23-05-2021

Sluitingsdagen in mei

ARhus is gesloten op 1, 13 en 24 mei. Verder houden we de gewijzigde openingsuren van ARhus De Munt nog aan. Onze sluitingsdagen vind je steeds terug op www.arhus.be/sluitingsdagen of via de openingsuren op deze site. Voor wie materialen moet terugbrengen hebben we enkele tips. Lees meer

Blog: De SIREE-schoolbibliotheekjes: meertalige boeken in de klas

Binnen het SIREE-project werken we nu al een tijdje aan de betrokkenheid van gezinnen - ouders en leerlingen - bij het onderwijs. Dit doen we door leergemeenschappen op te richten en activiteiten te organiseren. Maar onlangs richtten we ook eigen meertalige bibliotheekjes in bij SBS De Brug, GO! Basisschool Ring, GO! Basisschool Klavertje en het Fedasil opvangcentrum in Poelkapelle. Want een positieve houding tegenover de thuistaal stimuleert motivatie, betrokkenheid bij de leerlingen en helpt hen om Nederlands te leren.

Meertaligheid en multiculturaliteit op school

De klas anno 2021 is een spiegel van de maatschappij: een mix van nationaliteiten en culturen.

Steeds meer scholen werken aan een visie rond meertaligheid en geven de thuistalen een plaats in de school en in de klas. Kinderen en ook ouders krijgen hierdoor een beter gevoel want ze ervaren respect voor hun identiteit. Door aandacht te hebben voor meertaligheid, bouwen scholen en leerkrachten bruggen tussen thuistalen en het Nederlands, tussen hen zelf als school en gezinnen met een migratieachtergrond.

In de praktijk: van voorleessessies tot schoolbib

Na de succesvolle meertalige voorleessessies, hebben we dankzij het SIREE-project deelnemende scholen nu ook kunnen helpen om een schoolbib aan te leggen waarin er een mix van eerste leesboeken, meertalige prentenboeken, beeldwoordenboeken, weetjesboeken en strips voor handen is.

Uiteraard mogen de scholen altijd bij ARhus aankloppen om bibliotheekmaterialen te ontlenen of om raad te vragen. Mijn collega Maai uit team collectie heeft heel wat kennis op dit vlak en houdt steeds de vinger aan de pols. Onze jeugdcollectie bevat heel wat anders- en meertalige boeken in een waaier van talen, van Arabisch tot Roemeens. En we blijven steeds verder bouwen aan een diverse collectie!

Toch is het belangrijk dat er ook in de scholen een collectie permanent en zichtbaar aanwezig is. Dat hebben we met de schoolbibliotheekjes gerealiseerd!

Tip: Soms is het wat zoeken naar meertalige boeken maar de Nik-Nak reeks is heel mooi om mee te werken. Deze tweetalige boekjes bevatten eenvoudige (voor)leesverhalen met prenten en tekst in het Nederlands en een andere taal.

 

 

 

 

Van de schoolbib naar het voorlezen thuis

We hopen ook dat de boeken niet enkel in de schoolbib of in de klas gebruikt worden maar dat ze ook de weg naar een gezellig hoekje bij de gezinnen thuis vinden.
Want wat is er leuker dan een interactie tussen kind en ouder bij het samen lezen van een meertalig verhaal? Behalve dat het leuk is, is het ook voor verschillende redenen nuttig om dat te doen. Voorlezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling van kinderen, op hun cognitieve vaardigheden en op hun emotioneel welzijn. Naast de fijne interactie wordt de ouderbetrokkenheid ook groter. Enkel maar een win-win situatie, dus.

  

Wat vinden de leerlingen ervan?

En wat vinden de kinderen er zelf van? Beoordeel zelf gerust de foto’s en reacties, maar ik denk alvast dat ze super blij zijn!

Groetjes,

Ilse Van Hevel

Informatiebemiddelaar bij ARhus en SIREE-medewerker voor SBS De Brug en GO! Ring