15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Onder de loep: duurzame mobiliteit op reis?

Inleiding

Vliegschaamte was een van de genomineerde woorden voor Woord van het Jaar 2018. Het woord komt voort uit het groeiende besef van de negatieve impact van vliegen. Het steeds toenemende vliegverkeer zorgt voor een enorme druk op het klimaat door de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen. We reizen steeds meer en steeds verder per vliegtuig en één enkele vliegreis kan al onze inspanningen om onze persoonlijke CO2-uitstoot te verkleinen in één klap teniet doen.

Is er een alternatief? Dat laten we je graag ontdekken in deze onder de loep.

Auto

De wagen is een evidente optie voor een reis naar de buurlanden. Met als grote voordeel natuurlijk de bagageruimte en de vrijheid om te vertrekken wanneer je wil, pauzeren wanneer je wil... Maar ook de auto is natuurlijk niet de meest milieuvriendelijke optie, en met wat pech sta je weer aan te schuiven in de file. Een ontspannende start van de vakantie…?
Plan je toch een reis met de wagen of ga je in het land van aankomst een wagen huren? Neem dan zeker een kijkje in onze collectie voor de mooiste autoroutes.
Heb je nog een of meer plaatsjes vrij in je wagen? Misschien vind je dan wel reisgezelschap via carpool.be of blablacar.be.

Trein

En dan is er natuurlijk de trein. Een voor de hand liggend antwoord op de vraag hoe je je duurzaam kunt verplaatsen. Hogesnelheidstreinen, nachttreinen, landelijke treinen... Met deze treinen of een combinatie geraak je verder dan je zou denken. Een portie romantiek en/of avontuur krijg je er zomaar bij! Er komt natuurlijk wel wat planning bij kijken, en - eerlijk is eerlijk - daar knelt het schoentje soms. Vaak is het nodig om je tickets via verschillende kanalen te gaan bestellen.
De websites Treinreiswinkel.nl & Trainline.nl (beiden ook bruikbaar vanuit België) bieden wél een gecombineerd verkoopplatform aan. Ook de Engelstalige website van ‘The Man in Seat Sixty-One’ is een aanrader voor de liefhebbers. De website is een uit de hand gelopen hobby van een fervent treinreiziger uit Groot-Brittannië, die zijn ervaringen deelt. Van Brussel naar Alicante, München of Zagreb? Je leest er meteen hoe hij het zou aanpakken, inclusief foto’s van zijn ervaringen. Dat spaart jou meteen wat werk uit!
Wil je met de trein door een of meer landen in Europa trekken, overweeg dan zeker een Interrail Pass. Met dit treinticket krijg je toegang tot 37 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 30 landen.
Tip: lees de ervaringen van ARhusfan Mieke over interrailen met kinderen op haar blog Kleine Rugzak.

Wil je nagaan of jouw vakantieplan haalbaar is met de trein? Check dan zeker deze websites:
-NMBS Europe
-Treinreiswinkel
-Trainline
-Interrail
-The man in Seat Sixty-One
-European Rail Guide
-European Rail Timetable

Ligt je bestemming nog niet vast, of ben je specifiek op zoek naar een mooie treinreis door onvergetelijke landschappen? Kijk dan zeker eens in onze collectie voor inspiratie. De liefhebbers van strategische spelen kunnen intussen hun hart ophalen met Ticket to Ride in het ARhus Café!      

 

Bus

Ook voor een reis met de bus zijn er verschillende mogelijkheden. Netwerk Duurzame Mobiliteit zette de beste websites om je busreis te plannen hier al eens op een rijtje. Daarnaast vind je er nog andere tips en inspirerende voorbeelden, zowel voor dagelijkse verplaatsingen als voor reizen.
Jouw busreis plannen? Dat kun je o.a. via deze websites:
-Busbud
-Checkmybus
-Busfan

Ferry

Moet je een zee over? Dan is het vliegtuig niet de enige optie, je kan natuurlijk ook gaan varen. Wist je bijvoorbeeld dat je vanuit Gent als passagier (vanaf 5 jaar) meekan met een vrachtschip naar Göteburg of Brevik (de zogenaamde ‘volvoboot’). Je fiets mag zelfs gratis mee. Voor een motor, auto of caravan betaal je een extra kost.
Een overtocht met de ferry boeken doe je op de respectievelijke websites van de ferrydiensten of via een portaal zoals dat van directferries.

Fiets

De fiets… samen met wandelen de meest duurzame manier om je te verplaatsen, ook op vakantie! Ben jij al eens op fietsvakantie geweest? Helemaal op eigen kracht je bestemming bereiken, geeft een fantastisch gevoel. En bij geen enkel ander vervoersmiddel maakt het onderweg zijn zo deel uit van het reizen. De bestemming is geen doel op zich.
Ook met kinderen is een fietsvakantie zeker een optie!
Laat je inspireren door materiaal uit onze collectie, of neem een kijkje op deze websites voor inspiratie, reisverhalen, tips & tricks, paklijsten…
-Vakantiefietser
-Fietsen met kinderen
-ProVelo
-Warmshowers
-Europafietsers
-de Wereldfietser
-Eurovelo
-Grote Routepaden
-Fietsnet                                      

Staycation

Natuurlijk hoef je helemaal niet op reis te gaan om een fijne vakantie te hebben. De hele zomer lang valt er ook in Roeselare heel wat te beleven. Je ontdekt het allemaal op deze website. Plan je liever een dagtrip in eigen land? Ook daarvoor vind je zeker inspiratie in onze collectie. Vergeet je niet te kijken of je je bestemming kan bereiken met fiets of openbaar vervoer?

Toch met het vliegtuig?

Zie je geen andere keuze voor jouw reis dan het vliegtuig te nemen? Denk er dan aan om je CO2-uitstoot te compenseren. Dat kan trouwens ook voor de rest van je persoonlijke voetafdruk. Hoe compenseren? Er zijn tal van mogelijkheden, zoals treelogical (bomen planten als compensatie), greenseat of greentripper (klimaatprojecten elders steunen),…
Bekijk zeker ook deze korte reportage over de zin en onzin van dit soort compensatie.

Twijfel je nog? Misschien kan de website van ecopassenger je wel over de streep trekken om het vliegtuig eens links te laten liggen. Op deze website kun je de milieu-impact van je trip met trein, auto en vliegtuig vergelijken.

Aan jou de keuze!

Het vliegtuig nemen is vanzelfsprekend geworden, de mogelijkheden zijn grenzeloos, de wereld ligt aan onze voeten. Ook voor dichtere bestemmingen kiezen we vaak voor het vliegtuig omdat dit meestal de makkelijkste, goedkoopste en snelste optie is. Maar zoals je ziet, zijn er wel degelijk alternatieven voorhanden. Het gaat allemaal wat trager, je geraakt misschien minder ver of bent langer onderweg, maar ook dat heeft zijn charmes. Zie het gerust als een pleidooi om een andere manier van reizen te herontdekken, bewuster te reizen, trager, en ja… soms minder ver.
Meer weten? Check Zomer Zonder Vliegen voor meer achtergrondinformatie, tips en inspiratie.

Wat je ook verkiest, we wensen je een deugddoende vakantie toe! En kom zeker eens langs voor wat leesvoer, een e-reader of de nodige reisgidsen. Tijdens de zomervakantie (15 juni-31 augustus) wordt de uitleenperiode opnieuw verlengd tot 5 weken. Handig toch?

©Seaside Reading, Ellen Munro via Flickr