31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Uitbreiding dienstverlening ARhus

© Peter Ketelers

ARhus wil er voor iedereen zijn. Ook voor diegene die niet zo gemakkelijk tot bij ons geraken of niet zo goed weten hoe ze van onze diensten kunnen gebruik maken. Dat we nog niet iedereen bereiken, werd extra op scherp gesteld tijdens de coronacrisis. In het voorjaar van 2020 contacteerden we daarom meer dan twintig partnerorganisaties die werken met kwetsbare doelgroepen. We stelden hen de vraag welke drempels zij zien en hoe we onze werking kunnen uitbreiden om beter aan noden tegemoet te komen. Niet enkel op korte termijn tijdens de coronacrisis, maar ook op lange termijn. 

Deze webpagina bundelt de extra dienstverlening die we uitwerkten voor de korte termijn. Dit is slechts een eerste stap, een eerste antwoord op de vele waardevolle feedback die we kregen.

Heb je suggesties om deze dienstverlening bij te sturen of verder uit te breiden? Heb je vragen of bemerkingen? Of wens je gebruik te maken van deze service? Contacteer Bert:

Bert Vergote

0478 37 41 45

bert.vergote@arhus.be

 

 Afhaaldienst 

 

Organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen kunnen blijvend beroep doen op de afhaaldienst die initieel werd opgestart naar aanleiding van de coronacrisis, maar sinds de heropening op 25 mei niet langer beschikbaar is voor het grote publiek. Deze dienst kan helpen om diverse drempels weg te nemen die belemmeren dat personen in een kwetsbare situatie gebruikmaken van de dienstverlening van ARhus.

Partnerorganisaties kunnen op 2 manieren gebruik maken van de afhaaldienst:

1. Groepspas

Als organisatie kan je gratis een groepspas aanvragen. Met deze pas kan je maximum 50 materialen uitlenen voor een periode van 4 weken. De uitleenperiode kan eenmalig met 4 weken verlengd worden. Let op: op deze manier ben je als organisatie verantwoordelijk voor het uitgeleende materiaal en het tijdig terugbrengen ervan.

Hoe bestel je materialen van ARhus via een groepspas?

 1. Vraag je gratis groepspas aan via het formulier op onze website.
 2. Kies welke boeken/strips/tijdschriften/DVD’s/games/… je wil ontlenen. Een overzicht van wat we in huis hebben, vind je terug via onze catalogus. Het is handig als je alvast kijkt of de gewenste materialen niet uitgeleend zijn.
 3. Mail de gekozen materialen (titel + uitvoerder) naar bestel@arhus.be en vermeld dat je wilt ontlenen via een groepspas.
 4. Je ontvangt een bevestiging als we jouw bestelling goed hebben ontvangen en een voorstel van tijdstip waarop het pakket kan afgehaald worden.

2. Gratis lidmaatschap ‘Maak kennis met ARhus’

Dit is een nieuwe vorm van lidmaatschap specifiek gericht op een laagdrempelige kennismaking met de werking en materialen (boeken, strips, DVD’s, games,…) van ARhus. Dit lidmaatschap is gratis en boetevrij. Het lidmaatschap is persoonlijk en staat op de naam van de lener, maar bij inschrijving registeren we ook een contactpersoon van de partnerorganisatie. De reservatie en de afhaling van de materialen kan gebeuren door de partnerorganisatie, samen met de lener of door de lener zelf.

Met deze pas kan je maximum 30 materialen uitlenen voor een periode van 70 dagen. Deze periode kan niet verlengd worden.

Materiaal

Boek

Tijdschrift

DVD

CD

Strip

Game

Maximum aantal

10

10

10

10

10

3

Uitleentermijn

70 d

70 d

70 d

70 d

70 d

70 d

MAXIMUM TOTAAL PER PAS: 30 materialen

Hoe bestel je materialen van ARhus via de formule ‘Maak kennis met ARhus’?

 1. Kies welke boeken/strips/tijdschriften/DVD’s/games/… je wil ontlenen. Een overzicht van wat we in huis hebben, vind je terug via onze catalogus. Het is handig als je alvast kijkt of de gewenste materialen niet uitgeleend zijn.
  Geen zin om zelf te zoeken of is het een eerste kennismaking met ARhus? Kies dan voor een verrassingspakket! Laat ons weten welk soort materiaal je graag wil ontlenen, wat je interesses zijn of wie je favoriete auteur of regisseur is, en wij stellen zelf een pakket voor je samen.
 1. Mail de gekozen materialen (titel + uitvoerder) naar/Vraag je verrassingspakket aan via bestel@arhus.be samen met de volgende gegevens:
  • Rijksregisternummer lener
  • Voornamen, achternaam lener
  • Geboortedatum lener
  • Adres lener
  • Emailadres lener
  • Gegevens contactpersoon partnerorganisatie (naam, telefoonnummer, emailadres)
  Zijn deze gegevens niet beschikbaar? Laat het ons weten.
 1. Je ontvangt een bevestiging als we jouw bestelling goed hebben ontvangen en een voorstel van tijdstip waarop het pakket kan afgehaald worden.

 Vrijetijdsbesteding 


De nood aan vrijetijdsbesteding is groot. Voor kinderen en jongeren voorzien we daarom:

1. Afhaaldienst materialen spelotheek GOED

De spelotheek GOED blijft momenteel gesloten, maar stelt zijn materialen tijdelijk ter beschikking via de afhaaldienst van ARhus. Puzzels, spelletjes, bewegingsmateriaal … GOED heeft meer dan 1500 stukken speelgoed die je kan ontlenen. Je kan maximum 10 materialen uitlenen voor een periode van 4 weken. Deze periode kan niet verlengd worden.

Hoe bestel je materialen van GOED?             

 1. Kies welk speelgoed je wil ontlenen. Een overzicht van wat GOED in huis heeft, vind je terug via onze catalogus. Het is handig als je alvast kijkt of de gewenste materialen niet uitgeleend zijn.
 1. Mail de gekozen materialen (titel + uitgever) naar bestel@arhus.be samen met de volgende gegevens:
  • Rijksregisternummer lener
  • Voornamen, achternaam lener
  • Geboortedatum lener
  • Adres lener
  • Emailadres lener
  • Gegevens contactpersoon partnerorganisatie (naam, telefoonnummer, emailadres)
  Zijn deze gegevens niet beschikbaar? Laat het ons weten.
 1. Je ontvangt een bevestiging als we jouw bestelling goed hebben ontvangen en een voorstel van tijdstip waarop het pakket kan afgehaald worden.

2. Vrijetijd voor jongeren van 12 tot 20 jaar

Voor jongeren is er onze #HACK-werking. Je kan er gratis terecht voor muziek, mode, DIY, video, info over corona … Neem deel of volg alles via @Deniza_HACK op Instagram!

Geen materiaal in je kot huis om mee te doen? #HACK leent je gratis wat je nodig hebt via #HACKthingz op Instragram. Maak een afspraak en kom je materiaal halen in #HACKpand op De Munt.

Wil je graag aan de slag met mode in je eigen werking? Kom dan een #HACKmode-pakket halen en check de tutorials op Youtube als  handleiding.

Vind je toch niet helemaal je ding tussen hun aanbod maar heb je zelf wel een cool idee? Laat het dan zeker weten aan Jasper en Deniza, en wie weet wordt één van jouw jongeren ook Local Hero!

 Digitale dienstverlening 


ARhus heeft naast fysieke materialen ook een gratis digitale dienstverlening.

 1. Gopress is een krantenarchief met Vlaamse kranten en tijdschriften die je thuis kan lezen. Let op: je moet lid zijn van ARhus om deze dienst te kunnen gebruiken.
 1. Pressreader is een internationale kranten- en tijdschriftenkiosk in meer dan 60 talen. Als je in ARhus Pressreader raadpleegt op je eigen toestel, dan heb je ook thuis nog 7 dagen toegang tot 7000 internationale kranten en tijdschriften. Let op: je moet lid zijn van ARhus om deze dienst te kunnen gebruiken.
 1. Je kan gratis e-boeken voor volwassenen lenen via de cloudLibrary app. Voor kinderen leen je gratis digitale prentenboeken en boeken voor eerste lezers via de app Fundels. Lees meer op arhus.be/e-boeken.
 1. ARhus Klap! zijn onze digitale praattafels voor iedereen die Nederlands leert. De data worden continu geüpdatet op onze website.
 1. Volg ARhus digitaal via Facebook, Instagram en onze website voor meer info, tips en digitale activiteiten.