31-12-2021

Vacature: Medewerker infrastructuur m/v/x

Bart, onze sympathieke collega infrastructuur, gaat met pensioen en we zoeken iemand om hem te vervangen. Ben jij een enthousiaste teamplayer en iemand die proactief de juiste prioriteiten stelt? Een handige Harry of Harriette die ons state-of-the-art gebouw in topconditie houdt? Dan is deze job iets voor jou. Solliciteer vóór 1 januari 2022!Lees meer

Voorleesapps

November 2021

Deze maand stellen we in het kader van de Voorleesweek, die loopt van 20 tot 28 november, enkele apps voor waarin je zelf kan voorlezen of wordt voorgelezen. Je vindt er een schat aan verhalen voor alle leeftijden, waaronder eerste leesboekjes, avonturenverhalen, griezelverhalen en dierenverhalen. Probeer zeker ook eens een podcast uit!

Vlieg mee met Peter Pan   (gratis)  

Met deze app kan je het verhaal van Peter Pan beluisteren. Je kan ook meevolgen in het gelijknamige prentenboek van Zwijsen dat je terugvindt in de collectie van ARhus en ook in filiaal Rumbeke. Peter Pan is een jongen die nooit ouder wordt. Hij woont op het eiland Nimmerland, samen met piraten, elfjes, zeemeerminnen en een monsterlijke krokodil. Het mooiste van alles is dat hij kan vliegen. Op een dag vliegen Wendy en haar broertjes met hem mee. Samen gaan ze het gevecht aan met de gruwelijke kapitein Haak!

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Wij gaan op berenjacht  (1,99 euro)  

Vier kinderen gaan samen met hun vader op berenjacht. Ze zijn nergens bang voor. Ze gaan dwars door sneeuwstormen, kolkende rivieren en donkere wouden heen. Maar dan komen ze een echte beer tegen... Geniet ook op de iPad van dit klassieke prentenboek van Michael Rosen en Helen Oxenbury. Deze app zit vol activiteiten: je kan het filmpje van het boek bekijken, een eigen filmpje maken waarbij je je tekst inspreekt, kleurplaten inkleuren, puzzelen en nog andere leuke games spelen.  (vanaf 3 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig

Vos en Haas   (9,99 euro) 

De succesreeks van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing over Vos en Haas kan je ook als e-book lezen op de tablet. Beginnende lezers kunnen de verhalen zelf lezen of luisteren naar de audioversie met grappige stemmetjes en geluiden. Ze kunnen hierbij ook gemakkelijk meelezen doordat de zinnetjes die voorgelezen worden in een andere kleur oplichten. De speelse animaties stimuleren hen bij het leren lezen en ze kunnen bovendien ook leuke badges verdienen door opdrachtjes uit te voeren. Vos en Haas is een groeiboek: de moeilijkheidsgraad van de tekst groeit heel geleidelijk van leesniveau AVI 1 tot AVI 4. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Thuis bij muis   (gratis)

  Deze app leert je spelenderwijs rijmen. De verhalen zijn zo geschreven dat kinderen mee kunnen rijmen en zelf de zinnen kunnen afmaken. Door mee te rijmen leren kinderen klanken herkennen, een belangrijke vaardigheid die ze nodig hebben om te leren lezen. Je kan de verhaaltjes lezen of laten voorlezen. (vanaf 2 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  Lezen maar!   (gratis)   

  Uitgeverij Die Keure heeft een aantal apps ontwikkeld voor kinderen die leren lezen. Ze volgen ook de leesmethode van de boekjes in de reeks Mol en Beer.  Met verschillende voorleesfuncties en oefeningen kan je de beginnende lezers naargelang hun vorderingen ondersteuning bieden. Je kan het verhaaltje laten voorlezen en elk woord doen oplichten. Een andere optie is kinderen laten meelezen. Stel het aantal seconden in die je kind nodig heeft om een woord zelf te lezen. Na het verstrijken van deze tijd wordt het woord dan voorgelezen. Tot slot kunnen kinderen ook op hun eigen tempo zelfstandig lezen. Als ze een moeilijk woord tegenkomen, kunnen ze erop tikken om te horen hoe het woord klinkt. (vanaf 6 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

  TaleThings  (0,99 euro per verhaal)  

  Van ontwikkelaar TaleThings kan je drie vertelapps downloaden: het Noorse volksverhaal 3 Geitjes en een Trol en de klassieke fabels De Raaf en de Vos en De Schildpad en de Haas. De verhaaltjes zijn mooi geanimeerd en zitten vol interactieve effecten. Als je je apparaat draait, krjig je een 3D-effect. De dierenverhalen worden voorgelezen door een professionele acteur en je kan tegelijkertijd de tekst volgen waarin de woorden worden opgelicht. Je kan de app ook afspelen in het Engels, Spaans en Frans en zo een vreemde taal oefenen. (vanaf 3 jaar)

  Voor iOS en Android – Nederlandstalig

   Kinderpodcasts   (gratis)    

   Op de website Kinderpodcast.nl vind je heel wat verhalen die worden voorgelezen aan kinderen van 3 tot 14 jaar. Ontdek de luisterverhalen van Ridder Muis, de Magische Eenhoorn, de Nachtwacht, Koning van Katoren en nog veel meer. Volgens onderzoek reageren kinderen creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie. Ze leren met het gesproken woord ook ideeën die ze zich met hun leesniveau nog niet eigen zouden kunnen maken. Van iets dat je hoort, herinner je je na twee weken ook twee keer zoveel dan als je erover zou lezen!

   https://kinderpodcasts.nl/

   Fundels (gratis)

   Fundels zijn geanimeerde prentenboeken. Behalve het verhaal (voor)lezen en bekijken, kan je ook nog kleuren en schilderen, spelletjes spelen met de figuren uit het boek en het verhaal naspelen in een theatertje waarbij je je stem kan opnemen. Er worden ook Fundels van AVI-boekjes gemaakt. Deze boekjes kan je zelfstandig of met leesbegeleiding lezen. Als lid van ARhus kan je met je Mijn Bibliotheek-profiel 7 Fundels per jaar ontlenen. Probeer ze eens uit! (vanaf 3 jaar)

   Voor iOS, Android, Windows en Mac – Nederlandstalig – www.fundels.com