31-05-2022

Schrijf je in voor de Leesjury!

Ben jij tussen 4 en 16 jaar en vind je het leuk om over boeken te praten? Schrijf je in voor de Leesjury! Voor leesgroep 3 (8-10 jaar) en leesgroep 6 (14-16 jaar) zijn we nog op zoek naar een begeleider. Stel je kandidaat!Lees meer

Jeugdboekenmaand voor scholen

Tijdens Jeugdboekenmaand 2022 duiken we in verhalen vol dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden.

En wat is een held zonder schurk? Zonder vijand, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd?
Verhalen hebben hun helden en schurken nodig. En mensen hebben hun verhalen nodig.
Deze vind je gemakkelijk in onze ARhus afdelingen. Maak een heldhaftige duik in onze collectie!

Om jou te helpen het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren ontwikkelde Iedereen Leest een educatieve handleiding met werkvormen en spelideeën.

In ARhus hebben we heel wat leuke activiteiten gepland, voor klassen uit het kleuter en lager onderwijs. Ontdek hieronder ons aanbod en doe meteen een aanvraag voor een vertelmoment!

2de en 3de kleuterklas

Meneer Zee speelt Uit de Kluiten

Vertelling met schaduwspel
Reuzen, waar ze ook vandaan komen, hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal ongelooflijk dom. Dus om ze te verslaan moet je slim en sluw zijn, maar ook dapper en sterk. De meeste reuzen zijn trouwens niet eens zo slecht als ze eruit zien. Toegegeven, ze vreten mensen op wanneer ze maar kunnen, maar dat is nu eenmaal hun natuur. Moeten we het de wolf kwalijk nemen dat hij een geit opeet? Of een tijger een hert? Of een kikker een vlieg?
Meneer Zee neemt je mee in het wonderlijke universum van de reuzen. Reis je met hem mee?  

Wanneer: vrijdag 25 maart

 • van 9u30 tot 10u30
 • van 11u tot 12u
 • van 13u30 tot 14u30

1ste en 2de leerjaar

Voorleessessie met Kim Crabeels

Als enig kind in een Kempisch bos fantaseerde de kleine Kim Crabeels al een wereld vol sprekende dieren om zich heen. Toen was dat een beetje vreemd, maar vandaag is het haar werk, en dat vindt ze heerlijk. 

Kim schrijft voor kinderen van 4 tot 14 jaar, maar ook grote mensen genieten van haar vrolijke teksten met een gevoelige twist. Welke helden en schurken wonen in de boekenkast van deze kinderboekenschrijfster? Je ontdekt ze allemaal tijdens haar vertelsessie. Een reis langs 'De Grote Onderbroekenroof', 'Laika Kosmoheld', 'Wonderkonijn', 'Magnus en zijn superkat' … en ook in primeur een tipje van de sluier over 'Piep Fladdermuis', Kims nieuwe reeks voor en met Het Geluidshuis. 

Wanneer: donderdag 24 februari

 • van 9u30 tot 10u30
 • van 10u45 tot 11u45
 • van 13u30 tot 14u30

3de en 4de leerjaar

Kamiel De Bruyne

Er was misschien eens …
Kamiel De Bruyne neemt je mee voor een duik in de weetjesgeschiedenis. Hij vertelt onwaarschijnlijke verhalen die misschien echt gebeurd zijn, maar misschien ook niet. Hou je vast voor een rit langs hilarische weetjes en serieuze onzin.

Je kent Kamiel De Bruyne misschien ook van zijn andere professionele onnozelheden. Naast hilarische weetjesboeken, flauwe grappen en nutteloze borden, maakt Kamiel ook televisie, zoals het succesvolle 'Sorry voor alles'.

Wanneer: donderdag 24 maart

 • van 10u30 tot 12u
 • van 13u30 tot 15u

5de en 6de leerjaar

Laura Janssens

Laura Janssens tekent al sinds ze drie is. Ze begint het zoetjesaan onder de knie te krijgen. Het boek 'Hoger dan de bergen, dieper dan de zee', een stripverhaal rond het thema migratie, dat ze samen met Laïla Kouba maakte, werd door pers en publiek zeer gunstig onthaald, tot in Parijs. 

Ze is ook de bezielster van de populaire webcomic 'Niet nu Laura'. Ze tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle 'inspirational quotes', maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld! 

We gaan samen aan de slag met kleurpotloden, papier, stiften … Breng zelf je tekengerief mee.

Wanneer: donderdag 10 maart

 • van 10u tot 11u30
 • van 13u30 tot 15u

Frank Pollet

Schrijver Frank Pollet neemt je mee langs de meest merkwaardige waargebeurde verhalen in zijn boek ‘Onopgelost & Waargebeurd’. Ooit gehoord van de zieneres van Onkerzele die voorspeld had dat haar lichaam ook na haar dood intact zou blijven? Ken je de doodskist van Coghlan? Weet je wat er zich heeft afgespeeld in het  meest bespookte huis van Engeland? Allemaal merkwaardige, onopgeloste, maar waargebeurde verhalen!

Aansluitend vertelt hij ook over moed en lafheid, helden en schurken in ‘Frida’s coole klimaatboek’, ‘Relmuis’, ‘Zoo de ruimte in’ en ‘Het verdwenen paneel’. 

Wanneer: maandag 14 maart

 • van 9u tot 10u
 • van 10u30 tot 11u30
 • van 13u30 tot 14u30

Hoe maak je kans op een lezing voor jouw klas?

Doe je aanvraag vóór 4 februari. In de week van 14 februari hoor je van ons of jouw klas één van de gelukkige winnaars is. Werd je klas vorige keer niet geselecteerd? Dan proberen we hiermee rekening te houden.

De dag zelf
Zorg dat alle kinderen zeker een kwartier op voorhand in ARhus De Munt aanwezig zijn voor de start van de Jeugdboekenmaand-sessie.

Dankzij cultuurkuur kan je met jouw groep gratis met de lijnbus naar ARhus (vanaf 9 uur). Lees hier hoe je een gratis busrit kan aanvragen. Hou er wel rekening mee dat je dan best een lezing kiest die start rond 10 uur of later.

Heel graag tot op één van onze activiteiten!

Warme groet
Team ARhus