27-09-2020

VACATURE Coördinator publieksdiensten M/V/X

Blink je uit in klantgerichtheid en coördineren? Kan jij een team enthousiasmeren en motiveren? Heb je affiniteit met of interesse in de brede Roeselaarse regio en onze sector? Zit innoveren en verbinden in je DNA? Dan ben jij misschien de nieuwe collega die wij zoeken!Lees meer

Onder de loep: leren lezen

01/09/2018

September staat voor de deur. Het ‘gewone’ leven trekt zich langzaam weer op gang. Voor kinderen kondigt de eerste schooldag zich weer aan. Voor zij die de overstap van kleuter- naar lagere school maken wordt dit een bijzonder jaar: letters en woorden krijgen betekenis! En dat zorgt er natuurlijk voor dat al die mooie boeken, strips, tijdschriften, dvd’s met ondertiteling… uit onze collectie binnenkort ook voor hen meer betekenis zullen krijgen. Maar hoe gaat dat proces van leren lezen juist in z’n werk? En hoe kun je als ouder je kind hierbij begeleiden? We zochten het voor jullie uit. Sommige tips zijn zeker ook bruikbaar om al meer ervaren lezertjes te blijven stimuleren!

Ook voor 1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is lezen en schrijven niet evident. Toch heeft geschreven taal een grote rol in onze samenleving. Wie deze taal niet goed beheerst, krijgt vaak ook minder kansen op andere vlakken. Ben of ken je iemand die de geschreven taal niet machtig is of wel een opfrissing kan gebruiken? Lees dan zeker hier verder.

Kinderen

Leren lezen, hoe ging dat ook alweer?

Leren lezen is een moeizaam proces. Om te beginnen is er een goede basis van (gesproken) taal nodig. De kinderen moeten veel woorden kennen, zinnen kunnen maken. Al in de kleuterschool kun je dus mee helpen aan een goede basis door vaak met je kind te praten. Dan komt het moeilijke werk: klanken herkennen en onderscheiden. De kinderen moeten woorden in lettergrepen kunnen verdelen, rijmen, kunnen horen wat de eerste en laatste klank is van een woord…
Stap voor stap krijgen deze klanken een (of meer) letter(s). Het lezen kan beginnen.
Wil je zelf nog eens ervaren hoe dit werkt? Uitgeverij Zwijsen maakte een leuke online toepassing die een beeld geeft van het leren lezen. Je zult merken dat dit meer puzzelen is, dan lezen. En dan moet je je voorstellen dat dit voor 6-jarigen nog een heel pak lastiger is! Op een bepaald moment kan je merken dat je kind ‘de klik gemaakt heeft’, en zal lezen steeds vlotter gaan. In het begin worden de letters van woorden apart uitgesproken, na een tijdje lukt het steeds beter om deze klanken aan elkaar te rijgen tot het woord zoals het hoort. Sommige kinderen hebben daar meer tijd voor nodig dan andere, en dat is heel normaal. Oefening baart kunst! Kinderen verbeteren hun leestechniek dan ook door eenzelfde tekst meerdere keren te lezen.

Elke school gebruikt een bepaalde leesmethode. Bekende methoden zijn o.a. veilig leren lezen, leessprong, maan roos vis, mol en beer... Het verschil zit vaak in de volgorde waarin letters en lettercombinaties worden aangeleerd. Aan het eind van de rit kunnen de kinderen natuurlijk alle letters lezen.

Er is een methode die erg verschilt van voorgaande: de alfabetcode. Deze methode van professor Erik Moonen leert lezen door te leren schrijven. Het boek van Erik Moonen vind je natuurlijk ook in onze collectie. De professor is ook erg kritisch t.o.v. andere leesmethodes. Op zijn website is hierover veel boeiende informatie te vinden.

Wat kan ik zelf doen?

Op de website van Klasse vind je heel wat interessante artikelen en tips ivm de (lees)opvoeding van je kinderen. Zo geeft leesbevorderaar Danielle Daniels hier 7 tips om je kind te helpen bij het lezen door het stimuleren van leesplezier. Want plezier in lezen bevordert de leestechniek. Nog meer inspiratie nodig? Wat dacht je van eclairlezen, slingerlezen, verrassingsbriefjes in de brooddoos
Ook het voorbeeld dat je geeft als ouder is niet te onderschatten. Neem zelf eens een boek in de hand terwijl je kind oefent en leest. Of kijk samen in een boek. Ook met voorlezen hoef je helemaal niet te stoppen na de kleuterschool. Het plezier van lezen begint als je regelmatig voorgelezen wordt. Er zijn leuke boeken om voor te lezen voor elke leeftijd. Zo kan je ook voorlezen uit een dikker leesboek dat je in enkele dagen of weken samen uitleest. Kom zeker eens langs om inspiratie op te doen of samen met je kind een voorleesverhaal uit te kiezen.

Wat als het lezen moeizaam gaat?

Leren lezen kost tijd en moeite. Elk kind leert het op z’n eigen tempo. Toch kan het gebeuren dat er meer aan de hand is. Heb je twijfels bij de vooruitgang van je kind? Aarzel dan niet om de juf of meester aan te spreken! Met hun ervaring weten ze snel wanneer ingrijpen nodig is. Misschien heeft je kind nood aan extra begeleiding, minder prikkels of meer variatie… Het kan ook gaan om een leerstoornis, waarvan dyslexie wellicht de bekendste is.

Dyslexie treft naar schatting 3 tot 10% van de (Nederlandstalige) bevolking. Dyslexie bestaat in veel vormen, en heeft niets te maken met intelligentie, maar belemmert wel het vlot leren lezen. Meer weten en zelf ervaren hoe het lezen met dyslexie eruitziet? Kijk dan eens op Dyslexie.be.

Spreek over je twijfels met de leerkracht en het zorgteam op school. Samen kunnen jullie erachter komen of er iets aan de hand is, en hoe je kind ondersteund kan worden! Er zijn namelijk heel wat hulpmiddelen om ook kinderen met leermoeilijkheden of -stoornissen optimaal te begeleiden, zoals gratis voorleessoftware. Ook het aanbod luisterboeken, Daisy-boeken en boeken met het lettertype dyslexie uit onze collectie van het Makkelijk Lezen Plein kunnen dyslectische kinderen helpen om leesplezier te ontdekken en vergroten.

Wat kan ARhus doen?

Kom je eens langs met je kind om te snuisteren in het grote aanbod boekjes voor beginnende lezers? Of gaat het lezen wat moeizaam en wil je een kijkje nemen op het Makkelijk Lezen Plein? Vergeet ook de strips voor beginnende lezers en informatieve boeken niet. Want niet elk kind houdt van de verhalen voor beginnende lezers. Ook aan voorleesverhalen is er geen gebrek! Heeft je kind de leeskriebels helemaal te pakken? Dan is de Kinder- en jeugdjury (KJV) misschien iets voor hem/haar! Ook op onze website vind je nuttige info en lijstjes met apps om het leren lezen of voorlezen te ondersteunen. Zo maken we lezen leuk voor iedereen. Spring zeker eens binnen en aarzel niet een medewerker aan te spreken voor advies.


 

Volwassenen

Ook voor volwassenen is lezen en schrijven niet altijd evident. Dit maakt het voor sommigen erg moeilijk om mee te draaien in onze informatiemaatschappij. Daarnaast zit laaggeletterdheid momenteel nog steeds in de taboesfeer. De verhalen van Irène en Coby geven mooi weer hoe zij het ervaren hebben om laaggeletterd te zijn én hoe hun leven veranderde na basiseducatie. Het belang van geletterdheid wordt in september in de kijker gezet tijdens Week van de Geletterdheid. Je vindt heel wat nuttige informatie op de website van deze campagne. Ook op de website van VDAB staat dit interessant artikel. Ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Lees dan zeker verder, misschien kan jij hen wel een duwtje in de rug geven om eraan te werken.

 

Hoe kan je helpen?

Werken aan geletterdheid kan heel wat kansen creëren. Door nieuwe dingen te leren, sta je sterker in je schoenen. Je krijgt het gevoel mee te zijn. Wie weet leidt het wel tot een job of een nieuwe functie op je werk. Heb je kinderen? Dan kan je die beter helpen met huiswerk. En op hun school ben je meer betrokken.
Gelukkig is het nooit te laat om bij te leren. Op heel wat plaatsen in Vlaanderen en Brussel kunnen volwassenen terecht om te werken aan geletterdheidsvaardigheden, en alsnog een diploma te halen of een opleiding te volgen. In een Centrum voor Basiseducatie (CBE) leert men basisvaardigheden zoals taal, wiskunde, maatschappelijke oriëntatie en computerlessen.
Ken je iemand in je omgeving waarvan je vermoedt dat hij/zij laaggeletterd is? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen. Ook via de webcursus over laaggeletterdheid van VDAB kan je heel wat bijleren. Je ervaart hoe het is om laaggeletterd te zijn, krijgt tips om laaggeletterdheid te herkennen én het aan te pakken. Een aanrader voor iedereen die er wel eens mee in contact komt op de werkvloer.

Hoe kan ARhus helpen?

Het Taalpunt Nederlands is er speciaal voor mensen die Nederlands leren of hun taalkennis van het Nederlands willen uitbreiden. Neem zeker een kijkje in deze uitgebreide collectie op de 4de verdieping van ARhus De Munt! Bij het Taalpunt Nederlands hoort ook een Taallab website. Dat is een verzameling nuttige websites om Nederlands te oefenen. Ook films of luisterboeken kunnen je helpen om je taalkennis uit te breiden.         

 

        

Meer info? Kom eens langs en spreek gerust een baliemedewerker aan! We helpen je graag verder.