23-10-2020

ARhus is gesloten op 1 en 11 november

Verder houden we ook in november de huidige openingsuren aan.Lees meer

Onder de loep: Hoe ziet je vakantie eruit?

"Uit je kot maar niet te zot!"


juli 2020

In april en mei wandelden en fietsten we massaal in onze eigen omgeving. Niet-essentiële verplaatsingen waren niet toegestaan, maar bewegen des te meer. En zo leerden velen onder ons nieuwe plekjes in hun buurt kennen. We dwaalden door onbekende straatjes en ontdekten trage wegen of groene pareltjes.

Sinds kort kunnen we weer dagtripjes en meerdaagse uitjes plannen in eigen land. Op 15 juni ging ook de grens weer open. Een buitenlandse vakantie behoort weer tot de mogelijkheden. Hoewel een reis naar Verweggistan nog twijfelachtig is...

In deze Onder De Loep reiken we enkele bronnen aan om je vakantie te plannen. Omdat de richtlijnen per land verschillend kunnen zijn en nog steeds regelmatig wijzigen, kozen we zoveel mogelijk voor websites die de situatie op de voet volgen. Zo krijg je steeds de meest actuele informatie!

We staan ook uitgebreid stil bij de mogelijkheden van ons eigen land. Want niet alleen onze eigen buurt heeft meer te bieden dan we misschien denken. Daarnaast kan de lokale economie wel een opkikkertje gebruiken. Met een vakantie in eigen land geef je dus ook de economie een broodnodig duwtje in de rug. Lees hier waarom je best kiest voor een lokale beleving.

Dat niet iedereen kan genieten van een vakantie, is ook iets om deze periode aandacht aan te besteden. Maar liefst één Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Kinderen zijn daar vaak de dupe van: bijna 22% van de kinderen kan niet met vakantie. Ben jij solidair en wil je hen hierin ondersteunen? Doneer vandaag nog aan het iedereen-vakantie-fonds. Dit fonds richt zich op de meest kwetsbare burgers: mensen in kansarmoede en/of met sociale of fysieke drempels. Zeker dit jaar is er extra nood aan vakantieondersteuning. Deze groep heeft het tijdens de lockdown al vaak extra moeilijk gehad: kleine woning, geen tuin, geen begeleiding om naar buiten te gaan,…

Hoe ziet jouw vakantie eruit? Wil je fietsen, wandelen, steden bezoeken, sporten, de natuur intrekken, wat cultuur opsnuiven of bijleren over geschiedenis? België biedt voor elk wat wils. Kom zeker langs voor een stapeltje gidsen en kaarten uit onze collectie! Of maak gebruik van één van de reisapps die we eerder in de kijker zetten: vakantieapps 1 & vakantieapps 2

Toerist in eigen land

Er zijn vast nog plekjes in Roeselare die je niet kent. De website Oltegoare #VANRSL is ‘r ook voor jou.  
Tip: herbeleef muziekgeschiedenis in Roeselare tijdens de muzikale stadswandeling van Belpop Bonanza. Of neem deel aan de zomerzoektocht van BIE, en laat je verwonderen door onbekende erfgoedpareltjes in de regio! 


Ga jij er liever op uit in een van de 26 andere Leiegemeenten? Dan is Toerisme Leiestreek het ultieme startpunt. Haal de pocket 101 Leiespots in huis en ontdek de leuke koffiebars, hippe pop-upbars, bijzondere conceptstores… die je deze zomer kan leren kennen.
Voor een trip in eigen provincie begin je bij Westtoer. Schrijf je in op de nieuwsbrief om maandelijks tips te ontvangen voor recreatieve uitstapjes.
Neem ook een kijkje op de website 'Ik zomer West-Vlaams'. Het bundelt uittips uit de eigen streek en Focus/WTV stelt de activiteiten gedurende tien weken voor in een programma.

Toerisme Vlaanderen bundelt informatie op Vlaanderen Vakantieland.
Dagje naar zee? VRT NWS maakte een overzicht van de regels per badplaats.
Tip: ook al mogen de teugels weer wat losser, veel volk op een plaats is nog steeds geen goed idee. Download daarom de YouFlanders app en ga zorgeloos op zwier. De app geeft een indicatie van de drukte op een bepaalde plaats.

De Waalse toeristische sector verleidt je met de campagne ruimte voor verademing, en bijhorende gloednieuwe website. Via de officiële website van Wallonie Tourisme kun je ook informatie opzoeken én tegelijkertijd je Frans eens opfrissen.

Nog meer inspiratie? Check Riebedebie en ontdek de leukste uitstappen, attracties en musea in ons land. Zeker voor gezinnen een fijne website. Volg je hen op sociale media, dan krijg je regelmatig tips in je overzicht!
Tripadvisor is je wellicht niet vreemd. Deze website en app worden gretig gebruikt om recensies van verblijfplaatsen, horeca, bezienswaardigheden… te bekijken of eigen ervaringen te delen. Ook voor een trip in eigen land kan je hier inspiratie opdoen.

Tips van ARhus - binnenland

Kom eens snuisteren in onze collectie reisgidsen voor meer inspiratie voor daguitstappen of een meerdaagse trip in België. Bereid je bezoek voor via de catalogus. Deze lijst zet je alvast op weg.

   

Toerist in het buitenland

Sinds 15 juni kunnen we vanuit België weer naar het buitenland. Binnen Europa zijn de meeste reizen weer mogelijk. Informeer je goed over de mogelijkheden en maatregelen er plaatse! Check je gewenste bestemming tussen de reisadviezen van FOD Buitenlandse Zaken en ontdek wat wel/niet kan. Ook op de website van IATA (International Air Transport Association) vind je een wereldwijd actueel overzicht van de restricties per land.
Zin in een kampeervakantie in Europa? Dan biedt de website van ACSI jou heel wat nuttige informatie. Let erop dat de meeste campings nu minder capaciteit hebben en vooraf reserveren dus nodig is.

Tip: registreer je reis naar het buitenland vooraf via Travellers Online. Als er tijdens de reis iets gebeurt in het land van bestemming, kan de FOD Buitenlandse Zaken je vlot informeren en ondersteunen.

Tips van ARhus - buitenland

Een goede reisgids of landkaart mag natuurlijk niet ontbreken in je bagage. Kijk alvast eens in de catalogus welke gids bij jouw plannen past. Tik hiervoor je bestemming + reisgidsen in, bijvoorbeeld “Frankrijk reisgidsen”.
Tip: de resultaten sorteren op jaar is handig, zo staan de meest recente gidsen steeds bovenaan.
In deze lijst vind je alvast wat inspiratie voor een trip over de grens.

   

Toerist vanuit je kot

Duik eens in de mogelijkheden van VRT NU, Netflix of andere streamingdiensten en geniet van een documentaire of film/serie vanuit een exotische filmlocatie.
Op safari vanuit je luie zetel? Kan best. Een beetje cultuur opdoen? Zo gepiept. Mee met Wim Lybaert en zijn Columbus? Ja, graag!
Ook leuk om te doen:

  • Ter land: Via Google Arts and Culture kun je heel wat kunstwerken, musea, galerijen, of (kunst)historische sites virtueel bezoeken. Nog meer kunst vanuit je kot? We maakten er eerder al dit nieuwsbericht over.  
  • Ter lucht: Air Pano is een website vol adembenemende luchtfoto’s van steden en natuurfenomenen. Boeit vooral dat laatste jou? Check dan deze website die je het noorderlicht laat beleven.
  • En in de zee: David Attenborough neemt je mee op expeditie naar het Groot Barrièrerif. Kennis maken met alle bewoners van de diepzee kun je hier. Wat bevindt zich op 10920 meter diepte? Scrollen maar!

Tips van ARhus – voor thuis

Wegdromen bij mooie beelden van reisbestemmingen… het kan met een van deze boeken. Of laat je mee op sleeptouw nemen en duik in een reisverhaal. Ook een aanrader zijn de reisdocumentaires op dvd.   

   

 

We wensen je een deugddoende vakantie toe!