31-07-2020

Alle ARhus-afdelingen zijn de hele zomer open!

Deze zomer is er geen zomersluiting in onze afdelingen. Enkel op 2 feestdagen zijn we dicht: 21 juli en 15 augustus. Dit jaar kan je dus extra vaak lees-, kijk- en luistervoer komen inslaan!Lees meer

Blog: Rustige middagen in SBS De Brug, op en naast de speelplaats

Hallo, ik ben Maaike Degryse, stagiaire in ARhus. Tijdens mijn stage werk ik mee aan het SIREE-project dat de geletterdheid wil verbeteren van mensen met niet-Belgische roots op vlak van onderwijs en ondernemen. Een mooie doelstelling!

ARhus werkt daarvoor samen met vijf Roeselaarse basisscholen. In elke school worden gedurende twee jaar bijeenkomsten gehouden waarbinnen we rond ouderbetrokkenheid en integratie aan de slag gaan met kinderen en ouders met niet-Belgische roots en de school.

Intussen is het tweede jaar ingegaan en werkten we al een aantal mooie projecten uit. Stedelijke Basisschool De Brug richt sinds vorig schooljaar tijdens de wintermaanden januari en februari rustige middagen in. Zowel ARhus als de andere partners vonden het een uitgelezen kans om het initiatief te steunen en organiseerden daarom in februari drie rustige middagen. Deze mocht ik tijdens mijn stage bij ARhus mee begeleiden.

Rustige middagen

Het idee van de rustige middagen ontstond tijdens een bijeenkomst van de ouders in De Brug. Ouders gaven aan dat er op de drukke speelplaats veel ruzies en conflicten tussen kinderen waren. Een van de doelstellingen die daarom tijdens de eerste SIREE-vergadering in De Brug vooropgesteld werden, was ervoor zorgen dat leerlingen de speelplaats en de school als een fijne ontmoetingsplaats zien.

Op donderdag 3, 13 en 20 februari kregen de kinderen op donderdagmiddag de kans om een activiteit te kiezen uit een ruim en divers aanbod. De activiteiten werden georganiseerd door de school en door externe partners, zoals Buurtsport, t'Hope, Zorgpunt N, KAJ meisjeswerking, Arktos en natuurlijk ook ARhus. Er werden ouders uitgenodigd om te komen helpen, om zo meteen ook aan ouderbetrokkenheid op school te kunnen werken. De leerlingen die geen van deze activiteiten kozen, hadden tijdens deze middagen veel meer ruimte op de speelplaats en wie er wel voor koos om zich in te schrijven, was zo geboeid door zijn bezigheden dat er geen tijd was voor conflicten.

Drie weken lang trok ik samen met Ilse, Sarah en medestagiair Thomas naar De Brug om ook een van de activiteiten te begeleiden: de app ‘Fundels’. Via dit platform kunnen kinderen kiezen uit een groot aanbod aan prenten- en AVI-boeken die ze toen konden lezen en beluisteren. Bij een aantal Fundels horen ook spelletjes, filmpjes en kleurplaten. De leerlingen vonden het heel fijn om de app te ontdekken en velen kwamen meerdere middagen terug. Wie hier maar niet genoeg van krijgt, kan deze ‘bundels vol fun’ hier verder lezen.

Missie geslaagd?

En wat vindt De Brug ervan?

“Wij zijn als school zeer tevreden over het verloop van de voorbije activiteiten.

Door de ondersteuning van ARhus en brugfiguur Daphné vanuit de Stad Roeselare als aanspreekpunt voor de verschillende organisaties, verliep de opstart en organisatie zeer spontaan en vlot. We hopen de volgende keer nog meer ouders te enthousiasmeren om deel te nemen, hoewel we begrijpen dat niet iedereen zich hiervoor kan vrijmaken.

De activiteiten trokken de leerlingen enorm aan. Ze krijgen verschillende kansen, ontdekken nieuwe materialen, organisaties en activiteiten. Op deze manier is het ook veel rustiger voor de leerlingen en leerkrachten op de speelplaats. Kinderen die het graag rustig hebben, komen op deze momenten volledig tot hun recht. Wij zijn zeer enthousiast en hopen hier volgend schooljaar te kunnen op verder bouwen!

Bedankt voor jullie medewerking en enthousiasme.”

                                                                                                                                    - Sanne Cordier, Adjunct-directeur SBS De Brug

        

Groetjes

Maaike Degryse

stagiaire ARhus
studente Vives, Torhout

30/03/2020