06-03-2023

GoPress Kiosk wordt Belgapress Kiosk

De digitale kranten- en tijdschriftendatabank die ARhus aanbiedt, wordt vervangen door Belgapress Kiosk. Lees meer

Apps voor kinderen

We selecteren iedere maand leuke en geschikte apps voor kinderen. Ze zorgen voor ontspanning of geven informatie mee op een speelse manier.

Apps voor volwassenen vind je hier.

Maart 2023

Met de apps die we deze maand hebben gekozen, kan je je creativiteit botvieren. Zo kan je met Eindeloze arcade zelf games ontwerpen of in Inventioneers met eigen uitvindingen verschillende problemen oplossen. Met het gratis spel 4=10 oefen je je rekenvaardigheid en in TheoTown word je een grote stadsontwikkelaar. Tot slot kan je je nog laten onderdompelen in het mysterie van Weirdwood Manor!

Eindeloze arcade (The infinite arcade) (4,99 euro)

Met deze app van Tinybop kan je heel wat games spelen, maar er ook zelf maken. Kies welk soort videospelletje je wil ontwerpen zoals, bijvoorbeeld, een platformspel, doolhof of flipperkastspel. Je kan zelf figuurtjes, hindernissen, bruggen, wielen, trampolines en nog veel meer toevoegen. Zorg ook voor tekst, stel een timer in en hoeveel levens je hebt. De app is grafisch mooi vormgegeven. De keuzemogelijkheden bij het maken van een spel zijn beperkt, waardoor de app je op een laagdrempelige, maar leuke manier laat kennismaken met het programmeren van games. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig 

Inventioneers (basisversie gratis ; 5,99 euro voor de volledige app)

Leuk, bekroond spel waarbij je met verschillende voorwerpen gekke dingen moet maken om een opdracht te volbrengen. Zo moet je, bijvoorbeeld, met behulp van een ladder, haardroger, appel, trechter en buizen een kat uit een boom trachten te blazen. Door je uitvinding te testen, maak je kennis met de wetten van de fysica (zoals zwaartekracht of magnetisme). Je kan onderdelen verdienen voor je uitvindingen en je creaties delen. Speel gratis 3 levels met 45 uitvindingen om de app uit te testen. De volledige app met 8 levels kan je aankopen met een eenmalig bedrag van 5,99 euro. Inventioneers is grafisch prachtig vormgegeven. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

4=10  (gratis)

Met deze gratis game mag je met getallen spelen. Je krijgt steeds 4 getallen, waarmee je steeds moet trachten 10 uit te komen. Zo kan je bijvoorbeeld 1+2+3+4 of 6-2+3+3 vormen. Het spel is rustgevend en begint gemakkelijk, maar wordt geleidelijk moeilijker. Met deze app kan je je basisvaardigheden voor het hoofdrekenen trainen. Je kan getallen verslepen. Door bewerkingen in de juiste volgorde uit te voeren, vind je de oplossing! Gratis en zonder advertenties. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android

TheoTown (gratis te installeren, met in-app-aankopen)

Met dit simulatiespel bouw en beheer je je eigen stad. Kruip in de huid van een stadsontwikkelaar en laat je stad uitgroeien tot een metropool. Kies een plaats voor bouwgrond en zie hoe er huizen verrijzen, zorg dat ze verbonden zijn met de grote wegen en voorzie ze van water en elektriciteit. Bouw het openbaar vervoer uit en kijk wat je kan doen om de inwoners te beschermen tegen natuurrampen. Deze app is grafisch heel mooi uitgetekend en zit vol details. Je ziet je stad echt tot leven komen op het scherm. De app kan je gratis installeren, maar er zijn in-app-aankopen. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS en Android

Weirdwood Manor  (tijdelijk gratis)

Deze prachtig geanimeerde app die verschillende prijzen won, vertelt een spannend en mysterieus verhaal. Hij is echter meer dan een e-boek dat je kan beluisteren, want er zijn ook raadsels die je moet oplossen om het mysterie te ontrafelen. De Bibliotheek is gehuld in duisternis door een kracht die Arthur niet kan overmeesteren. Oliver is vermist. Celia en Eugene moeten hen en de Bibliotheek redden in een race tegen de tijd. Helaas is de app enkel in de Engelse taal beschikbaar. Met wat vertaalwerk van de ouders, zullen kinderen er zeker ook van genieten! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig

Februari 2023

Deze maand selecteerden we een nieuwe app van Dr. Panda waarbij je dierenarts mag zijn. Een andere app brengt de klassieke treinsets van BRIO tot leven op je tablet of smartphone. Oudere kinderen kunnen experimenteren op een virtuele piano of rustgevende puzzels oplossen waarbij ze vierkantjes of kleuren met elkaar moeten trachten te verbinden. 

Dr. Panda Dierenziekenhuis   (4,99 iOS / 4,49 euro Android)   

Er melden zich acht zieke dieren in het ziekenhuis aan en jij mag hen terug beter maken. Breng hen naar het ziekenbed en zoek uit waar ze pijn hebben. In een aantal minispelletjes kan je, onder meer, gebroken botten rechtzetten, zalf smeren en de bloeddruk meten. Door de kamers schoon te maken en de radio aan te zetten, kan je de dieren wat opvrolijken. De app is grafisch mooi gemaakt en zit vol interactieve elementen. Zonder in-app-aankopen en advertenties. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

BRIO World – Railway  (5,99 euro)  

Heel kindvriendelijke app waarin je op een virtuele manier BRIO rails en wisselstukken legt, stations bouwt en met figuurtjes speelt. Je kan de trein zelf besturen, passagiers oppikken en met de kraan goederen in- en uitladen. Maak verschillende treinritten in wisselende landschappen en voeder de dieren die je ziet. De app ziet er mooi uit en bevat ook geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android 

Perfect Piano  (gratis) 

Als je graag piano zou kunnen spelen, kan je met deze app het instrument verkennen. In deze simulator kan je het klavier bespelen en de noten klinken net hetzelfde als op een echt instrument. Je kan er eenvoudige liedjes leren spelen met de partituur en hierbij de noten of toetsen die je moet spelen laten oplichten. Het instrument kan je veranderen in keyboard, orgel, rhodes en nog veel meer. Met deze app krijg je waarschijnlijk de smaak te pakken om muziek te leren spelen! Als je al op een echt instrument speelt, is de app nog steeds een handig hulpmiddel. Perfect piano is gratis, maar bevat wel advertenties. Deze kan je uitschakelen door een (duur) abonnement te nemen van 8,99 euro per maand. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android  

Raak de kunst aan a.u.b. (Please, touch the artwork)  (2,49 euro iOS / 4,49 euro Android)   

Thomas Waterzooi ontwikkelde met deze app een heel originele game waarin je abstracte schilderijen mag aanraken. Zo los je meer dan 160 rustgevende puzzels op waarbij je twee vierkantjes, Boogie en Woogie, met elkaar moet verbinden. Ze moeten hierbij tal van hindernissen overwinnen. Tijdens het spelen hoor je een ontspannende jazzy soundtrack. De puzzels hebben een stijgende moeilijkheidsgraad en brengen een leuk verhaal. (vanaf 7 jaar) 

Voor iOS en Android  

Colorzzle   (1,19 euro iOS/ 0,89 euro en gratis versie voor Android)  

Ook deze bekroonde app van Ju Hwan Kim, eveneens een onafhankelijke ontwikkelaar, is heel eenvoudig en rustgevend. Hierbij moet je kleuren met elkaar verbinden om bloemen en bomen te laten groeien. Er zijn 100 puzzels die geleidelijk moeilijker worden. Soms moet je ook kleuren mengen. Er is geen tijdsdruk en je krijgt geen pop-ups  met reclame te zien. Op Google Play wordt momenteel een gratis versie aangeboden met 50 puzzels. (vanaf 7 jaar) 

Voor iOS en Android

Januari 2023

In de selectie van deze maand vind je een app waarin kleuters als dokter ons lichaam verkennen. De andere apps zijn voor kinderen uit het lager en secundair onderwijs. In Math Jungle los je al spelend rekenvraagjes op. In twee andere educatieve apps leer je piano spelen of een vreemde taal spreken. Ontdek ook natuurkundige fenomenen in het laboratium en oefen met een spannend spel je Latijnse verbuigingen!

Toca doctor (gratis liteversie, volledige app voor 4,99 euro)

In deze app verken je het lichaam vanbuiten en vanbinnen aan de hand van een twintigtal leuke spelletjes. Je kan dokter spelen en een kind terug beter maken. Zo mag je een prikje geven en een pleister aandoen, een bloedneus stelpen, een gebroken been in het gips stoppen en nog veel meer. De app met leuke animaties en geluidjes is heel kindvriendelijk: er zijn geen regels of tijdslimieten en ook geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS

Math Jungle: grade 1 (Wiskunde rimboe) (1,19 euro)

In dit eenvoudig spelletje oefen je op een leuke manier wiskunde. Je moet een aapje helpen bananen te verzamelen zonder tegen hindernissen te botsen. Ondertussen moet je rekenvraagjes oplossen. De leerstof uit het eerste leerjaar komt hierbij aan bod. Het spel is leuk, maar weinig afwisselend. De wiskundevragen veranderen wel steeds. Deze game zonder advertenties of in-app-aankopen kan je dus snel even tussendoor spelen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig

States of matter (Aggregatietoestand) (3,49 euro)

Deze app van Tinybop laat kinderen experimenteren met natuurkundige fenomenen. In het laboratorium kan je spelen met verschillende vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Door de temperatuur te veranderen kan je frisdrank bevriezen, popcorn maken, goud laten smelten en nog veel meer. In de app kan je alle processen en stoffen laten benoemen. Ouders of leerkrachten vinden er ook een Engelstalige handleiding met meer achtergrondinformatie. Zo haal je meer uit deze educatieve app. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig

BabelAR (gratis)

In dit leuke AR-spel kan je verschillende vreemde talen oefenen. Je moet minstens met twee spelen. Door de woorden en zinnetjes juist te vertalen, geef je Babel, een vreemd wezentje, zijn geheugen terug zodat hij zijn huis terugvindt. De game bevat augmented reality: je moet de tablet of smartphone op de grond richten om een virtuele wereld te betreden. De grafische beelden zijn mooi gemaakt, wat de game heel aantrekkelijk en ook een beetje verslavend maakt. Ondertussen vergroot je je woordenschat in de vreemde taal. Soms kan je ook de uitspraak van een woord beluisteren. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS of Android

Grammaticus Maximus (gratis basisversie, volledige app voor 2,49 euro)

Dit spel neemt je mee naar het Romeinse Rijk en laat je op een leuke manier de verbuigingen van de Latijnse naamvallen en werkwoorden oefenen. Barbaren met een grote grammaticakennis vallen Rome aan. Jij bent Grammaticus Maximus en moet de legionairs van de juiste verbuiging op hen afsturen. Als je het juiste woordgeslacht, de juiste naamval of werkwoordsvorm kan raden, kan je de barbaren uitschakelen. De grafische beelden zijn heel mooi, maar het is eventjes zoeken hoe het spel functioneert. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS en Android

December 2022

In de selectie van deze maand vind je een leuke app voor Kerstmis, kan je een kind of huisdier verzorgen in de badkamer en een trein besturen. Programmeer een spel met de juiste codes en deel je Legocreaties in de app Lego Life! 

Kids Christmas Advent Calendar  (gratis)   

Terwijl je wacht op Kerstmis, kan je je vanaf 1 december laten verrassen door de adventskalender van Hippo. Iedere dag krijg je een puzzel of raadsel of kan je een spelletje spelen of avontuur beleven. De app heeft mooie animaties in de stijl van Peppa Pig, maar is wel in het Engels.  Een app dus om samen te bekijken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig

Pepi Bath 2   (3,49 euro)   

Kinderen leren in deze app al spelend bij over hun persoonlijke hygiëne. Er zijn verschillende spelletjes in de badkamer waarbij je een meisje, jongen, poes of hond kan verzorgen. Zo mag je het gezicht en de handen of poten wassen, de tanden poetsen, de haren borstelen, de neus snuiten en de nagels knippen! Stop hen ook in bad, was de haren met shampoo, droog het af en kleed hen aan met schone kleren. Ook kan je de vuile kleren in de wasmachine stoppen en ze achteraf strijken. De animaties zijn heel leuk en er valt heel wat te ontdekken! In de app zijn geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Toca Train   (4,99 euro)    

Toca Train is een simulatiespel waarin je de machinist kan zijn van een trein. Door aan de hendels te trekken en de juiste knoppen in te drukken kan je het eiland met 6 stations verkennen. De app is grafisch mooi gemaakt en de stoomtrein maakt geluiden. Verander de camerahoek door te swipen. Heel intuïtief laat je passagiers opstappen of zet je goederen op de trein. Er zijn geen scores, tijdslimieten of verkeerde handelingen. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Dinosaur coding games   (gratis lightversie)  

In deze game leer je al spelend programmeren. Je moet een robot besturen door blokken te verslepen en in de juiste volgorde te zetten. Met deze blokken maak je commando’s die de robot aansturen. Met je robot moet je bijvoorbeeld schatten in de zee verzamelen, machines herstellen bij de lanceerbasis, vrienden redden in de ruimte, vlammen ontvluchten en planten laten groeien in de woestenij. Dit lukt als je de juiste commando’s programmeert. Er zijn 17 verschillende commando’s die je kan gebruiken. De app is grafisch heel mooi gemaakt en biedt heel wat levels met stijgende moeilijkheidsgraad. Er is een eenmalige in-app-aankoop  van 7,99 euro om alle 144 levels te kunnen spelen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Lego Life   (gratis)   

In deze app kunnen Legoliefhebbers zich laten inspireren door andere bouwers. Je wordt lid van een community, maar op een veilige manier. Je krijgt een anonieme avatar en moderatoren zorgen ervoor dat er geen persoonlijke gegevens gedeeld worden en iedereen correct met elkaar omgaat. In Lego Life krijg je heel veel leuke creaties te zien zodat je zelf nog mooiere bouwwerken kan maken. Maak er foto’s van en deel ze in de app. Ga ook uitdagingen aan en voeg je Legosets toe aan je profiel. Ook deze app bevat geen in-app-aankopen en advertenties. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

November 2022

Deze maand stellen we Hello Color Pencil voor, een app waarmee je eindeloos kan tekenen en kleuren. Ook kan je lekker Aziatisch koken met Dr. Panda of enkele schattige dierenbaby’s aankleden. Voor oudere kinderen zijn er twee puzzelapps: Kami 2 met origamipuzzels en Windosill, waar je in een surrealistische droomwereld ondergedompeld wordt.

Hello Color Pencil (gratis)

Met deze eenvoudige app maak je heel gemakkelijk tekeningen op de tablet. Je kan tekenen en kleuren met kleurpotloden, stiften en penselen. Je kan iets uitgommen of met een knop je laatste wijziging verwijderen. Er zijn ook kleurboeken met kleurplaten. Sla je tekening op en gebruik ze later opnieuw. Deze app bespaart je heel wat papier en is ideaal als je lang onderweg bent in de auto. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS

Dr. Panda’s restaurant : Asia (gratis)

Hou samen met Dr. Panda een Aziatisch restaurant open! Je krijgt verschillende klanten over de vloer die je vertellen wat ze graag willen eten. Ze zeggen je ook welke ingrediënten ze wel en niet lusten. Kies dan welk gereedschap je nodig hebt om het klaar te maken en voeg de juiste kruiden en saus toe. Als de klant tevreden is, krijg je hun centen. De app is mooi getekend en geanimeerd. Je hoort Aziatische muziek op de achtergrond. Er zijn geen advertenties en in-app-aankopen. Deze app is gratis. Voor andere apps van Dr. Panda, die ook beschikbaar zijn via Google Play, betaal je eenmalig een klein bedrag. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS

Sago Mini Babies Dress Up (gratis) 

Dit is een eenvoudig spel waarin je vier schattige babydieren moet aankleden. Hierbij kan je kiezen uit heel wat kledingstukken en accessoires, waaronder hoeden, truien, broeken, zonnebrillen en nepsnorren. De reacties van de diertjes zijn heel grappig. De app is grafisch heel mooi gemaakt en ontspannend voor kleuters. Ook deze app is gratis en vrij van advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Kami 2 (gratis) 

In deze rustgevende en mooi geanimeerde app moet je puzzels oplossen. Je krijgt hiervoor een beperkt aantal zetten. Je speelt met kleurrijke origamipatronen. De puzzels worden steeds uitdagender. Een leuk tijdverdrijf waarbij je logisch moet denken. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android

Windosill (2,88 euro)

Deze heel mooi ontworpen app neemt je mee naar een droomachtige wereld. Je moet zelf je weg erin zoeken door puzzels op te lossen. De game zit vol animaties en interactieve elementen. Dit originele spel voor nieuwsgierige kinderen en volwassenen zit vol verrassingen! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS

Oktober 2022

Deze maand kan je Pikmins en Wokamons verzamelen door te gaan stappen. Voor jongere kinderen is er een app om auto’s te bouwen en een leuk verhaal over een heks die verliefd is geworden op een tovenaar.

Pikmin Bloom (gratis)

Ook met dit spel voor smartphones ga je op verkenning in je omgeving. Hoe meer stappen je zet, hoe meer Pikmin je kan verzamelen. Deze grappige wezentjes krijg je pas te zien als je ze eerst in de bodem plant door stappen te zetten. Ze nemen kenmerken aan van de locatie waar je ze gevonden hebt. Door te wandelen zaai je bloemen op je weg en verdien je munten. Als je onderweg fruit kan plukken, levert dit meer munten op. Pikmin worden je vriendjes als je ze voedt met nectar. Stuur een team van Pikmins erop uit om paddenstoelen te vernietigen en verdien zo beloningen. Voor je het spel kan spelen, maak je een account met Google of Facebook. De app werkt optimaal als je mobiele data aanstaan. Hij is grafisch heel mooi gemaakt en stimuleert je om meer buiten te zijn. Er zijn optionele in-app-aankopen. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig 

Wokamon (gratis)

Wokamon is een derde app die je stimuleert om meer te bewegen in de buitenlucht. In deze game moet je Wokamons verzamelen. Deze wezentjes komen van een andere planeet en hebben je hulp nodig om terug fit te worden. Met elke stap die je zet, geef je hen energie. In ruil word ook jij fitter en ontdek je hun betoverende wereld waar de snoepwoestijn, het ijzige koninkrijk en het geheimzinnige woud ligt. De app is zowel voor de smartphone als de tablet ontwikkeld en is ook grafisch heel mooi. Maak een verbinding met Google Fit of Apple Health. Met optionele in-app-aankopen. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig

Brick Car 2 (gratis testversie, volledige app voor 3,29 euro)

Heel leuke app voor kinderen vanaf 5 jaar. Je moet zelf een auto in elkaar monteren door de verschillende blokken op de juiste plaats te verslepen. Als je wagen af is, kan je ermee gaan rijden, maar onderweg kom je verschillende hindernissen tegen. Hoe kan je verder? In de app kan je ook eigen auto’s ontwerpen door blokken te combineren. Kinderen kunnen experimenteren en leren logisch nadenken in deze game. Je kan kiezen uit heel wat verschillende voertuigen zoals politiewagens, racewagens, trucks, bussen, graafmachines en nog veel meer. De muziek is rustgevend en er is een mooie grafische vormgeving. Je kan al spelen met de gratis versie. De volledige inhoud kan je aankopen voor 3,29 euro. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

Is the witch in love? (gratis testversie, volledige app voor 3,99 euro) 

In dit verhaal is een heks verliefd geworden op de beroemde tovenaar Merlinor. Ze probeert van alles om zijn hart te veroveren: haar uiterlijk veranderen, goede manieren aanleren of met een mooiere bezemsteel rondvliegen. Het verhaal is in het Engels of Frans te lezen of beluisteren. De app is heel mooi geanimeerd en zit vol interactieve elementen die je met een tik kan openen. Er zijn spelletjes in verschillende moeilijkheidsgraden: je moet bijvoorbeeld een krekel zoeken in het verhaal, de heks in de juiste kleren uitdossen of de puzzelstukken van de toverspiegel juist terugplaatsen. Je kan een stuk van de app gratis afspelen. Als je het leuk vindt, kan je toegang tot het vervolg krijgen voor 3,29 euro. Geen in-app-aankopen of advertenties. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Engels- of Franstalig

September 2022

Voor september hebben we terug enkele leuke apps gevonden. Zo kunnen kleuters een muis zoeken in een huis vol verrassingen. In een ander spel met dieren zetten ze hun eerste stappen in het programmeren. Voor oudere kinderen is er een rekenspel waarin ze een piraat helpen om gestolen juwelen terug te vinden. Een game die ook hun ouders graag zullen spelen, is Two Dots, waarin je stippen met elkaar moet verbinden in zo weinig mogelijk stappen. Tot slot kan je samen met je kind nog op expeditie naar de planeet Mars.

Peek a boo mouse (0,99 euro)

In dit mooi gemaakt zoekspel voor peuters en kleuters moet je de muis vinden en munten verzamelen. De voorwerpen in de kamer bewegen of maken geluiden als je erop tikt. Er valt heel wat te ontdekken op het scherm. Zo is er een zaklamp waarmee je plots andere zaken te zien krijgt. De animaties zijn grappig en zullen zeker in de smaak vallen bij jonge kinderen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Androidhttps://www.lassa.nl/Apps/PeekABooMouse/index.php

Hopster Coding Safari (gratis basisversie, volledige app voor 1,99 euro)

In dit spelletje voor kleuters moet je dieren naar hun hol of eten brengen door een route uit te stippelen aan de hand van blokjes. Door logisch te denken vind je de oplossing. Tijden het spelen leren kleuters basisvaardigheden die ze later nodig zullen hebben om te kunnen programmeren: verbinden van verschillende componenten, patronen herkennen en abstract denken. De dieren en landschappen zijn mooi getekend en op de achtergrond hoor je rustige muziek en leuke dierengeluiden. De opdrachtjes worden geleidelijk moeilijker. Een stem geeft uitleg en feedback, helaas enkel in het Engels. Er zijn veel gratis levels en een extra spelwereld kan je aankopen voor 1,99 euro. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig

Math Land: Mental Arithmetic (gratis basisversie, volledige app voor 3,99 euro) 

In dit avonturenspel heeft een gemene piraat de heilige juwelen van een eiland gestolen en een vloek uitgesproken. Nu zijn er overal hindernissen en valkuilen. Ray, een goede piraat, moet de juwelen terugvinden en de vloek opheffen. Dat doe je door te rekenen: tijdens het spelen oefen je het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en het rangschikken van cijfers. Je mag in het spel ook munten verzamelen waarmee je bijvoorbeeld een verrekijker verdient. In de game kom je veel verrassende hindernissen tegen die jouw piraat moet overwinnen. Het spel is mooi gemaakt en zorgt voor veel uitdaging. Kinderen oefenen het rekenen op een leuke manier en krijgen beloningen bij juiste oplossingen. Er zijn veel verschillende levels om te ontdekken. Zoals elke leuke game is het ook verslavend… (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android

Two dots (gratis)

In dit populaire spel moet je stippen met elkaar verbinden, maar niet diagonaal! Hoe meer bolletjes met dezelfde kleur je aan elkaar kan swipen, hoe meer punten je verdient. Als je een vierkant kan maken, krijg je extra punten. Het spel is heel mooi gemaakt en heel verslavend. Er zijn 235 levels, zodat je niet meteen uitgespeeld bent. Bij ieder level zie je hoeveel bollen je moet verbinden en hoeveel zetten je hiervoor krijgt. Het is een spel om je even mee te ontspannen. Op de achtergrond hoor je rustgevende muziek. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Androidhttps://www.dots.co/twodots/

Mission to Mars AR (gratis) 

Met deze gratis app kan je Mars verkennen. Helaas is de app niet in het Nederlands beschikbaar, maar er valt toch ook heel wat te zien voor wie geen Engels begrijpt. Kies in het menu uit verschillende programma’s. Zo kan je een raket lanceren of ruimtetuigen besturen, de satellieten en planeet van dichtbij bekijken en, als je het aandurft, zelf een landing op Mars uitvoeren. De app werkt met augmented reality: je moet met je tablet of smartphone een plat oppervlak scannen, waarop de beelden van Mars verschijnen. Door AR is het net alsof je zelf een bezoek brengt aan de rode planeet. De 360° beelden zijn heel indrukwekkend en zorgen voor een aparte beleving. Behalve AR kan je ook videofilmpjes (Engels gesproken) en foto’s van Mars en de expedities bekijken. Een heel interessante app als de ruimte en planeten je fascineren! (vanaf 9 jaar)

Android – Engelstalig

Augustus 2022

In de selectie kinderapps voor augustus ga je mee met de brandweer en nodigt Elmo uit Sesamstraat je uit om te komen spelen. In de andere apps leer je letters en klanken verbinden, kom je alles te weten over de dieren uit het Amazonewoud en schiet je op noten om beter piano te spelen.

Kleine Brandweerkazerne (3,99 euro) 

Ga mee op pad met de brandweer en help branden blussen en dieren redden! Ontdek ook de kazerne en neem een kijkje in de keuken, slaapruimte en de brandweerauto. De verschillende kamers in de kazerne zitten vol leuke animaties en geheimpjes. Zoek naar de verschillende voorwerpen. Je kan de app offline spelen. Er zijn nog optionele in-app-aankopen tussen 0,99 en 2,99 euro per item. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Elmo’s World And You (4,99 euro) 

Je kan met Elmo uit Sesamstraat verschillende spelletjes spelen waarin je creatief kan zijn en van alles kan bij leren. Tel muizen en zeesterren, maak mooie tekeningen op het scherm en kleef er stickers bij, vang een poes en hond, maak mooie zandkastelen op het strand, raad het juiste ding en speel piano, tamboerijn en drums met Elmo. Ontmoet de gekke Mr. Noodle en bekijk ook Engelstalige filmpjes uit het televisieprogramma. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS - Engelstalig

Busy Shapes & Colors (3,99 euro)

In dit puzzelspel voor kinderen van 4 tot 8 jaar moet je vormen herkennen en draaien en bewegen om ze in de juiste opening te krijgen. Je moet de vormen in relatie tot elkaar bekijken en zien welke bij elkaar passen door bijvoorbeeld hun grootte te vergelijken. Het spel wordt met ieder level wat moeilijker en uitdagender. Er zijn hindernissen die je moet nemen en ook verborgen vormen en objecten. In een hoger level moet je gereedschap gebruiken om de vormen te bewegen of zijn de vormen al uit zichzelf aan het bewegen! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Letters en klanken (gratis)

In deze gratis app van Dennis van Duin kunnen kinderen oefenen met letters en klanken. Maak kennis met de schooluitspraak en de alfabetische uitspraak, oefen met lezen en plaats de juiste letters in het woord! Bij de schooluitspraak zie je naast de letters ook de verschillende klanken. Door de letters aan te klikken hoor je de uitspraak. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Hoe gaan dieren te werk? (3,99 euro)

Verken het Amazonewoud en enkele dieren die er leven: de ara, sidderaal, pijlgifkikker, slingeraap, anaconda, roze rivierdolfijn en jaguar. Leer bij over hun skelet, voortplanting, spijsverteringstelsel, zenuwstelsel en bloedsomloop en laat je verbazen door wat ze allemaal kunnen. Zo ontdek je hoe de kikker zijn prooi vangt, hoe de aap zijn ledematen gebruikt, hoe de jaguar in het donker kan zien en nog veel meer. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

Paglano  (gratis)

Paglano werd ontwikkeld voor beginnende pianisten en helpt hen om sneller noten terug te vinden op de piano. Het is een eenvoudig schietspel dat je kan spelen op momenten dat je niet aan je instrument kan zitten. In het spel moet je noten van een notenbalk schieten. Je kiest of je de G- of F-sleutel wil oefenen en welk moeilijkheidsniveau (met of zonder kruisen of mollen). Als je de game veel speelt, zal je stilaan piano spelen zonder dat je hoeft na te denken waar de noten liggen! (vanaf 6 jaar)

Voor iOS - https://www.paglano.com

Juli 2022

Met de apps van deze maand kan je lekker creatief zijn met bouwstenen of handgemaakt speelgoed. Je kan ook vanuit de sofa of onderweg in de auto zandkastelen maken of aan wetenschap doen. Of speel leuke spelletjes in de Efteling app en maak een virtueel bezoek aan het attractiepark.

Hey Duggee: Sandcastle Badge (gratis)

Maak de hele zomer lang zandkastelen op het strand met deze gratis app van Hey Duggee. Alle figuurtjes uit het gelijknamige televisieprogramma van de BBC komen erin voor. Duggee organiseert tijdens de zomervakantie een uitstapje naar zee. Help de Guppies om hun zandkasteelsticker te verdienen. Neem een emmer en schepje, zoek nat zand en maak een mooi kasteel. Je kan het vervolgens versieren met zeewier, schelpen en andere versieringen. Vergeet er geen vlaggetje op te zetten! Deze app speel je offline. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android 

Efteling Kids (gratis)

Deze gratis app van de Efteling zit boordevol spelletjes en brengt de sprookjeswereld van het attractiepark tot leven bij jou thuis. Bekijk de video’s, luister naar de verhaaltjes uit het Sprookjesbos of breng een virtueel bezoekje aan het park door op de attracties te klikken. Je kan tekenen en kleuren, puzzelen, memory of zoek-de-verschillen spelen en muziekjes maken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Pok Pok Playroom (gratis testen voor 7 dagen, daarna met abonnement)

In deze app kunnen kinderen vrij bouwen, knutselen en experimenteren met stukken virtueel speelgoed. De handgemaakte illustraties en geluiden zijn kalmerend en ontspannend. Door het vrij spel, zonder competitie of juiste of foute handelingen, worden kinderen niet overprikkeld. Je kan de app 7 dagen gratis uittesten. Daarna moet je een abonnement nemen (9,49 euro per maand of 63,99 euro voor een jaar). (vanaf 3 jaar)

Voor iOS

Toon Blocks (gratis)

Toon Blocks is een eenvoudige cartoon-editor waarmee je heel wat eigen creaties kan maken. Er zijn bouwstenen die je kan rangschikken, roteren en combineren. Bouw een huis of kasteel met stenen of hout. Tover zeilschepen, ruimtevoertuigen of robots tevoorschijn en zet grappige scènes met piraten, oude krijgers of dinosaurussen in beeld. Tot slot kan je ook nog achtergrondlandschappen, stripfiguren en -effecten of decoraties toevoegen. Er zijn nog enkele optionele in-app-aankopen. Deze app speel je offline. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Light & color by Tinybop (2,99 euro)

Ontdek in deze app van Tinybop hoe licht gemaakt is, hoe het beweegt en wordt weerkaatst en hoe het kleuren creëert. Er valt heel wat te experimenteren: meng kleur en licht, speel met prisma’s, spiegels en lenzen en verschillende lichtbronnen, maak een regenboog of kijk door de ogen van een bij of hond of iemand die kleurenblind is. Al spelend doe je aan wetenschap! Deze app speel je offline (vanaf 6 jaar)

Voor iOS 

Juni 2022

Music Superheroes (3,49 euro)

Speel samen met Mathy en Matteo en zet je eerste stappen als muzikant. In deze kleurrijke app met grappige figuurtjes hoor je de geluiden van wel 40 muziekinstrumenten. Je leert bij over noten, tempo en ritme en kan zelf muziek maken. In de lesjes kan je zelf al noten spelen en moet je het juiste ritme en tempo trachten te vinden. Neem ook je eigen stem op en voeg het toe aan het lied van de superhelden! (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS - Engelstalig 

App Store 

Hocus Pocus Alfie Atkins (gratis lightversie, volledige app voor 4,99 euro)

Maak kennis met Alfie en help hem bij het bouwen van zijn boomhuis. Tijdens het bouwen ontmoet je andere figuren en kan je veel spelen: leer, onder meer, tovertrucs en liedjes, vecht tegen piraten of ga op schattenjacht! Er zijn ook nog wat taakjes te doen in het huis en je mag de woonst ook versieren. Het populaire personage Alfie werd bedacht door de Zweedse jeugdauteur Gunilla Bergström. Kindvriendelijke app zonder in-app-aankopen en advertenties. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig 

App Store 

Play Store

Oceanhorn  (7,99 euro)

In deze avonturengame met prachtige graphics en muziek ga je op zoek naar je verdwenen vader. De enige aanknopingspunten die je hebt, zijn een oud notitieboekje en een mysterieuze halsketting. Je moet verschillende eilanden verkennen die vol geheimen, raadsels en gevaren zitten. Leer vechten met het zwaard en versla de monsters, gebruik toverkracht en ontdek oude schatten die je helpen op je ontdekkingstocht! (vanaf 11 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.oceanhorn.com/oceanhorn

Mei 2022

Met de selectie apps van deze maand kan je werken op de boerderij, een stad verkennen met de figuurtjes van Toca Boca en educatieve spelletjes spelen met Masha en de dieren. Voor peuters is er een app om te leren tellen en kinderen vanaf 9 jaar kunnen bouwen met oneindig veel mogelijkheden in de spannende wereld van Minecraft. 

Tellen voor peuters 123 (0,99 euro, gratis testversie)

Peuters leren tellen en cijfers rangschikken van klein naar groot. Als ouder kan je de moeilijkheidsgraad instellen. Leer bij het tellen ook de namen van, onder meer, je favoriete dieren of speelgoed. Er wordt hierbij gewerkt met tien thema’s waaronder voertuigen, vormen, eten, dieren of alledaagse voorwerpen. Een stem spreekt de woorden uit en geeft positieve feedback bij juiste antwoorden. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS – Nederlands

Kleine boeren (3,99 euro)

In deze app kan je in een tractor rijden, het land ploegen en maïs, tarwe en zonnebloemen zaaien. Haal vervolgens de oogst binnen met de grote oogstmachine! Zorg ook voor de varkens, kippen en koeien, geef ze voer en water en vergeet niet hun stallen schoon te maken. Op de twee boerderijen zijn grappige animaties verstopt die je moet ontdekken! (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Masha and the Bear games (gratis testversie, volledige app voor 8,99 euro)

In 30 educatieve spelletjes verken je de sprookjesachtige wereld van Masha en haar dierenvrienden uit het gelijknamige televisieprogramma. Zo kan je leuke tekeningen inkleuren, woorden in verschillende talen leren, voorwerpen en schaduwen memoriseren, vormen en verschillen herkennen, puzzelen, muziek maken met verschillende instrumenten en de getallen van 1 tot 10 leren. Je kan de app gratis uitproberen. Als je hem aankoopt voor 8,99 euro, heb je toegang tot alle spelletjes en verwijder je de reclame. (vanaf 4 jaar) 

Voor iOS en Android – Engels- en Franstalig 

Toca Life : City (3,99 euro)

Ga op verkenning in de stad en ontdek leuke locaties. Je kan de karakters aanpassen door andere kleren aan te doen of hun haarkleur te veranderen. Er zijn 6 locaties en 34 figuurtjes om mee te spelen. Bezoek het winkelcentrum, de eetkraampjes, de schouwburg, de kapper, de kleermaker of nodig vrienden uit in je flat. Je kan filmpjes maken en verhalen bedenken. Zo kan je ook een toneelstuk opvoeren in de schouwburg. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar) 

Voor iOS en Android

Minecraft (6,99 euro)

Verken een oneindige wereld en bouw van alles, van kleine hutten tot grootse kastelen. In de Creative-modus speel je met onbeperkte middelen. In de Survival-modus moet je graven en wapens en harnassen maken om je te verdedigen tegen gevaarlijke meutes. Speel alleen of samen met vrienden. Je kan ook een abonnement nemen op Minecraft Realms (vanaf 3,99 euro per maand) of het gratis uitproberen voor 30 dagen. (vanaf 9 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

April 2022

Met de selectie apps van deze maand kan je puzzelen en een spel spelen waarin je spullen uit de tuin moet verzamelen. Verder leer je kleuren en vormen met Dino Tim, een vreemde taal met Emma en programmeren met de games van Tynker Junior.

Super Puzzel – Legpuzzel spel (18 puzzels gratis, alle puzzels voor 2,99 euro) 

In deze app vind je meer dan 100 puzzels tussen 6 en 72 stukken met 3 verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan er 18 gratis spelen. Op het scherm kan je de stukken draaien en verplaatsen tot ze passen zoals bij een echte puzzel. Je krijgt mooie illustraties te zien van, onder meer, draken, dinosaurussen, dieren en piraten. Bij elke afgewerkte puzzel krijg je een beloning. Het aanbod en de prijzen in de Appstore en Google Playstore verschillen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Tuintje van Lassa (0,99 euro)

In dit strategisch verzamelspel voor maximum 4 spelers neem je stapje voor stapje iets uit de tuin. Wie als eerste het eigen bakje vol heeft, wint. Kies uit twee verschillende spelletjes: het Moestuinspel en het Tulpenspel. Je zet stapjes in de tuin en verzamelt drie of vier dezelfde spullen. Door een variant te spelen waarin de spullen maar even zichtbaar zijn, kan je ook je geheugen trainen. Dit is een spel zonder reclame, in-app-aankopen en tijdsdruk. (vanaf 4 jaar)

Android – Nederlandstalig

Dino Tim (gratis basisversie, volledige versie voor 2,99 euro)

Enkele grappige heksen hebben Tims familie ontvoerd. Een goede heks leert je vliegen zodat je figuren kan verzamelen om de heksen om te toveren in dieren. Met Dino Tim leren kinderen al spelend kleuren, geometrische vormen en hun eerste woordjes in een vreemde taal. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – in diverse talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans

Kinderen talen leren met Emma (drie thema’s gratis, volledige app met abonnement van 3,49 euro tot 28,99 euro per maand) 

Met de spelletjes in deze app maken kinderen op een speelse manier kennis met andere talen. Er zijn 7 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Pools en Esperanto. Er zijn 34 thema’s waaruit je kan kiezen, waaronder boerderij, alfabet, getallen, school en het lichaam. Kies de juiste afbeelding, speel memory, maak een puzzel of doe een quiz. Je hoort telkens de uitspraak van het woord en ziet hoe het geschreven is. Drie thema’s in de app zijn gratis. Om alles te kunnen afspelen, moet je een abonnement nemen. De app houdt ook vorderingen bij. Deze app is ook geschikt om Nederlands te oefenen. De uitspraak is wel Nederlands, niet Vlaams. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.leerkinderentalen.nl

Tynker Junior : coding for kids (gratis basisversie, alle levels voor 5,49 euro per maand of 54,99 euro per jaar) 

Kinderen tussen 5 en 7 jaar leren met deze app al spelend programmeren. In 7 verschillende games krijg je meer dan 200 codeervraagstukken. Zo kan je in een fabriek robots herstellen of een onderwateravontuur beleven waarbij je Gillie de goudvis helpt bij het verzamelen van munten. Om de figuurtjes in het spel te bewegen moet je blokjes verbinden. Bezoek in de app ook de studio’s waar je al programmerend animaties, verhalen en muziek creëert. Met Tynker Junior leer je logisch denken. Oudere kinderen kunnen de app Tynker downloaden waar je nog meer bijleert over programmeren. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

Maart 2022

In de selectie van deze maand vind je leuke apps voor kinderen met groene vingers. Er is ook een gratis app voor wie graag met auto’s speelt en een educatieve app om het rekenen te oefenen.

Dr. Panda Moestuin (3,99 euro)

Help Dr. Panda bij het kweken van groenten en fruit voor zijn dierenklanten. Als een echte boer mag je graven, ploegen, zaaien, planten, water geven en oogsten. Maar er wachten nog meer taakjes op jou in de moestuin! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

Toca Lab: Plants (3,99 euro)

Experimenteer met verschillende soorten planten, ontdek hun eigenschappen en creëer nieuwe soorten! In de app kan je op vijf plaatsen proefjes uitvoeren. Kijk hoe de plant reageert op licht en in water. Tracht te achterhalen wat haar favoriete voeding is. Je kan je plant ook klonen zodat je vijf kleine plantjes krijgt om testen op uit te voeren. Tot slot is er nog een machine waarmee je twee planten kunt kruisen. Met deze app word je een echte plantenkenner! (Vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Planten (€ 1,99)

Dit is een app waarin kinderen een aantal ‘biomen’ kunnen verkennen, zoals een bos en de woestijn. In de app kan je het effect zien van verschillende weersomstandigheden, het verstrijken van de seizoenen en de interactie tussen planten en dieren. Ook de bodem kan verkend worden, je kan zaadjes planten en planten in detail bekijken. De app is ontworpen om vrij te verkennen, er zit dus geen spelelement in. Op de site van Tinybop is een handleiding beschikbaar. (4 tot 10 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig (beschikbaar in veel talen)

Trucks (gratis)

Kinderen die van auto’s en vrachtwagens houden, zullen deze app geweldig vinden. Maak een vuile auto proper in de carwash of breng een auto naar de bandencentrale met de takelwagen. Spring in de vuilniswagen om de straten proper te maken en leer bij over sorteren en recycleren. Regel de snelheid van heel wat verschillende voertuigen met de verkeerslichten. Tot slot kan je ook nog met een bulldozer en kiepwagen rijden. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android

Februari 2022

In onze selectie kinderapps van deze maand kunnen kleuters educatieve spelletjes spelen met Bobo, naar hartenlust kleuren en ’s avonds circusdieren in bed stoppen. Oudere kinderen kunnen lekker creatief zijn in het maken van een stopmotionfilmpje of game.

Slaap Lekker Circus (3,99 euro)

Deze app is het vervolg op de heel populaire app “Slaap Lekker” van Fox and Sheep. Kinderen kunnen hier acht circusdieren naar bed brengen door het licht uit te doen of kaarsjes uit te blazen. Elk dier toont enkele kunstjes voordat het gaat slapen. De app brengt een mooi verhaal met lieve dieren en slaapliedjes en kan zo goed gebruikt worden als dagelijks instopritueel. Kunstenares Heidi Wittlinger maakte de prachtige illustraties en animaties. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Kleurplaten voor kinderen (gratis liteversie)

Kinderen van 2 tot 5 jaar kunnen zich met deze app als echte kunstenaars voelen. Er zijn verschillende plaatjes die ze met mooie kleuren, stickers en glitters kunnen inkleuren en versieren. De dierenset is gratis, andere sets kan je bijkopen voor 1,99 euro. Met deze app ontwikkelen kinderen hun creativiteit en leren ze werken met een elektronisch apparaat. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

  Bobo spelen (gratis)

  Het konijn Bobo nodigt je uit in zijn tuin en speelboom, waar van alles te ontdekken valt. In deze app kunnen kleuters meer dan 15 verschillende spelletjes spelen die aansluiten bij hun ontwikkeling. Ze leren letters en cijfers gebruiken, spelen met verhoudingen, kijken en vergelijken en verschillende vormen verslepen. In de garage leren ze Engelse woorden en er zijn ook hutten waar ze liedjes kunnen beluisteren en filmpjes kijken. De app kan je ook offline afspelen. (vanaf 3 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Bloxels : build your own games (gratis spelen)

  Met Bloxels kan je een eigen game ontwerpen zonder dat je moet kunnen coderen. Maak je eigen figuurtjes, geef hen speciale krachten en pas hun grootte, snelheid en vaardigheden aan. Geef je gamewereld kleur en vorm met pixels. Je kan hierbij gratis elementen gebruiken zoals piraten, ninja’s of zelfs duiven. Met blokken bouw je een game met schermen onder elkaar of naast elkaar. De blokken kunnen van alles zijn zoals hindernissen, landschapselementen, vijanden, acties, dialoog of vloeistof. Bedenk ook logicapuzzels waarbij je sleutels nodig hebt om deuren te openen. De gemaakte games kan je gratis spelen in de app, maar om zelf een game te ontwerpen, moet je een abonnement nemen (3,99 euro voor een maand of 19,49 euro voor een jaar). (vanaf 6 jaar)

  Android 

  Stop Motion Studio (liteversie gratis; alle functies voor 4,99 euro) 

  Met deze app kan je gemakkelijk met je tablet of smartphone je eigen stop motion filmpjes maken. Zo breng je speeltjes of knutselwerkjes tot leven en zet je eerste stappen in het maken van films! (vanaf 6 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Januari 2022

  Deze maand staat poëzie in de kijker! We gingen op zoek naar enkele leuke kinderapps rond poëzie en vulden dit ook aan met interessante websites.

  Puzzling Poetry Schatkist (gratis)

  In dit verslavend schuifspel is alle kleur uit de wereld verdwenen. Je kan de kleuren terugbrengen door gedichten in elkaar te puzzelen. Al spelend leer je poëzie van 12 bekende dichters kennen, waaronder Annie M.G. Schmidt, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen. Tot slot kan je je eigen gedicht maken. (vanaf 8 jaar)

  Voor iOS – Nederlandstalig

  Zacht zijn de wolken (3,59 euro)

  Hier kan je luisteren naar tien gedichten over begrippen als zacht, hard, lang en kou. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Een auto rijdt hard, maar een kokosnoot is ook hard. Hoe zit dat nu? De gedichten nodigen je uit om te filosoferen met je kind door samen beeld- en taalspelletjes te spelen. Tik het plaatje aan en kijk wat er gebeurt! Oudere kinderen kunnen ook zelf gedichten maken, bewaren en versturen. (van 3 tot 10 jaar)

  Voor Android – Nederlands

  Raadgedicht (gratis)

  In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

  Book creator (€2,99)

  Het Poëziepaleis in Groningen organiseert poëzieactiviteiten voor kinderen en jongeren. In deze gratis les (pdf) geeft Rian Visser je heel wat tips om mooie gedichten te schrijven. Je kan er oefenen met een gedicht over je grootouders. Bedenk welke dingen bjj je opa en oma thuishoren en beschrijf wat ze ermee doen. Schrijf een dialoogje en teken er een strip van of maak een fotostrip. Wat zouden je opa of oma graag willen of kwijt geraken? Wat zouden ze graag ruilen? Stap voor stap leert Rian je dinggedichten, stripgedichten en grappige advertentiegedichten maken. Rian verwijst naar de app Book Creator om een fotostripgedicht te maken.

  Voor iOS - Engelstalig

  School der Poëzie (website)

  De Nederlandse Stichting School der Poëzie organiseert lesprogramma’s waar kinderen en jongeren op een leuke en inspirerende manier kennis maken met poëzie. Ze leren er ook zelf gedichten schrijven en performen. Op de website lees je hun mooiste pennenvruchten. Je kan ook poëzieclips bekijken waarin bekende gedichten visueel worden voorgesteld.

  https://www.schoolderpoezie.nl/gedichten

  Poëziecentrum (website)

  Op de website van het Poëziecentrum in Gent ontdek je welke auteurs vandaag de beste kindergedichten schrijven en vind je links naar alle activiteiten en evenementen rond poëzie. Je wordt doorverwezen naar zusterwebsites en kan ook podcasts beluisteren.

  https://poeziecentrum.be/gouden-po%C3%ABziemedaille-po%C3%ABziesterren

  December 2021

  Deze maand kan je apps ontdekken om je uit te leven met muziek en origami. Peuters en kleuters kunnen grappige dieren maken en al getallen en letters leren. Oudere kinderen kunnen een raadselachtig denkspel spelen in het oude India.

  Hey Duggee: the Christmas Badge (2,99 euro)

  In deze kerstapp van Hey Duggee kan je enkele spelletjes spelen met de vertrouwde figuurtjes van het gelijknamige televisieprogramma. Beur Clarence terug op door hem te tonen wat er zo leuk is aan Kerstmis! Maak een leuke kersthoed, leer kerstdeuntjes spelen op het keyboard, bouw aan een huis uit peperkoek, zoek naar de verborgen aardappel, maak een Christmas Cracker en open cadeautjes met Duggee!

  Voor iOS en Android – Engelstalig

   Kleutereiland  (gratis)

   Je kan met deze app oefenen met het voorbereidend lezen, tellen en rekenen. De vragen, opdrachten en menu’s worden ook uitgesproken zodat kinderen zelfstandig de app kunnen gebruiken. Ze kunnen gemakkelijk vragen herhalen of zelf kiezen wat ze gaan doen. Bij de instellingen kunnen ouders de moeilijkheidsgraad bepalen. Zo kan je je kind laten oefenen met getallen tot 5, 10, 15 of 20 of aangeven hoeveel opdrachtjes ze moeten maken. (van 3 tot 6 jaar)

   Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

   Animal Muddle (gratis) 

   Peuters en kleuters zullen deze grappige app geweldig vinden. Met verschillende lichaamsdelen kan je een herkenbaar dier samenstellen of net een heel gek beest. Door erop te tikken gaat je dier bewegen en geluiden maken. Met een knop onderaan worden de dieren nog meer door elkaar geschud! (vanaf 2 jaar)

   Voor iOS en Android

    Music4Kids (gratis basisversie, volledige app voor 1,99 euro)

    Met deze app kan je muziek schrijven en spelen op hetzelfde moment. Als je de geplaatste noten verschuift, bedenk je eigen deuntjes. Er zijn ook spelletjes waarbij je muziek moet herkennen. Al spelend leer je bij over muziek, ontwikkel je je creativiteit en je muzikaal gehoor. (vanaf 3 jaar)

    Voor iOS

    Origami voor kinderen (Juf Jannie) (1,99 euro)

    Maak mooie vouwwerkjes met deze app van Juf Jannie. Volg de verschillende stappen aan de hand van duidelijke foto’s en instructiefilmpjes. Kies uit 40 verschillende origamipatronen die je ook kan printen. Veel plezier bij het vouwen en spelen met je werkjes! (vanaf 6 jaar)

    Voor iOS – Nederlandstalig

    Mystic Pillars (3,99 euro)

    Reis terug in de tijd naar het India uit de Oudheid. Als mysterieuze reiziger kom je in het Koninkrijk van Zampi terecht dat sinds de droogte al zijn welvaart verloor. Door denkpuzzels op te lossen, kan je de magische pilaren die het water tegenhouden vernietigen. De vormgeving van deze app is indrukwekkend. (vanaf 9 jaar)

    Voor iOS en Android – Engelstalig

     November 2021

     Deze maand stellen we in het kader van de Voorleesweek, die loopt van 20 tot 28 november, enkele apps voor waarin je zelf kan voorlezen of wordt voorgelezen. Je vindt er een schat aan verhalen voor alle leeftijden, waaronder eerste leesboekjes, avonturenverhalen, griezelverhalen en dierenverhalen. Probeer zeker ook eens een podcast uit!

     Vos en Haas   (9,99 euro) 

     De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 4 jaar)

     Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      Thuis bij muis   (gratis)

      Deze app leert je spelenderwijs rijmen. De verhalen zijn zo geschreven dat kinderen mee kunnen rijmen en zelf de zinnen kunnen afmaken. Door mee te rijmen leren kinderen klanken herkennen, een belangrijke vaardigheid die ze nodig hebben om te leren lezen. Je kan de verhaaltjes lezen of laten voorlezen. (vanaf 2 jaar)

      Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      Lezen maar!   (gratis)   

      Uitgeverij Die Keure heeft een aantal apps ontwikkeld voor kinderen die leren lezen. Ze volgen ook de leesmethode van de boekjes in de reeks Mol en Beer.  Met verschillende voorleesfuncties en oefeningen kan je de beginnende lezers naargelang hun vorderingen ondersteuning bieden. Je kan het verhaaltje laten voorlezen en elk woord doen oplichten. Een andere optie is kinderen laten meelezen. Stel het aantal seconden in die je kind nodig heeft om een woord zelf te lezen. Na het verstrijken van deze tijd wordt het woord dan voorgelezen. Tot slot kunnen kinderen ook op hun eigen tempo zelfstandig lezen. Als ze een moeilijk woord tegenkomen, kunnen ze erop tikken om te horen hoe het woord klinkt. (vanaf 6 jaar)

      Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      TaleThings  (0,99 euro per verhaal)  

      Van ontwikkelaar TaleThings kan je drie vertelapps downloaden: het Noorse volksverhaal 3 Geitjes en een Trol en de klassieke fabels De Raaf en de Vos en De Schildpad en de Haas. De verhaaltjes zijn mooi geanimeerd en zitten vol interactieve effecten. Als je je apparaat draait, krjig je een 3D-effect. De dierenverhalen worden voorgelezen door een professionele acteur en je kan tegelijkertijd de tekst volgen waarin de woorden worden opgelicht. Je kan de app ook afspelen in het Engels, Spaans en Frans en zo een vreemde taal oefenen. (vanaf 3 jaar)

      Voor iOS – Nederlandstalig

       Kinderpodcasts   (gratis)    

       Op de website Kinderpodcast.nl vind je heel wat verhalen die worden voorgelezen aan kinderen van 3 tot 14 jaar. Ontdek de luisterverhalen van Ridder Muis, de Magische Eenhoorn, de Nachtwacht, Koning van Katoren en nog veel meer. Volgens onderzoek reageren kinderen creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie. Ze leren met het gesproken woord ook ideeën die ze zich met hun leesniveau nog niet eigen zouden kunnen maken. Van iets dat je hoort, herinner je je na twee weken ook twee keer zoveel dan als je erover zou lezen!

       https://kinderpodcasts.nl/

       Fundels (gratis)

       Fundels zijn geanimeerde prentenboeken. Behalve het verhaal (voor)lezen en bekijken, kan je ook nog kleuren en schilderen, spelletjes spelen met de figuren uit het boek en het verhaal naspelen in een theatertje waarbij je je stem kan opnemen. Er worden ook Fundels van AVI-boekjes gemaakt. Deze boekjes kan je zelfstandig of met leesbegeleiding lezen. Als lid van ARhus kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel 7 Fundels per jaar ontlenen. Probeer ze eens uit! (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS, Android, Windows en Mac – Nederlandstalig – www.fundels.com

       Oktober 2021

       Deze maand kan je op avontuur vertrekken met leuke treinen of twee katten vergezellen bij hun uitstapjes. Je kan ook de persoonlijke kapper worden van een aantal gekke dieren. Verder kan je Engels leren met de app van de British Council die boordevol spelletjes, verhaaltjes en liedjes zit. In Book Prunelle vind je tot slot heel wat leuke en educatieve verhaaltjes in het Engels, Frans of Spaans.

       Sago Mini Train Adventure  (3,99 euro)  

       Vertrek op avontuur met Jinja, Harvey, Robin en Jack. Ieder figuurtje heeft zijn eigen trein die je meeneemt naar het mysterieuze woud, de drukke stad en het wonderlijke winterland. Onderweg kan je passagiers en vracht oppikken. Je kan zelf kiezen wat er gebeurt. Er valt heel wat te ontdekken: je kan bijvoorbeeld rijden op een regenboog, een donkere grot doorkruisen of muziek spelen op de xylofoonbrug! De app kan offline gespeeld worden en stimuleert je verbeelding. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android – Engelstalig 

       Silly Billy Hair Salon (gratis liteversie)     

       In deze grappige app kan je het haar van een schaap, leeuw, panda of paard knippen, krullen, wassen en drogen. Je kan hun hele lichaam stileren en de dieren laten dansen op vier verschillende liedjes. Maak gebruik van de hulpmiddelen om je eigen stijl te creëren. Er zijn brillen, hoeden, schoenen en tatoeagestickers. Je krijgt ook een schaar of tondeuse, een grappige haardroger en verschillende haarkleuren om te combineren. Maak een foto van het dier als je klaar bent. Het schaap is gratis, maar de andere figuren moet je aankopen voor 2,99 euro.

       Voor iOS en Android 

       Grote Kat Kleine Kat   (1,99 euro)  

       Grote Kat en Kleine Kat gaan ’s nachts op avontuur en zullen elkaar nodig hebben om hun doel te bereiken. Help hen en kies welk van de twee poezen het best de situatie of het obstakel de baas kan! De illustraties zijn eenvoudig maar origineel. Het spelletje is het leukst als je met twee speelt. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android – Nederlandstalig

       Learn English Kids : Playtime    (abonnement: 3,99 euro voor een maand; 11,99 euro voor 6 maanden)

       Deze app werd ontwikkeld door taalkundigen van de British Council voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Met meer dan 100 geanimeerde liedjes en verhaaltjes leer je op een leuke manier Engels. De video’s worden onderverdeeld in thema’s zoals sprookjes, kinderliedjes en grammaticawijsjes. Je kan alles ook offline bekijken en beluisteren. Bij iedere video is er een oefening waarin je moet luisteren en jezelf opnemen. Hierbij moet je de woorden uit de video luidop nazeggen. Je kan zo je uitspraak vergelijken met die van de verteller. Er zijn verder ook spelletjes om woorden te leren en te oefenen met grammatica en spelling. (van 6 tot 12 jaar)

       Voor iOS en Android

       Book Prunelle  (gratis voor 7 dagen, daarna 4,99 per maand)

       Op deze website kan je heel wat Engels-, Frans- en Spaanstalige digitale kinderboeken ontdekken. De verhalen willen kinderen kritisch maken tegenover stereotypes, hen zelfvertrouwen geven en oog leren hebben voor diversiteit in de samenleving. De personages in de verhalen komen uit verschillende culturen. Ook kunst en cultuur en de natuur staan centraal in de boeken. Je kan de verhalen ook beluisteren, een dyslexielettertype gebruiken en offline puzzelen en games spelen. Je kan het aanbod 7 dagen gratis gebruiken. Daarna betaal je 4,99 euro per maand, tenzij je beslist jezelf in de app uit te schrijven. De bibliotheek wordt aangevuld met nieuwe verhalen. (van 4 tot 11 jaar)

       Online te lezen en beluisteren – Engels- Frans- en Spaanstalig - https://bookprunelle.com/

       September 2021

       MarcoPolo Ocean (gratis)

       In deze app leer je de geheimen van de oceaan kennen met verschillende interactieve spelletjes. Ga op ontdekking met de boot en onderzeeër en laat dolfijnen omhoog springen, bouw aan een koraalrif of maak een eigen aquarium. Je ontmoet meer dan dertig verschillende zeedieren en kan hun gedrag bestuderen door erop te tikken of ze te verslepen. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android –Engelstalig

       Eenhoorn Flonkerglans (4,49 euro)

       Deze app is geïnspireerd op het gelijknamige bordspel van HABA. Kies uit allerlei kleuren, accessoires en stickers en maak je eigen persoonlijke eenhoorn! De eenhoorn zal je meenemen naar vier magische werelden die vol verrassingen zitten. Langs een regenboog glijden jullie samen naar een sprookjesachtig kasteel. Al spelend maak je kennis met de getallen 1 tot 20. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Brandweermannetjes (3,49 euro)

       In dit spel kan je brandweer- en ook politiemannetjes helpen bij hun werk. Als je op het scherm van de tablet of smartphone tikt, komen de afbeeldingen tot leven. Er valt heel wat te ontdekken. Zo moet je een koe bevrijden uit de vijver of een poes die vastzit in de boom. Help de brandweer een gevallen boom weg te halen na de storm en zoek samen met de politie naar de inbreker. Maar er zijn nog meer avonturen te beleven! Vind je alle verborgen details? (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Bogga Robot (4,49 euro/3,49 euro)

       Met de Bogga Robot kan je heel wat games spelen en puzzels oplossen waarbij je logisch moet denken. Ontdek de 3D-printer die speeltjes en andere leuke dingen maakt. Bezoek ook het lab waar kosmische planten groeien. Deze app laat je al spelend kennis maken met het coderen. Er zijn geen in-app-aankopen of advertenties. (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android – Engelstalig

       Augustus 2021

       Tiny Builders  (4,49 euro)  

       Hier ben jij de baas op de bouwplaats! Bestuur zelf de hijskraan, graafmachine, bulldozer, tunnelboor en nog andere machines. Je kunt het uiterlijk van de bouwvakkers veranderen. Er is heel wat te doen: je kan een wolkenkrabber bouwen, een weg aanleggen, een huis in je favoriete kleur verven en nog veel meer. In de app kan je spelen met 12 bouwmachines en van alles ontdekken in meer dan 50 interactieve verhalen. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android – Nederlands

       MarcoPolo Weather   (gratis)  

       In deze app kan je zelf het weer bepalen. Verander de temperatuur, windsterkte, bewolking en zorg voor zon of sneeuw. Telkens zie je de omgeving veranderen. Je kan enkele spelletjes vol interactieve elementen spelen. Plant bloemen en zie hoe ze bloeien, laat een iglo smelten of hou een sneeuwballengevecht! Ontdek drie gekke figuurtjes en geef hen de juiste kledij of een paraplu als het regent. Al spelend leer je heel wat bij over negen verschillende weertypes. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS

       Kids Music Factory  (3,49 euro)  

       Maak kennis met de muzieknoten en bedenk eigen melodietjes die je achteraf kan delen. Speel ze af met de toetsen van het keyboard. Je kan ook 20 kinderliedjes inoefenen. Maak ook muziek met dertig geanimeerde figuurtjes die elk een eigen gek geluid produceren. Stel zo je eigen muziekgroep samen!  (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       Hoe waren dinosaurussen? (3,49 euro) 

       Leer meer over vlees- en plantenetende dinosaurussen en ontdek hoe paleontologen werken. Met interactieve en mooi geanimeerde spelletjes kom je te weten hoe de dieren er precies uitzagen, hoe ze leefden en zich voortplantten en wat er op hun menu stond. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen en in de games zijn geen tijdslimieten. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Juli 2021

       Onze tips voor deze maand bevatten enkel apps die je ook zonder internet kan spelen of beluisteren. Ideaal voor in de auto, op de trein of in je tent.

       Fundels (gratis met je Mijn Bibliotheek-profiel van ARhus)

       Uiteraard kunnen de Fundels niet ontbreken in dit rijtje. In de zomervakantie kan je elke week 2 extra Fundels ontlenen (max. 12 in totaal). Elke Fundel Prentenboek bevat een prentenboek met voorleeshoek, kijkhoek, theaterhoek en spelletjes. Na het lenen en downloaden zijn de Fundels ook zonder internetverbinding te bekijken. In de Fundels AVI vind je verhalen voor eerste lezertjes, die ze ook met ondersteuning kunnen lezen.

       www.arhus.be/fundels - Nederlandstalig - vanaf 2 jaar

       Snelwegsprookjes (gratis)

       Wie van plan is door Nederland te rijden, kan de app Snelwegsprookjes eens uitproberen. Dit is een interactieve luisterapp die zich aanpast aan de route. In de app kan je kiezen uit 4 verhalen van 15 minuten, geschreven door bekende Nederlandse jeugdauteurs. Het verhaal past zich aan aan je omgeving: regent het, ga je een tunnel in of duikt er een file op? Dit wordt allemaal verwerkt in wat je hoort. Dat zorgt volgens gebruikers voor een leuke, interactieve ervaring. De app werd in 2019 ontwikkeld door Volkswagen in het kader van de Nationale Voorleesdagen in Nederland. De app werkt dan ook enkel op Nederlandse snelwegen.

       Voor iOS en Android - www.volkswagen.nl/snelwegsprookjes - Nederlandstalig - vanaf 5 jaar

       Mini metro (4,49€)

       In dit spel moet je een eigen metrosysteem bouwen aan de hand van bekende wereldsteden. Teken lijnen tussen stations en zorg dat mensen kunnen reizen zonder te veel te moeten overstappen. Je moet je routes hertekenen als er nieuwe stations openen. De uitdaging is om je stad zo lang mogelijk draaiende te houden!

       Voor iOS en Android – Engelstalig – www.dinopoloclub.com/games/mini-metro/ - vanaf 6 jaar

       Wetenschapje (gratis)

       Heb je al eens aan een podcast gedacht om kinderen geboeid te houden? Via een podcast app zoals Apple Podcast of Spotify kan je ook podcasts voor kinderen beluisteren. Zoals Wetenschapje, een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. In elke aflevering wordt 1 onderwerp behandeld, samen met een wetenschapper die er alles over kan vertellen. Kwamen al aan bod: dino’s, vulkanen, maar ook bijen of recyclage. De (tot nu toe) 14 afleveringen duren elk ongeveer een kwartiertje en laten zich heel fijn beluisteren.

       Via podcast app of app Geluidshuis – www.wetenschapje.be – Nederlandstalig - vanaf 8 jaar

       Meer podcasttips vind je op www.kinderpodcasts.nl!

       Hidden Folks (5,49€)

       De klassieke zoekplaat – maar dan in een interactieve game gegoten. Het spel bevat illustraties in zwart-wit waarin je op zoek gaat naar dingen, mensen of dieren. Je kan ook verborgen dingen vinden door bvb. een tent open te ritsen of een krokodil te porren. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot.

       Voor iOS, Android – Nederlandstalig - https://hiddenfolks.com – vanaf 8 jaar

       Juni 2021

       Met de apps van deze maand kan je sporten met de Fitoons, rekenen met de Squeebles, logicapuzzels oplossen met de Thinkrolls of de astronaut Starman en het luchtverkeer regelen!

       Fitoons  (3,99 euro)  

       Kies één van de zes grappige personages, steek ze in een hippe outfit en ga sporten! Je ontdekt in deze app of een hond een goeie hordeloper is en hoe poezen snowboarden. Beoefen 20 sporten in de sportschool of buitenlucht. Om je sporters te trainen is vaardigheid, nauwkeurigheid en timing belangrijk. Daarna kan je iets gezonds en lekkers klaarmaken in de keuken.  (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Thinkrolls Play & Code (gratis lightversie)   

       Stimuleer je logisch en probleemoplossend denken met meer dan 700 puzzels en hersenbrekers. De app biedt een platform om al de eerste stappen te zetten in het programmeren en coderen. Bestuur de gekke wezentjes doorheen kleurrijke doolhoven. Om een pad vrij te maken, moeten de Thinkrolls voorwerpen gebruiken en combineren. Steeds moet je meerdere stappen vooruitdenken. Bedenk je eigen doolhoven door onderdelen te verslepen zoals bruggen of ventilators. Je kan zelfs vliegende insecten of uitrekkende rupsen gebruiken. Er is een gratis lightversie. Voor de volledige inhoud betaal je 5,77 euro per maand of 38,78 euro per jaar. Er komt dan regelmatig nieuwe inhoud bij. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS 

       Squeebles Maths Race  (3,49 euro) 

       In dit racespel dat je alleen of met twee kunt spelen, oefenen kinderen op een leuke manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Bij ieder correct antwoord zwemt de vis sneller naar de finish. Bij tien correcte rekensommen win je. Hoe beter je rekent, hoe meer Squeebles en vissen je kan verzamelen om mee te racen. Er zijn vier moeilijkheidsgraden in het spel en ouders kunnen de vorderingen van hun kind bijhouden. (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Take Control of the Tower   (gratis) 

       In deze app mag je eens zelf het luchtverkeer regelen! Beslis wanneer vliegtuigen mogen vertrekken, wanneer ze kunnen landen en welke route ze moeten volgen. Er komen steeds meer vliegtuigen bij en jij moet zorgen dat ze allemaal veilig kunnen landen. Oefen ondertussen je ruimtelijk inzicht en stressbestendigheid!  (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Starman   (4,49 euro) 

       Met deze app, die volledig in het zwart-wit gestileerd is, betreed je de wereld van de astronaut Starman. Het is jouw taak om alle puzzels op te lossen en zo Starman terug te brengen bij het licht en het leven. Er zijn heel wat illusies in het spel zodat je niet altijd even makkelijk het antwoord vindt. Doordat je geleidelijk meer licht ziet, komt het spel tot leven. Twee broers, beiden architecten, gaven deze app een indrukwekkende grafische vormgeving. (vanaf 12 jaar)

       Voor iOS

       Mei 2021

       In de selectie van deze maand vind je enkele logicaspelletjes en een app waarmee je het plantenrijk onderzoekt. Met de andere twee apps word je kunstschilder of proef je van een andere taal.  Veel plezier!

       Fiete choice  (gratis)  

       Zet je rugzak op en ga mee met matroos Fiete. In dit grappig en spannend logicaspel moet je de afbeelding die er niet bij hoort aantikken. Kinderen vanaf 4 jaar trainen zo hun concentratievermogen, logisch denken en visuele waarneming. Er zijn heel wat levels met verschillende thema’s zoals dieren, auto’s, fruit, geometrische vormen en nog veel meer. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Plants by Tinybop   (2,29 euro) 

       Ontdek de rijkdom van het plantenrijk met deze interactieve app van Tinybop. Bestudeer de bomen in verschillende landschappen, stel de seizoenen in, regel het weer en graaf een hol om kleine diertjes en wortels te zien. Door de animaties kan je de levenscyclussen van de bomen zien. In deze app vol verrassingen leer je veel bij over verschillende habitats en welke planten en dieren er voorkomen. Er is een begeleidend handboek voor leerkrachten dat je gratis kan downloaden op de website van Tinybop. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       Mondly : kinderen leren talen  (gratis testversie)   

       Met Mondly kunnen kinderen tussen 3 en 7 jaar op een speelse manier kennis maken met een vreemde taal. Met leuke animaties en geluidseffecten kunnen ze de taal dagelijks oefenen. Ze leren met flashcards nieuwe woorden, horen de uitspraak van professionele stemacteurs en kunnen een ingebouwde werkwoordvervoeger gebruiken. De taal wordt aangeleerd aan de hand van vertrouwde thema’s zoals dieren, natuur, voedsel en lichaamsdelen. De app is gratis, maar om toegang te krijgen tot het lesmateriaal moet je een abonnement nemen (9,99 euro voor 1 maand, 47,99 euro voor een jaar). (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Sudoku – een draken avontuur  (2,99 euro)  

       Met deze app van Juf Jannie train je je concentratie en leer je systematisch nadenken. Door sudoku’s op te lossen, laat je een drakenei uitkomen. Als je draak volwassen is, kan je samen verder oefenen en schatten verzamelen in de drakengrot. Ook als je nog niet weet wat een sudoku is, kan je het spel al spelen. Er zijn namelijk steeds drie niveaus en je kan kiezen tussen cijfers en plaatjes. Het hele gezin zal genieten van deze puzzels voor logische denkers!   (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android

       April 2021

       Stel deze maand je eigen muziekband samen en probeer leuke recepten uit. Ga op pad met Pango en help hem schapen vangen.

       Toca Band (4,49 euro)

       Met deze app kan je je eigen muziekgroep samenstellen en experimenteren met geluiden en ritmes. Kies uit 16 grappige figuurtjes die allemaal anders klinken, zet ze op het podium en luister hoe ze samen muziek spelen. Verander de samenstelling van de groep, kies een muziekstijl en geef de rapper Stikk Figga een solo. Zo kan je je eigen muziek componeren! (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       CoChef (gratis)

       Koken kan heel leuk zijn, maar is niet altijd even makkelijk. Met deze app en een beetje hulp van je ouders kan je lekkere gerechten maken. Hulpjes Wortel en Peper gidsen je doorheen de boodschappenlijst en het recept. Ze verdelen mooi de taken tussen de grote en kleine chef en stellen uiteraard veiligheid voorop! (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Pango Sheep (3,49 euro) 

       De schapen zijn ontsnapt! Help Pango om ze te vinden en de kudde terug te brengen naar hun perk. Maar let op, een wolf is op jacht en wil de schapen weer vrij krijgen. Gebruik je zoekvaardigheden en ontwijk de hindernissen. Het spel wordt geleidelijk moeilijker en uitdagender. Je kan de schapen vermommen, hun wol kleuren en afscheren. Laat ze in de modder springen, een bad nemen in de rivier of een treinrit nemen. Zo kan je verschillende landschappen verkennen en kennis maken met Eekhoorn, Varken, Konijn en Vos. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android

        Sky: Children of the Light (gratis)

        In deze app bezoek je de betoverende wereld van Sky, een heel mooi geanimeerd koninkrijk. Je behoort tot de Kinderen van het Licht en moet gevallen sterren terug de ruimte in sturen, geesten bevrijden en eeuwenoude schatten opgraven. Leer de personages kennen en kom meer te weten over het mysterie. In het spel kan je samenspelen en vriendschap sluiten met spelers uit alle landen. Geniet van de mooie grafische beelden en de muziek. De game kan je gratis spelen, maar er zijn ook optionele in-app-aankopen. Hij neemt behoorlijk wat geheugen in op je toestel (1,2 GB). (vanaf 9 jaar)

        Voor iOS en Android

        Maart 2021

        Chrome Music Lab   (gratis)   

        Experimenteer met muziek door zelf melodieën te maken of figuren te tekenen die klanken nabootsen. Luister naar verschillende instrumenten, combineer ze, bepaal het ritme en voor je het weet heb je een eigen song! Of speel met figuurtjes die een muziekstuk maken. Ontdek dertien tools waarmee je muziek kan maken, waaronder de spectogram, de voice spinner, geluidsgolven en arpeggio’s. Chrome Music Lab kan je afspelen op tablets, smartphones en pc’s via de browser. (vanaf 5 jaar)

        Voor alle platformen

        My Green City  (3,29 euro)  

        Bouw de stad van je dromen met wolkenkrabbers, boerderijen, bioscopen en nog veel meer. Hoe groter je stad, hoe meer gebouwen je kan plaatsen. Maar de uitdaging is te zorgen voor een groene stad waar het gezond leven is. Gebruik hernieuwbare energie om alles draaiende te houden en recycleer het afval zonder dat je de rivieren vervuilt. My Green City is een fantasievol spel waarbij je nadenkt over duurzaamheid. (vanaf 5 jaar)

        Voor iOS – Nederlandstalig

        Loodgieter   (gratis)  

        Word de beste loodgieter in de woestijn! Bouw aan een pijpleiding zodat het water bij een kleine bloem geraakt. Denk na over een goede strategie vooraleer je de pijpstukken met elkaar verbindt. Er is geen tjjdslimiet, maar je hebt wel maar een beperkt aantal bewegingen waarmee je aan de leiding kan werken. Er zijn 200 gratis niveaus met toenemende moeilijkheidsgraad.  (vanaf 6 jaar)

        Voor iOS en Android 

        Borre Leesclub   (gratis)  

        Borre Leesclub bevat drie gratis leesboekjes over het figuurtje Borre, waarvan er twee ingesproken zijn. De boekjes ondersteunen het leesonderwijs. Op de website van Borre vind je ook educatieve spelletjes rond taal en lezen, knutselopdrachtjes en YouTube filmpjes waarin een verhaal van Borre wordt voorgelezen. (vanaf 6 jaar)

        Voor iOS en Android

         Februari 2021

         Toca Cars   (4,49 euro)  

         Met deze app kunnen kinderen plezier beleven in botsauto’s. Er gelden geen regels: je kan overal doorrijden en grote sprongen maken. Alle decors zijn gemaakt van karton. Maak je eigen parcours met springplanken, gebouwen en bomen en scheur door plassen van ijs. Als iets omvalt, kan je het gemakkelijk heropbouwen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android 

         Hoe vliegen dingen?   (3,49 euro)   

         Al eens willen vliegen met een drone? Of je al eens afgevraagd hoe het komt dat een luchtballon vliegt? Ontdek het met deze app. Kinderen zien hier hoe vliegtuigen, helikopters, drones kunnen vliegen en mogen ze ook zelf besturen. Zo leren ze wetenschappen op een heel leuke manier! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         Lexico Cognitie   (gratis)   

         Lexico Cognitie helpt kinderen (of volwassenen in revalidatie) bij de taalontwikkeling en werd door logopedisten ontworpen. Zowel woordenschat als concentratie, geheugen en auditieve vaardigheden worden er getraind. Dit alles oefen je met leuke opdrachten waarbij je afbeeldingen moet verslepen. Alle vragen kun je laten voorlezen op de app. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Wiskundekoning: wiskunde leren   (gratis)  

         Word beter in rekenen met deze app. Je kan oefenen in optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De opdrachten passen zich aan het niveau van het kind aan en beloningen en bonussen verhogen de motivatie. De app werd ontwikkeld door pedagogen en onderwijzers en is vrij van advertenties. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Januari 2021

         Kruip deze maand in de huid van een paling of leer bij over zoogdieren. Verder kan je spelenderwijs leren programmeren of gebruik maken van een magische oven bij Pango Bakery. Have fun!

         Pango Bakery  (gratis) 

         Misschien bak je er meestal niets van, maar met de magische oven van Pango Bakery lukt het je zeker wel! Overwin alle obstakels en bak de lekkerste desserts! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Lightbot: Code Hour   (gratis)   

         In dit spel moet je verschillende levels doorlopen en leer je ondertussen hoe computerprogramma’s werken. Met commando’s moet je een robot tegels laten oplichten. Deze game is voor kinderen een leuke introductie tot het programmeren. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS 

         Mammals   (3,49 euro)  

         Ontdek in deze app van Tinybop hoe zoogdieren kijken, eten, spelen, rennen, groeien en zich voelen. Speel met verschillende dieren en leer bij over hun anatomie, van skelet tot spijsverteringsstelsel! Of laat de dieren racen met elkaar om te zien wie de snelste is. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS

         Red de paling   (gratis)  

         De Dag van de Wetenschap is onlangs afgelopen en dit jaar stond de paling in de kijker. Wetenschappers deden onderzoek naar de migratie van het glibberige diertje. Daarbij maakten ze een filmpje en ontwikkelden ze een spel waarin je bijleert over deze bedreigde diersoort. Help de paling om onderweg alle hindernissen te overwinnen! (vanaf 4 jaar)

         Voor alle platformen

         December 2020

         Omdat we al helemaal in de kerstsfeer zijn, deze maand enkele apps in het thema van Kerst. Verder ook een bordspel, rijden met treinen en zelfs je eigen machines maken. Veel plezier!

         Jop zoekt dezelfde – Kerst (gratis)

         Een eenvoudige, pretentieloze memory app voor kleuters en peuters in kerstsfeer. De app start in het Engels, maar kan in het Nederlands gezet worden. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         Toca Hair Salon – Christmas (gratis)

         In deze speciale kerstvariant van de populaire app Toca Hair Salon kan je zowel de kerstman als een kerstboom helemaal restylen. De apps van Toca Boca zijn advertentievrij. De versie zonder kerstman is ook verkrijgbaar voor Android-toestellen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig

         Labo Train (gratis)

         Wees creatief en maak je eigen treinen, kleur ze in of hang er stickers op. Race daarna met je trein over hobbelige wegen. Pas op: sommige wegen zijn kapot! Repareer de wegen en raak zo toch nog op je bestemming. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig

         Patchwork (€3,49)

         Tijd voor een spel? Deze app is een digitale variant van het bordspel Patchwork, een tactisch maar toegankelijk spel voor 2. In dit spel naai je lapjes stof aaneen tot een quilt. Goed opletten en slim kiezen uit de voorraad lapjes is nodig om te winnen. Je kan spelen tegen de app of tegen andere spelers. Er zijn extra aankopen mogelijk binnen de app, maar die zijn niet noodzakelijk om het spel te spelen. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig

         De Alles Machine door Tinybop (€3,99)

         Een eigen machine maken? Het kan met deze app! Met de hardware en sensoren van je IOS-toestel kan je je eigen machines bouwen. Maak een zaklicht, stop-motion camera, stemvervormer of andere gekke uitvindingen. Speel samen met je vrienden en spreek in geheimtaal. Met deze app kan je van alles doen! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         November 2020

         Maak kennis met de apps van deze maand waarin je je eigen wereld kan creëren met Toca Life of je Engels kan bijscholen. Leer zelf games programmeren en speel met het weer als ‘Kumo het kleine wolkje’. Tenslotte kan je ook meer te weten komen over natuurkunde en zijn krachten.

         Toca Life: world (gratis)

         Maak je eigen wereld en verhaal. Doe gekke dingen zoals je oma een wild kapsel geven of relax met je vrienden. Alle Toca Life-apps worden hier samengebracht en creëren samen één grote fantasiewereld. Kinderen komen meer te weten over de wereld en hun verbeelding wordt gestimuleerd. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android

         EASY peasy: Engels voor kids (gratis)

         Kinderen kunnen met deze app al spelend Engels leren en hun woordenschat, zinsbouw en grammatica oefenen. Ook hun uitspraak kunnen ze op een interactieve manier verbeteren. Have fun! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         codeSpark (gratis proefversie) 

         Thuis leren programmeren? Het kan! codeSpark leert je de basisvaardigheden van computerprogrammering met leuke figuurtjes, puzzels en games. Kinderen kunnen videogames en interactieve verhalen ontwerpen of die van anderen herwerken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Pango Kumo  (€3,99)

         In deze app word je Kumo, een kleine wolk in de wereld van Pango! Laat het regenen om bomen te doen groeien, sneeuwen om bergen te maken en bliksemen om rotsen te breken. Tegelijkertijd leer je ook bij over de watercyclus en het weer. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android

         Mogen de krachten met je zijn (May the forces be with you) (€3,49)

         Hier mag je een robot helpen om zoveel mogelijk koekjes te verdienen voor de kat. Op een speelse manier leer je natuurkunde en zal je begrippen zoals zwaartekracht, magnetische krachten en wrijvingen beter begrijpen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS - Nederlandstalig

         Oktober 2020

         Kidiyo   (gratis)   

         Kidiyo biedt een veilige en advertentievrije omgeving voor peuters en kleuters met meer dan 150 spelletjes, kleurplaten of video’s. Je vindt er ook interactieve verhalen en liedjes terug. Ouders kunnen hierbij de schermtijd instellen. Met figuurtjes zoals Prinses Arabella en Chloe leren kinderen heel wat bij. Zo is er bijvoorbeeld een game waarin ze heel wat te weten komen over de herkomst en voeding van de dieren. Hierbij wordt ook een link gelegd naar de dierentuin of kinderboerderij. (vanaf 2 jaar)

         Android – Nederlandstalig 

         September 2020

         Deze maand stellen we mooie apps voor om te rijmen en lezen, verstopte dieren te zoeken of lunchboxen samen te stellen. Verder is er ook nog een app waarmee je heel mooie tekeningen kunt maken of het klassieke Vier op een Rij in een nieuw jasje kunt spelen. 

         Thuis bij muis   (gratis)

         Deze app leert je spelenderwijs rijmen. De verhalen zijn zo geschreven dat kinderen mee kunnen rijmen en zelf de zinnen kunnen afmaken. Door mee te rijmen leren kinderen klanken te herkennen, een belangrijke vaardigheid voor aanvang van het leren lezen. Je kan verhaaltjes lezen en laten voorlezen. Ideaal als rustige afsluiter na die eerste schooldagen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android –Nederlandstalig – www.thuisbijmuis.nl

         Under Leaves  (1,99 euro)  

         In deze mooi vormgegeven app ga je op zoek naar objecten. Zoek het diertje in de prent, klik het aan en het toont je wat hij nodig heeft en hoeveel. Er zijn verschillende locaties om te zoeken: de jungle, de zee, het bos… (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android –underleaves.circusatos.com

         Inbento  (3,09 euro)

         Bento is een traditionele Japanse lunch met onder andere sushi. De laatste jaren is de bento box een wereldwijde trend geworden. Google maar eens op ‘bento box’. Misschien doe je wel inspiratie op voor de lunchbox dit schooljaar? Precies daarop is dit slimme spel gebaseerd. In deze culinaire puzzelgame moet je lunchboxen vullen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android –afterburn.games/inbento

         Papercopy  (gratis)

         Met deze tracer app gebruik je je tablet als lichtbox. Kies een afbeelding, bevries je scherm en het overtekenen kan beginnen. Kinderen vinden dit vaak een leuke manier om te starten met tekenen en het is net iets handiger dan een blad tegen het raam te kleven! (vanaf 3 jaar)

         Voor Android – play.google.com/store/apps/details?id=com.mmicunovic.papercopy

         Augustus 2020

         In de selectie van deze maand vind je apps om lekker te puzzelen of zoekspelletjes te spelen. Met de andere apps leer je meer over de natuur, kan je een speur- en wandeltocht uitstippelen of op een leuke manier een taal leren. 

         Gonnie en vriendjes Zoekspel   (3,99 euro) 

         Ken je de boekjes van Gonnie? Dit schattige gansje vind je terug in deze interactieve app. Je ontdekt er heel wat leuke zoekspelletjes voor de allerkleinsten. Raadt jouw peuter de dierengeluiden? En vinden jullie alle dieren van de boerderij? (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/gonnie-en-vriendjes-zoekspel.html

         De Encyclopedie van Kleine Muis  (4,99 - 5,49 euro)

         Met deze app ga je digitaal op ontdekking in de natuur. De prachtige vormgeving zorgt voor eindeloos plezier. De informatie bij de planten en dieren maakt het geheel tot een leerzame app voor jong en oud. Een mooie app die je met andere ogen naar de wereld rondom laat kijken. Laat je verwonderen… (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – littlemousesencyclopedia.circusatos.com/

         Troovie  (3 euro per speurtocht; gratis uitproberen) 

         Met deze app stippel je zelf een zoektocht in de buurt uit. Zo wordt wandelen extra leuk. Je kan gebruik maken van kant-en-klare opdrachten of je eigen opdrachten verzinnen. Daarvoor is er keuze uit verschillende thema’s. Het eerste thema is een gratis proevertje voor een korte speurtocht. Heb je de smaak te pakken? Dan betaal je 3 euro voor een nieuw avontuur. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.troovie.be

         Droplets   (gratis)  

         Deze app richt zich tot kinderen van 7 tot 16 jaar en is bedoeld om een nieuwe taal te leren. De app bevat maar liefst 35 talen om spelenderwijs woordenschat in te oefenen. De bedoeling is om dagelijks 5 minuten te oefenen. Voor meer oefenkansen heb je de betalende premium-versie nodig.  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – languagedrops.com/droplets

         Rebound   (gratis)  

         Deze puzzelgame van Belgische makelij daagt je uit om de hersenen aan het werk te zetten. Ben jij een fanatieke puzzelaar en hou je van een vrolijke vormgeving? Dan is dit spel iets voor jou. Leuk voor oudere kinderen of een ideale ontspanning voor de ouders!  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – reboundpuzzle.com/rebound/?src=main

         Juli 2020

         In de selectie van deze maand vind je twee apps waarin je kan spelen met getallen, letters, vormen en kleuren. Ook zijn er drie denkpuzzels die je naar de ruimte brengen of onderdompelen in de sprookjeswereld en de muziek!

         Rocket Mouse  (2,29 euro)  

         In deze heel mooi geanimeerde app mogen kleuters een muis en zijn vriendjes helpen bij het voorbereiden van een groot feest. Samen kunnen ze een raket bouwen en lanceren, ballonnen tellen, vormen vangen en passende kleuren zoeken. In een ander spelletje leren ze lichaamsdelen en kleren herkennen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Engels- of Franstalig – sofielafee.com

         Fish School  (gratis)  

         In deze bekroonde app maken kleuters op een leuke manier kennis met letters, getallen, vormen en kleuren. Bekijk hoe kleurrijke vissen letters en vormen uitbeelden, herken de getallen en tel van 1 tot 20. Als je op het scherm tikt, doen de zeedieren grappige dingen. Zoek ook naar verschillen of gelijke paren en luister naar klassieke versies van The ABC Song. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/fish-school/

         Sprookjesdoolhof 123     (4,49 euro; gratis testversie)   

         Help bekende sprookjesfiguren hun weg te vinden in verschillende doolhoven vol hindernissen. De sprookjes worden opnieuw verteld met grappige animaties en mooi getekende landschappen. Je kan bijvoorbeeld Pinokkio helpen om zijn vader te vinden in de buik van een walvis of de prins de weg wijzen naar Rapunzel. Hierbij moet je ook objecten verzamelen die over toverkrachten beschikken. De doolhoven verschillen in moeilijkheidsgraad. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.giggleup.com/fairytale-maze-123/    

         Thinkrolls Space   (4,49 euro) 

         In deze gekke puzzelgame nemen de Thinkrolls je mee naar zeven planeten. Je moet snel zijn en goed nadenken zodat de figuurtjes de wachtende UFO halen. Je komt onderweg allerlei obstakels tegen en ook slijmmonsters, piepende robots en nog andere vreemde buitenaardse wezens. Al experimenterend leer je elementen combineren om tot de oplossing te komen. Je kan spelen zonder tijdslimiet. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – avokiddo.com

         ELOH  (3,49 euro)   

         In deze app kan je 98 puzzels die vol muziek zitten oplossen. Je moet hierbij verschillende goede geesten verplaatsen. Elke geest heeft zijn eigen deuntje waarmee je je eigen muzieksmaak kan zoeken. De app is heel rustgevend en vrij van tijdslimieten, advertenties en in-app-aankopen. De achtergronden en animaties werden met de hand getekend. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – www.eloh-game.com

         Juni 2020

         In de selectie van deze maand vind je enkele educatieve apps die je gratis kan downloaden en uitproberen. Kinderen kunnen zo al spelend hun taal- en rekenvaardigheden onderhouden.

         Nederlands leren met Emma  (gratis liteversie) 

         Met leuke plaatjes en verschillende spelletjes (memory, puzzelen en quizzen) vergroten kinderen hun woordenschat. Je hoort van elk woord de uitspraak. Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s. Het thema van de zoo is gratis. Voor toegang tot alle thema’s betaal je 4,99 euro.   (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.teachkidslanguages.com/dutch/app/  

         Draw and tell  (gratis)   

         Met deze app laten kinderen hun creativiteit de vrije loop. Je kan op verschillende achtergronden tekenen en stickers kleven of kleurplaten inkleuren en versieren. Als je klaar bent, kan je in een filmpje je stem opnemen en de stickers verplaatsen. Vertel zo iets over je tekening of verzin een verhaal errond! Bewaar je tekeningen en opnames en deel ze met familie en vrienden. De app is volledig gratis en bevat geen advertenties. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/draw-and-tell/  

         Tafelmonsters  (gratis)  

         In deze app leren kinderen op een leuke manier de tafels. Ze moeten geen punten scoren, maar hongerige tafelmonsters voeren. Door sommen op te lossen, maken ze snoepjes en worden de monsters blij. Je kan zelf kiezen welke tafels je oefent. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –www.ijsfontein.nl/projecten/tafelmonsters   

         Rekenzee  (gratis liteversie)  

         Kinderen kunnen met deze applicatie het rekenen tot 20 oefenen en automatiseren. Er zijn 4 spelletjes met telkens 4 niveaus met stijgende moeilijkheidsgraad. Per niveau kan je 3 sterren verdienen. Er is een gratis versie van de app. Als je toegang tot alle inhoud wil, betaal je eenmalig 4,49 euro.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.begeleidingsplatform.nl/

         Aap rekenen  (gratis)  

         In dit avonturenspel moet je je rekenvaardigheden gebruiken om hindernissen te vermijden. Sla de gierige aap terug naar de Bananenbergen en breng de oude schatten terug naar de plaats waar ze horen. Gebruik getallen als munitie, maar je moet snel zijn! In de betoverde eilanden moet je optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Er zijn 65 levels die steeds meer uitdaging bieden. Op de website van de ontwikkelaar vind je nog andere leuke educatieve apps. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://apps.apple.com/be/app/aap-rekenen-jetpack/id620999789?l=nl

         Mei 2020

         Deze maand stellen we enkele leuke educatieve apps voor. De jongste kinderen kunnen spelen met getallen en vormen. Oudere kinderen kunnen een robot programmeren, rekenknobbels worden of het opnemen tegen broer, zus, vader of moeder in een grappige game waarbij je zonder dat je het beseft ook meetkunde toepast! 

         10 vingers  (gratis)  

         Deze app laat kinderen intuïtief kennis maken met cijfers en getallen. Op een speelse manier kunnen ze ook al eens proeven van optelsommen. Als je, bijvoorbeeld, drie vingers op het scherm van de tablet zet, zie je het cijfer 3 verschijnen en hoor je het woord ‘drie’. Je kind kan ook zelf de cijfers verkennen. Wat gebeurt er als ik al mijn vingers op het scherm leg of slechts twee? Tot slot kunnen spelers zichzelf testen en het juiste antwoord geven door het juiste aantal vingers te plaatsen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.marbotic.com/smart-numbers 

         Labo Shape   (2,09 euro)  

         Met Labo Shape kunnen kleuters verschillende vormen op een leuke manier leren kennen. Ga met je vinger volledig over de vormen en bekijk hoe ze in iets leuks veranderen zoals een bloem, vis, auto, mannetje of vogel. Daarna kan je het voorwerp inkleuren en ermee spelen. Telkens is er een leuke animatie. Als je bijvoorbeeld op de bloemen tikt, speelt er muziek af. De vogels fluiten en je kan spelen met de draad waarop ze zitten. Of de vissen beginnen rond je vinger te dansen als je op het scherm van je apparaat tikt. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.labolado.com  

         Code the Robot (4,49 euro)

         In deze game proeven kinderen van de basisprincipes van het programmeren en de logica. Je moet in het spel de robot vooruit laten gaan, hem draaien en bewegen zodat hij de kat kan redden. Maar het lijkt alsof ze niet gered wil worden, want telkens glipt ze weer weg. Er zijn vijf eilanden met veel levels die altijd iets moeilijker worden. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS  en Android - Nederlandstalig – learnyland.com/apps

         Algebra Wizard  (2,29 euro)  

         In deze app leren kinderen al spelend optellen, aftrekken en gelijkheden/ongelijkheden herkennen. Optellingen en aftrekkingen worden visueel getoond. Ook leer je de betekenis van de wiskundige symbolen. In verschillende oefeningen leer je uit het hoofd rekenen en oefen je de regels van de wiskunde. Je kan ook zelf oefeningen maken. Op de website van L’escapadou vind je nog meer leuke apps. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – lescapadou.com

         Dragonbox Elements  (4,99 euro) 

         Zonder dat ze het doorhebben, leren kinderen in boeiende puzzels met grappige figuurtjes de fundamenten van de meetkunde. Ze moeten een reeks puzzels oplossen door vormen te gebruiken en ontdekken zo hun eigenschappen. Je kan hierbij met de hele familie samenspelen! (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – dragonbox.com/products/elements

         April 2020

         Deze maand tonen we jullie enkele apps die bij bekende kinderboeken horen. Kijk hoe de Gruffalo, de heks uit Stap maar op mijn bezemsteel en Dolfje Weerwolfje tot leven komen en ga met hen op pad! Voor kinderen die hun schrijfmotoriek op een speelse wijze willen oefenen, is er de app Patchimals. Tot slot presenteren we ook een avontuurlijke app om te leren programmeren.

         Patchimals – First lines  (2,29 euro)  

         In deze app word je op een leuke manier uitgedaagd om schrijfoefeningen te doen. De mooie tekeningen van dieren en figuren zorgen ervoor dat het helemaal niet saai wordt. Door met een stylus aan de slag te gaan, kan je ook de pengreep oefenen. Dit is een zeer geschikte app voor jonge kinderen, waarbij wat hulp van een volwassene nodig is om een oefening en niveau te kiezen uit het hoofdmenu. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.patchimals.com/our-apps   

         Gruffalo: Games  (3,49 euro)  

         Deze app is gebaseerd op het prentenboek De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler. In zes leerrijke spelletjes komen de herkenbare personages tot leven. Maak een puzzel, speel een kaart- of verbindspel, vorm patronen of kies voor drie op een rij. Verder kan je ook de muis helpen bij het vangen van noten. Er zijn geen in-app aankopen.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.gruffalo.com

         Stap maar op mijn bezemsteel  (3,49 euro)  

         Julia Donaldson heeft heel veel bekende kinderboeken geschreven en dit is er ook eentje van. Deze app bevat acht verschillende spelletjes. Maak tekeningen terwijl je op een bezem door de lucht vliegt, zoek de attributen van de heks in enkele interactieve zoekplaten en behendigheidsspelletjes, vang letters om woorden te vormen en help de draak bij het vinden van eten. Een meerwaarde is dat je tijdens het spelen enkele eenvoudige Engelse woorden kan leren. Ook bij deze app zijn er geen in-app aankopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS  en Android – Engelstalig – roomonthebroom.com/game

         Dolfje Run  (gratis)  

         Dolfje Weerwolfje is het hoofdpersonage in de gelijknamige boekenreeks van Paul Van Loon. In dit spel leid je Dolfje door het weerwolvenbos. Onderweg kom je ook de andere personages tegen en moet je zoveel mogelijk smileys en cadeautjes proberen te vangen. Wanneer je verliest, moet je een vraag beantwoorden om opnieuw te kunnen beginnen. Via deze vragen kan je je woordenschatkennis en taalvaardigheid trainen. Geen in-app aankopen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS  – Nederlandstalig – www.dolfjeweerwolfje.nl/speel-de-app-dolfje-run

         Box Island  (gratis voor eerste 10 levels)    

         Blokje Hiro neemt je in deze app mee naar zijn wereld. Hij leert je via verschillende opdrachten programmeren. Help hem om zoveel mogelijk sterren te verzamelen door hem een parcours te laten afleggen. Het spel wordt telkens moeilijker en er duiken steeds meer hindernissen op. De eerste tien levels van het spel kan je gratis spelen. Daarna betaal je voor dertig (3,49 euro), zestig (6,99 euro) of honderd (8,99 euro) levels. Je kan het spel dus eerst eens uittesten voor je moet kiezen om het te kopen. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig –  boxisland.io

         Maart 2020

         In de selectie kinderapps van deze maand maak je kennis met de Toverboekjes die dankzij een app tot leven komen. Ook het prentenboek Boer Boris gaat naar zee werd geanimeerd in een toepassing. Er is ook een app van Kapitein Winokio voor kinderen die van muziek houden en één van WWF voor dierenvrienden. Tot slot stellen we voor grotere kinderen nog een mooie fantasy game voor, waar je raadsels moet oplossen.   

         Radio Winokio  (met abonnement)  

         Via deze streaming-app kan je naar alle liedjes van Kapitein Winokio luisteren. Kies je favoriete album of ontdek de liedjes met de afspeellijsten die geïnspireerd zijn door de seizoenen, muziekgenres of actuele gebeurtenissen. Lievelingsliedjes kan je zelf in een lijstje stoppen. Geniet via livestream ook van een miniconcert of voorleessessie van Kapitein Winokio. Je kan de app voor 1 maand gratis testen. Daarna betaal je 6,99 euro per maand (tijdelijk 5,99 euro) of 4,99 euro per maand bij een jaarabonnement.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – kapiteinwinokio.be/app

         Boer Boris gaat naar zee   (2,29 euro)   

         In deze app van Gottmer kan je luisteren naar het prentenboek Boer Boris gaat naar zee. Wat neemt hij allemaal mee naar zee in zijn kleine koffertje? Omdat het er niet allemaal in kan, besluit hij zijn tractor vol te laden. Het verhaal wordt voorgelezen door Ted van Lieshout, de auteur. Je kan in het digitale prentenboek bladeren of het verhaal als filmpje bekijken. Je kan ook je eigen verhaal maken met de figuren en achtergronden. Neem hierbij je stem op en bekijk de bewegende beelden. Verder zijn er nog leuke spelletjes zoals kleurplaten, puzzels en raadsels waarbij je leert tellen en vormen herkennen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –www.gottmer.nl/kinderboeken/apps.html   

         Toverboekjes  (gratis)  

         Deze app laat de Toverboekjes van uitgeverij Clavis tot leven komen. De Toverboekjes zijn een boekenreeks voor kinderen vanaf 3 jaar. Ondertussen verschenen de boekjes Vriendje en Uiltje en de rode bril . Je kan ze uitlenen in de bibliotheek of de digitale versie in de app aankopen (5,49 euro per titel). Als je de app op je tablet opent en je toestel boven het prentenboek houdt, kan je genieten van bewegende beelden. Vogels vliegen op, bloemen groeien, katten spinnen en verborgen details springen tevoorschijn. Terwijl het verhaal wordt voorgelezen, kan je spelen met de personages en achtergronden. Zo ga je nog meer op in het verhaal!  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS  en Android – Nederlandstalig – www.clavisbooks.com/book/9789044830286-uiltje.html   

         WWF together  (gratis)  

         WWF vertelt je in deze app heel wat over een aantal prachtige, maar bedreigde diersoorten. Je ontdekt hoe ze leven en hoe WWF ze tracht te beschermen. Er zijn ook leuke spelletjes. Bekijk alles vanuit het gezichtspunt van de tijger, sla je vleugels uit zoals de vlinders en hak bamboe af voor de panda’s. Zet een origamiversie van de dieren in scène en maak een selfie ermee. Een leuke, leerzame app die je ook bewust maakt van de bedreigingen waarmee de dieren in hun natuurlijke leefomgevingen geconfronteerd worden. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS  – Engelstalig – www.worldwildlife.org/pages/the-world-s-most-amazing-animals-are-now-on-your-iphone   

         The Gardens Between   (5,49 euro)  

         In deze avontuurlijke game word je meegenomen door Arina en Frendt naar een aantal droomachtige tuinen op een eiland. Ze zijn verdwaald in een mysterieuze wereld waar oorzaak en gevolg niet vaststaan en waar tijd in elke richting kan stromen. Manipuleer de tijd om de puzzels op te lossen en bereik het hoogtepunt van elk eiland. Ontdek hierbij de belangrijkste belevenissen die de vrienden samen hebben beleefd. De game is visueel prachtig vormgegeven en ontspannend door de rustgevende muziek. Bij het oplossen van de puzzels hoef je ook niet met tijdslimieten rekening te houden. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – thevoxelagents.com/gardensbetween/

         Februari 2020

         Piraatjes   (4,49 euro)   

         In deze app word je ondergedompeld in de wereld van de piraten! Kies je bemanning en help vaten en kisten in het piratenschip laden. Verken ook de haven en leer de bewoners kennen. Vervolgens mag je het schip zelf besturen of het anker uitgooien om te zwemmen in de oceaan. Met de vele minispelletjes valt heel wat te ontdekken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/tiny-pirates-2/

         Mystery Math Town   (4,49 euro)  

         Help een nieuwsgierig spookje bij het redden van de vuurvliegjes die in het mysterieuze dorp verstopt zitten! Door te rekenen kan je kamers en gangen openen en ontmoet je allerlei vreemde figuren. Kortom, je leert op een leuke en spannende manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig –  artgigapps.com/apps/mystery-math-town

         Buitengewone vrouwen  (1,09 euro)   

         Ontmoet enkele beroemde vrouwen die ons hebben geholpen om de wereld beter te begrijpen en er een betere plek van te maken. Ze waren elk pioniers als vliegeniers, wetenschappers, kunstenaars of burgerrechtenactivisten. Neem een reis door de geschiedenis en laat je verbazen door de levens van, onder meer, Frida Kahlo, Marie Curie, Margaret Hamilton en Jane Goodall. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – learnyland.com

         Geluidshuis  (gratis app)   

         In deze app kan je de hoorspelen van het Geluidshuis bekijken, aankopen en afspelen. De hoorspelen werden ingesproken door bekende acteurs en actrices. Er zijn verschillende titels beschikbaar. De hoorspelen van de stad Antwerpen en Mechelen, “Brieven aan Bijou” en “Margareta’s buren”,  kan je gratis downloaden en beluisteren. Deze verhalen vertellen op een spannende en fantasievolle manier iets over de geschiedenis van de stad. De andere hoorspelen kosten 9,99 of 11,99 euro. Je kan echter ook de boekversie kopen om het verhaal te lezen en te genieten van de mooie illustraties. Bij de boeken zit een audio-cd en downloadcode om het hoorspel via de app te beluisteren. De boeken kosten 21,95 of 24,95 euro. De app was in januari 2020 nog niet bijgewerkt voor iOS 13. Op Android-toestellen zou de app nog perfect moeten werken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.geluidshuis.be

         Januari 2020

         Deze maand stellen we enkele kinderapps voor die je fantasie prikkelen en waarbij je in de huid van een piraat of prinses mag kruipen. Ook kan je een game in een fantasiewereld spelen, treinen bouwen of luisteren naar een interactief verhaal over een kleine pinguïn.

         Princess Fairy Tale Maker   (gratis)   

         Maak je eigen sprookje met deze app! Kies een geanimeerde achtergrond zoals, bijvoorbeeld, een kasteel, bos, sprookjesland of een regenboog. Plak er dan stickers op van, onder meer, prinsessen, feeën, ballerina’s, dieren en bloemen. Neem nu je stem op en vertel de avonturen van de prinsessen. Door de stickers te verplaatsen, kan je je eigen filmpje maken. Je kan de mond van een figuurtje laten bewegen door op de sticker te tikken. Er zijn ook heel wat kleurplaten van bekende sprookjes zoals Assepoester en Alice in Wonderland. Je sprookje kan je tot slot nog delen met vrienden en familie. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS - http://www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/princess-fairy-tale-maker/   

         Hoe leefden piraten?  (3,49 euro)    

         Maak kennis met de beroemdste piraten en vaar mee rond de Caribische eilanden tot je de schat vindt! Lees de kaart en leer varen met het schip. Via leuke spelletjes leer je hoe het leven aan boord was, hoe de piraten hun locatie bepaalden en hun snelheid maten. Maak je eigen schip, verzin je piratenvlag en kleed je favoriete kapitein aan! (vanaf 4 jaar) 

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://learnyland.com/apps/

         Kiwanuka  (0,99 euro)  

         Dit actiespelletje speelt zich af in een vreemd universum en is speciaal ontworpen voor de touchscreen van de tablet. Gids een groep mensen, laat hen torens bouwen en gooi ze omver om de rotsrichel aan de overkant te bereiken. Zo maak je bruggen waarmee je de uitgang kan bereiken. Om te slagen moet je een strategie uitwerken en goed timen. De app is grafisch mooi ontworpen en voorzien van geluidseffecten. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlands - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jakyl.kiwanuka&hl=nl   

         Labo Brick Train  (gratis liteversie, volledige app 4,49 euro)  

         In deze app kan je treintjes bouwen en ermee rijden. Je bouwt ze met blokjes in verschillende kleuren. Er is keuze uit meer dan zestig locomotieven waarmee je oude stoomtreinen, krachtige diesels of moderne hogesnelheidstreinen kunt samenstellen. Je kunt ook heel creatief zijn en met de verschillende onderdelen een totaal nieuwe trein ontwerpen. Eens je trein af is, breng je hem naar de rails en kan je een ritje maken! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android - http://www.labolado.com/  

         Victor’s cold!   (gratis testversie, volledige app 2,99 euro)   

         Lees samen met je kind het interactieve verhaal van een kleine pinguïn die altijd koud heeft. Zijn mama is er niet en zijn papa en de andere dieren kunnen niet helpen. Hoe krijgt Victor het terug warmer? Je kan zelf deelnemen aan het verhaal, want er gebeurt iets als je over het scherm wrijft. Er zijn verschillende spelletjes waarbij je moet een puzzel in elkaar steken, muziekinstrumenten herkennen en de juiste vormen zoeken. Het is ook mogelijk om het verhaal te beluisteren.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engels- of Franstalig -  https://www.slimcricket.com/en/applications/victors-cold.htm

         December 2019

         Deze maand kozen we enkele leuke gezelschapsspellen die als app uitgebracht werden. Ook stellen we een app voor waarmee je groene vingers krijgt of waar je machines in elkaar steekt. In een vijfde app kan je je breuken oefenen in een leuke game.

         Crazy Gears   (3,49 euro)  

         In dit puzzelspel moeten kinderen tandwielen, versnellingen, kettingen, staven en katrollen op de juiste manier met elkaar verbinden om elk level uit te spelen. Zo bouwen ze aan één grote machine en leren ze hoe verschillende mechanismes met elkaar samenhangen. Al spelend ontdekken ze welke rol spanning, beweging en zwaartekracht hierbij spelen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – https://montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/crazy-gears  

         Montessori Nature  (1,09 euro)   

         De makers van dit spel willen stadskinderen nieuwsgierig maken naar de natuur. Ze moeten groenten, fruit en bloemen planten, verzorgen, oogsten en verkopen. Zo leren ze hoe ons eten wordt geproduceerd, hoe belangrijk bijen zijn en waartegen ze hun planten moeten beschermen. Door te verkopen wat ze verbouwen, kunnen ze munten verdienen waarmee ze hun tuin nog beter kunnen uitrusten.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/montessori-nature

         Slice Fractions   (4,49 euro)  

         In deze app leren kinderen van 5 tot 12 jaar op een leuke manier over breuken. In het spel moet je door lava en ijs snijden zodat de mammoet zijn weg kan verderzetten. Hierbij moet je puzzels oplossen door, onder meer, breuken te vereenvoudigen, te rangschikken, op te tellen en af te trekken van 1. Ondertussen kan je ook hippe hoeden verzamelen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows - https://ululab.com/

         Wie heeft het gedaan?  (2,99 euro)   

         Het kasteel van de koning is in gevaar, want de boze tovenaar werd dicht bij het koninkrijk gezien. Alleen de magische ring van de koning kan het kasteel beschermen, maar een dief heeft hem meegenomen. Kan jij de dief vangen? Je kan het spel maximaal met 4 spelers op de tablet spelen. Door samen te werken, goed na te denken en een tactiek te volgen, kan je de dief vinden en de ring terughalen. Doorzoek het kasteel, praat met de dieren, open geheime deuren, maar pas op voor de geest! (Vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.ravensburger.de/start/ravensburger-apps/index.html

         San Juan  (4,99 euro)   

         Herbeleef de Spaanse kolonisatie in dit digitaal kaartspel dat gebaseerd is op het bekroonde bordspel Puerto Rico. Speel de rol van gouverneur, bouwer, producent, handelaar of advocaat en breng welvaart in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Kan je de meest rendabele productiefaciliteiten bouwen of je rivalen de loef afsteken met de belangrijkste gebouwen? Elk gebouw (een paleis, armenhuis, smederij of zilversmelterij) brengt zijn eigen voordelen.

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.ravensburger.de/start/ravensburger-apps/index.html

         November 2019

         Deze maand stellen we enkele apps voor waarmee je je tafels kan oefenen en autowegen kan bouwen. Je vindt in onze selectie ook een grappige app met dieren die hun gevoelens tonen en een betoverende app met handgemaakte taferelen. Voor de Voorleesweek van 16 tot 24 november hebben we ook een app geselecteerd met een interactief, geanimeerd verhaal dat je kan voorlezen.

         Heksje & Willem  (2,99 euro)  

         Heksje ligt in bed. Ze krijgt een kus van mama en wil gaan slapen. Maar, wat is dat nu? Heksje is niet alleen in haar slaapkamer. Een grote schaduw komt haar kant op… Je ontdekt uiteindelijk wie Heksje wakker houdt en waarom. Deze interactieve, sprookjesachtige app vertelt een mooi verhaal over vriendschap en een verre reis. Er zijn mooie animaties, elementen die het kind kan aanraken, muziek en geluidseffecten. Je kan het verhaal zelf voorlezen of laten voorlezen door een verteller. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – somoiso.nl/nl/apps/

         Shine   (3,49 euro)  

         In deze app ga je een magische wereld binnen, waar je je kan ontspannen en tot rust komen. Ga op zoek naar verborgen vrienden in 40 met de hand gemaakte levels. Ga op reis door adembenemende kleurenparadijzen en ontdek in elk level iets nieuws. Geniet ook van de mooie illustraties en de dromerige soundtrack. De app kan je overal offline spelen.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/apps-for-kids/shine-journey-of-light-kids-game/    

         Mathemagics Quest  (3,99 euro)  

         Graaf Gemenedeler kan totaal niet rekenen! Om beter in wiskunde te worden, heeft hij het tovenaarsboek Mathemagics gestolen. Hierin zitten magische wezens die je helpen bij het onthouden van je tafels. Vertrek op avontuur en zoek de vreemde wezentjes en breng ze veilig thuis! Kies je held en neem het op tegen Graaf Gemenedeler! Al spelend oefen je de tafels van vermenigvuldiging. Voor elke tafel zijn er 3 levels van toenemende moeilijkheidsgraad. Je kan 24 levels spelen in 8 werelden en gratis 3 levels uitproberen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlands – www.slimcricket.com/en/   

         Car Kit  (4,99 euro)  

         Leg wegen voor je stad, voeg landschappen en auto’s toe en hou het verkeer in beweging! Een weg maak je door tegels te verslepen. Kies voor rechte stukken, bochten, bruggen, kruispunten met verkeerslichten en voetpaden. Je kan kiezen uit meer dan 20 voertuigen zoals, bijvoorbeeld, een politiewagen, bus, taxi of brandweerwagen. Als je klaar bent met bouwen, kan je met elk voertuig rijden en op verkenning gaan! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – apps.apple.com/be/app/car-kit/id1215290262?l=nl

         Avokiddo Emotions  (3,49 euro)    

         In Avokiddo Emotions leren kinderen op een hilarische manier bij over gevoelens. Laat ze kennis maken met een gekke zebra, een verlegen schaap, een vrolijke giraf en een bescheiden eland. Je kan de dieren aankleden, voeden en speelgoed geven. Ze reageren op verschillende manieren op een hele reeks scenario’s. Ze springen, bijvoorbeeld, bij gevaar of leggen hun oren plat en pruilen wanneer ze verdrietig zijn. Als ze plezier hebben, proesten ze het uit! (vanaf 3 jaar) 

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – avokiddo.com/apps/avokiddo-emotions-app/

         Oktober 2019

         Deze maand selecteerden we twee apps waarmee je een animatiefilmpje kan maken. Je kan al spelend ook bijleren over het leven rond de koraalriffen en het heelal.

         Movie Maker for Kids  (4,49 euro) 

         Met deze app kan je decors, personages en muziek uitkiezen om je eigen film te maken. Verzin een verhaal met figuurtjes uit andere apps van Fox & Sheep. Voeg speciale effecten toe, maak een openingsscène en zorg voor de aftiteling. Zo kan je ook je film wat persoonlijker maken en, bijvoorbeeld, een verjaardagsfilmpje maken. Sommige extra’s zijn betalend.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.foxandsheep.com/apps-for-kids/movie-maker-creative-kids-app/ 

         Toontastic 3D   (gratis)  

         Toontastic maakt het mogelijk om zelf cartoons te tekenen, te laten bewegen en in te spreken. Kies je figuren en setting, kleur ze in en vertel je eigen verhaal.  Beweeg de figuren over het scherm en neem je stem op. Je kan je eigen foto’s gebruiken en, bijvoorbeeld, een figuurtje jouw gezicht geven. Met deze bekroonde app kan je heel creatief zijn! Maak een avonturenfilmpje, nieuwsbericht of een grappig familiefotoboek. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android - https://toontastic.withgoogle.com/   

         Star Walk Kids  (3,49 euro)  

         Deze game leert kinderen heel wat bij over astronomie en ons zonnestelsel. Verken de verschillende planeten en sterren. Met cartoons leer je over sterrenbeelden en verschillende fenomenen in de ruimte. Bekijk de grappige cartoons, luister naar de uitleg en test je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.vitotechnology.com/star-walk-kids.html 

         Coral Reef    (3,99 euro)  

         Ga op verkenning in de onderwaterwereld en maak kennis met zijn bewoners! Leer meer over haaien, inktvissen, zeeschildpadden, kwallen en nog heel wat andere zeedieren. Ontdek hoe ze samenleven in een ecosysteem en elkaar nodig hebben. Al spelend leer je heel wat bij over het leven rond de koraalriffen. Zo kan je verstoppertje spelen met inktvissen, zeeschildpadden helpen om zichzelf schoon te maken en zien hoe zeesterren afval verwerken. (vanaf 5 jaar) 

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/coral-reef

         September 2019

         Deze maand presenteren we in onze selectie kinderapps een zoekspel, een circusapp met mooie muziek en een game vol grappige situaties. Er is ook nog een app voor leergierige kinderen en één waarin je verhaaltjes kan bedenken met je favoriete figuren uit avonturenboeken.

         Tongo Circus  (3,49 euro)  

         Tongo Circus is de opvolger van de heel succesvolle app Tongo Muziek. De kleine Tongo leidt je dit keer rond in het circus. Er zijn elf verschillende scènes waarin je kan mee spelen. Zo is er, bijvoorbeeld, een sterke leeuw die door een ring springt, pinguïns die op een bal balanceren, een onhandige clown die met een beer speelt, een popcornmachine en een circusband die voor een leuke sfeer zorgt. De app laat je op een speelse manier met klassieke muziek kennis maken. Je hoort fragmenten uit composities van, onder andere, Bach, Grieg, Brahms, Haydn en Moessorgski. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – firstconcert.com/tongo-circus

         Pango verstoppertje   (3,49 euro)  

         Zoek Pango die zich overal verstopt: in een boom, achter een rots, op de rug van een olifant, onder een bed. Zo verken je 15 verschillende werelden, waaronder de Afrikaanse savanne, met sneeuw bedekte bergen, edelstenenmijnen, een spookhuis en de ruimte. Behalve Pango moet je ook hartjes, klavers en sleutels zoeken. Alle achtergronden zijn interactief en bevatten gedetailleerde animaties en grappige geluiden. De levels worden steeds moeilijker, maar er is geen tijdslimiet of concurrentie. De app bevat ook geen geïntegreerde aankopen en reclame. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.studio-pango.com/en/app-hideandseek

         Hoe worden dingen gemaakt?  (3,49 euro)  

         Nieuwsgierige kinderen kunnen met deze app ontdekken hoe bepaalde voorwerpen en voedingsmiddelen worden gefabriceerd. Hoe worden chocolade, t-shirts en brood gemaakt en hoe krijg je een boek of skateboard?  Aan de hand van een korte uitleg, animaties en spelletjes krijgen ze een antwoord op hun vragen. Alles in de app beweegt en is interactief. Zo mag je, onder meer, zelf de wielen op het skateboard vastschroeven of graankorrels vermalen om meel te maken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.labolado.com

         Pepi Tales : King’s Castle   (3,49 euro)  

         Verzin samen met je kinderen sprookjes en laat de Gelaarsde Kat, cyclopen, reuzen, prinsessen, ridders en draken erin voorkomen. Zoals in een poppenhuis kan je figuren en accessoires naar eigen keuze combineren. Bedenk scenario’s en speel dan het rollenspel met de app. Er zijn ook heel wat verborgen plaatsen, puzzels en spullen die je kan ontdekken door te experimenteren. Laat de karakters muziekinstrumenten bespelen, een boog gebruiken, nieuwe voorwerpen maken of toverspreuken uitspreken. Verken het kasteel en zoek sleutels om geheime kamers te openen! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.pepiplay.com/wonderworld

         Chuchel  (5,49 euro)  

         In dit grappig avonturenspel volg je Chuchel en zijn rivaal Kekel die een kers proberen te bemachtigen. Onderweg moet je heel wat puzzels oplossen en uitdagingen aangaan. Je krijgt hierbij heel wat hilarische situaties te zien. Omwille van de humor en de mooie vormgeving werd de game meermaals bekroond.  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – amanita-design.net/games/chuchel.html

         Augustus 2019

         In de selectie van augustus vind je leuke apps voor kinderen die van muziek of dino’s houden. Er zijn ook twee apps waarmee je lekker creatief kunt zijn en een game waar je jezelf een weg moet banen doorheen een sprookjesachtige wereld.

         Labo Pebble Art  (2,29 euro)  

         In deze app kunnen kinderen heel wat kunstwerkjes maken met keien en andere stenen. Zo maken ze stap voor stap vogels, een lieveheersbeestje, een kip, een kat en nog veel meer. Vervolgens kleuren ze hun figuurtje en spelen er spelletjes mee. Zoek, bijvoorbeeld, insecten die bij elkaar passen, voer de vogels of speel het gebarenspel. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.labolado.com  

         Tongo Muziek   (3,49 euro)  

         In een kleurrijk landschap vol leuke dieren en mannetjes maak je kennis met klassieke muziek en kan je ook al zelf muziek maken. Je kan filmpjes bekijken over verschillende instrumenten met veel geluidsfragmenten. De luistervoorbeelden komen uit meesterwerken van, onder meer, Mozart, Beethoven, Bach, Haydn en Tsjaikovski. Met een pianoklavier kan je eigen deuntjes componeren en er zijn ook slaginstrumenten om ritmes uit te proberen. Al spelend leer je de noten en de sol- en fasleutel kennen.  (vanaf 4 jaar) 

         Voor iOS en Android – firstconcert.com/tongo-music

         Hama Universe  (gratis)   

         Met Hama Universe zijn de kralen en legborden digitaal en kan je overal spelen zonder dat je een strijkijzer nodig hebt. Je kan kiezen uit verschillende thema’s en, bijvoorbeeld, prinsen, piraten, olifanten, draken en auto’s maken. Op een leeg bord moet je patronen namaken, maar je krijgt ook de kans om zelf iets nieuws te maken. Deze app is ideaal voor als je onderweg bent met de auto of het vliegtuig. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.hama.dk/hama-app-6  

         Thinkrolls: Kings & Queens  (4,49 euro)   

         In dit spel reis je naar een sprookjesachtige wereld met kastelen, draken en machines, waar de wetten van de fysica en toverspreuken een grote rol spelen. Je kan er meer dan 200 puzzels oplossen waarin je je geheugen traint en logisch moet denken. Je moet een pad vrijmaken door voorwerpen te verplaatsen, gebruiken en combineren. Sus een krokodil in slaap met een liedje, laat een spook verdwijnen met weerkaatst licht en verzamel snoep en edelstenen voor de draak van het kasteel. Maar er valt in Thinkrolls nog meer te ontdekken!  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – avokiddo.com/apps/thinkrolls-kings-queens  

         Fantastic Dinosaurs 2   (3,49 euro iOS / 5,49 euro Android)  

         In deze app staan 140 dinosaurussen in heel goede beeldkwaliteit. Bij iedere dino staat een beschrijving met heel veel informatie en beelden in 360°. Je krijgt een idee van de ware grootte van het beest doordat er ook een volwassene en kind naast gezet wordt. Er zijn ook beelden van vechtende dinosaurussen. Zonder in-app-aankopen en advertenties.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.oreakids.com

         Juli 2019

         In onze nieuwe selectie stellen we een aantal apps voor waarmee kinderen lekker creatief mogen zijn. Ze kunnen grappige animatiefilmpjes maken waarin ze zelf figureren, gekke auto’s bouwen en uittesten, en op safari gaan in hun eigen park. Voor oudere kinderen is er nog een app om ons zonnestelsel te verkennen en een avontuurlijke game met fantastische werelden en figuurtjes.

         CHOMP   (4,49 euro)  

         In CHOMP, de nieuwe app van de auteur en illustrator Christoph Niemann, kan je heel wat komische rollen spelen. Kies uit de meer dan 50 met de hand getekende scènes en hun grappige animaties. Via de camera van je smartphone of tablet voeg je je gezicht in de illustratie. Zo word je een vis, zonnetje, geniale pianist of een beer die spaghetti lust. Je kan tijdens de opname ook een liedje zingen, geluiden nabootsen of een tekstje opzeggen. De beste opnames kun je bewaren als video en delen met familie of vrienden.  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – https://www.foxandsheep.com/our-apps-for-kids/chomp-kids-app-by-christoph-niemann/  

         Pango Build Safari  (3,49 euro)  

         Bedenk je eigen safaritrip met deze app. Teken de savanne en zet de bomen, hutten en wilde dieren neer. Vertrek vervolgens op expeditie in een jeep of minibus en neem foto’s van de dieren. Je kan jezelf verfrissen onder een waterval of bij de baobabs spelen. Het spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden. De jongste kinderen mogen starten vanaf vooraf geprogrammeerde decors. Je mag een bestaand decor echter ook aanpassen of van een leeg spelbord beginnen bouwen. Met deze app kan je heel creatief zijn en je verbeelding laten spreken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – https://apps.apple.com/app/apple-store/id1384494188 

         Labo Brick Car  (3,49 euro)  

         Bouw leuke voertuigen met de steentjes en maak vervolgens een testrit langs een parcours vol uitdagingen. Je kan gebruik maken van auto-onderdelen of enkel met de blokjes werken. Er zijn 21 wegen met verschillende landschappen om op te rijden. Het is mogelijk om auto’s en vrachtwagens met anderen te delen. Met deze app kunnen kinderen naar hartenlust experimenteren en creatief zijn. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android - http://www.labolado.com/

         Het zonnestelsel  (3,49 euro)   

         Tinybop laat je met deze app het zonnestelsel verkennen. Bezoek de zon en haar acht planeten: Mercurius, Venus, onze aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Je kan het oppervlak van elke planeet van dichtbij bestuderen en zo al haar kenmerken ontdekken. Gooi meteorieten op de planeten om hun atmosfeer en zwaartekracht te testen. Vergelijk ze met elkaar om een idee te krijgen van hun grootte. Bekijk hoe ze een baan rond de zon maken. Bij de maan ontdek je zo haar verschillende fasen. Met deze app hebben de planeten in ons zonnestelsel voor jou geen geheimen meer!  (vanaf 6 jaar).

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/space

         Rolando : Royal edition   (3,49 euro)   

         Het Koninkrijk werd ingenomen en de Rolando’s vertrekken op missie om de Wijzen te redden uit de klauwen van de vijand. Help hen bij het nemen van de vele hindernissen en het oplossen van de puzzels. Onderweg komen ze heel wat vreemde figuren tegen. Deze bekroonde en populaire game kreeg een update. De verschillende werelden zitten vol verrassingen zodat je niet snel uitgespeeld bent. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS - http://www.handcircus.com/rolando/

         Juni 2019

         Fundels (gratis)

         Fundels zijn geanimeerde prentenboeken. Behalve het verhaal (voor)lezen en bekijken, kan je ook nog kleuren en schilderen, spelletjes spelen met de figuren uit het boek en het verhaal naspelen in een theatertje waarbij je je stem kan opnemen. Er worden ook Fundels van AVI-boekjes gemaakt. Deze boekjes kan je zelfstandig of met leesbegeleiding lezen. Als lid van ARhus kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel 7 Fundels per jaar ontlenen. Tijdens schoolvakanties krijg je nu 2 extra ontleningen per vakantieweek, die geldig blijven zolang de vakantie duurt. In de zomervakantie kunnen er maximum 12 extra Fundels ontleend worden. Probeer ze eens uit! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android, Windows en Mac – Nederlandstalig – www.fundels.com      

         VakantieBieb  (gratis)

         Met deze app kan je gratis 50 e-boeken voor kinderen en jongeren downloaden. Er is ook een aanbod voor volwassenen. Avontuur, humor, fantasy, romantisch of informatief: je vindt van alles wat! Deze e-boeken zijn beschikbaar tijdens de hele zomervakantie. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.onlinebibliotheek.nl/vakantiebieb.html

         MarcoPolo Arctic  (gratis)  

         Met deze app reis je helemaal naar de Noordpool. Je leert de dieren kennen die hier leven en verkent de toendra, taiga en Noordelijke IJszee. Geef het juiste eten aan ijsberen, muskusossen en zeehonden. Maak interactieve puzzels van vogels, walvissen, land- en zeedieren en leer meer over hen. Gooi met sneeuwballen en rij met het amfibievoertuig! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - itunes.apple.com/us/app/marcopolo-arctic/id1015677598?mt=8

         Code Karts   (gratis testversie; volledige versie voor 3,49 euro)  

         Code Karts leert je programmeren door middel van een reeks logische puzzels die gepresenteerd worden als een racebaan. Je moet hierbij richtingsstenen gebruiken om je raceauto naar de eindmeet te sturen. Kijk goed naar de baan en denk logisch na. Zo vind je snel oplossingen voor puzzels die steeds wat moeilijker worden. Je kan hierbij ook racen tegen de computer. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/car-game   

         De Beestjes I: Insecten (3,49 euro)   

         Met leuke animaties en spelletjes duik je in de wereld van de insecten. Zo kom je alles te weten over, onder meer, mieren, kevers, bijen en vlinders. Waarom lopen mieren in een rij en waarvoor gebruiken insecten hun antennes? Je kan ook een eigen insect maken, imkers aankleden, wandelende takken zoeken en de vlindercyclus doorlopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – learnyland.com/apps

         Old Man’s Journey   (5,49 euro)  

         Deze bekroonde puzzelgame vertelt zonder woorden het verhaal van een oude man die rondtrekt. Tijdens zijn trektocht mijmert hij over zijn oude dromen en koestert hij bepaalde momenten in zijn leven. De prachtig handgetekende, geanimeerde beelden in de app ademen een sprookjesachtige sfeer uit. Je moet het landschap zelf veranderen om verborgen paden te ontdekken.  (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android –oldmansjourney.com

          

         Mei 2019

         Deze maand stellen we een app voor om je kennis over Europa bij te spijkeren (als knipoog naar de Europese verkiezingen). We geven ook een voorbeeld van een app die een prentenboek tot leven brengt en nog drie apps om lekker creatief te zijn met muziek, animaties en fantasiedieren!

         Topo Europa Pro  (2,99 euro)   

         Klim aan boord van het vliegtuig en vlieg naar alle landen en heel wat (hoofd)steden in Europa. Vooraleer je de uitdaging aangaat, kan je eerst op je gemak oefenen. Als je er klaar voor bent, kan je beginnen aan de tijdrace. Vlieg binnen de tijd naar zoveel mogelijk bestemmingen. Met elk goed antwoord verdien je extra tijd. Als je de weg kwijt bent, kan je een radarhint oproepen. Test tot slot nog je kennis met de meerkeuzevragen en neem het op tegen je vrienden! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.topomonkey.nl/topo_europa.php

         Boet de Beer  (gratis)  

         Deze app kan enkel gebruikt worden in combinatie met het prentenboek Boet de Beer van Kaisa Happonen en Anne Vasko dat je in ARhus kan ontlenen. Het is herfst en de bruine beren beginnen aan hun winterslaap. Boet kan echter de slaap niet vatten en verlaat zijn hol om van de sneeuw te genieten. De app brengt de wereld uit het prentenboek met augmented reality virtueel tot leven. Door de illustraties met de camera te scannen, verandert de echte wereld in je scherm in die van Boet. Zo kan je zelf rondlopen in Boets omgeving. Als je de tablet in verschillende richtingen draait, beweegt het beeld mee (in 360 graden). De app voorziet het verhaal ook van muziek die mee verandert met de scènes en er zijn ook puzzels die je kan oplossen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – stepinbooks.com / https://roeselare.bibliotheek.be/catalogus?q=boet%20de%20beer

         Magische beesten   (3,49 euro)    

         Met deze app van Tinybop kan je je fantasie de vrije loop laten en nieuwe diersoorten creëren. Geef je dieren hoeven en hoorns, vleugels en snavels en poten en klauwen. Met 100 onderdelen kan je eindeloos experimenteren. Maak een wilde tuin waarin je met je dieren kan spelen. Geef ze eten, verzorg ze en kijk of ze kunnen lopen, zwemmen en vliegen. Organiseer een race met obstakels en kijk wie de snelste is. Je kan je dieren opslaan. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/the-creature-garden

         Sound Rebound  (gratis)  

         Met Sound Rebound kan je muziek componeren met diverse vormen en kleuren. Geef deze een plaats op het werkblad en laat dan de balletjes eroverheen rollen. Hierbij hoor je een bijzonder samenspel van klanken. Maak mooie collages en scherp je creativiteit en muzikaliteit aan! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – www.exploratorium.edu/explore/apps/sound-rebound   

         MovieToons   (gratis)  

         Maak mooie 3D-tekenfilmpjes met deze app. MovieToons kan op basis van de foto van iemands gezicht een cartoonfiguur maken. Je kan echter ook gewoon figuurtjes uit de bibliotheek kiezen. Bouw aan het decor, kies grappige animaties en voeg je stem en boodschap toe als voice over. Je kan het resultaat opslaan en delen met je vrienden. Het kan een leuke manier zijn om iemand je groeten en wensen over te brengen. De app is gratis, maar je betaalt 3,49 euro voor 5 avatars die gemaakt worden op basis van ingescande foto’s. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – moovietime.com

         April 2019

         In onze maandelijkse selectie presenteren we twee apps waarin kinderen al spelend kunnen experimenteren met DNA en met klanken. We stellen ook Khan Academy Kids voor, een app vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Voor de oudere kinderen zijn er twee visueel heel mooi ontworpen apps die je meenemen naar een droomachtige wereld waar je al puzzelend je weg moet vinden.

         Singing Fingers   (1,09 euro)  

         In deze app kan je met je vingers muziek maken. Je kan geluiden van muziekinstrumenten of een brandweerwagen opnemen of muziek maken met je eigen stem.  Door met een vinger over het scherm te bewegen en een geluid te maken verschijnt er een lijn. Als je van toon verandert, krijgt ze een andere kleur. De dikte van de lijn geeft aan hoe hard het geluid klinkt. De getekende lijn kan afgespeeld worden door er met je vinger overheen te gaan. Dit lukt ook achterstevoren of je kan je vinger snel heen en weer schuiven. Zo kan je experimenteren met klanken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – singingfingers.com

         Khan Academy Kids  (gratis)  

         Deze app zit vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Je kan er lezen, schrijven, rekenen, tekenen, kleuren en verhalen vertellen. Zo leer je problemen oplossen en kan je ook lekker creatief zijn. Kleurige figuurtjes geven uitleg over de spelletjes. De opdrachtjes zijn aangepast aan leerdoelen waaraan gewerkt wordt in de peuter- en kleuterklas. De instructies zijn in eenvoudig Engels. Dit hoeft geen struikelblok te zijn als je je kind begeleidt bij het spelen van de app. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.khanacademy.org/kids?from=lohp

         DNA Play   (3,49 euro)  

         DNA Play stelt op een speelse en grappige manier DNA voor aan kinderen. Bij de start van de game zie je een klein zwart monstertje zonder lichaamsdelen. Als je met het DNA de juiste combinaties maakt, bouw je aan de romp, het hoofd, de neus, de ogen, handen en voeten. Als je dan de volgorde van de staafjes verandert, krijg je telkens een ander monster te zien. Er zijn heel wat mogelijkheden zodat je heel creatief kan zijn. Je monsters hebben elk een eigen karakter en kunnen eten, slapen, schaatsen en dansen.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - avokiddo.com/apps/dnaplay/

         Bring You Home  (3,49 euro)   

         In deze game kan je Polo, een buitenaards wezentje, helpen zijn gekidnapte huisdier terug te vinden. Je hebt echter geen controle over de held, maar wel over het decor in het spel. Door stukken anders in te richten, kan je het juiste pad voor Polo vinden. Als Polo het niet redt, kan je gewoon teruggaan in de tijd en opnieuw proberen de puzzels op te lossen. Deze grappige, mooi vormgegeven wereld zit vol magische figuren, bizarre verrassingen en onzichtbare gevaren! (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS - www.bringyouhomegame.com

         Dream Walker  (gratis testversie; 3,49 euro voor onbeperkte toegang) 

         Ook Dream Walker is een grafisch heel mooi vormgegeven game. Hier ga je op verkenning in de vreemde, surrealistische wereld van de dromen. Je moet de slaapwandelende Anna begeleiden en hierbij puzzels oplossen. Onderweg moet je sterren en vlinders verzamelen die je kunt inruilen voor verschillende attributen. In het begin zal je wat moeten zoeken naar de juiste timing en handelingen om het slapende meisje in beweging te krijgen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dream-walker/id1377006339?l=nl&mt=8      

         StorySign  (gratis)  

         StorySign opent de wereld van boeken voor dove kinderen. De app kan een kinderboek in gebarentaal vertalen zodat de kinderen geholpen worden bij het leren lezen. Dit leerproces verloopt moeilijker voor dove kinderen omdat ze hun ouders of leerkrachten niet horen terwijl deze de tekst voorlezen. Gebarentaal is ook helemaal anders dan gesproken en geschreven taal. Het eerste kinderboek dat de app kan vertalen naar Vlaamse gebarentaal is Waar is Dribbel? van Eric Hill. Open het fysieke boek en hou de smartphone boven de woorden. De avatar Star zal vervolgens het verhaal in gebarentaal omzetten terwijl de gedrukte woorden worden gemarkeerd.

         Voor Android – Nederlandstalig - https://consumer.huawei.com/be/campaign/storysign/

          

         Maart 2019

         In de selectie van deze maand stellen we Toca Nature en Botanicula voor, twee apps die je met andere ogen naar de natuur doen kijken. Met de app Me kan je een beeld van jezelf maken via foto’s, gedichtjes, liedjes, verhaaltjes en nog veel meer. Peuters en kleuters gaan op avontuur in leuke voertuigen met Kleine Tijger

         Kleine Tijger: Brandweerauto  (1,99 euro) 

         Beleef spannende avonturen in een brandweerwagen, ruimteschip of duikboot! Kies de panda, tijger, eenhoorn of olifant als bestuurder en ga van start. Als brandweerman kan je brandjes blussen, een kat uit de boom redden of met de kraan obstakels uit de weg ruimen. In het ruimteschip ontdek je nieuwe planeten en verzamel je stenen, hartjes en diamantjes. Met de duikboot, tot slot, kan je waterskiën, vissen of racen over springschansen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/little-tiger/ 

         YouTube Kids  (gratis)  

         Google lanceerde een meer kindvriendelijke YouTube versie, waarmee je minder kans loopt dat je kind ongepaste filmpjes te zien krijgt.

         • Welke mogelijkheden heb je? Je kan een profiel instellen voor peuters en kleuters of een voor kinderen van 8 tot 12 jaar dat meer toelaat. Het is ook mogelijk om de schermtijd te beperken, filmpjes te blokkeren en de kijkgeschiedenis te bekijken.
         • Is het veilig? Op YouTube staat veel educatieve inhoud, maar helaas ook horrorvideo’s en obscene parodieën met bekende figuurtjes zoals Minnie Mouse of de Paw Patrol hondjes. Complexe algoritmes proberen deze troep weg te filteren uit YouTube Kids, maar dit blijft een computergestuurd proces zodat Google geen 100% procent veiligheid kan garanderen. De veiligste manier om YouTube Kids te gebruiken, is dus om bij de instellingen ervoor te zorgen dat je kind enkel toegang heeft tot filmpjes en kanalen die jij hebt geselecteerd.
         • Reclame? Een nadeel zijn ook de gepersonaliseerde advertenties die je kind tussen de filmpjes door te zien krijgt. Deze kan je enkel uitschakelen als je een betalend abonnement neemt op YouTube Premium.

         Lees ook de praktische tips op Medianest. (Vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.youtube.com/yt/kids/  

         Toca Nature  (4,49 euro)

         Toca Boca wil met deze app de pracht van de natuur tonen. Je kan bomen planten en zo een bos aanleggen. Beklim een berg en geniet van het uitzicht. Verzamel bessen, noten en paddenstoelen en voed verschillende dieren. Zo ontdek je wat hun voedsel is. Tijdens je tocht doorheen verschillende landschappen ontmoet je een vos en beer. Volg ook de spechten en beleef de overgang van dag naar nacht. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – tocaboca.com/app/toca-nature/

         Me   (3,99 euro)  

         In deze app maak je een avatar voor jezelf, je vrienden, familie en huisdieren en leer je jezelf beter kennen. Vertel je verhaal door middel van woorden, afbeeldingen en foto’s. Deel je gevoelens en laat weten wat je leuk vindt en wat niet. Teken je favoriete dingen, schrijf grappen, liedjes of gedichten. Zo kan je je toekomst inbeelden, je dromen herinneren en wensen en geheimen bewaren. Met de recorder kan je ook geluiden of verhalen opnemen. De opdrachten geven je inspiratie om een dynamisch zelfbeeld te maken. Je kan schrijven op afbeeldingen en deze versieren met stickers. Je creaties kan je tot slot downloaden en delen met wie je wil.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/me

         Botanicula    (5,49 euro)  

         In dit grafisch indrukwekkende spel word je ondergedompeld in de wereld van vijf kleine insecten die leven op een boom. Je vergezelt hen op een trip die het doel heeft het laatste zaadje van hun boom uit de klauwen van parasieten te redden. De game is rustgevend, zit vol sfeervolle muziek, grappige animaties en verborgen bonussen. Je kan met de vijf boombewoners meer dan 150 gedetailleerde locaties verkennen waarbij je opdrachtjes krijgt. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – botanicula.net/

         Februari 2019

         Little Friends Dance Studio AR   (3,49 euro)

         Kies uit acht mooie poppen en pas het uiterlijk aan, maak tekeningetjes en plak stickers. Werk vervolgens een eigen dansje uit waarbij je gebruik kan maken van originele popliedjes. Er is ook keuze uit 20 realistische foto-achtergronden en met de camera van je smartphone kan je de poppen in je omgeving plaatsen. Ze komen dan tot leven op je scherm dankzij ‘augmented reality’. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-friends-dance

         De wereld van Nijntje  (4,49 euro of gratis liteversie) 

         Ga in deze interactieve app op bezoek bij Nijntje en help haar bij het uitkiezen van kledij, tandenpoetsen en in bad gaan. Je kan ook in de tuin spelen met het hondje Snuffie en een vlieger oplaten. Nijntje kan ook hulp gebruiken bij het telen van fruit en groenten, waarna je samen een taart kan bakken. Verder mag je nog op haar step rijden, voor haar vis zorgen, samen tekenen, naar verhalen luisteren en met blokken spelen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nijntje.nl/nieuws/er-is-een-nieuwe-nijntje-app

         Fiete Cars  (0,99 euro of gratis liteversie) 

         Bouw wegen vol bochten, modder of hobbels en voer tal van stunts uit in verschillende voertuigen. Het is moeilijk om te kiezen: je kan rijden met een sportauto, vrachtwagen, ambulance, graafmachine, locomotief en nog veel meer. Als je het wat rustiger wil, kan je ook paardrijden. Spring over hindernissen en maak salto’s in het zwembad. Met bouwstenen kan je ook nog enorme gebouwen met liften en tunnelingangen maken. Fiete Cars laat je eigen verhalen bedenken, parcoursen bouwen, stunts uitvoeren, achtervolgingen inzetten of rustige pleziertochtjes maken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://ahoiii.com/     

         Muziekschool Mussila  (gratis) 

         In de wonderlijke wereld van Mussila kan je muzikale avonturen beleven met monsters. Met dit spel vol spannende uitdagingen leren kinderen de basisprincipes van muziek. Elk spel focust op een ander aspect: gehoortraining, notenleer, ritme en melodie. Je leert ritmes en melodieën op gehoor definiëren, muziekinstrumenten herkennen, piano spelen via het keyboard en klassieke componisten kennen. Je kan meedoen aan interactieve jamsessies, je eigen loops en beats kiezen, een band samenstellen en nog veel meer. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android  – Nederlandstalig – www.mussila.com

         Pocket City  (4,49 euro)  

         In Pocket City kan je een volledige stad uitbouwen. Jij beslist wat waar komt en wordt zo een echte stedenbouwkundige. Je krijgt een heel grote som geld en een leeg raster waarin je begint te bouwen aan de wegen. Vervolgens deel je verschillende zones in die residentieel, commercieel of industrieel kunnen zijn. Hierna moet je zorgen voor water en stroom en deze verbinden met je wegennetwerk. Wanneer de bevolking groeit, moeten er ook banken, ziekenhuizen, politiebureaus, brandweerstations en recreatiegebieden komen. Probeer de bewoners tevreden te houden en wees voorbereid op natuurrampen! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://pocketcitygame.com/

         Januari 2019

         Peuter Zoo  (2,29 euro)  

         Met dit grappig puzzelspel leren peuters op een speelse manier dieren kennen. Ze moeten naar de juiste stukken zoeken om het dier volledig te maken of kunnen creatief zijn en nieuwe, gekke dieren maken. Ze ontdekken welk geluid de dieren maken en horen hun naam. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.toddler-zoo.com/ 

         Interactief Klokkijken  (gratis liteversie, volledige versie 3,49 euro) 

         Met negen mooie, met de hand getekende klokken kunnen kinderen analoge en digitale klokken leren lezen. De uur- en minutenwijzer kan je met de hand bewegen. Er zijn opdrachtjes met vijf moeilijkheidsniveaus. Je moet de tijd instellen of de klok op het juiste moment stoppen en leert begrippen zoals uur, middernacht, half en kwart over of voor. In de app is er een mooi aquarium vol vissen, waarvoor je beloningen krijgt als je de oefeningen juist oplost. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/interactief-klokkijken-lite/id482452233?l=nl&mt=8

         Toca Hair Salon 3  (4,49 euro)  

         In het kapperssalon van Toca Boca kan je lekker creatief zijn. Geef de verschillende karakters, met elk hun eigen persoonlijkheid en stijl, een grappig, mooi of gewaagd kapsel. Gebruik hiervoor alle apparaten en spullen waarover de kapper beschikt. De diverse haartypes komen heel realistisch over. Achterna kan je ook nog de kledij van de figuurtjes aanpassen! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-3/ 

         Grow Forest  (gratis liteversie, volledige app: 4,49 euro) 

         Banja en zijn vriendjes wachten op jouw hulp om het toverbos te onderhouden en duurzaam te beheren. Gebruik hout om huizen en wegen te bouwen, maar plant ook nieuwe bomen. Als je het bos goed verzorgt, zijn de trollen en kabouters je heel dankbaar. Je ziet dan ook hoe het bos groeit en veel vruchten voortbrengt waarmee je allerlei lekkers kunt klaarmaken. Al spelend leren kinderen van 3 tot 9 jaar over duurzaamheid en het belang van bossen.

         Voor iOS en Android - https://www.groplay.com/

         December 2018

         Fiete Cats  (gratis)   

         Met Fiete Cats kan je je kinderen een virtueel katje geven waarvoor ze kunnen zorgen. Met augmented reality lijkt het net een levende kat. Kinderen leren de poes op tijd voeren en in het mandje leggen als hij moe is. Ze kunnen met hem spelen en hem aaien. Als zijn vacht vies geworden is, mogen ze hem wassen. Je kan filmpjes en foto’s van het katje maken en deze dan delen. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - http://ahoiii.com/

         Little Kitten Adventures  (3,49 euro)  

         Het katje in de app wordt uitgenodigd op een verkleedfeestje. Kinderen moeten hem klaarmaken voor het feestje door een leuk kostuum te zoeken en alle nodige spulletjes in zijn rugzak te stoppen. In de app leren ze goed voor hem zorgen. Maak hem proper, geef hem eten en water en help hem zijn weg te vinden in het doolhof. Stop ook alle snoepjes terug in de doos die hij omstootte. Kleuters kunnen verder ook nog puzzelen, memory spelen en foto’s nemen van het katje.  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.foxandsheep.com/little-kitten-adventures/

         Dr. Panda Town : Pet World (gratis liteversie; volledige app voor 4,49 euro)  

         In het attractiepark Pet World kan je heel wat plezier beleven op het reuzenrad, het piratenschip, een op hol geslagen trein of in het betoverde kasteel. Als je dierenvriendjes misselijk worden, kan je met hen de dierenarts bezoeken of hen laten rusten in het dierenhotel. Kies uit meer dan dertig dieren en uit verschillende locaties en outfits waarin je de figuurtjes kan verkleden. Spreek ook toverspreuken uit of help bij het uitbroeden van drakeneieren. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-pet-world

         Toca Life: Pets   (4,49 euro)   

         Met meer dan 120 dieren vind je in deze app zeker je favoriete huisdier! In het park kan je gaan zwemmen in de rivier, een verborgen grot verkennen of picknicken op het gras. In het dierenhotel kunnen de beestjes ontspannen terwijl hun baasjes op reis zijn. Bij de dierenarts kan je zieke dieren verzorgen en in de winkel koop je voeding, speeltjes of andere spullen. Op het einde van de dag kan je met je huisdier in een bungalow overnachten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android - Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-life-pets/

         My Pets: Cat & Dog for Kids (2,29 euro per set van dieren) 

         In deze app leer je heel wat over verschillende katten- en hondenrassen, hamsters en konijnen.  Zoek het juiste dier, win een camera en maak hiermee foto’s. Vind het dier terug in de nacht met behulp van een zaklamp. Je kan van je foto’s leuke puzzels van 4 tot 42 stukken maken. Speel ook nog de PhotoQuiz en zoek tot slot de cameraman om filmpjes over de dieren te bekijken. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden naargelang de leeftijd. (van 2 tot 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.find-them-all.com/my-pets

         November 2018

         Slaap lekker bosdieren  (3,49 euro) 

         Beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Nederlands, Zweeds, Italiaans, Noors, Braziliaans, Portugees, Russisch, Turks, Chinees, Japans en Koreaans.

         Fox and Sheep brengen verschillende apps uit waarmee je voor je kinderen een bedtijdritueel kunt introduceren. In een dromerige bosomgeving moeten kinderen zeven dieren in bed stoppen en het licht uitdoen. Elk dier doet iets grappigs en verrassends voordat het gaat slapen. De mooie tekeningen en animaties van Jeremy Kool worden begeleid met muziek. Deze app is zonder reclame en veilig voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS - https://www.foxandsheep.com/good-night/ 

         Pop Out! The Tale of Peter Rabbit (4,49 euro)  

         Beschikbaar in het Engels.

         In deze app lees je over de avonturen van Beatrix Potters ondeugende konijn. Op iedere pagina word je verrast met animaties die uit het blad te voorschijn springen. Het verhaal wordt voorgelezen in het Engels en begeleid met pianomuziek en natuurgeluiden. De interactieve elementen laten je samen met je kind nog meer genieten van Potters fantasiewereld! De app maakt gebruik van de originele tekeningen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - http://loudcrow.com/popout-the-tale-of-peter-rabbit/ 

         My Very Hungry Caterpillar AR (1,09 euro)  

         Beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Chinees, Spaans, Catalaans, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Pools, Roemeens, Sloveens, Zweeds, Thais, Oekraïens, Vietnamees en Turks.

         Deze app is gebaseerd op een prentenboek van Eric Carle. Rupsje Nooitgenoeg komt tot leven in de app: volg hem terwijl hij over het scherm kruipt, ga mee op ontdekking, pak hem op en neem een kijkje in zijn speelgoeddoos. Je kan voor hem zorgen in zijn cocon, hem voederen met fruit en met hem spelen. Iedere dag wordt hij groter en opeens verandert hij in een prachtige vlinder! Dit is de versie van de app met augmented reality, wat de beelden nog levensechter maakt. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - https://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/  

         Lucy & Pogo Animal Storybook  (4,49 euro)  

         Beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Spaans, Chinees en Zweeds.

         Dit voorleesverhaal over een schooltje waar alle dieren welkom zijn, gaat over empathie, verdraagzaamheid en het ontkrachten van vooroordelen. In het schooltje leer je heel wat zoals klauwen tellen, letters lezen en sorteren en piano spelen. Deze app is heel mooi geïllustreerd en voorzien van leuke animaties en spelletjes. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – https://www.foxandsheep.com/lucy-pogo/

         Der kleine Prinz  (2,99 euro)   

         Beschikbaar in het Duits en Italiaans.

         Ook van de wereldberoemde vertelling van Antoine de Saint-Exupéry werd een betoverende app gemaakt met veel interactieve elementen. De tekeningen van de auteur komen tot leven dankzij verrassende animaties en een passende soundtrack. Het verhaal wordt getrouw aan het boek naverteld in een eenvoudige, maar poëtische taal. Je kan het avontuurlijke en filosofische verhaal over de kleine prins beluisteren of zelf voorlezen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.larixpress.com/de/app-6-10-jahre/der-kleine-prinz/

         The ugly duckling (Răţuşca cea urâtă)  (1,36 euro) 

         Beschikbaar in het Roemeens, Hongaars, Spaans en Duits

         Deze Roemeense app hervertelt het klassieke sprookje van Andersen over doorzetten en zelfvertrouwen hebben op een interactieve manier. Je kind zet zelf de verschillende stappen waarin het lelijke eendje tot een mooie zwaan uitgroeit. Er zijn veel verstopte animaties die worden afgespeeld door erop te drukken. Deze verrassende interacties zorgen voor een heel leuk leesmoment met je kind. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/the-ugly-duckling/?lang=en

         Stories for kids (Povești pentru copii)  (4,99 euro per bundel)

         Beschikbaar in het Roemeens, Duits en Engels

         In deze app vind je 25 verhaaltjes met een moraal, waaronder enkele beroemde dierenfabels van Aesopus en Jean de La Fontaine, een Chinees volksverhaal, klassieke sprookjes van Grimm, Het Jungleboek en nog veel meer. Behalve naar het verhaal luisteren, kunnen kinderen ook kleuren en puzzelen. De verhaaltjes kan je samen beluisteren of zelf als ouder voorlezen. Je betaalt 4,99 euro per bundel van 5 verhalen.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/stories-for-kids/?lang=en

         Kaczka Dziwaczka  (2,29 euro) 

         In het Pools.

         Klassiek, mooi geanimeerd sprookje van Jan Brzechwa over de lotgevallen van een eendje. Het wordt in het Pools voorgelezen. Er zijn veel interactieve elementen en ook enkele spelletjes. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS - www.bajkoteka.pl/portfolio/kaczka-dziwaczka-jan-brzechwa/

         Gorbeh on the farm (gratis)  

         In het Farsi.

         Deze app werd ontwikkeld om jonge kinderen Farsi (Perzisch) aan te leren. Met spelletjes, die uit verschillende niveaus bestaan, leren kinderen kleuren, vormen, gevoelens, dieren, getallen en nog veel meer. Alles speelt zich af op de boerderij. De leuke animaties en muziek maken de app heel aantrekkelijk voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.persianlanguageonline.com/pre-schoolers/

         Persian and English stories (Dino Lingo) (met abonnement)  

         In het Farsi.

         In de bibliotheek van Dino Lingo vind je meer dan 300 boekjes die je kan lezen en beluisteren op de tablet. In het aanbod vind je klassieke kinderverhalen, volksverhalen, prentenboeken en kortverhalen. Er is keuze uit verschillende leesniveaus. Alle verhalen zijn geïllustreerd. Je kan het aanbod 7 dagen uitproberen, waarna je een abonnement moet nemen (99 USD voor 6 maanden of 159 USD voor 1 jaar). Dino Lingo heeft een gelijkaardig aanbod voor nog 51 andere talen. (van 2 tot 12 jaar)

         Online of als app voor Android – www.dinolingo.com

         Gus on the Go : Arabisch (4,99 euro)  

         In het Arabisch.

         Met de uil Gus kan je naar heel wat landen op reis gaan en talen leren. Met leuke animaties en oefeningen leren kinderen een basiswoordenschat van ongeveer 90 Arabische woorden. Via interactieve animaties komen, onder meer, getallen, kleuren en vormen aan bod. De luisterfragmenten zijn ingesproken door een moedertaalspreker. Met een spannend spel fris je de geleerde woorden nog eens op. Met Gus on the Go kan je nog heel wat andere talen leren: Deens, Duits, Engels, Filipijns (Tagalog), Frans, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Italiaans, Japans, Kantonees, Koreaans, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Standaardmandarijn (Chinees), Taiwanees, Taiwanees Mandarijn, Vietnamees en Zweeds. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.gusonthego.com

         Oktober 2018

         KoeDoetBoe (1,09 euro)

         Peuters leren in deze app twintig verschillende dieren en hun geluiden kennen. Er zijn twee standen: in de eerste worden de dieren voorgesteld, in de tweede worden ze aangemoedigd om ze te herkennen. Zo maken ze kennis met een kakelende kip en een brullende leeuw. De tekeningen zijn grappig en in vrolijke kleuren. De app bevat geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.littlemakuzu.com/KoeDoetBoe/

         Tjilp! (4,49 euro)

         Deze app is speelser dan Vogelzang Id en zal dus kinderen meer aanspreken. Je leert er al spelenderwijze vogels herkennen aan hun zang. Als je zoekt op vogelsoort krijg je een foto en een beschrijving van het gezang te zien. Vervolgens kan je oefenen door de vogelgeluiden in de app af te spelen. Je kan hierbij ook zoeken op zangtype. Heel grappig is de vertaling van de roep en het lied in mensentaal. Met een quiz kan je je kennis testen. Door de bijkomende app TjilpOMatic te installeren, kan je smartphone of tablet het gezang van vogels opnemen en identificeren. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/tjilp-vogelzang-uit-west-europa/id373561269?l=nl&mt=8

         OJOO : Een geestig bos!  (gratis)

         Dit is een spel dat je in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunt spelen. Je helpt de boswachter bij het zoeken naar de verdwenen bosgeest Pieter en leert alle geheimen van het bos kennen. Het spel duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit 11 levels. Om het op te starten moet je eerst de OJOO app downloaden. Je kiest het gewenste level en gaat vervolgens naar de startplaats. Bij aankomst zullen het verhaal en de opdrachten verschijnen op het scherm van je smartphone of tablet. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/ojoo/id915414845?mt=8

         Dierenzoeker  (gratis)

         Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. In de app zijn de meest voorkomende dieren uit je omgeving opgenomen. Ze komen voor in stadsparken, natuurgebieden, tuinen en ook binnenshuis. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 400 dieren, waaronder heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android - Nederlandstalig - http://dierenzoeker.nl

         Los in ’t bos (gratis)

         Dit is een app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken! (van 9 tot 12 jaar)

         Voor iOS - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/los-in-t-bos/id723447125?l=nl&mt=8

         September 2018

         Pip en Posy: leuke dingen (3,49 euro)

         Speel in deze app mee met de peuters Pip en Posy, het bekende duo uit de prentenboeken van Axel Scheffler (ook bekend van de Gruffalo). Zoek de verschillen tussen twee bijna identieke illustraties, maak een puzzel, vind dezelfde plaatjes terug (memory) en kleur zelf een tekening van Pip en Posy in. Trek ook gekke bekken met de camera van je smartphone of tablet. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –

         https://itunes.apple.com/be/app/pip-en-posy-leuke-dingen/id630532362?mt=8

         Fiete Soccer (gratis basisapp)

         Kinderen van 4 tot 8 jaar die van voetbal houden zullen deze app heel leuk vinden. Je kan er een eigen voetbalteam samenstellen en deelnemen aan het wereldkampioenschap. Door goede wedstrijden te spelen klim je in de ranking en kan je de voetbalbeker winnen! Hoe beter je spel, hoe meer het publiek in het stadion uit de bol gaat. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – itunes.apple.com/nl/app/fiete-soccer/id1229762574?mt=8

         Klein politiebureau (3,49 euro)

         Beleef een spannende dag op het politiebureau en ga mee op patrouille. Help bij het vangen van dieven en charlatans die een bank willen overvallen en een roof in een museum plannen. Doe mee aan wilde achtervolgingen, zorg voor orde bij verkeersongevallen en help daders identificeren. Deze app bevat leuke animaties en muziek en zit vol grappige personages. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-police-station

         ExplorArt Klee (gratis)

         Deze bekroonde app laat kinderen op een heel betoverende manier kennismaken met enkele werken van de Zwitsers-Duitse kunstschilder Paul Klee. De droomachtige schilderijen komen tot leven in geanimeerde scènes en kinderen kunnen ze op een intuïtieve en speelse manier verkennen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – itunes.apple.com/us/app/explorart-klee/id1069919573?mt=8

         Vossenstreken (gratis)

         Deze app stippelt avontuurlijke en leuke wandeltochten uit voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Duik samen met Buitenbaas Robin de natuur in en verken wandelroutes in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Onderweg moet je spannende en gekke opdrachten uitvoeren. Vossenstreken is ideaal voor de hele familie en laat kinderen op een speelse manier de natuur beleven. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.vossenstrekenapp.com

         Augustus 2018

         Dr. Panda Stad : Vakantie (gratis basisversie of 5,49 euro voor volledige app)

         Met het cruiseschip van Dr. Panda ga je overal naar toe! Zoek het strand op om te volleyballen, snorkelen of scubaduiken. Verken nieuwe eilanden, kampeer in het bos of trek naar de besneeuwde bergen. Er valt van alles te beleven! Zo kan je een geheime schuilplaats in het bos ontdekken of de mysteries van de onderwatergrot onthullen. Op het dak van je boot kan je ook een zwembadfeestje organiseren. Speel met 30 personages, geef ze passende kledij en neem huisdieren mee op vakantie. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-vacation

         Toca Mystery House (4,49 euro)

         Durf je het aan om dit spookhuis te bezoeken? Experimenteer met vieze drankjes, maak kennis met vreemde wezens en zoek uit welk monster in de kelder woont. Dit huis leeft en bevat heel wat geheimen die niemand durft te ontrafelen. De keuken is bedekt met slijm en ’s nachts is de hele bovenste verdieping verlicht! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-mystery-house/

         Dikkie Durf 2   (gratis)

         Met deze app ontdekken kinderen vanaf 3 jaar al spelend de wereld om hen heen: opstaan, boterhammen smeren, naar school gaan op een skelter en nog veel meer. Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken en het verhaal compleet maken. Op een leuke manier leren ze veel nieuwe voorwerpen kennen en vergroten ze hun woordenschat. Zoek in de illustraties alle voorwerpen, maak de puzzels van 9, 12 of 24 stukken en speel in de zandbak. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dikkie-durf-2/id1152394124?l=nl&mt=8

         Pepi dokter (2,29 euro)  

         Kinderen worden in deze app dokter en krijgen drie patiënten over de vloer: Amber, Eva en Milo. Verken het gereedschap van de dokter en behandel een verkoudheid, tandpijn en schaafwonden. De zieke kinderen belonen je door te lachen en een applausje te geven. Indirect leert de app je iets bij over hygiëne en veiligheid. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.pepiplay.com/

         Quarks Galaxy (2,29 euro)

         Ontdek samen met de Quarks verrassende planeten en speel hier verschillende leerzame spelletjes. Met ieder spel verdien je sterren en je krijgt een beloning als je ook de puzzelstukjes op de planeten verzamelt. Je leert logisch denken met een uitdagende rekenpuzzel, een legpuzzel en een spel waarin je obstakels weg moet schuiven of de juiste symbolen moet zoeken. Je kan alles offline spelen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.denksport.be/apps/quarks-app

         Juli 2018

         Ookii Squiggles (2,29 euro)

         Ookii de dino laat de tekeningen van je kleuter tot leven komen. Begin te tekenen, druk op play en uit de krabbels kunnen een vogelnest, krullende baard of leeuwenmanen te voorschijn komen. Er zijn zes verschillende geanimeerde tekenpagina’s en één pagina waar je vrij kunt tekenen. Je kan hierbij gebruik maken van, onder meer, een penseel, stickers en regenboogkleuren. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/ookii-squiggles-by-baby-first-lazoo/id951145828?mt=8

         99 Bricks Wizard Academy (gratis)

         Verken de magische wereld van Wizard Academy. Bouw de hoogste torens, tart de zwaartekracht en neem het op tegen jaloerse tovenaars. Via Game Center kan je tegen je vrienden spelen. Verkleed je tovenaar en bouw nog sneller door toverspreuken te leren. Als je geen advertenties meer wil zien, betaal je eenmalig 3,49 euro. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.99bricks.net

         Dino Walk (3,49 euro)

         Deze app neemt je mee naar de oertijd en toont je welke dinosaurussen er toen rondliepen. Je kan de verschillende geologische periodes van de aarde bezoeken en filmpjes bekijken die tonen hoe continenten uiteendreven en botsten. Voor ieder tijdperk zie je welke levende wezens en planten er toen voorkwamen. Test tot slot je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.vitotechnology.com/dinowalk.html

         Monument Valley 2 (5,49 euro)

         Deze prachtig geanimeerde app neemt je terug mee naar een mysterieuze wereld vol betoverende gebouwen en trappen waarvan je niet weet waar ze naar toe leiden. Help een moeder en kind hun weg vinden. De torens, trappen en poorten in Monument Valley vormen puzzels die je moet oplossen. Laat de wereld tot leven komen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.monumentvalleygame.com

         Splendor (5,49 euro)

         Speel de bekroonde digitale versie van het bordspel Splendor. In dit spel ben je een rijke handelaar tijdens de Renaissance. Gebruik je middelen om mijnen, transportmanieren en werklieden aan te kopen. Met dit alles verwerf je mooie juwelen, kan je personen van adel aantrekken en win je aan prestige. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.asmodee-digital.com/en/splendor

         Met een paar bakstenen (gratis)

         Dit poëtisch verhaal van Vincent Godeau gaat over een jongetje dat alleen maar bakstenen eet. Hij voelt zich steeds sterker, maar op een dag komen er plots druppels uit zijn ogen. Hij ontdekt dat zijn hart is opgesloten in een burcht met daaromheen een gracht. Op een avond met grote zorgen zullen zijn gevoelens overstromen… De interactieve elementen en de muziek in deze app zorgen ervoor dat je volledig opgaat in het verhaal over het vinden van een identiteit. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/met-een-paar-bakstenen/id1057876475?mt=8

         Juni 2018

         Gro Garden   (3,49 euro)   

         Gro Garden leert je op een leuke manier biologisch tuinieren! Maak kennis met Connie de Compost en de micro-organismen. Ze leven onder de bomen in de tuin en houden van de voedselrestjes die je hen geeft. Dan maken ze voedzame grond waardoor je groenten sneller groeien en meer smaak hebben. Na het oogsten van je groenten kan je Banja het konijn en de andere dieren in het huisje te eten geven. Als je een goeie tuinier bent, kan je veel voorwerpen verzamelen. Er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows - www.groplay.com/apps/gro-garden

         Fiete Math  (gratis liteversie, volledige inhoud voor 3,99 euro)  

         Met Fiete Math wordt rekenen verstaanbaar voor kinderen. De getallen zijn hier tastbare voorwerpen die je kan groeperen, samenvoegen en uit elkaar halen. Zo ontdek je relaties tussen hoeveelheden en getallen en wordt wiskunde leuker en gemakkelijker. Je kind speelt hier met getallen als met blokken zonder tijdsdruk en krijgt zo inzicht in het getallensysteem. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - ahoiii.com

         Ellipsis  (3,49 euro)   

         Met dit spel kan je je behendigheid en reactievermogen testen. Begeleid met je vinger een ruimteschip door een mysterieus universum. Pak alle blauwe cirkels, maar ontwijk vliegende pijlen, muren en gaten. Elk level wordt moeilijker met meer vijandige obstakels. Het volgende level bereik je door een poortje van licht. Bij dit spel moet je heel geconcentreerd zijn en strategisch denken!  (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android - playellipsis.com

         Zen Bound 2  (3,49 euro)   

         Deze veelvuldig bekroonde app is rustgevend en ontspannend. Je moet een touw zo vaak mogelijk rond verschillende houten sculpturen binden. Touw, hout en steen komen heel tastbaar over door de knappe grafische beelden. Elk level bevat andere spelelementen. Met Zen Bound 2 ontwikkel je je ruimtelijk inzicht en leer je strategisch denken. Het spel met zijn rustige beelden en geluiden heeft iets meditatiefs, vergroot je zelfbewustzijn en leert structuur en rituelen aan. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS - secretexit.com

         Mei 2018

         Kleine boerderij : dieren, tractoren, avontuur (basisapp gratis) 

         Ontdek het leven op de boerderij met vier situaties waarin heel wat te ontdekken valt. Help de boer bijvoorbeeld om bieten te planten, voer de ezels, maai het gras of rij met de pony. Maar er is nog meer te beleven! Je krijgt toegang tot de volledige inhoud van de app voor 4,49 euro.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.wonderkind.de/en/app/tinyfarm

         Bezig Beertje op de bouwplaats  (3,49 euro)  

         Help Bezig Beertje en zijn vrienden bij het bouwen van een huis! Graaf een gat met de graafmachine, bestuur de kiepwagen, maak een grote zandhoop en zet een stapel stenen neer met de heftruc. Met de interactieve opdrachtjes kunnen peuters zelf deelnemen in het verhaal. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/bezig-beertje-op-de-bouwplaats.html

         Monster moves   (3,49 euro)  

         Met deze app kan je monsters samen laten dansen. Zet hiervoor danspassen in verschillende volgordes achter elkaar. De vreemde wezens zullen koprollen doen of dansen als een Egyptische farao! De monstertjes kunnen ook swingen op een zelfgekozen locatie. Wees creatief met verschillende ritmes en maak zo je eigen muziekjes! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.ideotoylab.com/monstermoves

         Kapitein rekenen  (1,99 euro)  

         Stap aan boord van een piratenschip en overmeester schepen door rekensommen op te lossen. Je ziet vijf bommen liggen met een cijfer op. Kies het juiste antwoord en stop de bom in het kanon. Enkel met juiste uitkomsten zal je een schip kunnen opblazen. Een overwinning levert moeilijkere sommen op. In het piratenlogboek kan je de tafels bekijken. Al spelend oefen je getallen optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         April 2018

         Het spel van de Gouden Eeuw   (gratis) 

         In deze educatieve game moet je proberen een succesvol investeerder in het Amsterdam van de Gouden Eeuw te worden. Tracht met de juiste financiële strategie de beste deals te sluiten! De ontwikkelaars baseerden zich bij de ontwikkeling van het spel op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - www.spelvandegoudeneeuw.nl

         Wuwu & Co   (6,99 euro)  

         Het is de koudste winter ooit. Wuwu en haar vriendjes in het bos komen naar het rode huis om jouw hulp te vragen. Je kan het verhaal lezen of beluisteren als je smartphone of tablet neerligt. Als je je toestel rechtop houdt, krijg je echter toegang tot het magische bos in het verhaal. Door een handeling uit te voeren, kan je de personages helpen. Deze vernieuwende en heel mooi geanimeerde app werd veelvuldig bekroond! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://apps.apple.com/nl/app/wuwu-co/id950052386

         Sago Mini Friends (tijdelijk gratis i.p.v. 3,49 euro)  

         Speel mee met je vriendjes van Sago. Geef hen een bezoekje thuis en help Robin het vogelhuisje herstellen, verkleed jezelf met Jinja de kat of smul van lekkers met Harvey de hond. De app presenteert herkenbare situaties voor peuters waarin veel te ontdekken valt. Er zijn geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – sagomini.com/en/apps/detail/friends

         Quick Maths Jr.  (gratis)  

         Kinderen tussen 3 en 7 jaar leren met deze bekroonde app rekenen. Bij het oplossen van de leuke rekenoefeningen kunnen ze monstertjes in elkaar steken die dan in het spel opduiken. De cijferspelletjes worden geleidelijk moeilijker en er komt heel wat aan bod, waaronder cijfers benoemen en schrijven, in een juiste volgorde zetten, optellen en aftellen. Quick Maths Jr. laat kinderen al spelend oefenen met rekenen. De getallen verschijnen hier in allerlei figuren en als monstertjes. Je kan het spel gratis spelen, maar er zijn extra werelden en levels tegen betaling (alle content aan 10,99 euro). (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.getshinythings.com/quickmathjr

         Bandimal   (3,99 euro)   

         Met deze app leren kinderen op een leuke en intuïtieve manier muziek maken. Stel een drumloop op, raak de grappige dieren aan om van instrument te veranderen, melodieën samen te stellen en het tempo aan te passen. De dieren komen tot leven op een hilarische manier terwijl je een liedje maakt. Je kan je composities ook opslaan. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - http://sagomini.com/en/apps/detail/friends

         Maart 2018

         KLEUTERS

         Labo Piiig – Wetenschappelijke experimenten (3,49 euro)

         In dit labo krijgen kinderen een beter zicht op hoe dingen werken. Hier kan je, onder meer, een stroomkring voor een gloeilamp bouwen, een radio in elkaar steken en een vulkaanuitbarsting simuleren. Je leert zo bij over elektriciteit, chemische reacties, radiofrequentie en nog andere thema’s. Meng kleuren, laat planten groeien en maak een vliegenval. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/labo-piiig-wetenschappelijke/id735909511?l=nl&mt=8

         Bee-Bot (gratis)

         Stippel de juiste weg uit voor de bij zodat ze bij de bloemen kan! In een tweede en derde spelletje moet je eieren verzamelen en schapen naar hun hok brengen. Kinderen kunnen een toets voor vooruit, achteruit, linksaf of rechtsaf kiezen en leren zo al spelenderwijze programmeren. De moeilijkheidsgraad verhoogt hierbij. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/bee-bot/id500131639?mt=8

         ScratchJr (gratis) 

         Met ScratchJr kunnen kinderen hun eigen spelletjes en interactieve verhalen programmeren. Door de blokken met elkaar te verbinden, laten ze de figuurtjes bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen ook achtergronden, popjes en geluiden toevoegen. Al spelend lossen ze problemen op, waarbij ze hun reken- en taalvaardigheden ontwikkelen. De app maakt gebruik van de populaire programmeertaal Scratch. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.scratchjr.org

         VANAF 6 JAAR

         Cargo-Bot (gratis)

         In dit puzzelspel leer je logisch denken en maak je kennis met programmeren. Je moet een robot kisten laten verplaatsen en stapelen. De moeilijkheid is dat je hiervoor maar een beperkt aantal stappen hebt. De game werd gemaakt in de programmeertaal Codea. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS - Engelstalig – www.twolivesleft.com/CargoBot/

         Weer (3,49 euro)

         Met deze educatieve app van Tinybop leer je meer over het weer door te spelen met zon, lucht, water, temperatuur, wind en neerslag. Duik in een wolk en zie waaruit ze bestaat. Laat het regenen, sneeuwen, onweren of begin een orkaan. Verken de wisselwerking van zonlicht en water en bestudeer water- en ijsmoleculen en warme en koude luchtdeeltjes. Zie ook hoe de temperatuur de neerslag, planten en dieren beïnvloedt. De apps van Tinybop maken kinderen nieuwsgierig en stimuleren gesprekken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.tinybop.com/apps/weather

         Bodemhelden (gratis) 

         Ga op zoek in de bodem van je tuin, een park, bos, veld of weide en ontdek de bodemhelden! Met deze app kan je de diertjes determineren en leer je meer over het nuttige werk dat ze verrichten. Sommige ruimen afval op, andere verluchten de bodem en maken hem vruchtbaar. Met deze app hebben insecten, weekdieren en andere organismen geen geheimen meer voor je. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.lne.be/interactieve-zoek-app-bodemhelden

         Build a Body : Biology Systems (gratis + betalende content)

         In deze app leer je meer over de anatomie van de mens en van dier- en plantsoorten. Je moet de verschillende onderdelen naar de juiste plaats slepen. Het menselijk lichaam is gratis, voor de anatomie van dieren of planten moet je iets betalen. Bij de mens wordt alles onderverdeeld in zes systemen: het spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, skelet, zenuwstelsel, exocrien systeem en cardiovasculair systeem. Als je een onderdeel kiest, verschijnt een korte uitleg over de werking van het orgaan. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.spongelab.com/game_pages/bab.cfm

         VANAF 12 JAAR

         Swift Playgrounds (gratis) 

         Dit is een app van Apple waarmee je leert programmeren in Swift, Apples krachtige programmeertaal waarmee veel apps tot stand komen. Swift Playgrounds maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de iPad. Door te experimenteren met programmacode en interactieve raadsels op te lossen, maak je unieke programma’s. De code wordt uitgevoerd in een interactieve 3D-wereld die je kunt roteren en vergroten. Bewegende figuurtjes kunnen de stappen van je code uitvoeren. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.apple.com/swift/playgrounds/

         Earth Now (gratis)

         Met Earth Now kan je klimaatgegevens over de hele wereld raadplegen. Je krijgt real-time satellietbeelden en -gegevens te zien over, onder meer, de temperatuur, het zeeniveau, waterverdamping, ozonwaarden, zwaartekracht en CO-uitstoot. Je kan het 3D-beeld van de aarde roteren en erop inzoomen. Zo kan je een kijkje nemen naar speciale weersomstandigheden die zich recent voordeden op een bepaalde plaats. Als je verder klikt, krijg je een satellietbeeld en meer informatie over het fenomeen. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.jpl.nasa.gov/apps/

         Images of change (gratis)

         Dit is een andere app van NASA. Hier worden de gevolgen van natuurrampen, klimaatverandering en menselijke activiteit getoond aan de hand van satellietbeelden. Als je oude en recente beelden van bepaalde landschappen vergelijkt, zie je een opmerkelijk verschil. Bekijk bijvoorbeeld de afnemende sneeuw op de Muirgletsjer in Alaska, de toename van de landbouwgronden in Saudi-Arabië of de verwoestende branden in Colorado. De beelden worden geüpdatet en voorzien van achtergrondinformatie. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://climate.nasa.gov/images-of-change 

         ONZE FAVORIETEN UIT DE VORIGE SELECTIES

         - App Klokhuis ‘ Zoek het uit’ (wetenschappelijke experimenten, vanaf 7 jaar)

         - Star walk (astronomie, vanaf 6 jaar)

         - Planetenreis (astronomie, vanaf 6 jaar)

         - Dierenzoeker (natuur, vanaf 8 jaar)

         - Hopscotch (programmeren vanaf 9 jaar)

         - Toca Builders (bouwen en ruimtelijk inzicht verwerven, vanaf 6 jaar)

         - De Robotfabriek (robots ontwerpen, vanaf 7 jaar)

         - Wolkenkrabbers (bouwen en alles errond, vanaf 6 jaar)

         Februari 2018

         Ticket to Ride : First Journey (2,29 euro)

         Deze kindervariant van het bekende bordspel zit vol leuke animaties en kan met de hele familie gespeeld worden. Je kan het spel op drie verschillende niveaus alleen spelen of samen met drie andere spelers. Reis per trein door de VS en Europa en verbind onderweg de grote steden met elkaar door rails te leggen. Probeer bij elke beurt zoveel mogelijk routes te vervolledigen. De speler met de meeste spoorlijnen wint! De game bevat geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.asmodee-digital.com/en/ticket-to-ride-first-journey/

         Kleine Bouwers (4,49 euro)

         In deze app kan je rijden met een graafmachine, cement mixen, een dak op een gebouw leggen, een kraan besturen of een huis schilderen! Ondertussen gebeuren er ook vreemde dingen, want er gaat wel eens iets fout op een bouwplaats. Er barst bijvoorbeeld water uit een leiding, een bouwvakker valt in een gat of bakstenen worden weggeblazen. De app bevat mooie animaties en er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-builders/

         Boomgaard (3,49 euro)

         Het is tijd om het lekkere fruit in de boomgaard te oogsten. De ondeugende Theo de Raaf probeert echter te snoepen van de sappige kersen, appels, peren en pruimen. Probeer hem voor te zijn, maar pas op, want hij kent heel wat trucjes! Deze app is gebaseerd op het bordspel van Haba. De spelletjes zijn heel intuïtief en er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. Al spelend ontdekt je kind kleuren, vormen en groenten en fruit uit de hele wereld. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/the-orchard/

         Januari 2018

         Mijn eerste app – voertuigen (2,29 euro)

         In deze app kunnen peuters en kleuters negen leuke voertuigen in elkaar puzzelen. Er zijn puzzels van twee tot negen stukken. Kies de juiste voor- en achterkant van het voertuig, zoek de verschillen en balanceer en rol de balletjes in de gaatjes. Al spelend leren kinderen logisch nadenken en vormen herkennen. De mooie tekeningen werden voorzien van animaties. Deze app bevat geen reclame en aankopen. (van 2 tot 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/mijn-eerste-app-vol-1-voertuigen/id473050595?l=nl&mt=8

         Hoopa City 2 (4,49 euro)

         Met de tweede app van Hoopa City kan je nog groter bouwen in 3D-beelden. Ontwerp een eigen stad die aan het water ligt en heel wat mooie gebouwen telt! Met de acht verschillende bouwelementen maak je rails, huizen, luchthavens en nog veel meer. Elk gebouw biedt mogelijkheden die jij moet ontdekken en waarmee je kan experimenteren. Met spelletjes verken je je stad. Bekijk alles vanuit verschillende standpunten, schakel tussen dag en nacht, verken de binnenkant van gebouwen en geef de bewoners kleren en spulletjes. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/hoopa-city-2

         We ARGH Pirates (4,49 euro)

         Kies het ruime sop met de bemanning van kapitein Rose en beleef allerlei spannende avonturen! Los puzzels op, vecht tegen zeemonsters en vind de verborgen schatkisten. Ontdek het verborgen pad door een doolhof van grotten, blaas rotsen op met de kanonnen en vlieg over een kapotte touwbrug. De app zit vol interactie en is mooi geanimeerd met filmische muziek en geluidseffecten. Er zijn geen advertenties en in-app aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/apps/we-argh-pirates/

         ChatterPix Kids (gratis)

         Met deze app kan je alles laten spreken: huisdieren, vrienden, tekeningen en veel meer. Maak een foto, trek een lijn die dan een mond wordt en neem je stem op! Wees lekker creatief met de stickers, kaders en filters die je in de app vindt. Als je tevreden bent met het resultaat, kan je je bewerkte en geanimeerde foto delen met vrienden en familie. Zo kan je leuke berichtjes en kaartjes maken.

         Voor iOS – Engelstalig - http://www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/chatterpixkids/

         December 2017

         Toca Hair Salon : Christmas Gift (gratis)

         In deze app word je de kapper van de Kerstman! Knip, kleur en restyle zijn baard en haar. Als je te veel haar weggeknipt hebt, kan je het terug laten groeien met een speciaal drankje. Je kan ook een grappige kerstboom versieren. Een app om lekker creatief te zijn! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-christmas-gift/

         Zoek de tien verschillen met grappige winter en herfst cartoons (gratis)

         Zoek de tien verschillen in de twintig tekeningen die zich afspelen in de herfst en winter. Je hebt telkens twee minuten om ze aan te duiden. Als je fout bent, verlies je tijd. Als je ten minste acht verschillen hebt gevonden, kom je in het volgende level. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/zoek-tien-verschillen-met-grappige-winter-en-herfst/id937762060?l=nl&mt=8

         November 2017

          

         Wiseland (gratis testen)  

         Wat is rechtvaardig? Wat is een held? Kinderen stellen graag moeilijke vragen. Samen met Sophia en haar robot Phil kunnen ze al spelend heel wat levensvragen verkennen en antwoorden trachten te vinden. De app zit boordevol animatiefilmpjes en spelletjes. De eerste set van vragen is gratis, een bijkomende set kost 0,99 euro. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://redtkids.com 

         Milli en haar vriendjes (2,99 euro)  

         Milli gaat op verkenning om te weten te komen wat slakken het liefst doen. Ze ontmoet hierbij heel wat dieren, maar kunnen zij een antwoord geven op haar vraag? Het lieveheersbeestje Miro vergezelt haar op haar zoektocht. Ondertussen beleven ze heel wat avonturen en leren heel wat bij over de andere dieren. (vanaf 5 jaar) 

         Voor iOS – Engelstalig - http://www.millithesnail.com/?lang=en&page=app 

         Oktober 2017


         Spelfiches
         (gratis) 

         Jeugddienst Don Bosco vzw ontwikkelde deze app met meer dan 200 spelfiches. Hier vind je heel wat ideeën voor tijdens het jaar of op kamp. Je kan zoeken op naam of type van het spel, op leeftijd en terrein. Als je niet kan kiezen, schud dan je smartphone en laat de app beslissen!

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.jeugddienstdonbosco.be/animatie/spelfiches-app 

         September 2017

         Voor de maand september hebben we een aantal leuke apps uitgezocht voor kinderen die beginnen met lezen. In de selectie vind je stimulerende woordspelletjes en verhalen die met hun animatie en interactieve mogelijkheden het leesplezier nog vergroten. We sluiten af met ondersteunde apps die kinderen met dyslexie helpen.

         Bekijk de selectie hier!

         Augustus 2017

          

         Hidden Folks (4,49 euro)

         Deze app zit vol interactieve tekeningen waarin je mensen, dieren en objecten moet trachten te vinden. Je krijgt hiervoor cryptische hints en soms moet je, bijvoorbeeld, een bos kappen, een tent open ritsen of een krokodil porren. Je kan pas de volgende tekening ontgrendelen als je alle objecten gevonden hebt. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot. In donkere ruimtes kan je kiezen voor sepiakleuren in plaats van zwart-wit. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://hiddenfolks.com/

         Motion Math : Hongerige Vis (3,49 euro)

         In dit verslavende spel moet je de hongerige vis snel eten geven. Op zijn buik staat het cijfer dat hij lust. Op het scherm verschijnen luchtbellen met nummers die je moet samenvoegen om het gevraagde getal te krijgen. Als je correcte sommen maakt, groeit de vis en krijgt hij nieuwe kleuren en vinnen. Als je hem met verkeerde getallen voert, krimpt hij weer. Er zijn soms verschillende mogelijkheden om een som samen te stellen. Met Motion Math oefenen kinderen al spelend hun rekenvaardigheden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://motionmathgames.com/motion-math-hungry-fish/

         Wolkenkrabbers (3,49 euro)

         Met deze app van Tinybop kan je de hoogste gebouwen van de wereld verkennen! Construeer een skyline vol wolkenkrabbers, ga op en neer langs alle verdiepingen tot diep onder de grond. Veroorzaak een stroomstoring, blus branden, repareer een kapotte leiding of verstop de toiletten. Kijk hoe sterk de constructie van je gebouw is als er dinosaurussen binnenvallen, de bliksem inslaat of een aardbeving uitbarst. Zo ontdek je hoe een torenhoog gebouw blijft rechtstaan. Met deze app leer je op een speelse manier bij over alles waarmee je rekening moet houden bij de bouw. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/skyscrapers

         Toca Lab: Elements! (2,99 euro)

         In deze app kan je alle 118 scheikundige elementen ontdekken door er al spelend proefjes mee te doen. In het laboratorium vind je een kast met instrumenten waarmee je een element kan laten ronddraaien, opwarmen, bevriezen, magnetisch maken of vermengen met een mysterieuze vloeistof! Zo maak je nieuwe elementen die je dan te zien krijgt in het periodiek stelsel, waar ook de afkorting en het atoomnummer vermeld worden. Ontdek hoe elk element een eigen karakter heeft. Hoe klinkt neon, is goud zwaar of licht, is stikstof hard of vloeibaar? Op een leuke manier word je geïntroduceerd in de boeiende wereld van de wetenschap! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – taal n.v.t. – https://tocaboca.com/app/toca-lab/

         Juli 2017

          

         Sago Mini Road Trip (3,49 euro)

         Ga een stukje rijden met Jinja de kat! Kies zelf een voertuig: een sportieve racewagen, een op en neer verende jeep, een schoenmobiel of zelfs een augurkenauto. Er zijn zes bestemmingen waar je naar toe kan gaan, waaronder de bergen en de stad. Onderweg kan je tanken en de auto wassen. Sago Mini Road Trip is een grappige app waarin kinderen zelf chauffeur kunnen zijn: ideaal dus voor tijdens lange autoritten! (vanaf 5 jaar)

         Voor Android en Windows – Nederlandstalig – https://sagomini.com/apps/road-trip/

         Vakantiebieb (gratis)

         In Vakantiebieb, een app aangeboden door de Nederlandse organisatie De Bibliotheek, kan je tijdens de zomer meer dan 60 e-boeken voor het hele gezin gratis downloaden. De e-boeken voor kinderen en jongeren zijn beschikbaar vanaf 1 juni; het aanbod voor volwassenen vanaf 1 juli. De e-boeken kan je op je smartphone of tablet lezen tot 31 augustus. Je moet je eerst registreren via de app, maar hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek in Nederland. Bij de jeugdboeken wordt het avi-niveau vermeld. Met deze app hebben beginnende lezertjes ook tijdens de vakantie voldoende leesvoer! Zo kunnen ze hun leesvaardigheid op peil houden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://vakantiebieb.nl/

         Veldgids (3,49 euro)

         Met deze app kan je thuis of op je vakantiebestemming de meest opvallende vogels, zoogdieren, vlinders, libellen, veldbloemen en paddenstoelen herkennen. Er zijn meer dan 600 soorten beschreven in deze digitale veldgids. Hou je ontdekkingen bij en deel ze met je vrienden. In de toepassing kan je ook vogelgeluiden beluisteren en de mooie natuurfoto’s van Han Bouwmeester bewonderen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nature2u.nl/veldgids-app

         Juni 2017

          

         Bollo (gratis)

         Maak kennis met Bollo de Beer en zijn vriendjes en ga mee op ontdekkingstocht naar het bos, het strand en de besneeuwde bergen! Hier kan je luisteren naar verhaaltjes, spelletjes spelen en muziek maken. In de app kan je ook afleveringen van de tv-serie De avonturen van Bollo bekijken. Bollo is de mascotte van Landal GreenParks, maar de app bevat geen in-app-aankopen of advertenties. Kinderen zullen veel plezier beleven aan de animaties en interactieve elementen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.landal.nl/thema/kids/ontmoeten/bollo

         This is sand (gratis)

         Maak prachtige kunstwerkjes door met zand in allerlei kleuren te strooien. Je kan een profiel aanmaken om je creaties bij te houden en die van anderen te bekijken. De basisversie van de app is gratis. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je de toolkit voor 2,29 euro aankopen. Hiermee kan je nog beter kleuren mengen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://thisissand.com/

         Rainmaker : the beautiful flood (2,29 euro)

         In deze avontuurlijke puzzelgame probeer je samen met het meisje Tian het geheim van de regen te ontdekken. Je komt samen in verschillende ruimtes terecht en moet proberen het deurtje te bereiken om naar het volgende level te gaan. Met een medaillon verander je Tian in een andere gedaante waarvan je de eigenschappen nodig hebt om de puzzel op te lossen. Zo kan ze een zwevende luchtbel worden, een vierkant massief blok, een opspringende basketbal en een kruipende spin. Op die manier ontwijk je obstakels die je onderweg tegenkomt. Met de mooie vormgeving en mysterieuze muziek dompelt de app je onder in een andere wereld. De puzzels stimuleren je logisch denkvermogen en ruimtelijk inzicht en prikkelen je fantasie. Je kan ook zelf een level ontwerpen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android– Engelstalig - http://www.sweatychair.com/rainmaker/

         Mei 2017

          

         Lego Juniors Create & Cruise (gratis)

         Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen hier figuurtjes maken en voertuigen bouwen en er vervolgens mee racen. Hierbij moeten ze muntjes verzamelen waarmee ze dan toegang krijgen tot nieuwe sets die gemakkelijk kunnen worden opgebouwd. Kinderen krijgen in deze virtuele wereld inspiratie voor hun echte legobouwwerken waarbij ze hun eigen verhaal kunnen bedenken. Er zijn heel wat mooie decors, figuurtjes en voertuigen te ontdekken zoals, bijvoorbeeld, helikopters, vrachtwagens, prinsessen, politieagenten en Batman! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engels – https://www.lego.com

         Tripletto (1,99 euro)

         In dit spannend kaartspel voor 1 of 2 spelers moet je drie dezelfde soorten kaarten verzamelen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar ze leveren niet allemaal evenveel punten op. Je kan met de app ook je eigen kaarten ontwerpen. Gooi kaartjes weg en wissel met je tegenstander. Kinderen oefenen met dit spel hun ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en strategisch inzicht. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.tripletto.nl/

         De Robotfabriek (3,99 euro)

         In de Robotfabriek kan je robots bouwen, testen en verzamelen. Kies uit de verschillende onderdelen en ontwerp je eigen robot. Rust hem uit met vleugels, magneten en andere snufjes. Het is ook mogelijk om hem te laten praten. In een speciale testomgeving kan je tot slot controleren hoe sterk je robot is. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://tinybop.com/apps/the-robot-factory

         Rummikub (2,99 euro)

         Van dit veel gespeelde bordspel bestaat ook een app. Je moet setjes van getallen en kleuren op de juiste manier neerleggen. Met wat tactisch denken en geluk win je zeker de partij! Speel met vrienden of een online tegenstander. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://rummikub.com/

         Hopscotch (gratis)

         Deze app laat kinderen van 9 tot 11 jaar de eerste stappen zetten in het programmeren. Met kleurrijke blokken geef je commando’s aan figuurtjes waardoor je ze kunt laten bewegen, dansen of lijnen trekken. Zo kan je zelf een game of korte animaties ontwikkelen. De uitleg is beknopt, maar je leert het snel door te experimenteren. Programmeren kan in het Nederlands, maar de uitleg van de codes is in het Engels. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://www.gethopscotch.com/

         Memo   (gratis)    

         In dit geheugenspelletje krijg je een aantal kaarten met afbeeldingen die door elkaar geschud en omgedraaid zijn. Er zijn steeds twee kaarten met dezelfde tekening. Tijdens iedere beurt mag je twee kaarten omdraaien. Hoe sneller je de paren terugvindt, hoe meer punten je haalt!

         Voor iOS – Engelstalig – http://vision-apps.com/ 

         Talking Tom Cat   (gratis)  

         Met deze app kun je plezier beleven met een virtuele kat. Deze vreemde kater zegt in een grappig stemmetje na wat je hem vertelt. Je kan hem aaien en verwennen met zijn favoriete eten. Pikante pepers bevallen hem echter niet zo goed... De kat laat ook scheten en kan nog veel meer.

         Voor Android en Windows – Engelstalig – https://outfit7.com/apps/talking-tom-cat-1/

          

         April 2017

          

         Toca Builders (2,99 euro)

         Kinderen kunnen met deze app vanalles bouwen en zo hun ruimtelijk inzicht verbeteren. Toca Builders zit vol humor en slaat de bouwsels automatisch op zodat je ze niet verliest. Je krijgt hulp van zes bouwers met wie je blokken kunt opstapelen, laten vallen of een verfbeurt geven. Zo kan je een eigen wereld creëren! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-builders

         Paint it Back (gratis voor 3 levels)

         Een spook heeft alle schilderijen uit een museum weggejaagd. Jij moet de kunstenaar helpen om alles terug op het doek te brengen. Dit doe je door de juiste vierkantjes in het schilderij te kleuren. Naast het schilderij zie je hoeveel vakjes per rij of kolom ingekleurd moeten worden. Aanvankelijk is het gemakkelijk, maar gaandeweg moet je meer rekenen en opletten dat je niet de foute vakjes kiest. De eerste drie levels met 75 schilderijen zijn gratis. Het volledig spel kost 2,99 euro. (vanaf 8 jaar)

         Voor Android – Engelstalig – http://casuallabs.com/wp/?page_id=24

         Maart 2017

          

         Little Fox Dierendokter (2,99 euro)

         Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. De grappige, mooi uitgewerkte animaties zijn van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, Vleermuis, Konijn, Mol en Uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen hen genezen met enkele behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://apps.apple.com/nl/app/little-fox-dierendokter-3d/id1036517151

         My very hungry caterpillar (3,99 euro)

         App gebaseerd op het populaire prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. De rups kruipt over je scherm in 3D-beelden. Help hem verkennen, til hem op of neem een kijkje in zijn kleurige speelgoeddoos. Je kan hem ook voederen met fruit, hem op een schommel zetten of hem in bed steken. Er vallen nog meer verrassingen te beleven. Iedere dag wordt de rups groter tot hij in een mooie vlinder verandert! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/

         Februari 2017


         Loopimal
         (3,99 euro)

         Kleuters kunnen met deze mooi vormgegeven app dieren laten dansen op muziek die ze zelf componeren. Je kan de muziekinstrumenten in deze app met één vinger bespelen en maakt nooit fouten. Als je het symbool op de tijdlijn verschuift, maakt een ijsbeer, octopus, nijlpaard of ander dier een muzikale loop en een dansje. Laat twee of zelfs vier dieren tegelijk swingen en geniet van het grappige resultaat! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://www.yatatoy.com/loopimal/

         Songify (2,99 euro)

         Spreek iets in en deze app maakt er een liedje van met een beat. Dit zorgt voor heel grappige liedjes die je kan delen via sociale media. Dit kan leuk zijn om verjaardagen of andere speciale momenten te vieren. Je kan beats bijkopen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps

         Sing! Karaoke (gratis of met abonnement)

         Met deze app van dezelfde makers als Songify kan je je favoriete hits zelf inzingen of het beste van jezelf geven in een duet met sterren zoals Kylie Minogue, Justin Bieber en John Legend. Maak een filmpje en deel het resultaat via de app. Iedere dag worden nieuwe nummers toegevoegd. Met een wekelijks, maandelijks of jaarlijks abonnement krijg je toegang tot alle liedjes. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps#sing

         Musyc (gratis liteversie of 3,99 euro voor volledige versie)

         In Musyc kan je op een eenvoudige manier experimenteren met maar liefst 88 instrumenten. Je maakt muziek door vormen te tekenen. Creëer leuke melodieën en ritmes en bewerk het resultaat met een aantal effecten. Sla je nummer op in Dropbox of Soundcloud en deel het via e-mail, Facebook of Vimeo. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://fingerlab.net/portfolio/musyc

         Januari 2017

          

         Raadgedicht (gratis)

         In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://raadgedicht.nl

         December 2016

         Mirror Paint (gratis)

         Met deze grappige app kan je met een enkele lijn tekenen, maar je kan de lijn ook laten spiegelen (ook vierdubbel). Gebruik hierbij zeven verschillende diktes en een groot kleurenpallet om de lijnen of de achtergrond in te kleuren. Het is ook mogelijk om over bestaande foto’s of afbeeldingen uit je album te tekenen. Bewaar je kunstwerkjes en kies voor een inlijsting! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://itunes.apple.com/us/app/mirror-paint/id467938164?mt=8

         Comic Life 3 (4,99 euro)

         Met Comic Life maak je snel en makkelijk stripverhalen van je eigen foto’s. Met speciale effecten kan je foto’s in een tekening of schilderij veranderen en er dan tekstballonnen aan toevoegen. Ontwerp zo een fotocollage in stripvorm. Als je strip af is, kan je hem printen, delen of e-mailen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://plasq.com/downloads/comic-life-for-ios

         November 2016

         Lassa doet boodschappen (0,99 euro)

         Lassa gaat met Konijn langs bij de groenteboer, de bakker, de viswinkel en nog zo’n paar winkels. Voor Konijn duurt het allemaal een beetje te lang. Dit is een app zonder vertelstem die je zelf kan voorlezen. Je kan ook kiezen voor vertelplaten. Het verhaal past goed bij de belevingswereld van peuters. Er is ook een zoekspelletje voorzien waarbij je de boodschappen in de winkel moet zoeken, naar je mandje moet slepen en aan de kassa moet betalen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.studiolassa.nl/Lassa_doet_boodschappen_app

         Een verre reis (1,99 euro)

         Dit ontroerende dierenverhaal van Toon Tellegen gaat over een olifant die op reis vertrekt naar de woestijn. Het interactieve beeldverhaal is voorzien van mooie illustraties in warme kleuren en sfeervolle muziek. Toon Tellegen leest het verhaal voor, maar je kan er ook voor kiezen het zelf voor te lezen. Met de app kunnen kinderen het verhaal ook zelf lezen in hun eigen tempo. Er zijn leuke animaties en er moeten opdrachtjes uitgevoerd worden om naar de volgende scène te gaan. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://verrereis.yipyip.nl

         World of Goo   (2,99 euro)  

         Ontdek de miljoenen lekkere blubberballen van deze game! Door de levende blubber te verslepen en te laten vallen kan je structuren, bruggen, kanonballen, zeppelins en tongen bouwen. In het spel kan je verschillende niveaus doorlopen met steeds nieuwe puzzels en andere vreemde wezens. Deze app prikkelt je verbeelding en werd veelvuldig bekroond. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twodboy.worldofgoofull&hl=nl

         https://apps.apple.com/us/app/world-of-goo/id401301276

         Algodoo  (gratis)  

         Met Algodoo leer je al spelender wijze de wetten van de fysica. Je kan met deze app je uitvindingen vormgeven en uittesten. Met tekenmateriaal, motoren, lasers, veren, touwen en water bouw je fantastische machines of ontwikkel je hippe games in een virtuele wereld. Experimenteer met goud, glas, steen, staal, rubber, helium, hout en ijs. In de app vind je een handleiding die je alle functionaliteiten van Algodoo leert kennen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – www.algodoo.com

         KaleidoPaint  (gratis)  

         Deze app laat je prachtige patronen creëren doordat je penseelstreken tot in het oneindige worden weerspiegeld. Kies uit 17 symmetriepatronen en gebruik de roteer- en zoomfunctie. Je kan punten, lijnen en vlakken van kleur en vorm veranderen. Exporteer je tekeningen als foto of e-mail ze naar je vrienden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://geometrygames.org/KaleidoPaint/index.html

         Minecraft Pocket Edition  (6,99 euro)  

         Met deze heel populaire game kan je alles bouwen wat in je opkomt: van reusachtige torens tot onderaardse achtbanen. De vele spannende functies maken het bouwen heel plezierig. Verken deze avontuurlijke blokkenwereld, ontmoet de heksen en gevaarlijke bendes en verdedig jezelf door kastelen op te richten en wapens in elkaar te steken. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS , Android en Windows – Engelstalig – https://minecraft.net

         December 2015: apps voor een regenachtige dag

         Peter en de wolf   (4,99 euro)   

         Deze app laat kinderen op een leuke manier kennis maken met klassieke muziek. De app werd ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse. Met dit spannende muziekverhaal beleven kinderen ruim 25 minuten kijk-, luister- en leesplezier. Er is ook een voorleesfunctie.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS,  Nederlandstalig - followamuse.nl/producten/peter-en-de-wolf

         November 2015: (voor)leesapps voor kinderen


         November is de maand van de Voorleesweek (steeds de laatste week van november), een jaarlijkse campagne die het belang van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Ze krijgen zo de smaak van boeken te pakken, wat een leven lang leesplezier belooft. We presenteren een aantal apps waarmee voorlezen nog leuker wordt!

         Fundels     

         Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken (iOS) waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

         Timo en het toverstokje  (gratis)  

         Timo knutselt een hondje dat moet kunnen blaffen. Als het niet lukt, gooit hij het hondje op de grond. De staart breekt af en blijkt een toverstokje te zijn. Als Timo ermee begint te zwaaien, gebeuren er vreemde dingen… Het verhaal in deze gratis app wordt door Gerda Havertong voorgelezen, maar je kan het ook zelf doen door je stem op te nemen. Deze bekroonde app zit vol animaties, interactieve elementen en spannende geluidseffecten. Je vindt er ook voorleestips. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.rianvisser.nl/2014/07/timo-en-het-toverstokje-is-terug-en-gratis-te-downloaden

         Oktober 2015: educatieve apps voor kinderen


         Schooltv-Beeldbank
           (gratis)  

         Deze app ontsluit méér dan 3000 educatieve filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, variërend van geschiedenis en kunst tot techniek en natuur. De videoclips worden onderverdeeld volgens het onderwijsniveau: kleuter-, lager en secundair onderwijs. Je kan in het aanbod zoeken via thematische mapjes of via de zoekmachine. De filmpjes werden gemaakt door de NTR (de Nederlandse publieke omroep).

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.schooltv.nl

         Dierenzoeker   (gratis)  

         Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. De meest voorkomende dieren die je in je omgeving kan tegenkomen zijn hier opgenomen. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 300 dieren, waaronder  heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten, die voorkomen in de stadsparken en – tuinen, maar ook binnenshuis. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren.  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - dierenzoeker.nl

         Reptielen en amfibieën van Nederland  (gratis)   

         Deze app geeft je uitgebreide informatie over 35 soorten reptielen en amfibieën die in Nederland voorkomen. Je krijgt foto's van slangen, hagedissen, schildpadden, salamanders, kikkers en padden te zien met heel wat gegevens over hun uiterlijk en waar ze voorkomen. Er is een determinatiesleutel voor het identificeren van soorten en je kan ook geluiden van kikkers en padden beluisteren. ETI BioInformatics ontwikkelde ook apps voor, onder meer, het herkennen van vogels, vlinders, zoetwatervissen en orchideeën. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.naturalis.nl

         Natuurgames Nationale Parken   (gratis)  

         Deze app laat je kennis maken met de twintig nationale parken in Nederland. Elk van deze parken heeft een game waarmee je een wit pootje kunt behalen. Als je alle witte pootjes kan bemachtigen, dan ontvang je een diploma als natuurexpert. Via de spelletjes leer je heel wat bij over de planten en dieren die in de Nederlandse natuur voorkomen. Er zijn ook doe-opdrachten: je kan bijvoorbeeld een slootaquarium of regenwormenpot maken of toveren met kleuren. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig – itunes.apple.com/nl/app/natuurgames-nationale-parken/id721643344?mt=8

         Het klokhuis: zoek het uit   (gratis)   

         Met deze app kan je samen met het gezin wetenschappelijke experimenten doen met spullen die je thuis vindt. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse publieke omroep NTR die ook Het Klokhuis maakten, een 10-delige televisiereeks over wetenschap. Samen met het gezin start je door een vraag op te stellen waarop je het antwoord nog niet weet. Vervolgens begin je te experimenten door op andere vragen een antwoord te zoeken. De experimenten gaan over statische elektriciteit, smelten en vriezen, rollen en drijven en zinken. Voor je begint, krijg je de benodigdheden te zien die je moet verzamelen. Tijdens het experiment kan je ook filmpjes en foto’s vanuit de app maken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - zoekhetuit.hetklokhuis.nl

         Het menselijk lichaam: anatomie voor kinderen   (3,99 euro)  

         Verken met deze app de werking van het lichaam. Elk onderdeel is geanimeerd: kinderen zien een kloppend hart, borrelende ingewanden, ademende longen, een voelende huid en ogen die zien. Zo kunnen ze de menselijke anatomie ontdekken met, onder meer, het skelet, de spieren, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de ademhaling en het spijsverteringsstelsel. De app laat kinderen op een intuïtieve manier het lichaam verkennen waardoor hun nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Ouders kunnen hun kind met deze app heel wat bijleren over het lichaam. Op de website van de makers vind je een gratis handleiding met heel wat weetjes en tips bij het gebruik van de app. Van deze app is er momenteel een 'lite'-versie beschikbaar waarbij een deel van de inhoud gratis te bekijken is. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/the-human-body

         Eenvoudige machines   (2,99 euro)  

         Kinderen kunnen met deze app experimenteren met zes eenvoudige machines: hefbomen, katrollen, hellende vlakken, wiggen, wielen met assen en schroeven. Tijdens het spelen ontdekken ze de werking ervan en de achterliggende krachten. Vernietig een kasteel met een hefboom maar let op voor de draak of maak muziek in een flipperkast met hellende vlakken. Stuur met katrollen satellieten in een baan om de aarde en til klotsende aquaria op met schroeven. Zo leren kinderen op een leuke manier bij over kracht en beweging, acties en reacties, in- en uitvoer, energiebehoud, mechanische voordelen en afwegingen. In de gratis handleiding lezen ouders over activiteiten waarbij ze de machines kunnen uitleggen aan hun kinderen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/simple-machines 

         September 2015: spelletjes voor kinderen


         Hieronder vind je enkele apps met leuke spelletjes voor kinderen van verschillende leeftijden.

         Woord Vlucht  (gratis voor basisversie)  

         Met deze app moet je woorden zoeken in het rooster. Je krijgt hiervoor een minuut de tijd. Een spel bestaat uit verschillende rondes waarbij het te vinden woord steeds langer wordt. Vind je het woord niet binnen de tijd, dan is het spel afgelopen. Bij de gratis versie moet je horizontaal zoeken naar woorden. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, stijgt de moeilijkheidsgraad en moet je ook verticaal en diagonaal woorden opspeuren.  Woord Vlucht is ook beschikbaar met Engelse, Franse, Duitse of Spaanse woordenlijsten. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig -  itunes.apple.com/nl/app/woord-vlucht/id473648232?mt=8

         Woorden Raden  (gratis voor basisversie)  

         Deze app van dezelfde ontwikkelaar als Woord Vlucht is een sympathieke variant op het klassieke galgje. Binnen acht zetten moet je het juiste woord raden. Je kan hierbij enkele letters kopen. Bij de gratis versie is alleen het gemakkelijke niveau beschikbaar waarbij je altijd vijfletterwoorden krijgt, drie letters kan kopen en acht fouten mag maken. Je kan ook Engelse, Franse en Duitse woorden zoeken of binnen de categorie 'dieren', 'geografie' of 'groente en fruit' spelen. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, krijg je ook moeilijkere niveaus waarbij de woorden tot zeven letters lang kunnen zijn. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/woorden-raden-galgje/id517494182?mt=8 

         Augustus 2015: creatieve en actieve apps


         Deze apps zijn een leuk tijdverdrijf voor kinderen. We selecteerden zowel apps om buiten te spelen en actief te zijn, als enkele creatieve apps.

         Muse-app   (gratis)   

         Ook met deze app kan je lekker creatief zijn. Je kan je eigen kunstwerken samenstellen aan de hand van fragmenten uit wereldbekende schilderijen van, onder andere, Vermeer, Michelangelo, Cranach en Rembrandt. Je selecteert je favoriete afbeelding en brengt het naar een wit doek waar je het kan vergroten en verplaatsen. Zo creëer je  een eigen schilderij dat mooi, grappig, mysterieus of dramatisch kan zijn en dat je kan opslaan en delen met vriendjes. Deze app laat je op een leuke manier kennismaken met beroemde kunstwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Indien je niet genoeg hebt aan de aangeboden afbeeldingen kan je er nog meer aankopen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS, Engelstalig - www.museapp.org