08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Groetjes uit ARhus: achter de schermen van KJV met jurylid Lilith

Hoi, ik ben Lilith Appeltans, 10 jaar, en ik zit in de KJV bij ARhus.

Dat betekent Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Het is daar supertof! Vorig jaar zaten we met tien in een groep (groep 3), maar nu zit ik in een hogere groep (groep 4) en daar zit ik samen met een stuk of vijftien andere kinderen in. Er zit dus een beetje variatie in de groepen. Je kunt hiermee beginnen vanaf dat je in de 2de kleuterklas zit. Dit is mijn derde jaar KJV, in die drie jaar heb ik me erg geamuseerd. We lazen heel mooie boeken, we lazen soms wat minder mooie boeken, we speelden spelletjes, bespraken de boeken die we hadden gelezen, enz… . In het begin van het jaar maken we kleine groepjes van twee. Daarmee moet je het hele jaar boeken verwisselen. Je doet dat zo: in de vergadering krijg je twee boeken mee per groepje, één boek per kind. Dan krijg je twee weken om één boek daarvan uit te lezen, daarna moet je het boek ruilen met je partner, dan heb je weer twee weken om dat boek uit te lezen. Na die maand hebben we weer vergadering en bespreken we die twee boeken. Dan krijgen we weer twee nieuwe boeken en begint het opnieuw.

Nu denk je waarschijnlijk: dat is toch saai?!

Nee.

Het klinkt inderdaad saai omdat ik de details niet heb uitgelegd. In het begin van het jaar krijg je een berecool schriftje waar je twee bladzijden krijgt voor elk boek. Dus heb je eigenlijk zestien bladzijden in je boek. Want er zijn 8 boeken in totaal. En tijdens de vergaderingen spelen we altijd superleuke spelletjes. Het ene NOG leuker dan het andere. We hebben ooit een spelletje gespeeld dat bijna over heel ARhus was verspreid. Per twee gingen we in verdieping 1,2 en 3 op zoek naar enveloppen met aanwijzingen over een verhaal dat we moesten oplossen. Na een tijdje kwam de begeleidster ons weer halen om te kijken welk groepje de meeste aanwijzingen had gevonden, en dus het dichtste bij de oplossing was. Dat vond ik heel leuk! Maar soms was het boek zo boeiend geweest dat we daar bijna de hele les over hebben gebabbeld. Het is dus nooit hetzelfde, dat vind ik ook heel leuk.

Tijdens quarantaine ging de KJV nog altijd door!

Ik hoor je nu al vragen: ‘’Hoe dan?’’.

Met de superhandige app ZOOM! Daar waren we dan met heel de groep samengekomen om vanalles te bespreken. Zoals, hoe het met ons ging, of we het stemformulier al hadden ingevuld,... en we hebben zelfs een chipje, snoepje, koekje, fruitje, kaasje en sapje mogen meebrengen naar de plaats waar we aan het videobellen waren, dus dat was supergezellig.
Tijdens de lockdown heb ik nog veel andere boeken van de bib en van de klas gelezen.

Na een tijdje kreeg mijn mama een mailtje van Eva van ARhus om te vragen of ik kon of wou meedoen met de Zoommeeting om de top 3 boeken van de KJV Vlaanderen bekend te maken. Ik zei ja, dus een week daarna ongeveer zat ik met drie andere kinderen (Jona, Aure en Serafien) te videobellen met 2 mensen van Iedereen Leest en Eva. Dat was heel erg leuk. We moesten niet alleen tekst opzeggen, maar ook grappige tussenfilmpjes maken. Zoals een boek doorgeven via de camera, door het beeld lopen met heel veel boeken vast, op een heel rare manier lezen,... .Een week daarna mochten we de winnaars bekendmaken:

Een paar dagen na het lanceren van het eerste filmpje op de Facebookpagina van Iedereen Leest had mama een telefoontje gekregen van Sarah van Karrewiet. Ze vroeg aan mij of ik samen met Jona op Karrewiet zou willen komen om een beetje meer uitleg te geven over de top 3 van de boeken. Ik vond dat natuurlijk wel een goed idee dus we stemden in. Woensdag 10 mei kwamen ze dus naar mijn huis samen met Eva en Jona was dan ook gekomen.  

Dit was dan mijn verslagje en hopelijk vonden jullie het leuk!

Nog veel leesplezier!

Lilith van de KJV