02-04-2021

Sluitingsdagen in april en mei

ARhus is gesloten op paasmaandag 4 april en op 1,13,23,24 mei. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

ARhus test apps: wachtwoordmanagers

Elke maand proberen we een interessante app uit en vertellen in een kort rapportje wat wij ervan vonden. Deze maand bekijken we enkele gratis wachtwoordmanagers.

Wachtwoordmanagers onthouden voor jou de moeilijkste wachtwoorden. Vaarwel wachtwoorden op post-its!               

Voor heel wat websites moet je een veilig wachtwoord ingeven om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Het is niet veilig om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar je kan onmogelijk tientallen wachtwoorden onthouden. Een wachtwoordmanager biedt dan een oplossing, want hij creëert voor jou telkens een nieuwe en veilige code en houdt die bij in een kluis in de cloud. Je gegevens worden hierbij versleuteld zodat dit veiliger is dan wachtwoorden bewaren in een bestand of browser.

Om gebruik te maken van de wachtwoordmanager en toegang tot die online kluis te krijgen, hoef je maar één veilig wachtwoord meer te bedenken en te onthouden. Tip: gebruik een kort zinnetje met cijfers, hoofdletters en leestekens erin, zoals PromotieVanDeDag!2halen2betalen.

In ARhus gebruiken veel medewerkers momenteel LastPass. Deze heel populaire en degelijke wachtwoordmanager heeft echter onlangs zijn gebruiksvoorwaarden gewijzigd. Hierdoor kan je vanaf 16 maart met de gratis versie niet langer zowel computers als mobiele apparaten (smartphones, tablets of smartwatches) beveiligen. Hieronder stellen we enkele alternatieven voor waarbij het wel nog mogelijk is om je wachtwoordenkluis gratis te synchroniseren over al je apparaten.

Bitwarden (gratis versie)

Pluspunten

 • De gratis account van Bitwarden kan gebruikt en gesynchroniseerd worden op al je apparaten, platformen (Windows, macOS, Linux) en browsers
 • Bitwarden genereert zelf veilige wachtwoorden
 • De wachtwoordenkluis kan gratis door maximaal twee personen gedeeld worden.
 • Onbeperkt aantal wachtwoorden
 • Je wachtwoorden worden in de cloud bijgehouden of op je eigen toestel
 • Als je de volledige functionaliteit wil, is dit momenteel de goedkoopste toepassing op de markt (vanaf 1 euro per maand)

Minpunten

 • Enkel bij een betalende formule kan je het aanmelden veiliger maken door verificatie op basis van twee factoren
 • Je moet ook betalen als je een noodtoegang wil of als je ook bestanden veilig wil bewaren

https://bitwarden.com/

Zoho Vault  (gratis versie)

Pluspunten

 • Ook bij het gratis account van Zoho Vault kan je jouw wachtwoorden oproepen en synchroniseren op al je apparaten (computers of mobiele toestellen)
 • De aangemaakte veilige wachtwoorden zijn ook vergrendeld in een online kluis
 • Ook in de gratis versie kan je veilig aanmelden met verificatie op basis van twee factoren
 • Je kan ook bestanden en documenten met een wachtwoord afschermen

Minpunten

 • Ook hier is er enkel een back-up als je een betaalde versie neemt
 • Zoho Vault is minder eenvoudig in gebruik dan Bitwarden

https://www.zoho.com/vault/free-password-manager.html

KeePass  (gratis)

Pluspunt

 • KeePass is heel veilig: bij deze toepassing wordt je wachtwoordenbestand op je eigen toestel versleuteld en bewaard: je blijft zo altijd eigenaar van je data, want ze staat niet in de cloud

Minpunt

 • De toepassing is weinig gebruiksvriendelijk: doordat je wachtwoorden op je computer bewaard worden, is het synchroniseren naar je smartphone, tablet of een andere computer heel omslachtig. Je moet het bestand met je versleutelde wachtwoorden dan opslaan in een clouddienst zoals OneDrive, Dropbox of Google Drive en zo inlezen op het andere toestel.

https://keepass.info/index.html

Bij andere veilige wachtwoordmanagers zoals Dashlane en F-Secure Key kan je de gratis versie slechts op één apparaat gebruiken zoals nu ook het geval is bij LastPass. Je wachtwoordenkluis wordt dus niet gesynchroniseerd over al je apparaten, tenzij je betaalt voor een abonnement (per maand of per jaar). Bij McAfee True Key is het wel nog mogelijk in de gratis versie, maar je kan dan slechts 15 paswoorden bijhouden.

Onze conclusie

BitWarden is volgens ons momenteel de interessantste wachtwoordmanager omdat je met de gratis versie onbeperkt wachtwoorden kan bijhouden en je het op al je toestellen en browsers kan gebruiken. Bij Zoho Vault is dit ook mogelijk, maar de toepassing is iets minder gemakkelijk in gebruik. Daarentegen krijg je hier wel tweestapsverificatie in de gratis versie, waardoor je versleutelde gegevens nog beter beveiligd zijn.  

Meer info over de besproken wachtwoordmanagers vind je op deze website: https://itdaily.be/blogs/security/wachtwoordmanager-lastpass-gratis-alternatieven/

Meer apps in de kijker vind je op www.arhus.be/apps-in-de-kijker