08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps in de kijker: apps om het bos te beleven

01/10/2018

De tweede week van oktober vieren we de Week van het Bos (van 14 tot 21 oktober). Het thema van dit jaar is ravotten. Met deze actie worden kinderen en volwassenen gestimuleerd om meer buiten te spelen en ontspanning te zoeken. Je leeft gezonder als je geregeld een frisse neus haalt en een dag in de natuur doorbrengt. Het verhoogt bovendien ook je creativiteit. We hebben deze maand apps gekozen die je de natuur nog intenser laten beleven. We vonden ook apps voor kinderen die van een boswandeling een avontuur maken.

Natuurpunt fiets- en wandelroutes (gratis)

Natuurpunt laat je met deze app genieten van de mooiste fiets- en wandelroutes in de natuurgebieden van Vlaanderen. Download de routes en ga op verkenning in de natuur. Onderweg krijg je heel wat informatie over de dieren, planten en het landschap om je heen. De app kan je ook offline gebruiken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.natuurpunt.be/pagina/op-stap-met-de-route-app

Ebben Tree Ebb (gratis)

Bomen zoeken op kleur, vorm, formaat, toepassing, standplaats of tal van andere beplantingskenmerken met de TreeEbb van Boomkwekerij Ebben.

Nederlandstalig
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.cybox.ebben.treeebb&hl=nl
iOS: https://apps.apple.com/nl/app/ebben-treeebb/id1106479134

Vogelzang Id (4,99 euro)

Deze app herkent vogelgeluiden. Maak een opname van 30 seconden van een afzonderlijke vogel met zo min mogelijk lawaai op de achtergrond. Aan de hand van de roep en zang kan de software de vogel identificeren zonder dat je hiervoor met internet moet verbonden zijn. In de app kan je ook geluidsfragmenten van 135 vogelsoorten beluisteren. Van deze vogels vind je ook foto’s en een beschrijving van hun zang. Je kan ook vogels met elkaar vergelijken, je kennis testen met een quiz of een herkenningssleutel gebruiken bij twijfelgevallen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - http://sunbird.tv/de/sunbird-apps-ebooks/app-vogelzang-id/

Gratis alternatieven: www.vogelgeluid.nl of een overzichtje van verschillende apps: www.terello.nl/beste-vogelgeluiden-apps-binnen-buiten-2020

PlantNet (gratis)

Met PlantNet wordt het gemakkelijker om wilde bloemen en planten te herkennen en benoemen. Je kan grasduinen door het grote archief aan beeldmateriaal. Of je kan een foto nemen van de ongekende plant en de app zelf de soort laten determineren. PlantNet maakt hierbij gebruik van software die zoekt naar herkenningspunten. Dit werkt het best als je de plant fotografeert tegen een egale achtergrond zoals een wit blad papier. Deel je foto’s en breid zo de referentiedatabank uit!

Voor iOS en Android – Engels – http://identify.plantnet-project.org/

ObsIdentify (gratis)

Deze app kan je gebruiken om dag- en nachtvlinders, lieveheersbeestjes, libellen en wantsen te determineren. ObsIdentify tracht de soort te herkennen op basis van foto’s die je neemt. Ook deze applicatie leert zichtbare kenmerken ontdekken in een grote hoeveelheid voorbeeldfoto’s. Hoe beter de foto, hoe zekerder het resultaat. De herkenning, die offline werkt, lukt ook beter als je foto’s hebt waarop verschillende kanten van het insect te zien zijn. Je waarneming komt terecht in de grootste natuurdatabank van ons land (www.waarnemingen.be).

Voor Android – Nederlandstalig - https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obsidentify.recognition_i

Vlindermee (gratis)

In bloemrijke bermen komen veel vlinders voor. Met deze app kan je de vlinders in je tuin en omgeving benoemen door te zoeken op kleur, familie of naam. Je kan mee helpen tellen en je tellingen doorgeven aan De Vlinderstichting. Zo draag je bij aan de bescherming van vlinders.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.vlinderstichting.nl/vlindermee/app-vlinder-mee/

Tekenbeet (gratis)

Deze app geeft je informatie over de teek en de ziekte van Lyme. Via afbeeldingen en filmpjes leer je hoe je jezelf of anderen kan controleren op tekenbeten, een teek kan verwijderen of een beet moet behandelen. Neem foto’s van de teek of beet en vergelijk ze met de voorbeelden. Als je de symptomen in het dagboek beschrijft, kan je je arts gedetailleerde informatie geven. Met de tekenradar word je ook op de hoogte gebracht van het activiteitsniveau van het nimfenstadium van de teek. Je ontvangt dan een bericht als er gevaar is voor tekenbeten.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.d-tt.nl/rivm-tekenbeet-voorlichtingsapp

KINDERAPPS

Bongobos Lente (1,99 euro)

De Bongobosbewoners laten kleuters van 2 tot 5 jaar op een leuke en leerrijke manier kennismaken met de seizoenen. Ze tonen de veranderingen in het bos: hoe bladeren van de bomen vallen, hoe dieren een voorraad voedsel moeten aanleggen en hun winterslaap voorbereiden. Verhaal en spel lopen vlot in elkaar over. De spelletjes stimuleren kleuters om creatief te zijn en leren ze kleuren en vormen herkennen en tellen. Er zijn verschillende niveaus. (van 2 tot 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.bongobos.com/lente/ 

Tjilp! (4,49 euro)

Deze app is speelser dan Vogelzang Id en zal dus kinderen meer aanspreken. Je leert er al spelenderwijze vogels herkennen aan hun zang. Als je zoekt op vogelsoort krijg je een foto en een beschrijving van het gezang te zien. Vervolgens kan je oefenen door de vogelgeluiden in de app af te spelen. Je kan hierbij ook zoeken op zangtype. Heel grappig is de vertaling van de roep en het lied in mensentaal. Met een quiz kan je je kennis testen. Door de bijkomende app TjilpOMatic te installeren, kan je smartphone of tablet het gezang van vogels opnemen en identificeren. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/tjilp-vogelzang-uit-west-europa/id373561269?l=nl&mt=8

OJOO : Een geestig bos!  (gratis)

Dit is een spel dat je in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunt spelen. Je helpt de boswachter bij het zoeken naar de verdwenen bosgeest Pieter en leert alle geheimen van het bos kennen. Het spel duurt ongeveer 2 uur en bestaat uit 11 levels. Om het op te starten moet je eerst de OJOO app downloaden. Je kiest het gewenste level en gaat vervolgens naar de startplaats. Bij aankomst zullen het verhaal en de opdrachten verschijnen op het scherm van je smartphone of tablet. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/ojoo/id915414845?mt=8

Dierenzoeker  (gratis)

Met Dierenzoeker kan je achterhalen welk dier er in je tuin of huis rondkruipt. In de app zijn de meest voorkomende dieren uit je omgeving opgenomen. Ze komen voor in stadsparken, natuurgebieden, tuinen en ook binnenshuis. Je kan zoeken in een bestand van ongeveer 400 dieren, waaronder heel wat vogels, zoogdieren, vissen en insecten. Aan de hand van een aantal vragen over de kleur, het gedrag of aantal poten van je gevonden dier, kan je er meer over leren. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - http://dierenzoeker.nl

Los in ’t bos (gratis)

Dit is een app die overal gespeeld kan worden: in het bos, het park, de tuin of op een schoolplein. In het spel vraagt een boswachter je om een aantal jonge dieren groot te brengen door opdrachten te vervullen. Je verdient hierbij sterren en als je er genoeg hebt, kan je een boom planten. Je speelt in verschillende levels. Let op voor de stroper, want die probeert dieren van je af te pakken! (van 9 tot 12 jaar)

Voor iOS - Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/los-in-t-bos/id723447125?l=nl&mt=8