31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Apps in de kijker: de favoriete poëzie-apps van de Stadsdichter

Foto door J.heinkens, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hoera, januari staat voor de deur! Dat betekent traditioneel katers verteren, foute cadeaus omruilen, goeie voornemens in de vuilnisbak kieperen, met een krabbertje je autoruit ijsvrij maken en The Sound of Music meelippen van begin tot eind. Maar ook: uitkijken naar de Poëzieweek.

Wij vroegen Stadsdichter Edward Hoornaert naar zijn favoriete poëzie-apps. Wat wil hij in de kijker zetten? Welke apps moeten we als liefhebber van de letteren dringend ontdekken?

 • VERS laat je kennis maken met poëzie in de stad. Dichters laten zich vaak inspireren door specifieke plekken - van een weids landschap tot een vibrerende stad - en deze app bundelt zo veel mogelijk van die gedichten. Het kaartje geeft je een handig overzicht van de gedichten op de juiste plaats. Op die manier word je aangespoord om de gedichten te lezen of te beluisteren op de plekken waarover ze geschreven werden. Je kan de app zelf mee aanvullen door nieuwe gedichten te suggereren. Meteen een warme oproep om ook gedichten aan deze kant van het Nederlandstalige landschap in te sturen, de app bundelt voorlopig enkel plekken in Nederland.

  Voor iOS en Android - Nederlandstalig - gratis
 • Beeldspraak is niet echt een app, maar de podcast van Poëziecentrum. Maandelijks praat een bekende liefhebber met een dichter over diens nieuwe dichtbundel. Zo ontdek je het werk en de werkwijze van Peter Verhelst, Moya De Feyter, Alicja Geschinska… De reeks Beeldspraak Klassiekers richt de schijnwerkpers op iconische gedichten uit de wereldpoëzie. Op die manier duik je in het belangwekkende werk van Sylvia Plath, Paul van Ostaijen, Antjie Krog, Kae Tempest... Je kan de podcast beluisteren via Soundcloud, Spotify, iTunes, Castbox en Google Podcast.

  Podcast Beeldspraak - Nederlandstalig - gratis
 • Rhymer’s block is een heel laagdrempelige creatieve app om liedteksten te schrijven. Want wat zijn songs anders dan pure muzikale poëzie? De app wakkert de innerlijke singersongwriter of rap-artiest in je aan, en suggereert voortdurend nieuwe rijmwoorden terwijl je jouw tekst schrijft en bijschaaft. Je kan er ook de creatieve schrijfsels van andere gebruikers volgen.
  De titel van de app verraadt het al, Rhymer’s block is een Engelstalige app. Er beweegt dan ook veel meer In de Angelsaksische wereld op vlak van poëzie-apps. Het is meteen een warme oproep aan alle minnaars van de Nederlandstalige poëzie om daar verandering in te brengen en nieuwe apps te ontwikkelen die je elke dag een nieuw gedicht laat ontdekken, prikkelen om zelf poëzie te schrijven, poëzie in de stad zichtbaar te maken ...

  Voor iOS en Android - Engelstalig - gratis

Kinderen met poëtisch talent? Voor hen selecteerden we deze kinderpoëzie-apps!