03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps in de kijker: januari 2019

In de selectie voor deze maand stellen we Alto’s Odyssey, Device 6 en Gorogoa voor, spannende games met indrukwekkende beelden. We voegen ook Diigo toe, een app waarin je alle interessante info die je online vindt kunt bijhouden. Met Memrise leer je op een leuke manier een nieuwe taal spreken. Voor kinderen bespreken we educatieve apps waarmee ze de klok leren lezen of hun kennis over het verkeer opfrissen. In Peuter Zoo en Toca Hair Salon kunnen ze heel creatief zijn en in Grow Forest verzorgen ze een toverbos. 

Diigo  (gratis)  

Op het internet vind je heel wat interessante artikels en posts, maar je hebt meestal niet genoeg tijd om alles te lezen. Met Diigo kan je al deze informatie verzamelen, organiseren, bewaren en delen. De webpagina’s die je in je Diigo account opslaat, worden gesynchroniseerd over al je toestellen. Met de app kan je de info ook annoteren en in het fluo zetten. Ook PDF’s kunnen geopend worden.

Voor iOS en Android - https://www.diigo.com/

Memrise  (gratis liteversie)  

Met Memrise leer je op een leuke manier een vreemde taal. Je kan oefenen met heel wat interactieve spelletjes waarbij je je luistervaardigheden traint, moeilijke woorden leert of sleutelt aan je grammaticakennis. Bekijk de vele video’s met moedertaalsprekers en speel chatbots af. Je kan ook je uitspraak opnemen en vergelijken met een local. Om toegang te krijgen tot alle cursussen en opties, moet je een abonnement nemen.

Voor iOS en Android - https://www.memrise.com/

Device 6  (4,49 euro)  

Deze app vertelt een surrealistisch, spannend verhaal waarbij je moet proberen raadsels op te lossen. Lees en beluister het verhaal en bestudeer de driedimensionale foto’s om het mysterie te ontrafelen. Je hoort geluiden en ziet de pagina’s voor je draaien en omslaan. Het verhaal opent met Anna, een meisje dat ontwaakt in een onbekend kasteel, waar niets is wat het lijkt. Wie is die man met de hoed en waarom moet Anna al die proeven doorlopen? Deze app is zowel een verhaal als een game en is heel knap vormgegeven.

Voor iOS – Engelstalig - http://simogo.com/work/device-6/ 

Gorogoa  (5,49 euro)  

Dit originele en bekroonde puzzelspel bestaat uit panelen die met de hand getekend zijn en die je moet herschikken. De puzzels die je moet oplossen, vertellen een verhaal. De prachtige, minutieus gedetailleerde tekeningen komen tot leven in raadselachtige en betoverende animaties.

Voor iOS en Android - http://gorogoa.com/

Alto’s odyssey  (5,49 euro)   

In deze game kan je met een sandboard een uitgestrekte woestijn verkennen. Maak kennis met Alto en zijn vrienden en reis door verschillende landschappen: duinen, rotsen en de tempelstad. Het is een ontspannende game zonder scores en grafisch heel mooi vormgegeven. Bereik nieuwe hoogten met een luchtballon en berijdbare muren. Onderweg ontdek je stromend water, zie je vallende sterren en maak je zandstormen mee. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen.

Voor iOS en Android – http://www.altosodyssey.com/

KINDERAPPS

Peuter Zoo  (2,29 euro)  

Met dit grappig puzzelspel leren peuters op een speelse manier dieren kennen. Ze moeten naar de juiste stukken zoeken om het dier volledig te maken of kunnen creatief zijn en nieuwe, gekke dieren maken. Ze ontdekken welk geluid de dieren maken en horen hun naam. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig – http://www.toddler-zoo.com/ 

Interactief Klokkijken  (gratis liteversie, volledige versie 3,49 euro) 

Met negen mooie, met de hand getekende klokken kunnen kinderen analoge en digitale klokken leren lezen. De uur- en minutenwijzer kan je met de hand bewegen. Er zijn opdrachtjes met vijf moeilijkheidsniveaus. Je moet de tijd instellen of de klok op het juiste moment stoppen en leert begrippen zoals uur, middernacht, half en kwart over of voor. In de app is er een mooi aquarium vol vissen, waarvoor je beloningen krijgt als je de oefeningen juist oplost. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/be/app/interactief-klokkijken-lite/id482452233?l=nl&mt=8

Toca Hair Salon 3  (4,49 euro)  

In het kapperssalon van Toca Boca kan je lekker creatief zijn. Geef de verschillende karakters, met elk hun eigen persoonlijkheid en stijl, een grappig, mooi of gewaagd kapsel. Gebruik hiervoor alle apparaten en spullen waarover de kapper beschikt. De diverse haartypes komen heel realistisch over. Achterna kan je ook nog de kledij van de figuurtjes aanpassen! (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android - https://tocaboca.com/app/toca-hair-salon-3/ 

Grow Forest  (gratis liteversie, volledige app: 4,49 euro) 

Banja en zijn vriendjes wachten op jouw hulp om het toverbos te onderhouden en duurzaam te beheren. Gebruik hout om huizen en wegen te bouwen, maar plant ook nieuwe bomen. Als je het bos goed verzorgt, zijn de trollen en kabouters je heel dankbaar. Je ziet dan ook hoe het bos groeit en veel vruchten voortbrengt waarmee je allerlei lekkers kunt klaarmaken. Al spelend leren kinderen van 3 tot 9 jaar over duurzaamheid en het belang van bossen.

Voor iOS en Android - https://www.groplay.com/

VVN Praktisch Verkeersexamen (gratis) 

Met deze app uit Nederland kunnen ook Vlaamse kinderen hun kennis over het verkeersreglement bijspijkeren. Ze leren wie voorrang heeft in verschillende situaties en wat de verkeersborden betekenen. Het is mogelijk verschillende routes te oefenen en je kan met de app ook controleren of je fiets in orde is. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://examen.vvn.nl/vvn-verkeersexamen-app

 

Meer apps vind je op https://www.arhus.be/apps-in-de-kijker.