16-06-2019

VACATURE: medewerker onthaal

Wil je graag aan de slag in een dynamische en innovatieve organisatie? Wil je het gezicht van ARhus zijn om klanten en bezoekers te verwelkomen? Dan is dit jouw kans! ARhus zoekt een enthousiaste medewerker M/V/X voor het onthaalteam. Solliciteren voor deze deeltijdse functie (25u) kan tot en met 16 juni 2019.Lees meer

Onder de loep: starten met ondernemen

In deze onder de loep leer je iets bij over het starten met je eigen zaak.
We lichten toe hoe je eraan begint, welke organisaties je kunnen begeleiden, en hoe je aan de financiële middelen kan komen om je plan uit te voeren. Daarnaast besteden we ook extra aandacht aan starters met een migratieachtergrond.

 

1. Het idee

Het begint met een goed idee, en de goesting om er iets mee te doen. In deze fase is alles nog mogelijk. Schrijf je ideeën neer, stel jezelf uitdagende vragen en probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren. Praat erover met vrienden, familie, collega’s en toets je idee af. Daarna wordt het tijd om je idee te verfijnen, bij te schaven en concretiseren.

2. De uitwerking

Je idee vormgeven kun je doen a.d.h.v. een Business Model Canvas. Het laat je toe om eenvoudig en snel een overzicht te krijgen over je activiteiten. Verschillende organisaties bieden deze tool en hulp erbij aan.
Kijk bijvoorbeeld eens hier (via Unizo) of hier (via microStart).
Ook het startkompas van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) helpt je om alles op een rijtje te zetten en de haalbaarheid van je plan te voorspellen. 

Tijdens dit proces leer je meteen veel bij. Je ontdekt mogelijke problemen of valkuilen, en kan dus alvast een oplossing bedenken. Misschien kun je wel een bijkomende opleiding gebruiken?

3. Financiering

Bij de opmaak van je businessplan wordt ook het financiële plaatje belicht. Om een onderneming draaiende te houden, moet je rekening houden met bepaalde kosten. Sta hier op voorhand bij stil en bedenk waaruit deze kosten bestaan.
Daarnaast verwacht je natuurlijk ook inkomsten. Probeer ook hiervan goede schatting van te maken. Misschien kun je ook beroep doen op bepaalde subsidies? Bekijk de mogelijkheden in de subsidiedatabank van VLAIO.

Ook een kapitaal om je zaak op te starten, zul je wellicht nodig hebben. Over welk bedrag gaat het? Hoeveel eigen middelen kan of wil je inbrengen? Als je krediet nodig hebt, zijn er verschillende opties voorhanden. Zo kun je voor een lening naar de bank stappen, of kiezen voor een van de mogelijkheden die PMV/z (onderdeel van de Vlaamse investeringsmaatschappij) aanbiedt. Geraak je moeilijk aan een lening? Dan kan een microkrediet een oplossing bieden. MicroStart en Hefboom zijn aanbieders van microkrediet, met de steun van VLAIO.  Ook crowdfunding kan een oplossing zijn om het nodige kapitaal te verzamelen.

Lees zeker ook de tips in deze brochure van de Vlaamse Overheid.

4. Begeleiding

Om te starten met ondernemen heb je heel wat skills nodig. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Tal van organisaties kunnen je advies verlenen, een workshop aanbieden of persoonlijk begeleiden. We pikken er meteen enkele initiatieven uit:

Uiteraard zijn er nog heel wat meer mogelijkheden.
Bekijk hier een overzicht, waarbij je kunt filteren op thema.
Ook als je voor krediet bij de bank aanklopt, kun je er vaak beroep doen op begeleiding.

Heb je geen volledig begeleidingstraject nodig, maar zit je nog met een vraag? Stel ze via de Starterslijn van UNIZO of contacteer VLAIO voor gratis advies op maat.

Ondernemen in Roeselare? Klop dan zeker eens aan bij de dienst Economie, voor advies op maat #VANRSL.

5. Ready, set, go!

Het businessplan ligt klaar, de financiële kant komt in orde… En nu? Voor je kunt starten met je onderneming, moet je nog heel wat administratie in orde brengen. In deze mooie publicatie vind je alles op een rijtje.

Voor je onderneming zul je een juridisch statuut moeten kiezen. Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Lees er alle info over bij FOD Economie. Heb je ook al een naam voor je zaak? Een belangrijke stap, dus denk er goed over na. Ook een aparte zichtrekening voor de zaak is nodig, net als (in de meeste gevallen) een btw-identificatie en een aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
Tijd om langs te gaan bij het ondernemingsloket, daar helpen ze je bij al deze verplichte administratieve formaliteiten. Vaak bieden zij ook bijkomende diensten aan, waarvoor ze vrij hun tarieven bepalen. Je vindt 4 ondernemingsloketten in Roeselare: Acerta, Formalis, Liantis & Securex.

Starters met niet-Belgische roots

Projecten voor deze doelgroep

Hoorde je al eens iets waaien over ‘etnisch ondernemerschap’, ‘etno entrepreneurship’ of ‘migrant entrepreneurship’? Steeds meer projecten richten zich specifiek op ondernemers met niet-Belgische roots. Voor mensen met een migratieachtergrond is het starten van een eigen zaak en het wegwijs raken in de vele stappen die je moet nemen als starter vaak niet vanzelfsprekend.

Project AZO! (een project met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF Vlaanderen) en het Vlaams Cofinancieringsfonds (VCF)) richt zich specifiek tot vluchtelingen en inburgeraars die een onderneming willen beginnen. In alle Vlaamse provincies kan je terecht bij een lokale trajectbegeleider en worden er infomomenten rond ‘ondernemen in Vlaanderen’ georganiseerd.

De afdeling ‘Etno entrepreneurship’ van Starterslabo  legt zich toe op startende ondernemers met een andere etnische achtergrond. Na een algemene infosessie kan je instappen in een begeleidingstraject van één maand.

Omdat het soms echter net niet vanzelfsprekend is om je weg te vinden in het grote aanbod dat bestaat, kan je steeds terecht bij ARhus. ARhus is partner in het SIREE-project, kort voor ‘Social Integration of Refugees through Education and Self Employment’. Via dit project begeleiden we mensen met een migratieachtergrond vanaf het prille begin van hun onderneming. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bekijken we met jou je idee en van welk soort onderneming je droomt. Op basis daarvan stippelen we samen een traject op maat uit zodat je weet bij wie je met welke vragen terecht kan. ARhus zoekt voor jou een ondernemer-mentor die je met raad en daad kan bijstaan en bouwt mee aan je ondernemersnetwerk. Bovendien wordt er een gloednieuwe applicatie ontwikkeld met tips en tricks bij het opstarten van een onderneming.

Dionis is onze eerste starter. Hier lees je zijn verhaal.

Ben jij gepassioneerd door ondernemerschap en wil je graag je kennis delen met een startende ondernemer? Of heb jij niet-Belgische roots en droom je ervan om ondernemer te worden? Neem dan snel contact op met onze projectcoördinator Rozemarijn (rozemarijn.dereuddre@arhus.be)

Meer weten?

Zin om nog meer te weten te komen over starten met ondernemen? Kom zeker eens langs om in onze collectie te grasduinen.
Je vindt er heel wat tips en tricks over ondernemen, van Vlaanderen tot Silicon Valley… 

     

En natuurlijk zijn er ook veel apps die je kunnen helpen bij je ondernemerschap. De Tijd vroeg enkele ondernemers naar hun tips. Ook KMOinsider en Hive5 maakten een lijstje met aanraders.

Veel succes!