08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps voor kinderen

We selecteren iedere maand leuke en geschikte apps voor kinderen. Ze zorgen voor ontspanning of geven informatie mee op een speelse manier.

Apps voor volwassenen vind je hier.

Augustus 2022

In de selectie kinderapps voor augustus ga je mee met de brandweer en nodigt Elmo uit Sesamstraat je uit om te komen spelen. In de andere apps leer je letters en klanken verbinden, kom je alles te weten over de dieren uit het Amazonewoud en schiet je op noten om beter piano te spelen.

Kleine Brandweerkazerne (3,99 euro) 

Ga mee op pad met de brandweer en help branden blussen en dieren redden! Ontdek ook de kazerne en neem een kijkje in de keuken, slaapruimte en de brandweerauto. De verschillende kamers in de kazerne zitten vol leuke animaties en geheimpjes. Zoek naar de verschillende voorwerpen. Je kan de app offline spelen. Er zijn nog optionele in-app-aankopen tussen 0,99 en 2,99 euro per item. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Elmo’s World And You (4,99 euro) 

Je kan met Elmo uit Sesamstraat verschillende spelletjes spelen waarin je creatief kan zijn en van alles kan bij leren. Tel muizen en zeesterren, maak mooie tekeningen op het scherm en kleef er stickers bij, vang een poes en hond, maak mooie zandkastelen op het strand, raad het juiste ding en speel piano, tamboerijn en drums met Elmo. Ontmoet de gekke Mr. Noodle en bekijk ook Engelstalige filmpjes uit het televisieprogramma. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS - Engelstalig

Busy Shapes & Colors (3,99 euro)

In dit puzzelspel voor kinderen van 4 tot 8 jaar moet je vormen herkennen en draaien en bewegen om ze in de juiste opening te krijgen. Je moet de vormen in relatie tot elkaar bekijken en zien welke bij elkaar passen door bijvoorbeeld hun grootte te vergelijken. Het spel wordt met ieder level wat moeilijker en uitdagender. Er zijn hindernissen die je moet nemen en ook verborgen vormen en objecten. In een hoger level moet je gereedschap gebruiken om de vormen te bewegen of zijn de vormen al uit zichzelf aan het bewegen! (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Letters en klanken (gratis)

In deze gratis app van Dennis van Duin kunnen kinderen oefenen met letters en klanken. Maak kennis met de schooluitspraak en de alfabetische uitspraak, oefen met lezen en plaats de juiste letters in het woord! Bij de schooluitspraak zie je naast de letters ook de verschillende klanken. Door de letters aan te klikken hoor je de uitspraak. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Hoe gaan dieren te werk? (3,99 euro)

Verken het Amazonewoud en enkele dieren die er leven: de ara, sidderaal, pijlgifkikker, slingeraap, anaconda, roze rivierdolfijn en jaguar. Leer bij over hun skelet, voortplanting, spijsverteringstelsel, zenuwstelsel en bloedsomloop en laat je verbazen door wat ze allemaal kunnen. Zo ontdek je hoe de kikker zijn prooi vangt, hoe de aap zijn ledematen gebruikt, hoe de jaguar in het donker kan zien en nog veel meer. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

Paglano  (gratis)

Paglano werd ontwikkeld voor beginnende pianisten en helpt hen om sneller noten terug te vinden op de piano. Het is een eenvoudig schietspel dat je kan spelen op momenten dat je niet aan je instrument kan zitten. In het spel moet je noten van een notenbalk schieten. Je kiest of je de G- of F-sleutel wil oefenen en welk moeilijkheidsniveau (met of zonder kruisen of mollen). Als je de game veel speelt, zal je stilaan piano spelen zonder dat je hoeft na te denken waar de noten liggen! (vanaf 6 jaar)

Voor iOS - https://www.paglano.com

Juli 2022

Met de apps van deze maand kan je lekker creatief zijn met bouwstenen of handgemaakt speelgoed. Je kan ook vanuit de sofa of onderweg in de auto zandkastelen maken of aan wetenschap doen. Of speel leuke spelletjes in de Efteling app en maak een virtueel bezoek aan het attractiepark.

Hey Duggee: Sandcastle Badge (gratis)

Maak de hele zomer lang zandkastelen op het strand met deze gratis app van Hey Duggee. Alle figuurtjes uit het gelijknamige televisieprogramma van de BBC komen erin voor. Duggee organiseert tijdens de zomervakantie een uitstapje naar zee. Help de Guppies om hun zandkasteelsticker te verdienen. Neem een emmer en schepje, zoek nat zand en maak een mooi kasteel. Je kan het vervolgens versieren met zeewier, schelpen en andere versieringen. Vergeet er geen vlaggetje op te zetten! Deze app speel je offline. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android 

Efteling Kids (gratis)

Deze gratis app van de Efteling zit boordevol spelletjes en brengt de sprookjeswereld van het attractiepark tot leven bij jou thuis. Bekijk de video’s, luister naar de verhaaltjes uit het Sprookjesbos of breng een virtueel bezoekje aan het park door op de attracties te klikken. Je kan tekenen en kleuren, puzzelen, memory of zoek-de-verschillen spelen en muziekjes maken. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Pok Pok Playroom (gratis testen voor 7 dagen, daarna met abonnement)

In deze app kunnen kinderen vrij bouwen, knutselen en experimenteren met stukken virtueel speelgoed. De handgemaakte illustraties en geluiden zijn kalmerend en ontspannend. Door het vrij spel, zonder competitie of juiste of foute handelingen, worden kinderen niet overprikkeld. Je kan de app 7 dagen gratis uittesten. Daarna moet je een abonnement nemen (9,49 euro per maand of 63,99 euro voor een jaar). (vanaf 3 jaar)

Voor iOS

Toon Blocks (gratis)

Toon Blocks is een eenvoudige cartoon-editor waarmee je heel wat eigen creaties kan maken. Er zijn bouwstenen die je kan rangschikken, roteren en combineren. Bouw een huis of kasteel met stenen of hout. Tover zeilschepen, ruimtevoertuigen of robots tevoorschijn en zet grappige scènes met piraten, oude krijgers of dinosaurussen in beeld. Tot slot kan je ook nog achtergrondlandschappen, stripfiguren en -effecten of decoraties toevoegen. Er zijn nog enkele optionele in-app-aankopen. Deze app speel je offline. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Light & color by Tinybop (2,99 euro)

Ontdek in deze app van Tinybop hoe licht gemaakt is, hoe het beweegt en wordt weerkaatst en hoe het kleuren creëert. Er valt heel wat te experimenteren: meng kleur en licht, speel met prisma’s, spiegels en lenzen en verschillende lichtbronnen, maak een regenboog of kijk door de ogen van een bij of hond of iemand die kleurenblind is. Al spelend doe je aan wetenschap! Deze app speel je offline (vanaf 6 jaar)

Voor iOS 

Juni 2022

Met de kinderapps van deze maand kan je een kabouterdorp uitbouwen of met robot Cosmo alles leren over de ruimte. Ontmoet ook Alfie en help hem bij het optrekken van zijn boomhuis of maak je eerste liedjes als een echte muzikant! Oudere kinderen kunnen spannende avonturen beleven met de game Oceanhorn.

Music Superheroes (3,49 euro)

Speel samen met Mathy en Matteo en zet je eerste stappen als muzikant. In deze kleurrijke app met grappige figuurtjes hoor je de geluiden van wel 40 muziekinstrumenten. Je leert bij over noten, tempo en ritme en kan zelf muziek maken. In de lesjes kan je zelf al noten spelen en moet je het juiste ritme en tempo trachten te vinden. Neem ook je eigen stem op en voeg het toe aan het lied van de superhelden! (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS - Engelstalig 

App Store 

Hocus Pocus Alfie Atkins (gratis lightversie, volledige app voor 4,99 euro)

Maak kennis met Alfie en help hem bij het bouwen van zijn boomhuis. Tijdens het bouwen ontmoet je andere figuren en kan je veel spelen: leer, onder meer, tovertrucs en liedjes, vecht tegen piraten of ga op schattenjacht! Er zijn ook nog wat taakjes te doen in het huis en je mag de woonst ook versieren. Het populaire personage Alfie werd bedacht door de Zweedse jeugdauteur Gunilla Bergström. Kindvriendelijke app zonder in-app-aankopen en advertenties. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig 

App Store 

Play Store

Sago Mini Dorp (3,99 euro)

Bouw met kabouter Astrid en Tom aan een nieuw dorp en zie hoe het tot leven komt. Met blokken die je kan verslepen, bouw je huizen, winkels of wolkenkrabbers. Je kan ook een knusse hut van bouwstammen maken. Hoe meer deurtjes en raampjes, hoe meer kabouters er komen wonen! In het dorp kunnen ze dan boodschappen doen, een toneelstuk bekijken of op bezoek gaan bij hun vrienden. Deze app vol leuke animaties en verrassingen stimuleert de creativiteit van peuters en kleuters. Sago heeft ook heel wat andere leuke spellen voor deze leeftijd. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

App Store 

Play Store

AR-Kid Space (0,99 euro)

Deze app maakt gebruik van Augmented Reality om kinderen tot 9 jaar kennis te laten maken met de ruimte. Met de camera van je tablet of smartphone krijg je indrukwekkende beelden uit de ruimte te zien. Lanceer een raket in je eigen kamer of bekijk de aarde vanuit het perspectief van de maan. De robot Cosmo vertelt je wat je aan het bekijken bent. Hij weet alles over de maan, ruimtevaarten, het zonnestelsel en de planeten en wat astronauten allemaal doen. Door de AR-beelden lijkt het alsof je er zelf bij bent! Zonder in-app-aankopen of advertenties. (vanaf 4 jaar) 

Voor iOS en Android – Engels- of Franstalig 

https://ar-kid.space/en/ en Play Store

Oceanhorn  (7,99 euro)

In deze avonturengame met prachtige graphics en muziek ga je op zoek naar je verdwenen vader. De enige aanknopingspunten die je hebt, zijn een oud notitieboekje en een mysterieuze halsketting. Je moet verschillende eilanden verkennen die vol geheimen, raadsels en gevaren zitten. Leer vechten met het zwaard en versla de monsters, gebruik toverkracht en ontdek oude schatten die je helpen op je ontdekkingstocht! (vanaf 11 jaar) 

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.oceanhorn.com/oceanhorn

Mei 2022

Met de selectie apps van deze maand kan je werken op de boerderij, een stad verkennen met de figuurtjes van Toca Boca en educatieve spelletjes spelen met Masha en de dieren. Voor peuters is er een app om te leren tellen en kinderen vanaf 9 jaar kunnen bouwen met oneindig veel mogelijkheden in de spannende wereld van Minecraft. 

Tellen voor peuters 123 (0,99 euro, gratis testversie)

Peuters leren tellen en cijfers rangschikken van klein naar groot. Als ouder kan je de moeilijkheidsgraad instellen. Leer bij het tellen ook de namen van, onder meer, je favoriete dieren of speelgoed. Er wordt hierbij gewerkt met tien thema’s waaronder voertuigen, vormen, eten, dieren of alledaagse voorwerpen. Een stem spreekt de woorden uit en geeft positieve feedback bij juiste antwoorden. (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS – Nederlands

Kleine boeren (3,99 euro)

In deze app kan je in een tractor rijden, het land ploegen en maïs, tarwe en zonnebloemen zaaien. Haal vervolgens de oogst binnen met de grote oogstmachine! Zorg ook voor de varkens, kippen en koeien, geef ze voer en water en vergeet niet hun stallen schoon te maken. Op de twee boerderijen zijn grappige animaties verstopt die je moet ontdekken! (vanaf 3 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Masha and the Bear games (gratis testversie, volledige app voor 8,99 euro)

In 30 educatieve spelletjes verken je de sprookjesachtige wereld van Masha en haar dierenvrienden uit het gelijknamige televisieprogramma. Zo kan je leuke tekeningen inkleuren, woorden in verschillende talen leren, voorwerpen en schaduwen memoriseren, vormen en verschillen herkennen, puzzelen, muziek maken met verschillende instrumenten en de getallen van 1 tot 10 leren. Je kan de app gratis uitproberen. Als je hem aankoopt voor 8,99 euro, heb je toegang tot alle spelletjes en verwijder je de reclame. (vanaf 4 jaar) 

Voor iOS en Android – Engels- en Franstalig 

Toca Life : City (3,99 euro)

Ga op verkenning in de stad en ontdek leuke locaties. Je kan de karakters aanpassen door andere kleren aan te doen of hun haarkleur te veranderen. Er zijn 6 locaties en 34 figuurtjes om mee te spelen. Bezoek het winkelcentrum, de eetkraampjes, de schouwburg, de kapper, de kleermaker of nodig vrienden uit in je flat. Je kan filmpjes maken en verhalen bedenken. Zo kan je ook een toneelstuk opvoeren in de schouwburg. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar) 

Voor iOS en Android

Minecraft (6,99 euro)

Verken een oneindige wereld en bouw van alles, van kleine hutten tot grootse kastelen. In de Creative-modus speel je met onbeperkte middelen. In de Survival-modus moet je graven en wapens en harnassen maken om je te verdedigen tegen gevaarlijke meutes. Speel alleen of samen met vrienden. Je kan ook een abonnement nemen op Minecraft Realms (vanaf 3,99 euro per maand) of het gratis uitproberen voor 30 dagen. (vanaf 9 jaar) 

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

April 2022

Met de selectie apps van deze maand kan je puzzelen en een spel spelen waarin je spullen uit de tuin moet verzamelen. Verder leer je kleuren en vormen met Dino Tim, een vreemde taal met Emma en programmeren met de games van Tynker Junior.

Super Puzzel – Legpuzzel spel (18 puzzels gratis, alle puzzels voor 2,99 euro) 

In deze app vind je meer dan 100 puzzels tussen 6 en 72 stukken met 3 verschillende moeilijkheidsgraden. Je kan er 18 gratis spelen. Op het scherm kan je de stukken draaien en verplaatsen tot ze passen zoals bij een echte puzzel. Je krijgt mooie illustraties te zien van, onder meer, draken, dinosaurussen, dieren en piraten. Bij elke afgewerkte puzzel krijg je een beloning. Het aanbod en de prijzen in de Appstore en Google Playstore verschillen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Tuintje van Lassa (0,99 euro)

In dit strategisch verzamelspel voor maximum 4 spelers neem je stapje voor stapje iets uit de tuin. Wie als eerste het eigen bakje vol heeft, wint. Kies uit twee verschillende spelletjes: het Moestuinspel en het Tulpenspel. Je zet stapjes in de tuin en verzamelt drie of vier dezelfde spullen. Door een variant te spelen waarin de spullen maar even zichtbaar zijn, kan je ook je geheugen trainen. Dit is een spel zonder reclame, in-app-aankopen en tijdsdruk. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Dino Tim (gratis basisversie, volledige versie voor 2,99 euro)

Enkele grappige heksen hebben Tims familie ontvoerd. Een goede heks leert je vliegen zodat je figuren kan verzamelen om de heksen om te toveren in dieren. Met Dino Tim leren kinderen al spelend kleuren, geometrische vormen en hun eerste woordjes in een vreemde taal. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – in diverse talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans

Kinderen talen leren met Emma (drie thema’s gratis, volledige app met abonnement van 3,49 euro tot 28,99 euro per maand) 

Met de spelletjes in deze app maken kinderen op een speelse manier kennis met andere talen. Er zijn 7 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Pools en Esperanto. Er zijn 34 thema’s waaruit je kan kiezen, waaronder boerderij, alfabet, getallen, school en het lichaam. Kies de juiste afbeelding, speel memory, maak een puzzel of doe een quiz. Je hoort telkens de uitspraak van het woord en ziet hoe het geschreven is. Drie thema’s in de app zijn gratis. Om alles te kunnen afspelen, moet je een abonnement nemen. De app houdt ook vorderingen bij. Deze app is ook geschikt om Nederlands te oefenen. De uitspraak is wel Nederlands, niet Vlaams. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.leerkinderentalen.nl

Tynker Junior : coding for kids (gratis basisversie, alle levels voor 5,49 euro per maand of 54,99 euro per jaar) 

Kinderen tussen 5 en 7 jaar leren met deze app al spelend programmeren. In 7 verschillende games krijg je meer dan 200 codeervraagstukken. Zo kan je in een fabriek robots herstellen of een onderwateravontuur beleven waarbij je Gillie de goudvis helpt bij het verzamelen van munten. Om de figuurtjes in het spel te bewegen moet je blokjes verbinden. Bezoek in de app ook de studio’s waar je al programmerend animaties, verhalen en muziek creëert. Met Tynker Junior leer je logisch denken. Oudere kinderen kunnen de app Tynker downloaden waar je nog meer bijleert over programmeren. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android

Maart 2022

In de selectie van deze maand vind je leuke apps voor kinderen met groene vingers. Er is ook een gratis app voor wie graag met auto’s speelt en een educatieve app om het rekenen te oefenen.

Dr. Panda Moestuin (3,99 euro)

Help Dr. Panda bij het kweken van groenten en fruit voor zijn dierenklanten. Als een echte boer mag je graven, ploegen, zaaien, planten, water geven en oogsten. Maar er wachten nog meer taakjes op jou in de moestuin! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

Toca Lab: Plants (3,99 euro)

Experimenteer met verschillende soorten planten, ontdek hun eigenschappen en creëer nieuwe soorten! In de app kan je op vijf plaatsen proefjes uitvoeren. Kijk hoe de plant reageert op licht en in water. Tracht te achterhalen wat haar favoriete voeding is. Je kan je plant ook klonen zodat je vijf kleine plantjes krijgt om testen op uit te voeren. Tot slot is er nog een machine waarmee je twee planten kunt kruisen. Met deze app word je een echte plantenkenner! (Vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android

Planten (€ 1,99)

Dit is een app waarin kinderen een aantal ‘biomen’ kunnen verkennen, zoals een bos en de woestijn. In de app kan je het effect zien van verschillende weersomstandigheden, het verstrijken van de seizoenen en de interactie tussen planten en dieren. Ook de bodem kan verkend worden, je kan zaadjes planten en planten in detail bekijken. De app is ontworpen om vrij te verkennen, er zit dus geen spelelement in. Op de site van Tinybop is een handleiding beschikbaar. (4 tot 10 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig (beschikbaar in veel talen)

Trucks (gratis)

Kinderen die van auto’s en vrachtwagens houden, zullen deze app geweldig vinden. Maak een vuile auto proper in de carwash of breng een auto naar de bandencentrale met de takelwagen. Spring in de vuilniswagen om de straten proper te maken en leer bij over sorteren en recycleren. Regel de snelheid van heel wat verschillende voertuigen met de verkeerslichten. Tot slot kan je ook nog met een bulldozer en kiepwagen rijden. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android

Garfield's count me in (gratis)

Garfields vriendjes werden ontvoerd door buitenaardse honden. Garfield springt in zijn ruimteschip om ze te redden. Op de planeet waar hij naar toe reist, wordt hij achtervolgd door beestjes met nummers op hun buik. Zij kunnen hem helpen om zijn maatjes te vinden. Door rekensommen op te lossen, kan Garfield hen bevrijden. In deze leuke app komen alle rekenonderwerpen van de basisschool aan bod: cijfers, tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Het spel past zich automatisch aan op het niveau van het kind. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig

Februari 2022

In onze selectie kinderapps van deze maand kunnen kleuters educatieve spelletjes spelen met Bobo, naar hartenlust kleuren en ’s avonds circusdieren in bed stoppen. Oudere kinderen kunnen lekker creatief zijn in het maken van een stopmotionfilmpje of game.

Slaap Lekker Circus (3,99 euro)

Deze app is het vervolg op de heel populaire app “Slaap Lekker” van Fox and Sheep. Kinderen kunnen hier acht circusdieren naar bed brengen door het licht uit te doen of kaarsjes uit te blazen. Elk dier toont enkele kunstjes voordat het gaat slapen. De app brengt een mooi verhaal met lieve dieren en slaapliedjes en kan zo goed gebruikt worden als dagelijks instopritueel. Kunstenares Heidi Wittlinger maakte de prachtige illustraties en animaties. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Kleurplaten voor kinderen (gratis liteversie)

Kinderen van 2 tot 5 jaar kunnen zich met deze app als echte kunstenaars voelen. Er zijn verschillende plaatjes die ze met mooie kleuren, stickers en glitters kunnen inkleuren en versieren. De dierenset is gratis, andere sets kan je bijkopen voor 1,99 euro. Met deze app ontwikkelen kinderen hun creativiteit en leren ze werken met een elektronisch apparaat. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

  Bobo spelen (gratis)

  Het konijn Bobo nodigt je uit in zijn tuin en speelboom, waar van alles te ontdekken valt. In deze app kunnen kleuters meer dan 15 verschillende spelletjes spelen die aansluiten bij hun ontwikkeling. Ze leren letters en cijfers gebruiken, spelen met verhoudingen, kijken en vergelijken en verschillende vormen verslepen. In de garage leren ze Engelse woorden en er zijn ook hutten waar ze liedjes kunnen beluisteren en filmpjes kijken. De app kan je ook offline afspelen. (vanaf 3 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Bloxels : build your own games (gratis spelen)

  Met Bloxels kan je een eigen game ontwerpen zonder dat je moet kunnen coderen. Maak je eigen figuurtjes, geef hen speciale krachten en pas hun grootte, snelheid en vaardigheden aan. Geef je gamewereld kleur en vorm met pixels. Je kan hierbij gratis elementen gebruiken zoals piraten, ninja’s of zelfs duiven. Met blokken bouw je een game met schermen onder elkaar of naast elkaar. De blokken kunnen van alles zijn zoals hindernissen, landschapselementen, vijanden, acties, dialoog of vloeistof. Bedenk ook logicapuzzels waarbij je sleutels nodig hebt om deuren te openen. De gemaakte games kan je gratis spelen in de app, maar om zelf een game te ontwerpen, moet je een abonnement nemen (3,99 euro voor een maand of 19,49 euro voor een jaar). (vanaf 6 jaar)

  Voor iOS en Android 

  Stop Motion Studio (liteversie gratis; alle functies voor 4,99 euro) 

  Met deze app kan je gemakkelijk met je tablet of smartphone je eigen stop motion filmpjes maken. Zo breng je speeltjes of knutselwerkjes tot leven en zet je eerste stappen in het maken van films! (vanaf 6 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Januari 2022

  Deze maand staat poëzie in de kijker! We gingen op zoek naar enkele leuke kinderapps rond poëzie en vulden dit ook aan met interessante websites.

  Puzzling Poetry Schatkist (gratis)

  In dit verslavend schuifspel is alle kleur uit de wereld verdwenen. Je kan de kleuren terugbrengen door gedichten in elkaar te puzzelen. Al spelend leer je poëzie van 12 bekende dichters kennen, waaronder Annie M.G. Schmidt, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen. Tot slot kan je je eigen gedicht maken. (vanaf 8 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Zacht zijn de wolken (3,59 euro)

  Hier kan je luisteren naar tien gedichten over begrippen als zacht, hard, lang en kou. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Een auto rijdt hard, maar een kokosnoot is ook hard. Hoe zit dat nu? De gedichten nodigen je uit om te filosoferen met je kind door samen beeld- en taalspelletjes te spelen. Tik het plaatje aan en kijk wat er gebeurt! Oudere kinderen kunnen ook zelf gedichten maken, bewaren en versturen. (van 3 tot 10 jaar)

  Voor Android – Nederlands

  Raadgedicht (gratis)

  In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

  Book creator (€2,99)

  Het Poëziepaleis in Groningen organiseert poëzieactiviteiten voor kinderen en jongeren. In deze gratis les (pdf) geeft Rian Visser je heel wat tips om mooie gedichten te schrijven. Je kan er oefenen met een gedicht over je grootouders. Bedenk welke dingen bjj je opa en oma thuishoren en beschrijf wat ze ermee doen. Schrijf een dialoogje en teken er een strip van of maak een fotostrip. Wat zouden je opa of oma graag willen of kwijt geraken? Wat zouden ze graag ruilen? Stap voor stap leert Rian je dinggedichten, stripgedichten en grappige advertentiegedichten maken. Rian verwijst naar de app Book Creator om een fotostripgedicht te maken.

  Voor iOS - Engelstalig

  School der Poëzie (website)

  De Nederlandse Stichting School der Poëzie organiseert lesprogramma’s waar kinderen en jongeren op een leuke en inspirerende manier kennis maken met poëzie. Ze leren er ook zelf gedichten schrijven en performen. Op de website lees je hun mooiste pennenvruchten. Je kan ook poëzieclips bekijken waarin bekende gedichten visueel worden voorgesteld.

  https://www.schoolderpoezie.nl/gedichten

  Poëziecentrum (website)

  Op de website van het Poëziecentrum in Gent ontdek je welke auteurs vandaag de beste kindergedichten schrijven en vind je links naar alle activiteiten en evenementen rond poëzie. Je wordt doorverwezen naar zusterwebsites en kan ook podcasts beluisteren.

  https://poeziecentrum.be/gouden-po%C3%ABziemedaille-po%C3%ABziesterren

  December 2021

  Deze maand kan je apps ontdekken om je uit te leven met muziek en origami. Peuters en kleuters kunnen grappige dieren maken en al getallen en letters leren. Oudere kinderen kunnen een raadselachtig denkspel spelen in het oude India.

  Hey Duggee: the Christmas Badge (2,99 euro)

  In deze kerstapp van Hey Duggee kan je enkele spelletjes spelen met de vertrouwde figuurtjes van het gelijknamige televisieprogramma. Beur Clarence terug op door hem te tonen wat er zo leuk is aan Kerstmis! Maak een leuke kersthoed, leer kerstdeuntjes spelen op het keyboard, bouw aan een huis uit peperkoek, zoek naar de verborgen aardappel, maak een Christmas Cracker en open cadeautjes met Duggee!

  Voor iOS en Android – Engelstalig

   Kleutereiland  (gratis)

   Je kan met deze app oefenen met het voorbereidend lezen, tellen en rekenen. De vragen, opdrachten en menu’s worden ook uitgesproken zodat kinderen zelfstandig de app kunnen gebruiken. Ze kunnen gemakkelijk vragen herhalen of zelf kiezen wat ze gaan doen. Bij de instellingen kunnen ouders de moeilijkheidsgraad bepalen. Zo kan je je kind laten oefenen met getallen tot 5, 10, 15 of 20 of aangeven hoeveel opdrachtjes ze moeten maken. (van 3 tot 6 jaar)

   Voor iOS en Android – Nederlandstalig 

   Animal Muddle (gratis) 

   Peuters en kleuters zullen deze grappige app geweldig vinden. Met verschillende lichaamsdelen kan je een herkenbaar dier samenstellen of net een heel gek beest. Door erop te tikken gaat je dier bewegen en geluiden maken. Met een knop onderaan worden de dieren nog meer door elkaar geschud! (vanaf 2 jaar)

   Voor iOS en Android

    Music4Kids (gratis basisversie, volledige app voor 1,99 euro)

    Met deze app kan je muziek schrijven en spelen op hetzelfde moment. Als je de geplaatste noten verschuift, bedenk je eigen deuntjes. Er zijn ook spelletjes waarbij je muziek moet herkennen. Al spelend leer je bij over muziek, ontwikkel je je creativiteit en je muzikaal gehoor. (vanaf 3 jaar)

    Voor iOS

    Origami voor kinderen (Juf Jannie) (1,99 euro)

    Maak mooie vouwwerkjes met deze app van Juf Jannie. Volg de verschillende stappen aan de hand van duidelijke foto’s en instructiefilmpjes. Kies uit 40 verschillende origamipatronen die je ook kan printen. Veel plezier bij het vouwen en spelen met je werkjes! (vanaf 6 jaar)

    Voor iOS – Nederlandstalig

    Mystic Pillars (3,99 euro)

    Reis terug in de tijd naar het India uit de Oudheid. Als mysterieuze reiziger kom je in het Koninkrijk van Zampi terecht dat sinds de droogte al zijn welvaart verloor. Door denkpuzzels op te lossen, kan je de magische pilaren die het water tegenhouden vernietigen. De vormgeving van deze app is indrukwekkend. (vanaf 9 jaar)

    Voor iOS en Android – Engelstalig

     November 2021

     Deze maand stellen we in het kader van de Voorleesweek, die loopt van 20 tot 28 november, enkele apps voor waarin je zelf kan voorlezen of wordt voorgelezen. Je vindt er een schat aan verhalen voor alle leeftijden, waaronder eerste leesboekjes, avonturenverhalen, griezelverhalen en dierenverhalen. Probeer zeker ook eens een podcast uit!

     Vos en Haas   (9,99 euro) 

     De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 4 jaar)

     Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      Thuis bij muis   (gratis)

      Deze app leert je spelenderwijs rijmen. De verhalen zijn zo geschreven dat kinderen mee kunnen rijmen en zelf de zinnen kunnen afmaken. Door mee te rijmen leren kinderen klanken herkennen, een belangrijke vaardigheid die ze nodig hebben om te leren lezen. Je kan de verhaaltjes lezen of laten voorlezen. (vanaf 2 jaar)

      Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      Lezen maar!   (gratis)   

      Uitgeverij Die Keure heeft een aantal apps ontwikkeld voor kinderen die leren lezen. Ze volgen ook de leesmethode van de boekjes in de reeks Mol en Beer.  Met verschillende voorleesfuncties en oefeningen kan je de beginnende lezers naargelang hun vorderingen ondersteuning bieden. Je kan het verhaaltje laten voorlezen en elk woord doen oplichten. Een andere optie is kinderen laten meelezen. Stel het aantal seconden in die je kind nodig heeft om een woord zelf te lezen. Na het verstrijken van deze tijd wordt het woord dan voorgelezen. Tot slot kunnen kinderen ook op hun eigen tempo zelfstandig lezen. Als ze een moeilijk woord tegenkomen, kunnen ze erop tikken om te horen hoe het woord klinkt. (vanaf 6 jaar)

      Voor iOS en Android – Nederlandstalig

      TaleThings  (0,99 euro per verhaal)  

      Van ontwikkelaar TaleThings kan je drie vertelapps downloaden: het Noorse volksverhaal 3 Geitjes en een Trol en de klassieke fabels De Raaf en de Vos en De Schildpad en de Haas. De verhaaltjes zijn mooi geanimeerd en zitten vol interactieve effecten. Als je je apparaat draait, krjig je een 3D-effect. De dierenverhalen worden voorgelezen door een professionele acteur en je kan tegelijkertijd de tekst volgen waarin de woorden worden opgelicht. Je kan de app ook afspelen in het Engels, Spaans en Frans en zo een vreemde taal oefenen. (vanaf 3 jaar)

      Voor iOS en Android – Nederlandstalig

       Kinderpodcasts   (gratis)    

       Op de website Kinderpodcast.nl vind je heel wat verhalen die worden voorgelezen aan kinderen van 3 tot 14 jaar. Ontdek de luisterverhalen van Ridder Muis, de Magische Eenhoorn, de Nachtwacht, Koning van Katoren en nog veel meer. Volgens onderzoek reageren kinderen creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie. Ze leren met het gesproken woord ook ideeën die ze zich met hun leesniveau nog niet eigen zouden kunnen maken. Van iets dat je hoort, herinner je je na twee weken ook twee keer zoveel dan als je erover zou lezen!

       https://kinderpodcasts.nl/

       Fundels (gratis)

       Fundels zijn geanimeerde prentenboeken. Behalve het verhaal (voor)lezen en bekijken, kan je ook nog kleuren en schilderen, spelletjes spelen met de figuren uit het boek en het verhaal naspelen in een theatertje waarbij je je stem kan opnemen. Er worden ook Fundels van AVI-boekjes gemaakt. Deze boekjes kan je zelfstandig of met leesbegeleiding lezen. Als lid van ARhus kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel 7 Fundels per jaar ontlenen. Probeer ze eens uit! (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS, Android, Windows en Mac – Nederlandstalig – www.fundels.com

       Oktober 2021

       Deze maand kan je op avontuur vertrekken met leuke treinen of twee katten vergezellen bij hun uitstapjes. Je kan ook de persoonlijke kapper worden van een aantal gekke dieren. Verder kan je Engels leren met de app van de British Council die boordevol spelletjes, verhaaltjes en liedjes zit. In Book Prunelle vind je tot slot heel wat leuke en educatieve verhaaltjes in het Engels, Frans of Spaans.

       Sago Mini Train Adventure  (3,99 euro)  

       Vertrek op avontuur met Jinja, Harvey, Robin en Jack. Ieder figuurtje heeft zijn eigen trein die je meeneemt naar het mysterieuze woud, de drukke stad en het wonderlijke winterland. Onderweg kan je passagiers en vracht oppikken. Je kan zelf kiezen wat er gebeurt. Er valt heel wat te ontdekken: je kan bijvoorbeeld rijden op een regenboog, een donkere grot doorkruisen of muziek spelen op de xylofoonbrug! De app kan offline gespeeld worden en stimuleert je verbeelding. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android – Engelstalig 

       Silly Billy Hair Salon (gratis liteversie)     

       In deze grappige app kan je het haar van een schaap, leeuw, panda of paard knippen, krullen, wassen en drogen. Je kan hun hele lichaam stileren en de dieren laten dansen op vier verschillende liedjes. Maak gebruik van de hulpmiddelen om je eigen stijl te creëren. Er zijn brillen, hoeden, schoenen en tatoeagestickers. Je krijgt ook een schaar of tondeuse, een grappige haardroger en verschillende haarkleuren om te combineren. Maak een foto van het dier als je klaar bent. Het schaap is gratis, maar de andere figuren moet je aankopen voor 2,99 euro.

       Voor iOS en Android 

       Grote Kat Kleine Kat   (1,99 euro)  

       Grote Kat en Kleine Kat gaan ’s nachts op avontuur en zullen elkaar nodig hebben om hun doel te bereiken. Help hen en kies welk van de twee poezen het best de situatie of het obstakel de baas kan! De illustraties zijn eenvoudig maar origineel. Het spelletje is het leukst als je met twee speelt. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android – Nederlandstalig

       Learn English Kids : Playtime    (abonnement: 3,99 euro voor een maand; 11,99 euro voor 6 maanden)

       Deze app werd ontwikkeld door taalkundigen van de British Council voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Met meer dan 100 geanimeerde liedjes en verhaaltjes leer je op een leuke manier Engels. De video’s worden onderverdeeld in thema’s zoals sprookjes, kinderliedjes en grammaticawijsjes. Je kan alles ook offline bekijken en beluisteren. Bij iedere video is er een oefening waarin je moet luisteren en jezelf opnemen. Hierbij moet je de woorden uit de video luidop nazeggen. Je kan zo je uitspraak vergelijken met die van de verteller. Er zijn verder ook spelletjes om woorden te leren en te oefenen met grammatica en spelling. (van 6 tot 12 jaar)

       Voor iOS en Android

       Book Prunelle  (gratis voor 7 dagen, daarna 4,99 per maand)

       Op deze website kan je heel wat Engels-, Frans- en Spaanstalige digitale kinderboeken ontdekken. De verhalen willen kinderen kritisch maken tegenover stereotypes, hen zelfvertrouwen geven en oog leren hebben voor diversiteit in de samenleving. De personages in de verhalen komen uit verschillende culturen. Ook kunst en cultuur en de natuur staan centraal in de boeken. Je kan de verhalen ook beluisteren, een dyslexielettertype gebruiken en offline puzzelen en games spelen. Je kan het aanbod 7 dagen gratis gebruiken. Daarna betaal je 4,99 euro per maand, tenzij je beslist jezelf in de app uit te schrijven. De bibliotheek wordt aangevuld met nieuwe verhalen. (van 4 tot 11 jaar)

       Online te lezen en beluisteren – Engels- Frans- en Spaanstalig - https://bookprunelle.com/

       September 2021

       MarcoPolo Ocean (gratis)

       In deze app leer je de geheimen van de oceaan kennen met verschillende interactieve spelletjes. Ga op ontdekking met de boot en onderzeeër en laat dolfijnen omhoog springen, bouw aan een koraalrif of maak een eigen aquarium. Je ontmoet meer dan dertig verschillende zeedieren en kan hun gedrag bestuderen door erop te tikken of ze te verslepen. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android –Engelstalig

       Eenhoorn Flonkerglans (4,49 euro)

       Deze app is geïnspireerd op het gelijknamige bordspel van HABA. Kies uit allerlei kleuren, accessoires en stickers en maak je eigen persoonlijke eenhoorn! De eenhoorn zal je meenemen naar vier magische werelden die vol verrassingen zitten. Langs een regenboog glijden jullie samen naar een sprookjesachtig kasteel. Al spelend maak je kennis met de getallen 1 tot 20. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Brandweermannetjes (3,49 euro)

       In dit spel kan je brandweer- en ook politiemannetjes helpen bij hun werk. Als je op het scherm van de tablet of smartphone tikt, komen de afbeeldingen tot leven. Er valt heel wat te ontdekken. Zo moet je een koe bevrijden uit de vijver of een poes die vastzit in de boom. Help de brandweer een gevallen boom weg te halen na de storm en zoek samen met de politie naar de inbreker. Maar er zijn nog meer avonturen te beleven! Vind je alle verborgen details? (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Bogga Robot (4,49 euro/3,49 euro)

       Met de Bogga Robot kan je heel wat games spelen en puzzels oplossen waarbij je logisch moet denken. Ontdek de 3D-printer die speeltjes en andere leuke dingen maakt. Bezoek ook het lab waar kosmische planten groeien. Deze app laat je al spelend kennis maken met het coderen. Er zijn geen in-app-aankopen of advertenties. (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android – Engelstalig

       Augustus 2021

       Tiny Builders  (4,49 euro)  

       Hier ben jij de baas op de bouwplaats! Bestuur zelf de hijskraan, graafmachine, bulldozer, tunnelboor en nog andere machines. Je kunt het uiterlijk van de bouwvakkers veranderen. Er is heel wat te doen: je kan een wolkenkrabber bouwen, een weg aanleggen, een huis in je favoriete kleur verven en nog veel meer. In de app kan je spelen met 12 bouwmachines en van alles ontdekken in meer dan 50 interactieve verhalen. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android – Nederlands

       MarcoPolo Weather   (gratis)  

       In deze app kan je zelf het weer bepalen. Verander de temperatuur, windsterkte, bewolking en zorg voor zon of sneeuw. Telkens zie je de omgeving veranderen. Je kan enkele spelletjes vol interactieve elementen spelen. Plant bloemen en zie hoe ze bloeien, laat een iglo smelten of hou een sneeuwballengevecht! Ontdek drie gekke figuurtjes en geef hen de juiste kledij of een paraplu als het regent. Al spelend leer je heel wat bij over negen verschillende weertypes. (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS

       Kids Music Factory  (3,49 euro)  

       Maak kennis met de muzieknoten en bedenk eigen melodietjes die je achteraf kan delen. Speel ze af met de toetsen van het keyboard. Je kan ook 20 kinderliedjes inoefenen. Maak ook muziek met dertig geanimeerde figuurtjes die elk een eigen gek geluid produceren. Stel zo je eigen muziekgroep samen!  (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       Hoe waren dinosaurussen? (3,49 euro) 

       Leer meer over vlees- en plantenetende dinosaurussen en ontdek hoe paleontologen werken. Met interactieve en mooi geanimeerde spelletjes kom je te weten hoe de dieren er precies uitzagen, hoe ze leefden en zich voortplantten en wat er op hun menu stond. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen en in de games zijn geen tijdslimieten. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Juli 2021

       Onze tips voor deze maand bevatten enkel apps die je ook zonder internet kan spelen of beluisteren. Ideaal voor in de auto, op de trein of in je tent.

       Fundels (gratis met je Mijn Bibliotheek-profiel van ARhus)

       Uiteraard kunnen de Fundels niet ontbreken in dit rijtje. In de zomervakantie kan je elke week 2 extra Fundels ontlenen (max. 12 in totaal). Elke Fundel Prentenboek bevat een prentenboek met voorleeshoek, kijkhoek, theaterhoek en spelletjes. Na het lenen en downloaden zijn de Fundels ook zonder internetverbinding te bekijken. In de Fundels AVI vind je verhalen voor eerste lezertjes, die ze ook met ondersteuning kunnen lezen.

       www.arhus.be/fundels - Nederlandstalig - vanaf 2 jaar

       Snelwegsprookjes (gratis)

       Wie van plan is door Nederland te rijden, kan de app Snelwegsprookjes eens uitproberen. Dit is een interactieve luisterapp die zich aanpast aan de route. In de app kan je kiezen uit 4 verhalen van 15 minuten, geschreven door bekende Nederlandse jeugdauteurs. Het verhaal past zich aan aan je omgeving: regent het, ga je een tunnel in of duikt er een file op? Dit wordt allemaal verwerkt in wat je hoort. Dat zorgt volgens gebruikers voor een leuke, interactieve ervaring. De app werd in 2019 ontwikkeld door Volkswagen in het kader van de Nationale Voorleesdagen in Nederland. De app werkt dan ook enkel op Nederlandse snelwegen.

       Voor iOS en Android - www.volkswagen.nl/snelwegsprookjes - Nederlandstalig - vanaf 5 jaar

       Mini metro (4,49€)

       In dit spel moet je een eigen metrosysteem bouwen aan de hand van bekende wereldsteden. Teken lijnen tussen stations en zorg dat mensen kunnen reizen zonder te veel te moeten overstappen. Je moet je routes hertekenen als er nieuwe stations openen. De uitdaging is om je stad zo lang mogelijk draaiende te houden!

       Voor iOS en Android – Engelstalig – www.dinopoloclub.com/games/mini-metro/ - vanaf 6 jaar

       Wetenschapje (gratis)

       Heb je al eens aan een podcast gedacht om kinderen geboeid te houden? Via een podcast app zoals Apple Podcast of Spotify kan je ook podcasts voor kinderen beluisteren. Zoals Wetenschapje, een podcast over wetenschap voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. In elke aflevering wordt 1 onderwerp behandeld, samen met een wetenschapper die er alles over kan vertellen. Kwamen al aan bod: dino’s, vulkanen, maar ook bijen of recyclage. De (tot nu toe) 14 afleveringen duren elk ongeveer een kwartiertje en laten zich heel fijn beluisteren.

       Via podcast app of app Geluidshuis – www.wetenschapje.be – Nederlandstalig - vanaf 8 jaar

       Meer podcasttips vind je op www.kinderpodcasts.nl!

       Hidden Folks (5,49€)

       De klassieke zoekplaat – maar dan in een interactieve game gegoten. Het spel bevat illustraties in zwart-wit waarin je op zoek gaat naar dingen, mensen of dieren. Je kan ook verborgen dingen vinden door bvb. een tent open te ritsen of een krokodil te porren. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot.

       Voor iOS, Android – Nederlandstalig - https://hiddenfolks.com – vanaf 8 jaar

       Juni 2021

       Met de apps van deze maand kan je sporten met de Fitoons, rekenen met de Squeebles, logicapuzzels oplossen met de Thinkrolls of de astronaut Starman en het luchtverkeer regelen!

       Fitoons  (3,99 euro)  

       Kies één van de zes grappige personages, steek ze in een hippe outfit en ga sporten! Je ontdekt in deze app of een hond een goeie hordeloper is en hoe poezen snowboarden. Beoefen 20 sporten in de sportschool of buitenlucht. Om je sporters te trainen is vaardigheid, nauwkeurigheid en timing belangrijk. Daarna kan je iets gezonds en lekkers klaarmaken in de keuken.  (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Thinkrolls Play & Code (gratis lightversie)   

       Stimuleer je logisch en probleemoplossend denken met meer dan 700 puzzels en hersenbrekers. De app biedt een platform om al de eerste stappen te zetten in het programmeren en coderen. Bestuur de gekke wezentjes doorheen kleurrijke doolhoven. Om een pad vrij te maken, moeten de Thinkrolls voorwerpen gebruiken en combineren. Steeds moet je meerdere stappen vooruitdenken. Bedenk je eigen doolhoven door onderdelen te verslepen zoals bruggen of ventilators. Je kan zelfs vliegende insecten of uitrekkende rupsen gebruiken. Er is een gratis lightversie. Voor de volledige inhoud betaal je 5,77 euro per maand of 38,78 euro per jaar. Er komt dan regelmatig nieuwe inhoud bij. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS 

       Squeebles Maths Race  (3,49 euro) 

       In dit racespel dat je alleen of met twee kunt spelen, oefenen kinderen op een leuke manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Bij ieder correct antwoord zwemt de vis sneller naar de finish. Bij tien correcte rekensommen win je. Hoe beter je rekent, hoe meer Squeebles en vissen je kan verzamelen om mee te racen. Er zijn vier moeilijkheidsgraden in het spel en ouders kunnen de vorderingen van hun kind bijhouden. (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Take Control of the Tower   (gratis) 

       In deze app mag je eens zelf het luchtverkeer regelen! Beslis wanneer vliegtuigen mogen vertrekken, wanneer ze kunnen landen en welke route ze moeten volgen. Er komen steeds meer vliegtuigen bij en jij moet zorgen dat ze allemaal veilig kunnen landen. Oefen ondertussen je ruimtelijk inzicht en stressbestendigheid!  (vanaf 6 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Starman   (4,49 euro) 

       Met deze app, die volledig in het zwart-wit gestileerd is, betreed je de wereld van de astronaut Starman. Het is jouw taak om alle puzzels op te lossen en zo Starman terug te brengen bij het licht en het leven. Er zijn heel wat illusies in het spel zodat je niet altijd even makkelijk het antwoord vindt. Doordat je geleidelijk meer licht ziet, komt het spel tot leven. Twee broers, beiden architecten, gaven deze app een indrukwekkende grafische vormgeving. (vanaf 12 jaar)

       Voor iOS

       Mei 2021

       In de selectie van deze maand vind je enkele logicaspelletjes en een app waarmee je het plantenrijk onderzoekt. Met de andere twee apps word je kunstschilder of proef je van een andere taal.  Veel plezier!

       Fiete choice  (gratis)  

       Zet je rugzak op en ga mee met matroos Fiete. In dit grappig en spannend logicaspel moet je de afbeelding die er niet bij hoort aantikken. Kinderen vanaf 4 jaar trainen zo hun concentratievermogen, logisch denken en visuele waarneming. Er zijn heel wat levels met verschillende thema’s zoals dieren, auto’s, fruit, geometrische vormen en nog veel meer. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Plants by Tinybop   (2,29 euro) 

       Ontdek de rijkdom van het plantenrijk met deze interactieve app van Tinybop. Bestudeer de bomen in verschillende landschappen, stel de seizoenen in, regel het weer en graaf een hol om kleine diertjes en wortels te zien. Door de animaties kan je de levenscyclussen van de bomen zien. In deze app vol verrassingen leer je veel bij over verschillende habitats en welke planten en dieren er voorkomen. Er is een begeleidend handboek voor leerkrachten dat je gratis kan downloaden op de website van Tinybop. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       Mondly : kinderen leren talen  (gratis testversie)   

       Met Mondly kunnen kinderen tussen 3 en 7 jaar op een speelse manier kennis maken met een vreemde taal. Met leuke animaties en geluidseffecten kunnen ze de taal dagelijks oefenen. Ze leren met flashcards nieuwe woorden, horen de uitspraak van professionele stemacteurs en kunnen een ingebouwde werkwoordvervoeger gebruiken. De taal wordt aangeleerd aan de hand van vertrouwde thema’s zoals dieren, natuur, voedsel en lichaamsdelen. De app is gratis, maar om toegang te krijgen tot het lesmateriaal moet je een abonnement nemen (9,99 euro voor 1 maand, 47,99 euro voor een jaar). (vanaf 3 jaar)

       Voor iOS en Android 

       Sudoku – een draken avontuur  (2,99 euro)  

       Met deze app van Juf Jannie train je je concentratie en leer je systematisch nadenken. Door sudoku’s op te lossen, laat je een drakenei uitkomen. Als je draak volwassen is, kan je samen verder oefenen en schatten verzamelen in de drakengrot. Ook als je nog niet weet wat een sudoku is, kan je het spel al spelen. Er zijn namelijk steeds drie niveaus en je kan kiezen tussen cijfers en plaatjes. Het hele gezin zal genieten van deze puzzels voor logische denkers!   (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android

       April 2021

       Stel deze maand je eigen muziekband samen en probeer leuke recepten uit. Ga op pad met Pango en help hem schapen vangen.

       Toca Band (4,49 euro)

       Met deze app kan je je eigen muziekgroep samenstellen en experimenteren met geluiden en ritmes. Kies uit 16 grappige figuurtjes die allemaal anders klinken, zet ze op het podium en luister hoe ze samen muziek spelen. Verander de samenstelling van de groep, kies een muziekstijl en geef de rapper Stikk Figga een solo. Zo kan je je eigen muziek componeren! (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS

       CoChef (gratis)

       Koken kan heel leuk zijn, maar is niet altijd even makkelijk. Met deze app en een beetje hulp van je ouders kan je lekkere gerechten maken. Hulpjes Wortel en Peper gidsen je doorheen de boodschappenlijst en het recept. Ze verdelen mooi de taken tussen de grote en kleine chef en stellen uiteraard veiligheid voorop! (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS – Nederlandstalig

       Pango Sheep (3,49 euro) 

       De schapen zijn ontsnapt! Help Pango om ze te vinden en de kudde terug te brengen naar hun perk. Maar let op, een wolf is op jacht en wil de schapen weer vrij krijgen. Gebruik je zoekvaardigheden en ontwijk de hindernissen. Het spel wordt geleidelijk moeilijker en uitdagender. Je kan de schapen vermommen, hun wol kleuren en afscheren. Laat ze in de modder springen, een bad nemen in de rivier of een treinrit nemen. Zo kan je verschillende landschappen verkennen en kennis maken met Eekhoorn, Varken, Konijn en Vos. (vanaf 4 jaar)

       Voor iOS en Android

        Sky: Children of the Light (gratis)

        In deze app bezoek je de betoverende wereld van Sky, een heel mooi geanimeerd koninkrijk. Je behoort tot de Kinderen van het Licht en moet gevallen sterren terug de ruimte in sturen, geesten bevrijden en eeuwenoude schatten opgraven. Leer de personages kennen en kom meer te weten over het mysterie. In het spel kan je samenspelen en vriendschap sluiten met spelers uit alle landen. Geniet van de mooie grafische beelden en de muziek. De game kan je gratis spelen, maar er zijn ook optionele in-app-aankopen. Hij neemt behoorlijk wat geheugen in op je toestel (1,2 GB). (vanaf 9 jaar)

        Voor iOS en Android

        Maart 2021

        Chrome Music Lab   (gratis)   

        Experimenteer met muziek door zelf melodieën te maken of figuren te tekenen die klanken nabootsen. Luister naar verschillende instrumenten, combineer ze, bepaal het ritme en voor je het weet heb je een eigen song! Of speel met figuurtjes die een muziekstuk maken. Ontdek dertien tools waarmee je muziek kan maken, waaronder de spectogram, de voice spinner, geluidsgolven en arpeggio’s. Chrome Music Lab kan je afspelen op tablets, smartphones en pc’s via de browser. (vanaf 5 jaar)

        Voor alle platformen

        My Green City  (3,29 euro)  

        Bouw de stad van je dromen met wolkenkrabbers, boerderijen, bioscopen en nog veel meer. Hoe groter je stad, hoe meer gebouwen je kan plaatsen. Maar de uitdaging is te zorgen voor een groene stad waar het gezond leven is. Gebruik hernieuwbare energie om alles draaiende te houden en recycleer het afval zonder dat je de rivieren vervuilt. My Green City is een fantasievol spel waarbij je nadenkt over duurzaamheid. (vanaf 5 jaar)

        Voor iOS – Nederlandstalig

        Loodgieter   (gratis)  

        Word de beste loodgieter in de woestijn! Bouw aan een pijpleiding zodat het water bij een kleine bloem geraakt. Denk na over een goede strategie vooraleer je de pijpstukken met elkaar verbindt. Er is geen tjjdslimiet, maar je hebt wel maar een beperkt aantal bewegingen waarmee je aan de leiding kan werken. Er zijn 200 gratis niveaus met toenemende moeilijkheidsgraad.  (vanaf 6 jaar)

        Voor iOS en Android 

        Borre Leesclub   (gratis)  

        Borre Leesclub bevat drie gratis leesboekjes over het figuurtje Borre, waarvan er twee ingesproken zijn. De boekjes ondersteunen het leesonderwijs. Op de website van Borre vind je ook educatieve spelletjes rond taal en lezen, knutselopdrachtjes en YouTube filmpjes waarin een verhaal van Borre wordt voorgelezen. (vanaf 6 jaar)

        Voor iOS en Android

         Februari 2021

         Toca Cars   (4,49 euro)  

         Met deze app kunnen kinderen plezier beleven in botsauto’s. Er gelden geen regels: je kan overal doorrijden en grote sprongen maken. Alle decors zijn gemaakt van karton. Maak je eigen parcours met springplanken, gebouwen en bomen en scheur door plassen van ijs. Als iets omvalt, kan je het gemakkelijk heropbouwen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android 

         Hoe vliegen dingen?   (3,49 euro)   

         Al eens willen vliegen met een drone? Of je al eens afgevraagd hoe het komt dat een luchtballon vliegt? Ontdek het met deze app. Kinderen zien hier hoe vliegtuigen, helikopters, drones kunnen vliegen en mogen ze ook zelf besturen. Zo leren ze wetenschappen op een heel leuke manier! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         Noa & Kapoen  (2,29 euro)  

         In dit mooie interactieve prentenboek ga je op stap met het kleine meisje Noa. Ze hoort een van haar vriendjes in het bos huilen. Het is lieveheersbeestje Kapoen die zijn stipjes kwijt is. Ga mee zoeken met Noa en de andere dieren die komen helpen. Op elke pagina kan je dingen aanraken en doen bewegen en geluiden horen. Lees zelf voor of luister naar een voorleesstem. Na het verhaal kan er nog geknutseld worden.

         Voor iOS – Nederlandstalig

         Lexico Cognitie   (gratis)   

         Lexico Cognitie helpt kinderen (of volwassenen in revalidatie) bij de taalontwikkeling en werd door logopedisten ontworpen. Zowel woordenschat als concentratie, geheugen en auditieve vaardigheden worden er getraind. Dit alles oefen je met leuke opdrachten waarbij je afbeeldingen moet verslepen. Alle vragen kun je laten voorlezen op de app. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Wiskundekoning: wiskunde leren   (gratis)  

         Word beter in rekenen met deze app. Je kan oefenen in optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De opdrachten passen zich aan het niveau van het kind aan en beloningen en bonussen verhogen de motivatie. De app werd ontwikkeld door pedagogen en onderwijzers en is vrij van advertenties. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Januari 2021

         Kruip deze maand in de huid van een paling of leer bij over zoogdieren. Verder kan je spelenderwijs leren programmeren of gebruik maken van een magische oven bij Pango Bakery. Have fun!

         Pango Bakery  (gratis) 

         Misschien bak je er meestal niets van, maar met de magische oven van Pango Bakery lukt het je zeker wel! Overwin alle obstakels en bak de lekkerste desserts! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Lightbot: Code Hour   (gratis)   

         In dit spel moet je verschillende levels doorlopen en leer je ondertussen hoe computerprogramma’s werken. Met commando’s moet je een robot tegels laten oplichten. Deze game is voor kinderen een leuke introductie tot het programmeren. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android

         Mammals   (3,49 euro)  

         Ontdek in deze app van Tinybop hoe zoogdieren kijken, eten, spelen, rennen, groeien en zich voelen. Speel met verschillende dieren en leer bij over hun anatomie, van skelet tot spijsverteringsstelsel! Of laat de dieren racen met elkaar om te zien wie de snelste is. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS

         Red de paling   (gratis)  

         De Dag van de Wetenschap is onlangs afgelopen en dit jaar stond de paling in de kijker. Wetenschappers deden onderzoek naar de migratie van het glibberige diertje. Daarbij maakten ze een filmpje en ontwikkelden ze een spel waarin je bijleert over deze bedreigde diersoort. Help de paling om onderweg alle hindernissen te overwinnen! (vanaf 4 jaar)

         Voor alle platformen

         December 2020

         Omdat we al helemaal in de kerstsfeer zijn, deze maand enkele apps in het thema van Kerst. Verder ook een bordspel, rijden met treinen en zelfs je eigen machines maken. Veel plezier!

         Jop zoekt dezelfde – Kerst (gratis)

         Een eenvoudige, pretentieloze memory app voor kleuters en peuters in kerstsfeer. De app start in het Engels, maar kan in het Nederlands gezet worden. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         Toca Hair Salon – Christmas (gratis)

         In deze speciale kerstvariant van de populaire app Toca Hair Salon kan je zowel de kerstman als een kerstboom helemaal restylen. De apps van Toca Boca zijn advertentievrij. De versie zonder kerstman is ook verkrijgbaar voor Android-toestellen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig

         Labo Train (gratis)

         Wees creatief en maak je eigen treinen, kleur ze in of hang er stickers op. Race daarna met je trein over hobbelige wegen. Pas op: sommige wegen zijn kapot! Repareer de wegen en raak zo toch nog op je bestemming. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig

         Patchwork (€3,49)

         Tijd voor een spel? Deze app is een digitale variant van het bordspel Patchwork, een tactisch maar toegankelijk spel voor 2. In dit spel naai je lapjes stof aaneen tot een quilt. Goed opletten en slim kiezen uit de voorraad lapjes is nodig om te winnen. Je kan spelen tegen de app of tegen andere spelers. Er zijn extra aankopen mogelijk binnen de app, maar die zijn niet noodzakelijk om het spel te spelen. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig

         De Alles Machine door Tinybop (€3,99)

         Een eigen machine maken? Het kan met deze app! Met de hardware en sensoren van je IOS-toestel kan je je eigen machines bouwen. Maak een zaklicht, stop-motion camera, stemvervormer of andere gekke uitvindingen. Speel samen met je vrienden en spreek in geheimtaal. Met deze app kan je van alles doen! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig

         November 2020

         Maak kennis met de apps van deze maand waarin je je eigen wereld kan creëren met Toca Life of je Engels kan bijscholen. Leer zelf games programmeren en speel met het weer als ‘Kumo het kleine wolkje’. Tenslotte kan je ook meer te weten komen over natuurkunde en zijn krachten.

         Toca Life: world (gratis)

         Maak je eigen wereld en verhaal. Doe gekke dingen zoals je oma een wild kapsel geven of relax met je vrienden. Alle Toca Life-apps worden hier samengebracht en creëren samen één grote fantasiewereld. Kinderen komen meer te weten over de wereld en hun verbeelding wordt gestimuleerd. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android

         EASY peasy: Engels voor kids (gratis)

         Kinderen kunnen met deze app al spelend Engels leren en hun woordenschat, zinsbouw en grammatica oefenen. Ook hun uitspraak kunnen ze op een interactieve manier verbeteren. Have fun! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         codeSpark (gratis proefversie) 

         Thuis leren programmeren? Het kan! codeSpark leert je de basisvaardigheden van computerprogrammering met leuke figuurtjes, puzzels en games. Kinderen kunnen videogames en interactieve verhalen ontwerpen of die van anderen herwerken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         Pango Kumo  (€3,99)

         In deze app word je Kumo, een kleine wolk in de wereld van Pango! Laat het regenen om bomen te doen groeien, sneeuwen om bergen te maken en bliksemen om rotsen te breken. Tegelijkertijd leer je ook bij over de watercyclus en het weer. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android

         Mogen de krachten met je zijn (May the forces be with you) (€3,49)

         Hier mag je een robot helpen om zoveel mogelijk koekjes te verdienen voor de kat. Op een speelse manier leer je natuurkunde en zal je begrippen zoals zwaartekracht, magnetische krachten en wrijvingen beter begrijpen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS - Nederlandstalig

         Oktober 2020

         Deze maand leer je je eerste woordjes maken en groei je uit tot een groot tekenaar. In Kidiyo vind je een schat aan spelletjes, verhalen en muziek voor kinderen. Tot slot geniet je nog van allerlei leuke figuurtjes in een geanimeerd puzzelspel.

         Kidiyo   (gratis)   

         Kidiyo biedt een veilige en advertentievrije omgeving voor peuters en kleuters met meer dan 150 spelletjes, kleurplaten of video’s. Je vindt er ook interactieve verhalen en liedjes terug. Ouders kunnen hierbij de schermtijd instellen. Met figuurtjes zoals Prinses Arabella en Chloe leren kinderen heel wat bij. Zo is er bijvoorbeeld een game waarin ze heel wat te weten komen over de herkomst en voeding van de dieren. Hierbij wordt ook een link gelegd naar de dierentuin of kinderboerderij. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - Apple - Android

         Een kleine lijn   (3,49 euro)  

         In dit verhaal van illustrator Serge Bloch wordt een jongen tekenaar dankzij een rood lijntje dat hij op een dag langs de weg vindt. Ze beleven samen allerlei avonturen: ze reizen, worden verliefd, schilderen, krijgen driftbuien, doen je lachen… Nu is het aan jou om verder te tekenen en het verhaal tot leven te brengen! Er zijn twintig hoofdstukken met telkens een hogere moeilijkheidsgraad. Er is ook een tekenmodule waar kinderen vrij kunnen tekenen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - Apple

         September 2020

         Deze maand stellen we mooie apps voor om te rijmen en lezen, verstopte dieren te zoeken of lunchboxen samen te stellen. Verder is er ook nog een app waarmee je heel mooie tekeningen kunt maken of het klassieke Vier op een Rij in een nieuw jasje kunt spelen. 

         Thuis bij muis   (gratis)

         Deze app leert je spelenderwijs rijmen. De verhalen zijn zo geschreven dat kinderen mee kunnen rijmen en zelf de zinnen kunnen afmaken. Door mee te rijmen leren kinderen klanken te herkennen, een belangrijke vaardigheid voor aanvang van het leren lezen. Je kan verhaaltjes lezen en laten voorlezen. Ideaal als rustige afsluiter na die eerste schooldagen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android –Nederlandstalig – www.thuisbijmuis.nl

         Under Leaves  (1,99 euro)  

         In deze mooi vormgegeven app ga je op zoek naar objecten. Zoek het diertje in de prent, klik het aan en het toont je wat hij nodig heeft en hoeveel. Er zijn verschillende locaties om te zoeken: de jungle, de zee, het bos… (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android –underleaves.circusatos.com

         Inbento  (3,09 euro)

         Bento is een traditionele Japanse lunch met onder andere sushi. De laatste jaren is de bento box een wereldwijde trend geworden. Google maar eens op ‘bento box’. Misschien doe je wel inspiratie op voor de lunchbox dit schooljaar? Precies daarop is dit slimme spel gebaseerd. In deze culinaire puzzelgame moet je lunchboxen vullen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android –afterburn.games/inbento

         Papercopy  (gratis)

         Met deze tracer app gebruik je je tablet als lichtbox. Kies een afbeelding, bevries je scherm en het overtekenen kan beginnen. Kinderen vinden dit vaak een leuke manier om te starten met tekenen en het is net iets handiger dan een blad tegen het raam te kleven! (vanaf 3 jaar)

         Voor Android – play.google.com/store/apps/details?id=com.mmicunovic.papercopy

         Augustus 2020

         In de selectie van deze maand vind je apps om lekker te puzzelen of zoekspelletjes te spelen. Met de andere apps leer je meer over de natuur, kan je een speur- en wandeltocht uitstippelen of op een leuke manier een taal leren. 

         Gonnie en vriendjes Zoekspel   (3,99 euro) 

         Ken je de boekjes van Gonnie? Dit schattige gansje vind je terug in deze interactieve app. Je ontdekt er heel wat leuke zoekspelletjes voor de allerkleinsten. Raadt jouw peuter de dierengeluiden? En vinden jullie alle dieren van de boerderij? (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/gonnie-en-vriendjes-zoekspel.html

         De Encyclopedie van Kleine Muis  (4,99 - 5,49 euro)

         Met deze app ga je digitaal op ontdekking in de natuur. De prachtige vormgeving zorgt voor eindeloos plezier. De informatie bij de planten en dieren maakt het geheel tot een leerzame app voor jong en oud. Een mooie app die je met andere ogen naar de wereld rondom laat kijken. Laat je verwonderen… (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – littlemousesencyclopedia.circusatos.com/

         Troovie  (3 euro per speurtocht; gratis uitproberen) 

         Met deze app stippel je zelf een zoektocht in de buurt uit. Zo wordt wandelen extra leuk. Je kan gebruik maken van kant-en-klare opdrachten of je eigen opdrachten verzinnen. Daarvoor is er keuze uit verschillende thema’s. Het eerste thema is een gratis proevertje voor een korte speurtocht. Heb je de smaak te pakken? Dan betaal je 3 euro voor een nieuw avontuur. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.troovie.be

         Droplets   (gratis)  

         Deze app richt zich tot kinderen van 7 tot 16 jaar en is bedoeld om een nieuwe taal te leren. De app bevat maar liefst 35 talen om spelenderwijs woordenschat in te oefenen. De bedoeling is om dagelijks 5 minuten te oefenen. Voor meer oefenkansen heb je de betalende premium-versie nodig.  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – languagedrops.com/droplets

         Rebound   (gratis)  

         Deze puzzelgame van Belgische makelij daagt je uit om de hersenen aan het werk te zetten. Ben jij een fanatieke puzzelaar en hou je van een vrolijke vormgeving? Dan is dit spel iets voor jou. Leuk voor oudere kinderen of een ideale ontspanning voor de ouders!  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – reboundpuzzle.com/rebound/?src=main

         Juli 2020

         In de selectie van deze maand vind je twee apps waarin je kan spelen met getallen, letters, vormen en kleuren. Ook zijn er drie denkpuzzels die je naar de ruimte brengen of onderdompelen in de sprookjeswereld en de muziek!

         Rocket Mouse  (2,29 euro)  

         In deze heel mooi geanimeerde app mogen kleuters een muis en zijn vriendjes helpen bij het voorbereiden van een groot feest. Samen kunnen ze een raket bouwen en lanceren, ballonnen tellen, vormen vangen en passende kleuren zoeken. In een ander spelletje leren ze lichaamsdelen en kleren herkennen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Engels- of Franstalig – sofielafee.com

         Fish School  (gratis)  

         In deze bekroonde app maken kleuters op een leuke manier kennis met letters, getallen, vormen en kleuren. Bekijk hoe kleurrijke vissen letters en vormen uitbeelden, herken de getallen en tel van 1 tot 20. Als je op het scherm tikt, doen de zeedieren grappige dingen. Zoek ook naar verschillen of gelijke paren en luister naar klassieke versies van The ABC Song. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/fish-school/

         Sprookjesdoolhof 123     (4,49 euro; gratis testversie)   

         Help bekende sprookjesfiguren hun weg te vinden in verschillende doolhoven vol hindernissen. De sprookjes worden opnieuw verteld met grappige animaties en mooi getekende landschappen. Je kan bijvoorbeeld Pinokkio helpen om zijn vader te vinden in de buik van een walvis of de prins de weg wijzen naar Rapunzel. Hierbij moet je ook objecten verzamelen die over toverkrachten beschikken. De doolhoven verschillen in moeilijkheidsgraad. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.giggleup.com/fairytale-maze-123/    

         Thinkrolls Space   (4,49 euro) 

         In deze gekke puzzelgame nemen de Thinkrolls je mee naar zeven planeten. Je moet snel zijn en goed nadenken zodat de figuurtjes de wachtende UFO halen. Je komt onderweg allerlei obstakels tegen en ook slijmmonsters, piepende robots en nog andere vreemde buitenaardse wezens. Al experimenterend leer je elementen combineren om tot de oplossing te komen. Je kan spelen zonder tijdslimiet. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – avokiddo.com

         ELOH  (3,49 euro)   

         In deze app kan je 98 puzzels die vol muziek zitten oplossen. Je moet hierbij verschillende goede geesten verplaatsen. Elke geest heeft zijn eigen deuntje waarmee je je eigen muzieksmaak kan zoeken. De app is heel rustgevend en vrij van tijdslimieten, advertenties en in-app-aankopen. De achtergronden en animaties werden met de hand getekend. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – www.eloh-game.com

         Juni 2020

         In de selectie van deze maand vind je enkele educatieve apps die je gratis kan downloaden en uitproberen. Kinderen kunnen zo al spelend hun taal- en rekenvaardigheden onderhouden.

         Nederlands leren met Emma  (gratis liteversie) 

         Met leuke plaatjes en verschillende spelletjes (memory, puzzelen en quizzen) vergroten kinderen hun woordenschat. Je hoort van elk woord de uitspraak. Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s. Het thema van de zoo is gratis. Voor toegang tot alle thema’s betaal je 4,99 euro.   (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.teachkidslanguages.com/dutch/app/  

         Draw and tell  (gratis)   

         Met deze app laten kinderen hun creativiteit de vrije loop. Je kan op verschillende achtergronden tekenen en stickers kleven of kleurplaten inkleuren en versieren. Als je klaar bent, kan je in een filmpje je stem opnemen en de stickers verplaatsen. Vertel zo iets over je tekening of verzin een verhaal errond! Bewaar je tekeningen en opnames en deel ze met familie en vrienden. De app is volledig gratis en bevat geen advertenties. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/draw-and-tell/  

         Tafelmonsters  (gratis)  

         In deze app leren kinderen op een leuke manier de tafels. Ze moeten geen punten scoren, maar hongerige tafelmonsters voeren. Door sommen op te lossen, maken ze snoepjes en worden de monsters blij. Je kan zelf kiezen welke tafels je oefent. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –www.ijsfontein.nl/projecten/tafelmonsters   

         Rekenzee  (gratis liteversie)  

         Kinderen kunnen met deze applicatie het rekenen tot 20 oefenen en automatiseren. Er zijn 4 spelletjes met telkens 4 niveaus met stijgende moeilijkheidsgraad. Per niveau kan je 3 sterren verdienen. Er is een gratis versie van de app. Als je toegang tot alle inhoud wil, betaal je eenmalig 4,49 euro.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.begeleidingsplatform.nl/

         Aap rekenen  (gratis)  

         In dit avonturenspel moet je je rekenvaardigheden gebruiken om hindernissen te vermijden. Sla de gierige aap terug naar de Bananenbergen en breng de oude schatten terug naar de plaats waar ze horen. Gebruik getallen als munitie, maar je moet snel zijn! In de betoverde eilanden moet je optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Er zijn 65 levels die steeds meer uitdaging bieden. Op de website van de ontwikkelaar vind je nog andere leuke educatieve apps. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://apps.apple.com/be/app/aap-rekenen-jetpack/id620999789?l=nl

         Mei 2020

         Deze maand stellen we enkele leuke educatieve apps voor. De jongste kinderen kunnen spelen met getallen en vormen. Oudere kinderen kunnen een robot programmeren, rekenknobbels worden of het opnemen tegen broer, zus, vader of moeder in een grappige game waarbij je zonder dat je het beseft ook meetkunde toepast! 

         10 vingers  (gratis)  

         Deze app laat kinderen intuïtief kennis maken met cijfers en getallen. Op een speelse manier kunnen ze ook al eens proeven van optelsommen. Als je, bijvoorbeeld, drie vingers op het scherm van de tablet zet, zie je het cijfer 3 verschijnen en hoor je het woord ‘drie’. Je kind kan ook zelf de cijfers verkennen. Wat gebeurt er als ik al mijn vingers op het scherm leg of slechts twee? Tot slot kunnen spelers zichzelf testen en het juiste antwoord geven door het juiste aantal vingers te plaatsen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.marbotic.com/smart-numbers 

         Labo Shape   (2,09 euro)  

         Met Labo Shape kunnen kleuters verschillende vormen op een leuke manier leren kennen. Ga met je vinger volledig over de vormen en bekijk hoe ze in iets leuks veranderen zoals een bloem, vis, auto, mannetje of vogel. Daarna kan je het voorwerp inkleuren en ermee spelen. Telkens is er een leuke animatie. Als je bijvoorbeeld op de bloemen tikt, speelt er muziek af. De vogels fluiten en je kan spelen met de draad waarop ze zitten. Of de vissen beginnen rond je vinger te dansen als je op het scherm van je apparaat tikt. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.labolado.com  

         Code the Robot (4,49 euro)

         In deze game proeven kinderen van de basisprincipes van het programmeren en de logica. Je moet in het spel de robot vooruit laten gaan, hem draaien en bewegen zodat hij de kat kan redden. Maar het lijkt alsof ze niet gered wil worden, want telkens glipt ze weer weg. Er zijn vijf eilanden met veel levels die altijd iets moeilijker worden. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS  en Android - Nederlandstalig – learnyland.com/apps

         Algebra Wizard  (2,29 euro)  

         In deze app leren kinderen al spelend optellen, aftrekken en gelijkheden/ongelijkheden herkennen. Optellingen en aftrekkingen worden visueel getoond. Ook leer je de betekenis van de wiskundige symbolen. In verschillende oefeningen leer je uit het hoofd rekenen en oefen je de regels van de wiskunde. Je kan ook zelf oefeningen maken. Op de website van L’escapadou vind je nog meer leuke apps. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – lescapadou.com

         Dragonbox Elements  (4,99 euro) 

         Zonder dat ze het doorhebben, leren kinderen in boeiende puzzels met grappige figuurtjes de fundamenten van de meetkunde. Ze moeten een reeks puzzels oplossen door vormen te gebruiken en ontdekken zo hun eigenschappen. Je kan hierbij met de hele familie samenspelen! (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – dragonbox.com/products/elements

         April 2020

         Deze maand tonen we jullie enkele apps die bij bekende kinderboeken horen. Kijk hoe de Gruffalo, de heks uit Stap maar op mijn bezemsteel en Dolfje Weerwolfje tot leven komen en ga met hen op pad! Voor kinderen die hun schrijfmotoriek op een speelse wijze willen oefenen, is er de app Patchimals. Tot slot presenteren we ook een avontuurlijke app om te leren programmeren.

         Patchimals – First lines  (2,29 euro)  

         In deze app word je op een leuke manier uitgedaagd om schrijfoefeningen te doen. De mooie tekeningen van dieren en figuren zorgen ervoor dat het helemaal niet saai wordt. Door met een stylus aan de slag te gaan, kan je ook de pengreep oefenen. Dit is een zeer geschikte app voor jonge kinderen, waarbij wat hulp van een volwassene nodig is om een oefening en niveau te kiezen uit het hoofdmenu. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.patchimals.com/our-apps   

         Gruffalo: Games  (3,49 euro)  

         Deze app is gebaseerd op het prentenboek De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler. In zes leerrijke spelletjes komen de herkenbare personages tot leven. Maak een puzzel, speel een kaart- of verbindspel, vorm patronen of kies voor drie op een rij. Verder kan je ook de muis helpen bij het vangen van noten. Er zijn geen in-app aankopen.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.gruffalo.com

         Stap maar op mijn bezemsteel  (3,49 euro)  

         Julia Donaldson heeft heel veel bekende kinderboeken geschreven en dit is er ook eentje van. Deze app bevat acht verschillende spelletjes. Maak tekeningen terwijl je op een bezem door de lucht vliegt, zoek de attributen van de heks in enkele interactieve zoekplaten en behendigheidsspelletjes, vang letters om woorden te vormen en help de draak bij het vinden van eten. Een meerwaarde is dat je tijdens het spelen enkele eenvoudige Engelse woorden kan leren. Ook bij deze app zijn er geen in-app aankopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS  en Android – Engelstalig – roomonthebroom.com/game

         Dolfje Run  (gratis)  

         Dolfje Weerwolfje is het hoofdpersonage in de gelijknamige boekenreeks van Paul Van Loon. In dit spel leid je Dolfje door het weerwolvenbos. Onderweg kom je ook de andere personages tegen en moet je zoveel mogelijk smileys en cadeautjes proberen te vangen. Wanneer je verliest, moet je een vraag beantwoorden om opnieuw te kunnen beginnen. Via deze vragen kan je je woordenschatkennis en taalvaardigheid trainen. Geen in-app aankopen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS  – Nederlandstalig – www.dolfjeweerwolfje.nl/speel-de-app-dolfje-run

         Box Island  (gratis voor eerste 10 levels)    

         Blokje Hiro neemt je in deze app mee naar zijn wereld. Hij leert je via verschillende opdrachten programmeren. Help hem om zoveel mogelijk sterren te verzamelen door hem een parcours te laten afleggen. Het spel wordt telkens moeilijker en er duiken steeds meer hindernissen op. De eerste tien levels van het spel kan je gratis spelen. Daarna betaal je voor dertig (3,49 euro), zestig (6,99 euro) of honderd (8,99 euro) levels. Je kan het spel dus eerst eens uittesten voor je moet kiezen om het te kopen. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig –  boxisland.io

         Maart 2020

         In de selectie kinderapps van deze maand maak je kennis met de Toverboekjes die dankzij een app tot leven komen. Ook het prentenboek Boer Boris gaat naar zee werd geanimeerd in een toepassing. Er is ook een app van Kapitein Winokio voor kinderen die van muziek houden en één van WWF voor dierenvrienden. Tot slot stellen we voor grotere kinderen nog een mooie fantasy game voor, waar je raadsels moet oplossen.   

         Radio Winokio  (met abonnement)  

         Via deze streaming-app kan je naar alle liedjes van Kapitein Winokio luisteren. Kies je favoriete album of ontdek de liedjes met de afspeellijsten die geïnspireerd zijn door de seizoenen, muziekgenres of actuele gebeurtenissen. Lievelingsliedjes kan je zelf in een lijstje stoppen. Geniet via livestream ook van een miniconcert of voorleessessie van Kapitein Winokio. Je kan de app voor 1 maand gratis testen. Daarna betaal je 6,99 euro per maand (tijdelijk 5,99 euro) of 4,99 euro per maand bij een jaarabonnement.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – kapiteinwinokio.be/app

         Boer Boris gaat naar zee   (2,29 euro)   

         In deze app van Gottmer kan je luisteren naar het prentenboek Boer Boris gaat naar zee. Wat neemt hij allemaal mee naar zee in zijn kleine koffertje? Omdat het er niet allemaal in kan, besluit hij zijn tractor vol te laden. Het verhaal wordt voorgelezen door Ted van Lieshout, de auteur. Je kan in het digitale prentenboek bladeren of het verhaal als filmpje bekijken. Je kan ook je eigen verhaal maken met de figuren en achtergronden. Neem hierbij je stem op en bekijk de bewegende beelden. Verder zijn er nog leuke spelletjes zoals kleurplaten, puzzels en raadsels waarbij je leert tellen en vormen herkennen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –www.gottmer.nl/kinderboeken/apps.html   

         Toverboekjes  (gratis)  

         Deze app laat de Toverboekjes van uitgeverij Clavis tot leven komen. De Toverboekjes zijn een boekenreeks voor kinderen vanaf 3 jaar. Ondertussen verschenen de boekjes Vriendje en Uiltje en de rode bril . Je kan ze uitlenen in de bibliotheek of de digitale versie in de app aankopen (5,49 euro per titel). Als je de app op je tablet opent en je toestel boven het prentenboek houdt, kan je genieten van bewegende beelden. Vogels vliegen op, bloemen groeien, katten spinnen en verborgen details springen tevoorschijn. Terwijl het verhaal wordt voorgelezen, kan je spelen met de personages en achtergronden. Zo ga je nog meer op in het verhaal!  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS  en Android – Nederlandstalig – www.clavisbooks.com/book/9789044830286-uiltje.html   

         WWF together  (gratis)  

         WWF vertelt je in deze app heel wat over een aantal prachtige, maar bedreigde diersoorten. Je ontdekt hoe ze leven en hoe WWF ze tracht te beschermen. Er zijn ook leuke spelletjes. Bekijk alles vanuit het gezichtspunt van de tijger, sla je vleugels uit zoals de vlinders en hak bamboe af voor de panda’s. Zet een origamiversie van de dieren in scène en maak een selfie ermee. Een leuke, leerzame app die je ook bewust maakt van de bedreigingen waarmee de dieren in hun natuurlijke leefomgevingen geconfronteerd worden. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS  – Engelstalig – www.worldwildlife.org/pages/the-world-s-most-amazing-animals-are-now-on-your-iphone   

         The Gardens Between   (5,49 euro)  

         In deze avontuurlijke game word je meegenomen door Arina en Frendt naar een aantal droomachtige tuinen op een eiland. Ze zijn verdwaald in een mysterieuze wereld waar oorzaak en gevolg niet vaststaan en waar tijd in elke richting kan stromen. Manipuleer de tijd om de puzzels op te lossen en bereik het hoogtepunt van elk eiland. Ontdek hierbij de belangrijkste belevenissen die de vrienden samen hebben beleefd. De game is visueel prachtig vormgegeven en ontspannend door de rustgevende muziek. Bij het oplossen van de puzzels hoef je ook niet met tijdslimieten rekening te houden. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – thevoxelagents.com/gardensbetween/

         Februari 2020

         Piraatjes   (4,49 euro)   

         In deze app word je ondergedompeld in de wereld van de piraten! Kies je bemanning en help vaten en kisten in het piratenschip laden. Verken ook de haven en leer de bewoners kennen. Vervolgens mag je het schip zelf besturen of het anker uitgooien om te zwemmen in de oceaan. Met de vele minispelletjes valt heel wat te ontdekken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/tiny-pirates-2/

         Mystery Math Town   (4,49 euro)  

         Help een nieuwsgierig spookje bij het redden van de vuurvliegjes die in het mysterieuze dorp verstopt zitten! Door te rekenen kan je kamers en gangen openen en ontmoet je allerlei vreemde figuren. Kortom, je leert op een leuke en spannende manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig –  artgigapps.com/apps/mystery-math-town

         Buitengewone vrouwen  (1,09 euro)   

         Ontmoet enkele beroemde vrouwen die ons hebben geholpen om de wereld beter te begrijpen en er een betere plek van te maken. Ze waren elk pioniers als vliegeniers, wetenschappers, kunstenaars of burgerrechtenactivisten. Neem een reis door de geschiedenis en laat je verbazen door de levens van, onder meer, Frida Kahlo, Marie Curie, Margaret Hamilton en Jane Goodall. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – learnyland.com

         Geluidshuis  (gratis app)   

         In deze app kan je de hoorspelen van het Geluidshuis bekijken, aankopen en afspelen. De hoorspelen werden ingesproken door bekende acteurs en actrices. Er zijn verschillende titels beschikbaar. De hoorspelen van de stad Antwerpen en Mechelen, “Brieven aan Bijou” en “Margareta’s buren”,  kan je gratis downloaden en beluisteren. Deze verhalen vertellen op een spannende en fantasievolle manier iets over de geschiedenis van de stad. De andere hoorspelen kosten 9,99 of 11,99 euro. Je kan echter ook de boekversie kopen om het verhaal te lezen en te genieten van de mooie illustraties. Bij de boeken zit een audio-cd en downloadcode om het hoorspel via de app te beluisteren. De boeken kosten 21,95 of 24,95 euro. De app was in januari 2020 nog niet bijgewerkt voor iOS 13. Op Android-toestellen zou de app nog perfect moeten werken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.geluidshuis.be

         Januari 2020

         Deze maand stellen we enkele kinderapps voor die je fantasie prikkelen en waarbij je in de huid van een piraat of prinses mag kruipen. Ook kan je een game in een fantasiewereld spelen, treinen bouwen of luisteren naar een interactief verhaal over een kleine pinguïn.

         Princess Fairy Tale Maker   (gratis)   

         Maak je eigen sprookje met deze app! Kies een geanimeerde achtergrond zoals, bijvoorbeeld, een kasteel, bos, sprookjesland of een regenboog. Plak er dan stickers op van, onder meer, prinsessen, feeën, ballerina’s, dieren en bloemen. Neem nu je stem op en vertel de avonturen van de prinsessen. Door de stickers te verplaatsen, kan je je eigen filmpje maken. Je kan de mond van een figuurtje laten bewegen door op de sticker te tikken. Er zijn ook heel wat kleurplaten van bekende sprookjes zoals Assepoester en Alice in Wonderland. Je sprookje kan je tot slot nog delen met vrienden en familie. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS - http://www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/princess-fairy-tale-maker/   

         Hoe leefden piraten?  (3,49 euro)    

         Maak kennis met de beroemdste piraten en vaar mee rond de Caribische eilanden tot je de schat vindt! Lees de kaart en leer varen met het schip. Via leuke spelletjes leer je hoe het leven aan boord was, hoe de piraten hun locatie bepaalden en hun snelheid maten. Maak je eigen schip, verzin je piratenvlag en kleed je favoriete kapitein aan! (vanaf 4 jaar) 

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://learnyland.com/apps/

         Kiwanuka  (0,99 euro)  

         Dit actiespelletje speelt zich af in een vreemd universum en is speciaal ontworpen voor de touchscreen van de tablet. Gids een groep mensen, laat hen torens bouwen en gooi ze omver om de rotsrichel aan de overkant te bereiken. Zo maak je bruggen waarmee je de uitgang kan bereiken. Om te slagen moet je een strategie uitwerken en goed timen. De app is grafisch mooi ontworpen en voorzien van geluidseffecten. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlands - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jakyl.kiwanuka&hl=nl   

         Labo Brick Train  (gratis liteversie, volledige app 4,49 euro)  

         In deze app kan je treintjes bouwen en ermee rijden. Je bouwt ze met blokjes in verschillende kleuren. Er is keuze uit meer dan zestig locomotieven waarmee je oude stoomtreinen, krachtige diesels of moderne hogesnelheidstreinen kunt samenstellen. Je kunt ook heel creatief zijn en met de verschillende onderdelen een totaal nieuwe trein ontwerpen. Eens je trein af is, breng je hem naar de rails en kan je een ritje maken! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android - http://www.labolado.com/  

         Victor’s cold!   (gratis testversie, volledige app 2,99 euro)   

         Lees samen met je kind het interactieve verhaal van een kleine pinguïn die altijd koud heeft. Zijn mama is er niet en zijn papa en de andere dieren kunnen niet helpen. Hoe krijgt Victor het terug warmer? Je kan zelf deelnemen aan het verhaal, want er gebeurt iets als je over het scherm wrijft. Er zijn verschillende spelletjes waarbij je moet een puzzel in elkaar steken, muziekinstrumenten herkennen en de juiste vormen zoeken. Het is ook mogelijk om het verhaal te beluisteren.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engels- of Franstalig -  https://www.slimcricket.com/en/applications/victors-cold.htm

         December 2019

         Deze maand kozen we enkele leuke gezelschapsspellen die als app uitgebracht werden. Ook stellen we een app voor waarmee je groene vingers krijgt of waar je machines in elkaar steekt. In een vijfde app kan je je breuken oefenen in een leuke game.

         Crazy Gears   (3,49 euro)  

         In dit puzzelspel moeten kinderen tandwielen, versnellingen, kettingen, staven en katrollen op de juiste manier met elkaar verbinden om elk level uit te spelen. Zo bouwen ze aan één grote machine en leren ze hoe verschillende mechanismes met elkaar samenhangen. Al spelend ontdekken ze welke rol spanning, beweging en zwaartekracht hierbij spelen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – https://montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/crazy-gears  

         Montessori Nature  (1,09 euro)   

         De makers van dit spel willen stadskinderen nieuwsgierig maken naar de natuur. Ze moeten groenten, fruit en bloemen planten, verzorgen, oogsten en verkopen. Zo leren ze hoe ons eten wordt geproduceerd, hoe belangrijk bijen zijn en waartegen ze hun planten moeten beschermen. Door te verkopen wat ze verbouwen, kunnen ze munten verdienen waarmee ze hun tuin nog beter kunnen uitrusten.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/montessori-nature

         Slice Fractions   (4,49 euro)  

         In deze app leren kinderen van 5 tot 12 jaar op een leuke manier over breuken. In het spel moet je door lava en ijs snijden zodat de mammoet zijn weg kan verderzetten. Hierbij moet je puzzels oplossen door, onder meer, breuken te vereenvoudigen, te rangschikken, op te tellen en af te trekken van 1. Ondertussen kan je ook hippe hoeden verzamelen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows - https://ululab.com/

         Wie heeft het gedaan?  (2,99 euro)   

         Het kasteel van de koning is in gevaar, want de boze tovenaar werd dicht bij het koninkrijk gezien. Alleen de magische ring van de koning kan het kasteel beschermen, maar een dief heeft hem meegenomen. Kan jij de dief vangen? Je kan het spel maximaal met 4 spelers op de tablet spelen. Door samen te werken, goed na te denken en een tactiek te volgen, kan je de dief vinden en de ring terughalen. Doorzoek het kasteel, praat met de dieren, open geheime deuren, maar pas op voor de geest! (Vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.ravensburger.de/start/ravensburger-apps/index.html

         San Juan  (4,99 euro)   

         Herbeleef de Spaanse kolonisatie in dit digitaal kaartspel dat gebaseerd is op het bekroonde bordspel Puerto Rico. Speel de rol van gouverneur, bouwer, producent, handelaar of advocaat en breng welvaart in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Kan je de meest rendabele productiefaciliteiten bouwen of je rivalen de loef afsteken met de belangrijkste gebouwen? Elk gebouw (een paleis, armenhuis, smederij of zilversmelterij) brengt zijn eigen voordelen.

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.ravensburger.de/start/ravensburger-apps/index.html

         November 2019

         Deze maand stellen we enkele apps voor waarmee je je tafels kan oefenen en autowegen kan bouwen. Je vindt in onze selectie ook een grappige app met dieren die hun gevoelens tonen en een betoverende app met handgemaakte taferelen. Voor de Voorleesweek van 16 tot 24 november hebben we ook een app geselecteerd met een interactief, geanimeerd verhaal dat je kan voorlezen.

         Heksje & Willem  (2,99 euro)  

         Heksje ligt in bed. Ze krijgt een kus van mama en wil gaan slapen. Maar, wat is dat nu? Heksje is niet alleen in haar slaapkamer. Een grote schaduw komt haar kant op… Je ontdekt uiteindelijk wie Heksje wakker houdt en waarom. Deze interactieve, sprookjesachtige app vertelt een mooi verhaal over vriendschap en een verre reis. Er zijn mooie animaties, elementen die het kind kan aanraken, muziek en geluidseffecten. Je kan het verhaal zelf voorlezen of laten voorlezen door een verteller. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – somoiso.nl/nl/apps/

         Shine   (3,49 euro)  

         In deze app ga je een magische wereld binnen, waar je je kan ontspannen en tot rust komen. Ga op zoek naar verborgen vrienden in 40 met de hand gemaakte levels. Ga op reis door adembenemende kleurenparadijzen en ontdek in elk level iets nieuws. Geniet ook van de mooie illustraties en de dromerige soundtrack. De app kan je overal offline spelen.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/apps-for-kids/shine-journey-of-light-kids-game/    

         Mathemagics Quest  (3,99 euro)  

         Graaf Gemenedeler kan totaal niet rekenen! Om beter in wiskunde te worden, heeft hij het tovenaarsboek Mathemagics gestolen. Hierin zitten magische wezens die je helpen bij het onthouden van je tafels. Vertrek op avontuur en zoek de vreemde wezentjes en breng ze veilig thuis! Kies je held en neem het op tegen Graaf Gemenedeler! Al spelend oefen je de tafels van vermenigvuldiging. Voor elke tafel zijn er 3 levels van toenemende moeilijkheidsgraad. Je kan 24 levels spelen in 8 werelden en gratis 3 levels uitproberen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlands – www.slimcricket.com/en/   

         Car Kit  (4,99 euro)  

         Leg wegen voor je stad, voeg landschappen en auto’s toe en hou het verkeer in beweging! Een weg maak je door tegels te verslepen. Kies voor rechte stukken, bochten, bruggen, kruispunten met verkeerslichten en voetpaden. Je kan kiezen uit meer dan 20 voertuigen zoals, bijvoorbeeld, een politiewagen, bus, taxi of brandweerwagen. Als je klaar bent met bouwen, kan je met elk voertuig rijden en op verkenning gaan! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – apps.apple.com/be/app/car-kit/id1215290262?l=nl

         Avokiddo Emotions  (3,49 euro)    

         In Avokiddo Emotions leren kinderen op een hilarische manier bij over gevoelens. Laat ze kennis maken met een gekke zebra, een verlegen schaap, een vrolijke giraf en een bescheiden eland. Je kan de dieren aankleden, voeden en speelgoed geven. Ze reageren op verschillende manieren op een hele reeks scenario’s. Ze springen, bijvoorbeeld, bij gevaar of leggen hun oren plat en pruilen wanneer ze verdrietig zijn. Als ze plezier hebben, proesten ze het uit! (vanaf 3 jaar) 

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – avokiddo.com/apps/avokiddo-emotions-app/

         Oktober 2019

         Deze maand selecteerden we twee apps waarmee je een animatiefilmpje kan maken. Je kan al spelend ook bijleren over het leven rond de koraalriffen en het heelal.

         Movie Maker for Kids  (4,49 euro) 

         Met deze app kan je decors, personages en muziek uitkiezen om je eigen film te maken. Verzin een verhaal met figuurtjes uit andere apps van Fox & Sheep. Voeg speciale effecten toe, maak een openingsscène en zorg voor de aftiteling. Zo kan je ook je film wat persoonlijker maken en, bijvoorbeeld, een verjaardagsfilmpje maken. Sommige extra’s zijn betalend.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.foxandsheep.com/apps-for-kids/movie-maker-creative-kids-app/ 

         Toontastic 3D   (gratis)  

         Toontastic maakt het mogelijk om zelf cartoons te tekenen, te laten bewegen en in te spreken. Kies je figuren en setting, kleur ze in en vertel je eigen verhaal.  Beweeg de figuren over het scherm en neem je stem op. Je kan je eigen foto’s gebruiken en, bijvoorbeeld, een figuurtje jouw gezicht geven. Met deze bekroonde app kan je heel creatief zijn! Maak een avonturenfilmpje, nieuwsbericht of een grappig familiefotoboek. Zonder advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android - https://toontastic.withgoogle.com/   

         Star Walk Kids  (3,49 euro)  

         Deze game leert kinderen heel wat bij over astronomie en ons zonnestelsel. Verken de verschillende planeten en sterren. Met cartoons leer je over sterrenbeelden en verschillende fenomenen in de ruimte. Bekijk de grappige cartoons, luister naar de uitleg en test je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.vitotechnology.com/star-walk-kids.html 

         Coral Reef    (3,99 euro)  

         Ga op verkenning in de onderwaterwereld en maak kennis met zijn bewoners! Leer meer over haaien, inktvissen, zeeschildpadden, kwallen en nog heel wat andere zeedieren. Ontdek hoe ze samenleven in een ecosysteem en elkaar nodig hebben. Al spelend leer je heel wat bij over het leven rond de koraalriffen. Zo kan je verstoppertje spelen met inktvissen, zeeschildpadden helpen om zichzelf schoon te maken en zien hoe zeesterren afval verwerken. (vanaf 5 jaar) 

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/coral-reef

         September 2019

         Deze maand presenteren we in onze selectie kinderapps een zoekspel, een circusapp met mooie muziek en een game vol grappige situaties. Er is ook nog een app voor leergierige kinderen en één waarin je verhaaltjes kan bedenken met je favoriete figuren uit avonturenboeken.

         Tongo Circus  (3,49 euro)  

         Tongo Circus is de opvolger van de heel succesvolle app Tongo Muziek. De kleine Tongo leidt je dit keer rond in het circus. Er zijn elf verschillende scènes waarin je kan mee spelen. Zo is er, bijvoorbeeld, een sterke leeuw die door een ring springt, pinguïns die op een bal balanceren, een onhandige clown die met een beer speelt, een popcornmachine en een circusband die voor een leuke sfeer zorgt. De app laat je op een speelse manier met klassieke muziek kennis maken. Je hoort fragmenten uit composities van, onder andere, Bach, Grieg, Brahms, Haydn en Moessorgski. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – firstconcert.com/tongo-circus

         Pango verstoppertje   (3,49 euro)  

         Zoek Pango die zich overal verstopt: in een boom, achter een rots, op de rug van een olifant, onder een bed. Zo verken je 15 verschillende werelden, waaronder de Afrikaanse savanne, met sneeuw bedekte bergen, edelstenenmijnen, een spookhuis en de ruimte. Behalve Pango moet je ook hartjes, klavers en sleutels zoeken. Alle achtergronden zijn interactief en bevatten gedetailleerde animaties en grappige geluiden. De levels worden steeds moeilijker, maar er is geen tijdslimiet of concurrentie. De app bevat ook geen geïntegreerde aankopen en reclame. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.studio-pango.com/en/app-hideandseek

         Hoe worden dingen gemaakt?  (3,49 euro)  

         Nieuwsgierige kinderen kunnen met deze app ontdekken hoe bepaalde voorwerpen en voedingsmiddelen worden gefabriceerd. Hoe worden chocolade, t-shirts en brood gemaakt en hoe krijg je een boek of skateboard?  Aan de hand van een korte uitleg, animaties en spelletjes krijgen ze een antwoord op hun vragen. Alles in de app beweegt en is interactief. Zo mag je, onder meer, zelf de wielen op het skateboard vastschroeven of graankorrels vermalen om meel te maken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.labolado.com

         Pepi Tales : King’s Castle   (3,49 euro)  

         Verzin samen met je kinderen sprookjes en laat de Gelaarsde Kat, cyclopen, reuzen, prinsessen, ridders en draken erin voorkomen. Zoals in een poppenhuis kan je figuren en accessoires naar eigen keuze combineren. Bedenk scenario’s en speel dan het rollenspel met de app. Er zijn ook heel wat verborgen plaatsen, puzzels en spullen die je kan ontdekken door te experimenteren. Laat de karakters muziekinstrumenten bespelen, een boog gebruiken, nieuwe voorwerpen maken of toverspreuken uitspreken. Verken het kasteel en zoek sleutels om geheime kamers te openen! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.pepiplay.com/wonderworld

         Chuchel  (5,49 euro)  

         In dit grappig avonturenspel volg je Chuchel en zijn rivaal Kekel die een kers proberen te bemachtigen. Onderweg moet je heel wat puzzels oplossen en uitdagingen aangaan. Je krijgt hierbij heel wat hilarische situaties te zien. Omwille van de humor en de mooie vormgeving werd de game meermaals bekroond.  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – amanita-design.net/games/chuchel.html

         Augustus 2019

         In de selectie van augustus vind je leuke apps voor kinderen die van muziek of dino’s houden. Er zijn ook twee apps waarmee je lekker creatief kunt zijn en een game waar je jezelf een weg moet banen doorheen een sprookjesachtige wereld.

         Labo Pebble Art  (2,29 euro)  

         In deze app kunnen kinderen heel wat kunstwerkjes maken met keien en andere stenen. Zo maken ze stap voor stap vogels, een lieveheersbeestje, een kip, een kat en nog veel meer. Vervolgens kleuren ze hun figuurtje en spelen er spelletjes mee. Zoek, bijvoorbeeld, insecten die bij elkaar passen, voer de vogels of speel het gebarenspel. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – www.labolado.com  

         Tongo Muziek   (3,49 euro)  

         In een kleurrijk landschap vol leuke dieren en mannetjes maak je kennis met klassieke muziek en kan je ook al zelf muziek maken. Je kan filmpjes bekijken over verschillende instrumenten met veel geluidsfragmenten. De luistervoorbeelden komen uit meesterwerken van, onder meer, Mozart, Beethoven, Bach, Haydn en Tsjaikovski. Met een pianoklavier kan je eigen deuntjes componeren en er zijn ook slaginstrumenten om ritmes uit te proberen. Al spelend leer je de noten en de sol- en fasleutel kennen.  (vanaf 4 jaar) 

         Voor iOS en Android – firstconcert.com/tongo-music

         Hama Universe  (gratis)   

         Met Hama Universe zijn de kralen en legborden digitaal en kan je overal spelen zonder dat je een strijkijzer nodig hebt. Je kan kiezen uit verschillende thema’s en, bijvoorbeeld, prinsen, piraten, olifanten, draken en auto’s maken. Op een leeg bord moet je patronen namaken, maar je krijgt ook de kans om zelf iets nieuws te maken. Deze app is ideaal voor als je onderweg bent met de auto of het vliegtuig. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.hama.dk/hama-app-6  

         Thinkrolls: Kings & Queens  (4,49 euro)   

         In dit spel reis je naar een sprookjesachtige wereld met kastelen, draken en machines, waar de wetten van de fysica en toverspreuken een grote rol spelen. Je kan er meer dan 200 puzzels oplossen waarin je je geheugen traint en logisch moet denken. Je moet een pad vrijmaken door voorwerpen te verplaatsen, gebruiken en combineren. Sus een krokodil in slaap met een liedje, laat een spook verdwijnen met weerkaatst licht en verzamel snoep en edelstenen voor de draak van het kasteel. Maar er valt in Thinkrolls nog meer te ontdekken!  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – avokiddo.com/apps/thinkrolls-kings-queens  

         Fantastic Dinosaurs 2   (3,49 euro iOS / 5,49 euro Android)  

         In deze app staan 140 dinosaurussen in heel goede beeldkwaliteit. Bij iedere dino staat een beschrijving met heel veel informatie en beelden in 360°. Je krijgt een idee van de ware grootte van het beest doordat er ook een volwassene en kind naast gezet wordt. Er zijn ook beelden van vechtende dinosaurussen. Zonder in-app-aankopen en advertenties.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.oreakids.com

         Juli 2019

         In onze nieuwe selectie stellen we een aantal apps voor waarmee kinderen lekker creatief mogen zijn. Ze kunnen grappige animatiefilmpjes maken waarin ze zelf figureren, gekke auto’s bouwen en uittesten, en op safari gaan in hun eigen park. Voor oudere kinderen is er nog een app om ons zonnestelsel te verkennen en een avontuurlijke game met fantastische werelden en figuurtjes.

         CHOMP   (4,49 euro)  

         In CHOMP, de nieuwe app van de auteur en illustrator Christoph Niemann, kan je heel wat komische rollen spelen. Kies uit de meer dan 50 met de hand getekende scènes en hun grappige animaties. Via de camera van je smartphone of tablet voeg je je gezicht in de illustratie. Zo word je een vis, zonnetje, geniale pianist of een beer die spaghetti lust. Je kan tijdens de opname ook een liedje zingen, geluiden nabootsen of een tekstje opzeggen. De beste opnames kun je bewaren als video en delen met familie of vrienden.  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – https://www.foxandsheep.com/our-apps-for-kids/chomp-kids-app-by-christoph-niemann/  

         Pango Build Safari  (3,49 euro)  

         Bedenk je eigen safaritrip met deze app. Teken de savanne en zet de bomen, hutten en wilde dieren neer. Vertrek vervolgens op expeditie in een jeep of minibus en neem foto’s van de dieren. Je kan jezelf verfrissen onder een waterval of bij de baobabs spelen. Het spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden. De jongste kinderen mogen starten vanaf vooraf geprogrammeerde decors. Je mag een bestaand decor echter ook aanpassen of van een leeg spelbord beginnen bouwen. Met deze app kan je heel creatief zijn en je verbeelding laten spreken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – https://apps.apple.com/app/apple-store/id1384494188 

         Labo Brick Car  (3,49 euro)  

         Bouw leuke voertuigen met de steentjes en maak vervolgens een testrit langs een parcours vol uitdagingen. Je kan gebruik maken van auto-onderdelen of enkel met de blokjes werken. Er zijn 21 wegen met verschillende landschappen om op te rijden. Het is mogelijk om auto’s en vrachtwagens met anderen te delen. Met deze app kunnen kinderen naar hartenlust experimenteren en creatief zijn. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android - http://www.labolado.com/

         Het zonnestelsel  (3,49 euro)   

         Tinybop laat je met deze app het zonnestelsel verkennen. Bezoek de zon en haar acht planeten: Mercurius, Venus, onze aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Je kan het oppervlak van elke planeet van dichtbij bestuderen en zo al haar kenmerken ontdekken. Gooi meteorieten op de planeten om hun atmosfeer en zwaartekracht te testen. Vergelijk ze met elkaar om een idee te krijgen van hun grootte. Bekijk hoe ze een baan rond de zon maken. Bij de maan ontdek je zo haar verschillende fasen. Met deze app hebben de planeten in ons zonnestelsel voor jou geen geheimen meer!  (vanaf 6 jaar).

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/space

         Rolando : Royal edition   (3,49 euro)   

         Het Koninkrijk werd ingenomen en de Rolando’s vertrekken op missie om de Wijzen te redden uit de klauwen van de vijand. Help hen bij het nemen van de vele hindernissen en het oplossen van de puzzels. Onderweg komen ze heel wat vreemde figuren tegen. Deze bekroonde en populaire game kreeg een update. De verschillende werelden zitten vol verrassingen zodat je niet snel uitgespeeld bent. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS - http://www.handcircus.com/rolando/

         Juni 2019

         Fundels (gratis)

         Fundels zijn geanimeerde prentenboeken. Behalve het verhaal (voor)lezen en bekijken, kan je ook nog kleuren en schilderen, spelletjes spelen met de figuren uit het boek en het verhaal naspelen in een theatertje waarbij je je stem kan opnemen. Er worden ook Fundels van AVI-boekjes gemaakt. Deze boekjes kan je zelfstandig of met leesbegeleiding lezen. Als lid van ARhus kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel 7 Fundels per jaar ontlenen. Tijdens schoolvakanties krijg je nu 2 extra ontleningen per vakantieweek, die geldig blijven zolang de vakantie duurt. In de zomervakantie kunnen er maximum 12 extra Fundels ontleend worden. Probeer ze eens uit! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android, Windows en Mac – Nederlandstalig – www.fundels.com      

         VakantieBieb  (gratis)

         Met deze app kan je gratis 50 e-boeken voor kinderen en jongeren downloaden. Er is ook een aanbod voor volwassenen. Avontuur, humor, fantasy, romantisch of informatief: je vindt van alles wat! Deze e-boeken zijn beschikbaar tijdens de hele zomervakantie. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.onlinebibliotheek.nl/vakantiebieb.html

         MarcoPolo Arctic  (gratis)  

         Met deze app reis je helemaal naar de Noordpool. Je leert de dieren kennen die hier leven en verkent de toendra, taiga en Noordelijke IJszee. Geef het juiste eten aan ijsberen, muskusossen en zeehonden. Maak interactieve puzzels van vogels, walvissen, land- en zeedieren en leer meer over hen. Gooi met sneeuwballen en rij met het amfibievoertuig! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - itunes.apple.com/us/app/marcopolo-arctic/id1015677598?mt=8

         Code Karts   (gratis testversie; volledige versie voor 3,49 euro)  

         Code Karts leert je programmeren door middel van een reeks logische puzzels die gepresenteerd worden als een racebaan. Je moet hierbij richtingsstenen gebruiken om je raceauto naar de eindmeet te sturen. Kijk goed naar de baan en denk logisch na. Zo vind je snel oplossingen voor puzzels die steeds wat moeilijker worden. Je kan hierbij ook racen tegen de computer. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - montessori.edokiacademy.com/en/our-games/discovery/car-game   

         De Beestjes I: Insecten (3,49 euro)   

         Met leuke animaties en spelletjes duik je in de wereld van de insecten. Zo kom je alles te weten over, onder meer, mieren, kevers, bijen en vlinders. Waarom lopen mieren in een rij en waarvoor gebruiken insecten hun antennes? Je kan ook een eigen insect maken, imkers aankleden, wandelende takken zoeken en de vlindercyclus doorlopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – learnyland.com/apps

         Old Man’s Journey   (5,49 euro)  

         Deze bekroonde puzzelgame vertelt zonder woorden het verhaal van een oude man die rondtrekt. Tijdens zijn trektocht mijmert hij over zijn oude dromen en koestert hij bepaalde momenten in zijn leven. De prachtig handgetekende, geanimeerde beelden in de app ademen een sprookjesachtige sfeer uit. Je moet het landschap zelf veranderen om verborgen paden te ontdekken.  (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android –oldmansjourney.com

          

         Mei 2019

         Deze maand stellen we een app voor om je kennis over Europa bij te spijkeren (als knipoog naar de Europese verkiezingen). We geven ook een voorbeeld van een app die een prentenboek tot leven brengt en nog drie apps om lekker creatief te zijn met muziek, animaties en fantasiedieren!

         Topo Europa Pro  (2,99 euro)   

         Klim aan boord van het vliegtuig en vlieg naar alle landen en heel wat (hoofd)steden in Europa. Vooraleer je de uitdaging aangaat, kan je eerst op je gemak oefenen. Als je er klaar voor bent, kan je beginnen aan de tijdrace. Vlieg binnen de tijd naar zoveel mogelijk bestemmingen. Met elk goed antwoord verdien je extra tijd. Als je de weg kwijt bent, kan je een radarhint oproepen. Test tot slot nog je kennis met de meerkeuzevragen en neem het op tegen je vrienden! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.topomonkey.nl/topo_europa.php

         Boet de Beer  (gratis)  

         Deze app kan enkel gebruikt worden in combinatie met het prentenboek Boet de Beer van Kaisa Happonen en Anne Vasko dat je in ARhus kan ontlenen. Het is herfst en de bruine beren beginnen aan hun winterslaap. Boet kan echter de slaap niet vatten en verlaat zijn hol om van de sneeuw te genieten. De app brengt de wereld uit het prentenboek met augmented reality virtueel tot leven. Door de illustraties met de camera te scannen, verandert de echte wereld in je scherm in die van Boet. Zo kan je zelf rondlopen in Boets omgeving. Als je de tablet in verschillende richtingen draait, beweegt het beeld mee (in 360 graden). De app voorziet het verhaal ook van muziek die mee verandert met de scènes en er zijn ook puzzels die je kan oplossen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – stepinbooks.com / https://roeselare.bibliotheek.be/catalogus?q=boet%20de%20beer

         Magische beesten   (3,49 euro)    

         Met deze app van Tinybop kan je je fantasie de vrije loop laten en nieuwe diersoorten creëren. Geef je dieren hoeven en hoorns, vleugels en snavels en poten en klauwen. Met 100 onderdelen kan je eindeloos experimenteren. Maak een wilde tuin waarin je met je dieren kan spelen. Geef ze eten, verzorg ze en kijk of ze kunnen lopen, zwemmen en vliegen. Organiseer een race met obstakels en kijk wie de snelste is. Je kan je dieren opslaan. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/the-creature-garden

         Sound Rebound  (gratis)  

         Met Sound Rebound kan je muziek componeren met diverse vormen en kleuren. Geef deze een plaats op het werkblad en laat dan de balletjes eroverheen rollen. Hierbij hoor je een bijzonder samenspel van klanken. Maak mooie collages en scherp je creativiteit en muzikaliteit aan! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – www.exploratorium.edu/explore/apps/sound-rebound   

         MovieToons   (gratis)  

         Maak mooie 3D-tekenfilmpjes met deze app. MovieToons kan op basis van de foto van iemands gezicht een cartoonfiguur maken. Je kan echter ook gewoon figuurtjes uit de bibliotheek kiezen. Bouw aan het decor, kies grappige animaties en voeg je stem en boodschap toe als voice over. Je kan het resultaat opslaan en delen met je vrienden. Het kan een leuke manier zijn om iemand je groeten en wensen over te brengen. De app is gratis, maar je betaalt 3,49 euro voor 5 avatars die gemaakt worden op basis van ingescande foto’s. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – moovietime.com

         April 2019

         In onze maandelijkse selectie presenteren we twee apps waarin kinderen al spelend kunnen experimenteren met DNA en met klanken. We stellen ook Khan Academy Kids voor, een app vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Voor de oudere kinderen zijn er twee visueel heel mooi ontworpen apps die je meenemen naar een droomachtige wereld waar je al puzzelend je weg moet vinden.

         Singing Fingers   (1,09 euro)  

         In deze app kan je met je vingers muziek maken. Je kan geluiden van muziekinstrumenten of een brandweerwagen opnemen of muziek maken met je eigen stem.  Door met een vinger over het scherm te bewegen en een geluid te maken verschijnt er een lijn. Als je van toon verandert, krijgt ze een andere kleur. De dikte van de lijn geeft aan hoe hard het geluid klinkt. De getekende lijn kan afgespeeld worden door er met je vinger overheen te gaan. Dit lukt ook achterstevoren of je kan je vinger snel heen en weer schuiven. Zo kan je experimenteren met klanken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – singingfingers.com

         Khan Academy Kids  (gratis)  

         Deze app zit vol educatieve spelletjes voor peuters en kleuters. Je kan er lezen, schrijven, rekenen, tekenen, kleuren en verhalen vertellen. Zo leer je problemen oplossen en kan je ook lekker creatief zijn. Kleurige figuurtjes geven uitleg over de spelletjes. De opdrachtjes zijn aangepast aan leerdoelen waaraan gewerkt wordt in de peuter- en kleuterklas. De instructies zijn in eenvoudig Engels. Dit hoeft geen struikelblok te zijn als je je kind begeleidt bij het spelen van de app. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.khanacademy.org/kids?from=lohp

         DNA Play   (3,49 euro)  

         DNA Play stelt op een speelse en grappige manier DNA voor aan kinderen. Bij de start van de game zie je een klein zwart monstertje zonder lichaamsdelen. Als je met het DNA de juiste combinaties maakt, bouw je aan de romp, het hoofd, de neus, de ogen, handen en voeten. Als je dan de volgorde van de staafjes verandert, krijg je telkens een ander monster te zien. Er zijn heel wat mogelijkheden zodat je heel creatief kan zijn. Je monsters hebben elk een eigen karakter en kunnen eten, slapen, schaatsen en dansen.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - avokiddo.com/apps/dnaplay/

         Bring You Home  (3,49 euro)   

         In deze game kan je Polo, een buitenaards wezentje, helpen zijn gekidnapte huisdier terug te vinden. Je hebt echter geen controle over de held, maar wel over het decor in het spel. Door stukken anders in te richten, kan je het juiste pad voor Polo vinden. Als Polo het niet redt, kan je gewoon teruggaan in de tijd en opnieuw proberen de puzzels op te lossen. Deze grappige, mooi vormgegeven wereld zit vol magische figuren, bizarre verrassingen en onzichtbare gevaren! (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS - www.bringyouhomegame.com

         Dream Walker  (gratis testversie; 3,49 euro voor onbeperkte toegang) 

         Ook Dream Walker is een grafisch heel mooi vormgegeven game. Hier ga je op verkenning in de vreemde, surrealistische wereld van de dromen. Je moet de slaapwandelende Anna begeleiden en hierbij puzzels oplossen. Onderweg moet je sterren en vlinders verzamelen die je kunt inruilen voor verschillende attributen. In het begin zal je wat moeten zoeken naar de juiste timing en handelingen om het slapende meisje in beweging te krijgen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dream-walker/id1377006339?l=nl&mt=8      

         StorySign  (gratis)  

         StorySign opent de wereld van boeken voor dove kinderen. De app kan een kinderboek in gebarentaal vertalen zodat de kinderen geholpen worden bij het leren lezen. Dit leerproces verloopt moeilijker voor dove kinderen omdat ze hun ouders of leerkrachten niet horen terwijl deze de tekst voorlezen. Gebarentaal is ook helemaal anders dan gesproken en geschreven taal. Het eerste kinderboek dat de app kan vertalen naar Vlaamse gebarentaal is Waar is Dribbel? van Eric Hill. Open het fysieke boek en hou de smartphone boven de woorden. De avatar Star zal vervolgens het verhaal in gebarentaal omzetten terwijl de gedrukte woorden worden gemarkeerd.

         Voor Android – Nederlandstalig - https://consumer.huawei.com/be/campaign/storysign/

          

         Maart 2019

         In de selectie van deze maand stellen we Toca Nature en Botanicula voor, twee apps die je met andere ogen naar de natuur doen kijken. Met de app Me kan je een beeld van jezelf maken via foto’s, gedichtjes, liedjes, verhaaltjes en nog veel meer. Peuters en kleuters gaan op avontuur in leuke voertuigen met Kleine Tijger

         Kleine Tijger: Brandweerauto  (1,99 euro) 

         Beleef spannende avonturen in een brandweerwagen, ruimteschip of duikboot! Kies de panda, tijger, eenhoorn of olifant als bestuurder en ga van start. Als brandweerman kan je brandjes blussen, een kat uit de boom redden of met de kraan obstakels uit de weg ruimen. In het ruimteschip ontdek je nieuwe planeten en verzamel je stenen, hartjes en diamantjes. Met de duikboot, tot slot, kan je waterskiën, vissen of racen over springschansen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.wonderkind.de/en/app/little-tiger/ 

         YouTube Kids  (gratis)  

         Google lanceerde een meer kindvriendelijke YouTube versie, waarmee je minder kans loopt dat je kind ongepaste filmpjes te zien krijgt.

         • Welke mogelijkheden heb je? Je kan een profiel instellen voor peuters en kleuters of een voor kinderen van 8 tot 12 jaar dat meer toelaat. Het is ook mogelijk om de schermtijd te beperken, filmpjes te blokkeren en de kijkgeschiedenis te bekijken.
         • Is het veilig? Op YouTube staat veel educatieve inhoud, maar helaas ook horrorvideo’s en obscene parodieën met bekende figuurtjes zoals Minnie Mouse of de Paw Patrol hondjes. Complexe algoritmes proberen deze troep weg te filteren uit YouTube Kids, maar dit blijft een computergestuurd proces zodat Google geen 100% procent veiligheid kan garanderen. De veiligste manier om YouTube Kids te gebruiken, is dus om bij de instellingen ervoor te zorgen dat je kind enkel toegang heeft tot filmpjes en kanalen die jij hebt geselecteerd.
         • Reclame? Een nadeel zijn ook de gepersonaliseerde advertenties die je kind tussen de filmpjes door te zien krijgt. Deze kan je enkel uitschakelen als je een betalend abonnement neemt op YouTube Premium.

         Lees ook de praktische tips op Medianest. (Vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.youtube.com/yt/kids/  

         Toca Nature  (4,49 euro)

         Toca Boca wil met deze app de pracht van de natuur tonen. Je kan bomen planten en zo een bos aanleggen. Beklim een berg en geniet van het uitzicht. Verzamel bessen, noten en paddenstoelen en voed verschillende dieren. Zo ontdek je wat hun voedsel is. Tijdens je tocht doorheen verschillende landschappen ontmoet je een vos en beer. Volg ook de spechten en beleef de overgang van dag naar nacht. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – tocaboca.com/app/toca-nature/

         Me   (3,99 euro)  

         In deze app maak je een avatar voor jezelf, je vrienden, familie en huisdieren en leer je jezelf beter kennen. Vertel je verhaal door middel van woorden, afbeeldingen en foto’s. Deel je gevoelens en laat weten wat je leuk vindt en wat niet. Teken je favoriete dingen, schrijf grappen, liedjes of gedichten. Zo kan je je toekomst inbeelden, je dromen herinneren en wensen en geheimen bewaren. Met de recorder kan je ook geluiden of verhalen opnemen. De opdrachten geven je inspiratie om een dynamisch zelfbeeld te maken. Je kan schrijven op afbeeldingen en deze versieren met stickers. Je creaties kan je tot slot downloaden en delen met wie je wil.  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – tinybop.com/apps/me

         Botanicula    (5,49 euro)  

         In dit grafisch indrukwekkende spel word je ondergedompeld in de wereld van vijf kleine insecten die leven op een boom. Je vergezelt hen op een trip die het doel heeft het laatste zaadje van hun boom uit de klauwen van parasieten te redden. De game is rustgevend, zit vol sfeervolle muziek, grappige animaties en verborgen bonussen. Je kan met de vijf boombewoners meer dan 150 gedetailleerde locaties verkennen waarbij je opdrachtjes krijgt. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – botanicula.net/

         Februari 2019

         Little Friends Dance Studio AR   (3,49 euro)

         Kies uit acht mooie poppen en pas het uiterlijk aan, maak tekeningetjes en plak stickers. Werk vervolgens een eigen dansje uit waarbij je gebruik kan maken van originele popliedjes. Er is ook keuze uit 20 realistische foto-achtergronden en met de camera van je smartphone kan je de poppen in je omgeving plaatsen. Ze komen dan tot leven op je scherm dankzij ‘augmented reality’. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-friends-dance

         De wereld van Nijntje  (4,49 euro of gratis liteversie) 

         Ga in deze interactieve app op bezoek bij Nijntje en help haar bij het uitkiezen van kledij, tandenpoetsen en in bad gaan. Je kan ook in de tuin spelen met het hondje Snuffie en een vlieger oplaten. Nijntje kan ook hulp gebruiken bij het telen van fruit en groenten, waarna je samen een taart kan bakken. Verder mag je nog op haar step rijden, voor haar vis zorgen, samen tekenen, naar verhalen luisteren en met blokken spelen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nijntje.nl/nieuws/er-is-een-nieuwe-nijntje-app

         Fiete Cars  (0,99 euro of gratis liteversie) 

         Bouw wegen vol bochten, modder of hobbels en voer tal van stunts uit in verschillende voertuigen. Het is moeilijk om te kiezen: je kan rijden met een sportauto, vrachtwagen, ambulance, graafmachine, locomotief en nog veel meer. Als je het wat rustiger wil, kan je ook paardrijden. Spring over hindernissen en maak salto’s in het zwembad. Met bouwstenen kan je ook nog enorme gebouwen met liften en tunnelingangen maken. Fiete Cars laat je eigen verhalen bedenken, parcoursen bouwen, stunts uitvoeren, achtervolgingen inzetten of rustige pleziertochtjes maken. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://ahoiii.com/     

         Muziekschool Mussila  (gratis) 

         In de wonderlijke wereld van Mussila kan je muzikale avonturen beleven met monsters. Met dit spel vol spannende uitdagingen leren kinderen de basisprincipes van muziek. Elk spel focust op een ander aspect: gehoortraining, notenleer, ritme en melodie. Je leert ritmes en melodieën op gehoor definiëren, muziekinstrumenten herkennen, piano spelen via het keyboard en klassieke componisten kennen. Je kan meedoen aan interactieve jamsessies, je eigen loops en beats kiezen, een band samenstellen en nog veel meer. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android  – Nederlandstalig – www.mussila.com

         Pocket City  (4,49 euro)  

         In Pocket City kan je een volledige stad uitbouwen. Jij beslist wat waar komt en wordt zo een echte stedenbouwkundige. Je krijgt een heel grote som geld en een leeg raster waarin je begint te bouwen aan de wegen. Vervolgens deel je verschillende zones in die residentieel, commercieel of industrieel kunnen zijn. Hierna moet je zorgen voor water en stroom en deze verbinden met je wegennetwerk. Wanneer de bevolking groeit, moeten er ook banken, ziekenhuizen, politiebureaus, brandweerstations en recreatiegebieden komen. Probeer de bewoners tevreden te houden en wees voorbereid op natuurrampen! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://pocketcitygame.com/

         Januari 2019

         Peuter Zoo  (2,29 euro)  

         Met dit grappig puzzelspel leren peuters op een speelse manier dieren kennen. Ze moeten naar de juiste stukken zoeken om het dier volledig te maken of kunnen creatief zijn en nieuwe, gekke dieren maken. Ze ontdekken welk geluid de dieren maken en horen hun naam. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.toddler-zoo.com/ 

         Interactief Klokkijken  (gratis liteversie, volledige versie 3,49 euro) 

         Met negen mooie, met de hand getekende klokken kunnen kinderen analoge en digitale klokken leren lezen. De uur- en minutenwijzer kan je met de hand bewegen. Er zijn opdrachtjes met vijf moeilijkheidsniveaus. Je moet de tijd instellen of de klok op het juiste moment stoppen en leert begrippen zoals uur, middernacht, half en kwart over of voor. In de app is er een mooi aquarium vol vissen, waarvoor je beloningen krijgt als je de oefeningen juist oplost. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/interactief-klokkijken-lite/id482452233?l=nl&mt=8

         Toca Hair Salon 3  (4,49 euro)  

         In het kapperssalon van Toca Boca kan je lekker creatief zijn. Geef de verschillende karakters, met elk hun eigen persoonlijkheid en stijl, een grappig, mooi of gewaagd kapsel. Gebruik hiervoor alle apparaten en spullen waarover de kapper beschikt. De diverse haartypes komen heel realistisch over. Achterna kan je ook nog de kledij van de figuurtjes aanpassen! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-3/ 

         Grow Forest  (gratis liteversie, volledige app: 4,49 euro) 

         Banja en zijn vriendjes wachten op jouw hulp om het toverbos te onderhouden en duurzaam te beheren. Gebruik hout om huizen en wegen te bouwen, maar plant ook nieuwe bomen. Als je het bos goed verzorgt, zijn de trollen en kabouters je heel dankbaar. Je ziet dan ook hoe het bos groeit en veel vruchten voortbrengt waarmee je allerlei lekkers kunt klaarmaken. Al spelend leren kinderen van 3 tot 9 jaar over duurzaamheid en het belang van bossen.

         Voor iOS en Android - https://www.groplay.com/

         December 2018

         Fiete Cats  (gratis)   

         Met Fiete Cats kan je je kinderen een virtueel katje geven waarvoor ze kunnen zorgen. Met augmented reality lijkt het net een levende kat. Kinderen leren de poes op tijd voeren en in het mandje leggen als hij moe is. Ze kunnen met hem spelen en hem aaien. Als zijn vacht vies geworden is, mogen ze hem wassen. Je kan filmpjes en foto’s van het katje maken en deze dan delen. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - http://ahoiii.com/

         Little Kitten Adventures  (3,49 euro)  

         Het katje in de app wordt uitgenodigd op een verkleedfeestje. Kinderen moeten hem klaarmaken voor het feestje door een leuk kostuum te zoeken en alle nodige spulletjes in zijn rugzak te stoppen. In de app leren ze goed voor hem zorgen. Maak hem proper, geef hem eten en water en help hem zijn weg te vinden in het doolhof. Stop ook alle snoepjes terug in de doos die hij omstootte. Kleuters kunnen verder ook nog puzzelen, memory spelen en foto’s nemen van het katje.  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://www.foxandsheep.com/little-kitten-adventures/

         Dr. Panda Town : Pet World (gratis liteversie; volledige app voor 4,49 euro)  

         In het attractiepark Pet World kan je heel wat plezier beleven op het reuzenrad, het piratenschip, een op hol geslagen trein of in het betoverde kasteel. Als je dierenvriendjes misselijk worden, kan je met hen de dierenarts bezoeken of hen laten rusten in het dierenhotel. Kies uit meer dan dertig dieren en uit verschillende locaties en outfits waarin je de figuurtjes kan verkleden. Spreek ook toverspreuken uit of help bij het uitbroeden van drakeneieren. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-pet-world

         Toca Life: Pets   (4,49 euro)   

         Met meer dan 120 dieren vind je in deze app zeker je favoriete huisdier! In het park kan je gaan zwemmen in de rivier, een verborgen grot verkennen of picknicken op het gras. In het dierenhotel kunnen de beestjes ontspannen terwijl hun baasjes op reis zijn. Bij de dierenarts kan je zieke dieren verzorgen en in de winkel koop je voeding, speeltjes of andere spullen. Op het einde van de dag kan je met je huisdier in een bungalow overnachten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android - Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-life-pets/

         My Pets: Cat & Dog for Kids (2,29 euro per set van dieren) 

         In deze app leer je heel wat over verschillende katten- en hondenrassen, hamsters en konijnen.  Zoek het juiste dier, win een camera en maak hiermee foto’s. Vind het dier terug in de nacht met behulp van een zaklamp. Je kan van je foto’s leuke puzzels van 4 tot 42 stukken maken. Speel ook nog de PhotoQuiz en zoek tot slot de cameraman om filmpjes over de dieren te bekijken. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden naargelang de leeftijd. (van 2 tot 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.find-them-all.com/my-pets

         November 2018

         Slaap lekker bosdieren  (3,49 euro) 

         Beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Nederlands, Zweeds, Italiaans, Noors, Braziliaans, Portugees, Russisch, Turks, Chinees, Japans en Koreaans.

         Fox and Sheep brengen verschillende apps uit waarmee je voor je kinderen een bedtijdritueel kunt introduceren. In een dromerige bosomgeving moeten kinderen zeven dieren in bed stoppen en het licht uitdoen. Elk dier doet iets grappigs en verrassends voordat het gaat slapen. De mooie tekeningen en animaties van Jeremy Kool worden begeleid met muziek. Deze app is zonder reclame en veilig voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS - https://www.foxandsheep.com/good-night/ 

         Pop Out! The Tale of Peter Rabbit (4,49 euro)  

         Beschikbaar in het Engels.

         In deze app lees je over de avonturen van Beatrix Potters ondeugende konijn. Op iedere pagina word je verrast met animaties die uit het blad te voorschijn springen. Het verhaal wordt voorgelezen in het Engels en begeleid met pianomuziek en natuurgeluiden. De interactieve elementen laten je samen met je kind nog meer genieten van Potters fantasiewereld! De app maakt gebruik van de originele tekeningen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - http://loudcrow.com/popout-the-tale-of-peter-rabbit/ 

         My Very Hungry Caterpillar AR (1,09 euro)  

         Beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Chinees, Spaans, Catalaans, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Pools, Roemeens, Sloveens, Zweeds, Thais, Oekraïens, Vietnamees en Turks.

         Deze app is gebaseerd op een prentenboek van Eric Carle. Rupsje Nooitgenoeg komt tot leven in de app: volg hem terwijl hij over het scherm kruipt, ga mee op ontdekking, pak hem op en neem een kijkje in zijn speelgoeddoos. Je kan voor hem zorgen in zijn cocon, hem voederen met fruit en met hem spelen. Iedere dag wordt hij groter en opeens verandert hij in een prachtige vlinder! Dit is de versie van de app met augmented reality, wat de beelden nog levensechter maakt. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - https://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/  

         Lucy & Pogo Animal Storybook  (4,49 euro)  

         Beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Spaans, Chinees en Zweeds.

         Dit voorleesverhaal over een schooltje waar alle dieren welkom zijn, gaat over empathie, verdraagzaamheid en het ontkrachten van vooroordelen. In het schooltje leer je heel wat zoals klauwen tellen, letters lezen en sorteren en piano spelen. Deze app is heel mooi geïllustreerd en voorzien van leuke animaties en spelletjes. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – https://www.foxandsheep.com/lucy-pogo/

         Der kleine Prinz  (2,99 euro)   

         Beschikbaar in het Duits en Italiaans.

         Ook van de wereldberoemde vertelling van Antoine de Saint-Exupéry werd een betoverende app gemaakt met veel interactieve elementen. De tekeningen van de auteur komen tot leven dankzij verrassende animaties en een passende soundtrack. Het verhaal wordt getrouw aan het boek naverteld in een eenvoudige, maar poëtische taal. Je kan het avontuurlijke en filosofische verhaal over de kleine prins beluisteren of zelf voorlezen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – www.larixpress.com/de/app-6-10-jahre/der-kleine-prinz/

         The ugly duckling (Răţuşca cea urâtă)  (1,36 euro) 

         Beschikbaar in het Roemeens, Hongaars, Spaans en Duits

         Deze Roemeense app hervertelt het klassieke sprookje van Andersen over doorzetten en zelfvertrouwen hebben op een interactieve manier. Je kind zet zelf de verschillende stappen waarin het lelijke eendje tot een mooie zwaan uitgroeit. Er zijn veel verstopte animaties die worden afgespeeld door erop te drukken. Deze verrassende interacties zorgen voor een heel leuk leesmoment met je kind. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/the-ugly-duckling/?lang=en

         Stories for kids (Povești pentru copii)  (4,99 euro per bundel)

         Beschikbaar in het Roemeens, Duits en Engels

         In deze app vind je 25 verhaaltjes met een moraal, waaronder enkele beroemde dierenfabels van Aesopus en Jean de La Fontaine, een Chinees volksverhaal, klassieke sprookjes van Grimm, Het Jungleboek en nog veel meer. Behalve naar het verhaal luisteren, kunnen kinderen ook kleuren en puzzelen. De verhaaltjes kan je samen beluisteren of zelf als ouder voorlezen. Je betaalt 4,99 euro per bundel van 5 verhalen.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/stories-for-kids/?lang=en

         Kaczka Dziwaczka  (2,29 euro) 

         In het Pools.

         Klassiek, mooi geanimeerd sprookje van Jan Brzechwa over de lotgevallen van een eendje. Het wordt in het Pools voorgelezen. Er zijn veel interactieve elementen en ook enkele spelletjes. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS - www.bajkoteka.pl/portfolio/kaczka-dziwaczka-jan-brzechwa/

         Gorbeh on the farm (gratis)  

         In het Farsi.

         Deze app werd ontwikkeld om jonge kinderen Farsi (Perzisch) aan te leren. Met spelletjes, die uit verschillende niveaus bestaan, leren kinderen kleuren, vormen, gevoelens, dieren, getallen en nog veel meer. Alles speelt zich af op de boerderij. De leuke animaties en muziek maken de app heel aantrekkelijk voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.persianlanguageonline.com/pre-schoolers/

         Persian and English stories (Dino Lingo) (met abonnement)  

         In het Farsi.

         In de bibliotheek van Dino Lingo vind je meer dan 300 boekjes die je kan lezen en beluisteren op de tablet. In het aanbod vind je klassieke kinderverhalen, volksverhalen, prentenboeken en kortverhalen. Er is keuze uit verschillende leesniveaus. Alle verhalen zijn geïllustreerd. Je kan het aanbod 7 dagen uitproberen, waarna je een abonnement moet nemen (99 USD voor 6 maanden of 159 USD voor 1 jaar). Dino Lingo heeft een gelijkaardig aanbod voor nog 51 andere talen. (van 2 tot 12 jaar)

         Online of als app voor Android – www.dinolingo.com

         Gus on the Go : Arabisch (4,99 euro)  

         In het Arabisch.

         Met de uil Gus kan je naar heel wat landen op reis gaan en talen leren. Met leuke animaties en oefeningen leren kinderen een basiswoordenschat van ongeveer 90 Arabische woorden. Via interactieve animaties komen, onder meer, getallen, kleuren en vormen aan bod. De luisterfragmenten zijn ingesproken door een moedertaalspreker. Met een spannend spel fris je de geleerde woorden nog eens op. Met Gus on the Go kan je nog heel wat andere talen leren: Deens, Duits, Engels, Filipijns (Tagalog), Frans, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Italiaans, Japans, Kantonees, Koreaans, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Standaardmandarijn (Chinees), Taiwanees, Taiwanees Mandarijn, Vietnamees en Zweeds. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android - www.gusonthego.com

         Lamsa World  (met abonnement)

         In het Arabisch.

         Lamsa World brengt educatieve kinderapps uit waarin kinderen de Arabische taal en cultuur leren. In de spelletjes leren ze, onder meer, het Arabische alfabet, rekenen en vormen, kleuren en dieren benoemen. Er zijn ook liedjes en verhaaltjes. Om toegang te krijgen tot het aanbod moet je je abonneren (vanaf 3,99 euro, een jaarabonnement kost 69,99 euro). (van 2 tot 9 jaar)

         Voor iOS en Android - www.lamsaworld.com

         Oktober 2018

         KoeDoetBoe (1,09 euro)

         Peuters leren in deze app twintig verschillende dieren en hun geluiden kennen. Er zijn twee standen: in de eerste worden de dieren voorgesteld, in de tweede worden ze aangemoedigd om ze te herkennen. Zo maken ze kennis met een kakelende kip en een brullende leeuw. De tekeningen zijn grappig en in vrolijke kleuren. De app bevat geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.littlemakuzu.com/KoeDoetBoe/

         Bongobos Herfst (2,99 euro)

         De Bongobosbewoners laten kleuters van 2 tot 5 jaar op een leuke en leerrijke manier kennismaken met de seizoenen. Ze tonen de veranderingen in het bos: hoe bladeren van de bomen vallen, hoe dieren een voorraad voedsel moeten aanleggen en hun winterslaap voorbereiden. Verhaal en spel lopen vlot in elkaar over. De spelletjes stimuleren kleuters om creatief te zijn en leren ze kleuren en vormen herkennen en tellen. Er zijn verschillende niveaus. (van 2 tot 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.bongobos.com/herfst/

         Tjilp! (4,49 euro)

         Deze app is speelser dan Vogelzang Id en zal dus kinderen meer aanspreken. Je leert er al spelenderwijze vogels herkennen aan hun zang. Als je zoekt op vogelsoort krijg je een foto en een beschrijving van het gezang te zien. Vervolgens kan je oefenen door de vogelgeluiden in de app af te spelen. Je kan hierbij ook zoeken op zangtype. Heel grappig is de vertaling van de roep en het lied in mensentaal. Met een quiz kan je je kennis testen. Door de bijkomende app TjilpOMatic te installeren, kan je smartphone of tablet het gezang van vogels opnemen en identificeren. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/tjilp-vogelzang-uit-west-europa/id373561269?l=nl&mt=8

         OJOO : Een geestig bos!  (gratis)

         Dit is een spel dat je in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunt spelen. Je helpt de boswachter bij het zoeken naar de verdwenen bosgeest Pieter en leert alle geheimen van het bos kennen. Het spel duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit 11 levels. Om het op te starten moet je eerst de OJOO app downloaden. Je kiest het gewenste level en gaat vervolgens naar de startplaats. Bij aankomst zullen het verhaal en de opdrachten verschijnen op het scherm van je smartphone of tablet. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/ojoo/id915414845?mt=8

         Dierenzoeker  (gratis)

         Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. In de app zijn de meest voorkomende dieren uit je omgeving opgenomen. Ze komen voor in stadsparken, natuurgebieden, tuinen en ook binnenshuis. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 400 dieren, waaronder heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android - Nederlandstalig - http://dierenzoeker.nl

         Los in ’t bos (gratis)

         Dit is een app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken! (van 9 tot 12 jaar)

         Voor iOS - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/los-in-t-bos/id723447125?l=nl&mt=8

         September 2018

         Pip en Posy: leuke dingen (3,49 euro)

         Speel in deze app mee met de peuters Pip en Posy, het bekende duo uit de prentenboeken van Axel Scheffler (ook bekend van de Gruffalo). Zoek de verschillen tussen twee bijna identieke illustraties, maak een puzzel, vind dezelfde plaatjes terug (memory) en kleur zelf een tekening van Pip en Posy in. Trek ook gekke bekken met de camera van je smartphone of tablet. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig –

         https://itunes.apple.com/be/app/pip-en-posy-leuke-dingen/id630532362?mt=8

         Fiete Soccer (gratis basisapp)

         Kinderen van 4 tot 8 jaar die van voetbal houden zullen deze app heel leuk vinden. Je kan er een eigen voetbalteam samenstellen en deelnemen aan het wereldkampioenschap. Door goede wedstrijden te spelen klim je in de ranking en kan je de voetbalbeker winnen! Hoe beter je spel, hoe meer het publiek in het stadion uit de bol gaat. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – itunes.apple.com/nl/app/fiete-soccer/id1229762574?mt=8

         Klein politiebureau (3,49 euro)

         Beleef een spannende dag op het politiebureau en ga mee op patrouille. Help bij het vangen van dieven en charlatans die een bank willen overvallen en een roof in een museum plannen. Doe mee aan wilde achtervolgingen, zorg voor orde bij verkeersongevallen en help daders identificeren. Deze app bevat leuke animaties en muziek en zit vol grappige personages. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-police-station

         ExplorArt Klee (gratis)

         Deze bekroonde app laat kinderen op een heel betoverende manier kennismaken met enkele werken van de Zwitsers-Duitse kunstschilder Paul Klee. De droomachtige schilderijen komen tot leven in geanimeerde scènes en kinderen kunnen ze op een intuïtieve en speelse manier verkennen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – itunes.apple.com/us/app/explorart-klee/id1069919573?mt=8

         Vossenstreken (gratis)

         Deze app stippelt avontuurlijke en leuke wandeltochten uit voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Duik samen met Buitenbaas Robin de natuur in en verken wandelroutes in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Onderweg moet je spannende en gekke opdrachten uitvoeren. Vossenstreken is ideaal voor de hele familie en laat kinderen op een speelse manier de natuur beleven. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.vossenstrekenapp.com

         Augustus 2018

         Dr. Panda Stad : Vakantie (gratis basisversie of 5,49 euro voor volledige app)

         Met het cruiseschip van Dr. Panda ga je overal naar toe! Zoek het strand op om te volleyballen, snorkelen of scubaduiken. Verken nieuwe eilanden, kampeer in het bos of trek naar de besneeuwde bergen. Er valt van alles te beleven! Zo kan je een geheime schuilplaats in het bos ontdekken of de mysteries van de onderwatergrot onthullen. Op het dak van je boot kan je ook een zwembadfeestje organiseren. Speel met 30 personages, geef ze passende kledij en neem huisdieren mee op vakantie. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/dr-panda-town-vacation

         Toca Mystery House (4,49 euro)

         Durf je het aan om dit spookhuis te bezoeken? Experimenteer met vieze drankjes, maak kennis met vreemde wezens en zoek uit welk monster in de kelder woont. Dit huis leeft en bevat heel wat geheimen die niemand durft te ontrafelen. De keuken is bedekt met slijm en ’s nachts is de hele bovenste verdieping verlicht! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-mystery-house/

         Dikkie Durf 2   (gratis)

         Met deze app ontdekken kinderen vanaf 3 jaar al spelend de wereld om hen heen: opstaan, boterhammen smeren, naar school gaan op een skelter en nog veel meer. Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken en het verhaal compleet maken. Op een leuke manier leren ze veel nieuwe voorwerpen kennen en vergroten ze hun woordenschat. Zoek in de illustraties alle voorwerpen, maak de puzzels van 9, 12 of 24 stukken en speel in de zandbak. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/dikkie-durf-2/id1152394124?l=nl&mt=8

         Pepi dokter (2,29 euro)  

         Kinderen worden in deze app dokter en krijgen drie patiënten over de vloer: Amber, Eva en Milo. Verken het gereedschap van de dokter en behandel een verkoudheid, tandpijn en schaafwonden. De zieke kinderen belonen je door te lachen en een applausje te geven. Indirect leert de app je iets bij over hygiëne en veiligheid. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.pepiplay.com/

         Quarks Galaxy (2,29 euro)

         Ontdek samen met de Quarks verrassende planeten en speel hier verschillende leerzame spelletjes. Met ieder spel verdien je sterren en je krijgt een beloning als je ook de puzzelstukjes op de planeten verzamelt. Je leert logisch denken met een uitdagende rekenpuzzel, een legpuzzel en een spel waarin je obstakels weg moet schuiven of de juiste symbolen moet zoeken. Je kan alles offline spelen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.denksport.be/apps/quarks-app

         Juli 2018

         Ookii Squiggles (2,29 euro)

         Ookii de dino laat de tekeningen van je kleuter tot leven komen. Begin te tekenen, druk op play en uit de krabbels kunnen een vogelnest, krullende baard of leeuwenmanen te voorschijn komen. Er zijn zes verschillende geanimeerde tekenpagina’s en één pagina waar je vrij kunt tekenen. Je kan hierbij gebruik maken van, onder meer, een penseel, stickers en regenboogkleuren. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/ookii-squiggles-by-baby-first-lazoo/id951145828?mt=8

         99 Bricks Wizard Academy (gratis)

         Verken de magische wereld van Wizard Academy. Bouw de hoogste torens, tart de zwaartekracht en neem het op tegen jaloerse tovenaars. Via Game Center kan je tegen je vrienden spelen. Verkleed je tovenaar en bouw nog sneller door toverspreuken te leren. Als je geen advertenties meer wil zien, betaal je eenmalig 3,49 euro. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.99bricks.net

         Dino Walk (3,49 euro)

         Deze app neemt je mee naar de oertijd en toont je welke dinosaurussen er toen rondliepen. Je kan de verschillende geologische periodes van de aarde bezoeken en filmpjes bekijken die tonen hoe continenten uiteendreven en botsten. Voor ieder tijdperk zie je welke levende wezens en planten er toen voorkwamen. Test tot slot je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.vitotechnology.com/dinowalk.html

         Monument Valley 2 (5,49 euro)

         Deze prachtig geanimeerde app neemt je terug mee naar een mysterieuze wereld vol betoverende gebouwen en trappen waarvan je niet weet waar ze naar toe leiden. Help een moeder en kind hun weg vinden. De torens, trappen en poorten in Monument Valley vormen puzzels die je moet oplossen. Laat de wereld tot leven komen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.monumentvalleygame.com

         Splendor (5,49 euro)

         Speel de bekroonde digitale versie van het bordspel Splendor. In dit spel ben je een rijke handelaar tijdens de Renaissance. Gebruik je middelen om mijnen, transportmanieren en werklieden aan te kopen. Met dit alles verwerf je mooie juwelen, kan je personen van adel aantrekken en win je aan prestige. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.asmodee-digital.com/en/splendor

         Met een paar bakstenen (gratis)

         Dit poëtisch verhaal van Vincent Godeau gaat over een jongetje dat alleen maar bakstenen eet. Hij voelt zich steeds sterker, maar op een dag komen er plots druppels uit zijn ogen. Hij ontdekt dat zijn hart is opgesloten in een burcht met daaromheen een gracht. Op een avond met grote zorgen zullen zijn gevoelens overstromen… De interactieve elementen en de muziek in deze app zorgen ervoor dat je volledig opgaat in het verhaal over het vinden van een identiteit. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/met-een-paar-bakstenen/id1057876475?mt=8

         Juni 2018

         Gro Garden   (3,49 euro)   

         Gro Garden leert je op een leuke manier biologisch tuinieren! Maak kennis met Connie de Compost en de micro-organismen. Ze leven onder de bomen in de tuin en houden van de voedselrestjes die je hen geeft. Dan maken ze voedzame grond waardoor je groenten sneller groeien en meer smaak hebben. Na het oogsten van je groenten kan je Banja het konijn en de andere dieren in het huisje te eten geven. Als je een goeie tuinier bent, kan je veel voorwerpen verzamelen. Er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows - www.groplay.com/apps/gro-garden

         Fiete Math  (gratis liteversie, volledige inhoud voor 3,99 euro)  

         Met Fiete Math wordt rekenen verstaanbaar voor kinderen. De getallen zijn hier tastbare voorwerpen die je kan groeperen, samenvoegen en uit elkaar halen. Zo ontdek je relaties tussen hoeveelheden en getallen en wordt wiskunde leuker en gemakkelijker. Je kind speelt hier met getallen als met blokken zonder tijdsdruk en krijgt zo inzicht in het getallensysteem. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - ahoiii.com

         Ellipsis  (3,49 euro)   

         Met dit spel kan je je behendigheid en reactievermogen testen. Begeleid met je vinger een ruimteschip door een mysterieus universum. Pak alle blauwe cirkels, maar ontwijk vliegende pijlen, muren en gaten. Elk level wordt moeilijker met meer vijandige obstakels. Het volgende level bereik je door een poortje van licht. Bij dit spel moet je heel geconcentreerd zijn en strategisch denken!  (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android - playellipsis.com

         Zen Bound 2  (3,49 euro)   

         Deze veelvuldig bekroonde app is rustgevend en ontspannend. Je moet een touw zo vaak mogelijk rond verschillende houten sculpturen binden. Touw, hout en steen komen heel tastbaar over door de knappe grafische beelden. Elk level bevat andere spelelementen. Met Zen Bound 2 ontwikkel je je ruimtelijk inzicht en leer je strategisch denken. Het spel met zijn rustige beelden en geluiden heeft iets meditatiefs, vergroot je zelfbewustzijn en leert structuur en rituelen aan. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS - secretexit.com

         Mei 2018

         Kleine boerderij : dieren, tractoren, avontuur (basisapp gratis) 

         Ontdek het leven op de boerderij met vier situaties waarin heel wat te ontdekken valt. Help de boer bijvoorbeeld om bieten te planten, voer de ezels, maai het gras of rij met de pony. Maar er is nog meer te beleven! Je krijgt toegang tot de volledige inhoud van de app voor 4,49 euro.  (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.wonderkind.de/en/app/tinyfarm

         Bezig Beertje op de bouwplaats  (3,49 euro)  

         Help Bezig Beertje en zijn vrienden bij het bouwen van een huis! Graaf een gat met de graafmachine, bestuur de kiepwagen, maak een grote zandhoop en zet een stapel stenen neer met de heftruc. Met de interactieve opdrachtjes kunnen peuters zelf deelnemen in het verhaal. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/bezig-beertje-op-de-bouwplaats.html

         Monster moves   (3,49 euro)  

         Met deze app kan je monsters samen laten dansen. Zet hiervoor danspassen in verschillende volgordes achter elkaar. De vreemde wezens zullen koprollen doen of dansen als een Egyptische farao! De monstertjes kunnen ook swingen op een zelfgekozen locatie. Wees creatief met verschillende ritmes en maak zo je eigen muziekjes! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.ideotoylab.com/monstermoves

         Kapitein rekenen  (1,99 euro)  

         Stap aan boord van een piratenschip en overmeester schepen door rekensommen op te lossen. Je ziet vijf bommen liggen met een cijfer op. Kies het juiste antwoord en stop de bom in het kanon. Enkel met juiste uitkomsten zal je een schip kunnen opblazen. Een overwinning levert moeilijkere sommen op. In het piratenlogboek kan je de tafels bekijken. Al spelend oefen je getallen optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig

         April 2018

         Het spel van de Gouden Eeuw   (gratis) 

         In deze educatieve game moet je proberen een succesvol investeerder in het Amsterdam van de Gouden Eeuw te worden. Tracht met de juiste financiële strategie de beste deals te sluiten! De ontwikkelaars baseerden zich bij de ontwikkeling van het spel op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - www.spelvandegoudeneeuw.nl

         Wuwu & Co   (6,99 euro)  

         Het is de koudste winter ooit. Wuwu en haar vriendjes in het bos komen naar het rode huis om jouw hulp te vragen. Je kan het verhaal lezen of beluisteren als je smartphone of tablet neerligt. Als je je toestel rechtop houdt, krijg je echter toegang tot het magische bos in het verhaal. Door een handeling uit te voeren, kan je de personages helpen. Deze vernieuwende en heel mooi geanimeerde app werd veelvuldig bekroond! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://apps.apple.com/nl/app/wuwu-co/id950052386

         Sago Mini Friends (tijdelijk gratis i.p.v. 3,49 euro)  

         Speel mee met je vriendjes van Sago. Geef hen een bezoekje thuis en help Robin het vogelhuisje herstellen, verkleed jezelf met Jinja de kat of smul van lekkers met Harvey de hond. De app presenteert herkenbare situaties voor peuters waarin veel te ontdekken valt. Er zijn geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – sagomini.com/en/apps/detail/friends

         Quick Maths Jr.  (gratis)  

         Kinderen tussen 3 en 7 jaar leren met deze bekroonde app rekenen. Bij het oplossen van de leuke rekenoefeningen kunnen ze monstertjes in elkaar steken die dan in het spel opduiken. De cijferspelletjes worden geleidelijk moeilijker en er komt heel wat aan bod, waaronder cijfers benoemen en schrijven, in een juiste volgorde zetten, optellen en aftellen. Quick Maths Jr. laat kinderen al spelend oefenen met rekenen. De getallen verschijnen hier in allerlei figuren en als monstertjes. Je kan het spel gratis spelen, maar er zijn extra werelden en levels tegen betaling (alle content aan 10,99 euro). (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.getshinythings.com/quickmathjr

         Bandimal   (3,99 euro)   

         Met deze app leren kinderen op een leuke en intuïtieve manier muziek maken. Stel een drumloop op, raak de grappige dieren aan om van instrument te veranderen, melodieën samen te stellen en het tempo aan te passen. De dieren komen tot leven op een hilarische manier terwijl je een liedje maakt. Je kan je composities ook opslaan. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - http://sagomini.com/en/apps/detail/friends

         Maart 2018

         KLEUTERS

         Labo Piiig – Wetenschappelijke experimenten (3,49 euro)

         In dit labo krijgen kinderen een beter zicht op hoe dingen werken. Hier kan je, onder meer, een stroomkring voor een gloeilamp bouwen, een radio in elkaar steken en een vulkaanuitbarsting simuleren. Je leert zo bij over elektriciteit, chemische reacties, radiofrequentie en nog andere thema’s. Meng kleuren, laat planten groeien en maak een vliegenval. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/labo-piiig-wetenschappelijke/id735909511?l=nl&mt=8

         Bee-Bot (gratis)

         Stippel de juiste weg uit voor de bij zodat ze bij de bloemen kan! In een tweede en derde spelletje moet je eieren verzamelen en schapen naar hun hok brengen. Kinderen kunnen een toets voor vooruit, achteruit, linksaf of rechtsaf kiezen en leren zo al spelenderwijze programmeren. De moeilijkheidsgraad verhoogt hierbij. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/bee-bot/id500131639?mt=8

         ScratchJr (gratis) 

         Met ScratchJr kunnen kinderen hun eigen spelletjes en interactieve verhalen programmeren. Door de blokken met elkaar te verbinden, laten ze de figuurtjes bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen ook achtergronden, popjes en geluiden toevoegen. Al spelend lossen ze problemen op, waarbij ze hun reken- en taalvaardigheden ontwikkelen. De app maakt gebruik van de populaire programmeertaal Scratch. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.scratchjr.org

         VANAF 6 JAAR

         Cargo-Bot (gratis)

         In dit puzzelspel leer je logisch denken en maak je kennis met programmeren. Je moet een robot kisten laten verplaatsen en stapelen. De moeilijkheid is dat je hiervoor maar een beperkt aantal stappen hebt. De game werd gemaakt in de programmeertaal Codea. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS - Engelstalig – www.twolivesleft.com/CargoBot/

         How to Make Electricity (3,49 euro)

         Hier komen kinderen alles te weten over elektriciteit. In het labo experimenteer je met energie die opgewekt wordt door de zon, warmte, water of batterijen. Je kan hierbij, onder meer, regelweerstanden, lampen en luidsprekers inschakelen en zelfs de elektronen en magnetische velden aan het werk zien. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – www.crayonfriends.com/electricity/

         Weer (3,49 euro)

         Met deze educatieve app van Tinybop leer je meer over het weer door te spelen met zon, lucht, water, temperatuur, wind en neerslag. Duik in een wolk en zie waaruit ze bestaat. Laat het regenen, sneeuwen, onweren of begin een orkaan. Verken de wisselwerking van zonlicht en water en bestudeer water- en ijsmoleculen en warme en koude luchtdeeltjes. Zie ook hoe de temperatuur de neerslag, planten en dieren beïnvloedt. De apps van Tinybop maken kinderen nieuwsgierig en stimuleren gesprekken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.tinybop.com/apps/weather

         Bodemhelden (gratis) 

         Ga op zoek in de bodem van je tuin, een park, bos, veld of weide en ontdek de bodemhelden! Met deze app kan je de diertjes determineren en leer je meer over het nuttige werk dat ze verrichten. Sommige ruimen afval op, andere verluchten de bodem en maken hem vruchtbaar. Met deze app hebben insecten, weekdieren en andere organismen geen geheimen meer voor je. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.lne.be/interactieve-zoek-app-bodemhelden

         Build a Body : Biology Systems (gratis + betalende content)

         In deze app leer je meer over de anatomie van de mens en van dier- en plantsoorten. Je moet de verschillende onderdelen naar de juiste plaats slepen. Het menselijk lichaam is gratis, voor de anatomie van dieren of planten moet je iets betalen. Bij de mens wordt alles onderverdeeld in zes systemen: het spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, skelet, zenuwstelsel, exocrien systeem en cardiovasculair systeem. Als je een onderdeel kiest, verschijnt een korte uitleg over de werking van het orgaan. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - www.spongelab.com/game_pages/bab.cfm

         VANAF 12 JAAR

         Swift Playgrounds (gratis) 

         Dit is een app van Apple waarmee je leert programmeren in Swift, Apples krachtige programmeertaal waarmee veel apps tot stand komen. Swift Playgrounds maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de iPad. Door te experimenteren met programmacode en interactieve raadsels op te lossen, maak je unieke programma’s. De code wordt uitgevoerd in een interactieve 3D-wereld die je kunt roteren en vergroten. Bewegende figuurtjes kunnen de stappen van je code uitvoeren. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.apple.com/swift/playgrounds/

         Earth Now (gratis)

         Met Earth Now kan je klimaatgegevens over de hele wereld raadplegen. Je krijgt real-time satellietbeelden en -gegevens te zien over, onder meer, de temperatuur, het zeeniveau, waterverdamping, ozonwaarden, zwaartekracht en CO-uitstoot. Je kan het 3D-beeld van de aarde roteren en erop inzoomen. Zo kan je een kijkje nemen naar speciale weersomstandigheden die zich recent voordeden op een bepaalde plaats. Als je verder klikt, krijg je een satellietbeeld en meer informatie over het fenomeen. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.jpl.nasa.gov/apps/

         Images of change (gratis)

         Dit is een andere app van NASA. Hier worden de gevolgen van natuurrampen, klimaatverandering en menselijke activiteit getoond aan de hand van satellietbeelden. Als je oude en recente beelden van bepaalde landschappen vergelijkt, zie je een opmerkelijk verschil. Bekijk bijvoorbeeld de afnemende sneeuw op de Muirgletsjer in Alaska, de toename van de landbouwgronden in Saudi-Arabië of de verwoestende branden in Colorado. De beelden worden geüpdatet en voorzien van achtergrondinformatie. (vanaf 12 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://climate.nasa.gov/earth-apps/

         ONZE FAVORIETEN UIT DE VORIGE SELECTIES

         - App Klokhuis ‘ Zoek het uit’ (wetenschappelijke experimenten, vanaf 7 jaar)

         - Star walk (astronomie, vanaf 6 jaar)

         - Planetenreis (astronomie, vanaf 6 jaar)

         - Dierenzoeker (natuur, vanaf 8 jaar)

         - Hopscotch (programmeren vanaf 9 jaar)

         - Toca Builders (bouwen en ruimtelijk inzicht verwerven, vanaf 6 jaar)

         - De Robotfabriek (robots ontwerpen, vanaf 7 jaar)

         - Wolkenkrabbers (bouwen en alles errond, vanaf 6 jaar)

         Februari 2018

         Ticket to Ride : First Journey (2,29 euro)

         Deze kindervariant van het bekende bordspel zit vol leuke animaties en kan met de hele familie gespeeld worden. Je kan het spel op drie verschillende niveaus alleen spelen of samen met drie andere spelers. Reis per trein door de VS en Europa en verbind onderweg de grote steden met elkaar door rails te leggen. Probeer bij elke beurt zoveel mogelijk routes te vervolledigen. De speler met de meeste spoorlijnen wint! De game bevat geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – www.asmodee-digital.com/en/ticket-to-ride-first-journey/

         Kleine Bouwers (4,49 euro)

         In deze app kan je rijden met een graafmachine, cement mixen, een dak op een gebouw leggen, een kraan besturen of een huis schilderen! Ondertussen gebeuren er ook vreemde dingen, want er gaat wel eens iets fout op een bouwplaats. Er barst bijvoorbeeld water uit een leiding, een bouwvakker valt in een gat of bakstenen worden weggeblazen. De app bevat mooie animaties en er zijn geen in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-builders/

         Boomgaard (3,49 euro)

         Het is tijd om het lekkere fruit in de boomgaard te oogsten. De ondeugende Theo de Raaf probeert echter te snoepen van de sappige kersen, appels, peren en pruimen. Probeer hem voor te zijn, maar pas op, want hij kent heel wat trucjes! Deze app is gebaseerd op het bordspel van Haba. De spelletjes zijn heel intuïtief en er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. Al spelend ontdekt je kind kleuren, vormen en groenten en fruit uit de hele wereld. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/the-orchard/

         Januari 2018

         Mijn eerste app – voertuigen (2,29 euro)

         In deze app kunnen peuters en kleuters negen leuke voertuigen in elkaar puzzelen. Er zijn puzzels van twee tot negen stukken. Kies de juiste voor- en achterkant van het voertuig, zoek de verschillen en balanceer en rol de balletjes in de gaatjes. Al spelend leren kinderen logisch nadenken en vormen herkennen. De mooie tekeningen werden voorzien van animaties. Deze app bevat geen reclame en aankopen. (van 2 tot 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/mijn-eerste-app-vol-1-voertuigen/id473050595?l=nl&mt=8

         Hoopa City 2 (4,49 euro)

         Met de tweede app van Hoopa City kan je nog groter bouwen in 3D-beelden. Ontwerp een eigen stad die aan het water ligt en heel wat mooie gebouwen telt! Met de acht verschillende bouwelementen maak je rails, huizen, luchthavens en nog veel meer. Elk gebouw biedt mogelijkheden die jij moet ontdekken en waarmee je kan experimenteren. Met spelletjes verken je je stad. Bekijk alles vanuit verschillende standpunten, schakel tussen dag en nacht, verken de binnenkant van gebouwen en geef de bewoners kleren en spulletjes. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://drpanda.com/games/hoopa-city-2

         We ARGH Pirates (4,49 euro)

         Kies het ruime sop met de bemanning van kapitein Rose en beleef allerlei spannende avonturen! Los puzzels op, vecht tegen zeemonsters en vind de verborgen schatkisten. Ontdek het verborgen pad door een doolhof van grotten, blaas rotsen op met de kanonnen en vlieg over een kapotte touwbrug. De app zit vol interactie en is mooi geanimeerd met filmische muziek en geluidseffecten. Er zijn geen advertenties en in-app aankopen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/apps/we-argh-pirates/

         ChatterPix Kids (gratis)

         Met deze app kan je alles laten spreken: huisdieren, vrienden, tekeningen en veel meer. Maak een foto, trek een lijn die dan een mond wordt en neem je stem op! Wees lekker creatief met de stickers, kaders en filters die je in de app vindt. Als je tevreden bent met het resultaat, kan je je bewerkte en geanimeerde foto delen met vrienden en familie. Zo kan je leuke berichtjes en kaartjes maken.

         Voor iOS – Engelstalig - http://www.duckduckmoose.com/educational-iphone-itouch-apps-for-kids/chatterpixkids/

         December 2017


         Het molletje in de winter
         (1,09 euro)

         Ontdek de wereld van het bekende molletje uit de tekenfilms. Je krijgt heel wat winterse zoekplaten te zien waar je voorwerpen moet zoeken. Waar zie je, bijvoorbeeld, de slee, de muts of de sneeuwpop? Als je alles gevonden hebt, verschijnt er een nieuwe zoekplaat.

         Met de app leren jonge kinderen beelden en de bijhorende geluiden herkennen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/het-molletje-in-de-winter/id835049075?mt=8

         Toca Hair Salon : Christmas Gift (gratis)

         In deze app word je de kapper van de Kerstman! Knip, kleur en restyle zijn baard en haar. Als je te veel haar weggeknipt hebt, kan je het terug laten groeien met een speciaal drankje. Je kan ook een grappige kerstboom versieren. Een app om lekker creatief te zijn! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-christmas-gift/

         Nijntje in de sneeuw (4,49 euro)

         Het heeft gesneeuwd! Help Nijntje aankleden en slee mee met haar over de heuvels. Luister en kijk naar het verhaal en doe actief mee. Bouw samen met Nijntje een vogelhuisje, gooi sneeuwballen en match dezelfde voorwerpen. Ouders kunnen het verhaal ook zelf voorlezen en hun stem opnemen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/nijntje-sneeuw/id656194986?l=nl&mt=8

         Bongobos Winter (2,99 euro)

         Hert, Pluim en de andere dieren van het Bongobos laten kleuters zien hoe hun leven er in de winter uitziet. Kijk naar de vallende bladeren, zie hoe de dieren een winterslaap houden en hoe uiteindelijk jonge vogels hun vleugels uitslaan. Het verhaal en de educatieve spelletjes lopen vloeiend in elkaar over. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://www.bongobos.com/winter/

         Zoek de tien verschillen met grappige winter en herfst cartoons (gratis)

         Zoek de tien verschillen in de twintig tekeningen die zich afspelen in de herfst en winter. Je hebt telkens twee minuten om ze aan te duiden. Als je fout bent, verlies je tijd. Als je ten minste acht verschillen hebt gevonden, kom je in het volgende level. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/zoek-tien-verschillen-met-grappige-winter-en-herfst/id937762060?l=nl&mt=8

         A Charlie Brown Christmas (5,49 euro)

         Help Charlie Brown, Snoopy en alle andere figuurtjes van Peanuts de betekenis van Kerstmis achterhalen. De originele dialogen, animaties en muziek van de gelijknamige klassieke tekenfilm werden in deze app gerestaureerd en aangevuld met heel wat interactieve mogelijkheden. Zo kan je, onder meer, piano spelen, met je vingers schilderen en meezingen met het koor van Peanuts! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://loudcrow.com/a-charlie-brown-christmas/

         November 2017


         Wisebits
         (gratis)

         In deze app worden vragen gesteld en opgeroepen. Je krijgt korte filmpjes over feiten te zien die je aan het denken zetten. De onderwerpen zijn bedacht door filosoof Bas Haring en de beelden werden gemaakt door professionele film- en theatermakers en beeldende kunstenaars. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/wisebits/id484203323?mt=8 

         Wiseland (gratis testen)  

         Wat is rechtvaardig? Wat is een held? Kinderen stellen graag moeilijke vragen. Samen met Sophia en haar robot Phil kunnen ze al spelend heel wat levensvragen verkennen en antwoorden trachten te vinden. De app zit boordevol animatiefilmpjes en spelletjes. De eerste set van vragen is gratis, een bijkomende set kost 0,99 euro. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://redtkids.com 

         Lumino City (5,49 euro)

         Deze bekroonde app neemt je mee naar de toverachtige wereld van Lumino City. Je moet Lumi helpen haar gekidnapte grootvader terug te vinden. Hiervoor moet je al puzzelend de stad verkennen en inzicht krijgen in hoe alles hier in zijn werk gaat. De decors werden allemaal met de hand gemaakt uit papier, karton, lichtjes en miniscule motors. Zonder in-app-aankopen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.luminocitygame.com/press 

         Milli en haar vriendjes (2,99 euro)  

         Milli gaat op verkenning om te weten te komen wat slakken het liefst doen. Ze ontmoet hierbij heel wat dieren, maar kunnen zij een antwoord geven op haar vraag? Het lieveheersbeestje Miro vergezelt haar op haar zoektocht. Ondertussen beleven ze heel wat avonturen en leren heel wat bij over de andere dieren. (vanaf 5 jaar) 

         Voor iOS en Android – Engelstalig - http://www.millithesnail.com/?lang=en&page=app 

         Koos de Kikker (3,49 euro)  

         In deze app volg je elke stap uit het leven van het kikkertje Koos. Zie hoe hij leert zwemmen, vliegjes moet vangen en een winterslaap begint. Na de winter zoekt hij een vriendinnetje om samen een kikkerdril mee te leggen. Hieruit wordt het kikkervisje Kees geboren, waarbij de levenscyclus opnieuw begint. In deze mooi vormgegeven app leer je op een leuke manier bij over de natuur. Er is veel interactie mogelijk en je hoort kinderstemmen en sfeervolle muziek. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/koos-de-kikker/id682363448?mt=8

         Oktober 2017


         Spelfiches
         (gratis) 

         Jeugddienst Don Bosco vzw ontwikkelde deze app met meer dan 200 spelfiches. Hier vind je heel wat ideeën voor tijdens het jaar of op kamp. Je kan zoeken op naam of type van het spel, op leeftijd en terrein. Als je niet kan kiezen, schud dan je smartphone en laat de app beslissen!

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.jeugddienstdonbosco.be/animatie/spelfiches-app 

         September 2017

         Voor de maand september hebben we een aantal leuke apps uitgezocht voor kinderen die beginnen met lezen. In de selectie vind je stimulerende woordspelletjes en verhalen die met hun animatie en interactieve mogelijkheden het leesplezier nog vergroten. We sluiten af met ondersteunde apps die kinderen met dyslexie helpen.

         Bekijk de selectie hier!

         Augustus 2017

          

         Nippertje (3,49 euro)

         Elke ochtend moet mama Nippertje vragen op te schieten omdat ze moeten vertrekken. Hij wil dan nog eerst zijn auto’s opruimen of nog vlug een liedje spelen op de piano. Toch komt hij voor één keer precies op tijd! Het herkenbare verhaal over het egeltje kan je als filmpje bekijken of je opent het als voorleesboek waarin je kan bladeren en inzoomen. De app bezorgt je ook veel spelplezier: je kan zelf een filmpje maken, tekenen en kleuren, puzzelen, een memospel spelen en tel- en zoekspellen oplossen. De spelletjes zijn ingedeeld op verschillende niveaus. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/nippertje.html

         Die niet (3,49 euro)

         Hier moet je raden welk van de drie plaatjes niet in de rij thuishoort. Als je de juiste keuze maakt, verdien je punten en kan je door naar het volgende level. Er zijn 4 levels die altijd iets moeilijker worden. Je kunt ook op snelheid spelen en het opnemen tegen iemand anders. Met dit spel leer je op een leuke manier logische verbanden leggen. (van 3 tot 7 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/die-niet.html

         Het Muizenhuis (3,49 euro)

         Iedereen is welkom in het Muizenhuis van Julia en Sam, waar voor groot en klein veel te beleven valt. De kleinsten kunnen luisteren naar de verhaaltjes en grotere kinderen kunnen het huis verkennen. Julia heeft van de trap gestept en ligt in het ziekenhuis. Sam leert je verschillende instrumenten kennen en laat je viool spelen. Ga ook mee naar de bakker en naar Sams optreden in het theater. Elke pagina zit vol verrassingen! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.hetmuizenhuis.nl/articles/speel-met-sam-en-julia-in-de-app

         Hidden Folks (4,49 euro)

         Deze app zit vol interactieve tekeningen waarin je mensen, dieren en objecten moet trachten te vinden. Je krijgt hiervoor cryptische hints en soms moet je, bijvoorbeeld, een bos kappen, een tent open ritsen of een krokodil porren. Je kan pas de volgende tekening ontgrendelen als je alle objecten gevonden hebt. De vormgeving en geluidjes zorgen voor een komische noot. In donkere ruimtes kan je kiezen voor sepiakleuren in plaats van zwart-wit. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://hiddenfolks.com/

         Oh! The magic drawing app (gratis)

         In deze interactieve tekenapp krijg je keuze uit een aantal kleurrijke figuren. De figuur die je in je tekening hebt geplaatst, komt plots tot leven: een cirkel verandert, bijvoorbeeld, in een boom of zon, een rechthoek wordt een huis of kat en een driehoek een vogel of racewagen. De vorm van de figuur zal ook anders worden als je je tablet omdraait. Zo maak je op een eenvoudige manier heel leuke taferelen. Je kunstwerkjes kan je achteraf delen met elkaar. Oh! prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen. Je geraakt er niet snel op uitgekeken! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://ludocube.fr/

         Motion Math : Hongerige Vis (3,49 euro)

         In dit verslavende spel moet je de hongerige vis snel eten geven. Op zijn buik staat het cijfer dat hij lust. Op het scherm verschijnen luchtbellen met nummers die je moet samenvoegen om het gevraagde getal te krijgen. Als je correcte sommen maakt, groeit de vis en krijgt hij nieuwe kleuren en vinnen. Als je hem met verkeerde getallen voert, krimpt hij weer. Er zijn soms verschillende mogelijkheden om een som samen te stellen. Met Motion Math oefenen kinderen al spelend hun rekenvaardigheden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://motionmathgames.com/motion-math-hungry-fish/

         Wolkenkrabbers (3,49 euro)

         Met deze app van Tinybop kan je de hoogste gebouwen van de wereld verkennen! Construeer een skyline vol wolkenkrabbers, ga op en neer langs alle verdiepingen tot diep onder de grond. Veroorzaak een stroomstoring, blus branden, repareer een kapotte leiding of verstop de toiletten. Kijk hoe sterk de constructie van je gebouw is als er dinosaurussen binnenvallen, de bliksem inslaat of een aardbeving uitbarst. Zo ontdek je hoe een torenhoog gebouw blijft rechtstaan. Met deze app leer je op een speelse manier bij over alles waarmee je rekening moet houden bij de bouw. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://tinybop.com/apps/skyscrapers

         Ketnet / Ketnet Jr. (gratis)

         Met de Ketnet app voor kinderen vanaf 6 jaar kan je niet alleen genieten van je favoriete televisieprogramma’s, maar ook van de vele spelletjes. Zo kan je uitdagende puzzels maken en quizzen of in de Fotofabriek je foto’s opvrolijken. Volg ook de avonturen van de Ketnet-wrappers op de voet. Ketnet Jr. is de app voor peuters en kleuters. Ook hier kan je de afleveringen van Kaatje en Kamiel, Bumba, Uki, Musti en je andere Ketnet-vriendjes bekijken. Verder zijn er ook leerrijke spelletjes en leuke kleurplaten die met stempels kunnen versierd worden.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.ketnet.be/ketnet-voor-ouders/ketnet-app

         Animate It (3,49 euro)

         Met deze app van Aardman Animations Studio, de makers van Wallace & Gromit, kan je gemakkelijk leuke stop-motion-filmpjes maken. Maak met de app een reeks foto’s van iets wat je steeds een beetje verschuift. Druk vervolgens op ‘play’ en je ziet een bewegend filmpje! Je kan de afspeelsnelheid ervan aanpassen en de beelden bewerken. Als je tevreden bent met het resultaat kan je je filmpje delen via sociale media. Op de website van Animate It vind je handige tips en filmpjes met uitleg. Je kan ook een gratis versie gebruiken met een aantal beperkingen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://www.animate-it.com/get-animating/animate-it-app/

         Toca Lab: Elements! (2,99 euro)

         In deze app kan je alle 118 scheikundige elementen ontdekken door er al spelend proefjes mee te doen. In het laboratorium vind je een kast met instrumenten waarmee je een element kan laten ronddraaien, opwarmen, bevriezen, magnetisch maken of vermengen met een mysterieuze vloeistof! Zo maak je nieuwe elementen die je dan te zien krijgt in het periodiek stelsel, waar ook de afkorting en het atoomnummer vermeld worden. Ontdek hoe elk element een eigen karakter heeft. Hoe klinkt neon, is goud zwaar of licht, is stikstof hard of vloeibaar? Op een leuke manier word je geïntroduceerd in de boeiende wereld van de wetenschap! (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – taal n.v.t. – https://tocaboca.com/app/toca-lab/

         Juli 2017

          

         Kids Planet Discovery (gratis)

         In deze app reis je de wereld af en leer je met spelletjes meer over de cultuur, muziek, klederdracht, dieren en landschappen van andere landen. Zo zijn er geheugenspelletjes, puzzels, zoekplaatjes en popjes die je moet aankleden. Er zijn ook heel wat videofilmpjes in de app opgenomen. Een deel van de inhoud is betalend. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.lafactoriainteractiva.com/kids-planet-discovery

         Sago Mini Road Trip (3,49 euro)

         Ga een stukje rijden met Jinja de kat! Kies zelf een voertuig: een sportieve racewagen, een op en neer verende jeep, een schoenmobiel of zelfs een augurkenauto. Er zijn zes bestemmingen waar je naar toe kan gaan, waaronder de bergen en de stad. Onderweg kan je tanken en de auto wassen. Sago Mini Road Trip is een grappige app waarin kinderen zelf chauffeur kunnen zijn: ideaal dus voor tijdens lange autoritten! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – https://sagomini.com/apps/road-trip/

         HeyHey Pix (3,49 euro)

         Met HeyHey Pix kan je foto’s nemen, bewerken en delen met elkaar via e-mail of sociale media. Je kan je foto’s versieren met meer dan 600 stickers van graffitikunstenaars uit de hele wereld. Zo kan je mama een duikbril opzetten of het kapsel van papa veranderen. Laat je fantasie de vrije loop en maak iets grappigs van je foto’s! (vanaf 4 jaar).

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://heyheyapps.com/heyhey-pix

         Vakantiebieb (gratis)

         In Vakantiebieb, een app aangeboden door de Nederlandse organisatie De Bibliotheek, kan je tijdens de zomer meer dan 60 e-boeken voor het hele gezin gratis downloaden. De e-boeken voor kinderen en jongeren zijn beschikbaar vanaf 1 juni; het aanbod voor volwassenen vanaf 1 juli. De e-boeken kan je op je smartphone of tablet lezen tot 31 augustus. Je moet je eerst registreren via de app, maar hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek in Nederland. Bij de jeugdboeken wordt het avi-niveau vermeld. Met deze app hebben beginnende lezertjes ook tijdens de vakantie voldoende leesvoer! Zo kunnen ze hun leesvaardigheid op peil houden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://vakantiebieb.nl/

         Veldgids (3,49 euro)

         Met deze app kan je thuis of op je vakantiebestemming de meest opvallende vogels, zoogdieren, vlinders, libellen, veldbloemen en paddenstoelen herkennen. Er zijn meer dan 600 soorten beschreven in deze digitale veldgids. Hou je ontdekkingen bij en deel ze met je vrienden. In de toepassing kan je ook vogelgeluiden beluisteren en de mooie natuurfoto’s van Han Bouwmeester bewonderen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.nature2u.nl/veldgids-app

         Juni 2017

          

         Bollo (gratis)

         Maak kennis met Bollo de Beer en zijn vriendjes en ga mee op ontdekkingstocht naar het bos, het strand en de besneeuwde bergen! Hier kan je luisteren naar verhaaltjes, spelletjes spelen en muziek maken. In de app kan je ook afleveringen van de tv-serie De avonturen van Bollo bekijken. Bollo is de mascotte van Landal GreenParks, maar de app bevat geen in-app-aankopen of advertenties. Kinderen zullen veel plezier beleven aan de animaties en interactieve elementen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.landal.nl/thema/kids/ontmoeten/bollo

         Professor Staal (0,49 euro)

         Deze app is gebaseerd op het prentenboek Het rare verhaal van Professor Staal van Hanneke van der Meer. Het kan een leuke aanvulling zijn na het voorlezen van het prentenboek. Professor Staal is een vreemde snuiter. Hij houdt nergens van behalve van staal. Op een dag krijgt hij het idee om een luchtballon te bouwen… van staal. In deze app kan je hem daarbij helpen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - http://somoiso.nl/nl/project/professor-staal/

         This is sand (gratis)

         Maak prachtige kunstwerkjes door met zand in allerlei kleuren te strooien. Je kan een profiel aanmaken om je creaties bij te houden en die van anderen te bekijken. De basisversie van de app is gratis. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je de toolkit voor 2,29 euro aankopen. Hiermee kan je nog beter kleuren mengen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://thisissand.com/

         Rainmaker : the beautiful flood (2,29 euro)

         In deze avontuurlijke puzzelgame probeer je samen met het meisje Tian het geheim van de regen te ontdekken. Je komt samen in verschillende ruimtes terecht en moet proberen het deurtje te bereiken om naar het volgende level te gaan. Met een medaillon verander je Tian in een andere gedaante waarvan je de eigenschappen nodig hebt om de puzzel op te lossen. Zo kan ze een zwevende luchtbel worden, een vierkant massief blok, een opspringende basketbal en een kruipende spin. Op die manier ontwijk je obstakels die je onderweg tegenkomt. Met de mooie vormgeving en mysterieuze muziek dompelt de app je onder in een andere wereld. De puzzels stimuleren je logisch denkvermogen en ruimtelijk inzicht en prikkelen je fantasie. Je kan ook zelf een level ontwerpen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android– Engelstalig - http://www.sweatychair.com/rainmaker/

         Mei 2017

          

         My PlayHome (liteversie gratis, volledige versie 3,99 euro)

         In dit interactief poppenhuis met woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers en tuin valt heel wat te ontdekken voor kleuters. Ze kunnen de bewoners allerlei handelingen laten uitvoeren zoals, onder meer, een ei bakken, een douche nemen of hun tanden poetsen. Zelfs cd’s in de stereoketen kunnen gewisseld worden! De app laat kinderen hun eigen verhaal maken en bevordert hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – http://www.myplayhomeapp.com/

         Lego Juniors Create & Cruise (gratis)

         Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen hier figuurtjes maken en voertuigen bouwen en er vervolgens mee racen. Hierbij moeten ze muntjes verzamelen waarmee ze dan toegang krijgen tot nieuwe sets die gemakkelijk kunnen worden opgebouwd. Kinderen krijgen in deze virtuele wereld inspiratie voor hun echte legobouwwerken waarbij ze hun eigen verhaal kunnen bedenken. Er zijn heel wat mooie decors, figuurtjes en voertuigen te ontdekken zoals, bijvoorbeeld, helikopters, vrachtwagens, prinsessen, politieagenten en Batman! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engels – https://www.lego.com

         Tripletto (1,99 euro)

         In dit spannend kaartspel voor 1 of 2 spelers moet je drie dezelfde soorten kaarten verzamelen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar ze leveren niet allemaal evenveel punten op. Je kan met de app ook je eigen kaarten ontwerpen. Gooi kaartjes weg en wissel met je tegenstander. Kinderen oefenen met dit spel hun ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en strategisch inzicht. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.tripletto.nl/

         De Robotfabriek (3,99 euro)

         In de Robotfabriek kan je robots bouwen, testen en verzamelen. Kies uit de verschillende onderdelen en ontwerp je eigen robot. Rust hem uit met vleugels, magneten en andere snufjes. Het is ook mogelijk om hem te laten praten. In een speciale testomgeving kan je tot slot controleren hoe sterk je robot is. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://tinybop.com/apps/the-robot-factory

         Squla Familiebordspel (gratis)

         Dit mooi vormgegeven bordspel voor de tablet kan je op verschillende niveaus spelen: er is een versie voor spelers van 6 tot 13 jaar, van 14 tot 18 jaar en voor volwassenen. Je krijgt meerkeuzevragen in verschillende categorieën waarmee je punten moeten trachten te verdienen. Zo zal je vragen moeten oplossen over spelling en rekenen of geschiedenis en aardrijkskunde. De app bevat meer dan 2000 vragen waarin alle schoolvakken aan bod komen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://www.squla.nl/apps

         Rummikub (2,99 euro)

         Van dit veel gespeelde bordspel bestaat ook een app. Je moet setjes van getallen en kleuren op de juiste manier neerleggen. Met wat tactisch denken en geluk win je zeker de partij! Speel met vrienden of een online tegenstander. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://rummikub.com/

         Carcassonne (9,99 euro)

         Veel klassieke bordspelen zijn nu ook als app uitgebracht. Zo ook het populaire Carcassonne waarin je tegel per tegel aan een Middeleeuwse stad bouwt. Speel samen met je vrienden, familie of andere spelfanaten en tracht nieuwe strategieën te ontwikkelen. In de app kan je uitbreidingen aankopen. Je kan online of offline spelen met maximum 5 spelers. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://carcassonneapp.com/

         Hopscotch (gratis)

         Deze app laat kinderen van 9 tot 11 jaar de eerste stappen zetten in het programmeren. Met kleurrijke blokken geef je commando’s aan figuurtjes waardoor je ze kunt laten bewegen, dansen of lijnen trekken. Zo kan je zelf een game of korte animaties ontwikkelen. De uitleg is beknopt, maar je leert het snel door te experimenteren. Programmeren kan in het Nederlands, maar de uitleg van de codes is in het Engels. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://www.gethopscotch.com/

         Where is my water? (liteversie gratis)

         Krokodil Swampy wil graag douchen, maar de waterleidingen zijn stukgegaan. Help hem door water langs hindernissen te leiden, gangen te graven en de juiste kranen open of dicht te draaien. Verzamel hierbij ook badeendjes. In het spel moet je gebruik maken van de stroomsnelheid van het water en de vorm van de tunnels. Elk level is een uitdagende puzzel waarvan de moeilijkheid toeneemt. Vijftien puzzels zijn gratis, andere puzzels kun je aankopen voor 0,99 euro per stuk. (vanaf 10 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://lol.disney.com/games/wheres-my-water-app

         Catan (4,99 euro)

         Ook deze klassieker kan je als app spelen. Je kan met maximaal vier spelers strijden om de meeste nederzettingen, de langste handelsroute en het grootste leger. Onderhandel in grondstoffen en eis het kostbare land op! De uitbreidingen zijn beschikbaar als in-app aankoop. Je kan ook tegen de computer spelen. (vanaf 10 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.catan.com/

         Memo   (gratis)    

         In dit geheugenspelletje krijg je een aantal kaarten met afbeeldingen die door elkaar geschud en omgedraaid zijn. Er zijn steeds twee kaarten met dezelfde tekening. Tijdens iedere beurt mag je twee kaarten omdraaien. Hoe sneller je de paren terugvindt, hoe meer punten je haalt!

         Voor iOS – Engelstalig – http://vision-apps.com/ http://www.myplayhomeapp.com/

         Talking Tom Cat   (gratis)  

         Met deze app kun je plezier beleven met een virtuele kat. Deze vreemde kater zegt in een grappig stemmetje na wat je hem vertelt. Je kan hem aaien en verwennen met zijn favoriete eten. Pikante pepers bevallen hem echter niet zo goed... De kat laat ook scheten en kan nog veel meer.

         Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – https://outfit7.com/apps/talking-tom-cat-1/

          

         April 2017

          

         Cinderella (4,99 euro)

         Geniet samen van het beroemde sprookje over Assepoester. Zoals bij alle goede voorleesapps zijn er heel wat interactieve mogelijkheden voor kinderen. Zo kan je Assepoesters stiefzussen aankleden of samen met de fee de magische koets in elkaar steken. De meeslepende animaties en muziek maken het sprookje nog spannender. De tekst is in eenvoudig Engels, wat handig kan zijn voor oudere kinderen die in deze taal hun eerste stappen zetten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://nosycrow.com/apps/snow-white

         Brandweerman Sam : brand en redding (1,99 euro)

         Ga samen met het team van Brandweerman Sam op avontuur om mensen in nood te redden. Zo breekt er, bijvoorbeeld, een brand uit in een café, zitten enkele dorpelingen vast op een bergrichel en is een groepje in het water terechtgekomen nadat een deel van de aanlegsteiger loskwam. In de app vind je een aantal interactieve spellen voor één of meerdere spelers, een videospeler en een digitaal stickerboek. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.p2games.co.uk/fireman-sam-fire-and-rescue

         http://www.iphoned.nl/wp-content/plugins/appstore/AppStore.php?appid=652077009Toca Builders (2,99 euro)

         Kinderen kunnen met deze app vanalles bouwen en zo hun ruimtelijk inzicht verbeteren. Toca Builders zit vol humor en slaat de bouwsels automatisch op zodat je ze niet verliest. Je krijgt hulp van zes bouwers met wie je blokken kunt opstapelen, laten vallen of een verfbeurt geven. Zo kan je een eigen wereld creëren! (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-builders

         Quiver (gratis)

         In Quiver vind je kleurplaten die je niet alleen kunt inkleuren, maar die ook tot leven komen! Druk eerst een tekening af van de website www.quivervision.com. Kleur ze in met je favoriete kleuren, open de app, druk op play en bekijk je tekening met de camera van je smartphone of tablet. De tekening begint dan te bewegen op je scherm en als je de figuur aanraakt kan je er spelletjes mee spelen. In de app kan je ook veel bij leren over verschillende onderwerpen zoals, bijvoorbeeld, de aarde, dieren, vulkanen en dino’s. Je kennis kan je dan testen met een quiz. Een aantal kleurplaten zijn gratis. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://www.quivervision.com

         Paint it Back (gratis voor 3 levels)

         Een spook heeft alle schilderijen uit een museum weggejaagd. Jij moet de kunstenaar helpen om alles terug op het doek te brengen. Dit doe je door de juiste vierkantjes in het schilderij te kleuren. Naast het schilderij zie je hoeveel vakjes per rij of kolom ingekleurd moeten worden. Aanvankelijk is het gemakkelijk, maar gaandeweg moet je meer rekenen en opletten dat je niet de foute vakjes kiest. De eerste drie levels met 75 schilderijen zijn gratis. Het volledig spel kost 2,99 euro. (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – http://casuallabs.com/wp/?page_id=24

         Maart 2017


         Een adembenemende picknick!
         (gratis)

         Dit interactieve verhaal leert kinderen spelenderwijze hoe ze met enkele eenvoudige handelingen iemands leven kunnen redden. De oorspronkelijk Italiaanse app werd vertaald door de Belgische reanimatieraad om ook in Belgische scholen en gezinnen de basiskennis van Eerste Hulp door te geven. Het verhaal van de beer Boem-Boem en de familie Eekhoorn toont hoe je iemand moet helpen bij hartstilstand en een obstructie van de luchtwegen. Bezoek samen met je kinderen het betoverde bos, luister naar het verhaal en neem eraan deel. Op een heel toegankelijke manier leer je bij over reanimatie en de heimlichgreep. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://resuscitation.be/nl/picknick/

         Little Fox Dierendokter (2,99 euro)

         Kinderen kunnen met deze app dierendokter worden. De grappige, mooi uitgewerkte animaties zijn van de hand van Heidi Wittlinger. Vos, Vleermuis, Konijn, Mol en Uil bezoeken het boomhuis, waar de praktijk van de dokter zich bevindt. De dieren hebben verschillende verwondingen, ziektes en kwaaltjes. Kinderen kunnen hen genezen met enkele behandelingen die ze uit eigen ervaring kennen. Ze moeten bijvoorbeeld de temperatuur meten, medicijnen toedienen en een pleister opplakken. En slakken zijn er alleen voor uilen om op te eten! (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://apps.apple.com/nl/app/little-fox-dierendokter-3d/id1036517151

         Nott won’t sleep (2,99 euro)

         De auteur Renate Dorrestein werkte samen met een team psychologen en spelontwikkelaars aan dit interactieve bedverhaaltje voor peuters en kleuters. Al spelend kunnen jonge kinderen bedtijdrituelen leren. Het hoofdfiguurtje Nott wil nog vanalles doen voor ze gaat slapen. Help haar bij het vinden van een slaapritueel terwijl haar slaperigheid toeneemt. De app gebruikt geen taal, werd heel mooi vormgegeven en is voorzien van rustgevende muziek. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://www.nottsworld.com/

         My very hungry caterpillar (3,99 euro)

         App gebaseerd op het populaire prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. De rups kruipt over je scherm in 3D-beelden. Help hem verkennen, til hem op of neem een kijkje in zijn kleurige speelgoeddoos. Je kan hem ook voederen met fruit, hem op een schommel zetten of hem in bed steken. Er vallen nog meer verrassingen te beleven. Iedere dag wordt de rups groter tot hij in een mooie vlinder verandert! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – http://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/

         De kleine walvis (gratis)

         Deze app is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Benji Davies en vertelt het hartverwarmende verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een walvis. Je kan het verhaal als filmpje bekijken en hierbij luisteren naar de voorleesstem van Frank Groothof. Zing mee met het liedje ‘Heej kleine walvis’, speel samen met de katten de liedjes van de platenspeler na of breng stiekem vis naar de walvis zonder vader wakker te maken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://www.nationalevoorleesdagen.nl/app/

         Februari 2017


         Loopimal
         (3,99 euro)

         Kleuters kunnen met deze mooi vormgegeven app dieren laten dansen op muziek die ze zelf componeren. Je kan de muziekinstrumenten in deze app met één vinger bespelen en maakt nooit fouten. Als je het symbool op de tijdlijn verschuift, maakt een ijsbeer, octopus, nijlpaard of ander dier een muzikale loop en een dansje. Laat twee of zelfs vier dieren tegelijk swingen en geniet van het grappige resultaat! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://www.yatatoy.com/loopimal/

         Ratelbende (gratis liteversie of 0,99 euro voor volledige versie)

         Ratelbende leert jonge kinderen muziek maken met gemakkelijke instrumenten. Met de triangel, het klankhout, de xylofoon of ratel kunnen ze ritmes oefenen. In de volledige versie is er ook nog een tamboerijn, trommel en mettalofoon en een hond of kat die piano speelt. De instrumenten kan je gelijktijdig spelen op verschillende iPads of iPhones en met de ingebouwde ritmebox blijf je zeker in de maat! Het is ook mogelijk om akkoorden te spelen. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig –https://itunes.apple.com/nl/app/ratelbende!/id468369504?mt=8

         Songify (2,99 euro)

         Spreek iets in en deze app maakt er een liedje van met een beat. Dit zorgt voor heel grappige liedjes die je kan delen via sociale media. Dit kan leuk zijn om verjaardagen of andere speciale momenten te vieren. Je kan beats bijkopen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps

         Sing! Karaoke (gratis of met abonnement)

         Met deze app van dezelfde makers als Songify kan je je favoriete hits zelf inzingen of het beste van jezelf geven in een duet met sterren zoals Kylie Minogue, Justin Bieber en John Legend. Maak een filmpje en deel het resultaat via de app. Iedere dag worden nieuwe nummers toegevoegd. Met een wekelijks, maandelijks of jaarlijks abonnement krijg je toegang tot alle liedjes. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.smule.com/apps#sing

         Musyc (gratis liteversie of 3,99 euro voor volledige versie)

         In Musyc kan je op een eenvoudige manier experimenteren met maar liefst 88 instrumenten. Je maakt muziek door vormen te tekenen. Creëer leuke melodieën en ritmes en bewerk het resultaat met een aantal effecten. Sla je nummer op in Dropbox of Soundcloud en deel het via e-mail, Facebook of Vimeo. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://fingerlab.net/portfolio/musyc

         Januari 2017


         Zacht zijn de wolken
         (3,99 euro)

         Hier kan je luisteren naar tien gedichten over begrippen als zacht, hard, lang en kou. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Een auto rijdt hard, maar een kokosnoot is ook hard. Hoe zit dat nu? De gedichten nodigen je uit om te filosoferen met je kind door samen beeld- en taalspelletjes te spelen. Tik het plaatje aan en kijk wat er gebeurt! Oudere kinderen kunnen ook zelf gedichten maken, bewaren en versturen. (van 3 tot 10 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlands – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/zacht-zijn-de-wolken.html

         De kat die niet van de bank af wilde (2,99 euro)

         De kat van Ed en Liesje wil altijd op de bank liggen. Hoe ze ook aandringen, de kat heeft geen zin om ervan te springen. Dit prentenboek bevat een grappige tekst op rijm die je kan beluisteren, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Op elke pagina zijn er bewegende animaties: druk op de oplichtende figuren en laat je verrassen! Het verhaal kan je ook gemakkelijk zelf voorlezen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/prentenboek-kat-die-niet-van/id426705823?mt=8

         Liselotje gaat naar zwemles (4,99 euro)

         Dit is één van de digitale prentenboeken die je kan aankopen via de app Piccolo Picture Books. In rijmvorm lees je het verhaal van Liselotje die een koning en koningin als ouders heeft. De koning gaat met zijn dochtertje picknicken bij de sloot waarna ze in een bootje stappen. Als de boot omslaat, wordt het even spannend. De koningin is streng en stuurt hen beiden naar de zwemles. De koning is geen held… Op elke pagina vind je een of twee vierregelige versjes in een strak ritme. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.piccolopicturebooks.nl

         Raadgedicht (gratis)

         In een raadgedicht ontbreekt één woord dat jij moet raden. Lees het gedicht en denk na over het ontbrekende woord. Als jij de dichter zou zijn, wat zou je hier schrijven? Je kan de oplossing bekijken en ook een tekstje over het leven en werk van de verschillende dichters lezen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://raadgedicht.nl

         December 2016

         Mirror Paint (gratis)

         Met deze grappige app kan je met een enkele lijn tekenen, maar je kan de lijn ook laten spiegelen (ook vierdubbel). Gebruik hierbij zeven verschillende diktes en een groot kleurenpallet om de lijnen of de achtergrond in te kleuren. Het is ook mogelijk om over bestaande foto’s of afbeeldingen uit je album te tekenen. Bewaar je kunstwerkjes en kies voor een inlijsting! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://itunes.apple.com/us/app/mirror-paint/id467938164?mt=8

         Comic Life 3 (4,99 euro)

         Met Comic Life maak je snel en makkelijk stripverhalen van je eigen foto’s. Met speciale effecten kan je foto’s in een tekening of schilderij veranderen en er dan tekstballonnen aan toevoegen. Ontwerp zo een fotocollage in stripvorm. Als je strip af is, kan je hem printen, delen of e-mailen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – http://plasq.com/downloads/comic-life-for-ios

         Het moddermonster (1,99 euro)

         Drie vriendjes gaan op avontuur en vissen een enorme schelp uit de oceaan. Welke verrassing staat hen te wachten als ze erin slagen de schelp te openen? Je kan het verhaal lezen in twee verschillende tekenstijlen. Het wordt voorgelezen in het Nederlands of het Engels, maar je kan het ook zelf lezen. Het prentenboek is mooi geanimeerd en voorzien van muziek, geluidseffecten en interactieve elementen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://apps.tizio.eu/mudmonster

         Sint is jarig (1,99 euro)

         Hier ontdek je heel wat leuke spelletjes om Sinterklaas te vieren. Er is een plaat die je kan inkleuren en versturen per e-mail. Je kan ook pakjes en petjes optellen en puzzels maken. Verder vind je nog een memospel en sinterklaasliedjes die je mag meezingen. Beluister tot slot een spannend verhaal over Sinterklaas of lees het samen met je ouders. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/sint-is-jarig/id571269738?mt=8

         Vrolijk kerstfeest, meneer Big! (2,99 euro)

         Meneer Big heeft één dag voor Kerstmis nog altijd geen kerstboom. Samen met Olifant en Schaap begint hij zijn zoektocht naar een mooie boom. Wanneer ze Uil tegenkomen, waren ze bijna verdwaald in het bos. Uil komt op een goed idee om Big te helpen! Het prentenboek van Gitte Spee is verrijkt met sfeervolle animaties en geluiden. Op elke bladzijde kan je deelnemen aan het verhaal. Zo mag je helpen met taartjes uitdelen, sneeuwballen gooien, sneeuw wegblazen in het bos en nog veel meer. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/vrolijk-kerstfeest-meneer/id480517775?mt=8

         November 2016

         Lassa doet boodschappen (0,99 euro)

         Lassa gaat met Konijn langs bij de groenteboer, de bakker, de viswinkel en nog zo’n paar winkels. Voor Konijn duurt het allemaal een beetje te lang. Dit is een app zonder vertelstem die je zelf kan voorlezen. Je kan ook kiezen voor vertelplaten. Het verhaal past goed bij de belevingswereld van peuters. Er is ook een zoekspelletje voorzien waarbij je de boodschappen in de winkel moet zoeken, naar je mandje moet slepen en aan de kassa moet betalen. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.studiolassa.nl/Lassa_doet_boodschappen_app

         Nijntje vliegt (0,99 euro)

         Nijntje gaat met Oom Vliegenier mee in het vliegtuig. Help haar vliegen over land, bos en zee door de propeller van het vliegtuig rond te laten draaien. Het verhaal kan je zelf voorlezen aan je kind. De allerkleinsten zullen luisteren en kijken terwijl grotere kinderen actief kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is ook een spelletje waarbij je moet kiezen wat in de lucht of op de grond hoort. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/nijntje-gaat-vliegen/id578887475?l=nl&mt=8

         Kleine Beestje (gratis)

         Kleine Beestje voelt zich alleen en wil een heleboel vriendjes maken. Hij besluit een feestje te geven en schrijft heel wat brieven die hij meegeeft aan de wind. Wanneer zouden er vriendjes toekomen? Het verhaal wordt voorgelezen door een professionele acteur en er zijn animaties en geluidseffecten op elke pagina. Door de interactieve mogelijkheden worden kinderen meer betrokken in het verhaal. De app is kindvriendelijk: er zijn geen in-app aankopen of reclameboodschappen en links naar sociale media zijn afgeschermd. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://somoiso.nl/nl/project/kleine-beestje

         Een verre reis (1,99 euro)

         Dit ontroerende dierenverhaal van Toon Tellegen gaat over een olifant die op reis vertrekt naar de woestijn. Het interactieve beeldverhaal is voorzien van mooie illustraties in warme kleuren en sfeervolle muziek. Toon Tellegen leest het verhaal voor, maar je kan er ook voor kiezen het zelf voor te lezen. Met de app kunnen kinderen het verhaal ook zelf lezen in hun eigen tempo. Er zijn leuke animaties en er moeten opdrachtjes uitgevoerd worden om naar de volgende scène te gaan. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://verrereis.yipyip.nl

         Mama kwijt (2,99 euro)

         Kleine Uil is slapend uit zijn nest gevallen en moet nu op zoek naar zijn mama. Eekhoorn wil hem meteen helpen, maar dan moet Kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Uiteindelijk komt het allemaal goed. De app is prachtig geanimeerd en wordt voorgelezen door Maureen du Toit. Er is een spel met vier levels waarin kinderen het uiltje ook kunnen helpen zoeken. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.gottmer.nl/kinderboeken/apps/mama-kwijt.html

         Woeste grijze muis (2,99 euro)

         Kleine muis wil hard brullen als een leeuw en aanvallen als een snelle panter. Als zijn vriendjes niet meer met hem durven spelen, is woest zijn plots minder leuk. De grappige animaties en geluiden zullen kinderen aanspreken. Er zijn eenvoudige interactieve mogelijkheden en bijkomende spelletjes, waaronder kleurplaten en memory games. De voorleesstem kan je ook uitzetten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://apps.tizio.eu/Woeste_Grijze_Muis

         Frederik Spin (2,99 euro)

         Frederik Spin maakt heel mooie spinnenwebben in het huis van een mevrouw die daar een hekel aan heeft. Ze zet voorzichtig Frederik buiten, maar hij durft de straat niet over te steken. Zebra vindt dit heel grappig, maar besluit om het spinnetje te helpen. Dit voorleesverhaal over vriendschap bevat kleurrijke illustraties die de fantasie prikkelen en leuke animaties op elke pagina. Je kan het verhaal laten voorlezen, een functie die je ook gemakkelijk kan uitzetten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.frederikspin.nl

         Prinses Stuiterbal (2,99 euro)

         Stuiterbal is een prinses zoals er maar weinig zijn. Ze is ondeugend, eigenwijs en doet alles op haar eigen manier. Haar vader, de koning, kan daarmee leven, maar er is één ding dat ze echt niet mag doen en dat vindt de prinses heel moeilijk… Het grappige prentenboek, dat geschreven en geïllustreerd werd door Liz Ditters, bevat leuke animaties en verschillende voorleesstemmen die het verhaal tot leven brengen. Je kan het echter ook gemakkelijk zelf voorlezen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/prentenboek-prinses-stuiterbal/id467043160?mt=8e 

         De drie biggetjes (4,99 euro)

         Het beroemde sprookje van de drie kleine biggetjes wordt in deze app op een heel leuke manier gebracht. De app maakt gebruik van de vele mogelijkheden die de iPad biedt. Zo zorgden de ontwikkelaars voor tal van grappige verrassingen en doe- en zoekopdrachten. Door te blazen in de microfoon kan je het huis bijvoorbeeld met de grond gelijk maken en als je het scherm schuin houdt, verken je de omgeving. Je kan ook hutjes bouwen en op zoek gaan naar de spin of het konijn. Het verhaal wordt verteld door kinderen en ondersteund door muziek. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/de-drie-biggetjes/id579290022?mt=8

         Fundels

         Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

          

         September 2016


         Zzz
         (gratis)

         Zzz is een grappig zoekspel dat gebaseerd is op het gelijknamige prentenboek van Loes Riphagen. Een meneertje beleefde een pechdag en valt uitgeput in slaap. Hij beleeft mooie dromen waardoor hij terug goedgemutst zal wakker worden. Ondertussen moet jij alle kabouters zoeken die zich verstopt hebben in zijn slaapkamer. Als je hierin slaagt, wacht je een leuke verrassing! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.ijsfontein.nl/projecten/kinderboekenweek-app-zzz

         Annie & Bas (gratis)

         Annie heeft een lieve hond die Bas heet. Bas zou graag gaan wandelen, maar zijn baasje wil binnen blijven omdat het te hard waait. Dat lukt moeilijk. Het verhaal neemt een verrassende wending wanneer de wind vat krijgt op Annies jurk. Dit grappige digitale prentenboek bevat mooie animaties en veel interactiemogelijkheden waardoor kinderen kunnen deelnemen aan het verhaal. Er is een voorleesstem die je ook kunt uitzetten. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/annie-bas/id662735038?mt=8

         Thinkrolls 2 (3,99 euro)

         Kinderen van 3 tot 9 jaar kunnen met dit puzzelspel hun logisch denkvermogen aanscherpen. Op een speelse manier ontdekken ze verschillende natuurelementen en fysische processen. Ze moeten 32 moedige personages doorheen 270 levels van steeds moeilijkere doolhoven leiden. Door gebruik te maken van de eigenschappen van materie kunnen ze hun Thinkrolls laten rollen, drijven en glijden. Met vallen en opstaan leren ze de puzzels oplossen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://avokiddo.com/thinkrolls2

         Rekenkoning Junior (basisversie gratis)

         Dit rekenspel speelt zich af in de Middeleeuwen. Door rekenvragen te beantwoorden en puzzels op te lossen kan je op de sociale ladder omhoogklimmen. Verzamel sterren, win medailles en neem het op tegen vrienden en familie. Als je het spel wint, word je Rekenkoning of –koningin. Deze app laat kinderen op een toegankelijke en stimulerende manier kennis maken met rekenen. Ze leren rekenproblemen ook van verschillende kanten bekijken. In de gratis versie komen tellen, optellen en verschil aan bod. In de volledige versie, die je voor 2,99 euro kan kopen, kan je ook vermenigvuldigen, delen, vergelijken, meten en puzzels en breuken oplossen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://oddrobo.com/kingofmathjunior

         Toca Blocks (2,99 euro)

         Ontdek samen met een van de drie helden een wereld die je zelf kunt bouwen, aanpassen en kleuren. Plaats een deur en ga zo naar de volgende ruimte die je opnieuw zelf kunt inrichten. Laat het monstertje helpen met gaten te graven en experimenteer met de bouwmaterialen die elk andere eigenschappen hebben. Je kan bijvoorbeeld een hindernissenparcours of een drijvend eiland creëren. Door bouwstenen te combineren krijg je oneindig veel mogelijkheden, wat ook grappige en onverwachte effecten kan geven. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-blocks

         Augustus 2016


         First Sounds
         (liteversie gratis; volledige versie 2,99 euro)

         Baby’s van slechts enkele maanden oud kunnen met deze app een reeks geluidjes ontdekken. Elke afbeelding toont een aantal dieren of voorwerpen met de bijbehorende klanken. Het is ook mogelijk om je stem op te nemen en het voorwerp te benoemen, zodat je de woordenschat van je kind verrijkt. (vanaf 1 jaar)

         Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.myfirstapp.com/MyFirstApp/1.5+_Page.html

         Waar kom ik vandaan? (3,99 euro)

         Dit verhaal richt zich tot kinderen die net grote broer of zus geworden zijn. Het wordt voorgelezen door zes voorlezers die elk een personage voor hun rekening nemen. De kleuter Lisa krijgt een zusje en wil weten waar ze vandaan komt. Ze krijgt allerlei vreemde verhaaltjes te horen, maar blijft doorvragen totdat oma de waarheid vertelt. In de grappige tekeningen zijn animaties verstopt zodat kinderen kunnen zoeken naar, bijvoorbeeld, de fopspeen of knuffel van de baby. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/be/app/waar-kom-ik-vandaan/id510307294?mt=8

         Letterschool (6,99 euro)

         Met deze bekroonde app leren kinderen spelenderwijs alle letters van het alfabet en de cijfers 1 tot 10 schrijven. Ze ontdekken de vormen, namen en klanken van de letters en cijfers. In drie spelletjes, waar ze sterren verdienen en beloond worden met animaties, raken ze de letters en cijfers aan, overtrekken ze en schrijven ze vervolgens volledig zelf. Er zijn twee moeilijkheidsniveaus. De app is heel mooi vormgegeven en heel stimulerend door het spelelement. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – www.letterschool.nl

         Hoopa City (2,99 euro)

         Bouw aan een dorp en stad waarbij je verschillende elementen kunt gebruiken. Zo kan je het landschap vullen met, onder meer, wegen, huizen, scholen, winkels en pretparken. Je kan naar hartenlust experimenteren. Elk gebouw heeft een speciale combinatie van elementen nodig en je kan kiezen uit 7 bouwelementen zoals water, elektriciteit en baksteen. Het nijlpaard Hoopa houdt in zijn handboek bij hoeveel gebouwen je al ontdekt hebt en hoe je ze moet maken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – http://drpanda.com/nl/app/hoopa-city

         Monument Valley (3,99 euro)

         In deze app moet je Ida, een stille prinses, langs mysterieuze, duizelingwekkende monumenten gidsen. Ontdek hierbij verborgen paden, ontvouw optische illusies en wees slimmer dan de mysterieuze Kraaimensen. Ida moet steeds een bepaald punt van een gebouw bereiken, maar dat is niet eenvoudig in een magische wereld vol optisch bedrog.

         Monument Valley is prachtig vormgegeven en stimuleert je ruimtelijk inzicht. (vanaf 10 jaar)

         Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – www.monumentvalleygame.com

         Juli 2016


         My Mosaic 2 (liteversie gratis, volledige versie: 2,99 euro)

         In deze educatieve app moeten kleuters een afbeelding namaken met gekleurde bolletjes. Als ze een verkeerde kleur of positie kiezen, springt het kleurenbolletje terug. Als de plaat volledig is, worden ze beloond met een smiley en gejuich. Deze app stimuleert de visuele waarneming en de oog-hand-coördinatie van het kind. Kleuters leren ook doorzetten en nauwkeurig werken. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.myfirstapp.com/MyFirstApp/3.5+_Page.html

         Toca Kitchen Monsters (gratis)

         Kinderen mogen in deze app koken voor twee hongerige, maar vriendelijke monsters. Ze kunnen naar hartenlust de voedingswaren versnijden, bakken, koken, braden, mixen en in de microgolfoven steken. Als ze het vervolgens opdienen, merken ze aan de reactie van het monster of het lekker is of niet. De app prikkelt de verbeelding van kleuters en leert hen op een leuke manier iets bij over koken. Er zijn geen advertenties en in-app aankopen. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – https://tocaboca.com/app/toca-kitchen-monsters

         Jungleboek (3,99 euro)

         Mooie bewerking van het populaire Disneyverhaal waarbij de woordenschat en leesvaardigheid van kinderen gestimuleerd worden. Je kan gebruik maken van een stem die het verhaal voorleest. Het voorgelezen woord licht op en moeilijke woorden worden uitgelegd met tekst of afbeeldingen. Het verhaal kan ook in schrijfletters of in een andere taal (waaronder Frans en Engels) worden weergegeven. De eerste pagina’s kan je gratis uittesten. (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.chocolapps.com

          

         Juni 2016


         David Wiesner's Spot
         (4,99 euro) 

         Deze bekroonde app van kinderboekenauteur en illustrator David Wiesner verrast omdat je hier niet van bladzijde naar bladzijde bladert, maar via prenten steeds dieper het verhaal ingetrokken wordt. Door in te zoomen kom je in een wonderlijke sprookjeswereld terecht waar je verbaasd wordt door de geheimen die achter de illustraties schuilen. Zo maak je een adembenemende tocht door steeds veranderende omgevingen, van de zeebodem tot de ruimtehaven en van de robotstad tot de kattenparade. Als je goed oplet, ontdek je doorlopende verhaallijnen, waarbij je kritische en creatieve denkvermogen op proef wordt gesteld. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig - http://bitu.com/spot

         Bezig Beertje op de boerderij (2,99 euro)

         Lees je kinderen dit verhaal voor van een beertje dat niet van stilzitten houdt. Peuters kunnen hem helpen met zijn klusjes op de boerderij. Geef de varkens hun voer, zet de schapen binnen het hek, pluk appels en raap eieren of rij met de tractor over de heuvels. Met deze app kan je zelf deelnemen in het verhaal en ontdek je wat er allemaal te doen is op de boerderij. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/bezig-beertje-op-de-boerderij/id591790257?mt=8

         Meneer Big en het gouden ei (2,99 euro)

         Interactief voorleesverhaal geschreven en prachtig geïllustreerd door Gitte Spee. Op een avond lopen Olifant en Schaap over het strand. Schaap struikelt hierbij over een reuzenei. Het brengt hen op een idee om meneer Big te foppen. Het verhaal wordt verteld door de auteur, maar kun je natuurlijk ook zelf voorlezen. In de app werd het verrijkt met animaties, achtergrondgeluiden en het liedje “We zijn de beste vrienden”. Kinderen kunnen op elke pagina iets doen zoals, bijvoorbeeld, verf spatten, met schelpjes tekenen in het zand of met een vergrootglas de pagina afspeuren. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.threelittlewitches.nl/dutch.html  

         Storm & Skye en het geheim van de autowasstraat (3,99 euro)

         Storm en Skye vinden in een autowasstraat een verborgen doorgang naar een ongekende nieuwe wereld. Maar plots ontsnapt er iets groots dat nu loerend en grommend in het donker schuilt… Dit spannend en ontroerend verhaal over moed, vriendschap en de kracht van onze verbeelding combineert het beste van films en boeken. De mooie illustraties en animaties worden aangevuld met filmmuziek. Het verhaal wordt voorgelezen door Bram van der Vlugt en bevat veel leuke interactieve elementen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://digimoostudios.com

         Yum Yum! (2,99 euro)

         In deze app kan je met je peuter verschillende dieren voederen en een betoverende tuin verkennen. Maak muziek met de bewoners rond het meer en doe het licht uit in het huisje van de eekhoorn. Het grappige verhaal werd bedacht en prachtig geïllustreerd door Hartmut Welsch en leent zich goed om voor te lezen voor het slapengaan. (vanaf 1 jaar).

         Voor iOS – Engelstalig - www.kleinkinderapp.com/kleinkinderapp_english.html

         Kids Planet Discovery en Kids World Cultures (gratis, in-app aankopen)

         Met deze apps laat je kinderen de wereld en diverse culturen ontdekken. De apps bevatten foto’s, video’s en spelletjes zoals memory, puzzels en zoekplaten.

         Voor iOS, Engelstalig, vanaf 4 jaar - www.planetfactory.com

         MOUK (aantal episodes gratis, rest via in-app aankopen)

         Beertje Mouk gaat op reis. Als globetrotter fietst hij de wereld rond en maakt kennis met bewoners uit alle windstreken. Je volgt Mouk op z’n reis. Er zit ook een camerafunctie in de app om foto’s te nemen met Beertje Mouk.

         Voor iOS, Engelstalig.

         https://itunes.apple.com/us/app/mouk-1-watch-videos-play-games/id821382129?mt=8

         April 2016: apps voor creatievelingen

          

         Poppenkast   (1,99 euro)  

         Bedenk je eigen knotsgekke toneelstuk en speel zelf de hoofdrol erin! Kies uit verschillende lappenpoppen, rekwisieten en decors. Geef de poppen je eigen gezicht en bouw zelf een sprookjesbos met vreemde hertjes, een stoere prins en jijzelf als Roodkapje of bodybuilder. De mogelijkheden zijn eindeloos!  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://appracadabra.com/nl/apps-nl/poppenkast

         World of Goo   (2,99 euro)  

         Ontdek de miljoenen lekkere blubberballen van deze game! Door de levende blubber te verslepen en te laten vallen kan je structuren, bruggen, kanonballen, zeppelins en tongen bouwen. In het spel kan je verschillende niveaus doorlopen met steeds nieuwe puzzels en andere vreemde wezens. Deze app prikkelt je verbeelding en werd veelvuldig bekroond. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twodboy.worldofgoofull&hl=nl

         https://apps.apple.com/us/app/world-of-goo/id401301276

         Algodoo  (gratis)  

         Met Algodoo leer je al spelender wijze de wetten van de fysica. Je kan met deze app je uitvindingen vormgeven en uittesten. Met tekenmateriaal, motoren, lasers, veren, touwen en water bouw je fantastische machines of ontwikkel je hippe games in een virtuele wereld. Experimenteer met goud, glas, steen, staal, rubber, helium, hout en ijs. In de app vind je een handleiding die je alle functionaliteiten van Algodoo leert kennen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Engelstalig – www.algodoo.com

         KaleidoPaint  (gratis)  

         Deze app laat je prachtige patronen creëren doordat je penseelstreken tot in het oneindige worden weerspiegeld. Kies uit 17 symmetriepatronen en gebruik de roteer- en zoomfunctie. Je kan punten, lijnen en vlakken van kleur en vorm veranderen. Exporteer je tekeningen als foto of e-mail ze naar je vrienden. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – http://geometrygames.org/KaleidoPaint/index.html

         Minecraft Pocket Edition  (6,99 euro)  

         Met deze heel populaire game kan je alles bouwen wat in je opkomt: van reusachtige torens tot onderaardse achtbanen. De vele spannende functies maken het bouwen heel plezierig. Verken deze avontuurlijke blokkenwereld, ontmoet de heksen en gevaarlijke bendes en verdedig jezelf door kastelen op te richten en wapens in elkaar te steken. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS , Android en Windows – Engelstalig – https://minecraft.net

         Maart 2016


         Planetenreis
            (0,99 euro)   

         Maak met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ga op zoek naar objecten op de steen- en gasplaneten en neem ze mee in je raket. Breng ook het ijs van de dwergplaneet Pluto naar de aarde. Met deze app kunnen kinderen heel wat leren over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) in samenwerking met Uitgeverij Moon. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/planetenreis/id574388550?mt=8

         Animatch  (0,99 euro)   

         Animatch is een memory game: het helpt het geheugen trainen en de concentratie verbeteren. Door te spelen leer je ook nog dierengeluiden herkennen. Deze app is heel kindvriendelijk: de ontwerpers zorgden voor grote knoppen, mooie animaties en gekke geluidjes. Het eenvoudige menu maakt de app heel geschikt voor jonge spelers. Met Animatch trainen ze onbewust hun cognitieve vaardigheden. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - www.limasky.com

         Dikkie Durf   (2,99 euro)  

         In deze app volg je de avonturen van Dikkie Durf en Poes. Dikkie Durf durft alles, maar hij raakt ook veel spullen kwijt. Door hem te helpen bij het zoeken leer je nieuwe woorden en voorwerpen kennen. Op een leuke manier wordt je woordenschat groter. Ook je fantasie wordt geprikkeld want jij moet het verhaal compleet maken. Leer meer dan 250 gesproken woorden en objecten en speel ook de zes spelletjes in het doolhof van Poes, waar je stukjes speelgoed moet verzamelen. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.dikkiedurf.nl

         Hans en Grietje: Epic Tales   (3,99 euro)   

         Epic Tales is een uitgever van interactieve sprookjes en vertelt met deze app op een grappige en spannende manier het bekende sprookje van de gebroeders Grimm. Het verhaal wordt tot leven gebracht door dwerg- en meesterverteller Zilvertong en neemt je mee in een wereld vol wonderbaarlijke wezens. Alle achtergronden, personages en animaties zijn digitaal met de hand getekend door de bekroonde Anikey Studio en worden aangevuld met ingesproken stemmen en originele muziek. Heel mooie app!  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig – https://itunes.apple.com/nl/app/hans-en-grietje-epic-tales/id514316978?mt=8

         De gelukkige olifant  (4,99 euro)  

         Youp van ’t Hek schreef dit grappige verhaal over een olifant die zo verdrietig is dat hij met zijn tranen het meer doet overstromen. Hij vindt zichzelf zo lelijk! Lars besluit hem te troosten. Samen met de dieren in het bos gaat hij op zoek naar een beter spiegelbeeld. Het verhaal wordt voorgelezen door Youp van ’t Hek zelf die ook de dierengeluiden maakt. Georgien Overwater voegde er mooie, komische illustraties aan toe. Door de interactieve elementen in de app beleven kinderen nog meer plezier aan het verhaal. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/de-gelukkige-olifant/id468349572?mt=8

         Slice it!  (gratis)  

         Deze app test je geometrisch inzicht: je moet een aantal geometrische vormen in het opgegeven aantal stukken verdelen. Hoe beter je de vormen verdeelt, hoe meer sterren je verdient. Met die sterren krijg je dan tips op het volgende level dat altijd een beetje moeilijker wordt. Bij de betalende versie (0,99 euro) zijn er meer niveaus en uitdagingen. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS , Engelstalig –

         https://itunes.apple.com/us/app/slice-it!/id388116298?mt=8

         Februari 2016: veilig op internet


         MyBee
            (gratis)   

         MyBee laat kinderen veilig en zorgeloos surfen door ervoor te zorgen dat ze niet op verkeerde websites terechtkomen. De kinderbrowser werd ontwikkeld door het Nederlandse telecombedrijf KPN in samenwerking met Mijn Kind Online en Ouders Online.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.mybee.nl

         #DeleteCyberbullying   (gratis)  

         Interactieve app voor tieners en ouders die geconfronteerd worden met pesterijen via internet. Je kan een quiz starten die je kennis over cyberpesten en veilig internetgebruik test en je krijgt ook links naar relevante informatie, websites en hulplijnen. De app is beschikbaar in het Nederlands. Het animatiefilmpje is echter enkel in het Engels, maar kan je in andere talen afspelen via YouTube.

         Voor Android – Nederlandstalig en Engelstalig – https://deletecyberbullying.wordpress.com/app

         Januari 2016: interactieve verhaaltjes


         Dikkie Dik
            (Lite-versie gratis)   

         Deze gratis app bevat 1 verhaaltje en 1 animatie van Dikkie Dik ter kennismaking. Bij de volledige app, die je kan kopen voor 2,99 euro, krijg je 4 verhaaltjes en 4 animaties en daarnaast ook leuke en leerzame spelletjes en een liedje met videoclip. De app is gemakkelijk te bedienen zodat peuters direct zelf aan de slag kunnen.  (0-4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig -

         www.gottmer.nl/kinderboeken/apps-dikkie-dik.html

         Kweenie   (Lite-versie gratis) 

         Kweenie is een app rond het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. Het is een schitterend verhaal waarin heel wat verschillende verhaaltjes verweven zitten. Het wezentje Kweenie is uit zijn verhaal gevallen en kwam zo terecht in een ander verhaal. De ik-persoon en Kweenie vertrekken dan op reis door verhalenland en komen hierbij diverse verhaalvormen tegen: pikdonkere verhalen, verhalen die uitgegomd worden, rebusverhalen, windstille en stormachtige verhalen. Je kunt het verhaal van tachtig bladzijden laten voorlezen of zelf lezen. De trailer is gratis, de volledige versie kost 8,99 euro.  (7-12 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/us/app/kweenie-lite/id489525274?mt=8

         Witlof met pootjes   (gratis)  

         Peters vader onderzoekt groenten in het labo. Speciaal voor Peter vindt hij een bijzondere soort witlof uit: één met ingebouwde taugé. Deze witlof heeft echter pootjes en loopt weg zodat hij terug moet uitgeroeid worden. Deze prentenboekapp prikkelt de fantasie van kinderen. Er is een voorleesstem die je kan uitzetten als je zelf wil voorlezen. Als je tikt op de tekeningen, krijg je extra informatie over eten. (4-6 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig -  www.bibliotheek.nl/apps/witlof-met-pootjes.html

         Roald Dahl's House of Twits   (3,99 euro)   

         De griezels uit het gelijknamige jeugdboek van Roald Dahl zijn de hoofdpersonages in deze Engelstalige app. Verken hun huis met de smerige keuken en de gruwelijke badkamer. Je kan ook spelletjes met hen spelen: geef meneer en mevrouw Twit wormen te eten, strooi jeukpoeder op hun toiletbril en probeer andere trucs uit. Let wel op dat ze niet te kwaad worden of ze halen hun huis nog meer overhoop!  (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.roalddahl.com/apps

         December 2015: apps voor een regenachtige dag


         The Snowman and the Snowdog 
          (0,99 euro)   

         Grafisch heel mooie app die gebaseerd is op het prentenboek en de animatiefilm over Raymond Briggs' sneeuwman. Kinderen vliegen hand in hand met de sneeuwman door de lucht hoog boven Londen, Stonehenge en Edinburgh. Ondertussen krijgen ze opdrachtjes. De beelden zijn mooi en dromerig. Met deze app zijn jonge kinderen een tijdje zoet! (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS , Android en Windows, Engelstalig. apps.channel4.com/app/the-snowman-and-the-snowdog

         Sprookjesboom: Draak (1,99 euro)  

         Er is wat aan de hand met de schat van Draak. Er verdwijnen munten en een dief probeert de schatkist te stelen. Help Draak bij het bewaken van de schat. Of ben jij het misschien die de schat probeert te bemachtigen? Er zijn vier spelletjes die je achter elkaar kunt spelen of los van elkaar. Hou de dief tegen door vuur te spuwen, til de schatkist zo voorzichtig mogelijk op binnen de tijd, vlieg door de lucht en verzamel alle gestolen munten en vul samen met de kabouters de schatkist zo snel mogelijk terug met munten. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - www.efteling.com/Draak-app

         Amon & Amara: een Egyptisch avontuur  (2,99 euro)  

         Amon & Amara is een educatieve en interactieve app met een voorleesfunctie. De app vertelt een Egyptisch sprookje over vriendschap, over leven en dood, over nieuwsgierigheid en over lef hebben. Het verhaal is geschreven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden en wil kinderen van 4 tot 9 jaar op een speelse manier laten kennismaken met het leven in de Egyptische Oudheid. (van 4 tot 9 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig. followamuse.nl/producten/amon-amara

         Wolfie  (gratis)   

         Leuke app naar een verhaal van Ianka Fleerackers. Wolfie is 5 jaar en uitvinder. ’s Nachts droomt hij van de knapste machines en de mooiste uitvindingen ter wereld. Als hij opstaat, begint hij ze meteen te bouwen. Maar Wolfie is soms een beetje verstrooid… Help hem met de gekste machine te bouwen die hij ooit bedacht: de lachmachine!  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - www.iankafleerackers.be/wolfie

         Peter en de wolf   (4,99 euro)   

         Deze app laat kinderen op een leuke manier kennis maken met klassieke muziek. De app werd ontwikkeld door het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met Uitgeverij Follow a Muse. Met dit spannende muziekverhaal beleven kinderen ruim 25 minuten kijk-, luister- en leesplezier. Er is ook een voorleesfunctie.  (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS,  Nederlandstalig - followamuse.nl/producten/peter-en-de-wolf

         November 2015: (voor)leesapps voor kinderen


         November is de maand van de Voorleesweek (steeds de laatste week van november), een jaarlijkse campagne die het belang van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Ze krijgen zo de smaak van boeken te pakken, wat een leven lang leesplezier belooft. We presenteren een aantal apps waarmee voorlezen nog leuker wordt!

         Fundels     

         Fundels zorgen bij kinderen van 3 tot 10 jaar voor een interactieve leeservaring met behalve het verhaal ook heel wat leuke activiteiten. Je kan de verhalen van Karel, Rikki, Anna, Hekselien en nog veel meer bekijken, lezen en beluisteren. Samen met je kind kan je ook spelletjes spelen, tekeningen en filmpjes maken op basis van elementen uit het prentenboek. Naast prentenboeken zijn er ook AVI-boeken (iOS) waarmee oudere kinderen hun leesvaardigheden kunnen oefenen. Via je lidmaatschap bij ARhus kan je gratis 7 fundels per jaar uitlenen. Wil je er meer bekijken, dan kan je via de app fundels aankopen.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fundels.com/nl_BE

         Het lettercircus  (3,99 euro)  

         Fien woont met haar vader in een woonwagen in de duinen en wil alle letters van het alfabet leren kennen. Samen gaan ze op zoek. Het lettercircus laat kleuters op een speelse manier kennis maken met de letters. De app bevat 30 letterverhalen en 30 zoekplaten waarin letters gevonden kunnen worden. De letters worden ook uitgesproken. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - http://books2download.nl/blog/2012/01/het-lettercircus-ipad-app-met-voorleesverhalen-over-letters

         Daar komt aap   (gratis)    

         Dit verhaal voor beginnende lezers werd geschreven door Rian Visser en bevat grappige illustraties van Heleen Brulot. Aap houdt van grappen maken en lekker niets doen in de zon. Maar hij heeft geld nodig om te kunnen eten en een huis te kopen. Hij gaat daarom naar de stad op zoek naar werk. Vol energie stort hij zich van het ene baantje in het andere. Voorlezen kan vanaf 4 jaar en zelf lezen na 6 maanden leesonderwijs. Met dit verhaal vol humor ontdekken kinderen hoe leuk lezen kan zijn!

         Voor iOS – Nederlandstalig  - www.bibliotheek.nl/apps/daar-komt-aap.html

         Roodkapje, een sprookje in 3-D  (4,99 euro)   

         Schrijf jouw versie van dit klassieke sprookje! Onderweg moet je telkens een pad kiezen waardoor het avontuur een ander einde krijgt. Help Roodkapje voorwerpen te verzamelen in het bos. Hiermee kan ze de boze wolf op verschillende manieren verslaan en haar oma redden. Er zijn acht verschillende routes in het bos waarbij heel wat verrassende spelletjes en activiteiten op je wachten.

         Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/roodkapje-een-sprookje-in-3-d/id877615024?mt=8

         Voorleestijd  (gratis)   

         In deze app vind je een aantal voorleesverhaaltjes van bekende kinderboekenschrijvers zoals Hans Hagen, Rindert Kromhout, Mirjam Oldenhave, Toon Tellegen en nog veel anderen. Je kan verhaaltjes kiezen van 5, 10, 15 of 20 minuten. Ze zijn bedoeld voor kinderen tussen de vier en tien jaar. Deze app is een intiatief van uitgeverijen Leopold, Querido en Ploegsma.

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.ploegsma.nl/nieuws/nieuwe-app-voorleestijd

         Pim en Pom op safari  (1,99 euro) 

         De twee poezen Pim & Pom gaan op safari. Deze avontuurlijke tekenfilm, die voorgelezen wordt door Georgina Verbaan, bevat ook verrassende spelletjes. Zo moet je Pim en Pom helpen springen over krokodillen of hen laten ontsnappen aan de leeuw. Je kan ook meezingen met een liedje of dierengeluiden beluisteren.

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.fiepwestendorpwebshop.nl/service/over-pim-en-pom

         Borre en de ijscoman  (gratis)  

         In deze app voor beginnende lezers kan je het verhaal Borre en de ijscoman beluisteren of lezen. Je kan ook de letters inoefenen met een taalspel of tien kleurplaten inkleuren. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.borre.nl/Read.php?PageID=879&c=6

         Timo en het toverstokje  (gratis)  

         Timo knutselt een hondje dat moet kunnen blaffen. Als het niet lukt, gooit hij het hondje op de grond. De staart breekt af en blijkt een toverstokje te zijn. Als Timo ermee begint te zwaaien, gebeuren er vreemde dingen… Het verhaal in deze gratis app wordt door Gerda Havertong voorgelezen, maar je kan het ook zelf doen door je stem op te nemen. Deze bekroonde app zit vol animaties, interactieve elementen en spannende geluidseffecten. Je vindt er ook voorleestips. (vanaf 4 jaar)

         Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.rianvisser.nl/2014/07/timo-en-het-toverstokje-is-terug-en-gratis-te-downloaden

         Daans reis om de wereld  (3,99 euro)  

         Dit is een avontuurlijke samenleesapp. Je leest zelf de zwarte tekst (AVI M4) en een voorleesstem neemt de moeilijkere, blauwe tekst (AVI M5) voor zijn rekening. Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je een vraag die je samen met je ouders kunt oplossen. Zo ga je nog meer op in het verhaal! (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS – Nederlandstalig - www.kleutertabletportaal.nl/daans-reis-om-de-wereld-app.html

         Oktober 2015: educatieve apps voor kinderen


         Schooltv-Beeldbank
           (gratis)  

         Deze app ontsluit méér dan 3000 educatieve filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, variërend van geschiedenis en kunst tot techniek en natuur. De videoclips worden onderverdeeld volgens het onderwijsniveau: kleuter-, lager en secundair onderwijs. Je kan in het aanbod zoeken via thematische mapjes of via de zoekmachine. De filmpjes werden gemaakt door de NTR (de Nederlandse publieke omroep).

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.schooltv.nl

         Dierenzoeker   (gratis)  

         Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. De meest voorkomende dieren die je in je omgeving kan tegenkomen zijn hier opgenomen. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 300 dieren, waaronder  heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten, die voorkomen in de stadsparken en – tuinen, maar ook binnenshuis. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren.  (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - dierenzoeker.nl

         Reptielen en amfibieën van Nederland  (gratis)   

         Deze app geeft je uitgebreide informatie over 35 soorten reptielen en amfibieën die in Nederland voorkomen. Je krijgt foto's van slangen, hagedissen, schildpadden, salamanders, kikkers en padden te zien met heel wat gegevens over hun uiterlijk en waar ze voorkomen. Er is een determinatiesleutel voor het identificeren van soorten en je kan ook geluiden van kikkers en padden beluisteren. ETI BioInformatics ontwikkelde ook apps voor, onder meer, het herkennen van vogels, vlinders, zoetwatervissen en orchideeën. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.naturalis.nl

         Natuurgames Nationale Parken   (gratis)  

         Deze app laat je kennis maken met de twintig nationale parken in Nederland. Elk van deze parken heeft een game waarmee je een wit pootje kunt behalen. Als je alle witte pootjes kan bemachtigen, dan ontvang je een diploma als natuurexpert. Via de spelletjes leer je heel wat bij over de planten en dieren die in de Nederlandse natuur voorkomen. Er zijn ook doe-opdrachten: je kan bijvoorbeeld een slootaquarium of regenwormenpot maken of toveren met kleuren. (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig – itunes.apple.com/nl/app/natuurgames-nationale-parken/id721643344?mt=8

         Planetenreis   (0,99 euro)   

         Maak met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel. Ga op zoek naar objecten op de steen- en gasplaneten en neem ze mee in je raket. Breng ook het ijs van de dwergplaneet Pluto naar de aarde.

         Met deze app kunnen kinderen heel wat leren over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in het zonnestelsel. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) in samenwerking met Uitgeverij Moon. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/planetenreis/id574388550?mt=8

         Het klokhuis: zoek het uit   (gratis)   

         Met deze app kan je samen met het gezin wetenschappelijke experimenten doen met spullen die je thuis vindt. De app werd ontwikkeld door de Nederlandse publieke omroep NTR die ook Het Klokhuis maakten, een 10-delige televisiereeks over wetenschap. Samen met het gezin start je door een vraag op te stellen waarop je het antwoord nog niet weet. Vervolgens begin je te experimenten door op andere vragen een antwoord te zoeken. De experimenten gaan over statische elektriciteit, smelten en vriezen, rollen en drijven en zinken. Voor je begint, krijg je de benodigdheden te zien die je moet verzamelen. Tijdens het experiment kan je ook filmpjes en foto’s vanuit de app maken. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - zoekhetuit.hetklokhuis.nl

         Het menselijk lichaam: anatomie voor kinderen   (3,99 euro)  

         Verken met deze app de werking van het lichaam. Elk onderdeel is geanimeerd: kinderen zien een kloppend hart, borrelende ingewanden, ademende longen, een voelende huid en ogen die zien. Zo kunnen ze de menselijke anatomie ontdekken met, onder meer, het skelet, de spieren, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de ademhaling en het spijsverteringsstelsel. De app laat kinderen op een intuïtieve manier het lichaam verkennen waardoor hun nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Ouders kunnen hun kind met deze app heel wat bijleren over het lichaam. Op de website van de makers vind je een gratis handleiding met heel wat weetjes en tips bij het gebruik van de app. Van deze app is er momenteel een 'lite'-versie beschikbaar waarbij een deel van de inhoud gratis te bekijken is. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/the-human-body

         Eenvoudige machines   (2,99 euro)  

         Kinderen kunnen met deze app experimenteren met zes eenvoudige machines: hefbomen, katrollen, hellende vlakken, wiggen, wielen met assen en schroeven. Tijdens het spelen ontdekken ze de werking ervan en de achterliggende krachten. Vernietig een kasteel met een hefboom maar let op voor de draak of maak muziek in een flipperkast met hellende vlakken. Stuur met katrollen satellieten in een baan om de aarde en til klotsende aquaria op met schroeven. Zo leren kinderen op een leuke manier bij over kracht en beweging, acties en reacties, in- en uitvoer, energiebehoud, mechanische voordelen en afwegingen. In de gratis handleiding lezen ouders over activiteiten waarbij ze de machines kunnen uitleggen aan hun kinderen. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlands- en Engelstalig - tinybop.com/apps/simple-machines 

         Ren Marko!  (gratis)   

         Kinderen leren met dit avonturenspel al spelenderwijze programmeren. Door de instructies op te volgen, laten ze Marco de verschillende niveaus doorlopen. Deze game werd ontwikkeld door deskundige ontwikkelaars van computerprogramma's en -spelletjes en technologieleerkrachten. De bedoeling is kinderen te leren denken zoals professionele ontwikkelaars. Deze educatieve app is heel mooi grafisch vormgegeven en ook erg leuk om te spelen. De instructies kunnen weergegeven worden in het Nederlands. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS en Android, in meerdere talen beschikbaar waaronder het Nederlands - www.allcancode.com/web

         Kiddo Atlas  (gratis)   

         Met deze app kunnen kinderen een reis rond de wereld maken en de verschillende continenten en landen ontdekken. Ze leren ook de vlaggen kennen en krijgen belangrijke monumenten te zien. Met deze speelse app steken ze met andere woorden heel wat aardrijkskundige kennis op! Het Europaspel is gratis, de andere spelletjes kan je aankopen voor 0,99 euro. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, beschikbaar in het Nederlands - www.icapps.com/portfolio/kiddo-atlas

         September 2015: spelletjes voor kinderen


         Hieronder vind je enkele apps met leuke spelletjes voor kinderen van verschillende leeftijden.

         Kaatje   (gratis)  

         Ken je de app van Kaatje van Ketnet al? Hier kan je enkele leuke spelletjes spelen met Kaatje en haar vrienden Kamiel, Viktor en Frits & Frats. Ga op schattenjacht in een gezonken boot, schiet ballonnen kapot, race met Viktors raket, steek de rivier over met Frits en Frats en breng een bezoekje aan de dieren van de boerderij.  (vanaf 5 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - www.ketnet.be/kaatje-voor-ouders/kaatje-van-ketnet-app

         Woord Vlucht  (gratis voor basisversie)  

         Met deze app moet je woorden zoeken in het rooster. Je krijgt hiervoor een minuut de tijd. Een spel bestaat uit verschillende rondes waarbij het te vinden woord steeds langer wordt. Vind je het woord niet binnen de tijd, dan is het spel afgelopen. Bij de gratis versie moet je horizontaal zoeken naar woorden. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, stijgt de moeilijkheidsgraad en moet je ook verticaal en diagonaal woorden opspeuren.  Woord Vlucht is ook beschikbaar met Engelse, Franse, Duitse of Spaanse woordenlijsten. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig -  itunes.apple.com/nl/app/woord-vlucht/id473648232?mt=8

         Woorden Raden  (gratis voor basisversie)  

         Deze app van dezelfde ontwikkelaar als Woord Vlucht is een sympathieke variant op het klassieke galgje. Binnen acht zetten moet je het juiste woord raden. Je kan hierbij enkele letters kopen. Bij de gratis versie is alleen het gemakkelijke niveau beschikbaar waarbij je altijd vijfletterwoorden krijgt, drie letters kan kopen en acht fouten mag maken. Je kan ook Engelse, Franse en Duitse woorden zoeken of binnen de categorie 'dieren', 'geografie' of 'groente en fruit' spelen. Als je de app aankoopt voor 0,99 euro, krijg je ook moeilijkere niveaus waarbij de woorden tot zeven letters lang kunnen zijn. (vanaf 6 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - itunes.apple.com/nl/app/woorden-raden-galgje/id517494182?mt=8 

         Stratego Single Player  (1,99 euro)  

         Je kan dit populaire strategische oorlogsspel op je eentje spelen tegen een computergestuurde tegenstander. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. Versla de vijand in een klassiek 40 tegen 40 spel, een snelle veldslag van 16 tegen 16 of speel een volledige Stratego campagne. Om je land te verdedigen moet je slimme tactieken bedenken, een strategie volgen en soms blufpoker spelen. Begin de aanval met je leger en word de held van het slagveld! (vanaf 8 jaar)

         Voor iOS en Android, Engelstalig - www.stratego.com/singleplayer

         Augustus 2015: creatieve en actieve apps


         Deze apps zijn een leuk tijdverdrijf voor kinderen. We selecteerden zowel apps om buiten te spelen en actief te zijn, als enkele creatieve apps.

         Kikker viert feest (2,99 euro)

         Leuke app voor peuters en kleuters, gebaseerd op de beroemde prentenboeken van Max Velthuijs. Kikker is jarig en heeft ook jou uitgenodigd op zijn feestje. Help hem met de voorbereidingen: versier zijn huisje of maak een mooie tekening voor hem. Je mag ook Varkentje helpen bij het versieren van de taart en Haas en Beertje bij het inpakken van de cadeautjes. Tijdens zijn feestje wil Kikker graag verstoppertje spelen, koek eten en puzzelen. Deze app zorgt voor heel wat speelplezier en is heel veilig in gebruik. Zo zijn er geen social media-toepassingen of ‘in-app’-aankopen en is er geen internetverbinding nodig. (2-5 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - www.kikkerviertfeest.nl

         Tekenblok  (1,99 euro)    

         Met Tekenblok kan je zelf kunstwerkjes maken. Je kan hiervoor gebruik maken van krijtjes, stiften, kleurpotloden, balpennen en stickers. Tekeningen worden automatisch opgeslagen. Het is ook mogelijk om foto’s te importeren, kleuren te mengen of tekst te typen. Deze app stimuleert de creativiteit van kinderen! (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - drawingpadapp.com/tekenblok-app-drawing-pad-in-dutch

         Muse-app   (gratis)   

         Ook met deze app kan je lekker creatief zijn. Je kan je eigen kunstwerken samenstellen aan de hand van fragmenten uit wereldbekende schilderijen van, onder andere, Vermeer, Michelangelo, Cranach en Rembrandt. Je selecteert je favoriete afbeelding en brengt het naar een wit doek waar je het kan vergroten en verplaatsen. Zo creëer je  een eigen schilderij dat mooi, grappig, mysterieus of dramatisch kan zijn en dat je kan opslaan en delen met vriendjes. Deze app laat je op een leuke manier kennismaken met beroemde kunstwerken uit de 15e tot 17e eeuw. Indien je niet genoeg hebt aan de aangeboden afbeeldingen kan je er nog meer aankopen. (vanaf 9 jaar)

         Voor iOS, Engelstalig - www.museapp.org

         SpringSprong  (gratis)  

         Spring mee op de hits van Kinderen voor Kinderen! Punten verzamel je door zo goed mogelijk in de maat mee te doen. Je moet trachten op het juiste moment in de juiste richting te springen. Probeer zelf een zo hoog mogelijke score te behalen of daag je vrienden uit!  (9-11 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - http://kvk.vara.nl/pagina/springsprong-app

         Los in 't bos   (gratis)   

         Dit is een buitenspeel-app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken!  (9-12 jaar)

         Voor iOS, en Android, Nederlandstalig - www.boomfeestdag.nl/losintbos 

         Juli 2015: apps voor de zomer

          

         Electro   (gratis)

         Met Electro leren kleuters vormen en tegenstellingen ontdekken en oefenen ze met tellen. Robbie de Robot begeleidt de spelletjes waarbij kinderen links en rechts een aantal kaarten met afbeeldingen te zien krijgen. Ze moeten bij elkaar passende kaarten tegelijk aanraken. Electro is een heel kindvriendelijk spel dat de concentratie, het geheugen en de cognitieve vaardigheden van jonge kinderen helpt ontwikkelen. De gratis versie bevat drie spelletjes. Een extra set van vijf opdrachten kost 1,59 euro.  (vanaf 3 jaar)

         Voor iOS, Nederlandstalig - www.jumbo.eu/nl-nl/electro

         Fiete:  een dag op de boerderij  (2,99 euro)

          

         Kleuters brengen met deze app een bezoek aan de boerderij. Fiete is heel mooi vormgegeven: aan de hand van een zoekplaatlandschap verkennen kleuters intuïtief de boerderij. Ze begeleiden Fiete en zijn vriendjes Hinnerk en Hein bij hun werk. ’s Ochtends worden eieren geraapt in het kippenhok, ’s middags wordt het schaap geschoren en krijgen de varkens een borstelbeurt en ’s avonds moet de koe nog gemolken worden. Er zijn gratis updates met nieuwe scènes en er is een beveiligd gedeelte voor ouders. (vanaf 2 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig - ahoiii.com

         Spoorzoeker   (gratis)

          

         Met deze app kunnen kinderen in het bos achterhalen van welke dieren de gevonden pootafdrukken, etensresten of uitwerpselen zijn. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een vergrootglas, liniaal en kompas. De app geeft veel info over de verschillende sporen en dieren. Er kan ook een quiz gespeeld worden. (vanaf 7 jaar)

         Voor iOS en Android, Nederlandstalig. www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker