03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps in de kijker: erfgoed en musea

Op zondag 22 april vindt Erfgoeddag opnieuw plaats en dit jaar staat het thema ‘Kiezen’ centraal. Zo werd er op heel wat plaatsen een erfgoedverkiezing georganiseerd. In Roeselare en omgeving hebben heel wat mensen hun stem uitgebracht voor hun favoriete erfgoed. Op de website van TERF kan je de winnaars bekijken.


Wij hebben enkele apps geselecteerd die je vanop je smartphone of tablet toegang geven tot een stukje erfgoed dat je al dan niet in eigen land kunt bezichtigen. We presenteren ook nog enkele educatieve en mooi geanimeerde apps voor kinderen. Zo leren ze onder meer op een speelse manier muziek maken en rekenen.  

De ErfgoedApp   (gratis)  

Met de ErfgoedApp haal je nog meer uit je bezoek aan een tentoonstelling of erfgoedlocatie. Met je smartphone of tablet kan je zo allerlei informatie over een erfgoedobject oproepen in de vorm van een filmpje, luisterfragment, tekstje, 3D-afbeelding, app en website. Dit doe je door het object of de passage uit een boek of tijdschrift te scannen. Met de app kan je een boeiende zoektocht maken doorheen het rijke culturele erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Je vindt er ook een kaart met een overzicht van alle erfgoedorganisaties en -instellingen.

Voor iOS en Android - Nederlandstalig - www.erfgoedapp.be

Achter het front van 14-18    (gratis)

Ook deze app brengt de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog dichterbij. Je ervaart hoe het leven in de gemeenten van de Leiestreek geweest moet zijn tijdens de Duitse bezetting. Volg de 4 autoroutes, 7 wandelroutes en 2 autocarroutes en ga naar plaatsen waar zich belangrijke gebeurtenissen voordeden. Je kunt echter ook je eigen route samenstellen volgens jouw voorkeuren. Er zijn 75 locaties opgenomen die voorzien werden van heel wat historische informatie, getuigenissen, weetjes en oude foto’s. Bij sommige plaatsen kan je met een overlay het verband leggen tussen vandaag en toen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - veertienachttien.be/nl/achter-het-front-van-14-18

Ypres Salient 1914-1918   (gratis)  

Verken het oorlogslandschap rond Ieper met deze app! Je wordt volledig ondergedompeld in de Eerste Wereldoorlog en ontdekt sporen en plaatsen in het landschap die nog getuigen over deze donkere periode. Via de GPS-functie van je toestel neem je deel aan een virtueel begeleide wandeling die start vanuit het Noordelijke Instappunt in de Ieperboog. Je kan ook bovenop de frontlijnen lopen met behulp van historische luchtfoto’s. Zo ervaar je hoe dicht de linies bij elkaar lagen en hoe eindeloos de loopgraven waren.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.inflandersfields.be/nl/applicaties/app

Poperinge 14-18   (gratis)  

Via een aantal fiets-, wandel- en autoroutes neemt deze toepassing je mee naar locaties in en rond Poperinge die verhalen uit de Eerste Wereldoorlog brengen. Je kan de routes ook offline volgen en hierbij gebruik maken van hedendaagse kaarten en oude stafkaarten uit de oorlogsperiode. Zo kan je kiezen uit een fietsroute van 15 km in en rond Reningelst, een stadswandeling in het centrum van Poperinge en een fiets- of autoroute langs de voormalige spoorlijn Poperinge-Hazebrouck. Andere trajecten getuigen over gefusilleerde soldaten of over de Chinese arbeiders die aan het spoor en in de munitiedepots werkten.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.toerismepoperinge.be/nl/app-poperinge-14-18

Xplore Bruges  (gratis) 

Met deze app kan je interactieve stadswandelingen en fietstochten maken waarmee je het cultureel erfgoed in Brugge ontdekt. Er is ook een museumtour opgenomen voor de tentoonstelling over Hans Memling in het Sint-Janshospitaal. Er zullen via dit kanaal nog meer fiets-, wandel- en museumtours aangeboden worden. De toepassing kan ook offline gebruikt worden.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.xplorebruges.be

Antwerp Museum App  (gratis)  

Ook de stad Antwerpen liet een app ontwikkelen waarmee ze haar kunstschatten en geschiedenis voor een breder publiek wil toegankelijk maken. Je kan uit verschillende rondleidingen kiezen doorheen de stad of in specifieke musea. Hierbij kan je ook een eigen parcours uitstippelen. Tijdens de wandeling krijg je afwisselend foto’s en video- en audiofragmenten te zien en horen. Kinderen zullen plezier beleven aan de quizjes, schuifpuzzels en fotofilters. Door de tours te downloaden kan je de app ook offline gebruiken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - antwerpmuseumapp.com/nl/news

Google Arts & Culture  (gratis)   

Google stelt met deze app de exposities van meer dan 1200 internationale musea, galerieën en instituten uit 70 landen online beschikbaar. Zo krijg je ook toegang tot het werelderfgoed zonder dat je je moet verplaatsen. Ga via de app binnen in de wereldberoemde musea en volg een virtuele rondleiding. Kies uit het aanbod dat experts hebben samengesteld. Bij de duizenden foto’s, video’s, manuscripten en kunstwerken die je leert kennen, staat een korte beschrijving. Je kan hierbij inzoomen om de kleinste details te bekijken.

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.google.com/culturalinstitute/beta/

CloudGuide  (gratis)  

Ook CloudGuide wil het cultureel erfgoed voor iedereen op een gemakkelijke en laagdrempelige manier openstellen. Je krijgt met deze app toegang tot de officiële informatie en multimediagidsen van heel wat Europese musea, kunstgalerijen, historische gebouwen en monumenten. Je krijgt steeds een beschrijving van het kunstwerk of erfgoedstuk, al dan niet aangevuld met een audiogids. Per bezienswaardigheid worden ook het adres, de openingstijden en de tarieven vermeld en kan je de locatie op de kaart zien.

Voor iOS en Android – meerdere talen - www.cloudguide.me/en/

KINDERAPPS

Het spel van de Gouden Eeuw   (gratis) 

In deze educatieve game moet je proberen een succesvol investeerder in het Amsterdam van de Gouden Eeuw te worden. Tracht met de juiste financiële strategie de beste deals te sluiten! De ontwikkelaars baseerden zich bij de ontwikkeling van het spel op historisch onderzoek van de Universiteit Utrecht. (vanaf 12 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Nederlandstalig - www.spelvandegoudeneeuw.nl

Wuwu & Co   (6,99 euro)  

Het is de koudste winter ooit. Wuwu en haar vriendjes in het bos komen naar het rode huis om jouw hulp te vragen. Je kan het verhaal lezen of beluisteren als je smartphone of tablet neerligt. Als je je toestel rechtop houdt, krijg je echter toegang tot het magische bos in het verhaal. Door een handeling uit te voeren, kan je de personages helpen. Deze vernieuwende en heel mooi geanimeerde app werd veelvuldig bekroond! (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - stepinbooks.com/?portfolio=wuwu-co

Sago Mini Friends (tijdelijk gratis i.p.v. 3,49 euro)  

Speel mee met je vriendjes van Sago. Geef hen een bezoekje thuis en help Robin het vogelhuisje herstellen, verkleed jezelf met Jinja de kat of smul van lekkers met Harvey de hond. De app presenteert herkenbare situaties voor peuters waarin veel te ontdekken valt. Er zijn geen advertenties en in-app-aankopen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS, Android en Windows – Engelstalig – sagomini.com/en/apps/detail/friends

Quick Maths Jr.  (gratis)  

Kinderen tussen 3 en 7 jaar leren met deze bekroonde app rekenen. Bij het oplossen van de leuke rekenoefeningen kunnen ze monstertjes in elkaar steken die dan in het spel opduiken. De cijferspelletjes worden geleidelijk moeilijker en er komt heel wat aan bod, waaronder cijfers benoemen en schrijven, in een juiste volgorde zetten, optellen en aftellen. Quick Maths Jr. laat kinderen al spelend oefenen met rekenen. De getallen verschijnen hier in allerlei figuren en als monstertjes. Je kan het spel gratis spelen, maar er zijn extra werelden en levels tegen betaling (alle content aan 10,99 euro). (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - www.getshinythings.com/quickmathjr

Bandimal   (3,99 euro)   

Met deze app leren kinderen op een leuke en intuïtieve manier muziek maken. Stel een drumloop op, raak de grappige dieren aan om van instrument te veranderen, melodieën samen te stellen en het tempo aan te passen. De dieren komen tot leven op een hilarische manier terwijl je een liedje maakt. Je kan je composities ook opslaan. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - http://sagomini.com/en/apps/detail/friends

 

Meer goede apps vind je op www.arhus.be/apps-in-de-kijker.