03-04-2020

ARhus sluit - Preventieve maatregelen tegen het coronavirus

Om de gezondheid van al onze bezoekers en medewerkers te beschermen en de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle afdelingen van ARhus, het ARhus Café en het HACKpand de deuren tot en met zondag 5 april. Maar virtueel blijft ARhus open! Volg ARhus Roeselare op Facebook, Instagram en op deze site voor tips en updates. Lees meer

ARhus app test: Hebban & Goodreads

Elke maand proberen we een interessante app uit en vertellen in een kort rapportje wat wij ervan vonden. Deze maand: Hebban & Goodreads.

Wat kan je met de apps doen?

Tijdens je vakantie heb je eindelijk weer tijd om te lezen. Als je niet meteen weet welk boek je wil lezen, krijg je heel wat leestips in Hebban en Goodreads. Je kan in de apps lijstjes bekijken en scrollen door boekencovers. De eerste app vertrekt van het Nederlandstalige boekenaanbod, bij de tweede staat meer de Engelstalige boekenmarkt centraal. Bij beide apps moet je een profiel aanmaken en is er ook een website met nog meer informatie.

startpaginaHebban startpaginaGoodreads

Hebban  

In de app zie je meteen welke boeken populair zijn en wat er nog maar net verschenen is. Je vindt snel beschrijvingen van een boek via de barcodescanner en je kan lijstjes maken van boeken die je nog wil lezen of al gelezen hebt. Je kan zoeken op titel in de zoekbalk en krijgt hierbij suggesties. Als je een boek gevonden hebt, kan je snel doorklikken naar reacties van lezers. Zo krijg je een idee van de stijl van de auteur en de thema’s die in het boek aan bod komen. Bij het boek kan je ook aanvinken of je het wil lezen, eraan bezig bent of al gelezen hebt. Je kan tot slot ook zelf een bespreking schrijven.

HebbanZoekresultaten HebbanGenres HebbanBoekbespreking HebbanRecensies HebbanMijnLijstjes

Pluspunten

 • Deze gratis app werd ontwikkeld voor Nederlandstalige lezers
 • De lay-out is duidelijk: in het menu aan de linkerkant kan je snel naar de barcodescanner gaan, tips opvragen per genre of je profiel met je eigen lijstjes openen
 • Op de startpagina zie je snel wat populaire boeken zijn en krijg je tips van redactieleden van Hebban (“uitgelicht”)

Minpunten

 • De app werd ontwikkeld voor smartphones, niet voor tablets
 • De lay-out is een beetje saai (te statisch)
 • Je kan je vragen stellen bij de keuze van de uitgelichte titels: er wordt bijvoorbeeld meer aandacht geschonken aan boeken van Nederlandse auteurs (Vlamingen komen minder aan bod)
 • Bij een boek of auteur wordt geen link gelegd naar gelijkaardige boeken / auteurs
 • Een link naar een bron met meer achtergrondinformatie over de auteur zou ook een meerwaarde zijn
 • Je kan niet zoeken op thema’s of literaire prijzen

Onze conclusie

De Hebban boekenapp is een handige app om snel enkele leestips op te zoeken. Je kan je snel een beeld vormen van een boek en krijgt zo een idee of je het al dan niet graag zou lezen. Je zal de app wel snel weer sluiten, want het aantal suggesties die je krijgt is beperkt. Zo krijg je geen voorstellen van verwante boeken en auteurs. Je komt ook niet meer te weten over een auteur en zijn werk. Een hoog verkoopcijfer en veel positieve besprekingen is ook geen garantie voor kwaliteit.

Voor iOS en Android – gratis – Nederlandstalig – www.hebban.nl/boekenapp

Goodreads   

Goodreads was er als app eerder dan Hebban en beschikt over een grotere, internationalere lezerscommunity. Bij het aanmaken van je profiel kan je je favoriete genres kiezen. Je moet ook 20 boeken die je gelezen hebt quoteren. Hierop baseert de app zich om je persoonlijke aanbevelingen te geven. Je kan hier ook eigen leeslijstjes samenstellen (boeken die je wil lezen of gelezen hebt), ISBN-codes scannen en zoeken op auteur en titel. Per genre krijg je leestips. Als je zoekt op Nederlandse en Vlaamse auteurs, vind je ook besprekingen van lezers uit ons taalgebied. Je zal dan ook aanbevelingen krijgen van Nederlandstalige boeken. Je kan, net als bij Hebban, gemakkelijk een eigen recensie schrijven. Op de website van Goodreads vind je meer info over auteurs met links naar andere websites.

GoodreadsTips GoodreadsMijnLijstjes GoodreadsAanbevelingen GoodreadsBoekbespreking GoodreadsRecensies GoodreadsZoekresultaten

Pluspunten

 • Mooiere lay-out dan bij Hebban
 • De app is ook compatibel voor tablets
 • Grotere community: je vindt in Goodreads veel meer boeken en besprekingen
 • Betere zoekmachine: je vindt sneller oude, vergeten parels
 • Je vindt meer lijstjes dan in Hebban
 • In tegenstelling tot Hebban, krijg je bij een boek wel links naar gelijkaardige boeken

Minpunten

 • Het overgrote deel van boeken die in de app gepresenteerd worden, is Engelstalig: de app zal zo eerder lezers aanspreken die ook graag Engels lezen
 • Je kan hier ook niet zoeken op thema of literaire prijs
 • Je krijgt ook advertenties te zien

Onze conclusie

Door de betere zoekmachine en grotere community krijg je in Goodreads meer leestips dan in Hebban. Hierdoor ontdek je meer bijzondere boeken en zal je niet zo snel uitgekeken geraken op de app. De meeste boeken die hier getipt worden, zijn wel Engelstalig. Hebban kan dan een perfecte aanvulling zijn op Goodreads. Zo zie je meteen welke boeken in Nederlandstalige vertaling verkrijgbaar zijn.

Voor iOS en Android – gratis – Engelstalig – www.goodreads.com   

 

 

Meer apps in de kijker vind je hier.