31-12-2021

Vacature: Medewerker infrastructuur m/v/x

Bart, onze sympathieke collega infrastructuur, gaat met pensioen en we zoeken iemand om hem te vervangen. Ben jij een enthousiaste teamplayer en iemand die proactief de juiste prioriteiten stelt? Een handige Harry of Harriette die ons state-of-the-art gebouw in topconditie houdt? Dan is deze job iets voor jou. Solliciteer vóór 1 januari 2022!Lees meer

Ondernemen

       

Ondernemerschap

Ondernemerschap zit in de lift, maar het starten van een eigen zaak is niet vanzelfsprekend, zeker niet voor mensen met een migratieachtergrond. Aan het begin van het project gingen we in gesprek met starter-ondernemers met niet-Belgische roots, beleidsmakers, ondernemersorganisaties … om de belangrijkste drempels tot ondernemerschap in kaart te brengen en zo de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Het volledige rapport van deze gesprekken vind je hier. Binnen het SIREE-project begeleidt ARhus starters bij de opstart van een onderneming. We kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning door een sterk netwerk van mentor-ondernemers.

Droom je ervan om ondernemer te worden?

Heb jij een idee om je eigen zaak te starten? Of ben jij sinds kort ondernemer? En heb je vragen over hoe te ondernemen in België? Ben je benieuwd naar wat anders is aan ondernemen in België dan in andere landen? Nood aan tips en tricks van een ervaren mentor?

ARhus kan je helpen!

Siska doet een eerste gesprek om samen met jou je idee te bekijken. Daarna brengt ze jou in contact met één van de mentoren die heel wat ervaring hebben met een eigen onderneming.

Dit aanbod is volledig gratis en vrijblijvend!

Wil je graag op gesprek komen? Wil je een digitale intake doen? Of zoek je meer info?
Contacteer Siska via siska.pannecoucke@arhus.be of 051 69 18 00.


Workshops

Twee keer per jaar organiseert ARhus, in samenwerking met iDROPS en Rachida Coaching, een workshop voor startende ondernemers. Daarin leer je hoe je onderneemt in België, bij wie je terecht kan met vragen en helpen we je om je passies en talenten als ondernemer te leren kennen. Ook leer je andere startende ondernemers kennen én ervaren ondernemers die je kunnen helpen.

Datum volgende workshop:
14 juni 2021 van 13u tot 16u30

Gratis webinar voor starters

Inschrijven en meer info

Online wegwijzer voor ondernemers

Om ondernemers te helpen bij het starten van een eigen zaak, ontwikkelden we een online wegwijzer. De website gidst je doorheen de belangrijkste aspecten van ondernemerschap, zoals je financiën, je klanten en je marketing. Je kan de wegwijzer zelfstandig en op je eigen tempo doorlopen.

De website is op dit moment nog in ontwikkeling. Hou deze webpagina in het oog of contacteer ons via info@arhus.be of 051 69 18 00 voor meer info.

Webapp voor startende ondernemers

Met de webapp 'Lean Canvas' kan je een bedrijfsplan van één pagina maken. Een Lean Canvas helpt je te analyseren wat belangrijk is voor je bedrijf en biedt een structuur om ideeën te testen. Door deze concepten toe te passen kun je snel zien wat de sterke kanten, maar ook wat de risico’s zijn van je bedrijfsplan.
De webapp is een goed begin. Later zul je waarschijnlijk een uitgebreider bedrijfsplan nodig hebben.

Maak kennis met onze starters en mentoren

Teamwork makes the dream work: twee ondernemersduo’s in de kijker

Reinout en Adelia

Reinout Van Zandycke is zaakvoerder van het marketingbureau Exposure. Hij begon zelf ooit als student-ondernemer en beseft maar al te goed hoe belangrijk advies van anderen is. “Ik ben enorm jaloers op de starters binnen SIREE. Had ik deze kans ook maar gekregen. Toen ik startte, wist ik zelfs niet wat een btw-nummer was. Ik moest echt alles zelf uitzoeken. Had ik toen gratis een directe lijn gehad naar een adviseur, dan had mij dat veel opzoekingswerk bespaard. Het geeft trouwens ook veel energie om met starters als Adelia te werken. Je ziet dat ze de tips omzet in de praktijk. Ik ben ervan overtuigd dat Adelia en anderen binnen SIREE het nog heel ver zullen schoppen.”

Adelia Kodia komt uit Angola. Ze is 22 en startte net haar pruikenzaak Hair by Londa op. “In 2013 begon ik YouTubevideo’s te bekijken van meisjes die pruiken maken. En ik was meteen geïnteresseerd. In 2017 begon ik zelf pruiken te maken. Ik wil met mijn collectie aantonen dat pruiken er niet enkel zijn voor personen met kanker of van andere culturen. Iedereen kan een pruik dragen, om welke reden dan ook.”

Brecht en Emanuel

Brecht Devolder is de man achter Grunhus, een jong Roeselaars bedrijf dat stijlvolle serres maakt uit hout. "Ik ben zelf nog maar een paar jaar geleden met Grunhus gestart. Ik heb toen veel informatie verzameld die voor een starter nuttig is. Ik heb ook kennis gemaakt met allerlei interessante mensen en organisaties. Het is leuk om die kennis nu met Emanuel en Mihaela te kunnen delen. Zo kunnen ze snel handige info vinden en een lokaal netwerk uitbouwen."

Vasile-Emanuel Cojocariu is uit Roemenië afkomstig. Hij richtte een jaar geleden zijn bakkerij Pretzel King op in Roeselare. “Ik weet waarmee ik bezig ben. Het bakken en zo heeft geen geheimen meer. Maar een gratis mentor is voor mij interessant om mijn bedrijf te helpen groeien.” Ook voor collega-starters heeft Emanuel nog goede raad: “Vertrek vanuit je passie. Heb geduld. Spaar genoeg geld – ik investeerde zelfs het geld van mijn trouwfeest! En laat je begeleiden door een mentor die je helpt met je business.”

Onze starters met een ondernemingsdroom

Abu Hussein - onderhoud van machines

Adelia – Hair by Londa

Agnese – schoonheidssalon

Aya – schoonmaak

Ahmad – koffiebar

Bah – barbershop

Ciprian – webshop

Claudio – architectuur, kunst

Dukhan – restaurant

Emanuel – Pretzel King (Facebook of https://pretzelking.be/)

Fabjola – schoonheidssalon

Gamal - restaurant

Gjemalj – sportclub

Grosu – gas- en olieproducten

Irina – naaiatelier

Issam – multimedia

Joao - Undercov Studios

Karol – restaurant

Khizar – security

Majd – import kleding

Malika – kledingwinkel

Mehraben – voedingswinkel

Mohamed – import groenten en fruit

Mohammed - apitherapie

Mohammed – gsm

Prabeen - kledij

Rahman – import/export

Rakraki – schoonmaak

Sandra – consultancy

Sorin - fotografie

Steven – restaurant

Subhy – webshop

Yousef – all round

 

Onze mentor-ondernemers

Alexander – Limen Visual

Ann – loopbaancoach

Ann - herboriste

Bert – omgevingsconsulent

Brecht – Grunhus

Jan – zelfstandig jurist

Johan – Uitgeverij Bibliodroom

Johan – gewezen stadssecretaris van Roeselare

Hein – coach, trainer, managementtrainer Video: Maak kennis met SIREE-mentor Hein

Katrien – DESK coaching en consultancy

Lex – R&Breakfast

Maysam – Hummus The Original Video: Maak kennis met SIREE-mentor Maysam

Nathalie – Nayan Video: Maak kennis met SIREE-mentor Nathalie

Olu – Manelprints

Reinout – Exposure

Ruben – Blue

Sofie – Sofie’s choice (restaurant gesloten)

Partners

iDROPS zet in op sociale innovatie en maatschappelijke uitdagingen. De organisatie hielp aan de start van het SIREE-project met het in kaart brengen van de moeilijkheden waar startende ondernemers met een migratieachtergrond mee geconfronteerd worden en met het bundelen van bestaande expertise en ondersteuning rond het thema. iDrops begeleidt ook de cocreatieve workshops voor startende ondernemers.

Rachida Coaching tilt mensen als coach en mentor naar een hoger niveau. Tijdens onze workshops maakt ze startende ondernemers wegwijs in het complexe ondernemerslandschap in België.

Starterslabo ondersteunt startende ondernemers via coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei. De organisatie ontwikkelde specifieke expertise in de begeleiding van kandidaat-ondernemers met een andere etnische achtergrond via hun traject ETNO en het ESF-project AZO. ARhus en Starterslabo stemden de projecten SIREE en AZO optimaal op elkaar af om zo aanvullend mogelijk te werken. ARhus verwijst starters door naar Starterslabo die inhoudelijke begeleiding vragen (bv. voor het opmaken van een business canvas model); starters van Starterslabo kunnen bij ARhus terecht voor de hulp van een mentor.

Meer info?

Ben je op zoek naar meer informatie over het SIREE-project? Neem dan contact op met Bruno via info@arhus.be of 051 69 18 00, of kijk eens op www.siree.eu.