08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Onder de loep: Goed in je vel met de geluksdriehoek

Sta jij wel eens stil bij wat jou gelukkig maakt? Denk aan die kleine momenten die een glimlach op je gezicht toveren. De zon voelen op je huid of de geur van verse koffie. Koester jij die kleine geluksmomentjes? En maak je voldoende tijd voor de dingen die bijdragen aan jouw geluk?

Een geluksmoment van ARgonaut Saar: met de kids naar zee

De pandemie heeft er bij velen diep ingehakt, financieel maar ook mentaal. Een recente studie van UGent naar het geluksgevoel bij Belgen leert ons dat we minder gelukkig zijn dan voor corona. Het goede nieuws? We hebben ons geluk voor een stuk zelf in handen.

De geluksdriehoek van Vlaams Instituut Gezond Leven helpt je om te ontdekken wat jou gelukkig maakt en hoe je ‘het ongelukkig zijn’ kunt beheersen. Met een lijstje persoonlijke geluksmomenten en tips in de hand ben je gewapend voor als het wat minder gaat.

We stellen de geluksdriehoek hieronder kort aan je voor met enkele concrete tips. We verklappen je ook waar de ARgonauten (=ARhus medewerkers) gelukkig van worden. Neem een duik in het geluk!

3 bouwstenen van geluk


© Vlaams Instituut Gezond Leven


Zoals je hierboven kunt zien, bestaat de geluksdriehoek uit 3 puzzelstukken. We vatten kort voor je samen waar ze voor staan:

1/ Jezelf kunnen zijn

In dit blok gaat het erom dat je jezelf kunt aanvaarden en een positieve houding kunt aannemen over jezelf − ook in relaties met anderen. Sta even stil bij je successen. Waar ben je trots op? Wat wil je (nog) bereiken? Wat vind je belangrijk in je leven?

Een denkoefening die kan helpen is de vraag hoe je later herinnerd wil worden. Denk aan drie mensen die je heel dierbaar zijn. Wat wil je dat die mensen binnen 10-20 jaar over jou zeggen? Welke belangrijke eigenschappen wil je uitstralen? Wat voor anekdotes zou je willen dat ze vertellen?

2/ Goed omringd zijn

Dit puzzelstuk verwijst naar de warme en vertrouwelijke relaties met mensen om je heen. Bij wie kan je terecht, en wie kan bij jou terecht? Waar ben jij dankbaar voor?

Tip: hou een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag 3 dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Op momenten waarop je je somber voelt, kan je lezen welke dingen je leven mooi maakten de afgelopen weken.

3/ Je goed voelen

In het derde blok ga je na waar jij gelukkig van wordt. Wat geeft je plezier en energie, wat geeft je innerlijke rust? Dit lijstje kan je erbij nemen als je het nodig hebt.

Stel je eens de vraag of je niet te streng bent voor jezelf. Beeld je in dat een goede vriend(in) iets meemaakt waar je het zelf ook moeilijk mee hebt. De kans is groot dat je advies of gedrag naar die vriend(in) steunend, troostend, of geruststellend zou zijn. Kan je jezelf behandelen zoals je die persoon zou behandelen in dezelfde situatie?

Aan de slag met je geluk:

Wil je aan de slag met jouw geluk, of wil je werken aan je veerkracht? Op www.geluksdriehoek.be vind je informatie over 14 thema’s: o.a. geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst. Elk thema wordt uitgebreid behandeld met eenvoudige oefeningen, filmpjes en tips van experts en getuigenissen van gewone Vlamingen en bv’s.

Aanrader: volg de korte online cursus Geluk zit in een klein driehoekje. In 1,5 uur ontdek je de bouwstenen van geluk in een fijne presentatie met info, filmpjes en korte opdrachtjes.

Ben je tussen 12 en 16 jaar oud? Dan kan je terecht op www.noknok.be!

Wat zijn de geluksmomenten van de ARgonauten (de medewerkers van ARhus)?

We vroegen het hen in onze Whatsapp-groep.

“Als ik me eens wat minder voel, trek ik de natuur in of ga wat instant geluk bekijken/kopen in het tuincentrum. Daarmee ga ik aan de slag om er daarna de hele zomer van te genieten. Een geluk dat enkele maanden groeit en bloeit dus.” – Veerle

Zelf groene vingers? Tips om te tuinieren vind je in deze boeken.

“Music was my first love...” – Yves

Ook voor de good old cd’s kan je nog steeds terecht in ARhus De Munt. Voor muziek met uitstekende opnamekwaliteit moet je bij ons zijn. We beschikken over een grote muziekcollectie op verdieping +3 en in het magazijn (op aanvraag). Misschien vind je er wel het favoriete schijfje uit je jeugd! 

“Een eigen versie maken van... een opgezocht recept.” – Carine

Carine haalde haar inspiratie uit ‘Het gezellige taartenboek van Livia Claessen’. Ook in deze bakboeken vind je recepten voor heerlijke zelfgemaakte taarten en gebakjes.

“Ik heb ook al veel gebakken met mijn 2 keukenhulpjes. Altijd leuk om te doen!” – Sara
“Runderful! Zo voel ik me telkens na een toertje lopen. Drie keer per week, 6 à 10 km quality time met mezelf. De deur uit, de natuur in. Het hoofd leeg. Even volhouden en op een bepaald moment kan je niet meer zonder!” – Bieke

In de Start to run boeken van Evy Gruyaert en andere titels lees je hoe je beter en verder kunt lopen en waar je op moet letten om blessures te vermijden. Ook Stad Roeselare bundelt heel wat mooie loop- en wandelroutes op https://sport.roeselare.be/roeselare-loopt. Trek je loop- of wandelschoenen aan en ontdek op eigen tempo het uitgebreide bewegwijzerde loop- en wandelnetwerk met verborgen pareltjes en groene plekjes in Roeselare.

“Ik kan echt genieten van lange wandelingen, met een verrekijker in de aanslag om vogels te spotten. Meestal samen met mijn moeder die dit net zo graag doet als ik. Geluksmomenten die je kunt delen, die zijn het leukst.” – Sigyn

Wil je zelf eens de rust opzoeken tijdens een mooie wandeling in eigen land, of wil je vogels spotten? Leen een wandel- en/of vogelgids uit onze collectie. Met de vogelgids-app op zak kan je snel vogels herkennen.

“De realisatie van het SIREE’s We Webinar heeft me echt gelukkig gemaakt. Samen met gepassioneerde collega’s aan hetzelfde doel werken. Ook al is het soms worstelen met de tijd: gewoon blijven gaan! Jezelf blijven uitdagen! En zo: deadlines behalen en zien dat alles goed verloopt. En als kers op de taart: fijne reacties krijgen.
En ook wel: taakjes afwerken in het weekend en direct resultaat zien!”
– Sandra
“Vind ik ook leuk werkje... vooral de voor en na” – Katrien V

Leren hoe je een klusje in huis zelf kan aanpakken en beseffen dat je meer kan dan je denkt, geeft veel voldoening. Neem eens een kijkje in deze doe het zelf boeken

   “In een weekend zowel op zaterdag als op zondag naar Koers wielermuseum gaan om de kleinkinderen elk apart te plezieren. Zoiets maakt me gelukkig.” – Brigitte
“Uitslapen (tot 8u) en je kinderen zo samen in de zetel vinden. Maar zeker ook: genieten van de eerste warme zonnestralen aan zee of een prachtige wandeling in het bos. Of een veldboeketje van mijn dochter krijgen” – Saar

Inspiratie voor uitstapjes met kinderen vind je in deze boeken.

Extra boekentips uit onze collectie

ARgonaut Nele uit team collectie selecteerde voor jou boeken die je helpen om gelukkig te zijn.

We wensen je veel gelukkige momenten toe!