08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Apps in de kijker: 5 keer kunst ontdekken in eigen land

Met de 5 apps die we deze maand voorstellen, leer je je eigen land weer een beetje beter kennen van de kunstzinnige kant. Op een interactieve manier door een Vlaamse stad met een rijk verleden, je museumbezoek verrijken of street art ontdekken? Laat je leiden door deze apps.

Stadswandelingen (Walk the City) (gratis)

Walk the City gidst je doorheen een stad en laat je van alles ontdekken. Voor België zijn er momenteel stadswandelingen beschikbaar voor Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. De app brengt je aan de hand van herkenbare foto’s en duidelijke instructies naar de mooiste plekjes van de stad. Onderweg lees je over interessante bezienswaardigheden en krijg je tips voor bijzondere locaties. Walk the City werkt met fotonavigatie en dus zonder GPS-signaal en internetverbinding. Zo kan je je batterijverbruik en datagebruik beperken. De wandelingen zijn ongeveer 5 kilometer lang en doe je op je eigen tempo.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Draakje Fosfor (gratis)

Draakje Fosfor is de stoere beschermengel van Gent en woont op de toren van het Belfort. Hij kan heel goed vuurspuwen, maar niet zo goed voor zijn spullen zorgen. Nu is hij ergens zijn bril kwijtgeraakt. Ga ernaar op zoek en leg samen de laatst gevolgde route van het draakje af. Onderweg voer je opdrachtjes uit waardoor je de stad beter leert kennen. De speurtocht werd gemaakt voor kinderen tussen 5 en 12 jaar oud en duurt ongeveer twee uur.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Download de app via deze link.

Second Canvas Fine Arts Belgium (gratis)

Deze app van Second Canvas laat je enkele meesterwerken uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in detail ontdekken. Je kan inzoomen op verborgen details en krijgt hierbij tekstuele uitleg van de conservator. Momenteel kan je vijf prachtige schilderijen uit de Hollandse school van de 17de eeuw bestuderen. De beelden zijn in hoge resolutie en kan je downloaden om offline te bekijken.

Ook in het museum kan je de app gebruiken om meer over de schilderijen te weten te komen. Second Canvas werkt nog samen met andere musea uit het buitenland.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig - www.secondcanvas.net

Middelheim app (gratis)

Verken het Middelheim Museum met deze app. Je vindt gemakkelijk je weg met de gedetailleerde kaart en krijgt op een interactieve manier veel informatie over 77 beelden in het park. Aan de hand van tekst, foto, audio en video verklappen de kunstenaars enkele geheimen over hun werk en vertellen bekende Vlamingen een verhaal over hun lievelingsbeeld. Ook over de geschiedenis van het museum kom je heel wat te weten.

De verhalen over de beelden zijn ook leuk voor kinderen. In de app vind je acht thematisch uitgestippelde routes waarvan 'Radio Woordenwoud' zich tot grote en kleine kinderen richt en 'Sculpturized!' tot tieners. In het museumpark is er wifi die je gratis kan gebruiken.

Voor iOS en Android – Nederlandstalig

Street Art Cities (gratis, betalend voor volledige toegang)

Deze app leidt je langs street art kunstwerken. Je vindt de meeste grote Belgische (en buitenlandse) steden in de app. Per stad kan je de locatie van de kunstwerken terugvinden. Een community van ‘hunters’ houdt de app up to date. De app biedt ook info over de artiesten en ‘routes’, dit zijn verzamelingen van kunstwerken die je samen kan bezoeken. Vooraf je route uitstippelen kan wel handig zijn want de app doet zelf geen voorstel. Een deel van deze informatie is enkel beschikbaar als je een ‘All Access’ abonnement neemt (€4,99/maand), maar je vindt ook in de gratis versie al heel wat kunst terug. Interessant voor liefhebbers en om steden te verkennen. Steden als Oostende, Gent, Bergen, Vilvoorde en Antwerpen zijn officiële partner van de app.

Voor iOS en Android – Engelstalig – streetartcities.com

 

Meer apps in de kijker

 

vlieg Vlieg wijst de hele familie de weg naar muziek, theater, film, dans en nog veel meer vrijetijdsactiviteiten.