15-08-2021

VACATURE: Teamleider programmering & evenementen M/V/X

We zijn op zoek naar een ARgonaut (zo noemen we onszelf) om ons team te versterken: een gedreven en maatschappelijk betrokken teamleider programmering & evenementen. Ben jij een enthousiasmerende teamcoach, een verbindend netwerker en een geboren organisator? Solliciteer voor 15 augustus!Lees meer

ARhus test apps: onlinehulp-apps.be

Wegwijzer voor kwalitatieve apps rond welzijn en geestelijke gezondheid

 

Als je op internet op zoek gaat naar informatie over welzijn en geestelijke gezondheid, dan word je overspoeld door honderden websites en apps. Welke zijn te vertrouwen? Waar vind je correcte info?

Een team van experten heeft het aanbod heel zorgvuldig bekeken en getest op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid. De goedgekeurde apps en websites vind je op 1 adres: onlinehulp-apps.be.

Vandaag bevat de website vijftig gescreende apps en websites, en het aanbod zal blijven groeien.

Het doel is om op die manier slechte apps en websites te weren – bijvoorbeeld apps die het niet nauw nemen met privacy. “We kregen vaak twee bedenkingen: ’we kennen die apps niet’ en ‘we weten niet of die onlinehulp wel kwaliteitsvol is'. Op beide vragen biedt onlinehulp-apps.be een gebruiksvriendelijk antwoord”, vertelt projectverantwoordelijke Philippe Bocklandt van de Arteveldehogeschool. “We geven burgers én professionals de kans om snel degelijke apps en websites te vinden.”

Gemakkelijk zoeken en vinden

De site bevat enkele handige filters. Zo kan je selecteren op doelgroep (-18, +18, 65+ of professionals), taal, kostprijs, zelfhulp of professionele hulp, en de soort informatie die je zoekt:

  • psychisch welbevinden
  • relationeel welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • lichamelijk welbevinden
  • zelfstandigheid
  • sociale integratie/participatie

Apps die als medisch hulpmiddel kunnen gebruikt worden, nemen ze niet op. Daarvoor kan je terecht op mHealthBelgium, een site van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Kwalitatieve apps op arhus.be

Ook ARhus gaat elke maand op zoek naar kwalitatieve apps. Je vindt ze op www.arhus.be/apps-in-de-kijker.

We lichten er twee van onze tips uit, die ook op onlinehulp-apps.be te vinden zijn:

Project

ARhus werd door Arteveldehogeschool gevraagd om deel uit te maken van de begeleidingsgroep van het project en om zo de databank mee bekend te maken.
Als kenniscentrum zetten we in op levenslang en levensbreed leren, en geletterdheid in de breedste zin van het woord. Gezondheid – en daarbij aansluitend mentale gezondheid – is een speerpunt in onze werking. We werken actief aan gezondheidsvaardigheden bij burgers via partnerschappen met AZ Delta, de eerste lijn en zorgorganisaties die gevalideerde en kwaliteitsvolle informatie kunnen garanderen.