02-04-2021

Sluitingsdagen in april en mei

ARhus is gesloten op paasmaandag 4 april en op 1,13,23,24 mei. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

Onder de loep: Creatief met je budget

Aan het einde van je geld nog een stuk maand over hebben, klinkt dat bekend in de oren? Of je nu al langer met financiële moeilijkheden worstelt, of pas de laatste tijd moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen: deze Onder De Loep is er voor jou en iedereen die op zoek is naar (be)spaartips. De coronacrisis heeft er bij velen flink ingehakt. Het is een zware periode op sociaal en mentaal vlak, maar we voelen het ook in de portemonnee… We delen graag onze bronnen om meer te doen met minder geld. Ook in de blog van de Roeselaarse 'Thuisblijfmama' lees je heel wat toegankelijke tips om geld te besparen in coronatijden.

Op 2 maart om 20u kom je in een live Facebooksessie meer te weten over voordelige groepsaankopen energie. En op 9 maart om 20u kan je kijken en vergelijken welke energieleverancier voor jou het goedkoopste is. Eveneens via een gratis live Facebooksessie.

Wil je snel aan de slag met praktische tips en tricks om je budget onder controle te houden? (Her)bekijk de live webinar 'Over geld: tips en tricks'. Budgetcoach Bert Wastijn geeft je meteen bruikbare tools en handige tips om zelf aan de slag te gaan.

1. Eten en drinken

Brood op de plank, een gevulde brooddoos kunnen meegeven aan je kinderen, een warme maaltijd op tafel krijgen… Wist je dat huisproducten vaak even goed zijn als merkproducten, maar wel heel wat vriendelijker voor je portemonnee? Hier kun je terecht voor hulp in verband met voedsel en maaltijden:

  • Mannahuis: sociaal restaurant. Je vindt er elke werkdag vanaf 10u een luisterend oor en een warme maaltijd tegen een kleine bijdrage (1,50 euro/volwassene, 0,50 euro/kind).
  • De Graancirkel: sociale kruidenier. Hier kun je terecht voor voedselhulp, op doorverwijzing van het Welzijnshuis Roeselare.
  • Too Good To Go: de missie van deze app? Voedselverspilling bestrijden. Via de app kun je voor een klein prijsje lekkere maaltijden of voedingsmiddelen

2. Gezondheid

Dokterskosten kunnen hoog oplopen. Heb je medische hulp nodig? Bekijk dan vooraf of je zorgverlener volledig, gedeeltelijk of niet geconventioneerd is. Kies steeds voor een geconventioneerde zorgverlener, dan blijft je persoonlijke bijdrage binnen de perken. De terugbetaling van het ziekenfonds is officieel vastgelegd. Niet-geconventioneerde zorgverleners kunnen een extra supplement aanrekenen.
Al je medische kosten komen in aanmerking voor de maximumfactuur. Deze wordt bepaald op basis van jouw netto belastbaar gezinsinkomen. Je ziekenfonds houdt al uw medische kosten bij en betaalt deze automatisch terug wanneer de maximumfactuur overschreden wordt. In bepaalde gevallen kun je ook recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.
Bespreek financiële moeilijkheden ook met de sociale dienst van je ziekenhuis. Zij bekijken in alle discretie de mogelijkheden.

3. Vrije tijd

Iedereen heeft recht op ontspanning en vrije tijd. Met een laag inkomen kun je nagaan of je recht hebt op een vrijetijdspas. Heb je verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds? Dan heb je sowieso recht op een vrijetijdspas, in het andere geval voert de stad een financieel onderzoek uit. Met je vrijetijdspas krijg je korting bij tal van organisaties. Wist je dat je met de vrijetijdspas geen lidgeld betaalt in ARhus? Zo kun je gratis steeds nieuw leesvoer komen halen, gebruik maken van internet en nog veel meer.

4. Kleding en allerlei

  • Télévestiaire: in deze winkel, gerund door vrijwilligers, kun je tweedehands kledij vinden voor een zacht prijsje. Daarnaast biedt de winkel ook de mogelijkheid tot ontmoeting, een praatje slaan…
  • Kringwinkel: in de kringwinkel vind je tweedehands kledij, meubels, fietsen, huishoudgerei en nog veel meer. Het loont de moeite geregeld eens binnen te springen, want het aanbod verandert steeds.
  • Vinted: met de app Vinted, kun je tweedehands kleding en accessoires kopen én verkopen. Je kan heel gemakkelijk gericht zoeken naar wat je nodig hebt, een groot voordeel aan deze app. Het aanbod wordt op de app geplaatst, verkocht en verzonden door particulieren. De prijzen lopen sterk uiteen, maar er zijn zeker koopjes te doen. Daarnaast kan het een leuke manier zijn om zelf een centje te verdienen door de verkoop van ongebruikte kleding.

5. Organisaties

Zoek je materiële hulp, een luisterend oor, advies bij administratieve procedures…? We lijsten hier enkele instanties op die je bij deze zaken kunnen helpen of doorverwijzen.

  • Kom-af: hier kan je terecht voor een babbel, een drankje, informatie en verschillende activiteiten.
  • CAW: Je kan bij het CAW terecht met elke vraag, bezorgdheid of probleem. Dat is altijd en overal gratis. Hulpverleners bekijken je situatie, luisteren naar je vragen en geven advies, informatie of praktische hulp. Indien nodig en gewenst, kunnen ze je ook doorverwijzen naar andere organisaties. Zie je het even niet meer zitten of wil je praten over je (financiële) problemen: CAW is ‘r voor jou.
  • Enchanté: een netwerk van hartelijke handelaars die gratis bepaalde diensten aanbieden aan wie hier om welke reden dan ook nood aan heeft. Een glas water, een kop koffie, of een plek om een rugzak te zetten, het kan allemaal. Deelnemende handelszaken herken je door een Enchanté-logo op het raam. Onder dit logo vind je pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt. Wil je gebruik maken van een dienst dan volstaat het om de zaak binnen te stappen en er gewoon naar te vragen.

Deze Onder De Loep bundelde enkele tips en interessante organisaties. Meer weten? Klik dan zeker door naar de Welzijnswijzer van Stad Roeselare, waar je deze info en nog veel meer terugvindt. Meer tips om je budget te beheren lees je ook in een eerder verschenen Onder De loep, waarin ook de mogelijkheden van sparen en beleggen besproken worden.