31-07-2022

Vakantiesluiting

ARhus De Munt en Rumbeke blijven de hele zomer open, behalve op 21 juli en 15 augustus. Lees snel verder voor de vakantiesluiting van onze andere afdelingen en het ARhus Café.Lees meer

ARhus test apps: covidsafeBE

17/06/2021

Om te reizen deze zomer zal je niet enkel toeristische apps kunnen gebruiken, maar ook Covidsafe.be. Via de app kan je bewijzen dat je over 1 of meerdere COVID-certificaten beschikt. De certificaten worden vanaf 1 juli aanvaard door alle landen in de Europese Unie, wat het reizen binnen Europa moet vereenvoudigen.

Een overzicht van alle informatie over het COVID-certificaat vind je op www.vlaanderen.be/covid-certificaat.

Waar vind ik de app?

Download de app via de website www.covidsafe.be. Op deze website vind je ook een overzicht van veelgestelde vragen over de app en informatie over jouw privacy.

Hoe verkrijg ik een certificaat?

Een certificaat verkrijg je na vaccinatie, met een negatief testresultaat of na een herstelperiode die volgt op een positieve test (herstelcertificaat). Deze informatie komt uit de databanken van Vaccinnet of Sciensano. De app zal automatisch je certificaten kunnen vinden als je aangemeld bent. Bij een eerste gebruik geef je aan of de app al certificaten kan vinden (bvb. omdat je al een vaccin kreeg). Nadien kan je de app nog laten controleren op nieuwe certificaten. Een certificaat downloaden gebeurt pas na aanmelden via itsme of het eHealth-platform van de overheid. Ook voor je kind kan je, als je aanmeldt via het eHealth-platform, een certificaat downloaden.

Hoe gemakkelijk is de app?

De app downloaden gaat snel en aanmelden via itsme gaat ook vlot. De app bevat behalve je certificaten weinig info en is dus overzichtelijk in gebruik. Heb je itsme nog niet geactiveerd, dan is het gebruik wat omslachtiger. Kies je voor aanmelden via eHealth, dan word je omgeleid naar de eHealth website van de federale overheid. Daar heb je dan meerdere mogelijkheden om aan te melden. Wil je itsme activeren? Je vindt een stappenplan op de site van itsme en de vrt geeft ook enkele tips voor wanneer je hierbij een probleem zou ondervinden.

Heb ik een certificaat nodig?

De federale overheid verzamelt reisadviezen per land, waar je kan nagaan welke vereisten elk land stelt aan reizigers. Bekijk dit zeker goed voor je vertrek, want dit kan per land verschillen. Info over terugkeren naar België vind je ook op www.info-coronavirus.be/nl/reizen. Ook vanuit Europa is er een website die alle maatregelen per land bundelt: Re-open EU.

Waar kan ik als reiziger een coronatest laten afnemen?

Op de website van stad Roeselare vind je meer informatie over het testcentrum. Of neem een kijkje op de website van je eigen stad of gemeente.

Heb ik de app nodig?

De certificaten kan je ook online terugvinden of op papier aanvragen. Deze mogelijkheden vind je toegelicht op de website van covidsafe.be.

Tot slot: Wie liever in België blijft, kan covidsafe.be veilig overslaan en deze apptips van vorige maanden (her)ontdekken: Vlaanderen Fietsland | ViewRanger.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig – download de app via www.covidsafe.be

Meer apps in de kijker vind je op www.arhus.be/apps-in-de-kijker