13-08-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Democratic Europe

Europees project 'Our Democratic Europe'

ARhus en de bibliotheken van samenwerkingsverband BRoeRe zijn één van de partners binnen een nieuw Europees project dat jongeren warm maakt voor Europa. In 2017 en 2018 zullen een 100-tal jongeren uit vier Europese landen deelnemen aan het project ‘Our Democratic Europe’. Het gaat om jongeren uit België, Denemarken, Polen en Nederland. Opvallend is dat de deelnemende partners binnen het project enkel bibliotheken zijn. Directeur van ARhus, Yves Rosseel, verklaart: “Bibliotheken en kenniscentra hebben ook een maatschappelijke rol. Wij profileren ons meer dan vroeger als een neutrale plaats waar burgers kunnen nadenken over de toekomst en de problemen van onze samenleving.”

Our Democratic Europe

Het project ‘Our Democratic Europe’ moet jongeren tussen 14 en 18 jaar opleiden tot echte ambassadeurs. Per land krijgen 25 jongeren de kans om deel te nemen. Uit deze groep zal in het begin van het project een taskforce worden opgericht. Zij staan mee in voor de organisatie van het hele project. Daarvoor krijgen de jongeren de kans om verschillende workshops te volgen. Zo leren ze zelf hoe ze bijvoorbeeld een vergadering leiden of hoe ze een goede presentatie maken.

De groep zal nadenken over onderwerpen als onderwijs, klimaatverandering, armoede en innovatie. Ze bespreken eerst elk onderwerp via een regionaal seminarie. Daarin zullen alle 25 jongeren in debat gaan met elkaar. Enkele weken na het regionale seminarie volgt een internationaal seminarie. De taskforce vertegenwoordigt daar de ideeën van de groep. De vier transnationale seminaries gaan telkens door in één van de deelnemende landen. België is het laatst aan de beurt, in februari 2018.

Jeugdparticipatie en beleidssuggesties

Het project heeft als doel dialoog en ontmoetingen te creëren tussen jongeren, ondernemers en beleidsmakers van verschillende niveaus. Zij zullen samen nadenken over Europa en de toekomst, maar tegelijk ook hun vrienden, andere beleidsmakers en media overtuigen van het belang van jeugdparticipatie. Het eindresultaat van de seminaries en bijeenkomsten zal een overzicht zijn met belangrijke voorstellen, ideeën en suggesties om jongeren meer te betrekken in beleidsbeslissingen. De jongeren gaan uiteindelijk alles officieel overhandigen aan de Europese Commissie.

Een toekomst voor en door jongeren

ARhus en de BRoeRe-bibliotheken zien het als hun rol om mensen in een neutrale omgeving te laten nadenken over de maatschappij en haar toekomst. Volgens Bruno Daems, verantwoordelijke projecten van ARhus, is het net aan de jongeren om de toekomst van Europa vorm te geven. “Door de recente Brexit staat Europa op een belangrijk kruispunt. Voor veel jongeren lijkt het allemaal een ver-van-mijn-bedshow. Wij zien het als onze taak om actief burgerschap te bevorderen. Met dit project willen wij jongeren warm maken om na te denken over de toekomst”, aldus Bruno Daems.

Het project krijgt ondersteuning van !Drops en Reinout Van Zandycke. !Drops staat in voor het vormgeven van het project, de praktische kant van de zaak en het organiseren van workshops. !Drops werkte al verschillende projecten uit waarbij jongeren ideeën bedenken voor de uitdagingen van morgen. Reinout Van Zandycke is voorzitter van de Roeselaarse Jeugdraad en heeft al heel wat ervaring met gelijkaardige projecten. Hij zal als ervaringsdeskundige de jongeren en het project bijstaan, en de communicatie naar externe partners en de jongeren verzorgen.

Eerste regionaal seminarie: zaterdag 21/01/2017 in ARhus, Roeselare

Internationale seminaries:

  • Van 4 tot en met 7 februari 2017 in Polen: onderwijs en werk.
  • Van 18 tot en met 21 mei 2017 in Nederland: klimaat en duurzaamheid.
  • Van 11 tot en met 14 november 2017 in Denemarken: innovatie.
  • Van 20 tot en met 23 januari 2018 in Brussel: Sociale inclusie en Armoede.

Nieuws:

25/01/2018: Slotseminarie
02/11/2017: Internationaal seminarie Our Democratic Europa in Denemarken
08/06/2017: ODE in Middelburg voor 2de internationale seminarie
09/05/2017: Europa door de ogen van jongeren
25/04/2017: Tweede seminarie van Our Democratic Europe
27/03/2017: 60 jaar Europa en wat denken jongeren hierover?
21/01/2017: Europees project 'Our Democratic Europe' van start in ARhus

 

Our Democratic Europe krijgt de steun van Provincie West-Vlaanderen en is een project binnen Erasmus+.