27-09-2020

VACATURE Coördinator publieksdiensten M/V/X

Blink je uit in klantgerichtheid en coördineren? Kan jij een team enthousiasmeren en motiveren? Heb je affiniteit met of interesse in de brede Roeselaarse regio en onze sector? Zit innoveren en verbinden in je DNA? Dan ben jij misschien de nieuwe collega die wij zoeken!Lees meer

Apps voor onderwijs

Apps voor basisonderwijs

Algebra Wizard  (4,49 euro)   

In deze app leren kinderen optellen, aftrekken en gelijkheden/ongelijkheden herkennen. Optellingen en aftrekkingen worden visueel getoond. Ook leer je de betekenis van de wiskundige symbolen en hoe je vergelijkingen en bepaalde begrippen gebruikt. In verschillende oefeningen leer je uit het hoofd rekenen en oefen je de regels van de algebra. Je kan ook zelf oefeningen maken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://apps.apple.com/nl/app/algebra-wizard/id1187272174

Mystery Math Town   (4,49 euro)   

In dit rekenspel help je een nieuwsgierig spookje dat vuurvliegjes wil redden die in een mysterieus dorp verstopt zitten! Door te rekenen kan je kamers en gangen openen en ontmoet je allerlei vreemde figuren. Kortom, je leert op een leuke en spannende manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig –  artgigapps.com/apps/mystery-math-town

Buitengewone vrouwen  (1,09 euro)

ARhus stelt een app voor in het kader van de Internationale Vrouwendag. In de app ontmoet je enkele beroemde vrouwen die ons hebben geholpen om de wereld beter te begrijpen en er een betere plek van te maken. Ze waren elk pioniers als vliegeniers, wetenschappers, kunstenaars of burgerrechtenactivisten. Neem een reis door de geschiedenis en laat je verbazen door de levens van sterke vrouwen zoals Frida Kahlo, Marie Curie, Margaret Hamilton en Jane Goodall. (voor kinderen vanaf 6 jaar)

voor iOS, Nederlandstalig, http://learnyland.com/apps/

Slice Fractions   (gratis Liteversie of 4,49 euro)

Voor de lessen wiskunde koos ARhus de leerrijke app Slice Fractions uit. Met de app leren kinderen van 5 tot 12 jaar op een leuke manier over breuken. In het spel moet je door lava en ijs snijden zodat de mammoet zijn weg kan verderzetten. Hierbij moet je puzzels oplossen door, onder andere, breuken te vereenvoudigen, te rangschikken, op te tellen en af te trekken van 1. Ondertussen kan je ook hippe hoeden verzamelen.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig - https://ululab.com/

Mathemagics Quest  (3,99 euro)  

Voor de lessen wiskunde selecteerde ARhus de app Mathemagics Quest.
Graaf Gemenedeler kan totaal niet rekenen! Om beter in wiskunde te worden, heeft hij het tovenaarsboek Mathemagics gestolen. Hierin zitten magische wezens die je helpen bij het onthouden van je tafels. Vertrek op avontuur en zoek de vreemde wezentjes en breng ze veilig thuis! Kies je held en neem het op tegen Graaf Gemenedeler! Al spelend oefen je de tafels van vermenigvuldiging. Voor elke tafel zijn er 3 levels van toenemende moeilijkheidsgraad. Je kan 24 levels spelen in 8 werelden en gratis 3 levels uitproberen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlands – www.slimcricket.com/en/

Coral Reef   (3,99 euro)

Ga op verkenning in de onderwaterwereld en maak kennis met zijn bewoners! Al spelend leer je heel wat bij over het leven rond de koraalriffen. Zo kan je verstoppertje spelen met inktvissen, zeeschildpadden helpen om zichzelf schoon te maken en zien hoe zeesterren afval verwerken. Op de website van Tinybop kan je een gratis Engelstalig handboek over de koraalriffen met tips en achtergrondinformatie voor leerkrachten en ouders downloaden.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://tinybop.com/apps/coral-reef

Apps voor secundair onderwijs

Microsoft Office Lens  (gratis)    

Met Microsoft Office Lens kan je heel gemakkelijk documenten inscannen met de camera van je smartphone of tablet. Dit kan bijvoorbeeld een blad papier zijn, een notitiebord of een foto. De afbeelding die je toestel maakt, wordt automatisch rechtgetrokken en scherper gemaakt. In documentmodus kan je ook tekst typen op de scan of er iets met de hand bij tekenen. Met de app kan je dus een digitale kopie van belangrijke notities bewaren op je smartphone of tablet en geraken ze niet verloren. Je kan de gemaakte scans via e-mail delen of ze bewaren als pdf, notitie of foto. Het is ook mogelijk om ze op te slaan en te bewerken in OneNote, OneDrive, Word of Powerpoint.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig –www.microsoft.com/nl-be/p/office-lens/9wzdncrfj3t8?activetab=pivot:overviewtab

Microsoft To Do  (gratis)   

Met de app Microsoft To Do kan je je dag gemakkelijk en eenvoudig plannen. Het maakt van de app een handig hulpmiddel voor je werk, schooltaken of ook je vrije tijd.

Je krijgt overal toegang tot je takenlijstjes ongeacht welk apparaat je gebruikt. Je kan structuur in je taken aanbrengen door verschillende lijstjes en deeltaken te maken of door met kleurcodes te werken. Voeg een herinnering toe of geef een regelmaat in voor terugkerende taken. Sorteer je taken volgens urgentie, alfabet, aanmaakdatum of deadline. Het is mogelijk om notities en bestanden aan een taak toe te voegen en om de lijstjes en taken met anderen te delen. De app wordt bijgewerkt als je taken en afspraken toevoegt in je e-mailaccount bij Outlook.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig –todo.microsoft.com/tasks/

Reji – Vocabulary Builder app    (8,99 eur)

Reji is een heel handige app om snel en op een leuke manier woordenschat in 48 talen te leren. Je kan nieuwe woorden uit taallessen, films, boeken of artikels opslaan en op frequente basis memoriseren. Dankzij deze app hoef je niet langer een woordenboek mee te sleuren of een notitieboekje of vertaalapp te gebruiken. Typ gewoon het woord in en de app zoekt naar vertalingen, definities en afbeeldingen. Reji herinnert je eraan om de geleerde woorden regelmatig te herhalen. Hierbij hoor je ook de uitspraak, zie je voorbeeldzinnen die het woord in een juiste context plaatsen en kan je de spelling oefenen. Door de ingebouwde herhaling zal je nieuwe woorden veel gemakkelijker onthouden!

Voor iOS en binnenkort ook voor Android - https://reji.me/

DailyArt   (liteversie gratis, volledige app voor 6,99 euro)

ARhus selecteerde voor de app DailyArt voor in de klas. Elke dag toont deze app jou een meesterwerk uit de klassieke, moderne en hedendaagse schilderkunst en vertelt je er meer over in een kort verhaal. Er worden meer dan 2000 schilderwerken voorgesteld. Lees de biografie van de kunstenaar of meer informatie over museumcollecties. Je kan schilderijen aan je favorieten toevoegen en delen met vrienden. Zo kom je, onder meer, te weten waarom Van Gogh zijn oor afsneed, wie de vrouw op Picasso’s schilderij was en hoe Jackson Pollock te werk ging bij het schilderen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.getdailyart.com/   

Diigo  (gratis)

Op het internet vind je heel wat interessante artikels en posts, maar je hebt meestal niet genoeg tijd om alles te lezen. Met Diigo kan je al deze informatie verzamelen, organiseren, bewaren en delen. De webpagina’s die je in je Diigo account opslaat, worden gesynchroniseerd over al je toestellen. Met de app kan je de info ook annoteren en in het fluo zetten. Ook PDF’s kunnen geopend worden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.diigo.com/

Wakosta?  (gratis)

Voor in de klas selecteerde ARhus een eenvoudige app waarmee jongeren leren een budget te beheren. Je krijgt er een goed zicht op jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Elke uitgave kan je registreren bij een categorie, waaronder media, energie, boodschappen, kledij, vervoer en vrije tijd. Hierbij kan je een notitie plaatsen, de datum van uitgave en een frequentie bij terugkerende kosten. De app is een hulp voor kwetsbare jongeren die zelfstandig gaan wonen, maar kan iedereen een idee geven waar geld allemaal naar toe gaat en hoeveel zakgeld je zonder zorgen kan uitgeven.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://budgetinzicht.be/2018/12/20/de-wakosta-app/