02-06-2020

Het ondernemersvirus te pakken? Tips tijdens corona voor startende ondernemers

Heb je al een tijdje een lumineus idee om een eigen zaak te starten? Wil je jezelf ontplooien en lonkt het ondernemerschap, maar heb je nog een extra duwtje in de rug nodig? Onze collega Carmen zet enkele tips voor jou op een rijtje.Lees meer

Onder de loep: Europa

Op 9 mei vieren we Europadag. Naar aanleiding daarvan kun je op 4 mei de Europese instellingen in Brussel bezoeken tijdens een open dag. Op 9 mei kun je hetzelfde doen in Luxemburg, en op 19 mei in Straatsburg. De open dag is een unieke gelegenheid om te ontdekken wat de besluiten van de Europese instellingen betekenen in het dagelijks leven.

Even later, op 26 mei, trekken we naar de stembus voor de verkiezingen. We brengen niet enkel onze stem uit voor Vlaanderen (regionaal) en België (federaal), maar ook voor het Europees Parlement.
Daarnaast is het ook een spannende periode voor de EU, met de brexit.

Hoe zit dat nu precies? Wat ís Europa eigenlijk, wat doet de Europese Unie? Met deze onder de loep wijzen we je de weg naar degelijke websites en interessante materialen uit onze collectie. Daarnaast leggen we ook graag uit bij welke Europese projecten ARhus betrokken is. Ten slotte verzamelden we ook nuttige informatie over Europa op kindermaat.

De Europese Unie

De Europese Unie heeft z’n eigen officiële website. Je vindt er alles terug over haar geschiedenis, landen, feiten en cijfers… De EU is op allerlei gebieden actief, van mensenrechten en milieu tot vervoer en handel. Van álle beleidsdomeinen vind je dus ook info op de website, zoals bv. over landbouw, voedselveiligheid, cultuur of klimaatactie.

Je kennis over de Europese Unie en haar lidstaten testen of bijspijkeren? Dat doe je hier.

Europa en wij

Natuurlijk wil je ook graag weten wat nu de invloed van de EU is op jouw dagelijks leven. Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby's, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten? En welke vorm neemt Europa aan in onze steden en regio's? Bekijk het allemaal op deze site: Wat Europa voor mij doet
Zo ontdek je er bijvoorbeeld dat Europa reeds 23,7 miljoen euro investeerde in de West-Vlaamse economie (via het strategisch plan West Deal). En wist je ook dat de EU bescherming biedt aan zes West-Vlaamse natuurgebieden? Deze bescherming (Natura 2000) zorgt ervoor dat het aantal plant- en diersoorten in deze gebieden niet achteruitgaat, maar kan groeien.
Een overzicht van alle West-Vlaamse projecten die op een subsidie konden rekenen van de EU? Je ontdekt deze in de projectendatabank.
Ook leuk is de Europazoektocht in Brugge. Met smartphone in de hand wandel je door de stad en ontdek je hoe Brugge er zou uitzien mocht de Europese unie niet bestaan.
Ook met ‘zoek de 12 verschillen’ ontdek je op een speelse manier wat Europa voor je doet.
Beide zijn initiatieven van Europe Direct: het lokale informatiecontactpunt van de Europese Commissie in West-Vlaanderen. Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes kan nu ook via Facebook en Instagram!
Ook bij Europahuis Ryckevelde (Brugge) kun je terecht voor informatie over de EU en over Europese actualiteit, op maat van scholieren, jongeren en volwassenen. Ook willen zij burgers aanzetten tot participatie via campagnes en projecten.

         

Het Europees Parlement

Het Europees Parlement is een belangrijk forum voor politieke discussie en besluitvorming op EU-niveau. De leden van het Europees Parlement worden rechtstreeks gekozen door kiezers in alle lidstaten om de belangen van de burgers in het wetgevingsproces van de Europese Unie te vertegenwoordigen én erop toe te zien dat andere EU-instellingen democratisch te werk gaan.
Ook het Europees Parlement heeft haar eigen website. Wist je dat je daar zelfs live de plenaire vergaderingen kan streamen?
Of lees deze beknopte gids en kom te weten hoe dit parlement werkt.
Ook op sociale media is het Europees Parlement actief. En niet alleen op Facebook en Twitter, hoor! Je vindt hen zelfs op Pinterest en Snapchat. Volg jij hen al?

De Europese Verkiezingen

Om de 5 jaar trekken we naar de stembus voor Europa. Op die dag bepalen wij mee welke koers Europa zal varen. Het is dan ook de belangrijkste manier om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de Europese politiek. Maar er zijn ook andere manieren om je stem (nog meer) te laten horen. Hier ontdek je alles over verzoekschriften, de Europese ombudsman, Eurobarometer...
Met de Eurobarometer voert de EU op regelmatige basis opiniepeilingen uit in alle lidstaten. De opvattingen van burgers over de EU en het Europees Parlement worden in detail gepeild, en ook de standpunten van het publiek ten aanzien van de Europese verkiezingen worden nauwlettend gevolgd. Dankzij dit langlopende gebruik biedt de analyse van de resultaten een gedetailleerd inzicht in tendensen in en de ontwikkeling van de publieke opinie over Europese kwesties.
Bekijk hier de Belgische resultaten van de peiling over het Europees Parlement in 2018.

ARhus in Europa

Wist je dat ARhus ook partner is in verscheidene internationale projecten?

SIREE
Met dit project maken we werk van een betere sociale integratie van mensen met niet-Belgische roots in het onderwijs en via ondernemerschap.

REVIVAK
Werken in de restauratiesector: een vak apart, maar wel een heel mooi vak. Met Revivak helpt ARhus mee ambachtelijk vakmanschap nieuw leven in te blazen.

OUR DEMOCRATIC EUROPE
Een project binnen Eramus+. In 2017 en 2018 werden een 100-tal jongeren gemobiliseerd om d.m.v. dialoog en ontmoeting na te denken over Europa en de toekomst. Jeugdparticipatie op z’n best!

OP WEG NAAR DE EUROPESE VERKIEZINGEN
Ook hier stonden de jongeren centraal en werden ze klaargestoomd voor een doordachte keuze in het stemhokje op 26 mei. Dit traject werd afgerond op 20 maart met een debat in ARhus. Tom Vandenkendelaere (Europees parlementslid voor CD&V), Bart Staes (Europees parlementslid voor Groen), Tom Vandendriessche (kandidaat Europees parlement voor Vlaams Belang ) en Sander Loones (oud-Europees parlementslid voor N-VA) gingen er met elkaar in gesprek.  Je kan dit debat hier herbekijken.

Europa in ARhus

Collectie
Ben je op zoek naar materiaal over Europa? Kijk dan zeker in onze collectie. Hier vind je alvast een interessante selectie boeken voor volwassenen over de Europese Unie. Ben je eerder op zoek naar geschiedkundige boeken over Europa? Duik dan eens in dit lijstje.

      

    
Krantenarchief
Ook het krantenarchief kan een interessante bron van informatie zijn. Via onze catalogus kun je opzoekingen doen en zo toegang krijgen tot alle artikels in het digitale archief van kranten-en tijdschriftartikelen. De toegang tot het krantenarchief verloopt via je account van Mijn Bibliotheek.

Lezing
Meer over de Vlaamse en Federale verkiezingen? Schrijf je dan zeker in voor ARhumenten op maandag 6 mei. Tijdens deze boeiende lezing gaat Nicolas Bouteca op zoek naar hoe de Vlaamse politieke partijen er aan de vooravond van de verkiezingen voor staan. Hoe brachten de federale en Vlaamse regering het er van af sinds 2014? Wat mogen we verwachten voor de komende vijf jaar? Een ding is zeker: door alle onzekerheden worden de verkiezingen zelf alleen maar spannender.

Europa voor kinderen (thuis en op school)

Neem met je kinderen ook eens een kijkje in de leerhoek van Europa’s website. Er staan tal van educatieve spelletjes op, om samen heel wat bij te leren. Ook via Karrewiet kun je van alles ontdekken over Europa.

Aan de slag met thema Europa in de klas? Bekijk dan zeker het educatief aanbod van de provincie.           


Ziezo, hopelijk weet je nu waar je het antwoord op je vragen over de Europese Unie kunt terugvinden. De belangrijkste vraag is echter: weet je al op wie te stemmen, 26 mei? Het antwoord daarop ontdek je misschien wel via de stemtest. Maar uiteraard -naar goede gewoonte- stemmen we allemaal ‘op de goei’.