02-04-2021

Sluitingsdagen in april en mei

ARhus is gesloten op paasmaandag 4 april en op 1,13,23,24 mei. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

Onder de loep: Betrouwbare informatie over coronavaccins

Op maandag 28 december 2020 ging de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus van start in ons land. Jos Hermans (96) kreeg als eerste Vlaming het vaccin toegediend en noemde het een eerste stap naar een nieuwe vrijheid en een hoopvol perspectief om kinderen en kleinkinderen eindelijk terug te kunnen zien.

Met de start van de campagne rezen meteen ook heel wat vragen, werd hier en daar twijfel gezaaid en was de sereniteit wel eens zoek. Maar vaccinatie kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Het is belangrijk om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar.

Wie met vragen zit, neemt al snel toevlucht tot het internet of sociale media. Helaas is veel van de informatie die je er vindt niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Het is dan ook lastig om te beoordelen welke informatie klopt en welke enkel gestoeld is op beweringen of meningen, om het dan nog niet te hebben over de vele fabels en mythen die er circuleren over het vaccin. Wij zetten voor jullie enkele betrouwbare bronnen op een rijtje.

Overheidsinformatie

De Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid brengt alle informatie over het coronavirus samen op de website Coronavirus COVID-19. Je vindt er o.a. een up-to-date overzicht van alle coronamaatregelen en beslissingen van het overlegcomité. Onder de link vaccinatie kan je het faseplan volgen en een antwoord vinden op heel wat praktische vragen omtrent je eigen vaccinatie. Hoe werkt een vaccin? Welke vaccins zijn beschikbaar? Hoe weet je waar en wanneer je zal gevaccineerd worden? En wat als je zwanger bent?

Informatie over Vlaamse coronamaatregelen kan je vinden op de website van de Vlaamse Overheid, met nuttige links voor ondernemers, ouders, scholen of organisaties die nood hebben aan extra ondersteuning. Ook hier kan je terecht voor praktische informatie over het vaccineren en de vaccinatiestrategie of voor een overzicht van alle vaccinatiecentra in Vlaanderen.

Met de campagne Laat je vaccineren wil het Agentschap Zorg en Gezondheid iedereen bewust maken van het belang van vaccineren. Het campagnefilmpje kwam al uitgebreid in de media, maar mocht je het gemist hebben dan geven we het graag nog even mee:

De website onderstreept het belang van vaccineren en mocht je specifieke vragen of twijfels hebben, dan biedt het overzicht van veelgestelde vragen je mogelijk een antwoord. Blijf steeds op de hoogte via de bijhorende facebookpagina.

Volg je de cijfers graag op de voet? De Vlaamse vaccinatieteller toont elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen intussen gevaccineerd zijn met 1 of 2 dosissen van een COVID-19-vaccin. Je kan hier je eigen provincie of gemeente selecteren.

Uiteraard kan je ook terecht op de website van de Stad Roeselare. Op de pagina Coronavaccinatie vind je naast algemene informatie en nuttige links ook specifieke informatie over Expo Roeselare als vaccinatiecentrum voor de inwoners van Roeselare en die van Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede en Staden. Ben je wat onzeker over hoe je vaccinatie precies zal verlopen, dan kan je hier al het hele proces van uitnodiging tot prik beschreven zien.

Up-to-date nieuws krijg je steeds via de officiële Facebookpagina van de stad en heb je een Twitteraccount dan kan je hen ook hier volgen.

Ook bij je mutualiteit kan je steeds terecht met vragen en vind je heel wat informatie op hun website. Na je vaccinatie kan je je vaccinatiegegevens zelf bekijken via mijngezondheid.be, myhealthviewer.be of cozo.be.

Taal een barrière?

Om ervoor te zorgen dat taal geen barrière vormt bij het informeren van de bevolking voorzag de Vlaamse Overheid vertalingen van het campagnemateriaal in enkele veel gesproken talen. Daarnaast kan je op hun website brochures in eenvoudig Nederlands of beeldtaal vinden, waarvan enkele specifiek op maat van bewoners en personeel van woonzorgcentra.

Het Agentschap Integratie & Inburgering nam het initiatief om dit aanbod nog verder uit te werken en bundelt op haar website vertalingen in meer dan 29 talen, audiobestanden en afbeeldingen die je kan delen via sociale media.

Wie via werk of vereniging in contact komt met anderstaligen, kan deze campagnematerialen heel makkelijk downloaden en gebruiken.

Op de website van Wablieft, het krantje in eenvoudig Nederlands, werd alle informatie over corona in korte filmpjes gegoten. Voor organisaties die nood hebben aan laagdrempelige informatie, werd ook hier een aanbod aan campagnemateriaal in eenvoudig Nederlands en beeldtaal samengebracht.

Voor doven en slechthorenden werd een reeks preventiefilmpjes in gebarentaal (VGT) over COVID-19 op de website van de Federale Overheid geplaatst. Doof Vlaanderen bezorgde de overheden een nota met concrete aandachtspunten en nodige aanpassingen in de vaccinatiecentra, zodat die ook voor doven en slechthorende personen volledig toegankelijk zouden zijn.

Op de facebookpagina corona in VGT wordt up-to-date informatie over corona en vaccineren in gebarentaal gebracht.

Vaccinatie onder de wetenschappelijke loep

Schuilt er een wetenschapper in jou, dan hoef je zeker niet op je honger te blijven zitten.

Op de website Gezondheid en Wetenschap kan je terecht voor betrouwbare medische informatie op mensenmaat. Bijzonder interessant is hun factcheck vaccinatie. In de media en vooral op sociale media circuleren heel wat berichten en ‘geruchten’ over corona en vaccinatie. Welke zijn correct en welke niet? Deze factcheck brengt ons duidelijkheid.

Wil je je kennis over de ontwikkeling van het COVID vaccin graag uitdiepen, dan kan je op de website van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) een uitgebreide beschrijving van dit proces nalezen.

Sciensano kennen we ondertussen ongetwijfeld allemaal dankzij viroloog Steven Van Gucht. Als openbare instelling beschrijft Sciensano de evolutie van de corona epidemie en beoordeelt de gevolgen hiervan op de gezondheid van de Belgische bevolking.

Daarnaast heeft Sciensano een coördinerende en ondersteunende rol naar de gezondheidsautoriteiten toe en geeft wetenschappelijk advies over de evolutie van het virus. Bekijk alles over hun rol, de COVID-19 vaccinatie en dynamische grafieken van het aantal besmettingen en vaccinaties in ons land op hun website.

Het VIB (Vlaams Instituut Biotechnologie) leert je welke fases worden doorlopen bij de ontwikkeling van een vaccin en hoe dat specifiek in zijn werk gaat in geval van een pandemie.

Niet meteen gemakkelijk verteerbare informatie dit allemaal, we geven het grif toe, maar gelukkig hebben we nog Universiteit van Vlaanderen! Altijd een fijne bron van toegankelijke wetenschap, gemaakt door enthousiaste wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten. Al jouw vragen over corona, ons immuunsysteem en vaccinatie worden beantwoord in deze reeks van video's.

Ook Vlaanderens populairste nerd Lieven Scheire bleef niet stilzitten en maakte een Nerdland Special over corona. Hij werd daarvoor bijgestaan door o.a. Hetty Helsmoortel, Ruben Mersch en Prof. Dr. Isabel Leroux-Roels. Naast de podcast vind je er ook een interessante bronnenlijst waarop hun informatie is gebaseerd.

En verder in de media…

Voor onafhankelijk en betrouwbaar nieuws kunnen we steeds rekenen op de openbare omroep. De website VRT NWS brengt naast heel wat coronanieuws ook een dagelijkse update van besmettings- en vaccinatiecijfers in het Dossier Coronacrisis. Wetenschapsjournalist Koen Wauters geeft er uitleg over de vaccinatiestrategie en ook hier vind je een interessante factcheck 'desinformatie' waarin heel wat foutieve berichtgeving in media wordt weerlegd. Dus néé, we krijgen geen GPS-chip ingeplant via het vaccinatiespuitje!

Ook jongeren zitten met vragen. In de reeks faqda van StuBru gaat Flo Windey op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe werkt het vaccin nu eigenlijk? Wetenschapsjournalist Koen Wauters en wetenschapper Hetty Helsmoortel brengen duidelijkheid.

En wat gebeurt er in je lichaam na de prik? Humo & De Volkskrant maken het visueel duidelijk in dit fijne animatiefilmpje.

… of bij ons in ARhus

Tenslotte kan je ook bij ons in ARhus terecht in je zoektocht naar informatie. Over COVID-19 en de coronacrisis verschenen het voorbije jaar heel wat boeken voor kinderen en volwassen, waarin ook de impact van de pandemie op alle aspecten van onze samenleving aan bod komt. Je kan ons aanbod en de beschikbaarheid ervan hier raadplegen.

Over vaccineren is momenteel helaas niet zo veel te vinden op de boekenmarkt. We hebben alvast deze selectie gemaakt en vullen het lijstje verder aan met interessante en betrouwbare aanwinsten zodra die voorhanden zijn. We voegden ook nog enkele boeken toe over de werking van ons immuunstelsel en wat we zelf kunnen doen om dit te verbeteren.

En denk eraan …