03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

Apps in de kijker: kinderapps in andere talen

De Voorleesweek, wanneer Iedereen Leest het belang en plezier van voorlezen in de kijker zet, gaat dit jaar door van 17 tot 25 november. ARhus focust tijdens deze week op voorlezen in andere talen. Daarom zetten we ook kinderapps in de kijker om voor te lezen of te spelen in andere talen zoals Engels, Duits, Pools, Roemeens, Arabisch, Farsi, …  Je zal ook enkele klassieke kinderverhalen herkennen die werden bewerkt in een app. 

Slaap lekker bosdieren  (3,49 euro) 

Beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Nederlands, Zweeds, Italiaans, Noors, Braziliaans, Portugees, Russisch, Turks, Chinees, Japans en Koreaans.

Fox and Sheep brengen verschillende apps uit waarmee je voor je kinderen een bedtijdritueel kunt introduceren. In een dromerige bosomgeving moeten kinderen zeven dieren in bed stoppen en het licht uitdoen. Elk dier doet iets grappigs en verrassends voordat het gaat slapen. De mooie tekeningen en animaties van Jeremy Kool worden begeleid met muziek. Deze app is zonder reclame en veilig voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS - https://www.foxandsheep.com/good-night/ 

Pop Out! The Tale of Peter Rabbit (4,49 euro)  

Beschikbaar in het Engels.

In deze app lees je over de avonturen van Beatrix Potters ondeugende konijn. Op iedere pagina word je verrast met animaties die uit het blad te voorschijn springen. Het verhaal wordt voorgelezen in het Engels en begeleid met pianomuziek en natuurgeluiden. De interactieve elementen laten je samen met je kind nog meer genieten van Potters fantasiewereld! De app maakt gebruik van de originele tekeningen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - http://loudcrow.com/popout-the-tale-of-peter-rabbit/ 

My Very Hungry Caterpillar AR (1,09 euro)  

Beschikbaar in het Arabisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Chinees, Spaans, Catalaans, Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Pools, Roemeens, Sloveens, Zweeds, Thais, Oekraïens, Vietnamees en Turks.

Deze app is gebaseerd op een prentenboek van Eric Carle. Rupsje Nooitgenoeg komt tot leven in de app: volg hem terwijl hij over het scherm kruipt, ga mee op ontdekking, pak hem op en neem een kijkje in zijn speelgoeddoos. Je kan voor hem zorgen in zijn cocon, hem voederen met fruit en met hem spelen. Iedere dag wordt hij groter en opeens verandert hij in een prachtige vlinder! Dit is de versie van de app met augmented reality, wat de beelden nog levensechter maakt. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - https://storytoys.com/apps/my-very-hungry-caterpillar/  

Maya de Bij: Bloemenfeest  (3,99 euro) 

Beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Turks, Russisch, Chinees, Japans, Italiaans en Spaans.

Maya de Bij is jarig en kan wel wat hulp gebruiken bij het voorbereiden van haar feestje. Teken feestversieringen, maak muziek, help Willy netjes het eten opdienen, speel verstoppertje met Lara en lees de gedachten van Flip. Er valt van alles te ontdekken in de interactieve app. Op een speelse manier leren kleuters cijfers en kleuren kennen. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS en Android - https://mixtvision.de/en/games/may-bee-flower-party/

Lucy & Pogo Animal Storybook  (4,49 euro)  

Beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Pools, Portugees, Spaans, Chinees en Zweeds.

Dit voorleesverhaal over een schooltje waar alle dieren welkom zijn, gaat over empathie, verdraagzaamheid en het ontkrachten van vooroordelen. In het schooltje leer je heel wat zoals klauwen tellen, letters lezen en sorteren en piano spelen. Deze app is heel mooi geïllustreerd en voorzien van leuke animaties en spelletjes. Er zijn geen advertenties of in-app-aankopen. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS – https://www.foxandsheep.com/lucy-pogo/

Der kleine Prinz  (2,99 euro)   

Beschikbaar in het Duits en Italiaans.

Ook van de wereldberoemde vertelling van Antoine de Saint-Exupéry werd een betoverende app gemaakt met veel interactieve elementen. De tekeningen van de auteur komen tot leven dankzij verrassende animaties en een passende soundtrack. Het verhaal wordt getrouw aan het boek naverteld in een eenvoudige, maar poëtische taal. Je kan het avontuurlijke en filosofische verhaal over de kleine prins beluisteren of zelf voorlezen. (vanaf 5 jaar)

Voor iOS en Android – www.larixpress.com/de/app-6-10-jahre/der-kleine-prinz/

The ugly duckling (Răţuşca cea urâtă)  (1,36 euro) 

Beschikbaar in het Roemeens, Hongaars, Spaans en Duits

Deze Roemeense app hervertelt het klassieke sprookje van Andersen over doorzetten en zelfvertrouwen hebben op een interactieve manier. Je kind zet zelf de verschillende stappen waarin het lelijke eendje tot een mooie zwaan uitgroeit. Er zijn veel verstopte animaties die worden afgespeeld door erop te drukken. Deze verrassende interacties zorgen voor een heel leuk leesmoment met je kind. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/the-ugly-duckling/?lang=en

Stories for kids (Povești pentru copii)  (4,99 euro per bundel)

Beschikbaar in het Roemeens, Duits en Engels

In deze app vind je 25 verhaaltjes met een moraal, waaronder enkele beroemde dierenfabels van Aesopus en Jean de La Fontaine, een Chinees volksverhaal, klassieke sprookjes van Grimm, Het Jungleboek en nog veel meer. Behalve naar het verhaal luisteren, kunnen kinderen ook kleuren en puzzelen. De verhaaltjes kan je samen beluisteren of zelf als ouder voorlezen. Je betaalt 4,99 euro per bundel van 5 verhalen.  (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.kidsopia.com/project/stories-for-kids/?lang=en

Paweł i Gaweł   (1,09 euro) 

In het Pools.

Klassiek sprookje van Aleksander Fredro met puzzel. Het behoort tot de reeks BajkiPolskie.pl, een reeks digitale kinderboeken met bekende, mooi geïllustreerde verhaaltjes. (vanaf 4 jaar)

Voor iOS - http://bajkipolskie.pl/pawel-i-gawel.html

Kaczka Dziwaczka  (2,29 euro) 

In het Pools.

Klassiek, mooi geanimeerd sprookje van Jan Brzechwa over de lotgevallen van een eendje. Het wordt in het Pools voorgelezen. Er zijn veel interactieve elementen en ook enkele spelletjes. (vanaf 3 jaar)

Voor iOS - www.bajkoteka.pl/portfolio/kaczka-dziwaczka-jan-brzechwa/

Gorbeh on the farm (gratis)  

In het Farsi.

Deze app werd ontwikkeld om jonge kinderen Farsi (Perzisch) aan te leren. Met spelletjes, die uit verschillende niveaus bestaan, leren kinderen kleuren, vormen, gevoelens, dieren, getallen en nog veel meer. Alles speelt zich af op de boerderij. De leuke animaties en muziek maken de app heel aantrekkelijk voor kinderen. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.persianlanguageonline.com/pre-schoolers/

Persian and English stories (Dino Lingo) (met abonnement)  

In het Farsi.

In de bibliotheek van Dino Lingo vind je meer dan 300 boekjes die je kan lezen en beluisteren op de tablet. In het aanbod vind je klassieke kinderverhalen, volksverhalen, prentenboeken en kortverhalen. Er is keuze uit verschillende leesniveaus. Alle verhalen zijn geïllustreerd. Je kan het aanbod 7 dagen uitproberen, waarna je een abonnement moet nemen (99 USD voor 6 maanden of 159 USD voor 1 jaar). Dino Lingo heeft een gelijkaardig aanbod voor nog 51 andere talen. (van 2 tot 12 jaar)

Online of als app voor Android – www.dinolingo.com

Gus on the Go : Arabisch (4,99 euro)  

In het Arabisch.

Met de uil Gus kan je naar heel wat landen op reis gaan en talen leren. Met leuke animaties en oefeningen leren kinderen een basiswoordenschat van ongeveer 90 Arabische woorden. Via interactieve animaties komen, onder meer, getallen, kleuren en vormen aan bod. De luisterfragmenten zijn ingesproken door een moedertaalspreker. Met een spannend spel fris je de geleerde woorden nog eens op. Met Gus on the Go kan je nog heel wat andere talen leren: Deens, Duits, Engels, Filipijns (Tagalog), Frans, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Italiaans, Japans, Kantonees, Koreaans, Kroatisch, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Standaardmandarijn (Chinees), Taiwanees, Taiwanees Mandarijn, Vietnamees en Zweeds. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS en Android - www.gusonthego.com

Lamsa World  (met abonnement)

In het Arabisch.

Lamsa World brengt educatieve kinderapps uit waarin kinderen de Arabische taal en cultuur leren. In de spelletjes leren ze, onder meer, het Arabische alfabet, rekenen en vormen, kleuren en dieren benoemen. Er zijn ook liedjes en verhaaltjes. Om toegang te krijgen tot het aanbod moet je je abonneren (vanaf 3,99 euro, een jaarabonnement kost 69,99 euro). (van 2 tot 9 jaar)

Voor iOS en Android - www.lamsaworld.com