22-02-2021

Boek je vakantie - papercuts SASK

Van begin maart tot eind april tonen leerlingen van de SASK (12-17 jaar) hun papercut tekeningen aan de ramen van ARhus De Munt. Ze lieten zich hiervoor leiden door hun favoriete boek. De scenes uit het boek komen tot leven en zweven door de vensters de wereld in... Herken jij hun gekozen boeken? Lees meer

Onder de loep: geldzaken

Gratis tips om je geld te beheren

01/03/2020

Het is slecht gesteld met de financiële geletterdheid in België. Van 24 Europese landen waar de kennis van geldzaken in 2019 onderzocht werd (onderzoek door Intrum), strandde België op de 17de plaats. Maar liefst vier op de tien Belgen scoort een onvoldoende. Dat heeft als gevolg dat er een groter risico bestaat op het nemen van foute financiële beslissingen, met alle gevolgen van dien. De manier waarop we met geld omgaan is dan ook razendsnel veranderd. Omdat ook bankzaken meer en meer digitaal gebeuren, vermindert onze voeling met geld.

Scholen spelen een cruciale rol om dit cijfer op te krikken. Om het belang van geldzaken als onderwijsthema in de kijker te zetten organiseert Wikifin de Week van het Geld, van 23 tot 29 maart 2020.

Wij geven alvast enkele tips en nuttige bronnen in deze onder de loep. Bekijk zeker de website van Wikifin. Je vindt er nuttige tools, informatie over geldzaken op verschillende momenten in je leven, en heel wat praktische tips. Voor jongeren en jongvolwassenen is er Alles over centen.

Een bank kiezen

De keuze van bank is een persoonlijk gegeven. Wat geeft voor jou de doorslag?
Banken kunnen verschillen op vlak van rendement en kosten voor verrichtingen. Spaargids zet voor jou alle kosten op een rijtje. Daarnaast vind je er ook een actueel overzicht van ratings en beoordelingen.
Ook met het beleid rond duurzaamheid en ethiek houden steeds meer consumenten rekening. Op de website van Fairfin vind je hierover veel informatie, en Bankwijzer vertelt je hoe ethisch je bank wel/niet is. Een belangrijk thema voor jou? Hou dan ook NewB in de gaten. Deze coöperatieve wil de eerste ethische bank in ons land worden.  
Van bank veranderen? Dat verloopt vlot via de bankoverstapdienst van Febelfin.

Bankieren

Je hebt nu een rekening bij de bank van je keuze. Met je bankkaart kun je betalingen doen (met recente kaarten ook contactloos) en verrichtingen uitvoeren in het bankkantoor. Daarnaast kun je ook online of via een app allerlei verrichtingen doen. Bankieren kan tegenwoordig altijd en overal. Vraag je bank naar meer info, want elke bank heeft z’n eigen app. Daarnaast is er ook de app ‘Payconiq by Bancontact’, waarmee je vlot betalingen van elke bank uitvoert via je smartphone. Lukt het niet om de app te installeren? Kun je nog wat hulp gebruiken bij deze toepassingen? Kom dan eens langs tijdens een DIGIE Café in Roeselare, Rumbeke of Beveren.

Budgetteren en sparen

Zo, nu kan je altijd en overal vlot betalen… Of toch beter niet? Heb je wel eens een stukje maand over aan het eind van je geld? Of wil je sparen voor een bepaalde aankoop, een reis, of gewoon om wat zekerheid in te bouwen? Dan hou je je budget best wat beter in de gaten. Effectief budgetteren zorgt ervoor dat je precies weet hoeveel geld je hebt en hoeveel je kunt besteden. Financer zet de belangrijke stappen op een rijtje. Hoe hou je je budget bij? Hiervoor kun je aan de slag met een rekenblad zoals Excel. Online zijn hiervoor templates te vinden, degelijke computerskills zijn evenwel onmisbaar. Gelukkig zijn er ook heel wat uitstekende programma’s en apps die speciaal hiervoor gemaakt zijn, al hangt er meestal wel een prijskaartje aan vast.
Enkele veelgebruikte apps zijn YNAB (You Need A Budget), Goodbudget, Spendee, Buddy en Shoeboxed. Een bespreking van deze apps lees je in dit artikel van spaargids.
Deze en nog andere tips om je slaagkansen bij het sparen te verhogen vind je hier.

Ook VRT NWS geeft je tips over geldzaken in hun reeks ‘Help’ op YouTube.

enieuwd hoe de verdeling van het huishuidbudget is bij andere gezinnen? Bekijk de cijfers van Statbel hier.


Foto via Canva

Beleggen

Gaat het budgetteren en sparen zo goed dat ook de stap naar beleggen overweegt? Hou dan rekening met volgende tips voor de beginnende belegger (Spaargids):

  1. Gebruik enkel geld dat je kan missen.
  2. Mik op een periode van minstens 10 jaar.
  3. Weet wanneer je ‘wakker ligt’.
  4. Beleg via fondsen.
  5. Spreid ook in de tijd.
  6. Start een beleggingsplan.
  7. Vermijd hoge kosten.

Schulden

Heb je een tegenslag of problemen met budgetteren en kom je in schulden terecht? Dit soort problemen aanpakken is niet eenvoudig en lukt vaak niet op je eentje. Durf dan ook om hulp te vragen. Informatie en doorverwijzing vind je hier: eerste hulp bij schulden. Je kan ook langsgaan bij het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) voor deze en andere problemen. Samen bekijken jullie dan de verdere stappen. Ook als je moeite hebt om het hoofd boven water te houden kun je hier terecht, want voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast kan het erg opluchten om je verhaal te doen. Er zijn altijd mogelijkheden of oplossingen waar je zelf niet aan gedacht hebt. Zo kan een luisterend oor een helpende hand worden. Lees hier het ervaringsverhaal van Erik.

Verder lezen

   

Ook in onze collectie hebben we aandacht voor geldbeheer en budgetteren. Mag het iets meer zijn? Bekijk dan deze lijst over kapitaalvorming en vermogensbeheer. Daarnaast vind je er ook voor kinderen en jongeren interessante lectuur om te leren omgaan met geld.

Eerst eens oefenen? Dat kan met een rondje Monopoly in het ARhus Café!
De verliezer trakteert