02-04-2021

Sluitingsdagen in april en mei

ARhus is gesloten op paasmaandag 4 april en op 1,13,23,24 mei. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

Apps in de kijker: apps om te sporten en bewegen

01/09/2018

Van 1 tot 30 september vindt de tiende editie plaats van de 'Maand van de Sportclub'. Met deze actie wil Sport Vlaanderen de clubs en hun werking in de kijker plaatsen. Met gratis initiaties en demonstraties trachten de verenigingen je warm te maken voor hun sportdisciplines. In het kader hiervan stellen we deze maand enkele apps voor die je een duwtje in de rug geven om meer te gaan sporten en bewegen.
Bij de kinderapps vind je 'Vossenstreken', een wandelapp waarmee je de provincies Antwerpen en Noord-Brabant kunt verkennen, en nog andere kwaliteitsapps met veel spelletjes en leuke animaties.

Sport Vlaanderen (gratis)

In deze app staat alle info over de meer dan 25.000 sportclubs en 20.000 sportinfrastructuren die Vlaanderen rijk is. Zo kan je gemakkelijk opzoeken waar de zwembaden of tennisvelden in jouw regio liggen. Je vindt er ook de adressen, websites en contactgegevens van de clubs in om het even welke sporttak/discipline. Ook de kwalificaties die je behaalde bij de Vlaamse Trainersschool kan je hier terugvinden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.sport.vlaanderen/nieuws/twee-nieuwe-apps 

Start 2 Run (gratis basisversie)

Laat je tijdens het joggen begeleiden door tv-coryfee Evy Gruyaert. De sportcoaches van Energy Lab hebben verschillende trainingsschema’s uitgewerkt waarmee je jezelf kan voorbereiden op het lopen van 5 km, 7,5 km, 10 km of een halve of volledige marathon. De app geeft instructies voor de volgende training en tussentijdse updates (afgelegde afstand, gemiddelde snelheid, kcal verbruik en aantal getrainde minuten). Je krijgt onderweg aanmoedigingen en tips en kan je favoriete muziek afspelen. Elke afgewerkte training levert je punten op waarmee je korting krijgt als je een nieuw programma aankoopt.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://community.start2run.be/home

Topo GPS België (kaarten tegen betaling)

Maak met deze applicatie een volwaardig GPS-apparaat van je smartphone. Je krijgt ermee offline toegang tot een zeer gedetailleerde topografische kaart van België (Cartoweb van het NGI). Je kan zo routes plannen, opnemen en inladen. Dit maakt Topo GPS een heel handige app bij het wandelen, fietsen, mountainbiken en bij geocaching en andere buitenactiviteiten.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.topo-gps.com/be

Fietsknoop (gratis)

Met deze gratis toepassing kan je fietstochten samenstellen en delen. Je vindt hier ruim 30.000 fietsroutes in België, Nederland en Duitsland. Fietsknoop werkt met GPS of je kan de kaarten met de knooppunten offline bekijken. Er wordt ook toeristische informatie gegeven met adressen van horecazaken en fietsenstallingen. Voor 4,49 euro verwijder je de advertenties.

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig – www.fietsknoop.be

Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout (gratis)

Als je te weinig tijd hebt om te sporten, kan je met deze app enkele fitnessoefeningen doen die niet langer dan zeven minuten duren. Er werden 22 programma’s opgenomen die variëren in intensiteit en duur. Samen zijn dit 72 oefeningen waarmee je ook zelf een programma kunt samenstellen. Alle workouts worden uitgelegd in instructiefilmpjes. Je kan ondertussen je favoriete muziek afspelen.

Voor iOS en Android – Engelstalig – https://7minuteworkout.jnj.com/

Strava: Run, Ride or Swim (gratis basisversie)

Met Strava kunnen hardlopers, fietsers en andere sporters hun prestaties vastleggen en over een bepaalde periode vergelijken. Tijdens en na je activiteit kan je statistieken opvragen over, onder meer, de afgelegde afstand, je tempo, snelheid, het hoogteverschil en je verbrande calorieën. Er is ook een interactieve kaart van het afgewerkte traject. De app maakt het ook mogelijk om je vrienden en trainingspartners te volgen en het op te nemen tegen elkaar. Voeg foto’s toe en deel je sportactiviteiten op sociale media. Met Premium (voor 7,99 euro per maand of 59,99 euro per jaar) kan je je training personaliseren en een nog meer gedetailleerde analyse van je prestaties bekijken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.strava.com/features

KINDERAPPS

Pip en Posy: leuke dingen (3,49 euro)

Speel in deze app mee met de peuters Pip en Posy, het bekende duo uit de prentenboeken van Axel Scheffler (ook bekend van de Gruffalo). Zoek de verschillen tussen twee bijna identieke illustraties, maak een puzzel, vind dezelfde plaatjes terug (memory) en kleur zelf een tekening van Pip en Posy in. Trek ook gekke bekken met de camera van je smartphone of tablet. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig –

https://itunes.apple.com/be/app/pip-en-posy-leuke-dingen/id630532362?mt=8

Fiete Soccer (gratis basisapp)

Kinderen van 4 tot 8 jaar die van voetbal houden zullen deze app heel leuk vinden. Je kan er een eigen voetbalteam samenstellen en deelnemen aan het wereldkampioenschap. Door goede wedstrijden te spelen klim je in de ranking en kan je de voetbalbeker winnen! Hoe beter je spel, hoe meer het publiek in het stadion uit de bol gaat. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig – itunes.apple.com/nl/app/fiete-soccer/id1229762574?mt=8

Klein politiebureau (3,49 euro)

Beleef een spannende dag op het politiebureau en ga mee op patrouille. Help bij het vangen van dieven en charlatans die een bank willen overvallen en een roof in een museum plannen. Doe mee aan wilde achtervolgingen, zorg voor orde bij verkeersongevallen en help daders identificeren. Deze app bevat leuke animaties en muziek en zit vol grappige personages. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – www.foxandsheep.com/little-police-station

ExplorArt Klee (gratis)

Deze bekroonde app laat kinderen op een heel betoverende manier kennismaken met enkele werken van de Zwitsers-Duitse kunstschilder Paul Klee. De droomachtige schilderijen komen tot leven in geanimeerde scènes en kinderen kunnen ze op een intuïtieve en speelse manier verkennen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS – Engelstalig – itunes.apple.com/us/app/explorart-klee/id1069919573?mt=8

Vossenstreken (gratis)

Deze app stippelt avontuurlijke en leuke wandeltochten uit voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Duik samen met Buitenbaas Robin de natuur in en verken wandelroutes in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Onderweg moet je spannende en gekke opdrachten uitvoeren. Vossenstreken is ideaal voor de hele familie en laat kinderen op een speelse manier de natuur beleven. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.vossenstrekenapp.com

 

Meer apps vind je op https://www.arhus.be/apps-in-de-kijker.