03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps in de kijker: Eureka! Wetenschap en techniek apps voor kinderen

Maart is jeugdboekenmaand. Het thema dit jaar is wetenschap en techniek. Eureka! Check onze nieuwe selectie apps waarmee je leert programmeren of wetenschappelijke proefjes kan doen. Er zijn ook een aantal apps bij om de aarde, het weer of de anatomie van mensen, dieren en planten te bestuderen.

Het thema STEM en wetenschap kwam eerder al aan bod in onze selecties kinderapps. Bekijk dus zeker ook even onze "oude" favorieten. 

Kleuters

Labo Piiig – Wetenschappelijke experimenten (3,49 euro)

In dit labo krijgen kinderen een beter zicht op hoe dingen werken. Hier kan je, onder meer, een stroomkring voor een gloeilamp bouwen, een radio in elkaar steken en een vulkaanuitbarsting simuleren. Je leert zo bij over elektriciteit, chemische reacties, radiofrequentie en nog andere thema’s. Meng kleuren, laat planten groeien en maak een vliegenval. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/labo-piiig-wetenschappelijke/id735909511?l=nl&mt=8

Bee-Bot (gratis)

Stippel de juiste weg uit voor de bij zodat ze bij de bloemen kan! In een tweede en derde spelletje moet je eieren verzamelen en schapen naar hun hok brengen. Kinderen kunnen een toets voor vooruit, achteruit, linksaf of rechtsaf kiezen en leren zo al spelenderwijze programmeren. De moeilijkheidsgraad verhoogt hierbij. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/bee-bot/id500131639?mt=8

ScratchJr (gratis) 

Met ScratchJr kunnen kinderen hun eigen spelletjes en interactieve verhalen programmeren. Door de blokken met elkaar te verbinden, laten ze de figuurtjes bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen ook achtergronden, popjes en geluiden toevoegen. Al spelend lossen ze problemen op, waarbij ze hun reken- en taalvaardigheden ontwikkelen. De app maakt gebruik van de populaire programmeertaal Scratch. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.scratchjr.org

Vanaf 6 jaar

Cargo-Bot (gratis)

In dit puzzelspel leer je logisch denken en maak je kennis met programmeren. Je moet een robot kisten laten verplaatsen en stapelen. De moeilijkheid is dat je hiervoor maar een beperkt aantal stappen hebt. De game werd gemaakt in de programmeertaal Codea. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS - Engelstalig – www.twolivesleft.com/CargoBot/

How to Make Electricity (3,49 euro)

Hier komen kinderen alles te weten over elektriciteit. In het labo experimenteer je met energie die opgewekt wordt door de zon, warmte, water of batterijen. Je kan hierbij, onder meer, regelweerstanden, lampen en luidsprekers inschakelen en zelfs de elektronen en magnetische velden aan het werk zien. De app bevat geen reclames en in-app-aankopen. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – www.crayonfriends.com/electricity/

Weer (3,49 euro)

Met deze educatieve app van Tinybop leer je meer over het weer door te spelen met zon, lucht, water, temperatuur, wind en neerslag. Duik in een wolk en zie waaruit ze bestaat. Laat het regenen, sneeuwen, onweren of begin een orkaan. Verken de wisselwerking van zonlicht en water en bestudeer water- en ijsmoleculen en warme en koude luchtdeeltjes. Zie ook hoe de temperatuur de neerslag, planten en dieren beïnvloedt. De apps van Tinybop maken kinderen nieuwsgierig en stimuleren gesprekken. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.tinybop.com/apps/weather

Bodemhelden (gratis) 

Ga op zoek in de bodem van je tuin, een park, bos, veld of weide en ontdek de bodemhelden! Met deze app kan je de diertjes determineren en leer je meer over het nuttige werk dat ze verrichten. Sommige ruimen afval op, andere verluchten de bodem en maken hem vruchtbaar. Met deze app hebben insecten, weekdieren en andere organismen geen geheimen meer voor je. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.lne.be/interactieve-zoek-app-bodemhelden

Build a Body : Biology Systems (gratis + betalende content)

In deze app leer je meer over de anatomie van de mens en van dier- en plantsoorten. Je moet de verschillende onderdelen naar de juiste plaats slepen. Het menselijk lichaam is gratis, voor de anatomie van dieren of planten moet je iets betalen. Bij de mens wordt alles onderverdeeld in zes systemen: het spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, skelet, zenuwstelsel, exocrien systeem en cardiovasculair systeem. Als je een onderdeel kiest, verschijnt een korte uitleg over de werking van het orgaan. (vanaf 9 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.spongelab.com/game_pages/bab.cfm

Vanaf 12 jaar

Swift Playgrounds (gratis) 

Dit is een app van Apple waarmee je leert programmeren in Swift, Apples krachtige programmeertaal waarmee veel apps tot stand komen. Swift Playgrounds maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de iPad. Door te experimenteren met programmacode en interactieve raadsels op te lossen, maak je unieke programma’s. De code wordt uitgevoerd in een interactieve 3D-wereld die je kunt roteren en vergroten. Bewegende figuurtjes kunnen de stappen van je code uitvoeren. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.apple.com/swift/playgrounds/

Earth Now (gratis)

Met Earth Now kan je klimaatgegevens over de hele wereld raadplegen. Je krijgt real-time satellietbeelden en -gegevens te zien over, onder meer, de temperatuur, het zeeniveau, waterverdamping, ozonwaarden, zwaartekracht en CO-uitstoot. Je kan het 3D-beeld van de aarde roteren en erop inzoomen. Zo kan je een kijkje nemen naar speciale weersomstandigheden die zich recent voordeden op een bepaalde plaats. Als je verder klikt, krijg je een satellietbeeld en meer informatie over het fenomeen. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.jpl.nasa.gov/apps/

Images of change (gratis)

Dit is een andere app van NASA. Hier worden de gevolgen van natuurrampen, klimaatverandering en menselijke activiteit getoond aan de hand van satellietbeelden. Als je oude en recente beelden van bepaalde landschappen vergelijkt, zie je een opmerkelijk verschil. Bekijk bijvoorbeeld de afnemende sneeuw op de Muirgletsjer in Alaska, de toename van de landbouwgronden in Saudi-Arabië of de verwoestende branden in Colorado. De beelden worden geüpdatet en voorzien van achtergrondinformatie. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://climate.nasa.gov/earth-apps/

Onze favorieten uit de vorige selecties

- App Klokhuis ‘ Zoek het uit’ (wetenschappelijke experimenten, vanaf 7 jaar)

- Star walk (astronomie, vanaf 6 jaar)

- Planetenreis (astronomie, vanaf 6 jaar)

- Dierenzoeker (natuur, vanaf 8 jaar)

- Hopscotch (programmeren vanaf 9 jaar)

- Toca Builders (bouwen en ruimtelijk inzicht verwerven, vanaf 6 jaar)

- De Robotfabriek (robots ontwerpen, vanaf 7 jaar)

- Wolkenkrabbers (bouwen en alles errond, vanaf 6 jaar)

Je vindt meer info over deze apps in de lijst Apps voor kinderen.