15-08-2019

Vakantieuitlening

Ga zorgeloos je vakantie tegemoet met je uitgeleende boeken of cd's. De meeste materialen kan je tijdens de zomervakantie immers vijf weken houden in plaats van drie.Lees meer

Onder de loep: kunst kijken voor beginners

Ben je geïnteresseerd in kunst en wil je er meer over weten? Of bereid je je graag voor op een museumbezoek? En wat te denken van Ikea-kunst? In deze onder de loep geven we een overzicht van de leukste tips voor de beginnende ‘kunstkijker’. We verwijzen je door naar leuke blogs, interessante websites en niet te missen sociale media accounts. Daarnaast geven we natuurlijk ook tips mee uit onze collectie. Zo proberen we jou een startpunt te geven.
Ben je eerder op zoek naar een leuke manier om kinderen in contact te brengen met kunst? Lees dan meteen hier verder.

Websites en meer

Het internet bulkt van de blogs en websites over de meest uiteenlopende thema’s. Ook over de kunstwereld wordt er wat afgeschreven. We geven je hier alvast een selectie websites. Deze zijn ook terug te vinden op sociale media, dus aarzel niet om hun accounts te volgen voor een dagelijkse portie kunst!

Daarnaast loont het zeker de moeite de websites van musea te bekijken. Vaak hebben deze ook een blog met boeiende verhalen, interviews, verslagen…

 • Kunstletters
  Kunstletters
  is de website van het gelijknamige magazine over beeldende kunst. Het magazine kun je ook uitlenen in ARhus De Munt.
 • The Art Couch
  The Art Couch
  is een community van en voor kunstliefhebbers. Op deze website vind je nieuwsberichten, tips, recensies, boekentips en nog veel meer. Er is ook een aparte rubriek over Belgische kunstenaars.
 • Kunstvensters
  Vensters
  is een online kunstmagazine. Wekelijks wordt er bericht over actueel kunstnieuws, maar ook beschouwing en analyse vinden er hun plek. Daarnaast biedt Vensters ook een overzicht van de kunstgeschiedenis, een serie over het begrijpen van hedendaagse kunst, een antwoord op enkele grote vragen over kunst,…
 • Museumtoeren
  Museumtoeren
  wil van de combi jongeren en musea een succes maken. De website houdt jongeren op de hoogte van de nieuwste tentoonstellingen, de leukste evenementen, en de must-see musea in België. Je ontdekte er ook leuke tips zoals ‘hoe fotografeer je een kunstwerk?’ of ‘5 hippe tips & tricks om zélf je museumbezoek interactief te maken.
  Een initiatief van AmuseeVous, dat jongeren de ruimte geeft om op hun eigen manier musea, kunst en erfgoed te ontdekken, zodat zij op hun beurt hun leeftijdsgenoten kunnen inspireren.
 • Gesprekken met hedendaagse kunstenaars (Blog Hilde van Canneyt)
  Op deze blog van Hilde van Canneyt vind je meer dan 150 diepte-interviews met Belgische en Nederlandse kunstenaars. 85 interviews met werden ook gebundeld in het boek Hilde vraagt.
 • Ik kijk kunst
  Op de website Ik kijk kunst delen jonge bloggers (15-30 jaar) hun bijzondere kijkervaringen over beeldende kunst, maar ook over theater en dans.
 • Kunstmeisjes
  De Kunstmeisjes is opgericht door drie jonge kunsthistorici: Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra. Zij nemen je mee in de kunstwereld en vertellen welke (Nederlandse) exposities je niet mag missen. De blog richt zich op Nederland, maar laat dat je niet tegenhouden om te genieten van de no-nonsense aanpak met mooie foto’s en boeiende verhalen.
 • We Like Art!
  We Like Art!
  richt zich in eerste instantie op kunstliefhebbers die overwegen om een kunstwerk te kopen. Op de website vind je betaalbare kunst, maar je leest ook alles over de achtergrond van het werk en de kunstenaar. En dat maakt het boeiend voor iedereen.
 • Artlead
  Ook op Artlead kun je hedendaagse kunst kopen. Daarnaast vind je op deze Engelstalige website ook uittips, interviews, blogberichten,…
 • Kunst kijken met Ko & Kho
  Ko en Kho
  houden van kunst en praten erover zoals je praat over films of voetbal. Ze geven elke maand vijf tips (Nederland). Hun tips voor kunstkijken? Die lees je hier.

TIP! Luister ook eens naar Pompidou op Klara. Een radioprogramma over kunst, te (her)beluisteren via radio, website of app. Daarnaast kun je de uitzendingen ook downloaden als podcast.
Fan van podcasts? Check ook deze 7 tips voor kunstliefhebbers.

Apps

Met je smartphone heb je meteen een uitgebreide kunstcatalogus op zak.

Gebruik je toestel bijvoorbeeld om:

 • een leuk museum te vinden tijdens een citytrip.
 • meer te weten te komen over een bepaalde kunstenaar.
 • dagelijks een nieuw kunstwerk te leren kennen.
 • street art in je buurt te ontdekken.

Deze leuke apps moet je zeker eens uitproberen.


Google Arts & Culture  (gratis)

Google stelt met deze app de exposities van meer dan 1200 internationale musea, galerieën en instituten uit 70 landen online beschikbaar. Zo krijg je ook toegang tot het werelderfgoed zonder dat je je moet verplaatsen. Ga via de app binnen in de wereldberoemde musea en volg een virtuele rondleiding. Kies uit het aanbod dat experts hebben samengesteld. Bij de duizenden foto’s, video’s, manuscripten en kunstwerken die je leert kennen, staat een korte beschrijving. Je kan hierbij inzoomen om de kleinste details te bekijken.

Een leuke feature is ook de Google Arts Selfie: ontdek op welk portret je lijkt, zoals deze collega’s:


Voor iOS en Android – Engelstalig - https://artsandculture.google.com/


CloudGuide
  (gratis) 

Ook CloudGuide wil het cultureel erfgoed voor iedereen op een gemakkelijke en laagdrempelige manier openstellen. Je krijgt met deze app toegang tot de officiële informatie en multimediagidsen van heel wat Europese musea, kunstgalerijen, historische gebouwen en monumenten. Je krijgt steeds een beschrijving van het kunstwerk of erfgoedstuk, al dan niet aangevuld met een audiogids. Per bezienswaardigheid worden ook het adres, de openingstijden en de tarieven vermeld en kan je de locatie op de kaart zien.

Voor iOS en Android – meerdere talen - www.cloudguide.me/en/


Street Art Cities (gratis)

Kunstliefhebbers moeten zich al lang niet meer beperken tot de klassieke musea. Steeds meer maakt street art, kunst in het straatbeeld, deel uit van het kunstaanbod. Met de app Street Art Cities kan je jouw favoriete stad op een heel andere manier leren kennen. Het stuurt je van de platgetreden paden en laat je de verborgen parels ontdekken die je anders over het hoofd zou zien. Naast een overzicht van wat je waar vindt, biedt de app ook achtergrondinfo over de verschillende stadskunstwerken. De applicatie bevat ook Belgische steden en door de gemeenschap van zogeheten Street Art Hunters wordt de app steeds up-to-date gehouden.

Voor iOs en Android – Engelstalig - https://streetartcities.com/


DailyArt (gratis)

Leonardo, Monet, Goya, dan Gogh… elke dag toont de app je een klassiek schilderij. Van alom bekende tot minder bekende werken, maar allemaal even interessant. Daarnaast krijg je achtergrondinformatie over de kunstenaar en het schilderij te zien. Hou je ervan? Sla het werk dan op bij je favorieten en stel zo je eigen galerij samen.

Voor iOS en Android – Engelstalig - https://www.getdailyart.com/Kunstkijk-app (gratis)

De Kunstkijk-app laat kinderen kunst op een fantasierijke manier beleven. Hierbij wordt er veel tijd besteed aan 1 kunstwerk, en ontdek je het kunstwerk via tal van open vragen. Er zijn 3 versies, voor verschillende leeftijden.

Voor Android – Nederlandstalig - https://kunstkijkenmetjongeren.wordpress.com/749-2/

Musea

De plaats bij uitstek om kunst te kijken, is natuurlijk het museum. Op de website tento vind je nuttige informatie over musea in Vlaanderen en Brussel die erkend zijn door de Vlaamse overheid.

En wie weet kom je er wel jouw dubbelganger tegen?

Wist je dat een Museumpas jou een jaar lang toegang geeft tot de vaste collecties van meer dan 100 Belgische musea? Ook tijdelijke tentoonstellingen kunt u gratis of met een fikse kortingen bezichtigen. Een museumpas kost 50 euro (of 10 euro voor personen met kansenstatuut).

Met kinderen

Kinderen en kunst, een moeilijke combinatie? Dat hoeft zeker niet zo te zijn, maar enkele aanpassingen zijn wel nodig. Zoek je tips om een museumbezoek vlot te laten verlopen? Wil je de fantasie van je kinderen prikkelen? Hoe praat je over kunst met je kind? Welke invloed heeft kunst op kinderen? Voor een antwoord op dit soort vragen ben je bij kunstfanaatjes aan het juiste adres. Of bereid je meteen voor met het artikel 10 tips om een museumbezoek met kinderen te overleven (en zelf ook plezier te hebben!), en ga vandaag nog naar het museum met de kroost.

Welk museum kies je? Kijk eens op UITmetVlieg voor leuke activiteiten (waaronder tentoonstellingen en musea) die zeker geschikt zijn voor kinderen. Je kan er filteren op locatie, leeftijd, thema en ook de beoordelingen van andere bezoekers lezen. Zo weet je zeker of het iets voor jouw gezin is!

In ARhus

Kom zeker een kijkje nemen in onze uitgebreide collectie. En ontdek onze tijdschriften, boeken en dvd’s over kunst.   

      

Ook voor kinderen zijn er prachtige boeken verschenen om hen in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Samen kunst ontdekken en beleven? Kennie Doen wijst je de weg!

    

Wist je dat je ook terechtkunt in de bibliotheek van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK)? Hun collectie is ook opgenomen in de catalogus.

Goesting gekregen? Waar wacht je nog op: naar het museum!
Tenzij je een kat bent


Foto © @bijutsu1