13-08-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Op weg naar de Europese verkiezingen

Hé jij!

Wist je dat de Europese Parlementsverkiezingen bijna voor de deur staan en ook jij moet gaan stemmen? Jawel, op 26 mei 2019 is het weer zover. Dan trekken we naar het stemhokje om er op de mensen te stemmen die ons zullen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Omdat de meeste jongeren geen flauw benul hebben van wat voor beestje dat is, organiseert ARhus in samenwerking met de Informatiecentra Europe Direct West-Vlaanderen en Zeeland een project genaamd ‘Op weg naar de Europese verkiezingen’.

Dit project bestaat uit 3 namiddagen (van 14-17h) die in België en Nederland doorgaan.

1. Bezint eer ge begint!

Tijdens de eerste sessie kregen de deelnemers informatie over de Europese Unie. De vraag ‘Waarom is de EU nodig en wat heeft ze tot nu toe al gerealiseerd?’ vormde de rode draad van deze namiddag. We lieten ook een aantal experten aan het woord rond 4 thema’s, namelijk:

  • Migratie;
  • Klimaat en energie;
  • Europa in de wereld en defensie;
  • Werkgelegenheid.

Dit ging door op 17 oktober 2018 in Brugge in het Europacollege, Verversdijk 16.

Bekijk hieronder een verslag!

2.     2. Jouw mening telt! Echt!

Op basis van de info die de jongeren in Brugge verzamelden, formuleerden ze tijdens de tweede sessie een eigen mening omtrent de 4 besproken thema’s. Dit deden ze op een (inter)actieve en plezante manier. We sloten de dag af met een to-do-lijstje voor het nieuwe Europese Parlement, gevormd op basis van hun mening.

Voor deze sessie trokken we op 30 januari 2019 naar onze noorderburen in Nederland in de Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg. 

3. Wie wordt jouw vertegenwoordiger in het Europees Parlement?

We ronden ons traject af met een debat. Daarvoor nodigen we een aantal Europarlementsleden uit van verschillende politieke partijen. Zij zullen ook hun mening geven over de 4 aan bod gekomen thema’s. Het is dan aan jou om te beslissen wiens mening er het dichtst aansluit bij de jouwe.

Voor deze laatste sessie op 20 maart 2019, blijven we dichter bij huis. Je wordt verwacht in ARhus, ARgora, De Munt 8, 8800 Roeselare.

Programma:

  • Inloop vanaf 14u met een drankje
  • Start debatrondes vanaf 14u30
  • Na het debat ben je uitgenodigd voor een drankje en een warm buffet.

Inschrijven: is jammer genoeg niet meer meer mogelijk. Maar niet getreurd! Je kan het debat online volgen via live streaming op woensdag 20 maart vanaf 14u30.