12-01-2021

Bepaal mee de publiekswinnaar JUNIOR STADSDICHTER 2021

In Roeselare gaan we voor de vijfde keer op rij op zoek naar een nieuwe, jonge, Junior Stadsdichter voor de editie 2021. Een project van ARhus en Stad Roeselare. Onze jury selecteerde een top vier uit de maar liefst 319 ingezonden gedichten, alsook wie de winnaar wordt. Maar, hiermee is de wedstrijd nog niet afgelopen. Jij kan mee bepalen wie de publieksprijs Junior Stadsdichter #VANRSL 2021 in de wacht sleept! Lees meer

Apps in de kijker: Vakantieapps

01/07/18

Met de zomervakantie voor de deur presenteren we terug enkele handige apps voor wie op reis vertrekt of in eigen land blijft. Bij de kinderapps vind je nog enkele spelletjes voor jong en oud, een tekenapp en een app die je meeneemt terug in de tijd lang voor de mens zijn intrede deed...

Hopper (gratis)

Met Hopper betaal je niet langer te veel voor je vliegtuigtickets. De app vergelijkt prijzen van verschillende vliegtuigmaatschappijen. Hopper vertelt je ook wanneer het beste moment is om je vlucht te boeken zodat je goedkoper af bent. Met pushberichten word je verwittigd als de prijzen zakken. Bekijk ook de reistips en exclusieve aanbiedingen van je dichtstbijzijnde luchthaven.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.hopper.com/

PackPoint (gratis lightversie, volledige app aan 3,49 euro)

PackPoint vertelt je wat je allemaal moet inpakken op basis van de reisduur, het weer op je bestemming en de activiteiten die je tijdens je trip gepland hebt. Voer hiervoor de plaats in waar je naartoe gaat, de vertrekdatum en het aantal overnachtingen. In de uitgebreide app kan je de gemaakte lijstjes gemakkelijk aanpassen.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – https://www.packpnt.com/

Google Trips (gratis)

Google maakt het je gemakkelijker om je reis voor te bereiden. Met deze app kan je al je reservaties op één plaats bijhouden. Dit gebeurt automatisch als de boekingen toekomen in je Gmail-inbox. Google Trips geeft je ook tips voor activiteiten die passen in je tijdschema of die je in de buurt kunt doen. Zo krijg je heel snel een overzicht van populaire bezienswaardigheden, musea en leuke restaurantjes. Al deze info kan je downloaden om de app offline te gebruiken.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://get.google.com/trips/

Here WeGo (gratis)

Met deze app bereik je zonder problemen je bestemming in de stad. Here WeGo geeft je gedetailleerde routes en informatie over alle vervoersmogelijkheden met tarieven en timing. Je ziet hoe lang je erover doet met de auto, fiets of het openbaar vervoer. Je kan ook een taxi bellen of een auto delen. De app informeert je ook over verkeersvertragingen en stelt hierbij alternatieven voor. Je krijgt steeds gesproken begeleiding, of je nu in auto rijdt, wandelt of het openbaar vervoer neemt. De kaarten kan je downloaden en offline gebruiken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://wego.here.com/?x=ep&map=50.85 ,4.35,10,normal

Moovit (gratis)

Moovit begeleidt je bij het nemen van het openbaar vervoer in meer dan 2000 steden wereldwijd. Je krijgt altijd de actuele vertrek- en aankomsttijden van bus, metro, tram en trein. Tijdens de rit kan je de verschillende haltes volgen en de app verwittigt je als je moet uitstappen. Bewaar de lijnen die je vaak neemt en krijg een melding als de dienstregeling gewijzigd is.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://moovit.com/

Momondo Places (gratis)

Voor verschillende populaire steden heeft Momondo een app uitgebracht vol tips van locals. Zo ontdek je behalve de beroemde bezienswaardigheden ook leuke winkels en markten, hotels en gezellige cafeetjes en restaurants. Alle locaties worden gegroepeerd volgens interesse en wens. De volledige app met tips en kaart kan je offline gebruiken.

Voor iOS – Engelstalig - https://www.momondo.be/content/momondo-places/

Natuurpunt fiets- en wandelroutes (gratis)

Natuurpunt laat je met deze app genieten van de mooiste fiets- en wandelroutes in de natuurgebieden van Vlaanderen. Download de routes en ga op verkenning in de natuur. Onderweg krijg je heel wat informatie over de dieren, planten en het landschap om je heen. De app kan je ook offline gebruiken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - https://www.natuurpunt.be/pagina/op-stap-met-de-route-app

360 Panorama (2,29 euro)

Met de lens van je smartphone of tablet kan je geen panorama’s vastleggen. Deze app maakt het wel mogelijk. Neem verschillende foto’s na elkaar en de app plakt ze aan elkaar. De foto’s worden bewaard in de cloud en kan je op sociale media delen. De GPS houdt bij waar het beeld genomen is.

Voor iOS – Engelstalig – https://360.io/

VAKANTIEBOEKEN LEZEN

Fundels Prentenboeken en AVI-boeken (gratis)

Dankzij ARhus leen je gratis prentenboeken of boeken voor eerste lezertjes in de Fundels app. Elk boek is verrijkt met spelletjes en een voorleesfilmpje. Fundels AVI is ideaal voor beginnende lezertjes om te blijven oefenen in de vakantie!

Voor iOs en Android – Nederlandstalig - meer info

cloudLibrary (gratis)

In cloudLibrary vind je een waaier aan Engelstalige e-boeken: thrillers, romantisch, lifestyle, management, … Voor elk wat wils én : volledig gratis voor ARhus-leden! Leen en lees op je eigen tablet, smartphone of e-reader.

Voor iOS en Android – Engelstalig – meer info

Vakantiebieb  (gratis)

In Vakantiebieb, een app van de Nederlandse Bibliotheek, kan je tijdens de zomer meer dan 60 e-boeken voor het hele gezin gratis downloaden op je tablet of smartphone. De e-boeken voor jong en oud zijn de hele zomervakantie beschikbaar. Je moet je eerst registreren via de app, maar hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek in Nederland. Bij de jeugdboeken wordt het AVI-niveau vermeld.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – www.vakantiebieb.nl

KINDERAPPS

Ookii Squiggles (2,29 euro)

Ookii de dino laat de tekeningen van je kleuter tot leven komen. Begin te tekenen, druk op play en uit de krabbels kunnen een vogelnest, krullende baard of leeuwenmanen te voorschijn komen. Er zijn zes verschillende geanimeerde tekenpagina’s en één pagina waar je vrij kunt tekenen. Je kan hierbij gebruik maken van, onder meer, een penseel, stickers en regenboogkleuren. (vanaf 2 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - https://itunes.apple.com/us/app/ookii-squiggles-by-baby-first-lazoo/id951145828?mt=8

99 Bricks Wizard Academy (gratis)

Verken de magische wereld van Wizard Academy. Bouw de hoogste torens, tart de zwaartekracht en neem het op tegen jaloerse tovenaars. Via Game Center kan je tegen je vrienden spelen. Verkleed je tovenaar en bouw nog sneller door toverspreuken te leren. Als je geen advertenties meer wil zien, betaal je eenmalig 3,49 euro. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.99bricks.net

Dino Walk (3,49 euro)

Deze app neemt je mee naar de oertijd en toont je welke dinosaurussen er toen rondliepen. Je kan de verschillende geologische periodes van de aarde bezoeken en filmpjes bekijken die tonen hoe continenten uiteendreven en botsten. Voor ieder tijdperk zie je welke levende wezens en planten er toen voorkwamen. Test tot slot je kennis met een quiz. (vanaf 6 jaar)

Voor iOS – Engelstalig - www.vitotechnology.com/dinowalk.html

Monument Valley 2 (5,49 euro)

Deze prachtig geanimeerde app neemt je terug mee naar een mysterieuze wereld vol betoverende gebouwen en trappen waarvan je niet weet waar ze naar toe leiden. Help een moeder en kind hun weg vinden. De torens, trappen en poorten in Monument Valley vormen puzzels die je moet oplossen. Laat de wereld tot leven komen. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.monumentvalleygame.com

Splendor (5,49 euro)

Speel de bekroonde digitale versie van het bordspel Splendor. In dit spel ben je een rijke handelaar tijdens de Renaissance. Gebruik je middelen om mijnen, transportmanieren en werklieden aan te kopen. Met dit alles verwerf je mooie juwelen, kan je personen van adel aantrekken en win je aan prestige. (vanaf 7 jaar)

Voor iOS en Android – Engelstalig - www.asmodee-digital.com/en/splendor

Met een paar bakstenen (gratis)

Dit poëtisch verhaal van Vincent Godeau gaat over een jongetje dat alleen maar bakstenen eet. Hij voelt zich steeds sterker, maar op een dag komen er plots druppels uit zijn ogen. Hij ontdekt dat zijn hart is opgesloten in een burcht met daaromheen een gracht. Op een avond met grote zorgen zullen zijn gevoelens overstromen… De interactieve elementen en de muziek in deze app zorgen ervoor dat je volledig opgaat in het verhaal over het vinden van een identiteit. (vanaf 8 jaar)

Voor iOS – Nederlandstalig - https://itunes.apple.com/nl/app/met-een-paar-bakstenen/id1057876475?mt=8

 

Klik hier voor meer apps in de kijker.