19-10-2020

Samen studeren op zaterdag

Scholieren en studenten die niet thuis of op school terecht kunnen om te studeren, zijn op zaterdag welkom in ARhus voor een rustige werkplek. Lees meer

SODA project

Toon je talent!

Tijdens het schooljaar 2017-2018 werkte Kenniscentrum ARhus samen met MSKA in het project “Toon je talent!”. Het project had als doelstelling om jongeren uit TSO en BSO te stimuleren tot een goede werkattitude en hun studiekeuze in een positief daglicht te stellen. Het Departement Cultuur van de Vlaamse overheid kende ons hiervoor bovendien een subsidie “Innovatieve partnerprojecten” toe. 

ARhus en MSKA stippelden samen twee trajecten uit waarbij zo’n 150 leerlingen, die in aanmerking komen voor een SODA-attest (Stiptheid, Orde, Discipline en Attitude), enerzijds hun sollicitatievaardigheden versterkten en anderzijds hun eigen attestuitreiking mochten vormgeven.

Binnen het sollicitatietraject van ons SODA-project volgden de leerlingen eerst een spoedcursus sollicitatietechnieken bij Reinout Van Zandycke (Exposure). In een tweede fase kregen ze individuele feedback op hun cv en motivatiebrief, om uiteindelijk hun sollicitatievaardigheden te testen op “echte” HR-managers van bedrijven uit hun sector. We konden op de HoGent-studenten uit de afdeling Project Management rekenen voor de praktische organisatie van de dag. Zoals voor het opstellen van de (ingewikkelde!) planning en controle van de strikte timing. De dag werd door alle betrokken partijen (bedrijven/MSKA/HoGent/ARhus) heel positief geëvalueerd en enkele leerlingen gingen zelfs naar huis met een echte job! Leerkracht Valerie Vervaeke naar aanleiding van de jobdagen: “Nu de vacatures voor vakantiejobs aan het binnenkomen zijn, merk ik dat de leerlingen vrijwillig teruggrijpen naar de sollicitatietips die hen werden aangeboden. De tips waren erg concreet en op maat van de leerlingen.”

Jongeren die een SODA-attest behaalden, werden op het einde van het schooljaar feestelijk in de bloemetjes gezet. Dit gebeurde tijdens een slotfeest dat ze zelf mochten organiseren. Ze werden daarbij begeleid door de mensen van !DROPS. Het feestje startte met een receptie en een officieel gedeelte, waarbij onder meer de burgemeester de jongeren en de projectpartners (ARhus, MSKA, !DROPS, Exposure, HoGent) feliciteerde met het mooie resultaat. Na de overhandiging van de attesten konden de jongeren  aanschuiven aan de foodtruck voor frietjes en hun beentjes strekken op de dansvloer. De leerkracht Project Algemene Vorming (BSO) bedankte ARhus nog persoonlijk voor de ondersteuning van dit project, omdat hij gemerkt had dat het enorm leefde bij de jongeren en hen positief stimuleerde tot inzet en ondernemerschap. Mission accomplished!