08-08-2022

Lokale biertjes in de kijker in het ARhus Café

In een bierland als België spant West-Vlaanderen de schuimende kroon. Na het verlof zet het ARhus Café ter ere van internationale dag van het bier lokale bieren in de kijker! Kom proeven vanaf 8 augustus.Lees meer

Groetjes uit ARhus: achter de schermen van KJV met Rune Devos

Hallo! Ik ben Rune Devos, stagiair bij ARhus. Ik ben 21 jaar en studeer Sociaal Werk aan Howest Brugge. Mijn inloopstage loopt bijna ten einde, maar na mijn examenperiode ben ik vanaf 8 februari terug van de partij voor de volle 14 weken.

"Lockdown"

Eén van de projecten die ik volg is Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Persoonlijk vind ik dit een zeer leuk initiatief. De deelnemende kinderen lezen per maand twee boeken en komen dan ook maandelijks samen om spelenderwijs hun mening te delen. Ik werk graag met kinderen en jongeren en probeer daarbij steeds een actief spel te bedenken.

Ik keek er naar uit om mijn eerste KJV-groep te begeleiden, coronaproof uiteraard. Ik begeleid leesgroep 4, kinderen van 10-12 jaar. Ik werkte voor mijn groep een spel uit rond het boek ‘Brons’ gecombineerd met een  interactieve quiz, maar deze moest al snel worden aangepast door de nieuwe lockdown.

Die nieuwe lockdown hield mij, de collega’s, de vrijwillige begeleiders en de Kinder- en Jeugdjury zeker niet tegen. Op zaterdag 14 november gingen de vergaderingen gewoon door, alhoewel niets ‘gewoon’ is tegenwoordig. De vergaderingen gingen online door en werden daarom wat ingekort, maar daarvoor niet minder leuk! Ik paste mijn voorzien spel wat aan en gaf (technische) ondersteuningen aan de andere leesgroepen. Met wat gezonde stress begon ik afgelopen zaterdag aan de vergaderingen.

Leesgroep 1 (1 tot 6 jaar) kreeg een verhaal voorgelezen: ‘De muur in het midden van het boek’ van Jon Agee. De muur scheidt de veilige kant van het boek met de onveilige, maar iets gaat mis aan de veilige kant van het boek.

Aan de hand van een presentatie konden de kinderen de prenten zien tijdens het voorlezen en was het verhaal makkelijker en aangenamer om te volgen. Ook was iedereen verkleed in een griezel: een laat Halloween feestje dus! Ik was als een heks verkleed en werd vergezeld door prinsessen en dinosaurussen. Ik had de indruk dat de kinderen het leuk en aangenaam vonden.

Bij leesgroep 2 (6 tot 8 jaar) werden de meningen over de gelezen boeken gedeeld. Er werd ook al kort een kijkje genomen in de twee nieuwe boeken voor de volgende vergadering, deze zagen er al vast veel belovend uit. Boeiende vragen wekten alvast de interesse bij mij en de leden op voor de volgende vergadering.

 

Via een Kahoot!-quiz deelde leesgroep 4 (10 tot 12 jaar) hun meningen over het boek ‘Brons’ van Linda Dielemans. Het verhaal was soms wat moeilijker te begrijpen voor de leden, maar via deze weg werden de verhalen en de opgenomen kennis nog eens op een ludieke manier opgefrist. Nog eens proficiat aan onze winnaars, maar natuurlijk ook aan alle deelnemers!

Dit was slechts een klein deeltje over mijn beleving/ ervaring in ARhus. Ik kijk er naar uit om eindstage verder te kunnen zetten bij ARhus, nieuwe projecten te ontdekken en daaruit bij te leren. Blijf dus zeker de nieuwsberichten in de gaten houden voor meer ervaringen achter en voor de schermen, zowel van mij als van andere stagiairs.

Groetjes

Rune