21-11-2021

Vacature: Medewerker ICT m/v/x

Kan je vlot overweg met diverse digitale tools en devices? Help je mensen graag met ‘all things digital’? Pak je gemakkelijk zelfstandig uitdagingen aan? Dan ben jij misschien de ‘digital creative’ collega die we zoeken! Solliciteer voor 22 november 2021.Lees meer

Apps voor onderwijs

Apps voor basisonderwijs

Lezergame  (vanaf 30 euro per jaar) 

Met Lezergame oefenen beginnende of vastgelopen lezertjes van 6 tot 8 jaar en ook anderstalige kinderen het lezen op een speelse manier. De game werd ontwikkeld volgens het educatief concept van Martine Ceyssens, die in haar praktijk heel wat kinderen met dyslexie begeleidt. De applicatie bestaat uit verschillende educatieve spelletjes waarin de figuurtjes Run, Bit en Zip tot leven komen. Er is keuze tussen gericht oefenspel of vrij spel waarbij je met of zonder tijd kan spelen. Je kunt actief en passief lezen of woordrijtjes in een prikkelarme omgeving oefenen. De game kan op zichzelf of in combinatie met de leesboxen en oefenmappen van Abimo gebruikt worden. Je kan de app aankopen via de webstores van Android of iOS of via de Sensotec website om op beide platformen te kunnen spelen. In ARhus kan je de leesboekjes uitlenen.

Voor iOS en Android of pc

Music Superheroes (3,49 euro)

Speel samen met Mathy en Matteo en zet je eerste stappen als muzikant. In deze kleurrijke app met grappige figuurtjes hoor je de geluiden van wel 40 muziekinstrumenten. Je leert bij over noten, tempo en ritme en kan zelf muziek maken. In de lesjes kan je zelf al noten spelen en moet je het juiste ritme en tempo trachten te vinden. Neem ook je eigen stem op en voeg het toe aan het lied van de superhelden! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS - Engelstalig

Hoe waren dinosaurussen? (3,49 euro) 

Leer meer over vlees- en plantenetende dinosaurussen en ontdek hoe paleontologen werken. Met interactieve en mooi geanimeerde spelletjes kom je te weten hoe de dieren er precies uitzagen, hoe ze leefden en zich voortplantten en wat er op hun menu stond. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen en in de games zijn geen tijdslimieten. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

Squeebles Maths Race  (3,49 euro) 

In dit racespel dat je alleen of met twee kunt spelen, oefenen kinderen op een leuke manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Bij ieder correct antwoord zwemt de vis sneller naar de finish. Bij tien correcte rekensommen win je. Hoe beter je rekent, hoe meer Squeebles en vissen je kan verzamelen om mee te racen. Er zijn vier moeilijkheidsgraden in het spel en ouders kunnen de vorderingen van hun kind bijhouden. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android 

Mondly : kinderen leren talen  (gratis testversie)   

Met Mondly kunnen kinderen tussen 3 en 7 jaar op een speelse manier kennis maken met een vreemde taal. Met leuke animaties en geluidseffecten kunnen ze de taal dagelijks oefenen. Ze leren met flashcards nieuwe woorden, horen de uitspraak van professionele stemacteurs en kunnen een ingebouwde werkwoordvervoeger gebruiken. De taal wordt aangeleerd aan de hand van vertrouwde thema’s zoals dieren, natuur, voedsel en lichaamsdelen. De app is gratis, maar om toegang te krijgen tot het lesmateriaal moet je een abonnement nemen (9,99 euro voor 1 maand, 47,99 euro voor een jaar). (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android

Plants by Tinybop   (2.29 euro) 

Ontdek de rijkdom van het plantenrijk met deze interactieve app van Tinybop. Bestudeer de bomen in verschillende landschappen, stel de seizoenen in, regel het weer en graaf een hol om kleine diertjes en wortels te zien. Door de animaties kan je de levenscyclussen van de bomen zien. In deze app vol verrassingen leer je veel bij over verschillende habitats en welke planten en dieren er voorkomen. Er is een begeleidend handboek voor leerkrachten dat je gratis kan downloaden op de website van Tinybop. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

My Green City  (3,29 euro)  

Bouw de stad van je dromen met wolkenkrabbers, boerderijen, bioscopen en nog veel meer. Hoe groter je stad, hoe meer gebouwen je kan plaatsen. Maar de uitdaging is te zorgen voor een groene stad waar het gezond leven is. Gebruik hernieuwbare energie om alles draaiende te houden en recycleer het afval zonder dat je de rivieren vervuilt. My Green City is een fantasievol spel waarbij je nadenkt over duurzaamheid. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

Hoe vliegen dingen?   (3,49 euro)   

Al eens willen vliegen met een drone? Of je al eens afgevraagd hoe het komt dat een luchtballon vliegt? Ontdek het met deze app. Kinderen zien hier hoe vliegtuigen, helikopters, drones kunnen vliegen en mogen ze ook zelf besturen. Zo leren ze wetenschappen op een heel leuke manier! (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

Mammals   (3,49 euro)  

Ontdek in deze app van Tinybop hoe zoogdieren kijken, eten, spelen, rennen, groeien en zich voelen. Speel met verschillende dieren en leer bij over hun anatomie, van skelet tot spijsverteringsstelsel! Of laat de dieren racen met elkaar om te zien wie de snelste is. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS

De Alles Machine door Tinybop (€3,99)

Een eigen machine maken? Het kan met deze app! Met de hardware en sensoren van je IOS-toestel kan je je eigen machines bouwen. Maak een zaklicht, stop-motion camera, stemvervormer of andere gekke uitvindingen. Speel samen met je vrienden en spreek in geheimtaal. Met deze app kan je van alles doen! (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig

codeSpark (gratis proefversie) 

Thuis leren programmeren? Het kan! codeSpark leert je de basisvaardigheden van computerprogrammering met leuke figuurtjes, puzzels en games. Kinderen kunnen videogames en interactieve verhalen ontwerpen of die van anderen herwerken. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Algebra Wizard  (4,49 euro)   

In deze app leren kinderen optellen, aftrekken en gelijkheden/ongelijkheden herkennen. Optellingen en aftrekkingen worden visueel getoond. Ook leer je de betekenis van de wiskundige symbolen en hoe je vergelijkingen en bepaalde begrippen gebruikt. In verschillende oefeningen leer je uit het hoofd rekenen en oefen je de regels van de algebra. Je kan ook zelf oefeningen maken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://apps.apple.com/nl/app/algebra-wizard/id1187272174

Mystery Math Town   (4,49 euro)   

In dit rekenspel help je een nieuwsgierig spookje dat vuurvliegjes wil redden die in een mysterieus dorp verstopt zitten! Door te rekenen kan je kamers en gangen openen en ontmoet je allerlei vreemde figuren. Kortom, je leert op een leuke en spannende manier optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig –  artgigapps.com/apps/mystery-math-town

Buitengewone vrouwen  (1,09 euro)

ARhus stelt een app voor in het kader van de Internationale Vrouwendag. In de app ontmoet je enkele beroemde vrouwen die ons hebben geholpen om de wereld beter te begrijpen en er een betere plek van te maken. Ze waren elk pioniers als vliegeniers, wetenschappers, kunstenaars of burgerrechtenactivisten. Neem een reis door de geschiedenis en laat je verbazen door de levens van sterke vrouwen zoals Frida Kahlo, Marie Curie, Margaret Hamilton en Jane Goodall. (voor kinderen vanaf 6 jaar)

voor iOS, Nederlandstalig, http://learnyland.com/apps/

Slice Fractions   (gratis Liteversie of 4,49 euro)

Voor de lessen wiskunde koos ARhus de leerrijke app Slice Fractions uit. Met de app leren kinderen van 5 tot 12 jaar op een leuke manier over breuken. In het spel moet je door lava en ijs snijden zodat de mammoet zijn weg kan verderzetten. Hierbij moet je puzzels oplossen door, onder andere, breuken te vereenvoudigen, te rangschikken, op te tellen en af te trekken van 1. Ondertussen kan je ook hippe hoeden verzamelen.

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig - https://ululab.com/

Mathemagics Quest  (3,99 euro)  

Voor de lessen wiskunde selecteerde ARhus de app Mathemagics Quest.
Graaf Gemenedeler kan totaal niet rekenen! Om beter in wiskunde te worden, heeft hij het tovenaarsboek Mathemagics gestolen. Hierin zitten magische wezens die je helpen bij het onthouden van je tafels. Vertrek op avontuur en zoek de vreemde wezentjes en breng ze veilig thuis! Kies je held en neem het op tegen Graaf Gemenedeler! Al spelend oefen je de tafels van vermenigvuldiging. Voor elke tafel zijn er 3 levels van toenemende moeilijkheidsgraad. Je kan 24 levels spelen in 8 werelden en gratis 3 levels uitproberen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlands – www.slimcricket.com/en/

Coral Reef   (3,99 euro)

Ga op verkenning in de onderwaterwereld en maak kennis met zijn bewoners! Al spelend leer je heel wat bij over het leven rond de koraalriffen. Zo kan je verstoppertje spelen met inktvissen, zeeschildpadden helpen om zichzelf schoon te maken en zien hoe zeesterren afval verwerken. Op de website van Tinybop kan je een gratis Engelstalig handboek over de koraalriffen met tips en achtergrondinformatie voor leerkrachten en ouders downloaden.

Voor iOS – Nederlandstalig - https://tinybop.com/apps/coral-reef

Apps voor secundair onderwijs

TomoNow 2   (1,99 euro)  

Met deze app ga je efficiënter om met de tijd die je nodig hebt om aan een taak te werken of te studeren. De timer is eenvoudig in gebruik en helpt je om je beter te concentreren. Je kan een takenlijstje in de app stoppen en zo je studieplanning maken en je vorderingen opvolgen. Het is eenvoudig om hierbij een onderdeel te herhalen of schrappen. Met de app hou je bij hoeveel tijd je voor iets nodig hebt en welke taken je hebt afgewerkt. Plaats de timer met een widget op je startscherm. Er is synchronisatie als je met meerdere apparaten werkt.

Voor iOS

Dragonbox Algebra 12+  (7,99 euro)

Deze bekroonde app werd gemaakt door wiskundeleraren en bouwt verder op Dragonbox Algebra 5+, waar de basisregels van de algebra werden aangeleerd. In deze app komen al complexere vergelijkingen aan bod, maar opnieuw op een leuke en speelse manier. Eerst speel je met voorwerpen die langzaam overgaan in echte getallen en variabelen. Met experimenten en logica kan je alle puzzels oplossen! (vanaf 12 jaar)

Voor iOS  en Android – Nederlandstalig

WWF Forests  (gratis) 

Aan de hand van augmented reality neem je in deze app een bezoekje aan een gematigd loofbos dat bruist van het leven. Je kan het woud binnenin verkennen of net boven het bladerdak. Tijdens de tour leer je heel wat feiten over gezonde bossen en waarom ze belangrijk zijn voor al het leven op onze planeet. Je maakt kennis met de bedreigingen waarmee de bossen geconfronteerd worden en wat we kunnen doen om een woud duurzaam te beheren. Je ziet tijdens je tocht heel wat fauna en flora en achteraf kan je je eigen virtueel bos planten.

Voor iOS – Engelstalig

Trello  (gratis)    

Met Trello organiseer je al je projecten. Deze kunnen heel gevarieerd zijn, bijvoorbeeld groepswerken, het uitschrijven van taken of zelfs een persoonlijk boodschappenlijstje. De app helpt je om alles op tijd af te hebben en het overzicht niet te verliezen. Je kan checklists maken, taken toewijzen aan jezelf of anderen, bestanden toevoegen, foto’s en video’s uploaden en nog veel meer.

Voor iOS en Android

Pocket  (gratis)    

Kom je vaak interessante artikels, video’s en websites tegen, maar heb je deze niet meteen nodig? Dan kan je dit allemaal bijhouden in Pocket. Zo vind je de info snel terug als je ze nodig hebt voor een opdracht of als je het gewoon op een later moment wil bekijken. Je kan al deze content beheren in een eigen ruimte en alles ordenen per onderwerp. Het is prettig lezen door de rustige opmaak en het aanpasbare beeldscherm en met de luisterfunctie kan je ook de berichten beluisteren. Je kan offline lezen en ziet ook interessante artikels van betrouwbare bronnen die geselecteerd werden door de redactie.

Voor iOS en Android 

Photomath  (gratis)  

Is wiskunde niet je sterkste vak? Photomath kan dan een hulpmiddel zijn om wiskundige problemen op te lossen of huiswerkopdrachten te controleren. Scan de afgedrukte tekst of handgeschreven oefeningen of typ alles in met de wetenschappelijke rekenmachine. De app zal vervolgens het wiskundig probleem in eenvoudige stappen uitleggen. Soms krijg je meerdere oplossingsmethoden. Er zijn ook interactieve grafieken beschikbaar en je kan de app offline gebruiken.

Voor iOS en Android –Nederlandstalig

Google Expedities  (gratis)  

Google Expedities is een boeiende tool om over allerhande onderwerpen te leren of les te geven. Je kunt met de app meer dan 800 Virtual Reality-excursies volgen of Augmented Reality-objecten verkennen. Gebruik hiervoor een Google Cardboard- of Daydream View-bril. Zo kan je bijvoorbeeld individueel of in groepjes door het heelal reizen of historische herkenningspunten verkennen. De leerkracht is hierbij gids en kan tools gebruiken om onderweg interessante aspecten te belichten. Expedities bevatten verschillende beschrijvingen en gesprekspunten en kunnen ook gedownload worden. De inhoud van deze app wordt vanaf 30 juni 2021 in de app Google Arts & Culture geïntegreerd.

Voor iOS en Android

Notion (gratis)

Met de app Notion kan je gemakkelijk orde aanbrengen in een grote hoeveelheid informatie. Maak verwijzingen tussen documenten onderling en maak zo je eigen informatiesysteem (zoals Wikipedia). Je kan in de app je notities opslaan, projecten aanmaken en takenlijstjes met anderen delen. Maak hierbij gebruik van handige sjablonen zoals een agenda of bronnenlijst. Notion kan je met Google Drive, Microsoft Word en Asana koppelen. Gratis voor individuele gebruikers. 

Voor iOS en Android

Prezi Video (gratis)

Met Prezi Video kan je vanop afstand een interactieve presentatie geven met mooie visuals. Je zit letterlijk in je presentatie, en kan daardoor oogcontact blijven houden met je leerlingen. De applicatie kan ook gekoppeld worden aan Zoom, Microsoft Teams of YouTubeLive. Liever niet live? Dat kan. Je kan de presentatie opnemen en als video versturen.

Alle platformen - https://prezi.com/video/

CryptPad (gratis)

CryptPad kan je vergelijken met Google Docs waar je met meerdere personen tegelijk aan een document werkt. Maar bij CryptPad heb je meer privacy, want de server zelf kan niet meekijken in je document. Je kan eenvoudig documenten, presentaties, polls… aanmaken en bestanden uploaden of gebruik maken van het whiteboard om te schetsen. Handig dus voor groepswerken online en makkelijk bruikbaar van thuis uit. Ontdek alle handige toepassingen op onderstaande link!

Alle platformen - https://cryptpad.fr/

Microsoft Office Lens  (gratis)    

Met Microsoft Office Lens kan je heel gemakkelijk documenten inscannen met de camera van je smartphone of tablet. Dit kan bijvoorbeeld een blad papier zijn, een notitiebord of een foto. De afbeelding die je toestel maakt, wordt automatisch rechtgetrokken en scherper gemaakt. In documentmodus kan je ook tekst typen op de scan of er iets met de hand bij tekenen. Met de app kan je dus een digitale kopie van belangrijke notities bewaren op je smartphone of tablet en geraken ze niet verloren. Je kan de gemaakte scans via e-mail delen of ze bewaren als pdf, notitie of foto. Het is ook mogelijk om ze op te slaan en te bewerken in OneNote, OneDrive, Word of Powerpoint.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig –www.microsoft.com/nl-be/p/office-lens/9wzdncrfj3t8?activetab=pivot:overviewtab

Microsoft To Do  (gratis)   

Met de app Microsoft To Do kan je je dag gemakkelijk en eenvoudig plannen. Het maakt van de app een handig hulpmiddel voor je werk, schooltaken of ook je vrije tijd.

Je krijgt overal toegang tot je takenlijstjes ongeacht welk apparaat je gebruikt. Je kan structuur in je taken aanbrengen door verschillende lijstjes en deeltaken te maken of door met kleurcodes te werken. Voeg een herinnering toe of geef een regelmaat in voor terugkerende taken. Sorteer je taken volgens urgentie, alfabet, aanmaakdatum of deadline. Het is mogelijk om notities en bestanden aan een taak toe te voegen en om de lijstjes en taken met anderen te delen. De app wordt bijgewerkt als je taken en afspraken toevoegt in je e-mailaccount bij Outlook.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig –todo.microsoft.com/tasks/

Reji – Vocabulary Builder app    (8,99 eur)

Reji is een heel handige app om snel en op een leuke manier woordenschat in 48 talen te leren. Je kan nieuwe woorden uit taallessen, films, boeken of artikels opslaan en op frequente basis memoriseren. Dankzij deze app hoef je niet langer een woordenboek mee te sleuren of een notitieboekje of vertaalapp te gebruiken. Typ gewoon het woord in en de app zoekt naar vertalingen, definities en afbeeldingen. Reji herinnert je eraan om de geleerde woorden regelmatig te herhalen. Hierbij hoor je ook de uitspraak, zie je voorbeeldzinnen die het woord in een juiste context plaatsen en kan je de spelling oefenen. Door de ingebouwde herhaling zal je nieuwe woorden veel gemakkelijker onthouden!

Voor iOS en binnenkort ook voor Android - https://reji.me/

DailyArt   (liteversie gratis, volledige app voor 6,99 euro)

ARhus selecteerde de app DailyArt voor in de klas. Elke dag toont deze app jou een meesterwerk uit de klassieke, moderne en hedendaagse schilderkunst en vertelt je er meer over in een kort verhaal. Er worden meer dan 2000 schilderwerken voorgesteld. Lees de biografie van de kunstenaar of meer informatie over museumcollecties. Je kan schilderijen aan je favorieten toevoegen en delen met vrienden. Zo kom je, onder meer, te weten waarom Van Gogh zijn oor afsneed, wie de vrouw op Picasso’s schilderij was en hoe Jackson Pollock te werk ging bij het schilderen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://www.getdailyart.com/   

Diigo  (gratis)

Op het internet vind je heel wat interessante artikels en posts, maar je hebt meestal niet genoeg tijd om alles te lezen. Met Diigo kan je al deze informatie verzamelen, organiseren, bewaren en delen. De webpagina’s die je in je Diigo account opslaat, worden gesynchroniseerd over al je toestellen. Met de app kan je de info ook annoteren en in het fluo zetten. Ook PDF’s kunnen geopend worden.

Voor iOS en Android – Engelstalig – www.diigo.com/

Wakosta?  (gratis)

Voor in de klas selecteerde ARhus een eenvoudige app waarmee jongeren leren een budget te beheren. Je krijgt er een goed zicht op jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Elke uitgave kan je registreren bij een categorie, waaronder media, energie, boodschappen, kledij, vervoer en vrije tijd. Hierbij kan je een notitie plaatsen, de datum van uitgave en een frequentie bij terugkerende kosten. De app is een hulp voor kwetsbare jongeren die zelfstandig gaan wonen, maar kan iedereen een idee geven waar geld allemaal naar toe gaat en hoeveel zakgeld je zonder zorgen kan uitgeven.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://budgetinzicht.be/2018/12/20/de-wakosta-app/