08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps in de kijker: apps en privacy

Foto Canva

In februari is het weer Safer Internet Day. Daarom testen we deze maand geen app, maar zoomen we in op de link tussen apps en privacy. ARhus zette al heel wat creatieve, nuttige en amusante apps in de kijker. We geven je graag wat (haalbare) tips om ook bij deze digitale toepassingen privacybewuste keuzes te maken!

Persoonsgegevens op je mobiele toestel

Op je smartphone of tablet kan je verschillende soorten persoonsgegevens terugvinden:

 • gegevens over wat je gebruikt op je mobiele toestel (welke apps gebruik je en hoe vaak)
 • gegevens die je bijhoudt op het toestel (zoals je contacten en foto’s)
 • gegevens die van het apparaat worden afgelezen (zoals je locatie en bewegingen)

Apps hebben sommige van deze gegevens nodig om te kunnen werken. Bvb. Google Maps heeft je locatie nodig om te navigeren. Logisch! Maar, dit betekent niet dat apps onbeperkt jouw gegevens kunnen gebruiken.

Bescherming

Apps moeten je toestemming vragen om je gegevens te gebruiken en het moet ook duidelijk zijn wat het doel is. Het moet bvb. duidelijk zijn of dit voor advertentiedoeleinden is. Het gebruiken en bewaren van gegevens kan enkel als dit nuttig is voor de functie van de app. Bovendien moeten je gegevens goed beveiligd worden, zodat ze niet in verkeerde handen geraken.

Apple en Google werden door internationale toezichthouders opgeroepen om jou als consument meer informatie te geven over het gebruik van je gegevens. Zo kan je een bewuste keuze maken. Apple en Google doen dit via een privacyformulier in de App Store of Play Store. Zonder goedgekeurd formulier kunnen apps geen update meer doorvoeren. Zo worden onbetrouwbare en onveilige apps geweerd. We vermelden er wel bij dat het formulier wordt ingevuld door de ontwikkelaar.
Dit privacyoverzicht kan je al een tijdje zien in de App Store van Apple. In de Google Play Store zal je het kunnen raadplegen vanaf februari 2022.

3 tips voor jou

Wat kan je nu concreet doen?

 1. Privacyoverzicht? Check!
  Check het privacyoverzicht van een app die je wil installeren. Je vindt dit door in de beschrijving van de app naar beneden te scrollen. Je krijgt zo snel een beeld van de hoeveelheid en aard van de gegevens die een app van jou gebruikt. Stel je de vraag of je al deze gegevens wel wil delen met de ontwikkelaar van de app én eventueel derde partijen. Lijkt het je dat de app onnodig veel gegevens gebruikt? Dan kan je de app niet downloaden of een alternatief zoeken (al is dit natuurlijk niet altijd te vinden).

  Privacy overzicht Apple App Store: waar vind ik het privacyoverzicht van Apple?

  Privacy overzicht Google Play Store: zichtbaar vanaf februari 22. preview
 1. Beheer toestemmingen
  Je hoeft niet elke app alle toegangen te geven die de app vraagt. Je kan bvb. kiezen om de toegang enkel in te schakelen als je de app gebruikt (bvb. bij locatiegegevens).

  Je kan de toestemming achteraf ook nog aanpassen. Hoe je dit doet lees je hier: Consumentenbond: app-machtigingen uitschakelen.

  Een bijkomende tip voor Apple-gebruikers: Maak een privacyrapport apps. Zo krijg je een goed zicht op hoe vaak je gegevens gebruikt worden.
 1. Blijf up to date
  Installeer updates meteen en verwijder apps die je niet meer gebruikt.

Meer lezen

Op volgende websites vind je nog meer nuttige informatie en tips: