door Gerda Havertong voorgelezen, maar je kan het ook zelf doen door je stem op te nemen. Deze bekroonde app zit vol animaties, interactieve elementen en spannende geluidseffecten. Je vindt er ook voorleestips. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.rianvisser.nl/2014/07/timo-en-het-toverstokje-is-terug-en-gratis-te-downloaden

Daans reis om de wereld  (3,99 euro)  

Dit is een avontuurlijke samenleesapp. Je leest zelf de zwarte tekst (AVI M4) en een voorleesstem neemt de moeilijkere, blauwe tekst (AVI M5) voor zijn rekening. Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je een vraag die je samen met je ouders kunt oplossen. Zo ga je nog meer op in het verhaal! (vanaf 7 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.kleutertabletportaal.nl/daans-reis-om-de-wereld-app.html

Oktober: educatieve apps voor kinderen


Schooltv-Beeldbank
  (gratis)  

Deze app ontsluit méér dan 3000 educatieve filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, variërend van geschiedenis en kunst tot techniek en natuur. De videoclips worden onderverdeeld volgens het onderwijsniveau: kleuter-, lager en secundair onderwijs. Je kan in het aanbod zoeken via thematische mapjes of via de zoekmachine. De filmpjes werden gemaakt door de NTR (de Nederlandse publieke omroep).

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.schooltv.nl

Dierenzoeker   (gratis)  

Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. De meest voorkomende dieren die je in je omgeving kan tegenkomen zijn hier opgenomen. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 300 dieren, waaronder  heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten, die voorkomen in de stadsparken en – tuinen, maar ook binnenshuis. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren.  (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - dierenzoeker.nl

Reptielen en amfibieën van Nederland  (gratis)   

Deze app geeft je uitgebreide informatie over 35 soorten reptielen en amfibieën die in Nederland voorkomen. Je krijgt foto's van slangen, hagedissen, schildpadden, salamanders, kikkers en padden te zien met heel wat gegevens over hun uiterlijk en waar ze voorkomen. Er is een determinatiesleutel voor het identificeren van soorten en je kan ook geluiden van kikkers en padden beluisteren. ETI BioInformatics ontwikkelde ook apps voor, onder meer, het herkennen van vogels, vlinders, zoetwatervissen en orchideeën. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.naturalis.nl

Natuurgames Nationale Parken   (gratis)  

Deze app laat je kennis maken met de twintig nationale parken in Nederland. Elk van deze parken heeft een game waarmee je een wit pootje kunt behalen. Als je alle witte pootjes kan bemachtigen, dan ontvang je een diploma als natuurexpert. Via de spelletjes leer je heel wat bij over de planten en dieren die in de Nederlandse natuur voorkomen. Er zijn ook doe-opdrachten: je kan bijvoorbeeld een slootaquarium of regenwormenpot maken of toveren met kleuren. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig – itunes.apple.com/nl/app/natuurgames-nationale-parken/id721643344?mt=8

Planetenreis   (0,99 euro)   

Maak met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ga op zoek naar objecten op de steen- en gasplaneten en neem ze mee in je raket. Breng ook het ijs van de dwergplaneet Pluto naar de aarde.

Met deze app kunnen kinderen heel wat leren over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) in samenwerking met Uitgeverij Moon. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/planetenreis/id574388550?mt=8

Het klokhuis: zoek het uit   (gratis)   

Met deze app kan je samen met het gezin wetenschappelijke experimenten doen met spullen die je thuis vindt. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse publieke omroep NTR die ook Het Klokhuis maakten, een 10-delige televisiereeks over wetenschap. Samen met het gezin start je door een vraag op te stellen waarop je het antwoord nog niet weet. Vervolgens begin je te experimenten door op andere vragen een antwoord te zoeken. De experimenten gaan over statische elektriciteit, smelten en vriezen, rollen en drijven en zinken. Voor je begint, krijg je de benodigdheden te zien die je moet verzamelen. Tijdens het experiment kan je ook filmpjes en foto’s vanuit de app maken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - zoekhetuit.hetklokhuis.nl

Het menselijk lichaam: anatomie voor kinderen   (3,99 euro)  

Verken met deze app de werking van het lichaam. Elk onderdeel is geanimeerd: kinderen zien een kloppend hart, borrelende ingewanden, ademende longen, een voelende huid en ogen die zien. Zo kunnen ze de menselijke anatomie ontdekken met, onder meer, het skelet, de spieren, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de ademhaling en het spijsverteringsstelsel. De app laat kinderen op een intuïtieve manier het lichaam verkennen waardoor hun nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Ouders kunnen hun kind met deze app heel wat bijleren over het lichaam. Op de website van de makers vind je een gratis handleiding met heel wat weetjes en tips bij het gebruik van de app. Van deze app is er momenteel een 'lite'-versie beschikbaar waarbij een deel van de inhoud gratis te bekijken is. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/the-human-body

Eenvoudige machines   (2,99 euro)  

Kinderen kunnen met deze app experimenteren met zes eenvoudige machines: hefbomen, katrollen, hellende vlakken, wiggen, wielen met assen en schroeven. Tijdens het spelen ontdekken ze de werking ervan en de achterliggende krachten. Vernietig een kasteel met een hefboom maar let op voor de draak of maak muziek in een flipperkast met hellende vlakken. Stuur met katrollen satellieten in een baan om de aarde en til klotsende aquaria op met schroeven. Zo leren kinderen op een leuke manier bij over kracht en beweging, acties en reacties, in- en uitvoer, energiebehoud, mechanische voordelen en afwegingen. In de gratis handleiding lezen ouders over activiteiten waarbij ze de machines kunnen uitleggen aan hun kinderen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/simple-machines 

Ren Marko!  (gratis)   

Kinderen leren met dit avonturenspel al spelenderwijze programmeren. Door de instructies op te volgen, laten ze Marco de verschillende niveaus doorlopen. Deze game werd ontwikkeld door deskundige ontwikkelaars van computerprogramma's en -spelletjes en technologieleerkrachten. De bedoeling is kinderen te leren denken zoals professionele ontwikkelaars. Deze educatieve app is heel mooi grafisch vormgegeven en ook erg leuk om te spelen. De instructies kunnen weergegeven worden in het Nederlands. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android, in meerdere talen beschikbaar waaronder het Nederlands - www.allcancode.com/web

Kiddo Atlas  (gratis)   

Met deze app kunnen kinderen een reis rond de wereld maken en de verschillende continenten en landen ontdekken. Ze leren ook de vlaggen kennen en krijgen belangrijke monumenten te zien. Met deze speelse app steken ze met andere woorden heel wat aardrijkskundige kennis op! Het Europaspel is gratis, de andere spelletjes kan je aankopen voor 0,99 euro. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, beschikbaar in het Nederlands - www.icapps.com/portfolio/kiddo-atlas

September: spelletjes voor kinderen


Hieronder vind je enkele apps met leuke spelletjes voor kinderen van verschillende leeftijden.

Sprookjesboom (1,99 euro)   

Zoek waar de sprookjesbosbewoners zich verstopt hebben! Als je dit binnen de tijd doet, verdien je punten. Je kan tijd winnen of verliezen door tijdens je zoektocht enkele behendigheidsspelletjes te spelen. Help Roodkapje ontsnappen uit het ijsdoolhof, brouw een toverdrankje of vang de munten die Ezel laat vliegen. Er is echter nog veel meer te beleven in deze app! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.sprookjesboom.nl/Op-je-mobiel.html

Kaatje   (gratis)  

Ken je de app van Kaatje van Ketnet al? Hier kan je enkele leuke spelletjes spelen met Kaatje en haar vrienden Kamiel, Viktor en Frits & Frats. Ga op schattenjacht in een gezonken boot, schiet ballonnen kapot, race met Viktors raket, steek de rivier over met Frits en Frats en breng een bezoekje aan de dieren van de boerderij.  (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.ketnet.be/kaatje-voor-ouders/kaatje-van-ketnet-app

Woord Vlucht  (gratis voor basisversie)  

Met deze app moet je woorden zoeken in het rooster. Je krijgt hiervoor een minuut de tijd. Een spel bestaat uit verschillende rondes waarbij het te vinden woord steeds langer wordt. Vind je het woord niet binnen de tijd, dan is het spel afgelopen. Bij de gratis versie moet je horizontaal zoeken naar woorden. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, stijgt de moeilijkheidsgraad en moet je ook verticaal en diagonaal woorden opspeuren.  Woord Vlucht is ook beschikbaar met Engelse, Franse, Duitse of Spaanse woordenlijsten. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig -  itunes.apple.com/nl/app/woord-vlucht/id473648232?mt=8

Woorden Raden  (gratis voor basisversie)  

Deze app van dezelfde ontwikkelaar als Woord Vlucht is een sympathieke variant op het klassieke galgje. Binnen acht zetten moet je het juiste woord raden. Je kan hierbij enkele letters kopen. Bij de gratis versie is alleen het gemakkelijke niveau beschikbaar waarbij je altijd vijfletterwoorden krijgt, drie letters kan kopen en acht fouten mag maken. Je kan ook Engelse, Franse en Duitse woorden zoeken of binnen de categorie 'dieren', 'geografie' of 'groente en fruit' spelen. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, krijg je ook moeilijkere niveaus waarbij de woorden tot zeven letters lang kunnen zijn. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/woorden-raden-galgje/id517494182?mt=8 

Stratego Single Player  (1,99 euro)  

Je kan dit populaire strategische oorlogsspel op je eentje spelen tegen een computergestuurde tegenstander. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Versla de vijand in een klassiek 40 tegen 40 spel, een snelle veldslag van 16 tegen 16 of speel een volledige Stratego campagne. Om je land te verdedigen moet je slimme tactieken bedenken, een strategie volgen en soms blufpoker spelen. Begin de aanval met je leger en word de held van het slagveld! (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android, Engelstalig - www.stratego.com/singleplayer

Augustus: creatieve en actieve apps


Deze apps zijn een leuk tijdverdrijf voor kinderen. We selecteerden zowel apps om buiten te spelen en actief te zijn, als enkele creatieve apps.

Kikker viert feest (2,99 euro)

Leuke app voor peuters en kleuters, gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Max Velthuijs. Kikker is jarig en heeft ook jou uitgenodigd op zijn feestje. Help hem met de voorbereidingen: versier zijn huisje of maak een mooie tekening voor hem. Je mag ook Varkentje helpen bij het versieren van de taart en Haas en Beertje bij het inpakken van de cadeautjes. Tijdens zijn feestje wil Kikker graag verstoppertje spelen, koek eten en puzzelen. Deze app zorgt voor heel wat speelplezier en is heel veilig in gebruik. Zo zijn er geen social media-toepassingen of ‘in-app’-aankopen en is er geen internetverbinding nodig. (2-5 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.kikkerviertfeest.nl

Tekenblok  (1,99 euro)    

Met Tekenblok kan je zelf kunstwerkjes maken. Je kan hiervoor gebruik maken van krijtjes, stiften, kleurpotloden, balpennen en stickers. Tekeningen worden automatisch opgeslagen. Het is ook mogelijk om foto’s te importeren, kleuren te mengen of tekst te typen. Deze app stimuleert de creativiteit van kinderen! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - drawingpadapp.com/tekenblok-app-drawing-pad-in-dutch

Muse-app   (gratis)   

Ook met deze app kan je lekker creatief zijn. Je kan je eigen kunstwerken samenstellen aan de hand van fragmenten uit wereldbekende schilderijen van, onder andere, Vermeer, Michelangelo, Cranach en Rembrandt. Je selecteert je favoriete afbeelding en brengt het naar een wit doek waar je het kan vergroten en verplaatsen. Zo creëer je  een eigen schilderij dat mooi, grappig, mysterieus of dramatisch kan zijn en dat je kan opslaan en delen met vriendjes. Deze app laat je op een leuke manier kennismaken met beroemde kunstwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Indien je niet genoeg hebt aan de aangeboden afbeeldingen kan je er nog meer aankopen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS, Engelstalig - www.museapp.org

SpringSprong  (gratis)  

Spring mee op de hits van Kinderen voor Kinderen! Punten verzamel je door zo goed mogelijk in de maat mee te doen. Je moet trachten op het juiste moment in de juiste richting te springen. Probeer zelf een zo hoog mogelijke score te behalen of daag je vrienden uit!  (9-11 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - http://kvk.vara.nl/pagina/springsprong-app

Los in 't bos   (gratis)   

Dit is een buitenspeel-app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken!  (9-12 jaar)

Voor iOS, en Android, Nederlandstalig - www.boomfeestdag.nl/losintbos 

Juli: apps voor de zomer

 

Electro   (gratis)

Met Electro leren kleuters vormen en tegenstellingen ontdekken en oefenen ze met tellen. Robbie de Robot begeleidt de spelletjes waarbij kinderen links en rechts een aantal kaarten met afbeeldingen te zien krijgen. Ze moeten bij elkaar passende kaarten tegelijk aanraken. Electro is een heel kindvriendelijk spel dat de concentratie, het geheugen en de cognitieve vaardigheden van jonge kinderen helpt ontwikkelen. De gratis versie bevat drie spelletjes. Een extra set van vijf opdrachten kost 1,59 euro.  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Nederlandstalig - www.jumbo.eu/nl-nl/electro

Fiete:  een dag op de boerderij  (2,99 euro)

 

Kleuters brengen met deze app een bezoek aan de boerderij. Fiete is heel mooi vormgegeven: aan de hand van een zoekplaatlandschap verkennen kleuters intuïtief de boerderij. Ze begeleiden Fiete en zijn vriendjes Hinnerk en Hein bij hun werk. ’s Ochtends worden eieren geraapt in het kippenhok, ’s middags wordt het schaap geschoren en krijgen de varkens een borstelbeurt en ’s avonds moet de koe nog gemolken worden. Er zijn gratis updates met nieuwe scènes en er is een beveiligd gedeelte voor ouders. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig - ahoiii.com

Spoorzoeker   (gratis)

 

Met deze app kunnen kinderen in het bos achterhalen van welke dieren de gevonden pootafdrukken, etensresten of uitwerpselen zijn. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een vergrootglas, liniaal en kompas. De app geeft veel info over de verschillende sporen en dieren. Er kan ook een quiz gespeeld worden. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android, Nederlandstalig. www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker