23-05-2021

Sluitingsdagen in mei

ARhus is gesloten op 1, 13 en 24 mei. Verder houden we de gewijzigde openingsuren van ARhus De Munt nog aan. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

ARhus test apps: Zoom

01/04/2020

Net zoals elke maand proberen we een interessante app uit en vertellen in een kort rapportje wat wij ervan vonden. In deze vreemde tijden stellen we graag een app in de kijker die ons helpt te connecteren met de rest van de wereld. In ARhus werkt iedereen momenteel van thuis uit en daarbij gebruikt elke medewerker Zoom.

Wat kan je met de app doen?

Zoom is een heel complete app om op afstand samen te werken, overleg te plegen, te presenteren of gewoon te videochatten. Naast de app voor Android en iOs, bestaat er ook een desktoptoepassing voor Windows pc’s en MacOs. Je kan de toepassing dus op nagenoeg elk toestel gebruiken. De basisversie van je account is gratis, daarnaast zijn er ook betaalde accounts. De belangrijkste beperking van een gratis account is dat vanaf 3 deelnemers aan een videochat, de duur beperkt wordt tot 40 minuten. Dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Na installatie van de app zie je volgend startscherm:

Android

iOs

Je merkt dat de Zoom app gebaseerd is op een online account. Je kan echter ook deelnemen aan een vergadering zonder in te loggen of zonder account. Daarvoor heb je dan wel de 9 cijferige code nodig uit de uitnodiging.

Maar je haalt het meeste uit de app als je ook een online account aanmaakt en gebruikt. Let er op dat je je naam goed noteert, want deze wordt later gebruikt tijdens vergaderingen. Ook is het handig om je werk e-mail te gebruiken tijdens het aanmelden. Collega’s kunnen je hierdoor makkelijker toevoegen. Je moet je Zoom-account eenmalig verifiëren door op de link in de bevestigingsmail te drukken.

Vergaderen, videochat en chat:

Android

iOs

Basisfuncties bij ‘Meet and Chat’ (onderaan het scherm):

Start meeting: een nieuwe ‘meeting’ starten, waarbij je dan mensen uitnodigt. In Zoom kan de host van een vergadering zijn of haar beeldscherm streamen, zodat de rest kan meekijken. Extra fijn is dat de ‘toeschouwers’ digitaal mee kunnen krabbelen. Zo lever je ook op afstand waardevolle feedback. Daarnaast kunnen deelnemers op hun beurt een scherm delen. Schermdeling in Zoom is heel uitgebreid en erg gebruiksvriendelijk. In vergelijking met andere apps komt Zoom er als beste toepassing uit.

 • Join: deelnemen aan een 'meeting' waarvoor je eerder werd uitgenodigd.
 • Schedule: een meeting inplannen voor de toekomst (verschillende kalenderintegraties zoals Office 365 of Google Calendar zijn mogelijk, maar niet noodzakelijk)
 • Upcoming: bekijk je geplande meetings.
 • Je chats en gehouden meetings zie je in het centrale vensters verschijnen.
 • Bij een betalend account heb je ook de mogelijkheid om alle vergaderingen op te nemen. Zowel op je pc als in de cloud.

Contacten

In deze rubriek kan je al je contacten weergeven, organiseren en ook nieuwe contacten toevoegen. Maak je organisatie gebruik van Zoom dan je ook je bedrijfscontacten apart opgelijst staan.

Je kan vanuit de app ook heel gemakkelijk 'Zoom Rooms' uitnodigen of contacteren. Zoom Rooms zijn vergaderruimtes die uitgerust zijn met camera’s, microfoons, schermen, … en waar je met meerdere mensen kan deelnemen aan een video conferentie.

In ARhus werden 2 vergaderruimtes ingericht als Zoom Room.

Settings

Hier kan je heel wat (persoonlijke) gegevens aanpassen in de app:

 • Je naam, profielfoto, wachtwoord
 • Je telefooncontacten toevoegen aan Zoom
 • Je microfoon, camera en luidspreker aan- of afzetten wanneer je in een meeting komt
 • Instellen hoe je berichten ontvangt
 • Chatinstellingen aanpassen

Conclusie

Met de Zoom app kan je heel comfortabel videochatten. De kwaliteit van beeld en geluid zijn uitstekend, ook in grotere meetings. Dat is dan ook het basisopzet van Zoom: video conferencing zonder gedoe aan de best mogelijke kwaliteit. Die kwaliteit wordt voor een groot deel ook bepaald door je internetverbinding. Maar zelfs met beperkte wifi-verbindingen blijven beeld en geluid over het algemeen prima.

Werden in je onderneming Zoom Rooms ingericht, dan wordt de ervaring nog een stuk beter. Dit was een van de redenen in ARhus om voor Zoom te kiezen.

Nadeel is dan weer dat de interface volledig in het Engels is. Voorlopig is er nog geen app in het Nederlands beschikbaar. Nog een minpuntje is de beperking tot 40 minuten voor een gratis account.

Er is online een uitgebreide support beschikbaar.

Ook op YouTube staan er heel veel instructievideo’s, zo ken je in geen tijd alle toeters en bellen van de toepassing. 

Mogelijke alternatieven voor Zoom:

 • Skype
 • Microsoft Teams
 • Google Meet
 • Google Duo

 

 Meer apps in de kijker vind je hier.